Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoraguncia
    • CommentTimeJan 31st 2013
     permalink
    nightingale_84: No chyba sie na tą Lutkę zdecyduje bo jakby nie daj Boże cos się stało...

nie, no pewnie, skoro ginka ci polecila...
    nightingale_84: Folik 2x dzeinnie (gdzie nawet na opakowaniu jest napisane raz dziennie)

ja jak odkrylam, ze jestem w ciazy zaczelam brac (mialam jeszcze kwas foliowy od pierwszej ciazy :bigsmile:), 1x dziennie... potem zobaczymy co powie ginekolog. moze faktycznie z dzieckiem przy boku wyglada to inaczej rowniez z tej strony...
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    http://www.tvp.pl/styl-zycia/magazyny-sniadaniowe/pytanie-na-sniadanie/mama-i-ja/co-nie-powinno-znalezc-sie-w-lozeczku-niemowlecia/7445077

buu... nie moge obejrzec tego filmiku, o czym dokladnie piszecie? o jakis baldachimach ?
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    nightingale_84: Folik 2x dzeinnie

a brałaś przed ciążą ok 3 miesięcy? Bo jak nie to często lekarze zlecają właśnie zwiększenie dawki na początku...

IzUK no to odmienny stan Cię ochronił - no i dobrze :wink:

A mnie ponoć jednak nie boli spojenie łonowe tylko właściwie sama nie wiem co to za kości - wczoraj jak przeszłam się po centrum handlowym to na prawej nodze wręcz nie mogłam stanąć :neutral: - powiedziałam o tym lekarzowi ostatnio ale stwierdził, że to od hormonów... kurcze tylko, że ja po urodzeniu miałam mocną dysplazję stawu biodrowego - zwichnięcie stawu (o tym lekarzowi nie powiedziałam bo jakoś nie skojarzyłam faktów) i tak sobie myślę, czy to może mieć jakiś związek i czy to niebezpieczne...
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    IzUK no to odmienny stan Cię ochronił - no i dobrze :wink:
    no szczescie bo dodatkowe duze wydatki nie sa mi teraz potrzebne , tym bardziej ze za miesiac chce sprzedac auto.
    Jak widac policjant tez czlowiek, zreszta w uk czesto mozna tarfic na "normalnego"policjanta, a w pl to juz trudneij z tym.
    --
  1.  permalink
    IzUK ten pilmik jest o tych ochraniaczach w łóżeczku:
    http://www.dadum.pl/product/image/6094/Ochraniacz-do-lozeczka-Blue-Kaloo-4.jpg
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoryolka32
     permalink
    IzUK: Jak widac policjant tez czlowiek, zreszta w uk czesto mozna tarfic na "normalnego"policjanta, a w pl to juz trudneij z tym

ja dostalam mandat (mieszkam w IE) za przekrocznie predkosci o 12 km.. ograniczenie do 50km, jechalam 62km... ale brzzuch mnie nie urchonil przed mandatem.
    Tyle ze nie mialam co pokazac jeszcze wtedy.. hahahahahaha

Treść doklejona: 31.01.13 11:23
    sardynka85: nightingale_84: Folik 2x dzeinnie

tez bym nie przesadzala z tymi witaminami na poczatku...

a co do Luteiny to tak jak myslalam dala zapobiegawczo...
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    IzUK ten pilmik jest o tych ochraniaczach w łóżeczku:
    ze sa niebezpieczne???
    Tyle ze nie mialam co pokazac jeszcze wtedy.. hahahahahaha
    no mojego nei da sie juz ukryc :rolling:
    --
  2.  permalink
    sardynka85: a brałaś przed ciążą ok 3 miesięcy?

Tak, tak, bo planowałam druge dziecię i juz w sumie brałam od przelomu wrzesień/pazdziernik, jakoś tak.

yol: a co do Luteiny to tak jak myslalam dala zapobiegawczo...

No taka tendencja widzę..
    No nic przez miesiąc popbiore potem bede z nią dyskutować..
    -- // //
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    ja tez mysle zeby lepiej brac ta luteine jak ci gin kazala, skoro pracujesz i jeszcze biegasz za malym dzieckiem, ale witaminy w 1 trymestrze ograniczylabym do minimum, oczywiscie kwas foliowy to podstawa, ja w 1 trymestrze bralam femibion 1 co drugi dzien i kwas foliowy, w 2 trymestrze femibion 2 co drugi dzien a od 3 trymestru dopiero codziennie, a wyniki krwi w normie, obylo sie bez anemii, za duzo witamin jak sie odzywiasz prawidlowo to tez nie ma sensu tak mi sie wydaje
    -- [/url]
  3.  permalink
    milka1984: za duzo witamin jak sie odzywiasz prawidlowo to tez nie ma sensu tak mi sie wydaje

Dokładnie zwłaszcza na poczatku.

Dziekuje dziewczyny za wysłuchanie moich stekań :smile:
    -- // //
  4.  permalink
    IzUK tam jest pokazane, że dużo dzieci umiera w śmierci łóżeczkowej, a ten ochraniacz może się do tego przyczynić. I żeby w łóżeczku najlepiej nic nie było nawet poduszki, bo niebezpieczne jest to do 6mca życia dziecka i tam lekarka się wypowiada, że lepiej niech dziecko ma siniaka np. poprzez uderzenie w te szczebelki, niż żeby nie żyło i się udusiło.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Dziekuje
    Niezalogowana0
    hmm... nieslyszalam o takich przypadkach:(
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink

Co do poduszki to sie zgodze, natomiast jesli chodzi o ochraniacz...noworodek nie jest w stanie sie przemiescic, jak go polozysz, tak lezy wiec nie panikowalabym. Wiekszosc mam, w tym ja, uzywala i nadal uzywa ochraniacza.
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
     permalink
    Ja np teraz nie wyobrazam sobie takiego ochroniacza na lozeczku nie miec bo moj synek teraz to dopiero wedruje po calym lozeczku. Z reguly z glowa wcisnieta w rog lozeczka.

Ale noworodek przeciez nie umie sie przemieszczac po lozeczku. Pierwsze 3 miesiace nawet bym powiedziala ze taki ochraniacz na lozeczko jest zbedny.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeJan 31st 2013 zmieniony
     permalink
    Mnie do nieposiadania otulacza w łóżeczku przekonał wpis na jednym forów internetowych (i to jeszcze zanim zaszłam w ciążę)

"W USA w 2009 roku prawie 700 dzieci zmarło na skutek uduszenia w łózeczku (nie chodzi o zespół śmierci łózeczkowej, ale odcięcie dopływu powietrza przec kocyk, poduszki lub osłonki).
    W łózeczku dziecka nie powinno się znajdować nic poza dzieckiem - żadnych maskotek pluszowych, kocyków i właśnie tych osłonek - dziecko moze sie wturlać buzią między osłonkę a materac i mieć odcięty dopływ powietrza..
    Obejrzyjcie reportaż, tam jest wszystko dokładnie wyjasnione i pokazane + historia 7-tygodniowego Prestona, którego przyczyną smierci było utknięcie miedzy materacykiem a takim baby bumperem. Rodzice pozywają producentów."
    reportaż
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Nie jestem w stanie pojac jak 1,5 miesieczne dziecko moze sie turlac, tudziez wlozyc twarz w oslonke???!!!
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    sardynka85
    mozesz wrzucic linka do tego reportazu bo mi ten odnosnik nie dziala.
    --
    •  
      CommentAuthoryolka32
     permalink
    Jesli chodzi o zabawki i pluszaki to sie zgodze bo po co noworodkowi pluszowe misie w lozexzku , no ale ciezko dziecko polozyc spac bez kocyka...
    Chyba nie mozna popadac w pranoje. Przeciez dziecko trzeba czyms przykryc jak spi.

Natomiast rozumiem straxh bo sama pierwsze 2-3 tyg po natodzinach mojego syna nie moglam spac w nocy i budzilam sie co chwile i sprawdzalam czy oddycha....
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    sardynka85: kurcze tylko, że ja po urodzeniu miałam mocną dysplazję stawu biodrowego - zwichnięcie stawu (o tym lekarzowi nie powiedziałam bo jakoś nie skojarzyłam faktów) i tak sobie myślę, czy to może mieć jakiś związek i czy to niebezpieczne...

A może znajdziesz dobrego rehabilitanta ciążowego? Ja dziś z ginką rozmawiałam o rwie kulszowej i przeciążeniu stawu biodrowego (które mam od skoliozy) i powiedziała, żebym własnie znalazła ciążowego rehabilitanta i sobie ulżyła w cierpieniu.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Mnie polozne w UK kazaly podwijac kocyk pod materacyk,wtedy dziecko sie nie nakryje. I ukladac dziecko tk ,aby nozki dotykaly sciany lozeczka.
    Ja i tak od urodzenia uzywalam spiworka,wiec obaw nie mialam,ze dziecko sie czyms nakryje.
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    montenia
    czy spiworek zawijalas pod materac czy zostawialas jego dl.bo one sa wiadomo dluzsze niz maluszek ?
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    blubis
    super :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dzień Dobry mamusie
    Aleks Ty diablico :devil::devil: widzę, że jak Cytrynka szybko mi wróżysz pogrubienie :devil:
    Izuk ale miałaś przeboje :bigsmile::bigsmile: niuniulka uchroniła Cię przed mandatem :tongue: szczęściaro Ty :bigsmile:
    Blubis trzymam mocno kciuki za wizytę, na pewno będzie dobrze :winkkiss:
    Jeżeli chodzi o poduszki w łóżeczku to muszę ją wyciągnąć bo mam już ubraną :shocked: ale ochraniacza też nie ściągnę bo uważam, że nie jest w stanie noworodek przewracać się od razu.
    Jeżeli chodzi o wypadanie włosów, to mi nie wypadają ale zauważyłam, że zrobiły się słabsze i paznokcie mi też się łatwo łamią :confused: a włosy farbowałam 2 razy w całej ciąży, teraz pofarbuję aby na porodówce ładnie wyglądać :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
     permalink
    IzUK Kochana ale stresa dzisiaj zaliczyłaś od rana normalnie współczuje dobrze ze ze w ciaży jesteś :wink: bo pewnie mandat by był

venus87 Kochana ja ci nie wróżę to zycie pisze ten scenariusz :tongue: a ty sie szykuj :devil:

Niezalogowana0 Ja w pewnym momencie ciąży tak ok dwudziestego ktoregos tygodnia ciąży miałam bóle spojenia łonowego nie były one jakieś straszne a moja gin powiedziała ze to relaksyna tak działa i musi sie trochę wszytko naddać. O dziwo wszytko przeszło teraz juz nie pamiętam ze mnie bolało :wink: zycze ci żeby u ciebie tez tak było

Co do łóżeczka to ja nic nie będę miała tylko dziecko pieluszka pod głową i cienki kocyk na Małej - pod warunkiem ze będzie chciała w łóżeczku bo mój syn nie chciał i spał ze mną tylko przy cycu mu było najlepiej :wink:

nightingale_84 Na twoim miejscu bym sie nie przejmowała i brała jak i każe gin w koncu kieruje sie twoim i dzidzi dobrem a jak jej nie ufasz to zmień lekarza. Dawki jakie ci ustaliła na pewno nie są złe wybór należy do ciebie :hugging:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    1aleks1: venus87 Kochana ja ci nie wróżę to zycie pisze ten scenariusz a ty sie szykuj

:updown::updown: postaram się, chyba bardziej psychicznie muszę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    blubis - super :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    witam czwartkowy
    ja jeszcze leniuchuje :-) trochę dziwi mnie teoria z ochraniaczmi jak tak na to spojrzeć to później dziecko może się przewrócić na brzuch i też odciąć sobie źródło powietrza... myślę że to są pojedyncze przypadki... z reszta zawsze można zainwestować w wykrywacz oddechu nad którym się zastanawiam i to poważnie :-)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Justysia i Addictive jeszcze nie :updown::updown::updown: wróżki jedne :fierce:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Blubis gratuluję :D

A ja leżę w łóżku przeziębiona :(((
    i z moja Sunią jest źle :|
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    IzUk, spiworek lezal normalnie,bez zawijania. Tym juz sie dziecko nie nakryje,bo jest do niego wlozone.
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    hey dziewczyny:smile:
    Wybieram sie za 2 tyg po łóżeczko i chcialam kupic z calym wyposazeniem ale to co pisalyscie daje do myslenia:confused: w sumie mam termin na kwietnia to juz pewnie bedzie robilo sie cieplo wiec sadze, ze sam spiworek wystarczy :wink: nie ma co sie martwic na zapas tylko nalezy byc ostroznym :smile:
    Tak mnie ostatnio suszy zupelnie jakbym kaca miala :wink: cale szczescie zapas plynow kupiony :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    jestem po polowkowym. wdzystko ok :-) napisze wiecej jak dotre do domu.
    --
  5.  permalink
    a ja obiadek wlasnie zrobilam - bedzie risotto z warzywami i indykiem i czekam na męża
    Zaraz jakis spacer o ile mi kregoslup pozwoli

W nocy mialam z 3 skurcze i dlatego zle spalam, mala kopie jak szalona
    Co do tych ochraniaczy moze rzeczywiscie lepiej dmuchac na zimne...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Co do ochraniaczy,to moge z doswiadczenia powiedziec,ze mielismy przy starszej corce i jesli ochraniacz jest wsuniety ponizej poziomu materaca,to dziecko nie ma mozliwosci wsuniecia pod niego glowy. No i z takim ochraniaczem jest dziecku bardzo cieplo w lozeczku,a latem to niezbyt. Dziecko bardziej sie poci itp.
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    nightingale_84: Folik 2x dzeinnie (gdzie nawet na opakowaniu jest napisane raz dziennie) plus witaminy ktore tez zwykle folik maja.
    W ciazy z Franiem witaminki zaczelam brac dopiero od 12tc i wszytsko było dobrze.

nightingale_84 - co lekarz to opinia, odnośnie brania witamin w ciąży. Ale kwasu foliowego nigdy nie za dużo w ciąży. Tym bardziej, że ponoć nie jest on zbyt dobrze wchłaniany. Ja się stosowałam do wszystkich zaleceń lekarza, nawet do tych, do których nie byłam przekonana. W końcu lekarz prowadzi moją ciążę.

IzUK: hmm... nieslyszalam o takich przypadkach:(

Iza bo to w USA oczywiście rozdmuchali aferę i rodzice teraz chcą sądzić producenta ochraniaczy łóżeczkowych, że zagrażają bezpieczeństwu...
    W ogóle ta pani doktor w tym reportażu, jakaś mi się wydawała zdziczała:) Mówiła coś, nie kończyła myśli.. Wiadomo, że pluszaki, poduszka w łóżeczku noworodka są zbędne, ale już bez przesady z tym ochraniaczem. Ja zamierzam kupić na początek takie specjalne wałeczki, aby dziecko nie przewracało się w łóżeczku i leżało na boczku.

Treść doklejona: 31.01.13 14:41
    Blubis - cieszę się, że wszystko dobrze!
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    blubis: * blubis
    jestem po polowkowym. wdzystko ok :-) napisze wiecej jak dotre do domu.
    Gratuluję :)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Ja zamierzam kupić na początek takie specjalne wałeczki
    byl temat tego na WYPRAWCE dziewczyny pisaly ze mozna te waleczki zrobic z recznika, a na poczatku i tak malenstwo spi wiekszosc na plecach.

Ja ochraniacze mam a nawet drugi dzis zostal do mnie wyslany...
    --
  6.  permalink
    Dziewczyny a ja mam pytanie jedzeniowe teraz..
    Niedawno w ciazy bylam a nic nie pamietam..
    A teraz sie boję jeść, że nie wolno, że coś tam, ze smoś tam..

Powiedzcie mi czy takiego łosoia wędzonego można jeśc? One raczje na zimno edzone są.
    Albo taką mozzarelle?
    Wiem, ze jesli jest napisane mlkeo pasteryzowane to luz, ale jak brak takiej informacji?
    -- // //
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    http://www.today.com/id/3041426/ns/today-today_health/#47443002

wklejam link odnośnie osłonek tutaj - powinien działać (w poprzednim poście też zmieniłam...)

ja generalnie nie widzę potrzeby posiadania ochraniacza póki co, bo dla mnie to zbędna rzecz (póki i tak się nie rusza to na pewno o szczebelki głową nie wyrżnie :devil:, łóżeczko od strony główki ma z 2 stron ścianę, więc nic mu wiać nie będzie, a od 3-ciej strony wolę mieć na niego widok niż zasłonić go otulaczem)- generalnie młody zostanie wsadzony w rożek a w łóżeczku będzie tylko prześcieradło
    --
  7.  permalink
    nightingale - jasne ze mozna i lososia i mozarelle
    -- [/url]
    • CommentAuthoremi1212
     permalink
    Dziewczyny, mi lekarz zalecił tylko femibion, i na pytanie czy brać dodatkowo kwas foliowy powiedział, że nie bo jest w witaminach, więc nie brałam. Jestem w 9 tyg i teraz nie wiem czy dokupić czy nie?
    Mnie jednak ten filmik z osłonkami przekonał, a jeśli dzidzia się na razie nie przewraca to też się nie posiniaczy o szczebelki, tak więc myślę, że będzie miała lepszy przewiew powietrza a i zerknąć będzie mogła na boczek i świata więcej zobaczyć bez osłonek:smile: Oczywiście każdy ma prawo do własnej opini.
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    nightingale_84: Dziewczyny a ja mam pytanie jedzeniowe teraz..
    Niedawno w ciazy bylam a nic nie pamietam..
    A teraz sie boję jeść, że nie wolno, że coś tam, ze smoś tam..

Nightingale - nie wolno jeść surowego mięsa (tatara), surowych jajek, serów pleśniowych, a nawet sera feta. Co do mozarelli, to jeśli nie ma na opakow info, że mleko było pasteryzowane, to ja bym nie ryzykowała. Łosoś wędzony też jest zabroniony, bo jest wędzony na zimno. Sama mam na niego smaka od początku ciąży, jednak się nie skusiłam - zbyt niebezpieczne :)
    --
  8.  permalink
    co do serow plesniowych to nie wolno tylko tych niebieskich i zielonych ale camembert albo valbone smietankowy mozna
    bez przesady z tym lososiem, ja jem od poczatku ciazy i pytalam gina i mozarelle tez jem i sledzie, nie wolno tylko surowego miesa i jajek

Treść doklejona: 31.01.13 15:17
    za to jak sie dowiedzialam czego nie wolno jak sie karmi piersia to teraz wcinam prawie wszystko:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    aravls: A może znajdziesz dobrego rehabilitanta ciążowego? Ja dziś z ginką rozmawiałam o rwie kulszowej i przeciążeniu stawu biodrowego (które mam od skoliozy) i powiedziała, żebym własnie znalazła ciążowego rehabilitanta i sobie ulżyła w cierpieniu.

już chyba trochę za późno w moim przypadku...najgorsze, że moja mama nie pamięta, który staw miałam zwichnięty :confused:
    --
  9.  permalink
    Co do plesniowych i fety, to tak, o ile jest informacja ze mleko pasteryzowane to mozna smialo jesc.
    Mowie tu o takim Turku np :)
    Wszedzie sprzeczne informacje, jedni mowia jesc, jedni nie jeść.
    A ja się sama głupia nakręcam! Ehhh

emi1212: więc myślę, że będzie miała lepszy przewiew powietrza a i zerknąć będzie mogła na boczek i świata więcej zobaczyć bez osłonek

No i o to własnie chodzi.
    Ja też nie miałam ochraniacze ale tylko włąsnie z tego powodu, nawet do głowy by mi nie przyszlo ze sie moze dziecko udusić.
    A fajnie jak widzi co sie w koło dzieje, a nie ze jakas wileka glowa sie nad nim/nią pojawia :bigsmile:

Treść doklejona: 31.01.13 15:22
    MilagrosCud: za to jak sie dowiedzialam czego nie wolno jak sie karmi piersia to teraz wcinam prawie wszystko:-)

Eee poczekasz zobaczysz, ja tma diete trzymalam scisla przez miesica, potem powoli zaczelam wprowadzac sobie nowe pokarmy.
    I tak przy 4 miesiacy karmienia jadłam juz wszytsko.
    Lacznie z kapusta :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    A co do jedzenia to w łososiu wędzonym może być listeria (ja osobiście raz się najadłam, później poczytałam w necie i mi się odechciało :p), feta, camebert, mozarella dostępne w PL w normalnych sklepach można śmiało wcinać, bo są z mleka pasteryzowanego - jedynie nie wolno oscypków tych prosto od górali i ew. fety czy mozarelli oryginalnych (ale o te raczej trudno)
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    MilagrosCud: nie wolno tylko surowego miesa i jajek

surowych ryb tez nie, poza tym niewskazane sa mieczaki. poza tym (tutaj u nas) tym, ktore nie przechodzily toxo nie wolno tez jesc surowej szynki.

Treść doklejona: 31.01.13 15:28
    sardynka85: mozarelli oryginalnych (ale o te raczej trudno)

jakie to sa? tzn czym sie roznia od "nie oryginalnych"?
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    aguncia: surowych ryb tez nie, poza tym niewskazane sa mieczaki. poza tym (tutaj u nas) tym, ktore nie przechodzily toxo nie wolno tez jesc surowej szynki.

no i przy braku odporności na toxo trzeba koniecznie dobrze myć warzywa i owoce (również te z własnej "hodowli")
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    sardynka85: o i przy braku odporności na toxo trzeba koniecznie dobrze myć warzywa i owoce

oh yeah :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    aguncia: sardynka85: mozarelli oryginalnych (ale o te raczej trudno)

jakie to sa? tzn czym sie roznia od "nie oryginalnych"?

oryginalne np. regionalnie wyrabiane we Włoszech/ Francji/ Grecji - u nas zapewne niedostępne albo baaaardzo drogie...(chociaż nie wiem czy jest możliwość eksportu wyrobów niepasteryzowanych)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.