Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAddictive
    • CommentTimeJan 30th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny a ja mam pytanie, bo dopakowuję właśnie rzeczy do walizki do szpitala i czy zapakować coś do mycia dziecka? Mam kostkę mydełka hipoalergicznego Bialy jeleń, żel do mycia ciała Hipp i kosmetyki Olliatum.

Co się bardziej przyda? Może to mydełko?

I czy wy też zapakowałyście herbatkę na laktację? (to chyba pytanie do tych co już są rozpakowane :):)
    :bigsmile:

A co do tej herbatki, czy można ją pić już teraz, przed porodem?
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
    • CommentTimeJan 30th 2013
     permalink
    A z innej bajki - Czy któraś coś wie na temat szczepienia się na krztusiec w ciąży, bo mój dziadek gdzies wyczytal ze to potrzebne i panikuje, dzis i tak zapytam lekarza.

ja sie szczepilam, sa za i przeciw...
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Addictive: A co do tej herbatki, czy można ją pić już tera, przed porodem?

Zobacz do wątku o karmieniu piersią, własnie tam poruszałam ten temat :-)
    Ja w każdym razie piję, bo, nawet jeśli nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi.
    I smakuje mi. Ale nie ta Hipp-a, bo to prawie sama glukoza.
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Akirka: Dziewczyny czy zauważyłyście u siebie większe owłosienie na twarzy?

Na twarzy nie, ale na brzuchu zauważyłam jakiś dodatkowe runo, chyba na zimę :shocked:, muszę się dziś woskiem potraktować :devil:.

Treść doklejona: 30.01.13 14:23
    _sushi_: bo to prawie sama glukoza

Uprzejmie upraszam o nieporuszanie dziś tematu glukozy :wink:.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Dodatkowe owłosienie na brzuchu to dość powszechne zjawisko w ciąży. W poprzedniej też miałam niezłe to "dodatkowe runo", na szczęście po porodzie cudem się wytarło.
    Teraz też mam, choć muszę przyznać, że mniejsze:wink:

Treść doklejona: 30.01.13 14:27
    aravls: Uprzejmie upraszam o nieporuszanie dziś tematu glukozy

A co- teścik obciążenia tym na "g"?' :tooth::tooth:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    _sushi_: A co- teścik obciążenia tym na "g"?'
    --

Przemilczę...
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    _sushi_: W poprzedniej też miałam niezłe to "dodatkowe runo"

ja tez mialam na brzuchu; co prawda niewiele, ale mialam (po ciazy wypadly :tooth:). za to na nogach wlosy odrastaly mi cudownie powoli! to bylo piekne!
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    addictive - do szpitala raczej nie potrzebujesz kosmetykow do mycia dla dziecka bo w wiekszosci szpitali myja swoimi, recznika dla dziecka z tego co wiem tez nie potrzebujesz, ja nic z tego nie biore
    ja nie wierze osobiscie w herbatki na laktacje, uwazam to za wymysl farmaceutyczny i nie mam zamiaru pic, dobre odzywianie i picie oraz przystawianie dziecka z pewnoscia wystarcza, ale to moje osobiste zdanie
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    aguncia: a to na nogach wlosy odrastaly mi cudownie powoli! to bylo piekne!

Oo, to prawda! cudowny czas :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
     permalink
    dziewczyny, bo juz kilka razy tu coś pisałam i raczej bez odzewu :wink:
    o synku pisałam już wczoraj też :tongue:

ale rozumiem że jest tu dużo ludzi i dużo problemów więc naprawdę bez urazy :cool:
    niestety nie moge tu być na bieżąco i odpisywać każdemu więc nie "wymagam" tego, ale liczyłam chociaż na jedengo kciuka przed połówkowym o którym wczoraj pisałam :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    _sushi_: Oo, to prawda! cudowny czas

czekam na to z utesknieniem, a tymczasem czeka mnie "wielkie golenie" przed pierwsza wizyta! :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Sushi - dzięki o info o herbatce, pozostaje miec nadzieję, że może troszkę jednak pomoże na tą laktację:).

Mnie np nie kapie mleko ani siara z piersi jak dotąd a już jestem na końcówce ciąży. W dodatku wisi nade mną widmo porodu cc a więc jednak dodatkowe zagrożenie dla mleka. Tak więc zacznę już od czasu do czasu pić tę herbatkę a do szpitala na pewno wezmę kilka saszetek.

Ponawiam jeszcze pytanie o to mydełko, czy brać je do szpitala (Biały Jeleń dla noworodka) czy lepiej inne kosmetyki do mycia?
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
     permalink
    milka1984, rodzisz na Żeromskiego??? bo Ty chyba pisałas nie?

Treść doklejona: 30.01.13 14:39
    Addictive: Ponawiam jeszcze pytanie o to mydełko, czy brać je do szpitala (Biały Jeleń dla noworodka) czy lepiej inne kosmetyki do mycia?

a w szpitalu nie dają?
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Noworodka zazwyczaj myją położne- nie wiem, jak u was, ale u nas przyjeżdżały do sali dwie z całym majdanem i niczego dla dziecka nie musiałam mieć.
    A nawet jeśli nie dadzą/nie umyją- sama woda wystarczy do umycia :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
     permalink
    _sushi_: ale u nas przyjeżdżały do sali dwie z całym majdanem i niczego dla dziecka nie musiałam mieć.

no u nas zabierali do takiej sali ogólnej i tam myły... najczęściej wodą, ale widziałam że miały też kosmetyki
    --
  1.  permalink
    kasiek80: no u nas zabierali do takiej sali ogólnej i tam myły... najczęściej wodą, ale widziałam że miały też kosmetyki

U nas bylo dokladnie to samo, potem tylko przywoziły ubrane, pachnace i opatulone dziecię do mamy :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Kasiek gratuluje synka!
    w tym morzu postow rzeczywiscie nie jest łatwo sie połapac.
    Dlatego postulowalam choc podzial na trymestry, mniejsze grupki
    ale po tej prawie nagonce na kobitke ktora zalozyla watas dla poczatkujacych, dalam spokoj z pomysłami :tongue:

Sciskam was serdecznie i piszcie kochane, przebijajcie sie przez tłum, a co tam! Ja pisze nadal, bo jakos tam czuje
    sie czytana od czasu do czasu.Ale tez fajnie ze mamy przyjacilki pod wykresem.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Ja też się czasem czuję jakbym pisała do siebie, ale co tam;) ważne, żeby w ogóle się odezwać do kogoś ;))

Kasiu, napisz jak po połówkowym?

To mi chyba włosy z nóg przeniosły się na twarz, bo na dole nic nie rośnie, a na twarzy meszek. Ehh, mam nadzieję, że to zniknie i dobrze, że mam jaśniutkie te włoski;)
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
     permalink
    akirka: ale co tam;) ważne, żeby w ogóle się odezwać do kogoś

hehe, super podejście :bigsmile:
    akirka: Kasiu, napisz jak po połówkowym?

wszystko na szczęscie dobrze, synuś zdrowy a to najważniejsze, bo stracha miałam takiego że szkoda gadać...
    akirka: bo na dole nic nie rośnie, a na twarzy meszek

a ja i na dole i na twarzy... gąszcz wlosów normalnie :neutral:
    nie nadążam w goleniem, musze pomyślec na woskiem w gabinecie albo jakąś depilację cukrową
    Dorit: Ja pisze nadal, bo jakos tam czujesie czytana od czasu do czasu.Ale tez fajnie ze mamy przyjacilki pod wykresem.

no i git :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Addictive
    nie kojarze czy rodzisz w pl?
    kilka tygodni temu ogladalam film o rodzince co miala 15scie dzieci i z kolejnym byla w ciazy i wlasnie to dziecko nie bylo odwrocone a ona b.nie chciala CC.
    I robila takie rozne cwiczenia by malec sie odwrocil i udalo sie jej.
    A czy Ty cos probowalas?
    wiem ze to pewnie nie kazdemu pomaga, ale zawsze mozna sprobowac.
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    kasiek80: musze pomyślec na woskiem w gabinecie albo jakąś depilację cukrową

Polecam cukier, szczególnie pod pachami i bikini, jak dla mnie - znacznie delikatniejszy od wosku, mniej podrażnia i wolniej odrastają.
    --
  2.  permalink
    Hej :wink:

Właśnie wróciłam z usg tego spojenia łonowego, babka powiedziała mi że się rozeszło, ale nie tak dużo, poza tym na usg to i tak dobrze nie widać na rtg inaczej by to wyglądało, niestety nie można teraz zrobić. Więcej szczegółów się dowiem jak pójdę do mojego ginekologa. Zobaczymy co powie. Bo mnie to tak boli, że nie mam siły już na nic... Tylko siąść i płakać. :cry:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    A moje nogi zrobiły się całkiem gładkie - prawie nic na nich nie rośnie. Za to pojawił mi się meszek na brzuchu - to chyba dla dzidzi, żeby ciepło było :bigsmile:
    Za to o paznokciach, to wolę nawet nie wspominać. Rosną dosłownie jak u nieboszczyka. A do tego zrobły się bardzo twarde i elastyczne. W ogóle się nie łamią. Nie, żebym narzekała, ale trochę za szybko rosną.
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
     permalink
    aravls: znacznie delikatniejszy od wosku, mniej podrażnia i wolniej odrastają.

no właśnie o bikini myślę- a powiedz mi- na ile to starczy???
    Niezalogowana0: Bo mnie to tak boli, że nie mam siły już na nic... Tylko siąść i płakać.

biednaś :sad:
    ale jeszcze chwilka i poród i bedzie lepiej
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Cześć dziewczyny, widzę, że większość miała ciężką noc :sad: Ja to samo, zaczęło się wieczorem i dopiero teraz się uspokoiło :confused: Addictive w tą noc co była miałam to samo, bóle jak na @ bolało mnie w kroczu a synek kręcił się jak szalony, znaleźć miejsca nie mogłam w łóżku, wstawał co chwile, budziłam się co chwilę, czuje się zmęczona i zmarnowana :sad: Jeszcze rano wstałam, szybko posprzątać bo gości miałam, do dentysty nie dojechałam, przygotować obiad i pół dnia w nerwach i w pośpiechu. Nie mam humoru dzisiaj :sad:
    Kasiek gratuluję synka :clap: dopiszemy na pewno synka
    Niezalogowana spokojnie, nie denerwuj się poczekaj do wizyty, kiedy masz?
    Serdecznie witam nowe mamusie, zachęcam do zapisywania się do naszej listy bo dramatycznie się skraca :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    A moje nogi zrobiły się całkiem gładkie - rawie nic na nich nie rośnie. Za to pojawił mi się meszek na brzuchu - to chyba dla dzidzi, żeby ciepło było :bigsmile:
    dobra idea:boogie:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Milka to dobrze, że nie czujesz skurczy może łatwo przejdziesz przez poród :bigsmile:
    Kasiek na poprzedniej stronie, gdzie jest lista dopisałam synka do Ciebie :winkkiss:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Niezalogowana0
    wspolczuje Ci bo mnie delikatnie pobolewa wieczorami albo w nocy jak wstaje i nie jest to przyjemne :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Niezalogowana - przykro mi, że spojenie się rozeszło:( Kiedy zaczęło Cię boleć?
    Mi ogólnie szybko rosną paznokcie i włosy. A propos włosów czy farbujecie domowymi farbami bez amionaku? Mi trochę szkoda wydawać raz na miesiąc 150zl u mojej fryzjerki na farbę (a rosną mi właśnie tak szybko), do tego ona ma farby niby bezpieczne w ciąży, ale jak dla mnie to i tak strasznie amoniakiem czuć..
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    venus87 tyle razy miałam cię o to zapytać ale zawsze zapominałam Czy ty przypadkiem nie udzielałaś się na grono.net w dziale ślub w 2011r sierpień ??? Coś tak cię kojarzę z tego grona ale nie jestem pewna czy to ty????
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    kasiek nie martw się często ma się tu wrażenie pisania do studni bez dna ale zawsze ktoś cię czyją i tak jakoś mi raziej :-)

niezalogowana współczuję tych boli. oby gin coś ci doradził

a ja sprzatnelam ogródek ( m twierdził że był przecież posprzatany ) i teraz odpoczywam :-)
    --
  3.  permalink
    Akirka, mnie to spojenie zaczęło bolec ok 20 tc i tak mnie boli aż do dziś. I z dnia na dzień coraz bardziej. No, a dzisiaj ten bol przechodzi wszelkie granice. :cry:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    hej dziewczyny :bigsmile:

Wygrzebuję sie z choróbska , a dziś witam się w 3 trymestrze! :crazy::swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    akirka: A propos włosów czy farbujecie domowymi farbami bez amionaku?

Ja farbowałam castingiem loreala (przed ciążą zresztą też) a teraz mam silne postanowienie powrotu do naturalnego koloru... więc zaprzyjaźniam się z odrostami :cool:
    --
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    Ja też farbowałam castingiem loreala :) Ale od 9 tygodni nie używam, bo miałam to zrobić w weekend w który byłam w szpitalu, no i od tego czasu już tylko leżę, więc nie farbuję :D Taki przymusowy odwyk, ale jest całkiem fajnie jak się okazuje :D

Niezalogowana mam nadzieję, że jednak będzie wszystko ok, że nie jest duże to rozejście.. Mimo wszystko jeśli jest, to lepiej przejść cesarkę, niż później nie móc nosić malucha :) Trzymaj się :)
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    kasiek80 - tak ja rodze w Zeromskim a ty tez tam rodzilas?
    niezalogowana - a nawet jak duzo lezysz i odpoczywasz to cie boli? mnie boli strasznie jak pochodze za duzo w ciagu dnia, wczoraj mialam sporo zalatwien i wieczorem nie moglam sie ruszac, teraz tez nie jest lepiej, strasznie to boli ale jak poprzedni tydzien w wiekszosci siedzialam w domu i lezalam to nic mnie nie bolalo, wiec moze duzo odpoczywaj
    -- [/url]
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Witam!!
    Dziewczynki mam szybkie pytanie ile płaciłyście za badanie połówkowe w 3D? bo koszt w Żorach to 370 zł
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
     permalink
    milka1984: kasiek80 - tak ja rodze w Zeromskim a ty tez tam rodzilas?

nie, na Ujastku ale zastanawiałam się nad Żeromskim

venus, dzięki za dopisanie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    wow Edytak - to strasznie duzo, w krakowie z plytka i zdjeciami szczegolowe genetyczne 3d- 250zl
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Edyta, ja nie byłam na tym badaniu, ale w Bydgoszczy kosztuje 250zł u jednego z lepszych specjalistów.
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    edytak1984: Dziewczynki mam szybkie pytanie ile płaciłyście za badanie połówkowe w 3D? bo koszt w Żorach to 370 zł

ja jutro płacę 250 zł, bez płytki za samo badanie. W Poradni Cytogenetyki
    --
  4.  permalink
    Ja w Warszawie za polowkowe 4d placilam 200pln.

co do owlosienia to ja tez.mam dodatkowe yeti na brzuchu ;/ sresnio mi sie to podoba..

Moj syn fzis jest mega aktywny i tate nieraz skopal.. tata wolal : puk puk a synwk kopniaczek i tqk kilka minit az siw.smiqc zaczelam ze zawody sobiw urzadzaja jakoes :)

Mnie czasem tak syn siw wypina ze az mnie boli :(
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    moje małżeństwo rusza się jeszcze z gracja kira niedługo straci wraz z dodatkowymi gramami i siłą :-)
    --
  5.  permalink
    milka jak dużo leżę to też okropnie mnie boli. Nietstety taki urok mojej ciąży. może po porodzie będzie lepiej. Liczę na to ;)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    kasiek80: no właśnie o bikini myślę- a powiedz mi- na ile to starczy???

No to zależy, jak bujna tam jesteś i jak szybko włosy normalnie odrastają. Mnie wosk na bikini starcza na ok. 2 tygodnie, cukier - nawet do 4 tygodni, z tym że w tym czwartym już nie należy się za bardzo przyglądać. Tak samo pod pachami. Jest drożej, ale zauważyłam, że po kilku latach regularnego stosowania (wosk, cukier, depilator, zależnie od fanaberii i portfela), te włosy mi się znacznie przerzedziły, także jest nadzieja :bigsmile:

akirka: Mi trochę szkoda wydawać raz na miesiąc 150zl u mojej fryzjerki na farbę (a rosną mi właśnie tak szybko),

Ja wprawdzie nie farbuję, ale w sklepie "Zdrowe Kosmetyki":http://www.sklep.zdrowe-kosmetyki.pl/pol_m_farby-do-wlosow-166.html znalazłam ciekawą alternatywę. Jeśli kiedyś będę się farbować, to chciałabym tymi farbami.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no to oby do porodu niezalogowana :-*
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    aguncia: czekam na to z utesknieniem, a tymczasem czeka mnie "wielkie golenie" przed pierwsza wizyta!

:tooth: :thumbup:

Edytak1984 jestes już po USG czy coś mi się pomyliło?

Kasiek gratuluję chłopczyka :D
    --
  6.  permalink
    wlasnie wrocilam od ginka, pobrał mi GBS - powiedzcie ile to dni moze poczekac zanim to zawioze na badanie? bo zapomnialam zapytac
    pytalam o ten koklusz i powiedzial zebym sobie podarowala:-)
    a tak to wszystko ok, mam skurcze przepowiadajace ale nie zagrazaja one wczesniejszemu porodowi:-)
    -- [/url]
  7.  permalink
    Milagros, to dobrze że u Ciebie w porządku :kissing:
    -- [/url]
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    Ja płaciłam 270zł, płytę dostałam. We Wrocławiu :)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.