Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorwyder
    • CommentTimeJan 15th 2013
     permalink
    właśnie iza a jak wygląda połowów usg w uk ?
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    ew3ame skan bedziesz miala w 20tc, my trafilismy na calkiem mila pania ( za to na pierwszym skanie w 13tc kobieta nie odezwala sie do nas wcale! Gdy zapytalam czy wszystko ok, odpwiedziala OK!)
    Mierzy maluszka, sprawdza wszysttko, jak ma ochote bedzie Ci mowic co robi,badz po calym badaniu wytlumaczy wszystko.
    Jak sie maluszek bedzie chcial ujawnic powie Wam plec *w zaleznosci gdzie mieszkacie bo w Luton nie mowia.
    Nasza skrzyzowala nozki i polozna powiedziala ze wszystko jest ok, a plec bedzie niespodzianka w lutym.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ciekawe czy nasza się ujawni :-) na genetycznym prawie wogóle nie widziałam dziecka bo tylko dwa razy na chwile mi pokazała a potem odkrecila monitor i zastanawiałam się czy będzie tak samo m tylko widział cały czas...
    --
    •  
      CommentAuthorMadRat
    • CommentTimeJan 15th 2013 zmieniony
     permalink
    Ange: Madrat może u ciebie tez przejdzie po 12 tyg ??
    oby, oby, byłoby cudnie :))))
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Iza tak trochę współczuję prowadzenia ciąży w UK... znaczy ja wiem , ze są i osoby , które nie fascynują się ciążą...
    ale ja przeżywałam każde usg, z każdego chciałam fotę- choćby samego pęcherzyka w 5tc!

Po wczorajszym 3D w ogóle chodzę oszołomiona ze szczęścia... szkoda, że tam tak nie ma, że nie można aż tak celebrować tego stanu i każdej wizyty...
    --
  1.  permalink
    czy czkawkę u dziecka może powodować mój stres? zauważylam rytmiczne drgania w brzuchu jak cos się zadzieje wokol mnie, jestem napięta, płaczę albo krzyknę. Czy to niezalezne zjawiska?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorkallipos87
     permalink
    MilagrosCud- mój Leoś ma czkawkę nawet 5 razy dziennie, ale nie słyszałam, by wynikało to ze stresu..Raczej z łapczywego połykania wód płodowych;) Spokojnieeeeee:)
    --
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    U mnie często młody ma czkawkę, 15 minut-pół godziny po tym, jak coś zjem :) Też nie wiem, czy to ma związek, pewnie bardziej ze zmianą pozycji z poziomej na pionową na tą chwilę, kiedy jem :) A że maluchy odzczuwają nasze emocje to może przy stresie też czka :)
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Milagros - ja mam podobnie, czkawka pojawia się gdy gwałownie wstanę, wykonam jakiś szybki ruch czy krzyknę :)
    Także być może to zupełnie normalne jest, że dziecko reaguje na to co dociera do niego z zewnątrz.
    Dzisiaj np Kaja dostała czkawki jak wstałam po 5 rano na siku, jaka piekną czkawkę miała gdy położyłam się z powrotem do łóżka...:)

Co do drętwięń, to czytałam kilka poradników i tego typu dolegliwosci są normalne w ciąży. Chodzi o to, że powiększający się brzuch może powodować że kręgosłup zmienia trochę kształt i gdy śpimy, astępuje ucisk na te przemęczone kręgi - to nic złego, jedynie kolejny objaw ciąży na zaawansowanym etapie:wink:

A ja dzisiaj dostałam bolesnych skurczy w dole brzucha - ból jak na @ - nawet dość silny i promieniuje do pachwin. Wzięłam nospę i leżę na kanapie.....
    --
  2.  permalink
    Addictive może to przepowiadające:bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorGosia1986
     permalink
    Milagros, mój ma czkawkę kilka razy dziennie. Nie zauważyłam żadnej prawidłowości która by to powodowała. Czasami zaczyna się kiedy siedzę, czasami kiedy leżę lub kiedy zasypiam. Nie ma reguły. Nie jest to nic groźnego ale podobno może to dziecku zostać po porodzie, czyli po prostu będzie mieć często czkawki :wink:

Addictive, mnie takie bóle łapały już pod koniec listopada i jak widać nic nie oznaczały więc nie musisz się martwic jeśli tylko nie występują regularnie.
    --
  3.  permalink
    dzieki dziewczyny, troche mnie uspokoilyscie, tak mi szkoda tego bobasa bo mi sie wydaje ze ona sie strasznie męczy bo az cale jej mikro ciałko chodzi w brzuchu:smile:

ja przez to dretwienie rak w nocy to jakis atakow paniki dostalam bo mialam uczucie jakby cos nie tak bylo z moim cialem, jakies twarde te rece sie zrobily, takie po cholerze uczucie wstalam otrzepalam sie i zniknelo w ciagu kilku sekund i nie wiem czy mam to przypisac nerwicy czy ciazy, normalnie jakbym sie zapadala we wlasnym ciele od tego, masakra, jak nie jedno to drugie, jak nie rzyganie, to zoladek, jak nie zoladek to ręce, ja juz chce urodzic!:cry:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorGosia1986
     permalink
    Milagros, ja nie doświadczyłam takich drętwień ale znalazłam na ten temat taki artykuł, pozwolę sobie skopiować :

Ból i drętwienie palców lub całej dłoni najczęściej są objawami tzw. zespołu cieśni nadgarstka, który w czasie ciąży występuje dość często. Zespół ten pojawia się u kobiet ciężarnych na skutek zmian hormonalnych powodujących zatrzymanie wody w organizmie. Zastój płynów może wywołać obrzęk torebki stawowej nadgarstka, w której przebiegają nerwy odpowiadające za unerwienie kończyny górnej. Miejscowy wzrost ciśnienia w torebce oraz obrzęk tkanek może uciskać nerwy i wywołać mrowienie, drętwienie oraz ból palców i nadgarstka, który w sporadycznych przypadkach może również promieniować do ramienia. Objawy mogą być znacznie bardziej nasilone w nocy, jak również po dniu, w trakcie którego nadgarstek był znacznie obciążony poprzez wykonywanie czynności wymagających wielokrotnego powtarzania jak np. pisanie, robótki ręczne, krojenie. Objawy najczęściej mijają samoistnie i nie wymagają specjalnego leczenia.

Dziewczyny, ja mam jeszcze pytanie głównie (ale nie tylko) do tych z was, które już mają za sobą poród.
    Czy w przypadku przenoszenia ciąży konieczne jest wykonywanie częstego KTG ? Ja na razie miałam to badanie tylko raz (4 dni temu) i nie wykazało żadnych nieprawidłowości. Czy warto latać do szpitala i robić badanie na własną rękę ? Moje dziecko rusza się bez przerwy, więc nie wiem czy mam podstawy żeby to robić.
    --
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    Milagros, ja też tak mówiłam, dopóki nie trafiłam do szpitala z zagrażającym porodem przedwczesnym i teraz mimo, że jest coraz ciężej, bo i ciąży bezustanny zakaz wstawania z łóżka, i oddycha się kiepsko, i zjeść nie mogę normalnie, bo od razu nudności i zgaga, no i kilkudniowe migreny, to na prawdę cieszę się każdym kolejnym dniem, kiedy młody jest jeszcze w brzuchu ;)
    A czkawki to dobrze, że ma, bo ćwiczy przeponę :)
    --
  4.  permalink
    Gosia, ja mam dretwienie calych rąk lacznie z dlonmi:-) ale przynajmniej wiem ze normalne w ciazy

Zelazna - nie w tym sensie ze chce urodzic przedwczesnie ale juz bym chciala zeby te dwa miechy minely a ciagnie sie to w nieskonczonosc a objawow dochodzi coraz wiecej. Ostatnio tez mi doszlo cholerstwo z tym lataniem do kibla na oddanie moczu co chwila...
    -- [/url]
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    Wiem, ale teraz już nie mówię, że chcę, żeby jak najszybciej młody był z nami, tylko właśnie, żeby już mineły 4 tygodnie, to będzie donoszony i w końcu urodzę ;) takie trochę zaklinanie rzeczywistości, ale człowiek jak leży sam całe dnie to mu się w ciężarnym mózgu głupie rzeczy wymyślają ;)
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    zelazna: U mnie często młody ma czkawkę, 15 minut-pół godziny po tym, jak coś zjem :) Też nie wiem, czy to ma związek, pewnie bardziej ze zmianą pozycji z poziomej na pionową na tą chwilę, kiedy jem :) A że maluchy odzczuwają nasze emocje to może przy stresie też czka :)

Mój Staś miał w brzuchu czkawki nawet 8 razy dziennie. A już obowiązkowo jak wypiłam ciepłe kakao, mijało wtedy ok. 5-10 min i była czkawka :)
    Jakoś wątpię, że tak szybko do niego docierało i do tej pory się zastanawiam.. Może masz rację i chodziło o zmianę pozycji :)
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Mój synuś dziewczyny drogie też ma kilka razy dziennie czkawkę, ale nie zauważyłam żeby było to spowodowane stresem. Nawet jak leże sama na łóżku to synuś potrafi mieć czkawkę.
    Addictive jak się czujesz?? już lepiej??
    Blubis widzisz jak fajnie jest myśleć o czymś innym, przyjemnym i nie stresowym?? zaraz inne nastawienie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Witam was dziewczyny. Dziś o 18:30 w końcu znów zobaczę moją dzidzię na USG. Mam nadzieję, że dzidzia zdrowa. Fajnie by było gdyby ujawniła swoją płeć :wink:

Gratuluję świeżo upieczonym mamuśkom i trzymam kciuki za te które są już w pierwszej piątce :bigsmile:

Co do przeziębienia - Ja byłam chora w 13 tc i moja ginekolog przepisała mi paracetamol na gorączkę, syrop prenalen x3 i tantum verde spray do jamy ustnej x5. Jadłam dużo czosnku, piłam herbatę z miodem i cytryną, robiłam inhalację. Po tygodniu byłam zdrowa :wink:
    --
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    mysiamm trzymam kciuki za USG :smile:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    mysiamm: Witam was dziewczyny. Dziś o 18:30 w końcu znów zobaczę moją dzidzię na USG.

Trzymam kciuki :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Mój syn to też jedna wielka czkawka :p zdecydowanie zawsze jak zjem/ wypiję coś słodkiego to zaczyna czkać... ale np. jak go w nocy wybudzę to też zaraz atak czkawki... ponoć taka czkawka to nic groźnego :)
    --
    •  
      CommentAuthorkallipos87
     permalink
    Dziewczyny, cały dzień trąbią w mediach o naszej sprawie!! I niemal cała opozycja jest za nami!!!! Jest jeszcze szansa:)

DZIŚ MAM ZGAGĘ ZABÓJCĘ:((((((((SZOK...
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    evekeie rozumiem Twojego stwierdzenia, mnie bardzo fascynuje moje malenstwo i za kazdym razem jak bylismy w pl robilismy sobie skan, by chodz troche popatrzec na nie.
    A na to ze sa tylko 2 skany nic nie poradzisz, tak jest a nie inaczej, z tego co wiem na NHZ w pl masz 3.
    --
    • CommentAuthorjustyna883
     permalink
    Witam,
    Milenko wtakim razie bedziemy czekac z tym porodem az zostane pogrubiona :bigsmile:
    mysiamm trzymam kciuki i napisz jak tam po USG i kogo nosisz pod serduchem.
    bulbis ja tez tak mialam na pierwszych zakupach dla malej. Obiecywalam sobie ze kupie pierwsze ciuszki itp i jak weszlam do sklepu to zawsze cos mi sie nie podobalo a to kolor a to wzor a to gdzie ja jej to ubiore i wyszlam bez niczego. Ale fakt dzien byl milo spedzony i oko nacieszylam tymi kolorowymi, slodkimi ciuszkami. A teraz to musialam komode dokupic bo tyle juz tego mam.

Co do czkawek to mala tez je ma. I u mnie zauwazylam ze sa glownie pod wieczor.
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    MilagrosCud ja od dobrych 2 miesiecy mam zdretwiale 3 palce u prawej reki - dziwne uczucie jak piszesz na klawiaturze a palca nie czujesz:P
    sproboj spac z reka uniesiona na poduszce, albo spuszczona za lozko... nie wiem czy dobrze to okreslilam, by zwisala , mi to pomaga.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    IzUK to ciesz się, że Ci pomaga ;) mi nic nie pomaga - cokolwiek z ręką nie zrobię w nocy to i tak budzę się bez czucia w niej (z tym, że u mnie problem z lewą)
    --
  5.  permalink
    IzUK - fajnie by bylo zasypiac ze zwisajaca reka i budzic sie ze zwisajaca ale niestety zawsze budze sie z zadarta gdzies wysoko albo pod głową wsadzoną
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Ja biore do lozka poduszki z kanapy sa twardsze i spie z reka jak na wyciagu :P
    Poduszek uzywam kilka wiec jak wypelzam na siusiu jest smiesznie :P
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Od samego rana odczuwam jakies smieszne bąbelki,które sie przemieszczaja i tak jakby pękaja.dziwne hehe:bigsmile:

Treść doklejona: 15.01.13 17:39
    Juz świruje od tego siedzenia w domu :boogie:
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    To ja lecę dziewuszki do ginka, mam nadzieję, że wszystko ok..??:)

Do potem:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Migotynka-ubierz sie cieplutko:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Heh moje kino przeniesiony na pozny wieczor :((
    mial byc seans o 5.30 a jest o 20.30 wrrr...
    wiec pewnie napisze jutro cos o filmie.
    Milego wieczoru mamuski zycze.
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Ja mykam :surfing: a wieczorem jednak do kina. Mniej fascynujace niz usg 3D z wlasna dzidzia ale mjaknarazie musze pocieszyc sie kinem.do usg jeszcze z 4tyg. :sad:

Treść doklejona: 15.01.13 17:53
    IzUk ja mam film 20:45 ,mam nadzieje ,ze nie zasne hehe
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    Addictive dobrze ze wziełaś nospe lez a jak coś to wez ciepłą kąpiel. Moja gin mowiła ze ciepła kompiel i nospa i jak si wyciszy to przepowiadające mam nadzieje ze ci przejdzie :kissing:

ew3ame potwierdzam słowa IzUK na połówkowym ok 20tc jest lepiej robią dokładnie i nawet jak sie uda to pleć powiedzą Mi na tym ok 12tc tez tak robili ten skan ze byłam zdegustowana wychodząc
    --
  6.  permalink
    A ja jadę zaraz na zajęcia Szkoły Rodzenia. Mam nadzieję, że dam radę wysiedzieć dwie godziny bo ostatnio to tylko leżę. Chciałabym żeby już był piątek może mnie gin trochę uspokoi. Dzisiaj miałam ze cztery skurcze więc nie jest źle. Ale nocka przed nami a wtedy zawsze mam ich więcej:/ Martwi mnie ostatnio mój śluz. Wiem, że luteina dopochwowa trochę zmienia ten śluz ale jest taki trochę rozciągliwy. Kiedyś mi gin powiedział, że taki nie powinien być i teraz sama nie wiem czy jest powód do niepokoju.
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Venus - dzieki że pytasz, dziś już lepiej jeśli chodzi o chorobę, to już 7 dzień antybiotyku i kaszel dzisiaj mam dużo slabszy, chyba odchodzi już w zapomnienie. Katar też si skonczył prawie. A jak ty sobie radzisz z brzuszkiem dziś?

Cieszę się bo to znaczy, że do weekendu będę zdrowa a akurat w weekend mam mieć swój babyshower!!:boogie:

Dzisiejsze bóle na @ dzięki leżeniu i nospie też się uspokoiły, ale brzuch boli za każdym razem jak wstaję, takze już dziś się oszczędzam.
    Będę oglądać 4 odc Cudu narodzin:)
    --
  7.  permalink
    Addictive: Będę oglądać 4 odc Cudu narodzin:)

ja chyba odpuszcze, bo przezywam jak mrówka okres jak to widze, boje sie za chwile placze, wzruszam sie a za chwile krzycze razem z tymi kobitami:bigsmile:

Dzis moj maz ma pierwszy dzien w nowej pracy od rana negocjuje warunki umowy bo zamiescili takie haki, ze sie wlos czlowiekowi na glowie jezy. Jak dziecko jest w drodze to jakos sie na wszystko podwojnie uwaza, zeby na lodzie nie zostac. Wymyslili sobie ze jak odejdzie to nie bedzie mogl podjac pracy przez 1,5 roku w tej samej branzy, malo tego - ja nie bede mogla podjac, a ja nie wiem jeszcze jak to ze mna bedzie czy bede chciala wrocic do obecnej pracy czy wrocic do starej branzy - w sensie czegos nowego poszukac, no i jakby cos takiego podpisal to by nam skrzydla obojgu podcieli na 1,5 roku a dziecko w drodze.
    -- [/url]
    • CommentAuthormilena1984
     permalink
    Addictive- czy te skurcze to sa te Braxtona Hicksa??? bo ja juz trace orientacje ktore to ktore, bo wlasnie wczoraj mialam takie falez gory na dol.
    Justynka- no czekamy jasny gwint az Kamilce i Danielkowi ostatnie wloski podrosna i paznokietki i moze beda chcieli wyjsc laskawie bez popedzania:)

Melduje sie po wizycie, moj maluszek bardzo grzeczny dzis byl, piekne KTG wyszlo tetno ok 135 , ale tym razem sensor musieli dac o wiele nizej niz tydzien temu, czyli moje dziecko zauwazalnie sie obnizylo. Brzuch mi opadl...dolacze zdjecia mojego jaja na watku z brzuszkami. Ja juz chce rodzic:cry::shocked::cry::shocked::devil::cry:
    --
  8.  permalink
    milena1984: bo ja juz trace orientacje ktore to ktore, bo wlasnie wczoraj mialam takie falez gory na dol.

z tego co czytalam to b-h są rownomierne i przechodzą np po zazyciu no - spy, te wlasciwe zaczynaja sie na gorze brzucha, stajac sie coraz bardziej rownomierne:-) i nie przechodza tak latwo:-) ale niech sie jakas mama wypowie:-)
    -- [/url]
    • CommentAuthorjustyna883
     permalink
    No to super Milenko ze Danielek juz tak nisko. Ja czekam do czwartku na kolejna wizyte i az sama jestem ciekawa czy sa jakies postepy. Ja czuje sie bardzo dobrze, czasmi mam tylko lekkie klucia w podbrzuszu. Jesli nic nie ruszy od czwartku biore M w obroty i moze uda nam sie co nie co przyspieszyc. Jak naraize troche spasowalismy bo chcialam byc juz w 38 tyg bezpiecznie. A od czwartku niech sie dzieje co chce :bigsmile:
    Wiec Milenko ty tez zacznij dzialac i moze uda nam sie razem urodzic :bigsmile:
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
  9.  permalink
    Dziewuszki,

wróciłam i od lekarza Internisty i z USG połówkowego 4d.

1. Mam mocne przeziebienie dróg oddechowych ale nie musialam nic z antybiotykow itp tylko: Stodal, Isla i Glosal oraz Rutinoscorbin i prenatal grip care . Do tego domowe sposoby ale powiedziala z ejak sie cieplo ubiore to moge wychodzić z domu byle nie za dlugo i sie nei meczyc i nei gadac na zimnie. Takze jest nieźle..

2. Mam pieknego synka - zdjęcie na stosownym wątku :) :rainbow:
    Waży 350g i jest bardzo wymiarowy. Także jestem spokojna :) :whorship:

A jak Wam kochane wieczór mija??

Mam nadzieje, że niedomagające z powodu choroby dziewuszki jakoś lepiej się czują i sobie radzą z uwolnieniem z choroby :grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    cytrynka251: ten śluz ale jest taki trochę rozciągliwy. Kiedyś mi gin powiedział, że taki nie powinien

Cytrynko ja miałam rozciągliwy w czasie ataku infekcji.. Może o to ginkowi chodziło?

Dziewczyny męczy mnie strasznie kolka:( macie jakiś sposób? Wzięłam espumisan i trochę pomógł, ale nadal czuję rozpieranie w jelitach;/
    --
  10.  permalink
    Akirko - mi pomaga ciepla przegotowana woda z cytryną i miodem .. fakt ze trzeba chwile poczkeac ale daje rad ei o dziwo no spa mi pomagala na to.
    --
  11.  permalink
    akirka na kolkę to raczej rownomierny oddech pomaga, przysiady, ja ją czuję akurat w żołądku a nie jelitach
    -- [/url]
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Akirko ja na kolkę nic nie biorę, ale w moim przypadku wystarczy, że stanę i odpocznę to przejdzie :wink:
    --
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Dziewczyny napiszcie mi czy miałyście tak że przez cały dzień was bolał brzuch tak jak na okres? napiszcie jakie były wasze metody na to.
    Z góry dziękuję :)
    --
  12.  permalink
    edytak - no-spa forte + cieple oklady z termofora na brzuszek
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Ale to taka kolka jelitowa, a nie typowo od wysiłku...więc nie ma mowy o zrobieniu przysiadu, bo stękam przy każdym ruchu. Wzięłam Espumisan i lepiej jest. Wezmę jeszcze ciepły prysznic i może przejdzie całkowicie.
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Akirko, jeszcze herbatka z kopru włoskiego pomaga, mnie także czasem skłony, przysiady, przyciąganie kolan do brzucha, czyli wszystko, co rozrusza jelita, na początku boli bardziej, ale ostatecznie pomaga.
    Nospa może też pomóc, jeśli to takie bóle skurczowe, a niekoniecznie od wzdęcia.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.