Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor1aleks1
    • CommentTimeJan 23rd 2013
     permalink
    Witam wszykie dziewczyny :bigsmile:

IzUK Co do twojego pytania czy jeszcze biegamy jak sarenki to na pisze ci tak do sarenki i jej kształtów to duzo mi brakuje :wink: ale biegać jeszcze biegam brzuch mi jeszcze nie przeszkadza za bardzo fakt trochę mnie na boki zarzuca ale daje rade tak samo z zakładaniem butów i ich sznurowaniem czy schylaniem sie po jakieś rzeczy z podłogi może dlatego ze mam hiperaktywnego starszaka i nie ma ze boli :devil:

Addictive co do wielkości brzuszka i jego mierzenie to jesli chcesz zmierzyć czy jest prawidłowej wielkości to mierzysz nie na wysokość pasa ale mierzysz wielkość macicy w wzdłuż na leżąco i najlepiej jakby mierzył ktoś inny tu w UK to praktykują i jak jest za duzy albo za mały to dodatkowe usg zlecają bo normalnie tylko 2 sa Jednak z tego co napisałaś widze ze raczej wszytko dobrze :bigsmile: moja mala tez ma różnice np kosc udową ma długa a główka zawsze mniejsza wychodzi brzuszek na ten tydzień co trzeba Dlatego sie nie przejmuj moj gin z pl naprawdę dobry specjalista robil mi 3 razy usg i mowił z wszytko w jak najlepszym porządku mimo tych roznic
    --
  1.  permalink
    aravls, dziękuję bardzo za info. Niestety nie mogę Ci odpisać :wink:
    A ja dzisiaj o dziwo w miare dobrze spałam tylko do toalety non stop wstawałam :tongue:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    ja wczoraj miałam wizytę u lekarza i jest tak sobie :/

po pierwsze ktg wyszło kiepsko - na 40 minutowym zapisie tylko 5 ruchów... no ale zrobiliśmy usg i z łożyskiem i przepływami wszystko ok, więc po prostu wygląda na to, że leniuch spał (niby zawsze w tych godz śpi)
    po drugie za dużo przypakowałam i lekarz twierdzi, że moje zdrętwiałe opuszki palców to od obrzęków (z drugiej strony dziwne, bo np. nogi w ogóle mi nie puchną) - dostałam skierowanie na 1500 badań aby wykluczyć zatrucie ciążowe (ciśnienie mam ok)

a tak poza tym to młody średnio większy o ok tydzień - na chwilę obecną 3029 gramów chłopa :) no i nigdzie się raczej za szybko nie wybiera (sądząc po szyjce i jego ułożeniu)
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Dzien dobry wszystkim :) Dziewczyny czy was tez boli podbrzusze jak sie przekrecacie w nocy? ja mam wrazenie jakby mi skory brakowalo :( a moj maluszek juz chyba na stale wybral sobie godzine 5 na poranna pobudke ;) dzis niestety bolą mnie plecy tzn prawy bok na wysokości nerki , oby szybko przeszlo :(

Treść doklejona: 23.01.13 10:31
    Sardynka trzymam kciuki zeby bylo wszystko dobrze!! A puchna Ci np dlonie??? bo mi nogi tez nie ale mam problem bardziej z dloniami, a szczegolnie z lewa bo boli jak zginam palce ;/
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Dzien dobry :)))

Ange: Dziewczyny czy was tez boli podbrzusze jak sie przekrecacie w nocy?

oj tak....takze kazde przekrecanie sie to pobudka....a dodatkowo strasznie boli mnie kosc lonowa :(
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    A czy boli Was jak oddajcie mocz? :neutral:
    Miałam już kiedyś pytać, nie wiem jakoś z punktu widzenia ułożenia narządów mnie to zastanawia - dlaczego opróżniający się pęcherz powoduje ból/kłucia w podbrzuszu. Tak u mnie jest nie zawsze, ale tak powiedzmy co drugi raz.
    Chyba, że tu coś moje tyłozgięcie ma do rzeczy?
    A może to całkiem normalne?
    --
    •  
      CommentAuthorkallipos87
    • CommentTimeJan 23rd 2013 zmieniony
     permalink
    addictive- w normie sa wymiary +/- 2 tygodnie, więc wszytko jest ok:)

Ja też po usg- synek wg usg mierzy 2901 g, ale gin powiedział, że wg mojego brzucha to może ważyć nawet do 3500 g. Chociaż ja myślę, że mam dużo wód- oboje z mężem w 38 tyg ważyliśmy ok 2800 g. No ale mój brzuch to jak na bliźniaki- 115 cm:shocked:. Cudem udało się podejrzeć twarzyczkę synka, bo jest obrócony buzią do moich pleców. Byliśmy w szoku, że widać tak widoczne podobieństwo do nas hehe. No porodu jeszcze da;eko, dzidzia jeszcze nie wstawia się w kanał i brzuch wysoko. Za tydzień się dowiem, jak szyjka wygląda
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Mnie kosc lonowa nie boli, ale boli mnie "krocze" przy kazdym siadaniu :confused:

Treść doklejona: 23.01.13 11:07
    Mangaa niestety nie znam sie na tym ale moze masz delikatny ucisk na pecherz i dlatego te bole :neutral: ale kiedys obilo mi sie o uszy cos z tym tylozgieciem jak mialam problemy z pecherzem... najlepiej zapytaj lekarza na wizycie :)
    --
    •  
      CommentAuthorkallipos87
     permalink
    Ange, z tą kością łonową, to będzie tylko gorzej:cry: Mi dokucza od 20 tygodnia:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    mnie tez kosc lonowa boli od ok 30 tyg, szczegolnei jak chwile pochodze i w czasie przekrecania w nocy
    ja mam delikatnie podpuchniete palce rak i czasem lydki i kostki jak wiecej pochodze ale ponoc jest to normalne i nie swiadczy o zadnym zatruciu, jak sie puchnie na twarzy to ponoc jest to grozne, mnie tez pobolewaja palce rak jak zginam, nie zawsze ale czasem
    sardynka - przybranie 13 kg na tym etapie co ty jestes jest raczej calkiem normalne, mnie lekarz mowil ze do 16kg do konca ciazy to jest norma i nie ma co wierzyc w to jak ktos mowi ze do 11 kg sie powinno przytyc bo czasem z 3 kg to woda ktora sie odklada, ja tez mam 13 kg teraz na plusie a wizualnie wydaje mi sie ze duzo mniej wiec pewnie czesc to woda, wazne skad sie biora te kg, jest wiesz ze sie nie objadasz i jesz zdrowo a tyjesz to taka twoja uroda a po porodzie na pewno szybko wroci sie do normy ale jak te kg sa bo sie je codziennie slodycze i inne niezdrowe rzeczy to wtedy wiadomo ze wiekszosc kg to tluszcz, takze jak dbasz o siebie i zdrowo jesz to nie masz sie co martwic
    -- [/url]
  2.  permalink
    widzę że dziś wszyscy narzekają:) to i ja ponarzekam...
    1. nie wyspałam się już 2 noc...boli mnie i ciągnie w pachwinach, dole brzucha i notorycznie po godzinie 5 muszę coś zjeść...
    2. z tym sikaniem mam tak, że jak oddaję mocz to wychodząc z łazienki wydaje mi się jakbym się nie wysikała do końca i mam parcie na mocz...
    3. wkurza mnie jak mąż w nocy sie do mnie przytula bo wtedy nie mogę sobie miejsca znaleźć...

grrrrr....no i w piątek mam wizytę o której nawet nie chcę myśleć bo na samą myśl dostaję sraczki...ot co...dziękuje za uwagę...
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Ja mam zdretwiale 3 palce u prawej reki juz ponad 2 miesiace, gin powiedzial ze to normalne bo dzidz gdzies uciska, i nic nie mowil o jakims zatruciu ciazowym...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ja tu nawet nie narzekam na swoje atopowe dolegliwości w ciąży bo żadna z Was nie byłaby w stanie mi pomóc.

Natomiast takie sprawy, które dotyczą większości to warto tu z siebie wyrzucić... Czasami można coś na to zaradzić i jest lżej, no nie? :D
    Oraz świadomość tego, że takie akcje są normalne, bo większość to przechodzi jednak bardzo pomaga by przetrwać ból i stres z tym związany.

Anairda pomyśl, że zobaczysz swojego bąbla - wyciągnij z tego pozytyw kochana.:))) Zobaczysz się z Dzidziem! :D
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Gosia, to właśnie ta odżywka, naprawdę polecam. Ja rok temu nie miałam praktycznie paznokci, do tego do połowy płytka rozdwojona. A teraz mam takie, że koleżanki mi się pytają czy są prawdziwe.

mangaa: A czy boli Was jak oddajcie mocz

Mangaa - mnie bolał pęcherz rano, kiedy był naprawdę przepełniony. Nie wiem czy to kwestia ciśnienia, czy ułożenia dziecka. Może spróbuj częściej chodzić do toalety?

anairda1986: wkurza mnie jak mąż w nocy sie do mnie przytula bo wtedy nie mogę sobie miejsca znaleźć...

oo jak mnie to denerwowało... wielkie łóżko, ja na samym brzegu, a mąż na mnie. a za nim wielkie pole puste... grrr. Teraz mam rogala do spania, to mam spokój, choć on rano też mi się na niego kładzie.
    Biedni Ci mężowie nawet się przytulić nie mogą ;)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dzięki za odpowiedzi Ange i Akirka - no właśnie im bardziej napełniony tym bardziej bolało przy wypróżnianiu. Spróbuję częściej siurać ;)

akirka: Teraz mam rogala do spania, to mam spokój, choć on rano też mi się na niego kładzie.

Serioo???
    U mnie jest tak, że ja z jednej strony do rogala a z drugiej mój M przyklejony... i czasami musze stoczyć bój o poduchę... :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Akirka, Mangaa mój małż tak samo...ja na brzegu wielkiego łóżka, a on uwalony na mnie...grrr...gdzie ja muszę mieć jedną nogę w ten sposób a nie inny, rękę pod poduszką a on mi rujnuje wszystko...inaczej nie usnę...no i to jedzenie nad ranem...

chyba sobie kupię tego rogala:)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    moj znow przytula sie bardzo blisko plecami do mnie bym nie przekrecala sie ja na plecy - taka asekuracja w jego glowie, bo jak sie przekrece na pelcy to zaraz slysze...
    "kochanie na boczek prosze":rasta:
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Dziewczyny, kochane przyszle Mamusie!!! Jak ja lubie Was podczytywac!!!! przypominam sobie jak stekalam i marudzilam pod koniec 8 mca, kiedy to maz musial mi buty sznurowac i nie moglam wbic sie w jeansy...ach..teraz tez stekam ale to juz z innego powodu ( ciagle biegam za corka i sprzatam Jej zabawki porozrzucane po calym mieszkaniu) :tongue:

Trzymajcie sie moje Drogie i marudzcie ile wlezie:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    Mnie spojenie bolało już od 22 tygodnia jakoś i ciągle dokucza, podbrzusze wiadomo, bo się macica rozciąga. Ale jak pęcherz mnie bolał przy sikaniu, to się okazało że w moczu mam bakterie i skończyło się na Furaginie, więc może warto sobie zrobić badanie moczu?
    Ze spaniem to tylko mąż mi mówi, że się strasznie kręcę.. No bo jak pozycji nie da się znaleźć, tu coś ciągnie, tu uciska, na plecy się na chwilę odwracać muszę, bo się na lewym boku wciska młody w pachwinę i nie daje spać.. A po chwili mąż chrapie, a ja dalej się wierce.. No ale dzięki mojemu przymusowemu leżniu odsypiam w dzień chociaż te 2-3 godziny :)
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    ja to tak od polowy ciazy musze miec wiecej przestrzeni jak spie, od 30tyg maz nie moze sie do mnie przytulac w nocy ani mnie obejmowac bo mi duszno i nie moge oddychac, teraz sie tule do poduchy - rogala i nie wiem co bym bez niej zrobila, choc i tak generalnie fatalnie spie, czasem sie tylko zdarzy ze mam sen gleboki ale to srednio raz na tydzien
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Skoro dzień narzekania, to i ja się dołożę :wink:
    Oprócz standardowych dolegliwości doszły mi atrakcje związane z wyrzynającymi się piątkami mojego dziecka - kolejna noc nieprzespana:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    kallipos87: z tą kością łonową, to będzie tylko gorzej Mi dokucza od 20 tygodnia

hmmm......fajnie :) Myslalam, ze nigdy w tej upragnionej ciazy nie bede narzekac a pewnie stanie sie to nieuniknione :wink:

Treść doklejona: 23.01.13 13:05
    milka1984: ja to tak od polowy ciazy musze miec wiecej przestrzeni jak spie,

o to ja tak samo, duszno mi jak cholerka i pozycji sobie znalezc nie moge, zeby bez problemu oddychac...
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    A u mnie to wrecz przeciwnie :wink: nie zasne jak maz mnie nie przytuli tak na lyzeczke:bigsmile: wiadomo, ze pozniej zaczyna sie z boku na bok przekrecanie ale moment zasypiania jest wazny:bigsmile: pewnie jak zacznie mi byc duszno tez zaczne nazekac na mojego męzulka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ja dziś umieram w przeciągu tygodnia jedną noc udało mi się całą przespać a tak od 4 do 6 godzin i nie ważne jak szybko się położę czy wstane. zatkany nos, bóle kości i podbrzusza, ciągle wiercenie i mąż który wziął sobie za punkt honoru spać prawie na mnie lub pod skosem zajmując całe łóżko, a potem się rodzina czepia, że nerwowa jestem... jak tu się nie wkurzac jak czuje się jakbym miała kaca lub balowala cały tydzień. boję się co będzie dalej...
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    nerwowośc to w moim przypadku chyba uroki ciąży niestety.... :confused:
    --
    • CommentAuthorDajen_q
     permalink
    ooo widzę, że nie tylko jak ostatnio narzekam, jęczę i płaczę nad swoim marnym losem :shamed: ale nie ma się co dziwić - nie pamiętam, kiedy ostatnio widziałam słońce?? Ktoś coś widział, słyszał? :cry:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    ew3ame: zatkany nos, bóle kości i podbrzusza, ciągle wiercenie

o kochana, to zobaczysz jak "wygodnie" będzie pod koniec ciąży :devil: Później pomyślisz... Boże jak cudownie było mi w tym 16tc :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ja mieszkam w anglii słońce widzę w tej mojej kotlinie może z 10 razy w roku przez kilka chwil a tak chmury... najczęściej jak jadę do polski to sobie przypominam jak wygląda :-)

Treść doklejona: 23.01.13 14:12
    dzięki katka teraz to mnie pocieszylas :-D
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    ew3ame: dzięki katka teraz to mnie pocieszylas :-D

no niestety... tak jak ciąża w całej swojej istocie jest cudem, tak jej końcówka na prawdę naszemu Stwórcy nie wyszła... A najgorszy jest ból bioder w nocy... Po prostu masakra!
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    już się boję bo ja już przed ciążą miałam problemy że snem to teraz i na końcówce to już wogóle nie będę spala...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    katka_81: Później pomyślisz... Boże jak cudownie było mi w tym 16tc

hehe dobre, ale tak to sobie właśnie wyobrażam - nie ma litości %)
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ale ważne żeby maluchom było w nas wygodnie :-) a to tylko taki stan przejściowy potem w zmian za to będziemy tulic nasze skarby :-)
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Ależ narzekacie... Myslałam, że tylko mnie dołek dopada.... !!!!!!!!!! To ja też sobie ulżę-przedwczoraj miałam fatalny dzień-samopoczucie. Sprzątałam i ryczałam. Nawet nie wiedziałam dlaczego... Wczoraj było lepiej a dziś znowu jest średnio ale ale....!!!! Kochane ponarzekajmy a później pomyślmy, że już niedługo taki Mały/Mała istotka będzie się do nas tulić, z czasem uśmiechać aż w końcu powie "Kocham Cię Mamo"
    PS:Dziś jechałam autem i słuchałam Radia Plus i leciała piękna piosenka płakałam jak głupia... :D
    posłuchajcie http://www.youtube.com/watch?v=Dny3EMK8p58
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    W_P_Gosia: Dziś jechałam autem i słuchałam Radia Plus i leciała piękna piosenka płakałam jak głupia... :D

ja tej piosenki słuchałam często w ciąży :) Moja Michalinka teraz bardzo się przy niej uspokaja :)
    --
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    Ja płaczę na filmach, serialach i reklamach :D Nawet dzisiaj się przekomarzałam z mężem o to, że przez niego i jego plemnika ciągle chodzę rozmazana, bo popłakuję na takich głupotach :D
    --
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    cześć dziewczyny!
    czy któraś z was używała pieluszek wielorazowych, zastanawiam się nad zakupem i potrzebuje porady czy warto czy też nie... ogólnie wykańczają mnie koszty związane z jednorazówkami a tu dojdzie jeszcze jeden brzdąc i będzie jeszcze gorzej
    --
  4.  permalink
    W_P_Gosia: PS:Dziś jechałam autem i słuchałam Radia Plus i leciała piękna piosenka płakałam jak głupia... :D

no dzięki wielkie...a myslalam ze nie bede wyła dziś:cry:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Mili, ależ ostrzegałam noooo... Pomyśl, że to będzie najpiękniejszy okres w naszym życiu. Koleżanka mi kiedyś powiedziała, że jak się denerwowała w ciązy to mówiła sobie: Mam wszystkich gdzieś bo już mam pod serduszkiem Kogoś kto będzie mnie kochać bezwarunkowo! I kogo ja będę kochać. Nwet nie będę-tylko JUŻ KOCHAM!
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    A mnie narzekanie do tej pory nie dopadało, ale po wczorajzej nocy chyba czas zacząć. Miałam tak silny ból głowy, że praktycznie caą noc przeleżałam z lodem na czole. Nie wzięłam żadnych tabletek, bo po co truć malucha. Zaraz sobie odeśpię, bo po bólu ani śladu rano nie było. Pierwszy raz tak mnie wzięło - mam nadzieję, że nie będzie się często powtarzac :cry:
    Jak z Wami było dziewczyny na tym etapie ciąży? Czy takie bóle będą się powtarzać? :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Calypso mi dokuczały ale minęły. Trwało to może tydz-dwa.
    --
  5.  permalink
    Gosia - my kobiety to sie chyba troche same lubimy wpedzac w takie stany:-)

Calypso - a może to ciśnieniowe?
    -- [/url]
  6.  permalink
    venika: czy któraś z was używała pieluszek wielorazowych

Venika my uzywamy od czasu do czasu, Wejdź sobie na Ekologiczne i nietoksyczne pieluszki
    Tam znajdziesz wszelkie porady, no i dziecwzyny uzywające tam zaglądają więc bedziesz wiedzieć co i jak :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ja dzis przeszlam sama siebie poplakalam sie bo m malo ze mna rozmiawia ach te hormony....
    --
  7.  permalink
    ew3ame: ja dzis przeszlam sama siebie poplakalam sie bo m malo ze mna rozmiawia ach te hormony....

to jeszcze nic, ja wczoraj oskarzylam swojego m o zdradę bo godzine dluzej musial zostac w pracy, co sie w tej glowie dzieje, nie wiem czy hormony czy wina L4
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Milagros, może masz rację, bo właśnie wczoraj temperatura u nas spadła z 4 stopni do -23. Nie pomyślałam o tym :bigsmile: Jeśli tak, to już się nie martwię, bo minie samo ..
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    mangaa: A czy boli Was jak oddajcie mocz?

Tak :devil: Jak jesteśmy oboje w łazience przy porannej toalecie, to aż się zwinę czasem i jęknę, a mąż się podśmiewa, czy mam sedesowe orgazmy, niewdzięcznik jeden. Ale miałam podobnie zawsze podczas pierwszego dnia miesiączki, więc uznaję to za swoją normę.
    Z tym parciem na pęcherz tuż po, to łączę to z jakąś pełzającą infekcją, więc jestem permanentnie na żurawinie. Zostanę żurawiem!
    A ja dziś nie narzekam. Mąż pojechał w delegację do Krakowa wczoraj, a ja się przeniosłam na 3 dni do teściów. I wiecie co? Dostałam dziś śniadanie do łóżka, moja teściowa to skarb :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Cześć Dziewczyny, widzę, że dziś dzień narzekania... To niestety i ja się dołączę. Byłam dziś na USG i niestety jest podejrzenie małowodzia :cry: AFI = 5. Co prawda mały miał wypełniony pęcherz i może jak sie wysiusiał, to ilość wód wzrosła, no ale mimo wszystko jest to dolna granica normy i mam skierowanie do szpitala. Próbowałam się dziś dostać, ale mają takie obłożenie, że mnie odesłali... Zrobili mi KTG i zapis był OK. Jutro rano będę próbowała znowu...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    aravls: Ale miałam podobnie zawsze podczas pierwszego dnia miesiączki, więc uznaję to za swoją normę.

Miałam tak samo, pierwszy dzień @ to ból przy wypróżnianiu, niezależnie co to było...
    Hmmm, czyli taka nasza uroda. ;)
    Natomiast nie czuję parcia "po" więc uznaję, że to nie jest kwestia jakiegoś stanu zapalnego.

Olenka79 kciukam mocno by wszystko poszło jak należy.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ange: Sardynka trzymam kciuki zeby bylo wszystko dobrze!! A puchna Ci np dlonie??? bo mi nogi tez nie ale mam problem bardziej z dloniami, a szczegolnie z lewa bo boli jak zginam palce ;/

no właśnie jakoś specjalnie mi nie puchną... i też zaczęło się od lewej ręki a teraz wchodzi na prawą :/
    Obecnie mam zdrętwiałe 3 palce w lewej dłoni i lekko 2 w prawej :wink: też mi się wydaje, że to nie zatrucie - pewnie jakiś nerw szybciej, no ale badania zrobię :)
    a od dzisiaj też dietka - mniej węgli i zobaczymy czy pomoże :)
    --
  8.  permalink
    Dziewczyny jak dzisiaj dzień narzekania to i ja się dołączę. Czy taki tępy, kłujący ból w dole brzucha to jest spojenie łonowe ? Wiem , że niunia jest dosyć nisko glowka ułożona. Może być tak, że to ona cos mi uciska ? Te bóle nie są stałe tylko od czasu do czasu a najbardziej w nocy.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.