Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorcloe78
    • CommentTimeJan 25th 2013 zmieniony
     permalink
    1aleks1 powodzenia na wizycie, trzymam kciuki za dobre wiadomosci :thumbup:

kandy - jutro Twoj wazny dzien i napewno nie bedziesz tu zagladac wiec juz dzis zycze Ci wszystkiego co najlepsze na nowej drodze zycia :flowers: Powodzenia Kochana i nie denerewuj sie za bardzo, bedzie pieknie :kissing:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
    • CommentTimeJan 25th 2013
     permalink
    Oglądacie tvn?
    Facet zbędny na sali porodowej :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    nana wczoraj czytałam artykuł w necie... grrr.... :(
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Witam sie piatkowo :)
    ja mam dzis o 11.20 spotkanie z polozna by omowic plan porodu, ciekawa jestem jak bedzie to wygladac.

1aleks1
    trzymam kciuki!!! i czekam na wiesci!

Milego dnia zycze!:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Powiem Wam tak-moja Przyjaciółka wywaliła na koniec swojego męża bo faktycznie rozpraszało ją jak on się strasznie przejmował i nie mógł jej pomóc w bólach. Ale to na sam koniec. A i tak po porodzie wpadł od razu bo kazała go zawołać. Jak u mnie będzie? Nie wiem - czas pokaże!
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Myślę, że warto pozaznaczać facetowi co ważniejsze treści z książki Chołuń, by sobie poczytał i wiedział jak się ma zachować...

Ja wczoraj doczytałam do połowy, na początku wydawało mi się nudnawo, ale teraz weszłam w konkrety i czytam z zapartym tchem. Zaznaczam żółtymi karteczkami co ważne iczasami jeszcze czytam na głos to co wydaje mi się najistotniejsze.
    --
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Dziewczyny widziałam TVN ja bardzo chcę żeby mój mąż był przy mnie on początkowo się opierał ale od kiedy tyję i widzi jak brzuszek mi rośnie to też chce być.
    Ale jakoś hormony mi szaleją bo już jestem wymalowana do pracy i przy tym reportażu popłynęły mi łzy trzeba makijaż naprawić.
    --
    •  
      CommentAuthorMadRat
     permalink
    myślę, że coś w tym jest, że czasem obecność faceta co najmniej nie pomaga. wystarczy obejrzeć parę odcinków porodówki - wielu facetów jest takich biednych, zagubionych, nic nie mogą zrobić i w zasadzie ich obecność chyba tylko irytuje i dekoncentruje?
    podobno najlepsza podczas porodu jest teściowa, bo: jest matką, rodziła; zależy jej bardzo na wnuku i chce, żeby jak najszybciej się urodził cały i zdrowy; zależy jej na rodzącej, ale nie użala się tak nad jej bólem i trudną sytuacją jak matka rodzącej

a 10 przykazań ciężarowca super :)

mangaa: Myślę, że warto pozaznaczać facetowi co ważniejsze treści z książki Chołuń, by sobie poczytał i wiedział jak się ma zachować...

Ja wczoraj doczytałam do połowy, na początku wydawało mi się nudnawo, ale teraz weszłam w konkrety i czytam z zapartym tchem. Zaznaczam żółtymi karteczkami co ważne iczasami jeszcze czytam na głos to co wydaje mi się najistotniejsze.

oj, to w takim razie obowiązkowo wrzucam na moją listę do przeczytania :)
    --
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    Dla mnie obecność bądź nieobecność męża powinna zależeć od niego. Mój mąż bardzo chce być, ja napierw nie chciałam, ale z czasem, jak przyszło nam przejść pare stresujących momentów i pobyt w szpitalu i teraz moje leżenie bezustanne, to wiem, że właśnie on jest w stanie mnie uspokoić, pocieszyć jak się stresuję i naprowadzić na prawidłowy tor myślenia :) Teściowej mam dość, jak tylko dzwoni, więc chyba bym zwariowała musząc się z nią użerać przy porodzie jeszcze.. Teksty jak dzwonimy się pochwalić, ile dziecko już waży a ona na to "dlaczego tak mało?" a młody wagę ma idealną na swój wiek ciążowy.. Albo, że gdybym się przeszła, to by mi lepiej się zrobiło, mimo, że mam bezwzględnie leżeć, żeby nie trafić znowu do szpitala ze skurczami.. Brr. pomysł teściowej na porodówce mnie przeraża.. A mama to w ogóle panika na sam pomysł, że chcę rodzić naturalnie, bo uważa, że powinnam mieć cesarkę, żeby się nie męczyć :D
    A mąż chodzi sam do szkoły rodzenia, więc będzie bardziej przygotowany niż ja do porodu :D
    --
  1.  permalink
    a ja sądzę, że ten ginekolog mial na uwadze glownie mezczyzn ktorzy przeszkadzaja, np panikuja, wymuszaja cc albo znieczulenie i nie daja rady psychicznie. Bo przeciez jak facet tylko siedzi i trzyma za reke i wspiera to chyba jest to potrzebne kobiecie i tym samym ona jest spokojniejsza i ulatwia prace personelowi

ale artykułu nie czytalam tylko widzialam rano dzien dobry tvn, wiec moge sie mylic co do jego opinii

Kandyzowana - pokazesz choc jedno zdjątko z uroczystosci? bo strasznie jestem ciekawa jak bedziesz wyglądac:-) Wszystkiego co najlepsze na nowej drodze zycia i tym fajniejsze bedzie to przezycie bo masz małego świadka w brzuszku - to wzruszające:-))

A ja odebralam wyniki badań - wszystkie w normie - nawet leukocyty spadly do 11.8 tys, a przez cala ciaze byly na poziomie 15 tys.
    Lekki problem z żelazem, co prawda jest w normie ale doslownie w dolnej granicy. Norma jest od 37 a ja mam wlasnie 37, mimo ze naprawde jem mięso i to co zawiera zelazo, niźle to małe żre. Poradzcie co jeszcze moge zrobic by nie dopuscic do anemii jakiejs, oczywiscie lekarza mam za tydzien to i tak zapytam.
    -- [/url]
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dzień Dobry
    Milka mój Lesiu waży 2,5 kg :bigsmile: też się ciesze, że wszystko dobrze jest to jest najważniejsze, muszę czekać, aż sytuacja się rozwinie :devil:
    http://www.joemonster.org/filmy/50085/Z_dedykacja_dla_wszystkich_ojcow_i_matek zachęcam do obejrzenia :bigsmile::bigsmile: na prawdę zabawne :clap:
    Golaa wielkie gratulację, szybko poszło :devil::clap::clap::cheer:
    Co do nawilżaczy, to ja też mam Jonizator powietrza dostałam od Męża dwa lata temu, jestem zadowolona z niego i mam zamiar go używać jak synek przyjdzie na świat, jest super :bigsmile:
    Kandy z okazji Twojego a raczej Waszego jutrzejszego najważniejszego dnia życzę dużo miłości, szczęścia, abyście się wspierali w trudnych chwilach, abyście się wspierali i pomagali sobie na wzajem, abyście dużo ze sobą rozmawiali bo rozmowa to też ważna sprawa w związku ( nie tylko w małżeństwie), abyście dawali przykład Swojemu synkowi a wszelkie nieporozumienia szybko rozwiązywali :flowers::flowers::flowers::heartbounce::kissing:

Dziewczyny czy Was też złapała ostatnio zadyszka?? kurna co zrobię, np. umyję naczynia, odkurzę, śniadanie czy nawet wyjdę z psem to jest straszne męczenie się :confused::sad: no katastrofa jakaś :shocked:

Trzymam mocno kciuki za dzisiejsze wizyty kochane :winkkiss:

Milagros super, że wyniki masz w porządku :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Ja chciałabym rodzić z mężem, on też chce być przy porodzie, ale ostatnio jak mu opowiadam o porodzie lub oglądamy porodówkę to jakoś strasznie to przeżywa :confused: Mam nadzieję, że nie ucieknie mi w trakcie porodu :tongue: Nie wyobrażam sobie rodzić sama, lub z kimś takim jak mama, koleżanka, a teściowej to za żadne skarby bym nie chciała mieć przy porodzie :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Kandy wszystkiego najlepszego na nowej drodze zycia!!! ;) ahh, jak ja bym chciala cofnac czas i jeszcze raz przezyc swoj slub... Nawet bylam wtedy w tym samym tygodniu ciazy co Ty :D
    --
  2.  permalink
    Kurcze mamuśki zaczęły rodzić trzeba listę zaktualizować :bigsmile:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    A ja sama nie wiem. Chciałabym, żeby mąż był przy mnie, ale momentu samego porodu to on chyba nie wytrzyma. Jest bardzo wrażliwy na jakiekolwiek medyczne widoki :shamed: Chociaż coraz częściej przebąkuje, że jak on mnie tak samą w sali zostawi, więc jeszcze wiele może się zmienić. Pewnie przez cały czas będzie mówił, że raczej nie, a w ostatniej chwili powali pielęgniarkę i wtargnie na salę, żeby mnie ratować :wink:

Treść doklejona: 25.01.13 13:25
    Kandy - wszystkiego, co najlepsze - dużo, dużo radości :smile:

Szlocha mama, szlocha tata,
    Łezki widać w oczach brata.
    Siostra też że szczęścia płacze,
    A Pan młody? w górę skacze.
    I ogromnie się raduje!,
    Panna młoda mu wtóruje.
    Bo nim trzy kwadranse miną,
    Jedną staną się rodziną.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    1. marakuya 1.02.2013
    1. GaggataB 1.02.2013 (chłopiec)
    2. justyna883 2.02.2013 (dziewczynka)
    3. Olenka79 3.02.2013 (chłopiec)
    4. ikamek 05.02.2013 (chłopiec)
    5. 1aleks1 07.02.2013 (dziewczynka)

6. Dajen_q 13.02.2013 (chłopiec)
    7. Kallipos87 14.02.2013 ( Chłopiec )
    8. sardynka85 15.02.2013 (chłopiec)
    9. Addictive 17.02.2013 (dziewczynka)
    10. IzUk 19.02.2013 (dziewczynka)
    11. Venus87 21.02.2013 ( chłopiec )
    12. andziaiw 22.02.2013
    12. milka 1984 22.02.2013 (chlopiec)
    13. Szklania79 28.02.2013 (dziewczynka)
    14. Zelazna 3.03.2013 ( chłopiec )
    15. sushi 5.03.2013 (chopiec)
    16. niezalogowana0 15.03.2013 ( dziewczynka )
    17. MilagrosCud 18.03.2013 (dziewczynka)
    18. DominiczkaA 19.03.2013 ( dziewczynka )
    19. venika 05.04.2013 ( dziewczynka )
    19. cytrynka251 05.04.2013 (dziewczynka)
    20. bilia 10.04.2013 (chłopiec)
    21. cloe78 20.04.2013 (chłopiec)
    22. Ange 24.04.2013
    23. 85darcys 28.04.2013 (chłopiec)
    23. Czajnik 28.04.2013
    24. KARKO 30.04.2013 (chłopiec)
    25. lilijeczka - 05.05.2013
    26. mamusiaNJBP - 09.05.2013 (chłopiec)
    27. aravls 15.05.2013
    28. W_P_Gosia 20.05.2013 (chłopiec?)
    29. AgaMama 23.05.2013 ( chłopiec )
    30. akirka 27.05.2013 (dziewczynka)
    31. Kandyzowana 30.05.2013 (chłopiec)
    32. Yol 01.06.2013
    33. Andzia1508 12.06.2013
    34. Kasiek 13.06.2013
    35. mysiamm 25.06.2013
    36. Migotynka 1.07.2013 ( chłopiec )
    37. Kamilcia3010 3.07.2013 (chłopiec)
    38. edytak1984 05.07.2013
    39. mangaa 12.07.2013 (dziewczynka?)
    39. dżasti 12.07.2013 (chłopiec)
    40. sloneczko32 13.07.2013
    40. Calypso77 13.07.2013
    41. pirat_ 14.07.2013
    42. ew3ame 15.07.2013
    43. tejsha 20.07.2013 (chłopiec)
    44. Ewelajna87 13.08.2013
    44. MadRat 13.08.2013
    45. Nera86 23.08.2013
    46. Stefka_84 27.08.2013

Niezalogowana0: Kurcze mamuśki zaczęły rodzić trzeba listę zaktualizować

Proszę :wink:
    Aleks jesteś pogrubiona :devil::devil: jesteś spakowana? :tongue:

Treść doklejona: 25.01.13 13:40
    A co u Justysi??? coś cichutko jest nasza mamusia :bigsmile: Gggata pisała, że jak będzie po wszystkim to się odezwie sama...
    UWAGA UWAGA!!!
    FORUM PRZYSZŁE MAMUSIE POSZUKUJE NOWE CIĘŻARÓWKI, PROSIMY O UJAWNIANIE SIĘ I ZGŁASZANIE :bigsmile::bigsmile:

Jak za chwile urodzi jakaś to będę w pierwszej 10 :shocked::shocked::shocked: oszaleje chyba zaraz :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    Venus87, super, że wszystko ok po wizycie :bigsmile:
    1aleks1, kciukasy! Walcz o przełożenie! :peace:
    Kandy, niech to będzie najpiękniejszy dzień w Twoim życiu! Póki co :wink:

A ja dziś byłam po L4 no i kolejny lekarz mnie uspokoił, że pod koniec ciąży ilość wód płodowych się zmniejsza. Uff.

zelazna: A mama to w ogóle panika na sam pomysł, że chcę rodzić naturalnie, bo uważa, że powinnam mieć cesarkę, żeby się nie męczyć :D

Moja tak samo! Przynajmniej na początku - jej pierwszym pytaniem o poród było, czy będę miała cesarkę... :shocked: Chociaż sama urodziła mnie błyskawicznie.
    Prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie przy mnie nikogo innego niż męża w tak ważnej chwili. Na początku miał opory, ale teraz przekonał się do tego pomysłu. Myślę, że podziałał na niego argument, że ma pilnować, aby wszystko przebiegało ok, bo ja mogę nie być stanie. Poza tym jego koledzy w większości twierdzą, że było to dla nich jedno z ważniejszyć przeżyć.

MilagrosCud: Poradzcie co jeszcze moge zrobic by nie dopuscic do anemii jakiejs, oczywiscie lekarza mam za tydzien to i tak zapytam.

Jeść zielone warzywa - szpinak, sałata - i suszone morele.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    kandy wszystkiego co najlepsze przez ciebie mi samej przypomniał się nasz ślub to cudowna chwila która na zawsze zostanie w twej pamięci i pomimo zmęczenia pod koniec wieczoru na pewno będziesz najszczesliwsza na świecie :-)

w anglii nawilzacz powietrza by nie przeszedł tu się walczy z wilgocią :-D

dluży mi się już do tego drugiego usg masakra wogóle dwa to za mało...

a jeżeli chodzi o mężów z porodowki to proszę was dziewczyny nie porównuje naszych chłopaków do większości ( nie wszystkich też) anglików oni są z natury ciepłe kluchy. ja bardzo się cieszę że mój j ze mną będzie i wiem że nigdy bym nie chciała swojej teściowej przy porodzie. żeby mi powiedziała że to źle robię albo że to jest przecież łatwe. na pewno jak się 7 urodziło to kolejne porody są lżejsze ale nie wyobrażam jej sobie ze mną...

a tak wogóle mój j zabiera mnie dziś na imprezę bo to już ostatni dzwonek powoli żeby sobie potańczyć, więc humor mam świetny
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Na liście pod nr 13 u Szklani to dziewczynka jak nic - bez znaku zapytania :wink:
    --
    • CommentAuthorjustyna883
     permalink
    Jestem jestem :bigsmile: Jakos nie mam weny do pisania.Wczoraj bylam u gin, wszystko nadal bez zmian, rozwarcie trzyma, malutka bardzo nisko i znow to samo, ze porod moze sie odbyc w kazdej chwili....co slysze juz od 3 tygodnii. Po badaniu troche plamilam i do teraz lekko pobolewa mnie podbrzusze. Pozatym ok.
    Jak by cos sie dzialo oczywiscie od razu napisze.
    -- . [url=http://www.suwaczki.com/][/u
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Olenka79: A ja dziś byłam po L4 no i kolejny lekarz mnie uspokoił, że pod koniec ciąży ilość wód płodowych się zmniejsza. Uff.

A widzisz, ja sama się zastanawiałam z Mężem czy mi brzuch zmalał? bo opadł ale zrobił się inny :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorlecia_28
     permalink
    Venus pozwolisz ze wrzuce link do tego filmiku na "rozpakowanych"? swietny jest:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    lecia_28: Venus pozwolisz ze wrzuce link do tego filmiku na "rozpakowanych"? swietny jest

Jasne :bigsmile: super jest, uśmiałam się :jumping:
    Blubis a my Cię nie miałyśmy zapisanej na naszej liście??
    Justysia no to czekamy na wieści, dbaj i uważaj na siebie :grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    A już na miejsce 9 zawędrowalam.......niesamowite jak ten czas ostatnio przyśpieszył. A Venus tuż za mną :).

Milagros - mi moja lekarka powiedziala, że pod koniec ciaży wyniki krwi się poprawiają.
    Dokładnie taka sama sytuacja była ze mną. Cały drugi trymestr to była anemia, wyniki krwi poniżej normy (szczególnie hemoglobina).
    Natomiast moje badania z zeszłego tygodnia pokazały, że wskaźniki poszły w górę. Owszem, biore hemofer ale brałam go także wcześniej i efektów nie było.
    Więc u ciebie miejmy nadzieję, że będzie tak jak u mnie, wyniki ci się poprawią. Jedz tylko sporo czerwonego miejsca, kaszankę, i zielone warzywa.
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    :crazy: ja juz na 10tym miejcu:crazy:
    stresuje mnie ta lista :confused:

My po wizycie u poloznej, przejrzala nasz plan porodu odpowiedziala na pytania, i teraz pozostaje juz rodzic :bigsmile:
    Czy wy zgadzacie sie na obecnosc studenta podczas porodu ?
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    venus87: Blubis a my Cię nie miałyśmy zapisanej na naszej liście??

Zapiszę się za tydzień, po połówkowym :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    IzUK: Czy wy zgadzacie sie na obecnosc studenta podczas porodu ?

Ja nie, przynajmniej nie przy pierwszym porodzie.
    Może za drugim razem jak oswoję trochę temat... i prędzej na babkę się zgodzę.
    Wiem wiem, gdzieś się muszą uczyć, ale dla mnie akurat kwestia intymności jest kluczowa.
    Poza tym i tak będę rodzić w przygaszonym świetle - nic by takiego nie zobaczyli :tooth::tooth::tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Poza tym i tak będę rodzić w przygaszonym świetle - nic by takiego nie zobaczyli :tooth::tooth::tooth:

hehe dobre :thumbup:

Wyobrazilam sobie lekarza z lampka na glowie, cos jak jak górnicy nosza :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    IzUK: Czy wy zgadzacie sie na obecnosc studenta podczas porodu ?

Ja się raczej zgodzę - przynajmniej na chwilę obecną tak mi się wydaje :)
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Dziewczyny ja mam jeszcze czas bo 22 pozycja :bigsmile: ale patrzac na czołowke listy az mnie ciarki przeszly, ze ten czas tak szybko leci!!! 2mam kciuki za te mamuski co sa na samym poczateczku :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorOlenka79
     permalink
    venus87: A widzisz, ja sama się zastanawiałam z Mężem czy mi brzuch zmalał? bo opadł ale zrobił się inny

Mój zaczął opadac jakiś tydzień temu. Coraz więcej go na dole i jak siedzę, to już muszę rozkraczać nogi :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Venus pokaż brzusio w odpowiednim wątku :D
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    chyba zakupie sobie Elancyl- dziekuje za podpowiedz i bede smarowac
    9 tydz to juz 3 miesiac wiec moge ( takie zastrzezenie bylo na ultoce ze od 3 miecha)

mialam sie wpisac jak bedzie serduszko, ale jestem taaaka ostrozna ze teraz po genetycznym ;)
    czyli po walentynkach...wogole zaczynam miec stresa na to badanie i rozwazam czy robic pappa
    bo niewiele pomoge jak cos by bylo nie tak...a jestem najstarsza z Was zdaje się, wiec ryzyko spore ;)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Dziewczyny poród z mężem to jest super rozwiązanie bo on zawsze podtrzyma na duchu i pomoże w walce z bólem.Mój mąż przez cały poród dzielnie mi towarzyszył polewał brzuch prysznicem gdy weszłam do wanny i kładł zimne kompresy na czoło gdy już nie dawałam rady.Bardzo się cieszę,że był ze mną cały czas i przy kolejnym dziecku też tak będzie.
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    My nigdy nie bralismy innej opcji odnosnie porodu jak "rodzimy razem"
    Boje sie ze spanikuje, czy ze w nerwach czegos nie zrozumiem, a on zawsze bedzie obok, pomasuje, potrzyma za reke i uspokoi w miare mozliwosci.
    Zreszta kazda z nas jest minimum 9miesiecy z ojcem swego dziecka :boogie:
    i wie czy jej pomoze czy bedzie przeszkadzal.
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    Dziewczyny dzięki za kciuki!!!!!

Ja juz po wizycie udało nam sie przełożyć indukcje ale tylko o tydzień na 6 lutego (data jeszcze przed terminem porodu) ale lepsze to niż nic mąż ostro negocjował :wink:
    Moze ten tydzień da mojej córeczce czas żeby sama sie zdecydowała wyjść przynajmniej jak by była indukcja to będzie lutowa :wink:
    Mam wyznaczone dodatkowe dwa spotkania w przyszłym tygodniu będą monitorować Małą cokolwiek to znaczy w UK :devil:
    Jeszcze raz dziękuję za kciuki no i teraz muszę ostro walczyć żeby wyszła :shocked::wink: chociaż wiem ze to jej decyzja i jak sie uprze to nie ma zmiłuj.

venus87: Aleks jesteś pogrubiona :devil::devil: jesteś spakowana? :tongue:

No właśnie jeszcze nie torba w rozsypce ale chyba w weekend w końcu spakuje :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    super wiesci
    1aleks1

Pogratuluj mezowi :clap: za wytrwalosc.
    A mala moze akurat nabierze ochoty na wyjscie.
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Kandy to dziś czy jutro jest twój dzień??? Wszystkiego najlepszego na Nowej drodze Życia kochana :)
    --
    •  
      CommentAuthormońka
     permalink
    hej!
    my nareszcie w domu:bigsmile:problemy były ze szwami po cc, potem żółtaczka małej ech
    1000 postów do nadrobienia, wow:shocked:postaram sie jutro, obiecuję..
    wpadłam na chwilkę, mała bardzo absorbująca, cycozwis mały ech..
    postaram się też jutro opisać poród na stosownym wątku..
    wszystkim rozpakowanym mamusiom gratuluję:flowers:
    grypowym i przeziębionym życzę szybkiego powrotu do zdrowia:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    Olenka79: Mój zaczął opadac jakiś tydzień temu. Coraz więcej go na dole i jak siedzę, to już muszę rozkraczać nogi :tooth:

a mi w poprzedniej ciąży w ogóle nie opadł :devil: a ty z takim opadniętym to możesz jeszcze pochodzić chociaż pewnie już bys chciała te nóżki rozłożyć :rolling: bo ja tak tylko naturalnie a nie żeby mi na siłę rozkładali :shocked:
    Czy ty tez po cichu liczysz na pełnie w niedziele??
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Dziewczyny, nadrabiam, bo mocno naprodukowałyście, nie ma co!
    Gratuluję dobrych wyników badań, Venus, cieszę się, że u Ciebie wszystko OK.
    Eveke, mnie też pomaga picie dużych ilości płynów, nawadnianie się.
    Kandy, życzę Ci niezapomnianych wspomnień i wspaniałej przygody życia! :rainbow:
    Sardynko, nie chcemy specjalnie poznawać płci przed narodzinami, ale na USG połówkowym, podczas pomiaru długości kości udowej wydaje mi się, że coś mignęło między kopytkami. Zobaczymy :rasta:
    Jeśli chodzi o badanie wewnętrzne podczas wizyt, to u mnie jest wykonywane, odkąd w 16-17 tc poskarżyłam się na skurcze, to pani położnik ocenia też konsystencję szyjki macicy, miałam też dwukrotnie jej ocenę USG. Natomiast jeśli ciąża przebiega bez zakłóceń, to badanie wewnętrzne nie jest konieczne na każdej, comiesięcznej wizycie, tak samo, jak USG. Powinien natomiast być oceniany rytm pracy serca dziecka za pomocą stetoskopu lub przenośnego KTG. Tak w każdym razie instruowała nas położna podczas zajęć szkoły rodzenia.
    Szczerze mówiąc, gdybym miała taką możliwość w Medicover, to chciałabym, żeby moją ciążę prowadziła położna, a nie lekarz.
    O, właśnie, skoro o szkole rodzenia, to na środowych zajęciach mieliśmy o nawiązywaniu więzi z dzieckiem prenatalnym i roli pozytywnych afirmacji i wizualizacji w przygotowaniu do dobrego porodu. Same wizualizacje w grupie uczestników przemawiały do mnie średnio, ale filozofia programowania się na dobry scenariusz przemawia do mnie bardzo!
    dr Preeti Agrawal ma w swojej ofercie płyty Przygotowanie do naturalnego porodu poprzez wizualizację, poważnie się zastanawiam nad kupnem, bo średnio systematyczna i zmobilizowana jestem.
    Za to dzisiaj napisałam do położnej-douli, bo zastanawiamy się nad współpracą z nią, zobaczymy, czy ma wolne terminy, co odpisze i czy się dogadamy.
    Pozdrawiam wszystkie Mamusie, rozpakowane, oczekujące i podglądające :tooth:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Olenka79: Mój zaczął opadac jakiś tydzień temu. Coraz więcej go na dole i jak siedzę, to już muszę rozkraczać nogi

Ja to samo :tooth::tooth:
    mangaa: Venus pokaż brzusio w odpowiednim wątku :D

Jeszcze dziś pokażę, specjalnie dla Ciebie Manguś :thumbup::tooth:
    Aleks super wieści to zaciskamy nogi razem :devil::rolling:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No to super, bo jestem ciekawa jak tam na końcówce. :D
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Hej dziewczyny, choróbsko mnie zdominowało...

Wiecie może jaka jest rozsądna dawka apapu w ciąży? wzięłam 1 tabletke rano , bo gorączka szła w górę i ten ból mięśni :confused:
    a teraz znowu na wieczór jest mi coraz gorzej.. nie wiem ile tego można brać..
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Eveke 3x dobę apap można łykać (w razie gorączki, to już lepiej zgłosić się do lekarza).
    .
    Dziewczynki... tak mnie zaciekawiłyście tymi KOSZAMI MOJŻESZA, że aż zagadałam dzisiaj na fb z kumpelą która ma taki do opchnięcia.
    Sama nie wiem... Bo ja już bardzo nastawiona na łóżeczko byłam (i chyba dalej jestem) ale...
    Czy taki kosz jest praktyczny? Czy to tylko zbędny gadżet?
    Jeśli zdecydowałabym się na kosz, to dobrze mieć i kosz i łóżeczko (czy dzieciaczki śpią tylko w tych koszach)?
    Czy po prostu chodzi o to, ze kosz jest lekki i można go sobie nosić po calej chałupie?
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Bilcia leć na "kompletujemy wyprawkę" , właśnie po tym jak pytałam tam o kołyskę, dziewczyny również pisały o koszu wiec tam Ci napiszą już te z doświadczeniem, ale dosłownie jak sie ciutkę cofniesz to kilka osób pisało... tak po mojej kołysce

zazwyczaj idea jest taka , że jak kosz/kołyska to początkowo nie kupujesz łóżeczka, chyba, że przy ogromnym mieszkaniu możesz miec łozeczko a kosz jako "bajer" w sensie , że własnie jezdzisz po chałupie...
    tyle , że kosze są ponoc mniejsze od kołysek i starczają jednak na bardzo krótko...
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    IzUk
    u mnie przy porodzie był dwie studentki,jedna z Węgier a druga z Krakowa i było mi miło bo ta dziewczyna z PL była przy mnie do momentu zabrania mnie na OP.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Dziewczyny powiem Wam , że wiele razy spotkałam sie z opiniami, że te studentki czasem są bardziej pomocne, miłe i przychylne... :wink:

Widziałyście to?
    :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    eveke: ale dosłownie jak sie ciutkę cofniesz to kilka osób pisało... tak po mojej kołysce

Nie no czytałam te opinie i nawet sobie w wyszukiwarke na forum wrzuciłam hasło, co by jeszcze więcej poczytać ale tak nie do końca kumam czy jest sens czegoś takiego, bo na dobrą sprawę wózkowa gondola ma podobny kształt i "funkcje".
    Pomyślałam też, że kupując łóżeczko i kładąc dzieciaczka w beciku czy rożku to też uzyskujemy ten sam efekt "otulania", co nie?
    Więc największym plusem takiej kołyski czy kosza to jest chyba ta mobilność?
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    No mobilność :D nie wiem jak te kosze , ale moja kołyska będzie miała wysokość nóg regulowaną wiec na noc co by nie ryzykować z dzieckiem w łóżku , po prostu kołyskę dostawię przy łózku i bedzie na moim poziomie, a w ciągu dnia będzie wyzej co by sie tak nei schylać :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.