Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeJan 2nd 2013
     permalink
    dziewczyny, jak ja Wam zazdroszczę tego czekania na poród... pomimo bólu i wszelakich trudności - to najpiękniejsza chwila, jakiej może doświadczyć kobieta... :) ech... zaczynam myśleć o kolejnym dziecku... - niemniej planów jeszcze nie ma, żeby nie było... :wink:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Hej dziewczyny :bigsmile:
    Dominiczka ja normalnie wybrałam sobie zdjęcie, zmniejszyłam je do rozmiarów jaki może wejść na suwaczek, ściągnęłam kod z Image i wkleiłam kod tam gdzie suwaczek tworzysz w pierwszej kolejności :bigsmile: wcisnęłam BBCode i wszedł, ale ja też się męczyłam przez pół dnia nad tym :confused:

Buźka
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Mamusie wstawiłam zdjęcia synka w odpowiednim temacie.
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    Też chodziłam z kijkami:bigsmile:było super. Jednak od plamienia zmniejszyłam mocno aktywność fizyczną. 8 stycznia mam wizytę u gina. Nie biorę już trzeci dzień leków i nic złego się nie dzieje. Zapytam go czy mogę wrócić do marszów.
    -- [*]
    •  
      CommentAuthorGosia1986
     permalink
    1aleks1 , dziękuję :)

emza , ja bym się już bardzo chętnie wybrała ;)

migotynka, gratuluję :) jeszcze trochę cierpliwości i dowiesz się czy będziesz kupować różowe czy niebieskie ciuszki :) A co czujesz ?

Anula85, właśnie widziałam zdjęcia - śliczny maluszek :) A nie boisz się tak na forum podawać nazwisko ?

Ja sobie w końcu poszłam na L4 - wcześnie co nie ? :D xD i powiem Wam, że to drugi dzień a mnie się już nudzi :D
    Przed sylwestrem dostałam od koleżanki cały kosz ubranek na 56 i 62 cm, a na dodatek wszystko wyprane i wyprasowane - szalona ! ;)
    Mówiła, że prała w proszku dla dzieci, więc jej ufam i nie będę już tego prać. Przeprasowałam tylko wszystko jeszcze raz na lewej stronie bo wydaje mi się, ze ona prasowała na prawej a maluszkom to chyba jednak od środka trzeba ubranka prasować. Do tej pory martwiłam się że mam mało ciuszków, a teraz nie mieszczą mi się w szafce :D Boję się też żeby jej tego nie poniszczyć bo to tak tylko "przechodnio" u mnie jest - ona planuje kolejnego dzidzia niedługo więc ubranka muszą wrócić. Tak czy siak bardzo się cieszę bo nie będę musiała tak często prania robić :P
    --
  1.  permalink
    Ja też już na L4 od dziś w sumie będe leżeć do góry brzuchem:bigsmile::bigsmile:
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Hey dziewczyny :) fajnie tak zaczac nowy rok od L4 :D ja dopiero za 4 tyg planuje isc na zwolnienie i zaczac gromadzic troszke rzeczy dla maluszka bo jeszcze nic nie mam, a siostra mnie pogania bo twierdzi, ze sie z tym ociagam ;) zycze milego wypoczunku :)
    --
  2.  permalink
    moja siostra też mnie pogania bo nie może się doczekać kolejnych zakupów dla dzidziusia:bigsmile::bigsmile:

Treść doklejona: 02.01.13 13:03
    Venus nie wchodzi nie wiem bawie się z tym już 2 dzień
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    w moim przypadku to troszke zakupow i troszke rzeczy wlasnie od siorki , a ona pewnie chce znow popatrzec na te malutenkie ubranka bo jej synus ma juz 4 latka wiec troszke zabawy nas czeka :)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    ej dziewczyny a wypruwacie metki z ubranek? Bo słyszałam, że się powinno, ale boję się, że jak poodpruwam to nie będę wiedziała co w jakim jest rozmiarze...
    --
    •  
      CommentAuthorcytrynka251
    • CommentTimeJan 2nd 2013 zmieniony
     permalink
    Cześć dziewczynki:-) Ja dzisiaj mam lepszy humorek:-) Zadzwoniłam do swojego nowego gina zapytać co robić. Że mi brzuszek dalej twardnieje, że kręgosłup ciągnie, dzidzia nisko i że podczas aplikacji luteiny czuje szyjkę a wcześniej jej nie czułam. Kazał mi przyjechać do szpitala. Zbadał na fotelu. Szyjka mocno trzyma i jest długa:-) Dzidzia nie jest nisko:-) Przepisał mi Fenoterol ale w bardzo małej dawce 1/2 tabletki 4 razy dziennie do tego Staveran 2x1. Nospy forte mam brać dwie. Trochę się uspokoiłam. I dzisiaj skurcze jakby mniejsze:-)
    --
    •  
      CommentAuthorGosia1986
     permalink
    sardynka85, ja nie wypruwam z dwóch powodów : po pierwsze tak jak mówisz nie będzie wiadomo co to za rozmiar, a po drugie jeśli chce się wypruwać to trzeba dokładnie , nie wystarczy obciąć bo to będzie tylko bardziej gryzło. Niestety w większości moich ubranek metki przyszyte sa tak, ze musiałabym rozpruć kawałek ubranka a potem zszywać. Wydaje mi się to bez sensu. W tych ubrankach, które dostałam od koleżanki wszędzie są metki, więc raczej dziecku to specjalnie nie przeszkadzało, a teraz po kulki praniach sa juz "zmiękczone" ;)
    Odpruwać będę tylko te duże metki wszyte po bokach gdzie jest np opis prania w kilku językach. Ze swoich ubrań sama takie wywalam bo mnie denerwują ;)

Treść doklejona: 02.01.13 13:29
    cytrynka251 , cieszę się że wszystko w porządku :)
    --
    •  
      CommentAuthorBlanka81
     permalink
    za wcześnie się cieszyłam, dziś miałam znów śluz podbarwiony...byliśmy na IP ale odesłali nas z kwitkiem, kazali iść do gina lub szpitala gdzie jest ginekologia. Maż dzwonił do gina, mamy przyjechać dziś ok 17,18.
    Trzymajcie kciuki żeby było dobrze...na razie wszystko ucichło, a ja leżę...
    -- [*]
  3.  permalink
    Trzymam kciuki Blanka:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Ja też dostałam wory ubrań, część po moim chrześniaku i jego siostrze (obecnie 5 i 3 lata) i część po bratanicy męża, obecnie 5 miesięcy, więc ciuszki na taki zupełny początek. W zasadzie nie muszę nic kupować, oprócz pieluszek, kocyków i śpiworków niemowlęcych. Bardzo mnie to cieszy, bo nie lubię podejmować zakupowych decyzji, chyba, że dokładnie wiem, czego szukam. Metki na większości ubranek są, także zakładam, że skoro wychowała się w nich trójka niemowlaków, to i moje z metkami sobie poradzi, nie będę nic wypruwać.
    Cytrynko, świetne wieści, cieszę się, że lekarz Cię uspokoił i po lekach lepiej się czujesz, oby tak dalej!
    Dziewczynom na L4 gratuluję, ja kibluję na zwolnieniu od początku października, ale dopiero od jakichś dwóch tygodni czuję się znośnie, także wcześniej nie za wiele skorzystałam.
    --
    •  
      CommentAuthorKasiek1234
     permalink
    Witam w nowym roku. Widzę, że na liście już jestem pogrubiona. Jej ja już mogę rodzić, nawet nie wiem czy przypadkiem coś się nie dzieje. Dziś boli mnie brzuch (jeżeli można to nazwać bólem), nawet nie wiem jak to nazwać, po prostu coś mi się dzieje w dole brzucha. Mąż złożył łóżeczko, ale pościeli jeszcze nie ubierałam. Teraz muszę wziąć się za pakowanie torby do szpitala.
    A w ogóle mam pytanie: przy ruchach małej mam bóle w plecach, czy to normalne?
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Blanka kciuki...

A ja mam pytanie do bardziej wtajemniczonych babeczek, co można stosować na masakryczny ból sutków? Jak sobie z tym radzić?
    Dziś mnie tak wzięło, że myślałam, że pogryzę ścianę :/ Przeszło po 30 minutach samo.
    Nie wiem co powoduje ten ból (tzn domyślam się, że tam się rozciągają kanały itp) - zwykle zaczyna się jak jest mi zimno, sutki zaczynają sterczeć i wtedy zaczyna się ten paląco-kujący ból :(
    Czy w ogóle jest coś na to czy trzeba przeczekac? Może jest jakiś patent...
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Cytrynko cieszę się, że masz dobrą opiekę! :bigsmile:

Akirko trzymam kciuki.
    --
    •  
      CommentAuthorgolaa
     permalink
    Mangaa ten ból jest faktycznie paskudny, jak bolały mnie w domu to po prostu dłonie przykładałam do sutków i tak jakbym chciała je wepchnąć delikatnie do środka to pomagało, natomiast gorzej jest jak bolą gdy jest się w towarzystwie to wtedy ręce zakładałam na siebie i uciskałam biust tak by dłońmi ale przez ubranie też jakby lekko wciskać sutki do środka. Trochę to dziwacznie napisałam ale mi to pomagało, a no i staniki tylko gładkie by nie podrażniać.
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Dziewczny - od którego tygodnia ciąży należy spać na lewym boku? Ja już powoli próbuję, ale czasami się budzę na plecach, więc zastanawiam się czy z większym brzuszkiem będę się budzić, w takiej pozycji jak zasnę, czy nie. Zastanawiam się nad kupnem specjalnej "Poduszki ciążowej", a z drugiej strony nie wyobrażam sobie spać na niej, bo strasznie duża jest :)
    --
  4.  permalink
    Ja wogóle nie śpie na lewym boku zawszę budze się w innej pozycji na plecach albo na prawym na lewym mi niewygodnie:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Golaaa dzięki za odpowiedź, oj tak tak samo przykładam dłonie do piersi, wymyśliłam by nawet przykładać do ciepłego kaloryfera ;) by tak nie sterczały ale nie pomogło :/
    Wciskać też próbowałam ale są tak sztywne że bezboleśnie się nie da :(

Calypso77 mam tą poduszkę motherhood, jest super, no chyba że o innej piszesz. :D
    Fajnie podtrzymuje kręgosłup jak się śpi na boku, jednak ja zawsze przekręcam się na brzuch. ;)
    Teraz jeszcze pewnie nie jest to problematyczne, bo brzuch nie jest duży, ale ciekawe jak później się przyzwyczaję...
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Wyczytałam gdzieś, że spanie na prawym boku lub na plecach powoduje ucisk żyły głównej dolnej, co powoduje niedotlenienie płodu, narządów wewnętrznych (w tym serca) i kończyn dolnych.. Nie wiem na ile jest to niebezpieczne, szczególnie dla maleństwa.
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Manguś ja robię podobnie jak golaa. Nie jest do mocny ucisk czy docisk, ale pomaga. Co prawda ten mój ból nie jest mocny i nie pojawia się zbyt często.
    Cały czas za to mam sterczące sutki. Stoją jak dwie antenki!!! :shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Mangaa - to taka poduszka w kształcie długiej litery C??? Ona wygląga na dużą, ale pewnie kupię.. Później jest chyba nawet wygodna przy karmieniu..
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Tak tak to ta...
    Wkłada ją się pomiędzy nogi, idzie za pleckami i leży się na drugiej końcówce. :)
    http://p.alejka.pl/i2/p_new/59/20/kojec-poduszka-motherhood-2xgratis-brazowy-od-reki_0_b.jpg
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Doładnie tak Mangaa. To pewnie warto ją wypróbować :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Warto warto, wg mnie jest super :D

Kasiu mi to wciskanie ne pomaga za bardzo, na szczęście mi sutki nie stoją cały czas, ale czasami jak staną to masakrycznie boli. Nie zawsze ten ból występuje, ale ostatnio coraz częściej i jest silniejszy.
    --
    •  
      CommentAuthorGosia1986
     permalink
    Calypso77, ja nie umiem spać w jednej pozycji - zawsze budzę się inaczej niż zasypiałam.
    Nam na SR położna mówiła, że spanie akurat na lewym boku nie jest koniecznością. Czasami dziecko ułoży się inaczej i wtedy lewy bok jest bardzo niewygodny. więc lepiej spać na prawym. Ja niestety często budzę się na plecach :( nie wiem jak długo tak leżę ale budzą mnie wtedy duszności i kopanie małego, który w ten sposób pewnie sygnalizuje mi, ze ma mało tlenu. Niestety mnie żadne poduszki nie pomagają bo i tak się przekręcę ... ech....
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ja mam kojec motherhood właśnie i śpi się na tym fantastycznie, ale i tak czasem budzę się na plecach (na prawy bok też się przekręcam - chociaż to już zawsze świadomie, bo muszę się najpierw wyplątać z poduchy ;)
    co do niedotlenienia to też nie ma co przesadzać... chociaż jak ostatnio leżałam na ktg na prawym boku to młodemu trochę spadło tętno ( <120) i położna kazała mi się przewrócić na plecy (tętno było ok) ale nie wiem czy to właśnie niedotlenienie spowodowane naciskiem na tą żyłę, czy po prostu przycisnął sobą pępowinę np. (położna powiedziała, że jak zobaczę na ktg, że puls mu spada to mam zmienić po prostu pozycję, bo jest mu niewygodnie ??? - pewnie taka odp od czapy :p)
    Generalnie uważam, że przespanie całej ciąży na lewym boku jest niewykonalne, szczególnie jak jeszcze młodzież Cię skopie bo akurat lewy bok nie zawsze się dziecku podoba ;)
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Mi ułatwia zasypianie obecnie kołdra pozawijana wokół mnie :wink:
    Jedną zawijam siebie właśnie tak na rogala, pod kręgosłup podkładam i między nogami do brzucha, a drugą się przykrywam i tak śpię.
    Ale tylko zasypianie, bo później w nocy to już różnie się budzę i w różnej pozycji.
    Najważniejsze, że ból krzyża wtedy podczas usypiania nie przeszkadza.

Chyba rozważę kupno tego rogala, o którym piszecie.
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Też myślę, że jest to niewykonalne. Przez ostatnie dwie noce próbowałam właśnie spać na lewym boku i zakończyło się to po prostu nieprzespaną nocą, bo takie "kontrolowane" spanie to nie spanie. Ale podusię sobie kupię - na pewno się przyda :)
    --
    •  
      CommentAuthorsysiajaw
     permalink
    CZeść dziewczynki nie zaglądałam tu chwilkę a tu tyle nowych dziewczyn... jak ja wam zazdroszczę tego oczekiwania.. ja w dniu terminu porodu się śmiałam że jeszcze z 3 miesiące mogę pochodzić tak mi było dobrze no ale 3 dni później urodziłam, a macierzyństwo po raz drugi jest dla mnie wspaniałe jestem bardziej cierpliwa, wszystkim mamom życzę dużo zdrówka :clap:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Dziewczyny, ja moge polecic poduszke Dreamgenii :) Ona bardzo dobrze wspiera plecy, ja bez problemu spalam na niej na lewym boku cala noc ( nawet w koncowce ciazy), poza tym odkad ja kupilam kregoslup przestal mnie bolec i minely skurcze lydek ;)
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Madzia czekałam aż się pojawisz, bo właśnie kojarzyłam ze wcześniejszych wpisów, że Ty używałaś takiej poduszki.
    Faktycznie różni się ona kształtem od tej wcześniej tu pokazanej.
    Zawsze to lepiej kupić już coś wcześniej sprawdzonego przez kogoś.
    --
  5.  permalink
    dziewczyny. Jesli chodzi o AKIRKE to czuje sie lepiej.. juz przestaje plamic. bierze w szpitalu leki i czekamy na rozwoj sytuacji. Jej corcia jest aktywna w brzuszku wiec wszystko na dobrej drodze!
    --
  6.  permalink
    dziewczyny czy Wy jak wstaniecie niekiedy rano to macie takie ciągnięcie na wymioty bez wymiotów i nasilają to różne widoki i ruch? w stanie spoczynku jest lepiej...dzis rano wstalam na badania i 5 minut po wstaniu z łóżka zaczęło mną targać trwało to przez godzinę i stopniowo ustępowało. Ja to chyba mylę z nerwicą aczkolwiek nerwica pewnie to nasila...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Dominiczka co do fotki przy suwaczku, jeśli na babyboom wgrałaś fotkę do suwaczka to spokojnie, wklep nowy kod i czekaj, bo te fotki jakby czasem nie od razu się pokazują... ja czasem czekałam nawet 2 dni.
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Madziauk - bardzo dziękuję za info - ta poduszka jest faktycznie inna.
    --
    •  
      CommentAuthorGrazien
     permalink
    eveke: Dominiczka co do fotki przy suwaczku, jeśli na babyboom wgrałaś fotkę do suwaczka to spokojnie, wklep nowy kod i czekaj, bo te fotki jakby czasem nie od razu się pokazują... ja czasem czekałam nawet 2 dni.

Ja właśnie wgrałam tak jak mówisz i narazie nie mam fotek przy suwaczkach.

W ogóle ostatnio drętwieją mi dłonie i kostki mnie bolą na rękach , myślicie , że poród już blisko? do tego drugą noc z rzędu budzi mnie jakby ból na biegunkę (nic takiego nie jem żeby mogło wywoływać te bóle) ale zasypiam i rano już mi nic nie jest. Dziś wysprzątałam cały dom nie mogłam usiedzieć na miejscu :) może sobie wkręcam to wszystko zostały mi 2tygodnie do terminu. W poniedziałek mam wizytę ciekawe czy dotrwam :tongue:

Treść doklejona: 02.01.13 17:57
    Do tego synuś jest aktywny prawie cały dzień , zastanawiam się czy on w ogóle śpi :shocked: i do tego czkawki kilka razy na dzień. Mamusie które się nie mogą doczekać ruchów poczekajcie aż dzieciątko zacznie mieć czkawkę :cool:
    --
  7.  permalink
    dzięki eveke poczekam:bigsmile::bigsmile: będe cierpliwa
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Moja mała w Sylwestra o 7mej rano miała tak silna czkawke, że sie wystraszylam i budzilam męża, w Nowy Rok to samo ;) im dziecko większe tym dosadniej wszystko czuć.
    Dla mnie to wielka radosc, narazie bez bolesnych kopniakow ;););)
    --
    •  
      CommentAuthorSzklania79
     permalink
    Moja Gwiazdka, tez ma czkawkę kilka razy dziennie, często tez w nocy, i to zwykle mnie budzi:)))
    Co do pozycji w trakcie snu- ja budzę sie za kazdym razem albo na prawym boku, albo na wznak-choc tak rzadziej,pewnie ze względu na duszności, które mam:)
    Próbuję się przekładać na lewy bok, ale tak często się wiercę w nocy i budzę, ze spanie wyłącznie na lewym graniczy z cudem:)
    I tak jak mówicie, często Dziecię protestuje również kiedy leżymy na lewym...szok:)
    --
  8.  permalink
    podbijam pytanie:

MilagrosCud: dziewczyny czy Wy jak wstaniecie niekiedy rano to macie takie ciągnięcie na wymioty bez wymiotów i nasilają to różne widoki i ruch? w stanie spoczynku jest lepiej...dzis rano wstalam na badania i 5 minut po wstaniu z łóżka zaczęło mną targać trwało to przez godzinę i stopniowo ustępowało. Ja to chyba mylę z nerwicą aczkolwiek nerwica pewnie to nasila...

jest to dla mnie ważne gdyż już miałam wrażenie ze mi to przechodzi a dzis rano znowu az do odruchów wymiotnych i nie wiem czy to jest normalne, na dodatek zadna o takich dolegliwosciach nie pisze i tymbardziej wzbudza to moj niepokoj. Dodam ze mam apetyt
    -- [/url]
  9.  permalink
    witam,
    Ja sie melduje po wizycie. Z malutka jest ok, a mi pojawilo sie rozwarcie...jak narazie na jeden palec ale kurcze juz jest. Normalnie szok :shocked: Gin mowi ze wszystko jest wporzadku i kolejna wizyta juz 10 stycznia.
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    witam! co do spania to moim zdaniem warto sie nauczyc na poczatku ciazy spac na lewym jesli to nie jest zwyczajem przedciazowym bo tu przeciez chodzi nie tylko o dotlenienie dziecka ale o przeplyw limfy i krwi dla swojego lepszego samopoczucia w nast.dniu... a w nocy przeciez cialo sie niesamowicie regeneruje...ja uczylam sie spac na lewym boku 2-3tyg w 4 mscu ciazy bo juz mi brzuch wtedy uciskal jak lezalam na plecach i bylo mi wtedy niewygodnie.
    Gosia1986- a dlaczego ubranka prasujesz na wew stronie? ja metek nie obcinam...
    Grazien- o ja tez w ostatnim tygodniu zauwazylam ze maluszek ma pelno czkawek w ciagu dnia... mi polozna powiedziala ze to dobry znak bo dziecko lyka wody i tak sie czasem dzieje...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 02.01.13 18:53</span>
    justyna883- wow, dobrze ze malutka jeszcze grzecznie w brzuszku plywa i niech nie wychodzi wczesniej
    --
  10.  permalink
    Milagros ja przez ostatnie dwa dmni tak mam ze mnie muli coś...też mam apetyt.Ale może to przejściowe jakiś wirus może....

Treść doklejona: 02.01.13 19:33
    justyna883 o cos się zaczyna:bigsmile: Oby szybko przyspieszyło:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Hej dziewczyny,
    Ja, za poleceniem przyjaciółek, zainwestowałam w tę poduszkę Motherhood, ale kupiłam używaną z allegro, za 70 zł plus przesyłka. Ona wchodzi cała do pralki, włącznie z wypełnieniem, które jest syntetyczne, także nic się nie zalęgnie w środku, wyprałam po swojemu i bardzo się zaprzyjaźniłyśmy. Mąż bywa nieco zazdrosny i wczoraj nawet sam się wokół niej owinął uznając, że i jego plecom należy się jakieś sanatorium :cool:
    Kandy, fajnie, że dajesz znać, co u Akirki, dobrze, że Maluch się wierci, pewnie też jej raźniej, jak go wyraźnie czuje.
    Milagros, mnie w zasadzie już nudności przeszły, ale ostatnio zaatakowały kompletnie bez ostrzeżenia, a i sporadycznie się zdarza, że mnie coś nudzi albo ciągnie w żołądku. Znacznie mniej jednak niż na przełomie I i II trymestru. Wydaje mi się, że to po prostu efekt tego ciążowego progesteronu, trudności z trawieniem (przez spadek produkcji żółci) i rozluźniony zwieracz przełyku. Staram się więc jeść regularnie i w małych porcjach.
    Zmykam z forum, bo mąż mnie namawia na oglądanie projektów domów, w końcu już za 5 lat mamy się budować, toż to lada chwila!
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Ja przesypiam noc na lewym boku, jak sie polozę na chwile na prawy by przytuluc się do męża, dostaje takie kopniaki,że tatus na swoim brzuchu je czuje. Mała ogólnie jest ksiezniczka :) gdybym oparła rękę o brzuch to jest kopniak, gdy sie delikatnie opren np. o zlew- kopniak, gdy tatus położy rękę a nie tylko dłoń - szybko mała go boksuje. Wiec Pani nietykalska różnie, albo wręcz towarzyska, w zaleznosci jak to odbierać ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorGosia1986
     permalink
    Grazien: W ogóle ostatnio drętwieją mi dłonie i kostki mnie bolą na rękach , myślicie , że poród już blisko? do tego drugą noc z rzędu budzi mnie jakby ból na biegunkę (nic takiego nie jem żeby mogło wywoływać te bóle) ale zasypiam i rano już mi nic nie jest. Dziś wysprzątałam cały dom nie mogłam usiedzieć na miejscu :) może sobie wkręcam to wszystko zostały mi 2tygodnie do terminu.

Do tego synuś jest aktywny prawie cały dzień , zastanawiam się czy on w ogóle śpi :shocked: i do tego czkawki kilka razy na dzień

Kurcze, jak bym czytała o sobie :shocked: mam dokładnie tak samo , zdrętwiałe dłonie, bolące stopy , opuchlizna. Czasami też budzą mnie takie lekkie bóle jak na miesiączkę, ale po wizycie w toalecie przechodzą.
    Mój mały teraz tak się rozpycha / przeciąga na boki albo góra/ dół że aż mnie to boli, no i te czkawki też minimum 2-3 razy dziennie.

milena1984: Gosia1986- a dlaczego ubranka prasujesz na wew stronie?

Hmm ... w sumie to nie wiem :cool: Jakieś takie mam przekonanie, ze trzeba wyprasować ta stronę, która dotyka ciała dziecka :)

MilagrosCud: dziewczyny czy Wy jak wstaniecie niekiedy rano to macie takie ciągnięcie na wymioty bez wymiotów i nasilają to różne widoki i ruch?

Niestety chyba w tej kwestii ci nie pomogę, bo ja w ogóle nie miałam mdłości w ciąży, no może tylko w pierwszych tygodniach odrzucały mnie niektóre zapachy.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.