Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsucharek83
    • CommentTimeFeb 12th 2013
     permalink
    Witam dziewczynki
    ja od samego rana męcze się ze strasznymi skurczami wzięłam nospę
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    o ,jeden dzionek i juz sie podbilam na liscie..:)) tak,bede miec CC,ale takze u mnie jest ryzyko porodu znacznie wczesniaczego,ale okaze sie to 28 na usg...abym dotrwala do 35 tyg...
    dziekuje ze mile przyjecie...:)) i fakt,na mdlosci nie dziala nic.wlasnie syn przywiozl mi sok arbuzowy...sacze i w nim juz pokladam swoje cale nadzieje...nie mam juz wiecej pomyslow co jeszcze moglabym zaczac pic.

Sucharku-trzymaj sie dzielnie.dobrze,ze masz nospe.ja takze nieraz odczuwam takie nieprzyjemne ciagniecie,gniecenie,ale nie mam sie czym poratowac tutaj.w poprzedniej ciazy oni na skurcze wciskali mi Ventolin.jakas masakra...

trzymam kciuki za kobietki z poczatku listy-czyli te ktore lada dzien beda sie rozpakowywac.z chcecia bym sama przeszla juz do tego etapu,ale coz,na wszystko trzeba poczekac.
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    witam was wszystkie,
    ja zalamana jestem, bylam dzis na ktg i przez pierwsze 10min zapis ok a potem tak malemu skoczylo tetno ze utrzymywalo sie kolejne 20min od 160 do 180 i lekarka dala mi skierowanie na powtorke ktg dzis po poludniu, jak bedzie mial wysokie to zostawia mnie w szpitalu a to jest cos czego bym nie chciala. ruszal sie dzis strasznie, moze to dlatego. do tego lekarka mnie zbadala i nic nie wrozy porodu, caly czas to samo szyjka 2 cm, zamknieta. niby skurcze zapisywaly sie do 80 na ktg ale ja nic nie czuje a poza tym maly szalal wiec to moze przez to. podlamana jestem bo tak bym chciala czekac na porod w domku i zeby sam sie zaczal, a jak bedzie cos z tetnem nie tak to mnie pewnie ciachną lada dzień, no ale łudze się że może wynik popołudniowy bedzie poprawny. jej, jak ja bym już chciała tulić mojego synka
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Milka to trzymam kciuki za popołudniowe KTG :)
    Ja się zastanawiam jak to u mnie będzie.. w piątek pogadam z położną.. bo miałam rok temu podejrzenie problemów z żylakami tzn mam jednego wielkiego "chyba żylaka" sam lekarz nie wiedział.. ale mi się oczywiście nie śpieszyło, żeby to sprawdzić, teraz szybko muszę to spróbować sprawdzić, bo w razie co muszę chociaż nosić te podkolanówy specjalne..;/
    No i niby miałam szczepionkę przeciwko rakowi szyjki macicy i on działa przeciwko hpv, ale ja miałam już 2 razy kłykciny, które są przez to wywołane i się boję, że mi się nawróci...
    Mam nadzieję, że nie będą mi przez to też chcieli robić CC
    -- [/url]
  1.  permalink
    Asiula ja też mam okropnego żylaka na nodze, i obawiałam się że przez to mogę mieć cc. Ale lekarz powiedział, że nie ma przeciwskazań do porodu sn, jeżeli to były by żylaki odbytu to owszem ale na nodze nie. Ale u mnie jest większe prawdopodobieństwo, że będę mieć cc, bo jeszcze spojenie łonowe się rozchodzi i mam jakieś te bakterie w pochwie, a żeby dziecko się nie zaraziło nie może przecież przejść kanałem rodnym ale okaże się wszystko w poniedziałek bo idę do lekarza :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    No właśnie ja czytałam że ten wirus hpv jest już zawsze i dziecko nie może się nim zarazić ale jakimś tam typem.. a ja nie wiem jaki to jest.. okaże się może dostane skierowanie na jakieś badanie..
    Moja ciocia miała na nogach i o mało nie zeszła przy porodzie, bo się oderwał.. I ona o to strasznie dbała nawet w wakacje śmigala w tych podkolanówkach na przeciwzakrzepice..
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    hej dziewczyny ja dopiero oczy otworzyłam ale dalej jestem nie wyspana...
    witaj mal miło widzieć tu nowe osoby :-)
    sucharku ja na początku ciąży często miałam bóle podbrzusza i krzyża jak na okres nic mi na to polozna nie dała ale dla bezpieczeństwa się oszczędzałam
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Aiulka -nastepne usg mam 18 kwietnia na NFZ :bigsmile: mam nadzieje ,ze ujrze w brzuszku Zuze ,nie zuzka :updown: ale jak bedzie chlopczyt to tez bedzie dobrze-wkoncu juz mam dwie dziewczynki :wink: ale wiecie ...ta babska solidarnosc :boogie:
    w miedzy czasie chce jeszcze isc na 3D by w pelnym realu przekonac sie kto tam sobie cichutko siedzi :rasta:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    No do 18.04 to kupa czasu.......
    Masakra :D
    Ja bym chyba padła.. Śmigaj na 3D to chociaż zobaczysz Malucha :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    teraz chce poznac plec a w polsce nie udziela mi tej informacji teraz ,gdyby nie koszta -polecialabym zaa granice np do wloch( tam zapewne juz bym sie dowiedziala) no ole to tylko nasza polska:wink:

Treść doklejona: 12.02.13 12:58
    w sumie nie jest zle :) widzialam moja kruszynke 6 dni temu:bigsmile: ale i tak najchetniej kupilabym sobie usg do uzytku domowego :boogie: z takim tez pomyslem na prezent wyskoczylam na walentynki :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
    • CommentTimeFeb 12th 2013 zmieniony
     permalink
    Nera86: teraz chce poznac plec a w polsce nie udziela mi tej informacji teraz

yyy na tym etapie to w Polsce tak samo określą płeć jak w każdym innym miejscu na świecie (tzn. jak się uda podejrzeć to nikt i tak nie da 100% pewności)
    ja w 12 tc (po usg genetycznym) wiedziałam już, że na 80% spodziewam się chłopca (i nie trzeba do tego wcale usg 3d)
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Dziewczyny, a czy któraś z Was była na badaniu 3d albo 4d między 12-14 tc?
    Bo tak się zastanawiam czy nie wybrać się gdzieś tak zamiast 2d i potem między 20-22 tc.
    Wiem, że niektórzy gin. mają taki sprzęt i na każdej wizycie przełączają na 3d :)

Hahaha :D wiem, że mojej mamy bratowa jak była z naszymi chrześniakami w ciąży to już z jednym i drugim jakoś dość szybko się dowiedziała. :)
    A potem jak poszli na usg 3d to się odwrócili tyłkami i koniec :D
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Asiula_6_9_91: Dziewczyny, a czy któraś z Was była na badaniu 3d albo 4d między 12-14 tc?
    Bo tak się zastanawiam czy nie wybrać się gdzieś tak zamiast 2d i potem między 20-22 tc.
    Wiem, że niektórzy gin. mają taki sprzęt i na każdej wizycie przełączają na 3d :)

między 12-14tc robi się pierwsze genetyczne i ono musi być w 2d (chociażby po to aby zmierzyć przeziorność karkową - co w 3d/4d jest niewykonalne)... podobnie w 20-22 tc (połówkowe) też musi być w 2d, chociażby po to aby sprawdzić narządy wewnętrzne, przepływy, pracę serca...
    zatem na pewno nie ma co robić 3d zamiast 2d (tych genetycznych)

Ja osobiście miałam/mam przełączne na obraz 3d podczas wielu usg i szczerze powiedziawszy w 12 tc to ten obraz był mało zachwycający (tzn. młody wyglądał jak obcy), dopiero ok 20 tc było coś lepiej widać (zaczął wyglądać jak człowiek)...a najfajniesze zdjęcia z 3d udało nam się dostać w 30 tc (no ale to zależy jak się dziecko ułoży itp.)
    Najlepiej poszukaj właśnie takiego lekarza, który robiąc 2d przęłączy na chwilę na 3d
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    sardynka85 mojej kolezance nie powiedzieli ,a tydzien pozniej lot do holandii ,tamtejsze usg i bylo jak wol na foci ze jest pitok :boogie:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    No właśnie tak myślałam :D
    Więc zapewne się wybiorę ok. 20 tc :)
    Najgorsze jest to, że u mnie nie pozwalają, zeby mąż był ze mną na usg, powiedział, ze tylko na 4d jest taka możliwość..
    A R. bardzo by chciał z nami iść.. Może pójdziemy prywatnie na usg, żeby zobaczył, bo pewnie prywatnie nikt nie będzie marudził :D

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 12.02.13 13:19</span>
    Nercia może mają lepszy sprzęt... to akurat jest możliwe :D
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Asiunia -ale dziwnie ,tu gdzie ja chodze na NFZ normalnie pozwalaja :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    U mnie właśnie nie..;/
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    ja 3 d mialam z corcia w 17 tyg ciazy i tak samo bylo malo fajnie widac.dziecko jest za male i tak na prawde nie warto wydawac kasy.tzn.poszlam na 2d,aby sie upewnic czy wszystko jest ok,bo przyjechalismy na wakacje do Pl i tak jak napisala Sardynka,lekarka przerzucila na 3d aby nam pokazac jak to wyglada,ale jak sama powiedziala,na tym etapie zachwytu w nas to nie wzbudzi.i miala racje...ale plec okreslila bezblednie.
    Nera-co ma byc to bedzie-pokochasz jak swoje..:)) ja mam wewnetrzne lekkie przeczucie ze to bedzie chlopaczek,ale dla mnie jest najwazniejsze aby sie urodzilo zdrowe.w sumie,mam 2 parki w domu wiec mi to wsio rybka.

napisze tak-aby nie zapeszyc-sok z arbuza dziala cuda....:))juz dawno tak dlugo sie dobrze nie czulam....moze to sie zmienic,ale juz 1 h siedze sobie z rogalem na gebie..:)):wink:
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Mal w końcu :))))
    Super !!
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Asiula-to dziwnie tak..u nas jest gin panstwowy,usg tylko w szpitalu,ale sami sie pytaja kazdego faceta czy chce zobaczyc...sa bardziej chyba otwarci na to.nawet z dziecmi mozna wejsc i sobie zobaczyc na ekranie swoja przyszla pocieche.
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Mal -nareszcie znalazlas lekarstwo :wink: pij pij -na zdrowko -a co do plci -nooo baaa ze i siusiaka pokocham :) bedzie synus mamusi :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Asiula-dzien sie jeszcze nie skonczyl...pewnie znajac moj zryty beret jak ten stan cudowny utrzyma sie dluzej bede wstepnie panikowac ze moze jednak cos jest nie halo,hahaha...ale na razie sie tym ciesze i tyle...po tygodniu udreki nalzey mi sie chwilka oddechu.
  2.  permalink
    Witam. Ja byl na 4d pierwszy raz w 17tc i to byla szkod akasy bo bylo dzoecko jeszcze bardzo nielsztaltne. Na takim badaniu najpierw robia pomiary w 2d a potem jak juz wszystko maja to przelaczaja na 3d. Polecam 3/4d po 20tc. ja mialam polowkowe w.3/4d z tym ze najpierw w 2d porobil pomiary a potem przelaczyl na koniec na.3/4d bym na lauszka popatrzyla.
    --
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Nera-abys wiedziala,ze chlopcy sa mamusi...moj dzis wychodzac do szkoly spojrzal mi gleboko w oczy i powiedzial-kocham cie mamoooo..:)) 5 letni bandyta,ale w laski wbic sie potrafi.corcie wola dokuczac tacie zazwyczaj.
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    Mall ale mi narobiłaś ochotę na arbuza ........ mniem :D
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    no ja wlasnie teraz w czwartek bylam z moja 6 letnia Julia -ten facet z epoki kamienia lupanego co sie smialysmy ze usg mi zrobic wczesniej nie chcial normalnie tak jej zaczal brzdaca mojego dlugo pokazywac ze az w szoku bylam,a mialam go za skur... hehe,tlumaczyc ze macha ,ze tu raczka,a taki odglos serduszka itp ze z zegarkiem w reku bylam tam 12 minut :shocked: ludzie mieli troche skwaszone miny ,a ja sama juz po 5 min zaczelam sie stresowac bo Julci doskwieral bol brzucha i zrobila sie blada jak sciana,usta ze skora sie wyrownaly kolorytem a n dalej przejety rola pokazywal jej nienarodzone jeszcze rodzenstwo a Julcia mimo bolu patrzyla doslownie tak :shocked: z wrazenia ,ze tak naprawde jest dzidzia i skacze sobie na nozkach machajac raczkami :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Kandyzowana-widzialysmy wiec w tym samym tygodniu...rozmazana meduza wg mnie...ciezko bylo dojrzec jeszcze ksztalty malego czlowieczka.niestety na pozniejsze 3 d sie nigdy nie zalapalam bo musialam wracac do domu.
    •  
      CommentAuthorsucharek83
     permalink
    ew3ame ja nie mam Kochana szyjki u mnie już jest ciąża wysokiego ryzyka
    bóle brzuszka w ciąży wiem że są czymś normalnym,już 2 razy miałam z nimi do czynienia:bigsmile:kurczę naprawdę się boję ponieważ nie mam możliwości ciągle leżeć,niestety obowiązki:cry:
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Czyli takie usg to po 20 tyg :)
    No ja trzymam kciuki, żeby Ci się Mal ten stan utrzymał na dłużej :)
    No u mnie tak jest.. zresztą nigdy nie widziałam, żeby facet nawet czekał ze swoją kobietą u nas w przychodni :D prócz mojego :D
    Tak szukając to przeczytałam, że to jest niezgodne z kartą praw pacjenta, że mi odmawia, tym bardziej że każde usg mam przez powłookę brzuszną..
    Następnym razem się nie dam :D No chyba, ze Robert nie będzie mógł :P
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    a teraz chodzi i mowi -mamo to dziwne ,ze ta dzidzia jeszcze sie nie urodzila a juz mnie kocha bo widzialas?machala do mnie i sie na mnie patrzyla :heartsabove: uradowaly mnie Julii slowa bo moze dzieki takiej wlasnej interpretacji nie bedzie zazdrosna :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Asiunia-u nas sa soki w kartonach z arbuzika,ale mysle,ze samo jedzenie go w postaci naturalnej chyba jest rownie dobre.ja bym jeszcze wsadzila taki do lodowki..:)sprobuj-moze i Tobie ulge przyniesie.
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Mal -arbuzy sa dobre na mdlosci ciazowe :) wlasnie wyczytalam :boogie: bo szperam gdzie arbuza mozna kupic zima
    --
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Asiula-u nas nawet jak robia wew,to facet wejsc moze.to zalezy od pacjentki...jesli wyrazasz zgode to nawet ze smiglem w pipce mozesz zaprosic wspoltworce cudu aby sobie obejrzal co zmajstrowal.mnie ostatnio takie wykonywala i obawiam sie ze zawsze beda mi grzebac w podwoziu...w koncu ciaza wysokiego ryzyka,tyle,ze po takim badaniu ja mam zawsze jakies sensacje.....:sad:
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    wypowiedz jednej z dziewczyn -z tego co jest najlepsze na mdlosci to polecam arbuza (zima tez mozna kupic dobrego, ja kupuje w tesco, pychota)
    --
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Sucharku-znam Twoj bol.oszczedzanie jest czasem trudne do wykonania,ale trzeba sie starac....nawet kosztem chwilowego pierdolnika w domu.ja zaganiam swoich do sprzatania.sama tez po malutku swoje obowiazki wykonuje,ale nic na sile.
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    oooo...i witaminka b6 ponoc na mdlosci dobra ciazowe tylko gina trzeba zapytac o pozwolenie
    --
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    Nera i gdzie można kupić zimą arbuza?
    --
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Asiunia-chyba w kazdym markecie? u nas juz sa.w Lidlu,Tesco.SuperQueen...u Was tez nie powinno juz byc z tym klopotu.nie wiem tylko czy sa juz dobre,ale warto sprobowac.
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Asiunia-ponoc w tesco sa

Treść doklejona: 12.02.13 13:45
    jutro mam ginekologa a czuje ,ze mordka puchnie mi coraz bardziej :cry:

Treść doklejona: 12.02.13 13:45
    super bede wygladala -ciezarna z brzuszkiem z buzia spuchnieta :confused:
    --
  3.  permalink
    A ja czekam od kilku dni na te ruchy małego i nic. Do wizyty pozostał tydzień a ja zaczynam panikować:-( mam ochotę kupić sobie ten dętektor tętna... No i nabyłam spodnie ciążowe. Jak schudłam przez te tygodnie 7kg tak w ciągu dwóch dni utyłam kilogram i brzuch mi wywalilo.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Ja widziałam arbuza w carrefourze :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    anairda1986 nie pamietam kiedy ale wiem ,ze nastepuje taki etap gdy maluszek leniwy bardziej sie staje :wink:

pozwole sobie wkleic :

Ruchy płodu, które odczuwa mama oczekująca na narodziny dziecka, są zazwyczaj powodem największej radości, gdyż to jest namacalny dowód, że dziecko rzeczywiście rozwija się w jej brzuchu. Wszystkie wcześniejsze objawy czy dolegliwości, test ciążowy, czy nawet obraz USG czasem nie są wystarczająco przekonywające. Jednak te same ruchy mogą być dla kobiety także powodem do niepokoju. Najpierw możesz martwić się, że jeszcze ich nie odczuwasz, później, że odczuwasz zbyt intensywnie lub zbyt rzadko.
    Pomiędzy 24. a 28. tygodniem ciąży dziecko jest najbardziej ruchliwe. Jednak aktywność dziecka może być różna w ciągu kolejnych dni – mogą być dni o większej i mniejszej aktywności. Także w ciągu dnia są momenty, kiedy dziecko śpi (szczególnie wtedy, gdy jesteś w ruchu, gdyż uspokaja je wtedy kołysanie). Z kolei w chwilach odpoczynku w dzień lub gdy śpisz w nocy, dziecko może być najbardziej ruchliwe. Aktywność malucha może być większa również po spożyciu posiłku lub gdy jesteś zdenerwowana. Pomiędzy 28. a 32. tygodniem aktywność płodu staje się bardziej zorganizowana i stała, o określonych porach odpoczynku i ruchliwości.
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Witam dziewczyny :bigsmile:
    jedna rzecz nie daje mi spokoju...zastanawiam sie czy jak moj synek jest taki ruchliwy to nie zagraza mu pepowina w sensie boje sie ze moze jakos sie w nia zakreci :sad: slyszalam podobna historie i jakos nie moge o tym przestac myslec :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Anairda- masz jeszcze czas.niektore kobietki czuja wczesniej,ale podobno nawet jesli te pierwsze odczujesz dopiero w 20 tyg to wszystko jest w normie.ja ostatnia corcie poczulam dopiero w 21 tyg.nie ukrywam,ze tez spanikowalam i wybralam sie na usg.teraz pewnie poczuje jeszcze pozniej ( chyba ) bo z tego co mi wiadomo malutek lozysko sobie zaczyna tworzyc na przedniej scianie i ja po 3cc nie mam czucia w dolnej partii brzucha.ale zobaczymy.takze sie nie martw-na pewno doczekasz tego dnia,na razie czekaj ze spokojem...))

Ange-ja osobiscie nie wiem od czego zalezy to okrecanie pepowina-czy od ruchliwosci maluszka czy od dlugosci pepowiny,bo z tego co sie orientuje,ale moge sie mylic,sa one rozne.jedne sa dluzsze,inne krotsze.albo to jest zwyczajny pech i nie ma sie na to wplywu.jesli jednak sie martwisz,popros na usg o ocene sytuacji.na pewno bedzie to widac.ale mysle,ze raczej sie to nie powinno zdarzyc.
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    Nera86: -polecialabym zaa granice np do wloch( tam zapewne juz bym sie dowiedziala)

a w jaki sposob dowiedzialabys sie jaka jest plec, w 12tc? ciekawe to co mowisz...
    bo ja mieszkam we wloszech i zaciekawilo mnie to bardzo! nie znam nikogo, kto by tak wczesnie taka informacje uzyskal (a mam cala rzesze przyszlych i swiezych mamusiek w najblizszym otoczeniu) tutaj we wloszech maja jakies nowe techniki? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    ja to kobitki wciaz najbardziej sie boje tego naciecia krocza poraz 3 ,buuu
    dzieciaszka jakos leku nie odczuwam ,byc moze ze moje trzecie,ale w sumie z poprzednimi tez nie myslalam o tym-fakt mialam lepszy temat do glowienia -jak tu je donosic by nie stracic wiec podejrzewam ,ze to moze moja glowna przyczyna braku leku o owiniecie pepowina :shocked:
    aguncia -justyna dowiedziala sie w 14 -jest w 15
    Treść doklejona: 12.02.13 14:18
    nie wiem jak to jest z tym usg -to chyba wszystko od usg zalezy ,moje mialo 12tyg i mi nic nie powiedzial a jej az 2 tyg wiecej i juz 100% :sad: choc powiem wam ,ze zerkam na fote baaardzo czesto i chyba jajeczka zauwazam (pewnie moje schizy hehe):wink:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Nera86: sardynka85 mojej kolezance nie powiedzieli ,a tydzien pozniej lot do holandii ,tamtejsze usg i bylo jak wol na foci ze jest pitok

Nera, wiele dziewczyn dowiedziało się o płci dziecka na usg genetycznym. Większość to chłopcy, bo łatwiej rozróżnić. Być może na usg w Polsce nie można było dojrzeć płci, bo się dziecko odwróciło.
    I z tego co czytam, nie tylko na naszym forum, ale polscy lekarze, to dobrzy specjaliści w porównaniu z zagranicznymi, więc nie ma co narzekać, że co polskie to złeeee i niedobre.

Ange: j
    Ange: jedna rzecz nie daje mi spokoju...zastanawiam sie czy jak moj synek jest taki ruchliwy to nie zagraza mu pepowina w sensie boje sie ze moze jakos sie w nia zakreci

Ange też się nad tym zastanawiałam nie raz. Ale wydaje mi się, że nie może to być aż tak proste, żeby zawinąć się w pępowinę. Natura pewnie jakoś ten problem rozwiązała (chyba chodzi o to, że pępowina nie jest aż tak bardzo skrętna, ze względu na swoją budowę).

Słyszałyście o tym wypadku, gdzie robiono kobiecie KTG i nawet po zaniku tętna u dziecka nie zrobiono jej cesarki, tylko czekali aż urodzi naturalnie? Dziecko niedotlenione, bo zachłysnęło się wodami ze smółką:( Masakra
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    aguncia -tak sobie palnelam wlochy

Treść doklejona: 12.02.13 14:22
    akirka -moze i masz racje ,moze robili to genetyczne ,ale nie wiem czy to w 14 tyg sie robi ,a kit i,,ja sie na tym nie znam i przyznaje wiec nie mnie sie wypoiadac -pisze tylko to co uslyszalam sobie .
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Mal pewnie masz racje ... Ja o tym tez nie myslalam do czasu kiedy dowiedzialam sie , ze "prawdopodobnie" w taki sposob zmarlo dziecko znajomej mojej kolezanki :sad:
    Mam nadzieje, ze moj synus da rade :bigsmile: wizyte u gin mam 27 wiec podpytam go o to :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    dla mnie wazne ,ze dzidzia ma zdrowe serducho,plod zywy,skacze ,macha raczkami ,nozkami i poprostu jest a usg tylko pozwala mi sie bardziej cieszyc z tych chwil :heartbounce: wiec co mi tam ktory tydzien,a niech nawet 10 bedzie .Odglos bicia serducha byl niesamowity ,znow mialam gesia skorke jak z poprzednimi :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.