Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKARKO
    • CommentTimeFeb 1st 2013
     permalink
    fatycznie czas pędzi ja struś pędziwiatr:) ja już też na 18 miejscu:) w sumie, jak dla mnie, mógłby byc już kwiecień i ostatnie dn przed porodem :) i WIOSNA:)
    --
    •  
      CommentAuthor1aleks1
    • CommentTimeFeb 1st 2013 zmieniony
     permalink
    Witam was dziewczyny w piątek :swingin:
    Ja dzisiaj byłam na monitoringu Małej nawet sobie boberki oporządziłam na dole bo miałam mieć masaż szyjki ale jak położna zobaczyła ze nie ma w ogole czynności skurczowych macicy cos wyskoczyło na poziomie 20 i 40 raz Mała to olała i spała dalej takie "mocne skurcze" to stwierdziła ze tego masażu nie ma co robić bo i tak nic z tego Dopisała mi dodatkowy monitoring w poniedziałek i stwierdziła ze ma nadzieje ze sie coś do niego ruszy Czyli wisze na liście nadal ale tak jak napisałam tylko do 6-7lutego bo mam indukcje.

Addictive Kochana u ciebie moze to juz niedaleko do rozpakowania. słyszałam ze jak zbliża sie poród to czesto dzidzie sie niej ruszają skurcze i twardnienia macicy następują częściej, tak samo z uczuciem na biegunkę. Dlatego może na dniach coś sie u ciebie zacznie zwłaszcza ze u ciebie zaraz 39tc sie zacznie
    Trzymam za ciebie kciuki :kissing:

Blubis Ciesze sie ze na usg wszytko wyszło ci dobrze pewnie sie uspokoiłaś troche. Ja tez mam łożysko na przedniej scianie i zauważyłam ze ruch są inaczej odczuwalne niz w poprzedniej ciąży wiec głowa do góry :smile:

ew3ame: ech też tak nie możecie się zawsze doczekać usg?
    ja muszę jeszcze wytrzymać 20 dni...

Wiem niestety co czujesz ta przerwa miedzy usg 12tc a 20tc jest męcząca ale 20 dni szybko ci zleci zobaczysz
    --
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    ew3ame nie martwić tylko cieszyć :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    No ja to chyba też nie rodzę jeszcze, chociaż dzisiaj czuję się dość kiepsko i brzuch troszkę pobolewa okresowo (głównie humor mam jak przy pms :devil:) - wieczorem kolejne ktg i badanie szyjki więc będę wiedzieć czy coś się zbliża - ale nie sądzę...
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    hey dziewczeta :)
    Ja mam wizyte dopiero 27 lutego wiec jeszcze 26 dni....a moglabym tak co tydzien chodzic :bigsmile:
    zastanawiam sie czy nie zaczac segregowac juz ubranek co mam od siorki :smile: w sumie mam jeszcze duzooo czasu ale cos trzeba robic :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Ew3ame - ja na Twoim etapie ciąży nadal byłam na minusie. Teraz mam 2 kg na plusie. Ginka zwróciła uwagę, że mało przybieram, ale najważniejsze, że dziecko dobrze rośnie i ilość wód jest prawidłowa.
    Ja mam wizytę 11 lutego i też już nie mogę się doczekać.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Akirka to u mnie podobnie z tym , że ja jestem wyżej o 3 tyg a mam te 2 kg na plusie :confused:
    No, ale teraz myślę waga zacznie już szaleć- byle nie za dużo :wink:
    --
    • CommentAuthoremi1212
     permalink
    Fajna ta lista oczekujących- jestem od niedawna a już się przesuwam w górę! Tylko dlaczego wciąż ostatnia na liście? Dopisywać się proszę!
    Ja nadal męczę się z nudnościami i wieczorem czuję się o wiele gorzej bo najczęściej wymiotuję. Ale co tam, najważniejsze, że maluszek jest i niech rośnie zdrowo!
    Kamilcia, Ty masz tu swoją kartę założoną? bo nie mogę znaleźć.
    Ach, zazdroszczę tych dużych brzuszków szczególnie z górnej części listy

ww.suwaczki.com/">Suwaczek z babyboom.pl">
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Co do wagi to ja do 16tc w ogóle nic nie przytyłam a teraz to nawet nie chcę pisać ile mam na plusie (cukrzyca i zatrucie ciążowe wykluczone) :devil: - no i jem cały czas tak samo (nie głodzę się ale też nie przejadam itp.)
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    A ja mam tylko 6,5 kg na plusie:cheer: Od trzech miesięcy waga nawet nie drgnie :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    _sushi_: A ja mam tylko 6,5 kg na plusie

w poprzedniej ciazy ile przytylas?
    ja sie troche boje, ze w moim przypadku historia sie powtorzy i przywale 20kg...
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    W poprzedniej 11,5.
    Ale tym razem cukrzyca wcześniej "wykryta", do tego latanie za dzieckiem- nie mam jak przybrać więcej:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormagda19800
     permalink
    Ale wam zazdroszczę, ja mam już 11 na plusie :( W poprzedniej ciąży ponad 16 ... no ale co się dziwić jak mam fazę na słodycze... przez pierwsze 3 miesiące nic nie przytyłam, bo na słodkie ochoty nie miałam, a teraz za to masakra... pewnie do 20 kilo dobiję...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    _sushi_: A ja mam tylko 6,5 kg na plusie:cheer: Od trzech miesięcy waga nawet nie drgnie :tooth:

Ja mam -5,5kg na minusie póki co ale brzuś rośnie i to konkretnie :tooth: to się nie przejmuję. Zwłaszcza, że wiem, że jem tyle ile potrzeba.

eveke: Manguś , ale gorączkę masz?

Nie, na szczęście nie mam. To nawet nie grypa, tylko przeziębienie ale z okropnym bólem głowy i po to brałam apap - wyziębiłam się jak wychodziłam do Psicy. Ale już jest lepiej. Luzik, jutro będę mam nadzieję na chodzie.
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    hello
    witam, sie piatkowo.
    Rano mialam spotkanie z polozna, byla dzis wraz ze studentka wiec wszystko robily podwojnie:P
    Cisnienie moje ok , malej tetno 165.
    Oczywiscie jak sluchaly serduszka to ona je boksowala w sluchawke i mialy niezly ubaw:)
    Posluchalam kilku komplementow , az milo :)
    Dziwne bo co wieczor w lustrze widze WIELKA kobitke z opuchnietymi nogami , rekoma ...i nie wiem co jeszcze :P a zapomniala bym o stylu chodzenia na pingwina :P
    Ale maz pociesza ze lustro klamie i jutro kupimy szafe z nowym, ktore nie jest popsute hehe taki zarcik:)

Co do kg im mniej ich lapniemy w czasie ciazy tym mniej do zrzucenia :D
    --
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    Ja już 15 Najwięcej odkąd leżę, bo nie ma jak spalić, a żołądek się domaga jedzenia..:sad: No i sama sobie nie mogę ugotować nic normalnego, muszę jeść to, co robi mąż, czyli cały czas bułki z serem/szynką zamiast sałatki czy lekkiej zupy.. Słodycze też z resztą od czasu do czasu jem, ale póki nie musiałam leżeć, to wszystko się jakoś spalało i było ok.. A teraz, mimo, że nie jem specjalnie dużo to tyję :sad: Liczę na to, że jak wrócę do normalnej aktywności, to po prostu spalę to wszystko :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    ew3ame: niedługo 18 tydzień i rozpoczynam 5 miesiąc a przytylam dopiero 0.7 kg mam się martwić?

nie :wink:

Treść doklejona: 01.02.13 14:08
    zelazna: czyli cały czas bułki z serem/szynką

Jezuuu to była moja jedyna zachcianka ciażowa, i nie mogłam jej spełnić przez cukrzycę :confused: wiec po porodzie przez 1,5 miesiąca jadłam TYLKO bułki z szynką :devil:

Treść doklejona: 01.02.13 14:09
    _sushi_: Ale tym razem cukrzyca wcześniej "wykryta", do tego latanie za dzieckiem- nie mam jak przybrać więcej

chyba jedyny plus cukrzycy ciazowej :devil: tak przynajmniej sie pocieszałam :tongue:

Treść doklejona: 01.02.13 14:10
    mangaa

Zdrówka
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    hej, prosiłabym o dopisanie do listy -18.06.2013 (chłopiec) no i pod wykresem zamieściłam zdjęcie 3D pt. "nie chcę już Ciebie słuchać, mamo" zapraszam :)
    --
    •  
      CommentAuthorUl_cia
     permalink
    blubis: 18.06.2013

Piękna data!
    ....moje urodziny.... :smoking:
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Ale lecicie z koksem...
    Nie zaglądałam tu ze dwa dni i już miałam 300 postów do nadrobienie plus przeskoczyłam o dwa miejsca(!) na liście... Masakra :)
    .
    Co do kilogramów na plus to u mnie na razie 6,5 i cos czuję, że teraz się zacznie bo jestem non stop GŁODNA! :)))
    --
    •  
      CommentAuthorcytrynka251
     permalink
    Witamy się w skończonym 31tc. A ja już 13 na liście:shocked:
    Coś mi się wydaje, że do pierwszej piątki nie dotrwamy. Wczoraj miałam twardnienia brzucha co10min. Przez ponad godzine. Później się uspokoiło. Mimo wszystko chciałabym chociaż dwa tyg wytrzymać. Do szpitala nie pojadę bo tak jak powiedział mój lekarz nic już nie zrobią. I tak biorę leki na podtrzymanie. Zawsze mogę dawkę zwiększyć. Biorę 8*1/2 fenoterolu czyli 4 całe. Można brać 8. Wizytę mam 11.02.
    Co do wagi to ja mam dopiero 3kg na plusie. Mimo, że cały czas leżę i jem. Nawet w nocy:wink:
    --
  1.  permalink
    aguncia: ja sie troche boje, ze w moim przypadku historia sie powtorzy i przywale 20kg...

No ja sie własnie boje ze tym razem przywalę.. bo zaczynam z niskiego pułapu :bigsmile:
    I na dodatek co chwila chce mi sie jeść! A powstrzymywac sie nie będe :sad:
    W ciązy z Franiem skońcyzlam na +6kg...
    -- // //
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    blubis: hej, prosiłabym o dopisanie do listy -18.06.2013 (chłopiec) no i pod wykresem zamieściłam zdjęcie 3D pt. "nie chcę już Ciebie słuchać, mamo" zapraszam :)

Nareszcie :D Jak poczekasz 4 dni to urodzisz w moje urodziny :tooth:

Treść doklejona: 01.02.13 14:45
    oraz fajnie, że wspomniałaś o fotce pod wykresem, ale mogłabyś nas tam wpuścić :tooth::wink:
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    mangaa: oraz fajnie, że wspomniałaś o fotce pod wykresem, ale mogłabyś nas tam wpuścić :tooth::wink:

chyba teraz jest ok
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    nightingale_84: W ciązy z Franiem skońcyzlam na +6kg...

a to jest nic!
    ja przytylam 20, 10 stracilam czyli teraz startuje z +10 jakby nie bylo.... :sad:
    musze sie pilnowac...
    nightingale_84: bo zaczynam z niskiego pułapu

to znaczy ze co? chudzielec z ciebie? :devil:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Hej Dziewczyny,
    Ja mam póki co 4kg na plusie, to chyba w normie, prawda? Ale apetyt mam trochę większy, niż ostatnio, więc pewnie teraz coś przybiorę na wadze.
    Ostatecznie pojechaliśmy na izbę przyjęć, bo ten ból się nasilał. Wiadomości dobre, z ciążą i dzieckiem wszystko OK, wyrostek wykluczony, nie wiadomo, dlaczego boli :wink: Są plusy sytuacji, bo mam leżeć i brać nospę, jeśli nie przejdzie po 2-3 dniach, to wrócić na oddział. Także dziś mąż wykazuje się w kuchni :cool:
    Przy okazji miałam szczęście zapoznać się z izbą przyjęć, którą pewnie odwiedzimy w dniu porodu. Bardzo sympatyczne położne, lekarz także, pełna kultura i takt. Umówiliśmy się na oglądanie bloku porodowego w przyszłym tygodniu, bo dziś mieli tam jakiś stan wojenny.
    Najwyraźniej moje pozytywne afirmacje przynoszą efekty :smile:
    Też już wypatruję wiosny, bo w Gdańsku roztopy i mocno ciepło na termometrze. Mogłoby się powoli zielenić dookoła!
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Blubis boska fota! :D

Aravls to dobrze, że się uspokoiłaś :D Afirmuj dalej i wykorzystuj M do potęgi oczywiście teraz :tooth:
    --
  2.  permalink
    aguncia: to znaczy ze co? chudzielec z ciebie?

Czy ja wiem czy chudzielec :wink:
    No ale waże mniej niż przed ciąża z Franiem o 5kg, tak mnie karmienie i bieganie za nim ywkończyły :wink:

aravls: Wiadomości dobre, z ciążą i dzieckiem wszystko OK, wyrostek wykluczony, nie wiadomo, dlaczego boli Są plusy sytuacji, bo mam leżeć i brać nospę, jeśli nie przejdzie po 2-3 dniach, to wrócić na oddział.

No i dobrze ze pojechalas i wszytsko ok.
    Teraz przynjamniej bedziesz odpoczywac bez nerwow.
    -- // //
  3.  permalink
    blubis - zdjęcie jest genialne!:bigsmile: widać że dzidzia chce świętego spokoju:bigsmile:
    -- [/url]
  4.  permalink
    Blubis tez podgladnęlam fotke i zatytulowalas ja idealnie :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    nightingale_84: No ale waże mniej niż przed ciąża z Franiem o 5kg, tak mnie karmienie i bieganie za nim ywkończyły

ahahah gdybym ja teraz miala o 5 kg mniej niz przed ciaza z anastasia... coz, pewnie wygladalabym jak modelka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorikamek
     permalink
    emi1212: Tylko dlaczego wciąż ostatnia na liście? Dopisywać się proszę!

Emi, ja pamietam jak bylam tez ostatnia na liscie:cry: i czekałam...
    a teraz?
    na pierwszym i tez dalej czekam:bigsmile:

Treść doklejona: 01.02.13 15:33
    nightingale_84: aguncia: ja sie troche boje, ze w moim przypadku historia sie powtorzy i przywale 20kg...

ja w tej ciazy przytalam rowno 20kg, gdzie w pierwszej ciazy do porodu szlam +16kg
    hmmm...to tak na pocieszenie:shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    ikamek: Emi, ja pamietam jak bylam tez ostatnia na liscie i czekałam...
    a teraz?
    na pierwszym i tez dalej czekam

Iza, Tobie to trudno dogodzić! :devil:

Buziak śliczna! już blisko, mówię Ci!
    --
    •  
      CommentAuthorikamek
     permalink
    OneKiss: Iza, Tobie to trudno dogodzić! :devil:

szalona!!!!:confused:
    no widzisz, jaka ja juz jestem
    to moje prawdziwe oblicze, takiej mnie nieznalas:cry:
    ale chwila,chwila....zobaczymy-pogadamy:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    niezależnie od wszystkiego pamiętaj:
    "Kocham cię wieczorem i kocham cię rano
    Kocham roześmianą, kocham zapłakaną
    Kocham Twoje włosy, kocham Twoje ręce
    Kocham, kocham
    Każdego dnia więcej!!!"

okej, znikam bo OT robię.

paaaaaaa mamusie!
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    OneKiss a niedługo napiszesz "heloooooł mamusie!" hrhr :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no to dobrze że nie mam się czym martwić :-)
    mi dzień mija strasznie leniwie :-D
    ciekawe kiedy kolejne mamusie zaczną rodzic i nowe się pojawiać bo dzięki venus i jej zakazowi rodzenia cisza się zrobiła :-)
    --
    • CommentAuthorDajen_q
     permalink
    ew3ame: ciekawe kiedy kolejne mamusie zaczną rodzic i nowe się pojawiać bo dzięki venus i jej zakazowi rodzenia cisza się zrobiła :-)

hehe, Venus już łaskawie zezwoliła :)
    -- ,
  5.  permalink
    Witam piątkowo weekendowo ja już po pracy dzisiaj trochę krócej bo bylam na naradzie i już później nie musiałam wracać do pracy.
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Ja za 10minut koncze prace :boogie:

A wieczorkiem z mezem randka w chinskiej restauracji a co :rasta:

Milego wieczoru Wam zycze:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    A ja myślałam, że u mnie z wagą jest całkiem nieźle. Ba nawet myślałam , że jest b. dobrze. Ja przytyłam 2 kg. Ale teraz jak czytam jak u Was z wagą, to jednak załamałam się trochę. Chyba przytyłam najwięcej spośród Was w tym okresie ciąży:shocked: Ja też cały czas leżę i jem mniej, ale tyję kurka. A biorąc pod uwagę, że moja mam ze mną przytyła 33 kg, to chyba nieciakawie się zapowiada.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorikamek
     permalink
    ew3ame: bo dzięki venus i jej zakazowi rodzenia cisza się zrobiła :-)

tak, pamietam jej ZAKAZ:bigsmile:
    ja obiecalam slowa, zacisnelam nogi by tylko zgodzie z prosba/zakazem venus nierodzila w styczniu
    i zobaczcie jak dzielnie sie posluchalam i moj syn tez:peace:

Treść doklejona: 01.02.13 18:22
    dżasti: A biorąc pod uwagę, że moja mam ze mną przytyła 33 kg, to chyba nieciakawie się zapowiada.

moja mama ze mną przytyla- UWAGA! 35kg
    no a ja, jak juz pisalam 16 i teraz 20 kilosow
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    hejka:bigsmile: witam w piatkowy wieczorek
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Nie ma się co martwić kilogramami...Czasem się po prostu nie ma nad tyciem kontroli :) Ja bym chciała przytyć te 12kg, ale jak będzie, to się okaże.
    Dziewczyny czy polecacie jakiś odkurzacz? Jeśli tak, to bardzo proszę o odpowiedź w odpowiednim wątku :)
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    aravls dobrze ze to nie wyrostek i lekarze Cie zbadali! U nas tez odwilz i ptaki spiewaja wiosennie,
    lubie zime i licze ze troszke jeszcze bedzie sniegu i mrozu
    kiedys sie mowilo "idzie luty- podkuj buty":bigsmile:
    i pamietam zimy ze snieg lezal od listopada do marca i w marcu dopiero bylo tzw roztopy.:bigsmile:

ciekawe ile ja przytyje, na razie sie nie waze ale apetyt jest.

Nero- ja tez wcinałam te cukierki z meliska, b dobre
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    ooooo Dorit to super bo mi naprawde baardzo pomagaja:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    ja to tydzień temu miałam 5,5 kg na plusie. Ważę się co sobotę. Boję się jutro wejść na wagę, nie wiem czy się odważę :confused: W sumie nie objadam się tak, a waga idzie w górę.
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    A ja wreszcze jestem szczęśliwa, że zaczęłam tyć!!! Zawsze byłam za chuda (171 wzrostu/ 56 kg przed ciążą) :sad:
    Teraz już jestem 3 kg na plusie :cheer::cheer::cheer:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    włączyłam "piosenke" paktofoniki i dziecię mi się rozbujało w brzuchu... a dopiero co mówiłam , ze ledwo ją czuję...

a wiecie jaki tytuł "piosenki"? jestem bogiem :rolling: maleńka chyba daje znać co będzie po urodzeniu :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No to gratulki Calypso :D Faktycznie szczuplutko :)

Treść doklejona: 01.02.13 21:27
    Wklejam listę po Blubisiowej prośbie :D

1. ikamek 07.02.2013 (chłopiec)
    1. 1aleks1 07.02.2013 (dziewczynka)
    2. Dajen_q 13.02.2013 (chłopiec)
    3. Kallipos87 14.02.2013 (chłopiec)
    4. sardynka85 17.02.2013 (chłopiec)
    4. Addictive 17.02.2013 (dziewczynka)
    5. IzUk 19.02.2013 (dziewczynka)
    5. Szklania79 19.02.2013 (dziewczynka)

6. Venus87 21.02.2013 (chłopiec)
    7. andziaiw 22.02.2013
    7. milka 1984 22.02.2013 (chłopiec)
    8. Zelazna 3.03.2013 (chłopiec)
    9. sushi 5.03.2013 (chłopiec)
    10. niezalogowana0 15.03.2013 (dziewczynka)
    11. MilagrosCud 18.03.2013 (dziewczynka)
    12. DominiczkaA 19.03.2013 (dziewczynka)
    13. venika 05.04.2013 (dziewczynka)
    13. cytrynka251 05.04.2013 (dziewczynka)
    14. bilia 10.04.2013 (chłopiec)
    15. cloe78 20.04.2013 (chłopiec)
    15. Magda 19800 20.04.2013 (dziewczynka)
    16. Ange 24.04.2013 (chłopiec)
    17. 85darcys 28.04.2013 (chłopiec)
    17. Czajnik 28.04.2013
    18. KARKO 30.04.2013 (chłopiec)
    19. lilijeczka - 05.05.2013
    20. mamusiaNJBP - 09.05.2013 (chłopiec)
    21. aravls 15.05.2013
    22. W_P_Gosia 20.05.2013 (chłopiec?)
    23. AgaMama 23.05.2013 (chłopiec)
    24. akirka 27.05.2013 (dziewczynka)
    25. Kandyzowana 30.05.2013 (chłopiec)
    26. Yol 01.06.2013
    27. Andzia1508 12.06.2013
    28. Kasiek 13.06.2013 (chłopiec)
    29. blubis 18.06.2013 (chłopiec)
    30. mysiamm 25.06.2013
    31. Migotynka 1.07.2013 (chłopiec)
    32. Kamilcia3010 3.07.2013 (chłopiec)
    33. edytak1984 05.07.2013
    34. mangaa 12.07.2013 (dziewczynka?)
    34. dżasti 12.07.2013 (chłopiec)
    35. sloneczko32 13.07.2013
    35. Calypso77 13.07.2013
    36. pirat_ 14.07.2013
    37. ew3ame 15.07.2013
    38. Swisssky 18.07. 2013
    39. tejsha 20.07.2013 (chłopiec)
    40. Ewelajna87 13.08.2013
    40. MadRat 13.08.2013
    41. Nera86 23.08.2013
    42. Stefka_84 27.08.2013
    43. Emi1212 7.09.2013

Statystyka jest taka, że obecnie jest 23 chłopców / 12 dziewczynek. Reszta n/n :tooth:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.