Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorFiołki
    • CommentTimeJan 16th 2013 zmieniony
     permalink
    Przeziębione przyszłe mamusie pozdrawiam Was i dzielę się wspaniałym przepisem na syrop z cebuli. Bardzo smaczny i skuteczny na kaszel i przezięienie.
    Składniki:
    1 i 1/2 dużej cebuli
    3 łyżki miodu (najlepiej malinowy lub leśny)
    1/2 cytryny
    x
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, wsypać do słoika, dodać miód oraz sok z połowy cytryny i lekko przemieszać łyżką. Słoik zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce. Po kilku godzinach syrop jest gotowy do picia. Pić 2 łyżki 3 razy w ciągu dnia.
  1.  permalink
    Mońka, niezalogowana trzymam kciuki za pomyślne wieści:-)
    A ja właśnie wcinam śniadanko w łóżku. Mam strasznie rozregulowany rytm dnia i nocy, wczoraj poszłam spać o 2 30 o 5 00 pobudka na tabletkę o 9 00 znowu tabletka i dalej spanie prawie do południa:-) Okropny sen dzisiaj miałam taki realny. Że zachorowałam na raka i trzeba było zakończyć wcześniej ciąże bo niewiele mi zostało. Strasznie płakałam w tym śnie. Obudziłam się i odetchnęłam z ulgą, że to tylko sen:-)
    Miłego dnia :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
    • CommentTimeJan 16th 2013
     permalink
    Dzieki dziewczyny :D
    dobrze wiedziec,ze ze mna "prawie" wszystko ok :D
    i pozostaje cieszyc sie ze nasi mezczyzni tacy wyrozumiali :P
    My wczoraj zamiast na kolacje wyladowalismy w macu i maz juz nawet nie pytal czy chce cos slodkiego tylko od razu dostalam ciastko i ulubione lody :PPPP

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 16.01.13 11:53</span>
    przeprasza , ale ja nie mam pl klawiatury i nie moge uzywac pl znakow;/ - ale nie bede plakac :P
    --
  2.  permalink
    ja ponawiam pytanie, bo wczoraj jakos zaginęło w tłumie - czy wiecie moze jak poznac ze dziecko sie odwrocilo glową w dół? wiem ze najlepiej usg ale czy kobieta moze to poznac po swoim ciele
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    MilagrosCud ja nie umialam tego rozpoznac, ale niektore dziewczyny czuja jak dziecko sie obraca, chyba najczesciej te b.szczuple.
    Moja gwiazda byla miesiac temu glowa w dol i mam nadzieje ze tak zostala , w piatek mnie polozna wymaca i sie dowiem.
    --
  3.  permalink
    IzUK no wlasnie moja gwiazda jest ciagle w pozycji poprzecznej i zastanawiam sie ile ma jeszcze czasu a jak sie nie uda to co wtedy, aczkolwiek wiem ze nie powinnam zakladac ze sie nie uda
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    uda sie uda, ma jeszcze czas.
    Ja ogladalam ostatnio reportaz o kobiecie ktora ma 16dzieci!!!
    no i miala miec cc bo dziecko sie nie obrocilo, a przy takiej sporej rodzince cc to dla niej masakra!
    wiec klekala na kanapie a rece trzymala na ziemi, taki zwis glowa w dol, nie wiem czy to skutkuje, ale jej dzic sie obrocil :)
    --
  4.  permalink
    IzUK wyobrazilam sobie sytuację kiedy mąż wraca do domu a ja stoję przy scianie glową w dół i strząsam dziecko, a tak na powaznie to tez slyszalam o cwiczeniach ktore kobieta moze wykonac zeby pomoc temu dzieciatku
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMadRat
     permalink
    MilagrosCud: czy wiecie moze jak poznac ze dziecko sie odwrocilo glową w dół? wiem ze najlepiej usg ale czy kobieta moze to poznac po swoim ciele

Milagros, a nie wiem czy interesowałby Cię artykuł po angielsku? Bo ja zaczynam czytać ciążową prasę i akurat wczoraj wieczorkiem pobrałam sobie taki magazyn i jest artukuł jak można wyczuć lokalizację poszczególnych części ciała dziecka strona
    http://magazinesdownload.com/post/2012/11/21/Your-Pregnancy-DecemberJanuary-2012-2013.aspx
    strona 78 bodajże
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Dziewuszki, słyszałyście juz pewnie, że nici niestety z tym 12 mscznym macierzyńskim. Kurczę, mam bliską przyjaciółkę, która ma termin na 1 marca:(:angry::angry::angry:
    Co za kraj, wrr:angry::angry::angry:
    --
  5.  permalink
    MadRat dzieki wielgachne! przeczytam na pewno

Migotynka ja nie slyszalam - chyba nie szlag jasny trafi - kto powiedzial ze doczekam do terminu...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    MilagrosCud -niestety, właśnie słuchałam TVN24 :( Długi macierzyński będzie dla wszystkich kobiet rodzących po 17 marca 2013:angry:
    --
  6.  permalink
    zarąbiscie to musze porozmawiac z maluchem zeby sie urodzila idealnie w terminie ewentualnie pozniej:shocked:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    MilagrosCud moze zacznij juz teraz :D

Ale to niesprawiedliwe!
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dzień Dobry mamusie :wink:
    Kandy zdrowiej nam szybciutko :bigsmile:
    Trzymam mocno dziewczyny za Wasze dzisiejsze wizyty i USG, aby były same dobre wiadomości i maluchy się uśmiechały :wink:
    Jeżeli chodzi o ROCZNY URLOP MACIERZYŃSKI!!!! podaje link, gdzie można dołączyć do Nas i walczyć o to aby Nas też objęła ta ustawa, obecnie pomagają Nam PIS, SLD raz RUCH PALIKOTA. Walczymy o to aby Tusk nie rozróżniał dzieci!! Dołączcie do Nas, podpiszcie petycję, zróbcie zdjęcie i walczmy!!!

https://www.facebook.com/MatkiIKwartalu2013

Migotynka Ciebie obejmę ta ustawa ponieważ ustawa wchodzi od 1 września, żeby się załapać trzeba urodzić dzidzię po 17 marca, np. urodzisz w czerwcu to możesz od razu składać u Swojego pracodawcy dokumenty o roczny urlop macierzyński gdzie będziesz miała płacone 80% lub możesz wykorzystać 24 t urlopu macierzyńskiego płatny 100% i drugą część płatną 60%. Na urlop macierzyński nie załapią się kobiety, które mają termin przed 17 marca 2013 roku! ponieważ tak jak ja mam termin planowany na 6 marca+24 t urlopu macierzyńskiego to 21 sierpnia kończę urlop płatny 100 % i nie załapuję się już na tą drugą część urlopu. Aby się załapać w dniu 1 września 2013 roku trzeba być na urlopie macierzyńskim, a mi się kończy 10 dni wcześniej :confused::angry:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Kurczę, trudna sprawa z tym rocznym macierzyńskim. Ale przecież gdyby obejmował wszystkie dzieci urodzone w 2013 roku, to podobną akcję zorganizowałby kobiety spodziewające się dziecka w grudniu 2012, prawda?
    Jakaś cezura musi być, nie wydaje mi się to niesprawiedliwe ani związane z tym, że ktokolwiek rozróżnia dzieci.
    To trochę jak z becikowym. Dotychczas przysługiwało każdemu, niezależnie od dochodu. A od listopada 2012 przysługuje już tylko w rodzinach, w których dochód na osobę nie przekracza określonego progu. I też dziewczyny, które rodzą po 1 listopada 2012, a przekraczają próg dochodowy, mogłyby powiedzieć, że to niesprawiedliwe, rozróżnianie dzieci itd.
    Owszem, fajnie byłoby dostać dodatkową kasę, skoro komuś urodzonemu 31 października się należała, a 1 listopada już nie, ale tak niestety działa system świadczeń...
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    witam, zaraz nadrobię wszystkie posty . Byłam dzisiaj na standardowej wizycie, usg nie miałam, ale położna powiedziała, że teraz standardowo będzie sprawdzać detektorem i przyłożyła i od razu było tętno. Oczywiście miałam wątpliwości, czy to nie moje przypadkiem, ale powiedziała, że nie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkallipos87
     permalink
    Mamuśki, czy falowy, narastający ból podbrzusza i krzyża jak na okres to skurcze???
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ja jeszcze nie słyszałam serduszka ale już niedługo chyba dadzą mi posłuchać :-)
    iza współczuję huśtawka nastrojów

monia trzymam kciuki za poród

i buziaki i zdrowko dla wszystkich chorych ciężarówek jak to mnie ostatnio w żartach nazywa :-)

ja dziś dziwnie spalam najpierw w nocy do 12 usnac nie mogłam potem zimno mi było i koszmary się snily że urodziłam i zabrali mi dziecko i nikt nie wiedział gdzie jest a o 5 wstałam męża z pracy odebrać i o 7:30 spowrotem trafiłam do łóżka no i o 12:30 dopiero się obudzilam tak mi dobrze wtulonej do męża się spalo :-)
    --
  7.  permalink
    kallipos87: Mamuśki, czy falowy, narastający ból podbrzusza i krzyża jak na okres to skurcze???

no raczej:-) nam polozna mowila na szkole rodzenia ze jak dochodza bole krzyza to juz te przepowiadajace bole

aravls - zgadzam się co do tego ze jakos ten system swiadczen musi dzialac a ze akurat sobie ustalili date 17 marzec no to moze tylko co najwyzej wkurzac tak jak mnie, bo mam termin na 18 marca albo Dominiczka na 19 marca. Te ktore są na pograniczu chyba najwieksza niepewnosc czuja, czy sie uda albo nie uda. Te natomiast ktore rodza w styczniu lub w lutym po prostu musza to zaakceptowac, jakbym urodzila w lutym to bym pewnie powiedziala "no juz trudno" ale jak urodzę np 15 marca to troche nie fair, natomiast wiadomo ze natury nie da się zaplanowac co do daty...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Monka kciuki :thumbup:

Przeziebione mamusie - kurujcie sie szybciutko Kochane :)))

IzUK: przepraszam , ale ja nie mam pl klawiatury i nie moge uzywac pl znakow;/

to i ja przepraszam za to samo i z tego samego powodu, mam nadzieje, ze bardzo Wam to nie przeszkadza :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    MilagrosCud: akurat sobie ustalili date 17 marzec no to moze tylko co najwyzej wkurzac tak jak mnie, bo mam termin na 18 marca albo Dominiczka na 19 marca. Te ktore są na pograniczu chyba najwieksza niepewnosc czuja, czy sie uda albo nie uda.

Nie no, jasne, pewnie gdybym była w takiej sytuacji, to sama przebierałabym nogami z niepewności. Chodziło mi tylko o podkreślenie, że to nie prawo jest wadliwe, tylko że ono jakoś musi ustalać terminy.
    Trzymam kciuki, żeby jednak po 17 marca, choć sama mam urodziny 17 i to fajna data jest :cool:
    --
  8.  permalink
    Witam srodowo.

Dziekuje Wszystkim za wsparcie i rady! jestescir kochane :*

ja dzis bylam w aptece i eokupilam jeszcze prenalen a takto lacze.farmakologie z domowymi sposobami. na razie jest troszke gorzeh ale.wierze.ze.to znak ze bedzie lepiej bo organizm walczy. Musialam dzis jechac z moim kupic garnitur do slubu i jak tylko wrovilismy to juz jestem nasmarowana WICkiem i leze w lozku pod koldra :)

Wszystkie Was sciskam :*
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Leż, śpij, wypoć się, duuużo ciepłej herbaty pij. Musi być lepiej. :*
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    MilagrosCud: a ze akurat sobie ustalili date 17 marzec

no nie do końca sobie ustalili tą datę, tylko wynika to z tego, że kobiety które urodzą po 17 marca będą kończyły urlop macierzyński 1 września i będą mogły go przedłużyć o kolejne 6 miesięcy.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no to udanych lowow bo zakup garnituru to duże wyzwanie...
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Venus - ale ja to wszystko wiem:wink: i wiem, że ja się łapię, tylko strasznie mi szkoda jest innych dziewczyn:sad:
    A o akcji opozycji tez wiem, jednak dzisiaj określono się w 100%, że nie ma takiej opcji i jest ten nieszczęsny 17 marca.
    Raczej to koniec:(

Aravls - a z Tobą się zgadzam w 100%, piszesz bardzo rozsądnie:)
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    MadRat mam pytanie czy dostalas moze moja wiadomosc na poczte?? jakos mi chyba nie chce wyslac :(
    Zdrówka dla kaszlacych i "pociągajacych" mamusiek :)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Dziewczyny co do macierzyńskiego to zawsze niestety ktoś będzie pod kreską, jakby dali od 1 stycznia to te rodzące końcem grudnia też by miały niesmak...

Ja np na ustawę się łapię, ale i tak macierzyński mi się nie należy...
    --
    •  
      CommentAuthorDziobinka
     permalink
    Witam,

Jestem tu nowa i chciałam zapytać Was o doświadczenia ze śluzem we wczesnej ciąży.
    Aktualnie jestem w 5t5d ciąży. Przedwczoraj pojawił się blado różowy śluz trwał jakieś 2 h. Wczoraj też ale krócej, dziś także.
    Natychmiast pojechałam do szpitala, gdzie stwierdzono, że śluz znikł. Usg wykazało na razie sam pęcherzyk ciążowy prawie centymetr, okrągły, nic niepokojącego nie znaleziono. Jestem po 2 poronieniach stąd ta reakcja.
    Stwierdzono u mnie przed tą aktualna ciążą niedoczynność tarczycy i hiperprolaktynemię czynnościową, które ładnie wyleczyłam i pozostaję pod okiem endokrynologa i przyjmuję leki euthyroks.
    Przyjmuję też duphaston 2x dziennie, a od przedwczoraj dodatkowo 2x dziennie luteinę dopochwowo (zlecił lekarz na IP).
    Powiedziano mi, że mam się zgłosić dopiero gdy będzie leciała krew i będzie się nasilała...
    Następne usg kazano wykonać za 10dni-14 dni czyli mniej więcej 6/7tc.

Nie mogę odnaleźć wypowiedzi jednej dziewczyny, która pomimo takich historii miała znów plamienia i jednak się jej udało. Co Wy o tym sądzicie?
    Czy miałyście podobne doświadczenia i udało się? Czytałam, że taki różowy śluz to również sama szyjka macicy... Miłego dnia i z góry dziękuję za pomoc.
    •  
      CommentAuthorKarolyn
     permalink
    Dziobinka wiem ze ciezko sie nie denerwowac w takiej sytuacji zwlszcza jesli sie jest po poronieniach (ja mam za soba jedno poronienie samoistne w 7 tc i ciaze biochemiczna) bedac na tym watku jeszcze 5 miesiecy temu widzialam nie raz taka historie ze szczesliwym zakonczeniem (sama w ciazy z Dominikiem nie plamilam wiec przykladem nie jestem). Edzia ( mam nadzieje ze sie nie obrazi ze o niej wspomnialam) miala z tego co pamietam sporo plamien i jest szczesliwa mama blizniakow! Wierze ze i u Ciebie skonczy sie dobrze. 3mam mocno za Was kciuki!
    -- Syn 1 ~ 2012 & Syn 2 ~ 2017
    •  
      CommentAuthorP_Madzia
     permalink
    dziewczyny! dzieki wielkie za pomoc! niestety na wiadomosci na 28 dni nie moge odpisywac ale jeszcze raz serdecznie dziekuje!
    •  
      CommentAuthorDziobinka
     permalink
    Dziękuję hopelight :-) Może to po prostu szyjka macicy..
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Dziobinka gratulacje! Wazne ze jestes pod fachowym okiem lekarz, bierzesz leki. Trzymam kciuki by bylo dobrze!

pochwalę się: Juz po usg, jest piekne serduszko i kropek 18,1 mm co odpowiada 8 t 3 dniowi ciąży, wiec super!!!:))))))
    W gabinecie opuscil mnie stres, pojechalam zaraz po pracy sama, maz przyjechal mnie odebrac. Alez wruszajace zobaczyc pulsujące serduszko, maluch ruszał nóżkami, bylo widac pepowinę i pecherzyk. Mały czlowieczek kochany.:)) Kolejne badanie za miesiac- genetyczne.
    --
    •  
      CommentAuthorDziobinka
     permalink
    Gratulacje Dorit:) Wspaniałe wyniki:) Super!
    U mnie było widać tylko pęcherzyk, mam nadzieję, że na tym etapie jest w porządku.
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    na tak wczesnym etapie pecherzyk to norma więc nie ma co się martwić trzymam kciuki żeby plemienia znikły :-*

gratuluje mama po usg wspaniałe uczucie zobaczyć swój skarb :-)
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Dziękuję! Ja tez robilam w 5 tc i pecherzyk byl ok 1 cm, to jest jak najbardziej w porzadku.:)) mialam wrocic po 3 tygodniach, zeby zobaczyc serduszko, choc bywa widoczne i wczesniej, ale tak dla pewnosc ze juz bedzie widoczne na 100 procent, dluuuzyl mi sie bardzo ten czas oczekiwania.
    dopisze sie do listy po 1 trymestrze.:)
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Super Dorit:bigsmile:
    Mi też jest szkoda dziewczyn, które urodzą przed 17 marca. A jużch chyba najbardziej tych co urodzą 16 marca przed północą. Ale ja już wcześniej chciałam to napisać, że no jakiś termin musieli wskazać. Dobrze, że w ogóle wydłużają ten urlop. Ja na to patrzę z tej strony. A mam wrażenie, że teraz bardziej dyskusja w mediach toczy się, że ileś tam tysięcy kobiet jest poszkodowana, ale przecież o wiele więcej na tym skorzysta. No niestety, ale dobrze, że wykombinowali w budżecie środki i wprowadzą to w tym a nie dopiero w przyszłym roku. Ja cieszę się, że będę miała taką możliwość, choć nie wiem czy z niej skorzystam. Ale to już będzie zależało od mojego wyboru i sytuacji i to właśnie jest najlepsze, że w razie czego będzie możliwość.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorDziobinka
     permalink
    Tzn ja bym byla w pełni szczęsliwa i z wielkości pęcherzyka i w ogóle, ale ten różowawy sluz mnie martwi..
    piszą że pojawia się taki tuz przed porodem, tzn w moim przypadku nawet nie chcę mówić przed czym miałby się pojawić :cry:
  9.  permalink
    Ja mam termin na 5.04 i mam nadzieję, że wcześniej nie urodzę. Również mi szkoda tych mam które się nie załapią no ale jakąś datę musieli wyznaczyć. Myślę, że jakby była kasa w budżecie to wprowadzili by to wcześniej a tak to niestety, klamka zapadła.
    Dziewczyny a słyszałyście o czymś takim, że 24, 28, 32 tc są jakieś przełomowe, że kobiety z wrażliwą macicą mają wtedy problemy z twardnieniami, skurczami itp. Bo u mnie by się to zgadzało. Tylko, że nie mogę znaleść informacji dlaczego tak się dzieje.
    --
  10.  permalink
    czuje ruchy od wczoraj jednoczesnie w dwoch miejscach po prawej stronie brzucha: wysoko pod zebrami i bardzo nisko na pecherzu moczowym: czy to mozliwe ze sie odwrocila?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorgolaa
     permalink
    Ojej nie było mnie 4 dni a tu tyle do nadrobienia ponad 400 postów :shocked::shocked::shocked:
    gratuluję rozpakowanym mamusiom :flowers::flowers::flowers:
    a nowe serdecznie witam na naszej liście :wink::wink:

Przez te 4 ostatnie dni leżałam na patologii i samo zrobiło mi się rozwarcie na 3 cm ( nie wiem jak bo skurczy nie ma), tak więc listę zapewne zwolnię dużo wcześniej :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Ja nie mam pojecia jak znioskowac z ruchow czy dziecie fiknelo czy nie, mnie maluch gila w pachwinach :D
    Wczesniej byla caly czas po prawej stronie a po lewej brzusio byl pusty - i nie pozwalala lezec mi na prawym boku!!!
    Bo kopniaki byly takie ze ohoho.
    A teraz juz rusza sie razem ze mna, czyli ja na prawym boku , ona splywa na prawy i tak na odwrot.
    --
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    <strong> cytrynka251</strong> u mnie też jak byłam 27t4d to wylądowałam w szpitalu właśnie i tez usłyszałam, że to standardowy tydzień, że może sie poród przedwczesny pojawić.. Nie mam pojęcia dlaczgo :)

<strong>Milagros</strong>, ja też czuję i pod żebrami i w pęcherz :) a młody jest głową w dół i nie czułam, żeby się przewracał :) zwykle głową wwierca się w pęcherz, a rękami i nogami się rozpycha :)
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no to czekamy aż zdasz nam relacje z porodu :-) golaa

ale dziś mi się dzień wlecze...
    --
  11.  permalink
    zelazna no wlasnie ja tak samo czuje dopiero od wczoraj wiec moze sie przekrecila glowka w dol
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    dziewczyny tyle czasu jestem na tym forum a dalej nie umiem "zacytowac" was ani wstawic buzki itp.
    Cosik jakos nie kumata jestem.
    --
  12.  permalink
    IzUK buźki masz na samym dole strony jak wstawiasz komentarz, a cytat robisz tak ze zaznaczasz tekst i w prawym gornym rogu wypowiedzi jest "cytuj"
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    IzUK buźki masz na samym dole strony jak wstawiasz komentarz, a cytat robisz tak ze zaznaczasz tekst i w prawym gornym rogu wypowiedzi jest "cytuj"

:surprised:

proba :cool:
    --
    • CommentAuthorjustyna883
     permalink
    Milagros ja tak czuje a moja mala od 28tg jest ulozona glowka w dol. Jak powiedzialam gin ze czuje ruchy wysoko i czasami bardzo nisko to stwierdzila ze mala bawi sie raczkami a te ruchy pod zebrami to nozki. Wiec u Ciebie wszystko prawdopodobne ze dzidzia tez juz sie glowkowo ulozyla :bigsmile:
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.