Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeFeb 7th 2013 zmieniony
     permalink
    blubis: no ale to już 22 tydzień i wszędzie piszą, że powinny być silniejsze a one osłabły.

ale weź pod uwagę, że dopiero zaczynasz je odczuwać (a nie, że czułaś je od 17 tc i nagle zanikły)...teoretycznie w 39 tc powinnam czuć każdy ruch mojego prawie 4kg dziecka, a w praktyce nawet dość silny ruch na ktg częściej po prostu słyszę niż czuję :wink:
    Poza tym ja np. teraz dużo częściej czuję ruchy jak położę rękę na brzuchu (czyli wyczuwam je ręką jak brzuch się rusza) a nie czuję ich tak samych z siebie - pewnie kwestia unerwienia itp.
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
    • CommentTimeFeb 7th 2013
     permalink
    Milagros - robie KTG od 37 tyg bo tak mi zaleciła moja lekarka prowadząca, z racji tego, że skarżyłam się na mniej ruchów po chorobie no i ten brzuszek Kai.
    Mam już skierowanie do porodu w Medeorze więc zdam relację:):). Sama jestem ciekawa jak to będzie wyglądało. Wczoraj oglądaliśmy porodówkę i rozmawialiśmy z położną.
    Teraz zastanawiamy się czy nie zamówić tam położnej na rodzenie, czy po prostu rodzić z tymi, ktore będą na dyżurze. A wszystkie położne jakie do tej pory tam spotkałam są bardzo pomocne i miłe.

A ty masz już wybraną?
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Addictive a rodzisz tam prywatnie czy próbujesz na nfz?
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    no byłam we wtorek tylko na słuchaniu serduszka ale wczoraj nic

Blubis, ale większość z nas chodzi na wizyty jakiekolwiek raz w miesiącu.. jedynie na końcówce zwiększa się częstotliwość. Moja niunia ostatnio 2 dni prawie się nie ruszała, pewnie obróciła się i kopała w stronę kręgosłupa, ale nie przyszło mi do głowy by z tym od razu lecieć do lekarza i narażać dziecko na "słuchanie" czy "podglądanie".
    Zresztą i tak pewnie zrobisz co chcesz i pójdziesz jeszcze dziś do tego lekarza, więc nie ma co pisać.
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Blubis- zrelaksuj sie, zjedz cos slodkiego i poloz na kilkanascie minut...
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Blubis, tylko pamietaj, ze nie kazdy Maluch reaguje na slodkie, mojego akurat to nie rusza, takze spokojnie jak nie bedzie odzewu...
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    Te rośliny zagrażają ciąży.
    Natknęłam się, to wklejam.
    "Nie należy jednak panikować. Wszystkie zalecania ostrożności dotyczą głównie kobiet, których ciąża wymaga z różnych powodów specjalnej troski (...) Normalne, sporadyczne spożycie wymienionych ziół nie spowoduje jednak żadnego zagrożenia zdrowej ciąży".
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Sardynko - udało nam się wczoraj dostać skierowanie na NFZ :):)
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    No wiec dziewczyny mysle ze nie bede panikowac :) boli ale wczesniej tez bolalo. Boli falami, ale przez czas okolo po 10 minut, wiec to raczej nie skurcze... Poczekam spokojnie na wizyte, bo skoro dziecko sie rusza to chyba jest wszystko ok. Czuje je codziennie po kilka razy juz od okolo dwoch tygodni chyba z jedna jednodniowa przerwa :) wiec nie bede siac paniki skoro wizyta za 7 dni :)

ale dzieki za odpowiedzi jakos tak mnie uspokoilyscie i pomoglyscie na to spojrzec z innej bardziej realnej strony :*
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dzień Dobry mamusie :wink:
    Ja zaraz zjem dwa pączki, jestem po śniadanku i synuś się wierci :bigsmile:
    Co do śluzu to uważam, że nie ma co się denerwować :wink:
    Blubis nie panikuj!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 przecież dzieciaczki w brzuszku też czasami mają lepsze dni i gorsze, tak samo jak Ty męczą się więc odpoczywają i śpią a czasami się wiercą i nie dają spokoju mamie, więc nie panikuj i zamij się sobą. Na pewno za dwie godziny czy nawet pod wieczór poczujesz ruchy znów a jak nie dziś to jutro.
    Aleks spokojnie :hugging: nie śpiesz się kochana, czekamy na informację :winkkiss:
    Gratuluję mamusie tego, że wiecie kogo nosicie pod serduszkiem :flowers: teraz możecie zabierać się za zakupki :boogie:
    Co do kłótni i mężczyzn Naszych to Oni na prawdę potrzebują psychologów!!!
    Buziaki
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    venus87: Gratuluję mamusie tego, że wiecie kogo nosicie pod serduszkiem :flowers: teraz możecie zabierać się za zakupki

Kurka, my wczoraj już zakupiliśmy różowy dresik i 2 sukieneczki, ale cholera niby ta pipka nie jest 100% pewna, więc nie wiem czy się nie pospieszyliśmy...

Ja ogólnie jakoś psychicznie jestem bardziej nastawiona na córkę, chcielibyśmy 2 lub 3 dziewczynki więc byłoby cudownie gdyby plan już się realizował, ale życie potrafi zaskoczyć więc liczę się z tym, że za 4 tygodnie ujrzymy siurka ;D
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Hello mamuski, ja wlansie urwalam sie z pracy a co tam zostalo mi 6dni wiec moge pofolgowac:)
    kupilam 8 paczkow !
    z kazdego rodzaju po 2:D
    zaraz zasiade do nich :D
    A tak nawiasem, idac szybkim krokiem do sklepu zaczelo bolec mnie podbrzusze, moze moja macica jednak nie spi ?!
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    No mnie też podczas wyprawy do sklepu rozbolało podbrzusze... ale już przeszło...zresztą mam "zakaz" rodzenia do jutra wieczór (bo P. jedzie po samochód)

zjadłam póki co 2 pączki i zapiłam kakao - chyba nawet syn poczuł się przesłodzony bo tak mi wypina nogę, że aż boli :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    a ja juz po pieczeniu faworkow, ale chyba za dlugo je trzymalam w oleju i za bardzo sie spiekly, raz w roku mozna poszalec :)
    mangaa - trzymam kciuki zeby jednak byla dziewczynka, ja tez marzylam o corci ale zycie zadecydowalo inaczej, teraz juz sie ciesze bardzo z synka i byleby byl zdrowy ale mam nadzieje ze druga pociecha bedzie dziewczynka
    blubis - ale z tego co pamietam to ty masz lozysko na przedniej scianie wiec masz prawo odczuwac duzo zadziej ruchy, ja mimo ze mam na tylnej to tak do 25tyg odczuwalam zadko ruchy i tylko jak sie na tym koncentrowalam, lezalam czy siedzialam, dopiero potem dziecko bylo bardziej wyczuwalne a i tak nawet po 30tyg byly dni ze czulam go bardzo slabo, po prostu spokojny pewnie jest, wg mnie sama sie nakrecasz i panikujesz bez potrzeby, uwierz ze na tym etapie ciazy naprawde baaardzo zadko sie zdarza zeby cos sie dzialo z dzieckiem zlego
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Mangaa, kalendarz księżycowy przecież powiedział, że dziewczynka będzie ;))
    Ja właśnie rozłożyłam wszystkie ciuszki rozm.56 i 62 i cieszę się, że męża nie ma w domu, bo by chyba się załamał ilością tych rzeczy ;)
    Ja też już zjadłam jednego pączka, ale muszę się oszczędzać, bo jeszcze będzie urodzinowy torcik.
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Milo sie Was czyta

trzymam kciuki za mamy ktore juz sa blisko ujrzenia swoich maluchow...:)
    Ja dzis oszczedzam sie z paczkami, jestem po jelitowce...wiec gryza tylko.

czytam o usg genetycznym na NFZ http://multimed.pl/badania-prenatalne.html moze zainteresuje warszawianki:bigsmile:
    w tej starej przychodni na warynskiego robia, tylko trzeba od gina skierowanie....jak bede na chodzie ide zalatwic
    acha lekarz musi napisac uzasadnienie czemu zleca- powyzej 35 rz, czy obciazenia rodzinne....u mnie wiek wiec skorzystam
    czeka sie 2 tygi, obym zdarzyla przed koncem 13 tyg.
    fajnie jakby sie udalo zaoszczedzic, bo zaspiewali mi prywatnie 600 z pappa...
    i jescze lista certyfikowanych ginekologow do bad genetycznych https://courses.fetalmedicine.com/lists/web
    --
  1.  permalink
    Addictive: A ty masz już wybraną?

jeszcze nie
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dorit,fajnie jakby udalo sie na nfz te badania. Ja tez mialam skierowanie i mialam genetyczne i polowkowe za darmo.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    akirka: Mangaa, kalendarz księżycowy przecież powiedział, że dziewczynka będzie ;))

O tak! Dzięki, że mi przypomniałaś :D To prawda, wyszła dziewczynka !
    Tylko mama mi wmawia, że będzie chłopak, Gin tak na 80% potwierdza dziołszkę więc mam wątpliwości...

Dorit: fajnie jakby sie udalo zaoszczedzic, bo zaspiewali mi prywatnie 600 z pappa...
    i jescze lista certyfikowanych ginekologow do bad genetycznych https://courses.fetalmedicine.com/lists/web

Ja mam tego samego Ginka od prowadzenia ciąży i prenatalnych i jak widzę jest na tej liście - więc wszystko gra i bucy :bigsmile:
    Za wizytę płacę 130zł a za prenatalne 220zł. Za 4 tygodnie mam połączoną wizytę z genetycznym więc weźmie kasę tylko za genetyczne.

Treść doklejona: 07.02.13 13:53
    Akirko masz gdzieś zdjęcie pipci swojej córci?
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    a ja kupilam 15 paczkow :bigsmile: ale to oczywiscie nie dla mnie tylko dla calej rodzinki hehe ja grzecznie zjadlam 1 , zaraz biore sie za obiad i kolejny bedzie do popoludniowej kawci :bigsmile: niby robilam drobne zakupy a i dla bobaska cosik sie znalazlo ( rekawiczki - zawsze cos :wink: )
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Witam Mamuśki po nieprzespanej nocy (ach te koszmary) :angry:
    Mam pytanie z innej beczki. Jak to jest ze schylaniem (zginaniem się) się z pozycji stojącej? Np, żeby założyć buty. Czy jest to w jakiś sposób niebezpieczne dla malucha? Nie mogę się jeszcze przyzwyczaić do siadania lub kucania, żeby np. coś podnieść. Wiem, że jak brzuchol będzie większy, to po prostu nie dam rady się zgiąć w pół. Teraz jeszcze mogę, tylko obawiam się, żeby nie zaszkodzić maleństwu. Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi :bigsmile:
    --
  2.  permalink
    mangaa: [/quote][quote=mangaa]rka, my wczoraj już zakupiliśmy różowy dresik i 2 sukieneczki, ale cholera niby ta pipka nie jest 100% pewna, więc nie wiem czy się nie pospieszyliśmy...

Ja ogólnie jakoś psychicznie jestem bardziej nastawiona na córkę, chcielibyśmy 2 lub 3 dziewczynki więc byłoby cudownie gdyby plan już się realizował, ale życie potrafi zaskoczyć więc liczę się z tym, że za 4 tygodnie ujrzymy siurka ;D

Mangaa podziwiam za plany dzieciowe...ja osobiście nie planuje więcej dzieci, chyba, że los będzie chciał inaczej.

ja też nastawiona byłam na pipkę, ale teraz zdąrzyłam sie przestawić na syncia...:)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Akirko masz gdzieś zdjęcie pipci swojej córci?

Kochana, zajrzyj na moją kartę ciąży. 7 stycznia miałam połówkowe i tam są zdjęcia z usg,
    --
  3.  permalink
    mangaa: Ja mam tego samego Ginka od prowadzenia ciąży i prenatalnych i jak widzę jest na tej liście - więc wszystko gra i bucy :bigsmile:
    Za wizytę płacę 130zł a za prenatalne 220zł. Za 4 tygodnie mam połączoną wizytę z genetycznym więc weźmie kasę tylko za genetyczne.

kuurde dużo za te prenatalne...ja płacę 100zł za wizytę, a 150 za prenatalne w Łodzi. ale zdrowie naszych dzieci jest najważniejsze.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Dzieki, mango moge zapytac to kolejne genetyczne Twoje?
    Fajnie ze ginka jest na liscie, moja nie, stad odeslala mnie do innej na to badanie...

Teraz jeszcze rozmyslam, czy bad genetcznego nie zrobic w 2 trymestrze, 15 lut wlasnie zapisalam sie na wizyte na fundusz ( super!!), a 2 tyg pozniej na warynskiego bezpłatne genetyczne i pappa, zapisze sie ze skierowaniem. wiec zejdzie sie do 15 tygodnia pewno

Nawet lepiej widac po 13 tyg, ciekawe czemu to wskazanie badan miedzy 11 a 13+6 tyg ciazy.?? wiecie moze?wg tego tekstu z linka http://www.asklepion.pl/info.html nawet lepsza diagnostyka pozniej, a aminopunkcje robi sie 15-18 tydz, nie daj Boze oczywiscie!
    Przeciez wiadomo ze i tak nie odrzuce maluszka, nie ma takiej opcji!

Mam nadzieje ze was nie zameczylam zyje tym teraz.:cool: Popytam tez moja ginkę prywatną o taka opcję.
    Tak to jest jak czlowiek na L4 siedzi.:rolling: i czyta.
    znalazlam tez stosowny watas...no prosze!!

Callypso, na ile kregoslup pozwala, mozesz sie schylac, maluszek jest sprytnie amortyzowany
    przez plyny owodniowe, nic sie nie moze stac. natura to ładnie wymyśliła!
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Calypso77 jak możesz się schylić to się schylaj :) dziecku na pewno od tego nic nie będzie :bigsmile: ja tam się schylałam normalnie cały czas do momentu aż mnie brzuch przyblokował :cool:

Dorit to badanie trzeba wykonać w określonym czasie, bo tylko wtedy mierzenie NT ma sens diagnostyczny (bo przeziorność mierzy się w stosunku do crl płodu tylko w danych granicach crl) - zresztą później z tego co kojarzę fałd karkowy zanika...
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Dziekuje sardynko! :)
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Calypso, ja tak samo-schylałam się do momentu aż nie poczułam że mnie blokuje "COŚ" :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny, czy macie podwyższony poziom leukocytów we krwi? Ponoć w ciąży jest to normą, ale u mnie rośnie.
    Dziś miałam 13,32 tyś, a miesiąc temu 11,74 tys. Norma jest do 11 tys. Razem z tym rośnie ilość neutrofili (filów?). Któraś coś wie na ten temat?
    --
  4.  permalink
    akirka - calkowicie normalne, ja mialam cala ciaze 15 tys. i teraz dopiero spadlo do 11,5 tys.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoryolka32
     permalink
    Dziewczyny czy to normalne ze brzuch spina sie juz w 24tyg?? Strasznie nieprzyjemne uczycie , nie pamietam zeby w pierwszej ciazy macica az tak szybko zaczela "cwiczyc" skurcze..
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    akirka: Dziewczyny, czy macie podwyższony poziom leukocytów we krwi? Ponoć w ciąży jest to normą, ale u mnie rośnie.
    Dziś miałam 13,32 tyś, a miesiąc temu 11,74 tys. Norma jest do 11 tys. Razem z tym rośnie ilość neutrofili (filów?). Któraś coś wie na ten temat?

mi też leukocyty rosły max miałam 13,0 (teraz troszkę spadły do 12,1) - norma jest w ciąży do 15tys
    a neutrofilię mam od początku ciąży (co ponoć też jest normą) - na ostatnim badaniu:
    Wartosci bezwzgledne leukocytów: Neutrofile ­ 9,54 tys/μl 2,25 — 7,35
    Wzór procentowy leukocytów: Neutrofile % ­ 78,90 % 50,00 — 70,00

Lekarz nie zwraca na to najmniejszej uwagi :)
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Ja tylko na chwileczke -na usg wszystko :thumbup: kruszynka ma 50.4 mm CRL ,serduszko 160/m akurat natrafilam ,ze sobie fisiowala w brzuszku :tooth: a na odglos bicia serduszka gesiej skorki dostalam :heartsabove: cos pieknego -nastepne podgladanie za 10 tygodni :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Nera86 no to super :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Dziewczyny co to jest EPIDURAL?? jakiś lek znieczulający ból przy porodzie??
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziękuję za odpowiedzi odnośnie badań krwi. Ciekawe co na to moja ginka powie, ale już się martwię nawrotem bakterii, skoro leukocyty rosną;/

Dziewczyny czy to normalne ze brzuch spina sie juz w 24tyg??

Mi twardnieje od 20tc. Lekarz w szpitalu twierdził, że do 10 twardnień dziennie to norma, macica ćwiczy. Ważne by nie były regularne i bolesne.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    akirka: Dziękuję za odpowiedzi odnośnie badań krwi. Ciekawe co na to moja ginka powie, ale już się martwię nawrotem bakterii, skoro leukocyty rosną;/

aby sprawdzić czy w organizmie jest stan zapalny zawsze można zrobić crp
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Sardynko no właśnie tym się pocieszam, bo CRP miałam w normie przy podwyższonych leukocytach w zeszłym miesiącu.
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    venus87: Dziewczyny co to jest EPIDURAL?? jakiś lek znieczulający ból przy porodzie??

Venus, epidural to po prostu znieczulenie zewnątrzoponowe - przy pomocy specjalnego cewnika.
    --
    •  
      CommentAuthorEwelajna87
     permalink
    Nera86 to super, że wszystko ok!! :)
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorMadRat
     permalink
    mangaa: venus87: Gratuluję mamusie tego, że wiecie kogo nosicie pod serduszkiem :flowers: teraz możecie zabierać się za zakupki
    Kurka, my wczoraj już zakupiliśmy różowy dresik i 2 sukieneczki, ale cholera niby ta pipka nie jest 100% pewna, więc nie wiem czy się nie pospieszyliśmy...

o kurcze, ja tak odetchnęłam w tym 2gim trymestrze i po genetycznych, ze tylko o zakupach myślę, ale jeszcze się powstrzymuję :) czy Wy już na tym etapie robiłyście jakieś malutkie zakupy, choćby tak bardziej dla przyjemności?
    Dorit: i jescze lista certyfikowanych ginekologow do bad genetycznych https://courses.fetalmedicine.com/lists/web

super ta lista :) szkoda, ze nie znałam parę dni temu, ułatwiłoby mi wybór
    Nera86: Ja tylko na chwileczke -na usg wszystko :thumbup: kruszynka ma 50.4 mm CRL
    Nera, w końcu się doczekałaś :) gratuluję jednej kruszynki :)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny, to ja też wklejam listę lekarzy uprawnionych do robienia badania NT: (ten sam certyfikat, ale zdaje się inny kurs - nie -wiem czy tamten co Dorit podała to internetowy, dotyczy usg w 11-14tc? )
    https://courses.fetalmedicine.com/lists?course=1
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    MadRat: o kurcze, ja tak odetchnęłam w tym 2gim trymestrze i po genetycznych, ze tylko o zakupach myślę, ale jeszcze się powstrzymuję :) czy Wy już na tym etapie robiłyście jakieś malutkie zakupy, choćby tak bardziej dla przyjemności?

Może nie tyle co ja ale mama, siostry i kuzynki już mi przynosiły dary dla synka :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorMadRat
     permalink
    tak, rzeczywiście, ja też tak doczytałam: ten Dorit dotyczy podstawowego internetowego kursu dot. badania w 11-13 tygodniu, a akirki typowo badania przezierności karkowej
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    MadRat - ja kupiłam pierwszy ciuszek chyba po usg w 9t, tak na szczęście, żeby kruszyna wiedziała, że musi z nami zostać. A tak na poważnie to zaczęłam gromadzić jak znałam płeć na 90%, czyli w 18tyg.
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Nera, brawo!! bardzo sie ciesze!! :clap:

mnie tez juz kusi by kupic przynajmniej skarpetki.:boogie:
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Ja jeszcze nic nie kupiłam, oprócz pozytywki, którą przykładam do brzuszka aby dzidzia posłuchała :smile: Korci mnie już kupić wózek, bo mam już model wybrany, ale chyba zostawię to na końcówkę ze względu na gwarancję.
    Z mężem planujemy porobić zakupy tak w kwietniu :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ja już trochę kupiłam ale chce więcej w niedzielę wyrusze na kolejne łowy :-D
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Nera86: kruszynka ma 50.4 mm CRL ,serduszko 160/m

fajnie, ze wszystko ok :bigsmile:
    --
  5.  permalink
    ew3ame: ja już trochę kupiłam ale chce więcej w niedzielę wyrusze na kolejne łowy :-D

ja planuję cokolwiek kupować po 24 tygodniu po badaniach prenatalnych,czyli jakoś pod koniec marca.

Jeszcze się boję..
    -- [/url[/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.