Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorblubis
    • CommentTimeJan 24th 2013
     permalink
    IzUK: wiec koniec ze stresami ze nie czujesz maluszka

znając siebie to koniec stresów będzie jak poczuję :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
    • CommentTimeJan 24th 2013 zmieniony
     permalink
    Mal77: Mal77
    o to wszystko mozesz pytac i wymieniac sie informacjami na PRZYSZYCH MAMUSIACH.

[wpis przeniesiony przez moderatora, kontynuacja rozmowy przeniesiona została do wątku "posty nie na temat" ]
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Zejdźcie już z tej biednej sushi :peace: i tak jej już ciężko:cool:
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    _sushi_

Zejdźcie już z tej biednej sushi :peace: i tak jej już ciężko:cool:[/quote]

- wyobrażam sobie:) Ale jeszcze trochę i będzie lżej:wink::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    MilagrosCud: słowo pisane moze byc zinterpretowane na wiele sposobów

A coś mi innego ostatnio pisałaś w sprawie interpretacji zdaje się :wink:

Fajnie, że zakupiłaś tę książkę :>
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No to się wyjaśniło z Ev, nie była na liscie.
    Przeplasiam za zamieszanie :tooth:

Treść doklejona: 24.01.13 14:10
    Ja Chołuniową rozpoczęłam, już jestem na 1/3 - przyznam, że momentami mnie nudzi, ale czytam ostro. :wink:
    Najbardziej interesują mnie te techniczne kwestie, bo psychicznie to ja chyba jestem już dobrze nastawiona do porodu.
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Moja siostra w pierwszej ciąży przytyła 18 kg :shocked: Cały czas smarowała brzuch i piersi oliwką dla dzieci w żelu - Johnson's Baby, zawsze na mokrą skórę, bo wtedy oliwka nie zostawia bardzo tłustych śladów i lepiej się wchłania. I wiecie co - nie miała ani jednego rozstępu. Ja robię od początku ciąży to samo - mam nadzieję, że pomoże :cool:
    --
  1.  permalink
    PENNY: Fajnie, że zakupiłaś tę książkę :>

przeczytamy, zobaczymy:wink:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Cześć dziewczyny, dawno nie zaglądałam tutaj....
    Ja niestety po ostatniej wyzycie nakaz leżenia plackiem. Msm skurcze macicy, sróciła mi się drastycznie szyjka i amam zakaz wszystkiego. I właśnie lekrz powiedział, że jak jest twarda macica to absolutnie leżeć. Mam za 2 tyg, wizytę kontrolną i zobaczymy co dalej z tą szyjką. Mam nadzieję, że skurcze ustaną a szyjka juz się nie skróci. Mam brać i lutkę i dupka co 6 godz. do tego wapń i D3.
    A co do kremu na rozstępy to ja do tej pory smarowałam oliwką, bo brzuch jeszcze mały, ale właśnie zakupiłam sobie ten krem co poleciła Mogotynka i będę nim traktować brzuch i piersi. Wolę nie ryzykować. Może to, że Mogotynka nie miała po żadnej ciąży rozstępów to krem, może naturalna tendencja skóry, ale wolę na sobie nie sprawdzać tego.
    -- ,
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Manguś dzięki , że tu o mnie dbasz :bigsmile:

faktycznie ja sie nie wpisywałam :peace:
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Sushi, jeszcze tylko troszke i bedziesz tulic Malenstwo :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    cloe78: Sushi, jeszcze tylko troszke i bedziesz tulic Malenstwo

Może wtedy będę mniej złośliwa?:tooth::peace:
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    sushi_

cloe78: Sushi, jeszcze tylko troszke i bedziesz tulic Malenstwo

Może wtedy będę mniej złośliwa?:tooth::peace:[/quote]

- Daj Boże:tooth::updown:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny, co do listy, to wpisujmy te dziewczyny, które chcą na niej być i albo same się wpiszą, albo poproszą o wpisanie. A nie na siłę, bo ktoś się udziela w wątku :)
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    _sushi_: Może wtedy będę mniej złośliwa?

:wink::rolling:
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    milagros - nie wiem czy moze zrobic sie jakiekolwiek rozwarcie bez ani jednego skurczu ktory by sie czulo, kompletnie nie mam pojecia, chcialabym zeby to bylo mozliwe ale podejrzewam ze skurcze rozwierajace szyjke to sie chyba czuje, we wtorek mam ktg to sie okaze czy w ogole jakiekolwiek, choc mikroskopijne skurcze mam. tak to jest - jedne kobiety nie maja ani 1 skurczu do dnia porodu a inne maja od polowy ciazy, ja tam sie ciesze ze do tej pory nic mnie nie meczylo, ale ucieszylabym sie gdybym juz zaczela cos czuc, jakies oznaki ze ten dzien sie zbliza
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    _sushi_: Może wtedy będę mniej złośliwa?

Może też być w drugą stronę :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    mangaa: Może też być w drugą stronę

W sumie racja.
    Mój mąż zawsze mi mówi, ze im bardziej zmęczona jestem, tym bardziej złosliwa:cool::devil:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Może nie będzie tak źle :)
    Choć zawsze miałam przekonanie, że z dwoma chłopakami to nie lada wyzwanie...
    Przynajmniej taki obraz mam po opowieściach mojej mamy - różnica pomiędzy braćmi kilkanaście m-cy i za przeproszeniem dostała w dupę... ale może to takie niesforne modele.
    Pewnie dlatego widzę siebie z córeczkami głównie. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    A ja zawsze widziałam się z synami. Serio.
    W pierwszej ciąży wszyscy mi mówili, że musi być chłopak, bo jakoś pasuje mi bycie mama chłopaczurów:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    _sushi_: A ja zawsze widziałam się z synami. Serio.

Ja w drugiej ciąży, mimo że marzyłam o córce, po prostu złapałam takiego stresa chwilowego, że nie dam rady jako matka dziewczynki ... Obawiałam się, że już się zaprogramowałam na opcję syn i z Młodą nie dam rady. Przeszło całe szczęście mi takie myslenie.
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Aaa i mi też potwierdził dzisiaj, że syn będzie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Blubis, kurcze jak milo przecztac Twoje radosne posty!

Grtauluje synka!
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    To gratuluje synusia blubis :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Aaa i mi też potwierdził dzisiaj, że syn będzie :wink:
    no i taka wazna wiadomosc Ci umknela ?:devil:
    Gratulacje!:hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Mónikha: nie dam rady jako matka dziewczynki

Miałam bardzo podobnie, gdy na początku lekarz podejrzewał dziewczynkę. Gęba mi się jednak bardziej uśmiechnęła, gdy dopatrzył się siusiaka. Podejrzewam jednak, że jeśli przy porodzie okaże się, ze to dziewczynka, będzie to i tak jeden z najszczęśliwszych dni w moim życiu i będę megazadowolona z takiej opcji.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No to podejrzewam, że mi się bardziej gęba uśmiechnie jak nie dopatrzy się siusiaka.
    Mam przeczucie na dziewczynkę, ale ja nie wiem czy teraz to nie moje chcenie po prostu... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Blubis super , że syncio :bigsmile:

u mnie pomimo matczynego przeczucia na córę, otoczenie wmówiło mi syna, bo to i tamo :wink: i szczerze już jakoś szykowałam sie na synka... nawet mowiłam o nim "mały"...
    a tu na połowkowym ginek mowi , że wszystko wskazuje na płeć żeńską :bigsmile: kilka dni przestawiałam umysł... i tak po 3 tygodniach na 3D prosiłam, żeby mi dokladnie piśkę pokazali :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    oj dziewczyny i ja Was zaczelam podczytywac...znowu:shamed:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    mi 99% ludzi mowilo ze syn- zabobon z uroda itp.
    my z mezem przekonani ze bedzie corka!

na jednym skanie mala pokazala pupala i gin pokazal nam wargi sromowej malej... wiec czekamy na corke, ale jak psikusem bedzie syn to i tak bede najszczesliwsza:heartsabove: byle bylo zdrowe :bigsmile:
    syn ewentualnie wyprawke na 3pierwsze miesiace bedzie mial rozowa :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Za pierwszym razem to my "staraliśmy się o Witka", więc innej opcji nie braliśmy nawet pod uwagę:cool:
    Za drugim już inaczej- do dziś zasiane ziarno niepewności kiełkuje :tooth:
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Ja na poczatku tez myslalam, ze bedzie coreczka, az mama sprawdzila mi co bedzie metoda na obraczke i wyszedl synuś.... bylam skolowana ;) a na wizycie lekarz stwierdzil ze na 75% chlopak i nastepnej też :wink: wiec cos w tym musi byc :wink: ale nawet gdyby w ost chwili okazalo sie ze to dziewczynka tez bylabym szczesliwa :wink: ponosc drugie moje szczescie ma byc dziewczynka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    U mnie wiadomo, że jak się urodzi synek to również będę się cieszyć. A to, żeby zdrowe itd to wiadomo - najważniejsze.
    Ale jest obawa, że nie podołam i tylko o to tu chodzi.
    Mam dwóch starszych braci i widziałam jak to z nimi jest, przynajmniej przez część ich życia... :tooth:

Mi mama robiła z obrączki i syn wyszedł.
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Milena, ogromne gratulacje! :flowers: Super, że masz już Danielka przy sobie!

Ja witam się po dniu spędzonym na IP. Ale piszę już z domu. Tym razem odesłano mnie z adnotacją: brak wskazań do hospitalizacji. Zrobili mi USG i 2 KTG. Na USG wyszło, że wiek synka odpowiada wiekowi ciąży. Mały waży ok 3100 gr, a wody płodowe są na poziomie 6-7. Mało, ale to jeszcze norma. KTG musiałam mieć powtarzane, bo za pierwszym razem puls młodemu skakał. Lekarz kazał mi coś zjeść i na ponownym badaniu już wszystko było ok. Mam się zgłosić w poniedziałek na KTG i do poradni patologii ciąży. Rozmawiałam też ze znajomą lekarką i ona powiedziała, że dla pewności mogę na IP pojawić się w sobotę i poprosić o USG. Poza tym, mam liczyć ruchy dziecka.
    Jutro muszę jeszcze tylko wybrać się do ginekologa po L4, bo od dziś nie mam, a mój gin prowadzący nie chciał mi wypisać, bo skierował mnie do szpitala. Natomiast na IP zwolnień nie wypisują. A odsiedziałam tam dziś 6 godzin...
    Z tego wszystkiego zaczął mnie pobolewać brzuch @-owo i powiem Wam, że jak mam tak jeździć tam i z powrotem, to wolałabym już urodzić... Chociaż jeszcze kilka dni temu zarzekałam się, że chcę dotrwać do terminu. Zresztą wszystko zniosę, byleby tylko Franek urodził się zdrowy.

A propos kremów na rozstępy. Wiem, że to podobno kwestia genów, ale mimo wszystko używałam balsamów Tołpy. Jak dla mnie - ok. Koleżanka, której rozstępy wyszły tuż po porodzie na piersiach zaczęła stosować krem Ireny Eris na rozstępy i bardzo go chwaliła.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    IzUK: no i taka wazna wiadomosc Ci umknela

Iza, ja byłam na IP z twardnieniami w 18tyg i tam lekarz dopatrzył się dziewczynki.
    Ja byłam taka zaaferowana wizytą w szpitalu, że mężowi powiedziałam dopiero w drodze powrotnej do domu;))
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    ja do 12 tc byłam pewna, że w brzuchu siedzi dziewczynka... nawet rękę bym sobie dała za to odciąć :wink: jak widać intuicja mnie zupełnie zawiodła i byłabym dzisiaj bez ręki :devil:
    We wtorek na badaniu dostaliśmy kolejne potwierdzenie męskości, które ma już 2,45 cm :bigsmile:

blubis gratuluję synka i dobrych wieści :bigsmile:
    Olenka79 no to najważniejsze, że już w domu i że nie trzeba było zostawać w szpitalu :) Dobrze kojarzę, że Ty z Łodzi/ okolic Łodzi jesteś? W którym szpitalu byłaś?
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    sardynka85: Olenka79 no to najważniejsze, że już w domu i że nie trzeba było zostawać w szpitalu :) Dobrze kojarzę, że Ty z Łodzi/ okolic Łodzi jesteś? W którym szpitalu byłaś?

Sardynko, pochodzę z Łodzi, ale mieszkam w W-wie. Byłam na Madalińskiego. Wybrałam ten szpital, bo mamy do niego w miarę blisko i ma niezłe opinie. No i wyremontowany oddział :wink: Tylko to czekanie na IP jest wykańczające...
    --
  2.  permalink
    blubis: Aaa i mi też potwierdził dzisiaj, że syn będzie

gratuluje synka swietne wieści:bigsmile::bigsmile:

Treść doklejona: 24.01.13 16:14
    a co do rozstępów smaruje się różnymi tłustymi kremami oliwkami i maściami od 4 miesiąca i co wyszły i tak...nie jest ich na razie wiele ale jednak...Cóż smaruje się dalej może coś pomoże

Treść doklejona: 24.01.13 16:15
    Ciekawe jak tam Venus po wizycie:bigsmile::bigsmile:może niedługo da znać czy coś się dzieję:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMadRat
     permalink
    mangaa: No to podejrzewam, że mi się bardziej gęba uśmiechnie jak nie dopatrzy się siusiaka.

mi też, ja mam w rodzinie same baby i nie wiem jak się zajmować chłopcem, choćby takie prozaiczne sprawy jak obsługa takiego małego siusiaka, mycie itd ;)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    eeee... obsługa siusiaka, to nic trudnego ;))
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Iza, ja byłam na IP z twardnieniami w 18tyg i tam lekarz dopatrzył się dziewczynki.
    Ja byłam taka zaaferowana wizytą w szpitalu, że mężowi powiedziałam dopiero w drodze powrotnej do domu;))

u nas maluch sie ukrywal , wiec jak gin stwierdzil w koncu plec to maz skakal przed ekranem ze szczescia :rainbow:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    A mnie się wydaje, że na połówkowym mignął mi siusiak (znaczy nie mi, tylko lokatorowi mojego brzucha), ale im dalej od wizyty, tym mniej jestem tego pewna. Zazwyczaj zwracamy się do niego per Dziecko, a wyprawkę tę odziedziczoną i tę kupowaną przez nas - mamy unisex. Zobaczymy :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Hej dziewczyny:) jestem w 24 tyg ciaży. Mam do Was pytanie odnośnie szyjki macicy. Czy lekarz powinien sprawdzać długość na każdej wizycie? U mnie lekarz nic nie sprawdza, nie mam badania na fotelu, usg tylko połówkowe miałam. Na wizytach mnie waży i bada ciśnienie i nic więcej. Martwi mnie to i nie wiem czy tak powinno być, pomóżcie:)
  4.  permalink
    u mnie nie sprawdza jak na razie...sprawdził tylko raz jak mówiłam że brzuch mi twardnieje i wszystko było ok,ale mam wizytę 1 .02 to może coś będzie zerkał nie wiem :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMadRat
     permalink
    akirka: eeee... obsługa siusiaka, to nic trudnego ;))
    pewnie tak, wiem, że to głupie, ale pewnie bym się bała początkowo :)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    dominika850: Czy lekarz powinien sprawdzać długość na każdej wizycie? U mnie lekarz nic nie sprawdza, nie mam badania na fotelu, usg tylko połówkowe miałam.

ja od połowy ciąży za każdym razem mam sprawdzaną szyjkę palpacyjnie - wg mnie to konieczne, bo tylko tak można wykryć jakąś nieprawidłowość i w miarę szybko zastosować leczenie
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    minika850

Hej dziewczyny:) jestem w 24 tyg ciaży. Mam do Was pytanie odnośnie szyjki macicy. Czy lekarz powinien sprawdzać długość na każdej wizycie? U mnie lekarz nic nie sprawdza, nie mam badania na fotelu, usg tylko połówkowe miałam. Na wizytach mnie waży i bada ciśnienie i nic więcej. Martwi mnie to i nie wiem czy tak powinno być, pomóżcie:) [/quote]

-- Powinien, jak najbardziej. I chyba jedno co powinnaś zrobić, to zmienić lekarza. Ja mam za każdym razem badanie szyjki, śluzu, ph. Dziwny ten lekarz.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    aravls: A mnie się wydaje, że na połówkowym mignął mi siusiak (znaczy nie mi, tylko lokatorowi mojego brzucha), ale im dalej od wizyty, tym mniej jestem tego pewna. Zazwyczaj zwracamy się do niego per Dziecko, a wyprawkę tę odziedziczoną i tę kupowaną przez nas - mamy unisex. Zobaczymy

A Wy chcecie poznać płeć, czy wolicie niespodziankę?
    --
    • CommentAuthorKajko
     permalink
    hej. Jestem w 40 tyg ciazy i mam takie bóle jak na miesiaczke i bol w dolnej czesci pleców. Czy sa`to skurcze przepowiadajace czy zwykle bole ciazowe nie zwiazane z bliskim terminem porodu (sobota 26sty)?? Czy kóraś z was tak miała/ma?
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Ciśnienie i wagę to ja mogę w domu sama kontrolować. Po to jest ginekolog i co miesięczne wizyty, żeby zajrzeć gdzie trzeba!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.