Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorIzUK
    • CommentTimeJan 16th 2013
     permalink
    no patrz nie jest to takie trudne :devil:
    Dzieki
    MilagrosCud
    --
  1.  permalink
    Justyna - dzieki za pocieszajace info:-) bo ciagle sie nastawiam na SN:-)
    -- [/url]
    • CommentAuthorjustyna883
     permalink
    Nie ma za co :wink: Jeszcze troche a zobaczysz jak mala wypina nozki i jak brzuch na samej gorze bedzie Ci falowal. Ja sie smieje ze malutka uczy sie chodzic bo to taki zabawny widok :bigsmile:
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    to musi super wygladac ja właśnie pieke chleb mam na taki własnej roboty chlebek strasznego smaka :-)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    a ja za 15minut koncze prace, pozniej z 15minut w korkach i w domku :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    aravls - "To trochę jak z becikowym. Dotychczas przysługiwało każdemu, niezależnie od dochodu. A od listopada 2012..."

Jesteś pewna? Wszędzie jest info, że od 2013r. :shocked: Moje dziecko urodzone 2.11 więc nie wiem czy opłaca się wniosek składać, bo (NA SZCZĘŚCIE w sumie) w tej sytuacji nam się nie należy :confused:
    Co do reszty, to zgadzam się z Tobą. Zawsze będzie ktoś, kogo przywilej ominie "o włos", dzieci rodzą się codziennie :wink: Sama bym się wstrzymała parę miesięcy, gdybym wiedziała, że wydłużą macierzyński :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    A ja z kolei mam ułożenie pośladkowe małej i ruchy czuję i widzę tak jak opisuje Milagros - czyli zarówno na samej górze brzucha pod żebrami jak i na samm dole. Te na dole to takie rozpychanie, że aż czuje jak napiera na kości miednicy.

Z resztą moja Kaja na usg w 30 tyg miała taka pozycję, że siedziała pupą na dole a rączki i nózki miała na górze w okolicach główki....

Także z tymi ruchami to naprawdę bardzo trudno odgadnąć co i jak no i ja mam właśnie taką zabawę w zgadywanie co to może być tam na dole skoro tam jest pupa....:smile:
    --
  2.  permalink
    Addictive to jak masz posladkowe to nie w tą stronę jest odwrocona tak? byleby u mnie tak nie bylo
    -- [/url]
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dzień dobry dziewczyny :smile:
    Aravls wiem, że masz rację, że dziewczyny z 2012 roku mogą też mieć pretensję, szczególnie z grudnia, ale cholipka warto walczyć, i się nie poddam...a tak przynajmniej nie zarzucę sobie, że nic nie zrobiłam.
    Bardzo się cieszę, że dziewczyny, które miały dziś wizyty i USG usłyszały same dobre wiadomości :clap: to jest najważniejsze. Ja mam jutro wizytę o 15:00 i też nie mogę się doczekać, aż zobaczę synka :crazy: a pewnie będę miała powtarzane badanie na GBS bo nie wiem jak to się stało ale zapodział mi się wynik badań z grudnia :shamed: wstyd jak nic :confused:

Treść doklejona: 16.01.13 19:16
    Golaa zazdroszczę Tobie tego rozwarcia i to bardzo. Bo przynajmniej brakuje Tobie 7 cm rozwarcia a nie całe 10 cm :bigsmile: Moja kumpela też miała 3 cm rozwarcia, urodziła w 8 godzin, urodziła 2 tygodnie przed czasem :cool:
    Ja powiem Wam szczerze, że czuję Leszka bardzo nisko, tam gdzie jest kość łonowa, coraz częściej czuję napięcie/ uścisk w kroku, jak synek się kręci, naciska...aż czasami zaboli :confused: jęknę, stęknę....mąż czasami się pyta czy wszystko w porządku? Jutro na wizycie będę musiała powiedzieć mojej lekarce o Tym, a po cichu liczę, że w lutym gdy będę na kolejnej wizycie powie mi, że jest chociaż 1 cm rozwarcie :devil::bigsmile:

Treść doklejona: 16.01.13 19:19
    IzUk jesteś już w domciu??
    Addictive córcia ma jeszcze trochę czasu, a zdarza się, że w ostatniej chwili dzidzie się odwracają w dół a nawet gdy leży już główkowo potrafią się odwrócić niekorzystnie i wtedy potrzebne jest CC :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Co do macierzyńskiego to wg mnie ustawa powinna wejść w życie dla dzieci urodzonych od 01.01.2013 lub 01.01.2014 wtedy byłoby to dużo bardziej sprawiedliwe niż ten 17.03.2013 (czyli niby 01.09.2013)...
    co do zmian w becikowym to weszły w życie od dnia 01.01.2013 (czyli dla dzieci urodzonych w tym roku) i jak dla mnie jest to do zaakceptowania (tzn. nie płaczę, że się już nie załapię), szczególnie, że mówiono o tym wcześniej i ta data wydaje mi się sprawiedliwa w razie czego dla wprowadzenia nowych zmian ;)

W każdym bądź razie nie mam już zamiaru za specjalnie się tym macierzyńskim przejmować, poradzę sobie w inny sposób :devil:

Co do ułożenia główkowego - to ja wyraźnie czuję wypinające się stopy pod żebrami, za to czkawkę bardziej na dole :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    sardynka85: sardynka85

Co do macierzyńskiego to wg mnie ustawa powinna wejść w życie dla dzieci urodzonych od 01.01.2013 lub 01.01.2014 wtedy byłoby to dużo bardziej sprawiedliwe niż ten 17.03.2013 (czyli niby 01.09.2013)...

- jedyne co mi się nasuwa na myśl to to, że wtedy żadna z nas, które jesteśmy teraz w ciąży nie załapałaby się na omawiany urlop i odnoszę dziwne wrażenie, że wtedy lepiej byś się poczuła? :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    hmmm, ja też czuję czkawkę na samym dole brzucha.
    Co ciekawe, to czuję jakby mała miała nadal stopy przy główce bo ewidentnie wypina mi jedną stopę pod prawe żebra.
    No ale ułożona jest pośladkowo - czyli siedzi sobie pupą na pęcherzu a głowę ma na górze - to jest ułożenie odwrotne niż to właściwe głowkowe ułożenie.
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    ja nie czuje malej nisko, raczej wysoko... widac jak cos sie wypina , mam nadzieje,ze nie fiknela glowka do gory:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    migotynka: jedyne co mi się nasuwa na myśl to to, że wtedy żadna z nas, które jesteśmy teraz w ciąży nie załapałaby się na omawiany urlop i odnoszę dziwne wrażenie, że wtedy lepiej byś się poczuła?

nie poczułabym się lepiej, bo to nie o to tu chodzi, ale byłoby to moim zdaniem bardziej sprawiedliwe rozwiązanie dla ustawy którą zaczęto planować na szybko w ostatnim kwartale 2012 roku - chyba większość dużych zmian w kraju wprowadza się właśnie od 01.01 danego roku a nie z terminami od czapy, a dla mnie termin 01.09 jest takim terminem od czapy właśnie :shocked:
    W każdym bądź razie płakać nie będę, że się nie załapię - najwyżej skorzystam z tego przy drugim dziecku :cool:
    --
    • CommentAuthorjustyna883
     permalink
    Mnie wprawdzie ta ustawa o macierzynskim ominie gdzy mieszkam w USA. Ale takze mi sie wydaje to bardzo niesprawiedliwe. Przeciez powazniejsze decyzje dotyczace np podatkow zawsze wchodza w zycie z dniem 01.01 to dlaczego z tym cholernym urlopem jest inaczej. Dlaczego akurta ten 17.03 ? Dla mnie to chore. Nie wrpowadza podwyzki zywnosci np 17.03 tylko zawsze od 01.01. Chociaz nie mieszkam w PL to naprawde lacze sie z Wami i takze podpisuje te petycje .
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
  3.  permalink
    Witajcie wszystkie Mamuśki ! :kissing:

My z małą byliśmy dzisiaj na usg i jak zawsze musiałam na nie czekać minimum 1,5h to dzisiaj o dziwo tak szybko weszłam, że porządnie się nie rozebrałam nawet. Dziewczynka potwierdzona już na 100% :wink: Pani doktor powiedziała, że nic jej nie wyrosło i tak zostanie. Cały czas mówiła, jaka śliczna i grzeczna :bigsmile: ale mówi, że nie będzie już tyle jej wychwalać bo potem mi da popalić :cool::bigsmile: Powiedziała jeszcze, że nosek ma mój :bigsmile::bigsmile::bigsmile: ale kość udową chyba po tatusiu bo ja długa nie jestem i powiedziała, że to będzie modelka z niej. Ogólnie to ma położenie główkowe, bardzo często z resztą czuję jak ma czkawkę ale bardziej na dole (tam ma główkę) a ja myślałam że pod moimi żebrami, to więc okazało się że tam ma pupcię i non stop tą dupką się odwraca. A my wszyscy myśleliśmy, że to główka i mój R co chwile ją tam całował :bigsmile: ale miałam z tego ubaw :bigsmile: Mała waży 1850g powiedziano mi, że to dobra waga. Ok nie będę się już tyle wam rozpisywać :bigsmile: A jak Wam dzień minął? :kissing:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Addictive: Co ciekawe, to czuję jakby mała miała nadal stopy przy główce bo ewidentnie wypina mi jedną stopę pod prawe żebra.
    No ale ułożona jest pośladkowo - czyli siedzi sobie pupą na pęcherzu a głowę ma na górze - to jest ułożenie odwrotne niż to właściwe głowkowe ułożenie.

może pięść Ci wypina pod żebra?
    Hmm młody u mnie od ostatniego usg nadal wypina się tak samo - a wtedy był ułożony główkowo właśnie :)
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
    • CommentTimeJan 16th 2013 zmieniony
     permalink
    sardynka85

nie poczułabym się lepiej, bo to nie o to tu chodzi, ale byłoby to moim zdaniem bardziej sprawiedliwe rozwiązanie dla ustawy którą zaczęto planować na szybko w ostatnim kwartale 2012 roku - chyba większość dużych zmian w kraju wprowadza się właśnie od 01.01 danego roku a nie z terminami od czapy, a dla mnie termin 01.09 jest takim terminem od czapy właśnie :shocked:

- no to dobrze:bigsmile:
    Sardynko, ale wiesz jak jest u nas. Niedługo koniec kadencji obecnych rządzących, więc nie mają czasu aby czekać do stycznia 2014. Trzeba sobie zjednać lud:) Choć wg mnie to i tak nic nie pomoże. Rzucą ochłap i pospólstwo niech się cieszy, tak to właśnie wygląda:( Mam wiele koleżanek, bliższych i dalszych które urodzą przed 17 marca, niestety.
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    u nas wlasnie czkawka i skacze mi prawa strona brzuszka ,ale czasem czuje tez bardzo nisko. Nie potrafie rozpoznac co mi sie tu wypina i prezy.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ja mieszkam w uk ale też uważam że ten termin jest chory w końcu zawsze zmiany są wprowadzane z 1 to czemu akurat ta ustawa ma taka powalną datę tego nigdy nie zrozumiemy ...
    --
    •  
      CommentAuthormaxiulka
     permalink
    Witam,

dziewczyny czy mielyscie w początkowych tygodniach ciąży bóle brzucha, a raczej macicy. Mnie tak ćmi czasami .... i zastanawiam się czy wszystko jest w.porządku. Dopiero w.poniedziałek odkryłam ta wpaniala ewentualność bycia w ciąży także to mam nadzieję początk początków.

Pozdrawiam przyszłe mamusie :)

Czy na te bóle gdyby były mocniejsze mogę brać nospe ?
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    bóle macicy i brzucha to norma :-)
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    maxiulka: maxiulka

dziewczyny czy mielyscie w początkowych tygodniach ciąży bóle brzucha, a raczej macicy. Mnie tak ćmi czasami .... i zastanawiam się czy wszystko jest w.porządku. Dopiero w.poniedziałek odkryłam ta wpaniala ewentualność bycia w ciąży także to mam nadzieję początk początków.

Pozdrawiam przyszłe mamusie :)

Czy na te bóle gdyby były mocniejsze mogę brać nospe ?

- Maxiulka - nospę możesz sobie wziąć, jak najbardziej:)
    A macica teraz się rozciąga, więc taki ból jest raczej normalny:wink:
    --
  4.  permalink
    Dziewczyny , mam pytanie :

wlasnie bylam u lekarza bo mialam juz 38 i ztobila mi test z krwi z palca CRP i wyszlo dodatnie i zdecydowala o daniu mi antybiotyku wiedzac ze hestem w ciazy. TAROMENTIL czyli augmentin inaczej pochodna penicyliny.. Czy ktoras z Was brala w 2 trymestrze antybiotyk! Boje sie o dzidzie...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    sardynka85: Co do macierzyńskiego to wg mnie ustawa powinna wejść w życie dla dzieci urodzonych od 01.01.2013 lub 01.01.2014 wtedy byłoby to dużo bardziej sprawiedliwe niż ten 17.03.2013 (czyli niby 01.09.2013)...

Tylko oprócz naszego chcenia, jest jeszcze coś co nie każda tutaj jak widzę bierze pod uwagę - a mianowicie budżet państwa, który nie rozciągnie się do granic, które my sobie własnym chceniem wyznaczymy...
    Myślę, że gdyby było kasy dla wszystkich urodzonych w 2013 r. to pewnie tak by się stało. Nikt zapewne nie robi nikomu na złość tylko zwyczajnie kasa budżetowa nie puszcza, a nie jesteśmy w okresie prosperity...

Idąc Twoim tokiem, lepiej żeby żadnej kobiecie w 2013 r. się nie należało? Żeby żadna nie skorzystała, w imię sprawiedliwości społecznej, nawet jeśli na te urlopy po 17 marca są pieniądze?
    A ja uważam, że świetnie, że w ogóle coś takiego wchodzi. Przykro mi że niektóre Mamusie nie skorzystają, no ale większość rodzących w 2013 r. skorzysta i to chyba dobrze, że polityka prorodzinna się zmienia...

Zawsze można widzieć szklankę do połowy pustą, nie pełną.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Kandyzowana: wlasnie bylam u lekarza bo mialam juz 38 i ztobila mi test z krwi z palca CRP i wyszlo dodatnie i zdecydowala o daniu mi antybiotyku wiedzac ze hestem w ciazy. TAROMENTIL czyli augmentin inaczej pochodna penicyliny.. Czy ktoras z Was brala w 2 trymestrze antybiotyk! Boje sie o dzidzie...

ja brałam 2 razy (najpierw zinnat, później augumentin) i jest ok
    jak próbowałam wyleczyć sama zapalenie zatok to skończyło się niedomykalnością zastawki trójdzielnej u małego (infekcja przedostała się do dziecka) - później już wolałam leki niż jego problemy zdrowotne :)
    trzeba pamiętać, że nieleczona infekcja jest zdecydowanie bardziej niebezpieczna dla ciąży niż leki
    --
  5.  permalink
    sluchajcie a moze jest jeszcze nadzieja...poki sejm nie przeglosowal to nic nie jest pewne...
    -- [/url]
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Dziewczyny co do becikowego to nie będzie ono dotyczyło jedynie 10% społeczeństwa o wysokich dochodach.
    Dziewczyny mam trochę obaw bo siostra od mojej bratowej z którą często się widuję syn zachorował na mukowiscydozę i boję się o mojego maluszka bo z jej dzieciakami często się spotykałam a ponoć to jest zakaźne i wirus wykluwa się do 5 tygodni.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Może jest nadzieja, ogólnie trzeba walczyć do końca, może jakieś oszczędności się znajdą... Itd choć ja wątpię, nie wiem jak tam z vacatio legis...

ale nie stawiałabym sprawy na zasadzie, że jak ja nie dostanę to inni też nie powinni bo data taka, a nie inna.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    mangaa: Tylko oprócz naszego chcenia, jest jeszcze coś co nie każda tutaj jak widzę bierze pod uwagę - a mianowicie budżet państwa, który nie rozciągnie się do granic, które my sobie własnym chceniem wyznaczymy...
    Myślę, że gdyby było kasy dla wszystkich urodzonych w 2013 r. to pewnie tak by się stało. Nikt zapewne nie robi nikomu na złość tylko zwyczajnie kasa budżetowa nie puszcza, a nie jesteśmy w okresie prosperity...

myślę, że budżet państwa to najmniejszy problem w tym wszystkim - akurat te 2,5 miesiąca wypłat zasiłków na pewno nie spowodowałoby żadnego kryzysu budżetowego w naszym kraju :wink:
    ponadto przypomnę, że gdy rozpoczęto rozmowy o ustawie, to mówiono, że dotyczyć ona będzie matek z 2013 roku a nagle wymyślono, że jednak nie wszystkich matek... osobiście poczułam się nieco oszukana... ale tak jak napisałam płakać przez to nie będę i sobie poradzę w ten czy inny sposób :devil:

nie wiem także czy zdajecie sobie sprawę, że nadal ustawa ta nie weszła w życie, jej proces legislacyjny może jeszcze potrwać i nie ma pewności (jak to zwykle w naszym kraju), że nic się nie poprzesuwa z datami - ciekawe czy wtedy osoby, które się na to nie załapią nadal będą tak bardzo obstawiać przy sprawiedliwości tego co ich zastanie :wink:

No i nadal będę obstawiać przy swoim zdaniu, że wprowadzenie ustawy tej w życie od 01.01 któregoś tam roku byłoby bardziej sprawiedliwe dla wszystkich (bez względu na to czy bym na tym skorzystała czy nie)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    PRzecież mukowiscydoza to wrodzona choroba genetyczna, nie zakaźna
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    mangaa: ale nie stawiałabym sprawy na zasadzie, że jak ja nie dostanę to inni też nie powinni bo data taka, a nie inna.

No ale jakby weszła w życie od 01.01.2014 to dostałyby matki z tego rocznika a nie nikt :wink:
    --
  6.  permalink
    golaa trzymam kciuki:bigsmile:
    --
     permalink
    Ok doczytałam sobie o tej mukowiscydozie. Niepotrzebnie zawracam głowę
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Kandyzowana, crp rosnie takze przy zakazeniach wirusowych i miano crp jest wazne,a nie ze jest dodatnie. Moja corka miala ostatnio crp 18 (a od 5 jest juz ponad norme) i byla to infekcja wirusowa.
    Edytak, mukowiscydoza nie mozna sie zarazic! Chyba,ze tamto dzieck ma monukleoze?
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    sardynka85: myślę, że budżet państwa to akurat najmniejszy problem w tym wszystkim - akurat te 2,5 miesiąca wypłat zasiłków na pewno nie spowodowałoby żadnego kryzysu budżetowego w naszym kraju :wink:

A ja myślę, że nasze myślenie na ten temat jest pozbawione gruntownej wiedzy. Oczywiście, że nie, jedyne pół miliarda złotych i to do wypłaty w 2013 roku, bo chyba zapominasz, że jednak większość kosztów dłuższego macierzyńskiego zostanie skumulowane w 2014 roku i o to tu chodzi.
    No na logikę, Kamysz robi wszystkim urodzonym w 2013 r. przed 17 marca na złość tak? Nie lubi może ludzi spod znaku koziorożca i wodnika :devil:

Oraz to, że się czujesz oszukana (co rozumiem :wink:), w mojej opinii nie usprawiedliwia tego, że jednak zabrałabyś większości mam w 2013 r. zasiłek by rozdawać solidarnie od 1.01.2014....
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Kandyzowana: augmentin inaczej pochodna penicyliny.. Czy ktoras z Was brala w 2 trymestrze antybiotyk! Boje sie o dzidzie...

Kandy, ja miałam antybiotyk - Zinnat. Augumentin jest też bezpieczny w ciąży.
    edytak1984: Dziewczyny co do becikowego to nie będzie ono dotyczyło jedynie 10% społeczeństwa o wysokich dochodach.

hmmm.. raczej się z tym nie zgodzę.. Jeśli ktoś nie ma dzieci to nie jest aż tak trudno przekroczyć kwotę 1922zł netto na osobę.
    Ja się nie zaliczam do osoby o wysokich dochodach, a becikowego nie dostanę.
    --
     permalink
    no racja mononukleoza !!!
    na to właśnie choruje od znajomej syn.
    --
  7.  permalink
    Bo ja mam CRP 60 z tego co pamietam. No to mnie uspokoilyscie. wzielam juz ten antybiotyk i mam nadzieje wyzdrowiec ale i tak jutro musze jechac do swojego inka po zwolbienie... aghrrr.. a mialam nadzieje ze ciaze bez abtybiotyku przejde...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    sardynka85:
    No ale jakby weszła w życie od 01.01.2014 to dostałyby matki z tego rocznika a nie nikt

Tak, ale cały rocznik 2013 by z tego nie skorzystał... ;) A skoro są środki to no nie rozumiem, jak tak można tak stawiać sprawę? To jest w cholerę dzieciaków, które skorzystają na tym, że zostaną ze swoimi mamami dłużej.

Naprawdę rozumiem całe rozgoryczenie osób, które to ominie i popieram walkę, ale nie lubię takiego gadania...

Treść doklejona: 16.01.13 21:13
    Akirko ale dochody dzielisz przez 3 już :) Więc 1922zł uwzględniając dziecko które się urodzi :D
    Piszę, bo może nie bierzesz tego pod uwagę.
    --
     permalink
    Dziewczyny ja akurat łapie się na roczne macierzyńskie ale napiszcie czy są szanse, że kobiety które urodziły prze tym magicznym 17 marca mają szanse że przepisy się zmienią na ich korzyść?
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mangaa: Akirko ale dochody dzielisz przez 3 już :) Więc 1922zł uwzględniając dziecko które się urodzi :D

dziecka sie ponoć właśnie nie wlicza......
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Wlicza :)
    Liczy się dochód na rodzinę. Bierzę się dochód z zeszłego roku i dzieli przez 3 bo w momencie składania wniosku rodzina liczy 3 osoby.
    --
  8.  permalink
    a czy liczymy z premią jak ktos mial czy samą podstawę wynagrodzenia?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mangaa: Wlicza :)
    Liczy się dochód na rodzinę. Bierzę się dochód z zeszłego roku i dzieli przez 3 bo w momencie składania wniosku rodzina liczy 3 osoby.

zwracam honor :wink:
    narodzone dziecko też się wlicza
    źródło tutaj
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    mangaa: A ja myślę, że nasze myślenie na ten temat jest pozbawione gruntownej wiedzy. Oczywiście, że nie, jedyne pół miliarda złotych i to do wypłaty w 2013 roku, bo chyba zapominasz, że jednak większość kosztów dłuższego macierzyńskiego zostanie skumulowane w 2014 roku i o to tu chodzi.
    No na logikę, Kamysz robi wszystkim urodzonym w 2013 r. przed 17 marca na złość tak? Nie lubi może ludzi spod znaku koziorożca i wodnika

Zawsze można było zrobić rok 2013 rokiem przejściowym i np. zmniejszyć zasiłki dla całego rocznika ale dać wszystkim...zawsze to jakieś rozwiązanie bardziej sprawiedliwe od tego co jest :)

I napiszę po raz kolejny, że nie chodzi o to, że Wy macie nie mieć bo ja nie mam, tylko że takie zmiany powinno się wprowadzać w bardziej "poukładany" sposób (jakby od razu mówiono np. o dacie 01.01.2014 to wtedy żadna z nas nie mogłaby się przecież czuć oszukana)... pewnie nawet jakby mówiono o dacie 01.09 od samego początku to nie byłoby teraz takiego niesmaku... tak jak było to np. z becikowym na które wiedziałam, że się nie załapiemy chyba od początku ciąży

A co do tego, że większość dzieci z rocznika posiedzi dłużej ze swoimi mamami to już w ogóle jawna niesprawiedliwość ;) wiadomo, że bliskość matki z dzieckiem jest bardzo ważna i dlaczego niby moje dziecko nie ma mieć szansy na lepszy rozwój emocjonalny w stosunku do większości dzieci z którymi będzie dorastać (np. chodzić do jednej klasy)...

także ze swojego zdania nadal nie zamierzam zrezygnować a i tak przecież nie mam na to wszystko żadnego wpływu, więc nerwów tracić na tym nie zamierzam wcale :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorbeagraf
     permalink
    Jeszcze wracam do tematu zgagi :
    Od 3 dni ograniczam jedzenie smazonych potraw. I jest chyba lepiej ze zgaga. Nie żeby całkiem do zera minęło, ale czuć poprawę. I niewiem czy mój organizm potrzebował takiej zmiany – ale cholernie mi takie jedzenie smakuje. Mięso jem głównie gotowane, wygląda średnio ale smakuje mi. Dodatkowo testuje od dziś specyfik refluxin-m… Trafiłam na reklamę w gazeie jakiejś ciazowej i poczytałam na necie… postanowiłam spróbować, niby bezpieczniejszy niż reni.
    -- Ona 2010, On 2013 :-)
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    mangaa: Akirko ale dochody dzielisz przez 3 już :) Więc 1922zł uwzględniając dziecko które się urodzi :D

Dziecka się nie wlicza.
    Pod uwagę bierze się dochód z roku poprzedzającego rok urodzenia dziecka.
    --
  9.  permalink
    Słuchajcie, a jak się mieszka też z rodzicami ich dochód oni też naliczają?
    -- [/url]
  10.  permalink
    ale liczymy z premią czy bez wie ktos?
    -- [/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.