Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoreveke
    • CommentTimeFeb 14th 2013 zmieniony
     permalink
    Hej :bigsmile: jakby kogoś interesowało to u nas powizytowo wszystko ok, szyjka długa, serduszko ładnie bije, moje wyniki ok także to była jedna z najkrótszych wizyt , bo za bardzo nie mieliśmy o czym z ginkiem gadać :wink:
    NAstępna wizyta pełne usg genetyczne :bigsmile:

Cytrynko trzymajcie się :bigsmile:

Iza patrzę na ten Twój suwaczek.... przecież to naprawdę już, zaraz...

Addictive szybkiej i pomyślnej akcji porodowej :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
    • CommentTimeFeb 14th 2013
     permalink
    Iza patrzę na ten Twój suwaczek.... przecież to naprawdę już, zaraz...
    no juz za chwil kilka :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Hydrozagadka- mam zmniejszoną ilość wód plodowych, i jestem na obserwacji z powodu zmniejszoną ruchów małej. KTG wychodzą raz lepiej raz mała jest ospala i mało się rusza przez co na KTG mało zmian.

Wydaje mi się że w tej sytuacji trzeba mieć zaufanie do lekarzy.
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    IzUK: sardynka85
    ale nie masz przez pepowine zaleconego CC ?

nie... ponoć przy porodzie odwijają w razie czego, ale ja i tak mam przeczucie, że u mnie skończy się na cc jednak
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    nie... ponoć przy porodzie odwijają w razie czego, ale ja i tak mam przeczucie, że u mnie skończy się na cc jednak
    auc , trzymam kciuki co by skonczylo sie na naturalnym i oczywiscie jak najmniej bolesnym :P bo na to kazda z nas liczy :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
    • CommentTimeFeb 14th 2013 zmieniony
     permalink
    Hej kochane, jestem:)
    Ależ byłam zestresowana, mówię Wam:)
    Dzidzia ładnie rośnie, jest zdrowa, ładnie się rozwija. Mam nadzieję, że już tak zostanie:)
    Lekarz powiedział, że ma długą kość udową i pełne usta.
    No i to, co mnie interesowało bardzo, a więc poproszę o zmianę na naszej liście:) Pod serduszkiem noszę dziewczynkę:) Dołączy do naszego męskiego grona dziewuszka, będzie rodzinka pl w troszkę innym wydaniu:)
    Dzięki dziewczynki za trzymanie kciuków
    :kissing:
    I dziękuję za tyle ooooooooo:crazy:

Wstawiłam fotki do galerii brzuszków:)
    Możecie poznać się z Bereniką:)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Ja nie moge uwierzyc ze jutro ide ostatni dzien do pracy i w kazdej chwili moze sie zaczac nowy etat Full Time Mummy ♥♥♥:rainbow::rainbow::rainbow:
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    IzuK - dla mnie kochana to Ty order powinnaś dostać za chodzenie do pracy w terminie porodu:):) Jesteś niesamowita, szacuneczek:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMadRat
     permalink
    gratuluję udanych wizyt mamusie, migotynko gratuluję dziewuszki - może ja też jednak załapię się na taką zmianę za parę tygodni? kto wie... :)
    trafiłam na takie info dziś (Łódź, Poznań, Katowice, Toruń), więc się z Wami dzielę, ja już się zgłaszam:
    http://mamapyta.pl/warsztaty-i-konferencje/kategorie/konferencje
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    migotynka
    spokojnie do terminu mam jeszcze 5 dni :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    U nas też wszystko OK, dzidzia waży 2900, serduszko pięknie bije i nic nie zapowiada rychłego porodu.
    Lekarz mnie pocieszył, że skoro pierwsze urodziłam prawie w 42tc, to i drugie nie powinno się spieszyć (szczególnie, że to nasza rodzinna tendencja). Ale wiadomo-wszystko może się zdarzyć. Niech się zdarza, ale dopiero po 22.02 :devil:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Sushi ja tam nic nie mówię, ale kuzynka pierwsze urodziła dosłownie w dniu terminu... i teraz przy drugim na luzie , torba nie spakowana a tu maleństwo wyskoczyło 3 tyg wcześniej! także ten...

ale oczywiście niech Jureczek jeszcze grzecznie siedzi :devil:
    --
  1.  permalink
    IZUK wreszcie czas na relax i odpoczynek choć pewnie bardzo krótki bo to już bliziutko oj bliziuteńko:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Cytrynko powiedz o plamkach. To może być reakcja na leki.
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    W sumie z Płocka do Poznania nie jest taki hektar, zanim Jurek by wyplumknął, tatuś by może zdążył.
    A w dniu terminu to nie to samo, co dwa tygodnie po nim:tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    MadRat: rafiłam na takie info dziś (Łódź, Poznań, Katowice, Toruń), więc się z Wami dzielę, ja już się zgłaszam:
    http://mamapyta.pl/warsztaty-i-konferencje/kategorie/konferencje

dzięki za info, właśnie czytam, wygląda interesująco, też się chyba zapiszę:smile:
    -- ;
    •  
      CommentAuthorvenika
     permalink
    IzUK ja też w pierwszej ciąży do samego końca do pracy pomykałam, w piątek ostatni raz byłam a w niedziele zaczęłam rodzić :)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    IzUK: nowy etat Full Time Mummy ♥♥♥

Dobre kochana, to po pracy do domciu i nóżki do góry :wink:

Treść doklejona: 14.02.13 22:04
    Już się zapisałam :) na tą konferencję :)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Nie dosc ze pelen etat to napewno z nadgodzinami :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    dziewczyny mam skurcze ostatnio zeszłej nocy nawet ciężko mi się przez nie oddychalo i trzymał po pół minuty martwię się w dzień od czasu do czasu cały brzuch mnie boli mówiłam położnej na wizycie ale to zbagatelizowala nie wie bo przyczyny bólu są różne a macicy to mięsień i się rozciąga i taka pogadanka zastanawiałam się czy brać nospe tak po pół tabletki zapobiegawczo bo tu w uk to nawet mi szyjki do porodu nie sprawdzą... macie jakieś pomysły?
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Kochana a Ty magnez bierzesz ?

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 14.02.13 23:05</span>
    Mi dzis maluszek dość malo sie rusza :( troche mnie to martwoi, dobrze ze jutro o 9:50 mam spotkanie z polo zna.
    --
  2.  permalink
    IzUK, maluszek odpoczywa pewnie przed wielkim wysiłkiem :wink::cool:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ewa przy takich objawach to nospa i do wyra, może się uspokoi...

Iza malutka odpoczywa przed porodem, toć chyba też "objaw" co nie? :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    To stresujacy objaw bo ja lubię jej przeciągania i wypiekanie pupalka, a dziś kiepsko...
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    magnez biorę w witaminach dla kobiet w ciąży wezmę ta nospe na noc na wypadek a dziś i tak cały dzień wszędzie leze jak nie na sofie to w łóżku... może to przez to że dzień przed skurczami miałam bardzo aktywny dużo sprzatalam i byłam na zakupach... wkurza mnie ta opieka tutaj trochę...
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Ja bralam dodatkowo magnez i ani jednego skurczu, twardnienia itp nie mialam przez cala ciążę. Odpoczywaj, jutro będzie lepiej:wink:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    IzUk nie martw się bo mój synek od 2-3 dni jest bardzo leniwy, ale serio! to już nie jest to co kiedyś, delikatne muśnięcia, gdzieś coś wypnie, trochę czkawki i to wszystko! Dziś na wizycie powiedziałam mojej gin o tym ale powiedziała, że jak czuje ruchy to dobrze, martwiła by się gdybym w ogóle je nie czuła :confused:
    Ew3ame odpoczywaj dużo, magnez bierz i nospę, obserwuj się jak nie przejdzie to zadzwoń do swojej gin jeszcze raz!
    Ja się kładę spać kochane, może na piłce poćwiczę.....zobaczę....dobranoc mamusie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
    • CommentTimeFeb 15th 2013
     permalink
    Ewo, moze sie sforsowałas jak piszesz, odpoczywaj teraz duzo i nie stresuj sie prosze.
    ( powiedziala ta co malo jajka nie zniosła przed usg przesiewowym):tongue:

tez bym sie wkurzala na opieke..ale dobrze ze mamy tu doswiadczone kolezanki!
    Milego dnia- dzis ma byc slonecznie
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Jak bylam w ciazy tez bagatelizowali moje objawy. Ja sie martwilam, bo bolalo, bo byly dziwne uplawy, ale ich komentarz - w ciazy to normalne. Dlatego 3 razy bylam u Polskiego gina w UK, bo bym zbzikowala. Moglam z nim normalnie porozmawiac, poradzil mi, zeby brac magnez na twardnienia, badal szyjke na kazdej wizycie i powiedzial nam plec, bo w tamtym szpitalu nie mowia.. Wkurzala mnie tu ta opieka nad ciezarna..:angry:

Ew3ame - jak brzuch czesto twardnieje, to moze bierz sobie magnez? W tabletkach lub pij ten musujacy. Po tym powinno byc lepiej. Mi pomoglo :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
    • CommentTimeFeb 15th 2013 zmieniony
     permalink
    Addictive: Hydrozagadka- mam zmniejszoną ilość wód plodowych, i jestem na obserwacji z powodu zmniejszoną ruchów małej. KTG wychodzą raz lepiej raz mała jest ospala i mało się rusza przez co na KTG mało zmian.

Wydaje mi się że w tej sytuacji trzeba mieć zaufanie do lekarzy.

A ja się upieram, że będąc w tej sytuacji pod stałą kontrolą można sobie pozwolić na spokojne oczekiwanie na naturalny poród. Bo poród indukowany jest dużo trudniejszy i boleśniejszy dla mamy, ale też bardziej niebezpieczny dla dziecka. Każda dobra położna Ci to powie (pewnie to, że przed rozwiązaniem większość dzieci mało się rusza, też). A lekarze mają nieco inne podejście - ich brak poszanowania dla fizjologii ciąży i porodu to niestety norma w polskich szpitalach. Ale tak, jak pisałam - nie moja sprawa, więc koniec tematu. Powodzenia.
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Hej mamusie:)

Zgadzam się z Hydrozagadką, dzieciaczki przed porodem przestają się ruszać. Moi chłopcy dokładnie na kilka dni przed porodem odpoczywali i przygotowywali się do tego wielkiego dnia. Oczywiście, jeśli bardzo coś niepokoi należy zgłosić się do lekarza, natomiast wiem z autopsji, że brak lub osłabienie ruchów dziecka na końcówce, oznacza nadchodzący poród. Jednak nie zmienia to faktu, że często lekarze z przymrużeniem oka traktują obawy ciężarnych. Zrozumienie - tego najbardziej brakuje w naszych szpitalach.

Wiecie co, dzisiaj rano jak się obudziłam, pierwsza myśl, czy to, że będę miała dziewczynkę, nie przysniło mi się czasem? Nie mogę się kurka przyzwyczaić do myśli, że to jednak dziewuszka:):)
    Miłego piątku:)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    witam się piatkowo, ją akurat dziś mam spotkanie z położna , posłuchamy serduszka, z nerwow już mi się śniło ze wysłała mnie na ktg. Napisze po wizycie.
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    witam

a ja dzisiaj zabieram się za sprzątanie pokoju, w którym zrobimy pokoik Małemu.
    Dalej czekam na ruchy, ehhh :neutral:
    --
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Witajcie !!
    Cieszę się że wasze wizyty przebiegły pomyślnie. Mój seans z moim synem w roli głównej też się odbył i tutaj chciała bym opisać jego przebieg.
    Na początku lekarz zaczął go mierzyć i badać to fikał nie chciał się uspokoić. jak doszło do badania serduszka to się odwrócił w taką pozycje że gin przez 4 minuty go szturchał a on nic "nie odwrócę się i koniec" no to wtedy usłyszeliśmy że ma charakterek. A gdy doszło do nagrywania na płytkę to zasną sobie z twarzą wbitą w mój kręgosłup i jak się nie obudzi tak się nie obudzi. mimo budzenia a jak zaczęliśmy go wkurzać to pokazał pół twarzy ale oczywiście rączką zasłonił bo przecież nikt go nie będzie podglądać. Alu suma sumarum wszystko dobrze z naszym synkiem. aha jedyne czym świecił i to przy każdym USG to jego klejnocikami.
    --
  3.  permalink
    blubis Twój mały to chyba uparty taki jest jak i mój;-) bo ja póki co nic nie czuje. Znaczy czuje takie bulgotania jakbym głodna była.Ale to sa zupełnie inne niż z głodu.Cholera wie czy to jest to:-(czekam na te wizytę za tydzień jak na szpilkach.
    -- [/url[/url]
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    migotynka gratuluje upragnionej córeczki :)
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    anairda1986: blubis Twój mały to chyba uparty taki jest jak i mój;-) bo ja póki co nic nie czuje. Znaczy czuje takie bulgotania jakbym głodna była.Ale to sa zupełnie inne niż z głodu.Cholera wie czy to jest to:-(czekam na te wizytę za tydzień jak na szpilkach.

hmm bulgotania u Ciebie to może być to :tongue:
    ja jak położę rękę jak leżę płasko to poczuję wyraźnie kopnięcie kilka razy dziennie, tak jakby w oddali pękała duża bańska, więc generalnie myślę, że to TO. Ale jak zapytałam położną to powiedziała, że jelita (nie sądzę, bo tu akurat to dziecko jest - pod pępkiem) a lekarz powiedział, że tylko matka wie, co czuje bo to niezwykła więź :wink: Aa i powiedział, że to kwestia tak indywidualna, że i przez 40 tygodni mogę nie czuć ruchów to stwierdziłam, że szybciej na zawał umrę jak tak dalej będzie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Super dziewczyny, ze wszystkie wizyty się udały :)
    IzUK zegar tyka :D to jeszcze 4 dni !! Super :)
    Migotynka gratuluje córci :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    blubis: lubis

aAa i powiedział, że to kwestia tak indywidualna, że i przez 40 tygodni mogę nie czuć ruchów to stwierdziłam, że szybciej na zawał umrę jak tak dalej będzie :wink:
    --

Blubis, spokojnie, te bulgotki, to raczej dzidzia, od tego się zaczyna. A lekarz to chyba po bandzie pojechał mówiąc, że przez 40 tyg możesz nie czuc dziecka:confused:
    Jestem pewna, ze lada dzień poczujesz nie tyle bulgotki co niezłe kuksańce :wink:

Edytka - dzięki:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    dzięki dziewczyny za rady na pewno wezmę ekstra magnez jak wzięłam nospe to w nocy był spokój dopiero teraz się spiol raz trochę boleśnie ale już inaczej dziś będę dalej leżeć i pachniec :-) oby już mnie nie bolało powiedziałam wczoraj mamie ale kobiecinka tak się przejęła że mnie chciała już do szpitala wieść bo jak to określiła jej groszek jest zagrożony
    --
  4.  permalink
    Ewa ja sie lacze w bólu.. tez bede lezec i pachniec bo mnie juz te twardnienia tez dopadly i biore magnez i mam ostatnie dwie tablekti nospy wiec wieczorem maz mi dowiezie..

Musimy sie oszczedzac.. chociaz ja mam jeszcz etyle do zrobienia ze chcialam to zrobic przed 30tc....
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    współczuje Wam z tymi twardnieniami bo ja 4 dni przed terminem i nie wiem co to znaczy, teraz czekam na położna a później lece do pracy.
    od jutra macierzynski :-)
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    blubis
    te pekajace banki to sa ruchy dziecka,ja tez tak mialam.Jesli bardzo sie martwisz kup detektor tetna plodu i sluchaj bicie serduszka malucha.To napewno Ciebie uspokoi:tongue:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ale ty już w 26 tygodniu jesteś a ja ledwo w 19 tygodniu chyba osiwieje do porodu... oby tylko przeszło i był to jednorazowy incydent martwi mnie to że od początku ciąży miałam takie przeczucie że urodze przed terminem ale staram się o tym nie myśleć :-) i zajmuje sobie czas dobrym filmem :-)
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Regi79: te pekajace banki to sa ruchy dziecka,ja tez tak mialam.Jesli bardzo sie martwisz kup detektor tetna plodu i sluchaj bicie serduszka malucha.To napewno Ciebie uspokoi

tylko u mnie te uderzenia są tylko jak trzymam rękę na brzuchu, w sensie, ze normalnie ich nie czuję, ale tak to są wyraźne jak przykładam dłoń

a z detektorem to walczę właśnie, by nie kupić. Raz, że boję się, że to tylko pogorszy, bo będę nadużywać a przecież Mały słyszy szum i nie chcę go stresować codziennie - a pewnie bym słuchała każdego dnia a dwa - wolę coś Małemu kupić niż wydać to na swoje schizy :wink:
    --
  5.  permalink
    Ewcia, 26 czy 19 tydzien.. uwierz mi tak smao sie boje i tak samo nie jest to dobre.. :( Zacznij brac regularnie magnez i odpoczywac i bedzie ok - ja nie bralam magnezu ani nie biore suplementow zadnych i musze wlasnie zaczac regularnie brac magnez bo to pomaga podobno. Tylko taki dobrze wchlanialny..
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Witajcie Mamusie:)
    Chyba dziś jest dzień twardnień, bo mi też już od rana 2 razy się porządnie napiął. Ja od razu biorę magnez i pół no-spy. Ostatnie dwa dni miałam całe na nogach, więc dziś tylko odpoczywam. Niunia mało się dziś rusza i też się trochę martwię, ale może odpoczywa po tych wysiłkach.

Treść doklejona: 15.02.13 11:24
    Co do magnezu to ponoć najlepszy jest Magne B6 - nie wiem dlaczego, ale już słyszałam od kilku koleżanek, że właśnie ten brały z zalecenia lekarza. Ja też go biorę. Nawet 6 tabletek dziennie.
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Kandyzowana: musze wlasnie zaczac regularnie brac magnez bo to pomaga podobno. Tylko taki dobrze wchlanialny..

mi lekarz doradził Chelamag B6 MAMA (specjalnie dla kobiet w ciaży) lub Magne B6 Max
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Każdy lekarz doradza taki lek jaki promuje jakiś znajomy przedstawiciel:).
    Ponoć najlepszy magnez to ten wchlaniajacy się dojelitowo.
    Ją też miałam zalecany magnez 2x1 i do tego acard aż do 36 tyg.

Brałam też żelazo na receptę na anemie.
    Dzięki temu teraz tuż przed porodem wszystkie badania wychodzą mi bardzo dobre.
    Dziś rano miałam ktg i wreszcie wyszło bardzo ładne z ładnym ruchami małej. Cieszę się bo bardzo się boję że mogłaby mieć niedotlenienie .
    A w nocy już myślałam że się zaczęło. Po północy obudził mnie bardzo silny ból podbrzusza w stylu tych silnych okresowych i ten ból tak narastał. Już miałam zacząć liczyć co ile się pojawia ale poszłam do toalety i po powrocie jakoś się wyciszyl . Zostało tylko delikatne mulenie .
    Biorę czopki scopolan na zmiekczenie szyjki i oby one coś pomogły żeby Kaja zechciała sama się urodzić:). Ma czas do poniedziałku.:).

Blubis co do ruchów dziecka to ją na początku czułam je głównie jak siedzialam i guma od spodni naciskał na brzuszek. Wtedy wyraźnie czułam kopniaczki maluszka .
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    ja jestem w szpitalu , tętno małej było ok ale położna powiedziała ze na końcówce nie można bagatelizować wyciszenia się dziecka. Czekam aż podłącza mi aparaturę i zrobią ktg.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.