tzn. one się rozpuszczają, ale nie do płynnej postaci, tylko w takie grudki i to raczej nie wypłynie samo. Sądząc po niechęci pani w aptece do robienia leku, to kto wie czy są dobrze wykonane;/ W piątek mam wizytę, i aż sobie nie wyobrażam, że ginka mi zagląda a tam takie coś...
golaa właśnie pytam o te rozstępy bo kiedyś z szybkiego chudniecia a potem tycia i tak w kółko zrobiły mi sie takie jasne na zewn.stronie ud praktycznie są nie widoczne.A parę dni temu zaóważyłam na biodrach mam po jednym małym lekko fioletowawym rozstępie i boje sie że może ich przybywać i ze ta barwa może zostać.
Od wczoraj też mam taki "spuchnięty" w środku nos. Nie mogłam przez to spać w nocy przez 3 godziny Włączyłam nawilżacz powietrza i niewiele pomogło. Muszę kupić sól fizjologiczną, bo jak tak dalej pójdzie to w ogóle nie będę w nocy spać. Chyba można ją w ciąży używać????
Dominiczka najlatwiej będzie pokazac to na tym etapie kosmetyczce i zapytac czy cos da sie z tym zrobic w ciąży.
Gosia - rozwaliłaś mnie totalnie tym plackiem na łóżku
Jezu 30 tc coraz bardziej sie stresuje porodem, coraz bardziej przezywam, mysle o tym w nocy, nie moge spac, wstaje w nocy ogladam filmy z porodowki, placze, masakra jakas
właśnie jeżeli chodzi o to że psy niby wyczuwają jak kobieta jest w ciąży to jestem pewna bo mój pies przestał się mnie słuchać a nawet na mnie powarkuje jak jej uwagę zwrócę wzięliśmy ją że schroniska jak miała 8 miesięcy teraz ma niecałe dwa lata nigdy nie należała do najbardziej ułożonych psów bo miała swoje przyzwyczajenia ze schroniska ale teraz to pobija wszystko jest w moim stosunku lekko agresywna i zazdrosna o m za to mój kot uwielbia się teraz do mnie tulic w szczególności do brzucha wiem że to nietypowe pytanie ale co ja mam począć z tą wysterylizowana suczka...
MilagrosCud niestety w ciąży jedynie co można stosować przeciw rozstępom to kremy, które są ogólnie dostępne dla kobiet w ciąży, pilnować by skóra była non stop nawilżona, pić dużo wody co uelastycznia od wewnątrz skórę ale jeśli ktoś faktycznie ma do tego skłonność (geny) to mimo stosowania tych specyfików te dziady i tak wyjdą. A po porodzie i okresie karmienia można się się za nie solidnie zabrać u kosmetyczki. Jednym z najlepszych wg mnie specyfików to pharmaceris M - seria dla kobiet w ciąży i po porodzie - stosowałam różne ale te mimo wszystko są najlepsze. http://www.pharmaceris.pl/produkt.php?id=760 http://www.pharmaceris.pl/produkt.php?id=759
golaa to dobra informacja dla Dominiczki :-) ja na szczescie poki co nie mam ciazowych "dziadów" (ale fajne okreslenie:)) ale najbardziej boję się tych na piersiach dlatego codziennie smaruje a czasem nawet 2xdziennie oliwką dla kobiet w ciazy
Cześć dziewczyny witam się po ciężkiej ale przyjemnej nocy Syn nie dawał mi spać, kopał mnie, wiercił i przeciągał a każda z Nas wie co to znaczy kiedy chcemy iść spać Przyjemna bo mój Mąż pierwszy raz od 5 miesięcy sam chciał się ....( wiecie co ), aż się zdziwiłam
Jeżeli chodzi o rozstępy to zauważyłam je jakiś tydzień może dwa tygodnie temu.. na udach i pod sutkami gdzie się bardzo zdziwiłam bo się smaruje i smaruje i pupa. Owszem duże nie są ale jednak...
witam mamuski chcialabym sie wam pochwalic ze juz jestem praktycznie gotowa na przyjscie malej. Wszystko juz kupione, pokoik udekorowany, torba do szpitala spakowana. I szczerze odetchnelam z ulga bo wszystko gotowe Co do klucia w kroczu to ja tak mam. Czasmi bardzo boli...nie wiem czy to postepujace rozwarcie czy co. Wizyta dopiero w czwartek i obym dotrwala. Narazie zadnych boli, skurczy itp. Jesli chodzi o dziewczyny z miejsca 6 kompltnie ich nie kojarze...nawet nie maja plci dziecka wpisanej, pewnie pojawily sie raz i przepadly.
No termin mają na luty więc pewnie nie urodziły... jak minie termin a dziewczyny się nie odezwą to się je po prostu wykreśli z listy ;)
A ja dzisiaj poprałam ostatnie dzieciowe ciuszki, zostały mi jeszcze pieluchy i grube koce - jutro czas się wziąć za prasowanie i wstępnie zacząć pakować torbę :)
Polecam jesli jest ktos zainteresowany:) zostaly mi 4 op http://allegro.pl/show_item.php?item=2926495527 i 1 op http://allegro.pl/show_item.php?item=2926495509
Co do psiakow to moja chyba od samego poczatku wyczula, bo sie przylepa zrobila i tylko by mordke na moim brzuchu trzymala. Wczoraj ja maly pokopal, a ona jaka zdziwiona, ze brzuch sie rusza ;) JEsli chodzi o rozstepy to ja raczej jestem na nie skazana, z okresu dojrzewania zostalo mi troche, wiec i pewnie teraz w ciazy wyjda. Smaruje sie od samego poczatku oliwka i mustela, wiec mam nadzieje, ze nie zniszcza mi skory na amen.
Wtrace sie w temat, ktory mnie w sumie nie dotyczy, ale nie wiedzialam, ze pieluchy w Polsce takie drogie. U nas w Norwegii zycie drogie, ale pieluchy Libero nr 1 sa po 10kr czyli ok. 5zl a Libero nr 2 za ok 7zl po przeliczeniu. Czym mnie jeszcze moj kraj rodzimy zaskoczy?!
izuk mi kilku lekarzy mowilo ze najlepiwj na poczatku 8 miesiaca sie zebrac i odstawic do szafy bo jak to powiedzial cyt:"torba nie krolik z szafy nie ucieknie" i niech czeka na swoja kolej by nie bylo potem paniki.
Ja też już jestem w trakcie przygotowań do porodu. Wyprawka gotowa, ciuszki dziecięce do 3 m-cy wyprane, ostatnia tura ubranek (pajacyki i body) są właśnie w pralce i jutro lub pojutrze będę je prasować. Torbę do szpitala zamierzam zacząć pakować jak skończę prasowanie czyli pewnie pod koniec tego tygodnia powinnam mieć spakowaną. Właściwie mam już wszystko oprócz tantum rosa, kosmetyków do pielęgnacji dziecka. Ja słyszałam, że torbe do szpitala najlepiej spakować 6 tygodni przed terminem.
A przy okazji melduję, że dziś wróciliśmy z Zakopanego - trafiła nam się idealna pogoda, pieknie padał śnieg, ale nie było za zimno, domy i góry zaśnieżone... dwa dni dużo spacerowaliśmy i jestem dumna z siebie, ze dałam radę pomimo, że ostatni miesiąc to już właściwie bez cwiczeń był, bo wcześniej starałam się chodzic przynajmniej raz w tygodniu na basen.. Pod koniec dnia gdy wracaliśmy już do kwatery ból kręgosłupa był bardzo silny, szczególnie w odcinku lędźwiowym i nawet brzuch troszkę twardniał ale wszystko się ładnie wyciszyło po chwili odpoczynku. Ciesze sie bardzo z tego ostatniego wyjazdu przed rozwiązaniem:):)
dziewczyny, mam pytanie: wróciłam właśnie od lekarza, którego znalazłam w necie, ze ma super sprzęt i dobre opinie. Chciałam u niego zrobić usg połówkowe (250 zł z nagraniem na płytę, 200 zł bez). Zapytałam kiedy mogę przyjść i znajac termin OM wyliczył, że mam być 18 stycznia - to będzie 18t2d. Czy to dobry termin?
Witam dziewczyny, ja już prawie spakowana. W sumie piorę i prasuję. Pokoik a właściwie kącik mam już gotowy.
milena1984 - Po co Ci staniki sportowe?? Koszule zamów przez net tylko nie firmę TARO!
Addictive - też byliśmy w Zakopanym, ale pod koniec listopada, udało nam się przejść Dolinę Kościeliską i Chochołowską. Też super wyjazd nam się udał :))
Hej GaggataB pierwszy raz Cię widzę na Forum i bardzo się cieszę, że się odezwałaś do Nas bo nawet nie wiemy czy córcia czy synek?? jak tam się czujesz na końcówce?? wiesz może coś o koleżance z tym samym terminem co Ty??
cześć Dziewczyny:) wracam z comiesięcznej wizyty u gina. Widziałam maluszka na usg i zobaczyłam również grubą, długą pulsującą pępowinę...powiedzcie jak radzicie sobie ze strachem przed tymi owinięciami się maluszka pępowiną?
kamilcia - ja za kazdym razem jak dziecko sie slabo rusza albo prawie caly dzien sie nie rusza mysle ze sie owinelo pepowina, takze nie radze sobie A propos dzis i wczoraj mala sie slabo rusza, puls sprawdzalam - jest ale nie lubie jak ona zapada w jakis zimowy sen
Blubis ja połówkowe miałam w 18t6d ale serduszka nie mógł dokładnie sprawdzić bo córcia była jeszcze ciut za mała i dopiero w 23t6d mógł je sprawdzić. Nie wiem jak u innych dziewczyn ale ja umówiłabym się teraz ciut później żeby się nie stresować niepotrzebnie. Co do torby to ja właśnie dzisiaj wszystko spakowałam i schowałam do szafy ale jakoś do mnie nie dociera że ona może być potrzebna już lada moment
Ja miałam połówkowe na początku 22tc, wszystko było pięknie widać. No prawie, dziecko skręciło się w paragraf, więc zdjęcia w całej okazałości nie dało się zrobić, a lekarka musiała się nagimnastykować i dźgać mnie głowicą USG w brzuch, żeby niektóre rejony dostrzec, ale to już kwestia krnąbrnego potomka Co do pępowiny, to nie myślę o tym w ogóle. I tak przecież nie mam na to żadnego wpływu, po co więc przysparzać sobie zmartwień? Wolę angażować myśli i energię w kwestie, które zależą lub mogą zależeć ode mnie, a nie snuć smętne domysły.
Ja miałam połówkowe dziś:) Wszystko z moją dziewczynką w porządku (płeć na 100% potwierdzona:) Waży 360gr, narządy w normie, serduszko pięknie biło, a dzidzia cały czas majstrowała rączką przy buzi albo łapała się za głowę:) Ostatnio gdzieś czytałam, że kiedyś była większa rozpiętość czasowa co do usg połówkowego, a ostatnio zmniejszyli i robi się je między 20 a 22 tyg. Tylko nie pamiętam gdzie to czytałam.
kamilcia3010: jak radzicie sobie ze strachem przed tymi owinięciami się maluszka pępowiną?
Warto wiedzieć, jak zbudowana jest pępowina. To zmniejsza lęk. Pępowina to cudowny wynalazek, to skręcone tętnice i żyły, otoczone specjalną galaretką. W pępowinie jest ciśnienie, na odpowiednim poziomie, gdyby było zbyt duże, dziecko nie mogłoby się swobodnie poruszać w macicy, a gdyby było zbyt małe pępowina byłaby zbyt wiotka co sprzyjałoby owinięciom i tworzeniu się węzłów. A tak, są to przypadki stosunkowo rzadkie. Głowa do góry
kurcze jak cipke mozna z siurkiem i jaderkami pomyloc :o ?
rozumiem jak dzidzia do konca uparcie nozki krzyzuje albo dupke.wypina.ale.jak rozchyla sie bezwstydniw i pokazuje co tam ma.to mozna pomylic aiirka z.cipka?!:)
Moj gin mial slaby sprzet, byc moze, ze zle popatrzyl albo dzidzia sie tak ulozyla ze nie bylo dobrze widac. Ja od samego poczatku ciazy mialam przeczucie, ze bedzie chlopczyk, dziewczynke chcial moj maz.
cześć byłam dzisiaj na USG i okazało się że mała wyprzedza o 3,5 tygodnia normę...(jestem w 27 tc a usg wykazalo na 31tc) to pewnie dlatego mam brzuch wielki jak bym była w 8 miesiącu gdy lekarz ją zobaczył jak urosła to się za głowę złapał mówi aby nie wyciągać ciuszków na 62 od razu na 68 cm szacuje że mała może być jeszcze większa od poprzedniej o jakieś 0,5 kg czyli jakieś 5 kg.. o matko jak ja takie dziecko donoszę, przecież mam dwie gwiazdy przy których mam mnóstwo roboty
ja raczej będę miała cesarkę bo już dwie przyszły tak na świat ;) to jeden z plusów
Treść doklejona: 07.01.13 22:51 a co do długości to pierwsza 4,1 kd i 60 cm wzrostu druga 4.6 kg i 63 cm (więc tu przez jakiś tydzień po porodzie ubierałam ją w 62) a teraz to nie wiem co będzie jak porównałam USG to okazało się że ta Hania(bo tak będzie miała na imię) jest dużo większa niż Gosia w tym wieku ciąży...
GaggataB- mi sa potrzebne te sportowe bo tylko w nich czuje sie najbardziej komfortowo, nic mnie nie uciska, biust jest w dobrej pozycji, a jak sie zdarzy ze cos mi z piersi bedzie cieknac to cyk wkladka i juz po klopocie, poza tym wykorzystam je w pozniejszym okresie do karmienia do cwiczen itd...wiec sportowe sa dla mnie najlepsza opcja w tym wypadku, ja juz taka jestem praktyczna do bolu. Justynka- a masz jakies zdjecia z twojego pokoiku dla dziecka, ja tez juz wprowadzam do wymalowanego pokoiku polki, przebierak i takie tam... bujany fotel...bo poprane i poprasowane czeka w pudlach na wylozenie:)