Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorEwelajna87
    • CommentTimeJan 28th 2013 zmieniony
     permalink
    Venus87 już bliziutko tej chwili jesteś :)) 37 tydzień skończony :)
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    A przyszle mamusie pod czym beda spaly Wasze malenstwa:
    -spiworek
    -przyktyte kocykiem (mysle ze troche pod dupke kocyka i reszte zawiniete by sie nie slizgnelo)
    -opatulone w kocyki
    - rozek, ktorego ja nie posiadam

???
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    mój mąż to nawet twierdzi, że jak dla niego to i pół roku młody może jeszcze w brzuchu siedzieć (bo ponoć psychicznie nie jest gotowy :devil:)
    a ja gdyby nie pewne dolegliwości i strach czy na pewno małemu jest tam bezpiecznie i dobrze to też bym mogła jeszcze go trochę ponosić - właściwie obecnie zamiast bać się porodu to boję się dużo bardziej tych wszystkich zmian w naszym życiu, które za chwilę nastąpią :shocked:

Treść doklejona: 28.01.13 11:43
    IzUK: A przyszle mamusie pod czym beda spaly Wasze malenstwa:

na chwilę obecną mam rożek (kupiłam bo mi się podobał)- no ale nie wiem czy syn go zaakceptuje
    na później chcę kupić śpiworek
    awaryjnie mam też pościel ale póki co wolałabym jednak jej nie używać
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
    • CommentTimeJan 28th 2013
     permalink
    Ja mam posciel, ale pewnie mala bedzie miala rok jak do niej dorosnie :bigsmile:
    mam spiworek, bo koleznaki bardzo sobie chwala.
    Polozna tlumaczyla nam by ukladac dziecko blisko konca lozeczka, by nie moglo sie wsunac pod kocyk itp.
    Czyli jak mam spiworek to bede musiala go troche podwinac pod dziecko by mi sie nie wsunelo nizej ?
    --
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    Też się boję tych wszystkich zmian.. trudno jest sobie wyobrazić, że juz nie będzie leniwych sobót przespanych do 11, czy wychodzenia na spontaniczne piwo.. Ale będzie DZIDŹ :) A to podobno całkiem fajna sprawa jest :) Chociaż trochę przerażająca, taki maleńki człowiek..

Spać będzie w śpiworku albo w rożku, mam i to i to :)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    my z mezem wieczorami leniuchujac na kanapie czesto mowimy... no za miesiac albo karmienie , albo kapkanie, a moze poprostu przytulanki beda :rainbow:
    Wszystko bedzie inne , ale czasem mam przed tym stracha.
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    IzUK
    moja mala na samym poczatku spala w spiworku pozniej okrywalam ja kocykiem. Od czasu jak zrobilo sie chlodno spi pod swoja kolderka i choc jest duzo zaduza nigdy sie nia nie przykryla a wrecz przeciwnie rozkopuje sie i musze pilnowac zeby nie spala odkryta.Rozek mialam ale mala nie lubila byc taka opatulona.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Macie rację dziewczyny, wszystko się zmieni, priorytetem będą Nasze maleństwa. Każdy mówi mi, że wyśpij się bo później będzie tyko wyk! na nic czasu nie będziesz miała itp. bardzo mnie to denerwuje bo jestem świadoma tego przecież :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Hej :)
    ja już chyba moge powiedzieć, ze witam się w donoszonej ciąży, czy to jeszcze tydzień? :)

A ja miałam weekend niewyspany. W sobotę u mnie koleżanki zorganizowały mi babyshower, poszłam spać ok 3 w nocy ale nie mogłam spać, ciągle się budziłam. To samo dzisiejszej nocy. W nocy obudziły mnie dusznosci takie, że mi się słabo zrobiło i gorąco nagle...poczułam, ze mi ciśnienie skacze..no ogólnie było to bardzo nieprzyjemne... do tego doszły drętwiejące ręce i nogi no i to zatrzymanie wody w organizmie...

A na brzuszkach wrzucam zdjęcie z sesji brzuszkowej:). To jest pierwsze, jeszcze czekamy na inne, jak coś wybiore, to na pewno na chwilę wrzucę :)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Addictive: ja już chyba moge powiedzieć, ze witam się w donoszonej ciąży, czy to jeszcze tydzień? :)

Ciekawe, która pierwsza urodzi?? :devil::devil::bigsmile: Ja cz Ty :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Venus - no właśnie :)
    U mnie jeszcze jest ta sytuacja z ułożeniem pośladkowym małej, tzn główkę ma centralnie na górze i zarówno położne jak i lekarki mówią, że nikłe są szanse na odwrócenie się jej, bo po pierwsze ma mało miejsca bo brzuszek niewieki, dwa, ze wód płodowych też nie jest zbyt dużo.
    Moja ginka prowadząca chce mi wyznaczyć termin cc gdzieś na 15 lutego tak wstępnie).

Więc może twój Leszek zdecyduje się na wyjście przed tym terminem? :):)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Alez bedzie lutowy wysyp:boogie::boogie::boogie:
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Witam się poniedziałkowo, później zdam relację z pobytu u tesciów i odniosę się do kilku postów bo podczytywałam cały czas :D Póki co życzę miłego dnia i lecę na zakupy. Gotuję dziś barszcz ukraiński-mniaaaammmm...
    PS: Mąż z Chojnic jest więc w weekend jak byliśmy u teściów odwiedziliśmy - zajefajne meble, przecudowne, dobrze wykonane. Cena-straszna/ niestety musimy sobie wybić z głowy. Jakby ktoś chciał Chojnicki cennik - podeślę na maila. Można obejrzeć pod adresem www.meblik.pl
    --
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    Tak, zgadzam się, meble z meblika są śliczne i mam wrażenie, że dobrej jakości. Za to ceny - powalające.
  1.  permalink
    hej hej,

ja ponaklejałam motylki, takie z leroi merlin nad lozeczkiem dzidzi i dzis bedziemy jeszcze na sciane paseczek z tapety przyklejac, tez w motylki zeby tematycznie bylo. Pokoik robi sie coraz fajniejszy:-)
    Pół nocy z mężem przebaraszkowalismy, a poniewaz nie moge sie kochac to powiem Wam ze tym bylo ciekawiej:-) A w trakcie dziecko sie ciagle ruszalo i wypychalo czesci ciala i jakos sie skupic momentami nie moglam:bigsmile:

jeszcze tylko wozeczek zostal a tak to juz chyba wszystko mamy:-)

zazdroszcze troche mamuniom ktore donosily malenstwa i juz naprawde czekaja tylko na porod chociaz ja tez moze teraz odetchne i wykorzystam ostatnie tygodnie jeszcze dla siebie i meza, taki ostatni oddech:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Ewelajna87 powstrzymac sie od kupna jest straszne ciezko ,nie mowie ,zeby juz z wozkiem czy lozeczkiem szalec ale np. widzialam taki slodki kocyk w piatek i kilka ubranek ze normalnie az zal odejsc bylo :cry: ale powiedzialam sobie -kurcze za wczesniej na zakupy .. ale prawde mowiac pozniej z duzym brzuszkiem bede latac i kupowala wszystko na hurrra ? a jak nie daj Boze znow bede na podtrzymaniu jak z poprzednimi dziecmi to cimci rymci :boogie: gwizdane z zakupow by bylo i polegac na mezczyznie :shocked: oj nie ja musze miec po swojemu -to moja radosc :bigsmile: tatusiowie tez sie ciesza ale my babeczki napewno bardziej ,watpie ,zeby moj mial jakies plany chocazby do koloryzacji lozeczka ,zapewne mu w to wsiooo -co sie kupi to bedzie a ja to musze miec wszystko idealnie zgrane i dopasowane -pierwsze co zero rozu,fioletu i niebieskiego .-mam przesyt:wink:

Treść doklejona: 28.01.13 13:14
    MilagrosCud ino myk sie kochana obejrzysz a juz bedziesz tulic malenstwo w ramionach :wink:
    --
  2.  permalink
    Nera jeszcze Cię zaskoczy Twój tak jak mój, jak przyszlo do urzadzania pokoju dla dziecka to lazil ze mna po sklepach i sie angazowal, mowil jaki kolor jemu sie podoba a jaki nie, ogladal ze mna wzory, no i pozniej sam chcial wszystko zrobic w pokoju, malowanie, zakladanie rolet a nawet mycie okien:wink:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    jedno jest pewne -do gadania w sprawie mebli to ja chyba nie bede miala nic do gadania bo jest stolarzem i jego weny tworcze przerastaja najmniejsze pomysly hehe:tongue:

ale dodatki itp nie popuszcze :boogie:
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Nera86: bo jest stolarzem i jego weny tworcze przerastaja najmniejsze pomysly

To tylko pozazdrościć. Powaga!
    .
    My odpuściliśmy zakup nowych mebelków.
    To znaczy kupimy tylko łóżeczko i nad łóżeczko jakieś ozdóbki.
    Planujemy nasze stare meble (szafę i małą komodę) odmalować i zostawić dziecku na dojechanie a za jakieś dwa lata dokupić jakiś "poważniejszy" zestawik.
    Ciężko jednak się powstrzymac przed zakupem bo te mebelki dla dzieciaczków sa cudowne :)
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
     permalink
    bilia: Planujemy nasze stare meble (szafę i małą komodę) odmalować i zostawić dziecku na dojechanie a za jakieś dwa lata dokupić jakiś "poważniejszy" zestawik.

Fajny pomysl. My zrobilismy dokladnie tak samo.
    Jak Adas jeszcze troche podrosnie (i przeniesie sie do wlasnego pokoiku robiac miejsce swojemu mlodszemu bratu lub siostrze) to wtedy zrobimy mu fajny pokoik z bajerami.
    Juz nie moge sie doczekac.
    --
  3.  permalink
    bilia: My odpuściliśmy zakup nowych mebelków.
    To znaczy kupimy tylko łóżeczko i nad łóżeczko jakieś ozdóbki.
    Planujemy nasze stare meble (szafę i małą komodę) odmalować i zostawić dziecku na dojechanie a za jakieś dwa lata dokupić jakiś "poważniejszy" zestawik.
    Ciężko jednak się powstrzymac przed zakupem bo te mebelki dla dzieciaczków sa cudowne :)

Biluś fajny pomysł-też bym tak zrobiła, gdybym meble miała..:) my niestety jesteśmy świeżo po remoncie więc w pełni umeblowany mamy jedynie salon. Szafę z sypialni wyniesiemy do dziecięcego pokoiku, ale resztę mebli tj komodę i dziecięce łóżeczko musimy kupić od podstaw.Maluch i tak będzie z nami pewnie spał do 2 roku życia...Patrzyłam ceny na allegro-za komodę, łóżeczko z materacem 700-850zł...a gdzie reszta....

przeraża mnie finansowo kupowanie tej wyprawki:) ale już się doczekać nie mogę jak zaczniemy cokolwiek kupować, bo póki co to nie mam nic dla Filipa.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    nim kupicie meble moze macie jakiegos znajomego stolarza albo z polecenia od kogos gdzie chcialby sobie dorobic .. ja jak pomysle ile wydawalam za meble nim zwiazalam sie z moim to szok :shocked: oni biora za meble przebitke 200% takze zobaczcie co wart material ....(oczywiscie mowie o plycie meblowej bo drewno rzecz jasna drozsze)

Treść doklejona: 28.01.13 14:24
    np za material na szafe wydadza 4 tysiace a zawolaja od klienta 12 tysiecy ,niezle co ?:confused:
    --
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    Do mnie dzisiaj przyszły meble :D W końcu! Tyle było z tym stresu, zamówiłam, zapłaciłam, sklep oddzwonił po tygodniu, że jednak tych mebli nie ma.. A ja cała zdenerwowana, bo młody się na świat już pchał przecież mocno.. No ale dzięki koleżankom i mężowi udało się zamówić inne, ale bardzo podobne, w ładniejszym kolorze i całe z drewna :) I dzisiaj przyszły więc zdążą się trochę przewietrzyć mam nadzieję :D Jupiii :)
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    U nas sprawa wygląda tak, że niestety nie mamy mebelków które można by było odnowić. Musimy kupić minimum komodę i szafę z półkami. Co do łóżeczka to będę wiedziała w tygodniu czy koleżanka nam odsprzeda swoje bo coś przebąkiwała ale ze 2 miesiące temu.

Treść doklejona: 28.01.13 14:28
    I też przeraża mnie ogrom wydatków... :/ Boję się, że nie damy rady.
    --
  4.  permalink
    na TVN Style jest program o głupich Angielkach i karmieniu piersią
    -- [/url]
  5.  permalink
    Nera86: nim kupicie meble moze macie jakiegos znajomego stolarza albo z polecenia od kogos gdzie chcialby sobie dorobic .. ja jak pomysle ile wydawalam za meble nim zwiazalam sie z moim to szok :shocked: oni biora za meble przebitke 200% takze zobaczcie co wart material ....(oczywiscie mowie o plycie meblowej bo drewno rzecz jasna drozsze)

Treść doklejona: 28.01.13 14:24
    np za material na szafe wydadza 4 tysiace a zawolaja od klienta 12 tysiecy ,niezle co ?:confused:

Masz rację...my za meble do kuchni wydaliśmy za sam materiał 3.500zł, bez robocizny bo robił nam męża cioteczny szwagier, powiedział że za robociznę wziąłby 2 tysiące...ale wątpię że ktoś zrobi łóżeczko czy komodę...:(
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    zelazna -zazdrszcze ,nie moge sie doczeczekac kiedy sama zaczne szykowac sie do przyjscia malenstwa:smile:
    poki co przede mna pelno maluszkow czeka na narodziny a wiec troszke sobie poczekam ale tak czy siak to sama radosc uczestniczyc nawet w Waszych wyprawkowych osiagnieciach :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    My też kupiliśmy jedynie łóżeczko. Ciuszki i inne rzeczy będą w szafce, w której teraz trzymamy dokumenty. A te papierzyska przeniesiemy do szafy wnękowej. Mam jeszcze sosnowy regał z szafką z czasów panieństwa i chyba na nowo go poskładamy. Mój tata dodatkowo robi mały regalik, który ma służyć za przewijak.
    Jak będziemy małą przenosić do oddzielnego pokoju, to zainwestujemy w meble.
    Ja właśnie zamawiam koszule do porodu:)
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    anairda1986 chyba mozliwe skoro mj sam bedzie robil komode ,lozeczko i przewijak :hugging: -fakt nie beda szczebelki od lozeczka okragle bo bedzie robil z plyty ale akurat juz przejadl mi sie taki styl

Treść doklejona: 28.01.13 14:34
    akirka ja zas ogladam bluzki ciazowe z napisami i rysunkami ,lanuje jakas zamowic ale tyle tego ,ze sie zdecydowac nie moge :shocked:
    --
  6.  permalink
    Nera86: anairda1986 chyba mozliwe skoro mj sam bedzie robil komode ,lozeczko i przewijak :hugging: -fakt nie beda szczebelki od lozeczka okragle bo bedzie robil z plyty ale akurat juz przejadl mi sie taki styl

Nera a zapytaj się SWOJEGO m ile by kosztowała taka komódka z przewijakiem i łóżeczkiem?Byłabym baaardzo wdzięczna...:))Ciekawi mnie taki koszt i może my byśmy się skusili:)

No i jak zrobi to suuuper jakbyś się pochwaliła jakimś zdjątkiem:)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    anairda1986 - a jakies zdjecia masz mebli upatrzonych??

Treść doklejona: 28.01.13 14:41
    wszystko zalezy od wymiarow (material)

Treść doklejona: 28.01.13 14:45
    u mnie z meblami to takie hop siup nie bedzie bo mam jeszcze dwie gwiazdy 2,5letnia i 6letnia wiec zobaczymy jak to sie potoczy .Wiosna planujemy wyprowadzke do innego mieszkania a moim dziewczynka sie marzy lozeczko pietrowe wiec malenstwo przygarniemy do siebie poki malutkie co bym mogla spac spokojnie
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    O to to to...
    Często mebelki lepiej jest zamówić u stolarza niż kupowac jakieś "firmowe".
    Warto też popatrzeć na używane (jakieś ogłoszenia na Tablicy albo Gumetree).
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    bilia jestem teg samego zdania
    --
  7.  permalink
    Nera86: anairda1986 - a jakies zdjecia masz mebli upatrzonych??

Treść doklejona: 28.01.13 14:41
    wszystko zalezy od wymiarow (material)

Upatrzyłam zestaw który mi się podoba:) odezwę się do ciebie bliżej 25-30 tygodnia:)bo muszę z M rozplanować wydatki i dokładnie pomyśleć wszystko:)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    anairda1986 a z jakiej miejscowosci jestes? moj ma sporo pracy ,do tego fuchy wiec jesli z innego miasta to ciezko :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    bilia: Często mebelki lepiej jest zamówić u stolarza niż kupowac jakieś "firmowe"

My właśnie kupiliśmy od stolarza, tyle, że na All.
    --
  8.  permalink
    Nera86: anairda1986 a z jakiej miejscowosci jestes? moj ma sporo pracy ,do tego fuchy wiec jesli z innego miasta to ciezko :neutral:

Z Łodzi.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    My na szczęście nie mamy problemu z meblami póki co ;) z sypialni wywaliliśmy nasze wielkie łóżko (nad czym ubolewam) i wstawiliśmy kawalerską wersalkę męża (inaczej nie dało rady się zmieścić) do tego łóżeczko zakupiliśmy razem z wózkiem od kuzynki męża, więc póki co starczy - jedynie dokupiliśmy komodę na rzeczy dla małego w Ikei ... za ok 1,5 roku będziemy się przeprowadzać do domku więc wtedy zrobi się małemu już jakiś fajny pokoik :bigsmile:

A meble z meblika faktycznie bardzo ładne i dobrej jakości (kuzynka męża ma u dzieciaczków w pokojach) więc może też właśnie się na nie skusimy ale dopiero na taki "starszy" zestaw :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    anairda1986 jesli tylko czas na to pozwoli to mysle ,ze nie byloby problemu (wiosna czeka nas wyprowadzka do nowego mieszkania no i zrobienie mebli od podstaw -przeraza mnie to wszystko)
    --
  9.  permalink
    Nera86: anairda1986 jesli tylko czas na to pozwoli to mysle ,ze nie byloby problemu (wiosna czeka nas wyprowadzka do nowego mieszkania no i zrobienie mebli od podstaw -przeraza mnie to wszystko)

nie dziwię ci się...bo my od 1 października do połowy listopada się remontowaliśmy od A do Zet...no i nie mieliśmy wtedy w brzuchu Filpa (no może i mięliśmy, ale o tym nie wiedzieliśmy i do tej pory zastanawiam się jak zrobiliśmy dziecko mając śpiących fachowców za ścianą:D:D)....wiem co to przeprowadzka, bo my zanim kupiliśmy mieszkanie to przeprowadzaliśmy swoje graty 4 razy:)

PS: Dacie radę:) przy dobrej organizacji:)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    akirka: My właśnie kupiliśmy od stolarza, tyle, że na All.

To tak jak moja przyjaciółka. :)
    Znalazła gdzieś na All ogloszenie kolesia i porobił jej takie śliczne i tak funkcjonalne mebelki, że głowa mała. :)
    Nawet miała takie bajery jak taki niby "daszek", specjalne szufladki na zabawki, czy tablicę do kredopisania z przodu...
    Trzeba poszukać, bo faktycznie można trafić na fajnych fachowców :)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    My na szczęście mebelków na razie nie musimy kupować, tylko łóżeczko.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Heja.
    Witam się nadal chorobowo :sad:
    opis wizyty w państwowej służbie zdrowia Wam podaruję, bo szkoda nerwów... :angry:

Trzymajcie się zdrowo dziewczyny, ja czytam , ale brak mi weny :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    ja w sumie nie chce zadnej komody ani przewijaka bo co pozniej z tym zrobic,lepiej poczekac i zrobic mebelki dla tuptajacego malucha ale co do przewijaka to moj sie uparl ,ze bede miala i juz a wiem,ze to zbedne mi bo z poprzednimi dziecmi wcale nie urzywalam tylko miejsce zagracal :tongue: ale niech sobie zlozy jak mu to satyswakcje ojcostwa da :boogie:
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Eveke - zdrowiej!
    --
  10.  permalink
    Wrocilam do Was i przepraszam nie dam rady 300 postow przeczytac wiec pytanie moje : czy w.ciagu 3 dni ostatnich rozpakowala soie nowa mamusia czy nie pominelam tego faktu?

Ja po slubie dopiero zaczne odpoczywac bo jeszcze nie bylo okazji :) ciagle odwiedziny jeszcze znajomych itp.

Kochane sciskam i do Was juz wracam po nieobecnosci:)
    --
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Halo Kandyzowana jak tam po twoim wielkim dniu ? wstaw jakieś zdjęcie.
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Witamy mezatke Kandy :thumbup:
    emocje juz opadly czy dalej nie ?
    --
  11.  permalink
    Hej Dziewczynki ! :kissing:

Właśnie wróciłam od lekarza, co do tego spojenia łonowego mówiłam mu, że okropnie mnie boli. Dał mi skierowanie na prześwietlenie go, i powiedział że jeśli coś się będzie tam działo, a mianowicie rozchodziło to skieruje mnie niestety na cesarskie cięcie. Bo jeśli chciałabym rodzić sn po mimo wszystko to mogłabym po porodzie kuleć. I mogłoby to mi zostać :sad: No nic. Na następnej wizycie okaże się co z tym spojeniem jest, zobaczymy czas pokaże.
    -- [/url]
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    witam was mamuski juz tak pod wieczor bo wczesniej bylam w pracy a pozniej na badaniach :)
    Nasz maly bobasek nareszcie pokazal mamusi siusiaka :bigsmile: wszystko dobrze na wizycie ale mam duzo odpoczywac i sie oszczedzac dlatego juz od srody ide na L4 :)
    W ten weekend wkoncu wybralismy dwa imiona dla naszego syneczka i bedzie albo Julian albo Krystian :cool: ciezko bedzie wybrac buu :shamed:
    Venus dziekuje za kciuki :bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.