Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Tez jestem Ciekawa jk tam Venus..

dziewczyny mnie ciagle nawraca kaszel. taki odkrztusny.. nie jakis uciazliwy ale jednak. biore stodal.. jutro do lekarza by sprawdzil bo wiem ze dlugi kaszel nawet.leczony moze powodowac jakies konsekwencje.w ciazy.... czy Wam tez siw utrzymywal kaszwl? nic poza tym nie mam :o
    --
    •  
      CommentAuthorczajnik
    • CommentTimeFeb 10th 2013
     permalink
    Kandy, mi się utrzymywał kaszel za pierwszym razem w ciąży conajmniej 2 tygodnie, poszłam do lekarza, żeby sprawdzić, czy mam się tym martwić i dowiedziałam się, że nie, że to taka pozostałość po infekcji i przejdzie. Dostałam tylko pectosan, ale do inhalacji (ok. łyżeczka płynu na 3/4 szkl wrzątku i wdychać dopóki paruje) , nie doustnie. Po kolejnych 2 tygodniach, może trochę wcześniej kaszel zniknął zupełnie. Za drugim razem też dłuuugo to trwało, zanim się pozbyłam kaszlu. Wydaje mi się, że ogólnie infekcje i pozostałości po nich w ciąży utrzymują się o wiele dłużej niż normalnie, bo organizm jest zajęty dzieckiem.
    Jak się martwisz, to lepiej pójść do internisty i sprawdzić ten kaszel dla świętego spokoju, ale nie ma co się przejmować na zapas :-)
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    kandy - ja mialam kaszel 3 tyg, tez sie znim meczylam, bralam stodal i w koncu przeszlo, mnie sie wydaje ze dzidzi to niczym nie grozi o ile masz czyste drogi oddechowe i oskrzela, w ciąży bez leków długo może się utrzymywać kaszel niestety
    aiks - i jak ci poszedł pierwszy poród? jak sobie dałas rade z takim dzieckiem? jaką miała główke? tobie sie szykuej jeszcze wieksze niz mój, mój w 33 tyg skonczonym mial 2400 a 4 tyg pózniej 3400 więc w miesiąc przybrał równy 1kg, więc pewnie do porodu do 4 kg dobije :(
    sardynka - dla mnie tez najwazniejsze żeby bł zdrowy i żeby nie było jakiś komplikacji okołoporodowych, mnie sie wydaje że to czy ci robić cesarke powiedzą ci w szpitalu jak sie zacznie poród ale z tego co wiem to wskazaniem do cesarki sa dzieci powyżej 4500, jak ma mniej to zaczynasz rodzić naturalnie a jak coś w trakcie wyjdzie nie tak to wtedy ci zrobia cesarke, ale taka planowana to 4 kg dziecko to jeszcze nie jest wskazaniem, myślę że my będziemy miały podobne klocuszki, choć mówią że dziecko nie powinno być większe niz średnia waga obojga rodziców przy porodzie plus góra 200g, ja sie urodziłam 3200, mój mąz 3500 więc nam wychodzi niby nie więcej jak 3600, oj marzyłoby mi się takie dziecko hhe
    -- [/url]
  2.  permalink
    jakies 3 tygodnie temu mialam przeziebienie mocne i duzy kaszel itp i bralam antybiotyk.. po 1,5 tyg przeszło.. był spokoj a teraz znow mi ten kaszel wraca.. Nie mam innych objawów - wtedy mialam calkowicie czyste oskrzela i pluca.. nie wiem jak teraz i na wszelki wypadek zapisalam sie na jutro do internisty i sie staram nie martwic bo rpzeciez dzidzia jest chroniona przez lozysko itp tylko bardziej sie o siebie martwie ze tak mnei to trzyma ten kaszelek.. :/ powiem Wam ze przed ciaza tak nei mialam nigdy takeigo kaszlu.. pierwszy raz mam taki upuerdliwy kaszel i to w ciazy.. :o

Dzieki dziewcyzny za odzew :)

no nadla nie ma Venus na forum to moze jednak pojechala do szpitala juz?
    --
    • CommentAuthoraiks
     permalink
    Kandyzowana, ja mam w tej ciąży non stop infekcje z takim męczącym kaszlem. Raz miałam zatoki i dostałam psikacze do nosa + płukanie tabletkami emskimi. A teraz miałam engystol i emskie.

Milka - nie poradzilam sobie. Nie będę opowiadać żeby nie straszyć :-P główkę miala wielka. Z taka sama główka kobiecie obok robili cesarkę. Nie wiem czemu ja byłam wyróżniona i musiałam rodzić naturalnie ;-)
  3.  permalink
    no ten engystol to sobie dzis kupie chyba , oprócz tego biore stodal i mam sok z malin robiony przez mame i wlasnie sobie do filizaneczki wlalam syrop z malin i dodalam zmiazdzony zabek czosnku i wypilam :P chce tez sobie kupic Immunaron Prenatal syrop bo normlalnie wrrrr.... a to dopiero 25 tydzien i jeszcze mam kilka tych tygodni kurde.... chcialabymw zdrowiu ale jak byc zdrowym jak dookola wszyscy chorzy a w domu sie nei zamkne przeciez..

jejku ja to sie boje wlasnie nie samych boli porodowych czy cos ale tej ostatniej fazy i ze moj dziec bedzie duzy i mnie porozrywa tam w dole
    --
    •  
      CommentAuthorikamek
     permalink
    Witam.
    W dniu 06.02.2013r o 10.40 przez cc, przyszedl na świat mój synus Kuba.:heartsabove: Wazył 3540g i 54cm.:cheer:
    Zwalniam miejscówkę na liście.:bigsmile:
    --
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    Gratulacje :) Całusy dla Kuby :)
    --
  4.  permalink
    Ikamek gratulacje:D duże uściski dla świezo upieczonych rodziców i dużo zdrowia i uśmiechu dla Kubusia!! :)
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    gratulacje dla rodzicow :-) a co z nasza Venus?????
    --
  5.  permalink
    Kurde ta lista tak rusza, że aż się boję :D
    -- [/url]
  6.  permalink
    Mam przeczucie, że skoro Venus do nas nie zawitala to jest coś na rzeczy więc trzymajmy kciuki!!
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Ikamek gratulacje dla Mamuni i Synusia :hugging:
    --
  7.  permalink
    Kandy, też mi się tak wydaje. Bo Venus przecież codziennie się tu meldowała :wink: Chyba, że gdzieś pojechała. No nic czas pokaże, lecz nie zaszkodzi potrzymać kciuki za nią :cool: Oby było wszystko ok :wink: Ciekawe czy Leszek chciał już na świat wyjść :bigsmile:
    -- [/url]
    • CommentAuthoraiks
     permalink
    Kandyzowana, nie martw się. Pozszywali mnie i jestem jak nowa :-D
  8.  permalink
    aiks ale mimo wszystko jest pare dni wyjete z.zycia bo ten bol itp nie jest przyjemny i trzeba go po prostu przetrwac po pozszywaniu itp. a ja mam.prog bolu -1000 Wiec bardzo boje sie tych boli bo ja sobie z bolqmi w ogole nie radze..
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Iza IKAMEK - gratulacje!!! :):cheer::cheer:
    --
  9.  permalink
    hej, ja tez bardzo przezywam Venus, ciagle o niej mysle i wydaje mi sie ze skoro sie nie odzywa to....:bigsmile: fajnie by bylo, oby krotko bo wiadomo ze nie bezbolesnie

Treść doklejona: 10.02.13 15:07
    Jest jakiś sentyment do kobiet, które zapisywały się w tym samym niemalże czasie i są obok siebie. Venus to już ta "półka" z którą czuję się bardzo związana
    -- [/url]
    • CommentAuthoraiks
     permalink
    Kandy - o ile poród mnie bolał o tyle szycie w ogóle. Od razu siadalam bez problemu. Także nie musi być źle :-):cool:
  10.  permalink
    Bo mówią, że po porodzie to już większość kobiet ma wszystko jedno, bo ma szczęście przy sobie ;) :cool:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeFeb 10th 2013 zmieniony
     permalink
    Gratuluję Ikamek :D

No Venus podejrzanie się nie odzywa... :D
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Ikamek - gratulacje :clap:
    --
  11.  permalink
    Czy któraś z dziewczyn rodząca w Medeorze w Łodzi wie ile kosztuje ZZO?
    -- [/url]
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    Venus w razie czego trzymam kciuki! :)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Cześć kochane :heartsabove:
    Weszłam wstawić zdjęcia na odpowiedni wątek kochane bo czuje, że dzidzia wyjdzie wcześniej :shocked: noc jakoś przeszła, skurczy już nie miałam ale za to bóle jak na @ i twardnienia brzuszka ale jakoś zasnęłam :smile: dziś wstałam o 11 i jestem nie wyspana bo mimo, że zasnęłam to jakoś czułam to wszystko, co godzinę do toalety :angry: jak przyjechała siostra to musiałam się ogarnąć. Wczoraj do niej dzwoniłam i mówiłam, że ma już być bo czuję, że mogę w przyszłym tygodniu mieć syna na świecie :smile: w ciągle twardnieje mi brzuszek i czuje niepokój w podbrzuszu dlatego leżę.... Ale spokojnie kochane jeszcze nie urodziłam :smile:

MilagrosCud: Jest jakiś sentyment do kobiet, które zapisywały się w tym samym niemalże czasie i są obok siebie. Venus to już ta "półka" z którą czuję się bardzo związana

Boże dziewczyny tak bardzo się wzruszyłam!!!! :cry::cry::cry::cry::cry: Kandy, Zelazna, Mili, Addictive, Calypso, Mangaa, Niezalogowana, Nera, Aiks, Cloe, Ange, Milko i Czajniczku bardzo Wam dziękuję :heartbounce::heartbounce::hugging::hugging: Kocham Was :heartbounce:
    Aż mi głupio, że wczoraj zamieszanie zrobiłam a Wy się tak martwicie :shamed::shamed:

Ikamek wielkie gratulację kochana :clap::cheer::cheer:
    Kto wie czy czasami ja nie będę następna :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    tak sobie rozmyslam ...to bedzie moj trzeci porod (poprzednie ciaze 9 mies.znioslam bezobjawowo,teraz zas odczuwam co to znaczy byc w ciazy) -szczerze ,bardzo sie boje jak to bedzie ,kiedy mnie zapie ,jaki to bedzie bol skoro jestem w 12 tygodniu a juz mnie nawala krzyz :confused: czy bede w ten czas sama z dziewczynkami ..., czy urodze o czasie czy znow duzo wczesniej,czy kolejny raz uda mi sie silami natury czy tez doswiadcze cc ,jak zajme sie wtedy corkami ,i odprowadzaniem do szkoly :sad: 2 razy bylam nacinanai baaaardzo chcialaby aby tym razem teg uniknac :cry: Jak myslicie ?cy np.ta pilka ulatwila by mi porod ?' a moze jakies inne metody ? smieszne by bylo gdyby wielorodka zapisala sie do szkoly rodzenia :shamed: ,wszelkie podstawy znam ,chcialabym poprostu by obylo sie bez nacinania i szycia . wyczytalam tez o -ćwiczeniach mięśni Kegla ... Prosze- podzielcie sie swoimi doswiadczeniami :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Venus, my się martwimy "pozytywnie". bo to bardzo wzruszające jest, jak się "coś" zaczyna dziać. Lepsze niż niejeden film - trzyma w napięciu, wzrusza i dodaje pozytywnej energii, kiedy sobie pomyślę, że następny dzieciaczek już tuż tuż. Trzymaj się Venus - jesteśmy z Tobą :rainbow:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Nera86: 2 razy bylam nacinanai baaaardzo chcialaby aby tym razem teg uniknac :cry: Jak myslicie ?cy np.ta pilka ulatwila by mi porod ?' a moze jakies inne metody ? smieszne by bylo gdyby wielorodka zapisala sie do szkoly rodzenia :shamed: ,wszelkie podstawy znam ,chcialabym poprostu by obylo sie bez nacinania i szycia

Nera, wiesz co ja myślę? Przede wszystkim poszukaj dobrej położnej, która zna się na ochronie krocza i przyjmuje porody w naturalnych pozycjach (wertykalnych, nie leżących). Dla mnie to podstawa. Po swoich doświadczeniach wiem, że warto rodzić z kimś zaufanym, kto zna się na rzeczy. Ja z moją położną umówiłam się, że chcę na 150% uniknąć nacięcia. Powiedziałam, że nawet, jak będę jęczeć, że ma ciąć, a nie będzie potrzeby, to ma mi to wybić z głowy :wink: No i się udało. Rodziłam klęcząc, a to na pewno miało wielkie znaczenie (tkanki się równomiernie rozciągają). Połóg po porodzie bez nacięcia w porównaniu do takiego z nacięciem, to jak niebo i ziemia, więc naprawdę warto.
    • CommentAuthoraiks
     permalink
    Venus, a my już cię na porodowce widziałyśmy :-) ale, jak masz bóle okresowe to już niedługo :-)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 10.02.13 17:22</span>
    Hydrozagadka - ja bym bardzo chciała rodzić w pozycji wertykslnej, mam nadzieję że się uda! Poprzednio mi nie pozwolili:sad:
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    aiks: Hydrozagadka - ja bym bardzo chciała rodzić w pozycji wertykslnej, mam nadzieję że się uda! Poprzednio mi nie pozwolili:sad:

A skąd jesteś? Może ktoś podpowie jakiś sensowny szpital, gdzie nie walczą z naturą :wink:
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Venus dobrze, ze sie odezwalas :)))) Zastanawialysmy sie tu czy Lesiu juz na swiecie czy jeszcze w brzuszku :)))
    Widzialam fotki - super!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    dziewczyny ale emocje gwarantujecie w niedzielne popołudnie... Jedna urodziła, druga niemal też :wink:
    Dla Ikamek gratulacje, a Ty Venus trzymaj się, bo widać, poród zbliża się wielkimi krokami :*
    -- ;
    • CommentAuthoraiks
     permalink
    Hydro, ja rodziłam w centrum.zdrowia matki polki w lodzi i nie pozwolili ruszyć mi się 10 centymetrów. Teraz mam rodzić w szpitalu gdzie jest niby mozliwosc porodu wertykalnego.
  12.  permalink
    Milagros koleżanka rodzila w sierpniu i za zzo życzyli sobie 400zł. Z opieki tam jest bardzo zadowolona.Ja czekam na wasze opinie z Medeora bo wstępnie planuję tam rodzic. Ale ja mam jeszcze duuuzo czasu.

Treść doklejona: 10.02.13 18:18
    Aiks a jaki to szpital ma być?łódzki?Możesz napisać?;-)bede wdzięczna:-*
    -- [/url[/url]
    • CommentAuthoraiks
     permalink
    Nie, nie. W Piotrkowie. Tym razem rodzę u siebie bo boję się że przy drugim nie zdążę ;-) zreszta z czmp mam zle wspomnienia
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    aiks: zreszta z czmp mam zle wspomnienia

ja będę rodzić w czmp na 1 - zobaczymy co będzie...
    a na którym oddziale rodziłaś?
    --
    • CommentAuthoraiks
     permalink
    Sardynka, właśnie nie pamiętam! Z marszu bez wskazań podłączyli mi oksy. Nie miałam partych tylko straszny ból. Nie pozwolili się ruszyć żeby rozladowac ból. a potem tylko naciskanie brzucha i kleszcze. Okropność ;-)
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    witam was wieczorowo,
    to co piszesz Aiks to jakas katastrofa, ze tez jeszcze takie szpitale istnieja, ja bym ich zaskarzyla, a kiedy rodzilas? wyciskanie z brzucha jest zabronine, teraz w zasadzie prawo daje kobiecie mozliwosc rodzenia w dowolnych pozycjach, a juz kazac komus rodzic dziecko 4 kg w pozycji na plecach to jest jakies chore, ponoc kanal rodny powieksza sie az o 4cm w pozycji klęcznej czy w ogóle wertykalnych. z twojego opisu mogłabym wnioskować że rodziłas 20lat temu bo tak wtedy wyglądały porody a podejrzewam że pewnie nie rodziłaś jakoś dawno temu. ze też jeszcze takie rzeźnie istnieją w tych czasach, masakra

Treść doklejona: 10.02.13 19:40
    venus - no to chyba u ciebie cos sie zaczyna, może to już niedlugo, jak ja bym chciała żeby u mnie też już się coś zaczynało, ale dziś dużo rozmawiałam z mama i ona ponoc przed żadnym porodem nie miała żadnych objawów, zero skurczy przepowiadających ani odchodzącego czopa więc może o u nas genetyczne i weźmie mnie z zaskoczenia, trzymam kciuki za ciebie, mam nadzieje że zapisałas mój numer to daj znać jakbyś rodzila to będę przekazywać wiadomości :)
    -- [/url]
    • CommentAuthoraiks
     permalink
    Milka, hehe, rodzilam niecałe 4 lata temu. Położne się na mnie darly że mam rodzić bo dziecko zabije. Tylko nie wiedziałam jak bo partych nie miałam tylko nieziemski ból. Płakałam żeby znieczulenie dali. Popekalam.strasznie a mala miała zlamany obojczyk.:cry:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 10.02.13 19:49</span>
    Dlatego tym razem wspomagam sie liśćmi maliny i wiesiolkiem i łudzę sue że będzie choć trochę mniej bolało:sad:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 10.02.13 19:51</span>
    Milka, u mnie też nie bylo przepowiadajacych ani czopa ani nic ;-)
  13.  permalink
    Venus Skarbie dobrze ze sie odezwalas i dalas nam znac co z Toba:D bo emocje nas tu trzymały :) ale tak na powaznie to ja czuje, że zaraz bedzie inforacja , ze jedziesz na porodówke :P trzymamy kciuki z moim bąblem w brzuszku :*

Mój mąż nagle się ogarnął i zaczął szukac wózka 3 w 1 więc zostawiłam jemu wybór ja tylko przetestuje i ostatecznie zaklepie :P
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    milka1984: mam nadzieje że zapisałas mój numer to daj znać jakbyś rodzila to będę przekazywać wiadomości :)

Jasne, że mam zapisany :bigsmile: dam znać na 100 % a Ty zapisałaś mój w razie czego??:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
     permalink
    hej dziewczyny,

podczytuję was ale niestety ciąża mnie nie rozpieszcza... wymioty bardzo dlugo, teraz drugi raz mam grypsko :sad: i naprawdę fatalnie się czuję.

za wszystkie dziewczyny na końcówce trzymam kciuki, oby wszystko poszło szybko i sprawnie :smile:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    aiks: Milka, hehe, rodzilam niecałe 4 lata temu. Położne się na mnie darly że mam rodzić bo dziecko zabije. Tylko nie wiedziałam jak bo partych nie miałam tylko nieziemski ból. Płakałam żeby znieczulenie dali. Popekalam.strasznie a mala miała zlamany obojczyk.

O mój Boże :shocked::shocked::shocked: przezyłaś horror oczywiście Twoja córcia też :shocked::shocked: Jak mogli do takiego stanu Cię doprowadzić??? Boże.....mam nadzieje, że nie zamierzasz tam rodzić??
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Witram się wieczorne.
    Dziś dopiescilismy kącik malej, czekamy na literki z imieniem i będzie pięknie :-)
    Nas angielska pogoda nie rozpieszcza, no ale mimo tego poszlismy na spacer, a po 10min byliśmy przemoczeni bo auto nas ochlapalo:-)
    I trzeba bylo szybkim krokiem wrócić domku:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
     permalink
    milka1984: ze też jeszcze takie rzeźnie istnieją w tych czasach, masakra

oj istnieją, istnieją :confused:

dlatego trzeba mieć zaufanych ludzi przy sobie... ja sobie nie pozwolę na wyciskanie z brzucha, choćbym miała w kulminacyjnym momencie wyjść z tego szpitala.
    zresztą mąż ma zapowiedziane żeby nie dopuscić do wyciskania.

jeśli chodzi o oksy, zzo, nacinanie- nic z góry nie zakładam bo nie wiem jak będzie postępował poród i co w danym momencie będzie sie działo.
    w tamtym porodzie miałam nastawienie pozytywne, liczyłam na to czy siamto a okazało się że się przeliczyłam więc tym razem poprostu chcę urodzić i zobaczyć mojego synka zdrowego!
    zresztą mam już cholestazę i lekarka mi zapowiedziała poród w 38tc więc pewnie jestem skazana na wywołanie...
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    aiks: Sardynka, właśnie nie pamiętam! Z marszu bez wskazań podłączyli mi oksy. Nie miałam partych tylko straszny ból. Nie pozwolili się ruszyć żeby rozladowac ból. a potem tylko naciskanie brzucha i kleszcze. Okropność ;-)

a po porodzie byłaś razem z dzieckiem na sali czy leżała osobno? Miałaś swojego lekarza tam?
    Ja się zdecydowałam na poród w czmp bo mam na oddziale i swojego lekarza i znajomą położną (tzn znajomą teściów), więc póki co łudzę się, że dzięki temu będzie trochę lepiej... (niby jak zacznę rodzić teściowie mają zadzwonić do tej położnej i jak będzie na dyżurze to się mną zajmie a jak nie to ma mnie przekazać w ręce koleżanek...)

co do wyciskania dziecka to nawet w prywatnych szpitalach to nadal praktykują (jak czytałam opisy porodów dziewczyn), więc to, że zrobili to w czmp to nie jest na pewno odosobniony przypadek...

Treść doklejona: 10.02.13 20:25
    milka1984: a juz kazac komus rodzic dziecko 4 kg w pozycji na plecach to jest jakies chore,

ostatnio znajoma urodziła pierwsze dziecko 4300 sn (też na plecach - i w zupełnie innym szpitalu)... rodzenie sn takich dzieci to wcale nie jest jakaś rzadkość...
    --
  14.  permalink
    nie ródźcie w matce polce jak jestescie osobami wrazliwymi, powaznie...mnie moj gin, ktory tam pracuje i jest tam ordynatorem i powinien zachwalac odradza wiec cos musi byc na rzeczy
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    MilagrosCud: nie ródźcie w matce polce jak jestescie osobami wrazliwymi,

ja specjalnie wrażliwa nie jestem... a co do opini to słyszałam różne, wiele pozytywnych również, więc póki co za specjalnie się nie stresuję
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    hej dziewczyny

mały mnie trochę wymeczyl ale dałam radę

venus dobrze że za bardzo cię nie męczy ale lesiu już się szykuje :-)

iza gratuluje kubusia :-*

kupiłam więcej ciuszkow :-D
    --
  15.  permalink
    Ja myślę oprócz medeorze także madurowiczu bo moja ginekolozka tam pracuje. Co do szpitala w piotrkowie to mam z nim dobre wspomnienia.oczywiście mam na myśli szpital roosvelta.3lata praktyk na tym oddziale.Wspaniała oddziałówa i większość połóżnych. Mój mąż chce żebym rodzila w opocznie gdzie pracuje moja teściowa.Ja nie za bardzo jestem przekonana.
    -- [/url[/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.