Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorLivia
    • CommentTimeJan 24th 2013
     permalink
    A'propos smarowania / nie smarowana różnymi kremami przeciwrozstępowymi - ja kompletnie NIE SMAROWAŁAM, bom leniwa nad wyraz i ani jednego rozstępu nie mam i nie miałam. To sprawa indywidualna, więc o kant dupy potłuc wszelkie teorie, że np. Mustela jest super, a Ziaja be.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJan 24th 2013 zmieniony
     permalink
    Akirka zrobiłam to sobie i niby wychodzi dziewczę :) Ciekawe czy się sprawdzi.
    Choć mi się owu księżycowa nie pokrywa z tą ciążową (jest o 2 dni wcześniej niż przypuszczam, że faktycznie była)
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    Witam dziewczyny dopiero teraz bo mnie coś dopadło i pociłam sie calą noc i dzień i miałam ból gardła teraz troszkę lepiej wiec daje znać ze żyję :wink:

Milena Gratulacje ze juz masz poród za sobą

blubis ja tez gratuluje chłopaka

venus87 fajnie ze z szyjka wszytko ok niech Maluch jeszcze sobie w brzuchu posiedzi

evekemi zaczęło sie ok twojego terminu ale na pocieszenie napisze ze mi przeszło ok trzydziestego któregoś i mam spokuj pewnie musiało sie porozciągać najbardziej czułam jak odwodziłam noge albo chciałam wstać z łóżka

Olenka79 bardzo sie ciesze ze obyło sie bez szpitala zawsze to lepiej jak będziesz w domu i sobie dojedziesz. Trzymaj sie cieplutko i trzymam za ciebie i maleństwo kciuki żebyś sie rozpakowała wtedy kiedy przyjdzie czas

Kajko ty juz jesteś w takim terminie ze w każdej chwili może ci sie zacząć poród. Sprawdzaj jeżeli pojawią sie skurcze czy sa regularne (co ile minut) i jak długo trwają. Jak nie będziesz wiedziała czy to te właściwe porodowe to wejdź do wanny z ciepłą woda wez nospe jak sie wyciszą to jeszcze nie czas ja sie nasilą mimo tego to szykuj sie do szpitala
    --
  1.  permalink
    eveke mi się zaczęło z tą kością od ok 20tc, i trwa do teraz bez jakichkolwiek zmian... I jeszcze bardziej boli niż bolało.. :sad: Jutro idę do prywatnego gina to się zapytam co z tym robić i w ogóle bo od mojego to i tak nic się nie dowiem.
    -- [/url]
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    venus87 super, że wszysto w porządku :)

Kandyzowana, najlepiej z ginekologiem skonsultować, chociaż pewnie tak jak przypuszczasz, tablekta + nadżerka + ciśnienie przy kichaniu :) Daj znać :)

Co do smarowania, to ja miałam tak strasznie suchą skórę, że nie było to pytanie "czy smarować" ale "czym żeby nie schodziła skóra" :) Oleki Johnson&Johnson mnie mega zaczęły uczulać, kremy nie dawał rady, ale sposób znalazłam. Kąpiel w OIlatum, Balneum Oillum albo czymś podobnym i 2/3 razy dziennie oliwka Palmersa z masłem kakaowym w sprayu, bo mam zakaz masowania i w ogóle dotykania brzucha przez skurcze, więc cała się spryskuję łącznie z biustem. Odkąd tą terapię wprowadziłam skóra nie schodzi, rozstępów nie mam, chociaż brzuch w najszerszym miejscu już 114cm a w najwęższym 101 :shocked: Mam nadzieję, że uda się dotrwać bez rozstępów do końca :)
    Taką oliwkę mam i polecam, starcza mi na miesiąc mniej więcej ale takiego bardzo intensywnego używania http://www.bodyland.pl/palmers-cocoa-butter-formula-oil-for-dry-itchy-skin-kojaca-oliwka-do-ciala-dla-kobiet-w-ciazy-150ml-p587.html

A spojenie łonowe to już w 23 tygodniu jakoś zaczęło mnie boleć, czy nawet wcześniej..Niestety, relaksyna działa i tak jak niektóre z nas wymiotują w ciąży, niektóre mają bóle spojenia i innych stawów.. A niektóre cały pakiet łącznie z kilkudniowymi zaparciami :D
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Milenko - GRATULACJE wielkie, dzielna byłas bez znieczulaczy, niech Danielek rosnie zdrow.:clap::clap:

Dzasti odpoczywaj zatem, zgodnie z zaleceniami, trzymam kciuki by szybko minęło.

Tejsha- dbaj o siebie i nie forsuj sie, jestem z Wami myslami.:hugging:

mam sklonnosci do rozstepow, zrobily mi sie jak przytyłam gwałtownie w wielu 20 lat ( 5 kg w ciagu tygodnia?)
    stosuje zwykle balsamy na razie, ale moze kupie vichy, jakos nie martwie sie takim trofeum po ciąży..:)
    jak beda to będą...suche mam tez bardzo dlonie ale myslalam ze to przez mroz i kaloryfery
    smaruje dermosanem i rekawiczki na noc zakladam, a na usta miod lub neutrogene ( przymierze sie do kupna nawilzacza!
    przy dziecku bedzie niezbedny.
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Dorit:

( przymierze sie do kupna nawilzacza!
    przy dziecku bedzie niezbedny.

--Nawilżacz jest niezbędny, to prawda:):) Używamy go jak tylko zaczyna się sezon grzewczy:) Kilka razy ratował nas z opresji:)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    My też mamy nawilżacz, ale mnie wkurza jak bąbelki puszcza :tongue: mam ceramiczne białe, małe doniczki, nalewam do nich wodę, stawiam na kaloryfer i jest super powietrze nawilżone :bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorDii
     permalink
    My też używamy nawilżacza, ale chłodno jest od niego... :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dobranoc mamusie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    venus - to super ze w porzadku u ciebie i ze jeszcze nie rodzisz bo troche to za szybko by bylo, a wiesz ile wazy twoj maly?
    moze ja pociesze te ktore boli spojenie lonowe, mnie bolalo bardzo przez kilka tygodni, przy kazdej zmianie pozycji, po chodzeniu, generalnie okropnie a teraz prawie calkiem przestalo, wiec moze i wam przejdzie, tego wam zycze

Treść doklejona: 24.01.13 21:56
    dobranoc wszystkim
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Mnie spojenie zaczęło boleć tydz temu i boli coraz bardziej...

A co do nawilżaczy to też kupiliśmy teraz z powodu malucha i trzeba przyznać, że śpi się przy nim dużo lepiej :)
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    PENNY:

My też mamy nawilżacz, ale mnie wkurza jak bąbelki puszcza :tongue: mam ceramiczne białe, małe doniczki, nalewam do nich wodę, stawiam na kaloryfer i jest super powietrze nawilżone :bigsmile:
    --

-- tez myślałam o takich dodatkowych doniczkach, bo fakt mnie czasem też wkurza to bulgotanie. Czy w takim markecie typu LeroyMerlin dostanę je, może wiesz Penny?
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    No to może mi przejdzie jeszcze, oby , bo to takie upierdliwe uczucie...

Dziewczyny wiem, że temat chorób był wałkowany, ale jak mnie nie dotyczy to pewnych rzeczy nie rejestruje...
    dziś mnie siekło... zrobiłam już miksturę czosnkową- ratuję się tym co mam...
    ale jutro jest juz dzień wiec co by dokupić?

konkretnie to mega drapie mnie gardło (mam w domu awaryjnie Islę i ciumkam) no i ogólnie dreszcze, kłuje mnie ciało , mięśnie bolą...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Chyba odgapię pomysł z doniczkami, bo nam się z kolei nawilżacz popsuł :(
    --
    •  
      CommentAuthorgolaa
     permalink
    Moja Drogie Mamusie proszę o wykreślenie z listy gdyż 21 stycznia 2013 o 11:50 przyszła na świat moja córeczka Natalka :rainbow::rainbow::rainbow:
    waga 3300 długość 54 cm :wink::wink:
    Jak tylko troszkę się ogarną to oczywiście opis porodu zamieszę w stosownym wątku :)
    Pozdrawiam Was wszystkie bardzo serdecznie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    a ja chyba należę do szczęściar bo nie boli mnie spojenie łonowe.
    Za to mała kopie mnie po kościach miednicy i czasem to jest mega silny ból.
    Ale pewnie tu ma zwiazek fakt, że jest ułożona miednicowo/pośladkowo....

Też mamy nawilżacz, myślę, że dziecko będzie lubiło jego dzwięk..:)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Eveke, wez sobie oscillococinum. Mnie zawsze stawialo na nogi. Objawy jak na grype masz.
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Golaa, Milenka - wilekie gratulacje!!! wasze maluchy już są po naszej stronie:)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Golaaa wielkie gratulacje! :)
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Golaa, gratulowałam pod wykresem, ale i tu nie omieszkam! :hugging::flowers:
    --
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    Golaa i super informacje :) Całusy dla Was obu :*
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    sardynka85: A co do nawilżaczy to też kupiliśmy teraz z powodu malucha i trzeba przyznać, że śpi się przy nim dużo lepiej :)

Widzę, że nawilżacz to jeden z częstszych zakupów ciążowych :wink: Też nabyliśmy. Fakt, dźwięk trochę może irytować w nocy, ale mój sposób na to - włączyć kilka godzin przed snem. Chociaż raz przesadziliśmy i nastawiliśmy na maxa. Po jakimś czasie w pokoju unosiła się mgła...:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Olenka79: Po jakimś czasie w pokoju unosiła się mgła...

Pewnego razu włączyłam sobie w sypialni,a siedziałam z sąsiadką w salonie.
    Nagle zerwała się z fotela z krzykiem "O matko, pali się u Ciebie !!":devil::devil:
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Golaa Gratulacje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Golaa - gratulacje :):)
    Eveke - herbata z cytryną i miodem (dodajesz po ostygnięciu) i sokiem z malin, czosnek w dużych ilościach, Rutinoscorbin, syropy dla kobiet w ciąży, leżenie, wygrzewanie. Na drapanie w gardle dobre też jest siemię lniane, bo nawilża. Przy gorączce powyżej 38 st. Paracetamol. Oby to nie była grypa!

Kandy- dzwoniłaś do lekarza?
    --
  2.  permalink
    Akirko - tak ale sie włączała poczta. Może miał zabiegi.

Niemniej wsyztsko jest ok - nie mam w ogole sladu po tej niteczce rozowej w sluzie, do tego po nospie mi przeszło napięcie i czuje sie dobrze i kontroluje sytuacje mocno :)
    Mały sie rusza chociaz dzis ma leniwy dzien ale to pewnie od kolysania ktore mu fundowałam ciaglym ruszaniem sie itp.. ja juz nic nie robie tlyko siedze a teraz ide spać..

Kochane całuje i dziekuje za odpowiedzi i zainteresowanie :*
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    golaa gratulacje :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Dzięki dziewczyny, zatem próbuję się kurować....
    ciekawa jestem tylko skąd mi się to przypałętało, bo szczerze ja praktycznie nigdzie nie wychodzę... M zdrowy... eh
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Golaa to jeszcze ja... Gratulejszyns!!! :bigsmile:
    .
    Eveke pisałam u ciebie ale tu się rozpiszę, to może jeszcze komuś się przyda (oby nie :wink:)...
    Ja dwa razy przechodziłam przeziębienie w tej ciąży i za każdym razem leczyłam się:
    1) czosnkiem (żarłam kilka razy dziennie, że wyziew miałam jak smok wawelski);
    2) gorącymi herbatkami (z malinami, cytryną i miodem - chociaż jak boli gardło, to chyba lepsza wersja bez miodu);
    3) wit.C (można też rutinoscorbin)
    4) syropem Prenalen.
    --
    •  
      CommentAuthorSzklania79
     permalink
    Gratulacje dla Rozpakowanych Mamuś:))) Przyspiesza ta lista doprawdy:) czas pakować walizę i czekać obgryzając paznokcie:wink:

dla poprawy humoru dzisiejszy artykuł na portalu tatapad: http://tatapad.pl/zdrowie/zrozumiec-kobiete/10-przykazan-ciezarowca/

Wszystkim dobrej, przespanej nocki bez niespodzianek:)
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Golaa - GRATULACJE :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ale napisalyscie masakra nadrobic nie moglam :)

galaa gratuluje :) niech mala zdrowo rosnie :*

venus dobrze ze wszystko ok z szyjka bo troche sie martwilam o ciebie

ja tez robilam test z sody i z obraczki w obu wychodzi dziewczynka, ale przy pomyslnych wiatrach dowiemy sie kto tam siedzi 20 lutego. Wiec sobie jeszcze poczekam, ale mam przeczucie ze to cora i mialam je juz przed testami. Do brzucha najczesciej mowie naprzemiennie raz jak do dziewczynki raz jak do chlopca biedne dziecko sie przezemnie mota :D

dzien dzis rozbiegany zakupy i wizyta u rodzicow. Chcialam kupic jakies ubranko, ale nic mi jakos tak nie pasowalo i ostatecznie rozczarowana wrocilam do domu z pustymi rekoma...
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
    • CommentTimeJan 25th 2013
     permalink
    witam sie porannie, czytam Was do sniadania :))

Golaa gratulacje wielkie!!!:cheer::cheer:

teraz minus 18, byle nie wialo to da sie przezyc, wcinam owsianke i do pracy.:))
    --
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    Hej Dorit, Ty chyba mieszkasz na polskim biegunie zimna :)
    U mnie tylko - 6, ale i tak obudziłam się o 2.15 w nocy i nie mogłam spać do rana. Chyba księżyc na mnie tak działa :wink::wink:
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    Witam dziewczyny !!!
    Dzisiaj wyjątkowo poproszę o kciuki bo jadę do szpitala na wizytę kontrolna i chce przy okazji przełożyć indukcje porodu z 30 stycznia z powodu cukrzycy ciążowej na później żeby Mała miała szanse urodzić sie SN Strasznie sie tej indukcji boje :cry: bo wszytkie moje znajome ktore miały wywoływany poród to sie umęczyły a później i tak cc sie kończyło :shocked:
    Zobaczymy co uradzą zwłaszcza ze na poprzedniej wizycie było wszytko dobrze wiec mam nadzieje ze jednak sie uda :devil:
    Jeszcze raz pozdrawiam życzę miłego dnia i odezwę sie i zdam relacje jak wrócę pewnie będzie to po południu bo zawsze poł dnia mi tam schodzi:hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorkallipos87
     permalink
    Witam:) Ja mam badanie na fotelu co wizytę od początku ciąży.

Nitka krwi w śluzie jest normalna w ciąży, ja miałam kilka razy- wszystko tam jest nabrzmiałe, więc dużo nie trzeba, by jakaś żyłka pękła. Ale oczywiście jak to mocno niepokoi to należy skontaktować się z ginem.

Co do bóli spojenia- mnie boli perfidnie w kościach między nogami, promieniuje też nie raz na uda czy krzyż.

Jeśli chodzi o płeć- nie sugerujcie się proszę tym, co mówi lekarz do 20 tyg...Nam na usg genetycznym gin powiedział, że wg niego to dziewczynka. Zastrzegł, że to nie na 100%, ale człowiek się nastawia hehe. Kupiłam w euforii nawet zestaw bodziaków różowych..Po czym okazało się, że jednak jajeczka będą;) Dobrze, że kumpelka urodziła córę, miałam prezent gotowy;)
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    golaa - gratulacje slicznej coreczki
    tyle dziewczyn lutowych przed terminem sie rozpakowuje ze daje mi to nadzieje ze moze i moj nie bedzie chcial w brzuchu siedziec nie wiem ile :)
    ja sie dzis w miare wyspalam, choc nie potrafie zapasc w gleboki sen, caly czas spie plytko i snia mi sie rozne rzeczy, ostatnio zwiazane z synkiem i porodem, z jednej strony chcialabym juz tulic malego ale z drugiej jakos tak do meni nie dociera ze za pare tygodni caly moj swiat sie zmieni....
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
    • CommentTimeJan 25th 2013 zmieniony
     permalink
    dzien dobry wszystkim :*
    golaa :flowers::flowers::flowers::flowers::flowers: gratulacje szczesliwego rozwiazania
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    golaa gratulacje :bigsmile:

1aleks1 trzymam kciuki za wizytę :wink:

Ja też miałam jakąś kiepską noc :neutral: w połowie w ogóle nie przespaną, a nad ranem obudził mnie okresowy ból brzucha - ciekawe czy to jakieś przepowiadacze czy co...
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Ja tez się witam piątkowo:)
    Golaa - gratuluję :flowers::flowers:
    --
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Golaa wielkie gratulacje dzidziusia :bigsmile::clap:
    --
  3.  permalink
    Golaaa gratulacje. Duzo zdrowia dla Twojej coreczki (mojej imienniczki wiec piekne.imie :P ) i dla Ciebie.

Buziaki mamusie.. aghr jutro moj slub :o jak ten czas.szybko zlecial :o za kilka godzin zjezdza siw moja familia do mnie :D
    --
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Kandyzowana no to trzymamy kciuki z jutrzejszy dzień. Stresik jest ? ja pamiętam że bylo zero stresu tylko jak noc przyszła to spać nie mogłam ale może przez wałki na głowie :)
    --
    •  
      CommentAuthorHappy_mum
    • CommentTimeJan 25th 2013 zmieniony
     permalink
    Witam
    Golaagratulacje :))

Co do temtu uzywania kremow przeciw rozstepom ,z pierwsza corcia uzywalam ,fissan ,ziajke ,oliwke po kazdej kapieli ,niemialam ani jednej kreseczki .
    Teraz z mala zuzylam jeden fissan ,uzywalam od niechcenia ,widzac ze nic sie niedzieje .
    Wiec mysle ze niema regoly jaki krem ,jezeli ktos ma sklonnosci do rozstepow bedzie je mial...

Treść doklejona: 25.01.13 09:59
    kandyzowana: Buziaki mamusie.. aghr jutro moj slub :o jak ten czas.szybko zlecial :o za kilka godzin zjezdza siw moja familia do mnie :D

Kochana ,jak to zlecialo :) Wiec zycze wszystkiego co najlepsze na Nowej Drodze Zycia :)

W tej uroczystej chwili, gdy słowo 'tak' oznacza zwycięstwo miłości, przyjmijcie życzenia szczere: szczęścia, zdrowia, radości. Niech uśmiech Waszych dzieci pochodnią wesela świeci. Dobroć, mądrość niech czynem kieruje, a harmonii współżycia nigdy nie brakuje.:flowers::flowers::flowers::flowers::flowers::flowers::flowers::flowers::flowers::flowers::flowers::flowers::flowers::flowers::flowers:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    KAndy powodzenia jutro, samych cudownych, niezapomnianych wspomnień :wink:
    Nie denerwuj się zbyt mocno :bigsmile:
    Kciuki by wszystko poszło po Waszej myśli ! :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Hej Dziewczyny :)

Gratuluje rozpakowanym mamusiom :)

Ja napisze swoje zdanie o kremach na rozstepy.
    Należę do tych osób, którym w okresie dojrzewania kilka sie zrobiło ( na udach). Więc skłonności do nich mam.
    W ciąży smarowalam sie od lokci, aż po kolana Elancylem na rozstepy i mi on bardzo pomógł. Mimo, ze moja ciąża trwała o 20dni dłużej niż termin z OM, to nie mam po niej żadnego nowego rozstepu :). Więc w moim przypadku regularne ( 2 razy dziennie) smarowanie przyniosło efekty.

Ps. 3mam kciuki za czołówkę listy :) widzę, ze dziewczyny sie błyskawicznie rozpakowuja :)
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    witam sie piątkowo :bigsmile:
    u mnie za oknem nawet sloneczko sie pojawilo :bigsmile:
    gratulacje dla rozpakowanej mamusi :smile:
    Kandyzowana powodzenia i trzymam kciuki za ten cudny dzien :bigsmile: duzo szczescia :smile: , az mi sie przypomnialy moje dni przed slubem :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    Golaa gratuluje:bigsmile:
    Venus to bardzo dobra wiadomość, że z szyjką i synkiem wszystko w porządku.Niech posiedzi maluszek w brzuszku jeszcze:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    Kandy wszystkiego najlepszego na Nowej Drodze Życia,spełnienia marzeń i przede wszystkim szczęśliwego rozwiązania w przyszłości:bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Golaa, Milenka GRATULACJE, DUŻO ZDRÓWKA DLA MALEŃSTW!
    1aleks1-trzymam kciuki za wizytę.
    Kandy!!! Nie przegap żadnej chwili bo to piękne momenty. Aż później żal, że jest po... Trzymam kciuki za Twoje samopoczucie jutro i za Wasze szczęście!
    Co do spojenia - tfu tfu! mnie nie boli. Bolą mnie plecy jak się nawywijam jak wczoraj, ale całe szczęście m. mi wieczorem skończył sprzątnie bo ja już nie miałam siły. I tak wiele zrobiłam. Chyba za wiele... B o padłam jak mucha.
    Co do nawilżacza u nas będzie niezbędny ale póki co planuję zakup ceramiki na kaloryfery a później się zastanowimy co i jak.
    Ja dziś spadam do teściów na weekend więc będę dopiero w poniedziałek-chyba, że uda mi się pozaglądać jak będzie nudno ;) Także-wszystkim Miłego weekendu, Dobrego samopoczucia, mało huśtawek nastrojów a wiele radości. Buziaki Kochane!
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.