Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

a ja Was podziwiam, że oglądacie ten program o porodach
ja bym się chyba będąc w ciąży nie odważyła

Słaniałam się na nogach itp. Ale tak na poważnie, to najbardziej z tej całej imprezy bolał mnie ten masaż szyjki.

większą rolę spełniło chodzenie (ruch ogólnie),wanna, piłka.

[/url]
[/url]
ale zauważyłam, że po zzo kobiety które rodzą kończą na CC 
Uswiadomcie mnie - Porodowka to jest pl wersja, czy zagraniczna ?

obejrzalam ten odcinek i stwierdzam ze mam dosc - dalej jestem zdania ze nie ma w tym nic pieknego, ta kobieta krzyczala nie dlatego ze jest panikara tylko dlatego ze ja tak bardzo bolalo i ja to w pelni rozumiem. Trzeba chyba wziac ZZO i tyle, po cholere sie tak meczyc. A ten gaz g.... daje juz kolejny raz to widze

Nie pamiętam Kakai :) Zresztą ja się darłam tak różnie, nie cały czas. Jak mnie Marcin masował i dobrze oddychałam, to było dużo lepiej. Przy 9 cm to chyba krzyczałam, że nie dam rady, róbcie ze mną co chcecie, albo coś w tym stylu Słaniałam się na nogach itp. Ale tak na poważnie, to najbardziej z tej całej imprezy bolał mnie ten masaż szyjki.Tylko, że ja miałam wywoływany poród. Byłam podpięta pod oksy, i dostałam od razu na wywołanie skurczy 3 tabletki dopochwowe ;/ I to bardzo potęguje ból. Jest inaczej niż przy naturalnie postępującym rozwarciu, skurcze się inaczej odczuwa, dużo mocniej.
to była katorgaI to też ma niemały wpływ na wstawienie się główki dziecka w kanał.
ciekawe jak to jest, że ta ruda dziewczyna przy 2 cm rozwarcia darła się nieprawdopodobnie mimo wdychania gazu a ja przy 5 cm nawet nie jęknęłam
Położna mnie wtedy wanną poratowała. Ale miałam za sobą już około 15 godzin regularnych skurczów + trzy dni przepowiadających, więc byłam już po prostu wymęczona. A za drugim razem poród zaczął się z zaskoczenia, od razu skurczami co 5 minut, po chwili co 3 - po dwóch godzinach dotarłam na porodówkę i już było 5 cm. Nie mogłam uwierzyć, że jeszcze porządnie nie zabolało
A "koniec" zaliczyłam tym razem przy praktycznie na pełnym rozwarciu.Nie traćcie czasu na oglądanie strasznych filmów, tylko weźcie się za Irenkę Chołuj i uwierzcie, że potraficie
Ja też w pierwszej ciąży oglądałam w internecie sto tysięcy filmów z porodówek, a potem ryczałam ze strachu. I po co? Nic mi to nie dało. Za drugim razem już nie traciłam na to czasu. Nie warto się bezsensownie nakręcać.Milagros- nie ma czegoś co spowoduje, że poród będzie bezbolesny.
To jest najlepsza przedporodowa lektura uspokajająca
poród, to był kop energetyczny, który napędza mnie cały czas od tamtej pory.
Nikt tu nie mówi, że będzie łatwo.

w nocy miałam pierwsze poważne bóle przepowiadające
trwały krótko ale często
wytrzymałam bez nospy ale nie ukrywam, że myślałam o niej intensywnie lub o kąpieli
jakoś przysypiałam i się budziłam
muszę zacząć już wszystko szykować
[/url]a jak przychodzi ten moment to drą się prosząc o znieczulenie
No i zastanawia mnie to dlaczego nie zaproponował żadnego szwu czy krążka
Cytrynko pessara moze boi ci się zakładać aby nie wywołać czynności skurczowej jesli ty jestes na lekach
... Czasami grzebanie przy szyjce mogłoby więcej szkody narobić, niż pożytku. Zaufaj lekarzowi i leż

rozpakowanym Mamusiom, Teo, Azniee, Penny, żeście napisały o tym ruchu i jego wpływie na postęp porodu i odczuwanie bólu. Bo mąż pierwsze co powiedział widząc, jak usadowiła się zbolała na fotelu, to to, żebym nawet nie myślała, że sobie będę tak siedzieć i oczekiwać. Jak go znam, to będzie mnie przeganiał w tę i nazad gdzie się da, a ja z nim nie dyskutuję zazwyczaj 

mnie dalej trzyma chorobsko ,w poniedzialek do lekarza i koleny zestaw lekarstw bo cos nic nie pomaga
czuje sie do bani ,a o wygladzie nie wspomne ...
Weszlam tylko sie przywitac ,wybaczcie ,ale nie mam sily nadrobic wpisikow
Jesli jakas kruszynka przyszla na swiat ogromnie gratuluje a reszcie zdrowka zycze bo w powietrzu same bakterie chyba normalnie

wszystko pieknie sie czyta jak to opisujecie, ze trzeba sie z tym zmierzyc a nie nakrecac, ze i tak bedzie bolalo, i trzeba to przyjac za pewnik. Tyle ze czesto jest tak, ze kobiety potrafia miec takie wlasnie pozytywne nastawienie, a jak przychodzi ten moment to drą sie prosząc o znieczulenie. I wcale nie wpadają w panikę tylko nie mogą zniesc tego, ze tak boli, mowia ze sie nie spodziewaly i wcale nie sa slabe psychicznie, to po prostu ludzka reakcja.
[/url]Ale do lektury wspominanej już Ireny Chołuj i tak zachęcam.
[/url]
Poród jest drogą każdej, biologicznej matki i nikt nie wyda za nią na świat oczekiwanego dziecka (myślę tutaj o narodzinach sn), żaden lekarz choćby najlepszy, żadne ZZO nie załatwi sprawy. Chyba lepiej dowiedzieć się czegoś więcej i poznać swoje zadanie. Gwarantuję, że nastawienie się wówczas zmienia.ryzyko cc jest duże,

Mogę z ciekawości zapytać dlaczego? Coś nie tak z blizną? Jeśli nie chcesz, nie odpowiadaj.
Na pociesznie mogę dodać, że znam wiele matek po pierwszym porodzie CC, które drugie dziecko z powodzeniem rodziły naturalnie.
Strasznie bym chciała się przekonać, co jest gorsze-poród czy leczenie kanałowe zęba bez znieczulenia - tego drugiego doświadczyłam
U mnie nie będzie nawet dwóch lat przerwy.