Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorQuelle
    • CommentTimeFeb 15th 2013
     permalink
    ja jestem w szpitalu , tętno małej było ok ale położna powiedziała ze na końcówce nie można bagatelizować wyciszenia się dziecka. Czekam aż podłącza mi aparaturę i zrobią ktg.

Iza kciuki zacisniete:wink:
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Iza Trzymaj się dziewczyno!! pewnie takie czekanie to jak siedzenie na szpilkach.
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Iza kciuki ja też trzymam.
    A co do skurczy macicy, to ja mam to od prawie miesiąca i do tego szyjka mi się skróciła. Lekarz kazał bezwzględnie leżeć, ale nic mi nie mówił o magnezie. Biorę tylko nospę. Mówicie, że magnez pomaga? My mamy zakaz seksu i wszystkich innych czynności seksualnych, aby macica nie miała skurczy, ale niestety nie panuję nad snami erotycznymi, które przychodzą ostatnio noc w noc. I dziś mnie znów skurcz macicy obudził. Już nie wiem co mam zrobić. Już zaczynam mieć jakieś poczucie winy. Może są jakieś środki na obniżenie popędu?
    -- ,
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dżasti nie wiem jak doradzić w kwestii snów..Może wystarczy z mężem się poprzytulać, pocałować i nie dopuszczać do skurczy. Może w ten sposób hormony choć trochę osłabną. Co do magnezu - to jak najbardziej pomaga.
    --
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Dżatsi to masz problem :wink:
    Oj ty biedna to dopiero 19 tydzień a ty już leżeć ? współczuję !!
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Akirka - obawiam się, że nie pomoże. Ja już i tak tak się do niego kleję, że się opędzać ode mnie musi, bo mówi, że nie wolno. A ciśnienie wtedy narasta. A z lekarzem to o tym jakoś głupio mi rozmawiać. Pomyżli, że jakaś psychicznie chora jesteem. Ja nigdy nie należałam do osób, które mają jakieś mega libido, raczej tak normalnie. A teraz jak ja nie wiem o co chodzi. A magnez polecę dziś mężowi zakupić. Dobrze mądrych posłuchać :bigsmile:

Treść doklejona: 15.02.13 12:45
    edytak1984: Oj ty biedna to dopiero 19 tydzień a ty już leżeć ? współczuję !!

niestety, ja mam skróconą szyjkę macicy i u mnie występuje duże ryzyko przedwczesnego porodu. A do tego ta szyjka jeszcze w czasie ciąży przez te skurcze uległa skróceniu. Jeżeli teraz okaże się, że znów jest krótsza, to będą mi szef albo krążek zakładać.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dżasti - możesz mnie trochę libido oddać ;) Choć w sumie nie wiem czy nasz zakaz nadal się utrzymuje, bo na tej wizycie nie pytałam.
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Witam sie piatkowo :)
    IzUk trzymamy kciuki :smile:
    Jak po raz pierwszy mi tak mocno zaczal twardniec brzuch to tez sie wystraszylam :sad: naszczescie wlasnie na tym forum dziewczyny doradzily mi magnez z wit B6 :bigsmile: biore go codziennie ale 1tab bo tak jest napisane ulotce i jak narazie jest dobrze :bigsmile: wiec tez polecam bo dzieki wam czuje sie lepiej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    IzUK - trzymam kciuki żeby KTG wyszło pięknie:). Na pewno wszystko będzie ok. A może zobaczysz już skurcze porodowe?.
    Moja lekarka też mi kazała uważać na ruchy dziecka szczególnie na końcówce ciąży. Powiedziała że jeśli zauważę jakąkolwiek zmianę czy mniej ruchów mam reagować.

A ja mam w planach na dziś spacery po szpitalnych schodach aby zwiększyć rozwarcie :).
    --
    • CommentAuthormeganr1
     permalink
    Dzasti :-) jakbym czytała o sobie - też mieliśmy zakaz seksu … a w nocy nachodziły mnie sny erotyczne ze skurczami. Brałam zwiększoną dawkę magnezu (Magnezin+Asparginian) i 3x1 no-spa.
    Co do seksu to my troszkę jednak się przytulaliśmy, ale pod kontrolą … tak by nie doszło do skurczy.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
    • CommentTimeFeb 15th 2013 zmieniony
     permalink
    IzUK - powodzenia na KTG :) Ja tez jedzilam do szpitala tuz przed terminem na KTG, bo synus sie malo ruszal. Zrobili mi wtedy za drugim razem jak pojechalam usg, i maly sie nie ruszal na usg przez 10min. Zostawili mnie wtedy w szpitalu i chcieli porod wywolywac. Na szczescie synus sie zaczal ruszac, i wyszlam nastepnego dnia do domu. Takze tu w UK bardzo powaznie podchodza do braku ruchu dzieci w brzuszkach. Jak cos jest nie tak, 2-3 razy to chca wywolywac porod.

Treść doklejona: 15.02.13 13:29
    Addictive - powodzenia w spacerowaniu :) Probowalas masazu sutkow? Mi nie pomagalo, ale czytalam, ze niektorym dziewczynom pomaga :). Ponoc trzeba robic taki masaz jakby dziecko ssalo piers. Pociagajac za sutki. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dżasti też mam mega libido, raz mnie również obudził skurcz macicy po śnie erotycznym - zmartwiłam się, ale było to jednorazowe, no i nie mamy zakazu serduszek, więc serduszkujemy zapobiegawczo.
    Współczuję Ci kochana, bo wiem o czym piszesz :hugging:

Izuk kciuki :)

A wszystkim Mamuśkom gratuluję owocnych wizyt. :) Migotynka super, że będzie Dziewczynka :D

Anairda tak te bulgotki to Dzidzia! :bigsmile:Ja też to tak odczuwam, wręcz tak jak pisze Addictive, najczęściej jak siedzę i gumka od spodni uciska deko podbrzusze - wtedy czuję bardziej, oraz tuż przed zaśnięciem.

Ja odpoczywam po wczoraj, super wieczór mieliśmy, ale naharowałam że hohooo, Mąż zachwycony ;D
    Ja dumna z siebie.

Nie mogę się doczekać swojego genetycznego. Wszystkie macie tak szybko a ja dopiero w 22 tygodniu. Czy myślicie, że fajnie już będzie wyglądać Dzidzia na USG 3/4D? Czy sobie jeszcze darować?
    --
  1.  permalink
    ja też czuję takie bulgotki wieczorami, albo w nocy...kurde dzisiaj znowu obudziłam się nad ranem, już się zaczynam do tego powoli przyzwyczajać...

wychodzę jak jakiś niedźwiedź na żer i wracam z powrotem spać...nie usnę jak czegoś nie zjem, choćby łyżeczki jogurtu...

no i dzisiaj mnie od czasu do czasu zakuwa przy pępku...phie, nie wiem co to jest.

Mangaa, ja będę genetyczne mieć w 23 tygodniu, więc nie jesteś sama:)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorAgaMama
     permalink
    Manguś ja miałam połówkowe w 23t1d- to było 4d. Zdjęcie malucha masz u mnie w opisie nad kartą. Wydaje mi się, że jest wyraźne.
    Generalnie co wizytę mam usg 4d i tak od 21 tyg fajnie widać buźkę dziecka.
    -- Hubert 24.07.2009, Bruno 13.05.2013 i Igor w drodze :D
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Anairda no to piątka! ;)

ooo, Aguś dziękuję :*
    Czyli mogłabym się już pokusić o pierwsze 3/4D :D
    To tym bardziej się nie mogę doczekać :)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    hejka, wszystko jest ok - KTG ladne, zandych skorczy, pobrali mi wymaz i w poniedzialek mialy by byc wyniki, bo mam lekko zielonkawy sluz.

Mam dalej kontrolowac ruchy malej i jesli bede zaniepokojona to wrocic w kazdej chwili.

Wpadlam na chwile do pracy boshe oni juz sobie rady nie daja a nie bylo mnie od 9-12!!!
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Mangaa - ja miałam połówkowe w 13 tc i teraz mam mieć znów w 22 tc, dokładnie 5 marca. Ale my nie będziemy robić 3D/4D, tylko normalne. Mąż studzi skutecznie moje zapały na takie wydatki. A ja już go tyle razy widziałam i czuję go codziennie (chyba piłkarz będzie), że już nie będę tak szaleć z tym usg 3D.
    -- ,
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Izuk najważniejsze, że z małą wszystko ok, uff spadł mi kamień z serca :wink: no w pracy jak już sobie nie radzą to co to będzie jutro?? a Ty wara jak do pracy pojedziesz!! od jutra zaczynasz swój czas, swój i córci :bigsmile:
    Addictive chodź po schodach jak najczęściej :tongue: to pomaga i spróbuj masaż sutków w łazience przy zgaszonym świetle :devil: to też pomaga :devil:
    Gratuluję kochane pierwszych ruchów Waszych pociech Anairda i Blubis :clap: jeżeli o kimś zapomniałam to przepraszam :flowers:
    No ja jeszcze nie rodzę kochane :winkkiss:
    Buziaki
    --
    •  
      CommentAuthorKandyzowana
     permalink
    Dziewcyzny dzis zauwazylam te dodatkowe kg co mi na wadze pokazuja - wyjelam swoje spodenki co byly na mnie luzne bardzo na udahc itp a teraz sa obcisle - miejsce w ktorym przytylam ta są uda :o tez Wam w dół poszło???
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    IzUK ja Cię podziwiam dziewczyno, że Ty tak długo do pracy chodziłaś. Szok normalnie.

Treść doklejona: 15.02.13 14:38
    Kandy mi na razie tylko w brzuch i trochę w boczki. Na szczęście uda na razie jakoś się trzymają. Ale jeszcze wszystko przede mną.
    -- ,
  2.  permalink
    Dzasti ja musialam tak napompowac sie w jakies 2 tyg ostatni :o wczesniej byly ok te spodenki :o Pewnie Woda mi sie tam zatrzymała bo zawsze jak sie mi woda zatrzymuje to w udach i posladkach ;/
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Kandy, mi powiększył się na razie tylko brzuś, a resztą deko zmalała - chodzę w normalnych jeansach sprzed ciąży jeszcze, bo w pasie są w miarę luźne.
    Ale zapewne nie potrawa to długo jeszcze ;)

Treść doklejona: 15.02.13 14:48
    Kandy pokaz brzuś :D

Treść doklejona: 15.02.13 14:48
    dżasti: i teraz mam mieć znów w 22 tc, dokładnie 5 marca.

łoooo, to dokładnie jak ja! :D
    --
    •  
      CommentAuthormilka1984
     permalink
    witam was dziewczyny, ja zaliczylam 3 dniowy pobyt w szpitalu , mam do nadrobienia 7 stron, wiem tylko ze kallipos sie rozpakowala a tak to nie wiem co u was,
    ja mialam sredni zapis ktg malego we wtorek - tzn dla odniamy mial adhd i tak sie ruszal ze mu tetno skoczylo do 180 i zostawili mnie na obserwacje, w szpitalu zapisy rozne - jak mial adhd i ruszal sie cale 45min to tetno do 180 a jak byl spokojny i spal to ok 130, generalnie w miare ok ale mam chodzic na kontrole ktg co dwa dni. bardzo chcialam czekac na porod w domu wiec wyszlam. przeplywy ok, wpdy i lozyska ok. pepowina na szczęscie na swoim miejscu tzn nie wokół szyi . u mnie szyjka na 1cm dlugosci, na razie bez rozwarcia ale miekka i ustawiona centralnie wiec coś sie tam zaczyna dziać, a i moj kolosek wazy juz 3600 hehe
    -- [/url]
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Kandy mi poszło w: poślady, uda, łydki, brzuch :tongue: no i na twarzy też zauważyłam, że przytyłam :tongue: pokaż brzuszek na odpowiednim wątku i Ty MANGUŚ TEŻ!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Milka, to dobrze, że u Ciebie wszystko dobrze:bigsmile:

Moje spodnie sprzed ciąży nie ma mowy, żeby weszły na mnie. Nie dopinam się już na kilka centymentrów. Tak na prawdę to w spodniach "normalnych" szybko przestałam chodzić, bo nosiłam mega obcisłe rurki i jak tylko zaszłam w ciążę to czułam dyskomfort, że jak siedziałam to uciskały mi na brzuch. Bo u mnie wystarczyło, że wypiłam szkalnkę wody to brzuch od razu odstawał, więc wciągałam. A teraz noszę już jeansy typowo ciążowe - ale też rurki :tooth:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorKandyzowana
     permalink
    Kochane, wstawie specjalnie dla Was za minutke ale ladniejsze beda pozniej. teraz nie mam weny :P

Kurcze ja jestem ciagle glodna, ciagle bym jadla i piła :o to mi si enei zdarza aaaa... i jak tu nie galopowac z KG? przeciez nei bede glodzic sie jak ewidentnie dzidzia cos chce..
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    hej dziewczyny
    po magnezie cisza i spokój że skurczami więc szczęśliwa jest dzidzia rusza się już regularnie czuje ja zawsze jak leze lub siedzę więc dziś cały dzień co chwilę :-) chyba energiczne dziecko mi rośnie :-)
    --
  3.  permalink
    Kochane - wstawilam na zyczenie brzuszek na odpowiednim wątku - ale takie na syzbko sa te zdjecia wiec nic ciekawego..
    --
  4.  permalink
    hej, pewnie juz było ale czy mogę APAP w ciazy?
    albo cos mnie bierze albo to nerwy bo bolą mnie wszystkie miesnie jak na grype
    -- [/url]
    • CommentAuthorzelazna
     permalink
    Milagros w ciąży przeciwbólowo i przeciwgorączkowo właśnie tylko paracetamol można, czyli Apap, Panadol itp. :)
    --
  5.  permalink
    Ja brałam tylko wlasnie apap albo paracetamol na zbicie goraczki albo jak na prawde pekał mi łepek..
    --
  6.  permalink
    ale czosnek i tak wezme awaryjnie jak cos, dzieki dziewczyny:-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Venus ja jutro zrobię ;) Ocenicie czy już sporo urósł.

ew3ame to dobre wieści :D Mam nadzieję, że już się uspokoiło na dobre.
    Ja mam tylko te bóle bioder i ból podbrzusza jak mam pełny pęcherz...
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    manga oby sie juz uspokoilo na dobre a my dzis zdecydowalismy sie kupic wozek od znajomych wczesniej go ogladalismy i wogole nam pasowal m lubi sportowe a niedrogi byl co tez dla nas plus wiec zostalismy posiadaczami silver cross za kilka dni bedzie u nas to wstaiwe na odpowiedni watek ciesze sie jak dziecko :)
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    mezatka bardzo ci dziękuje za pomoc tak to moja pierwsza ciążą i stwierdziłam już z mama i m że jak to się powtórzy to odrazu jadę do szpitala bo polozna nic mi nie da pewnie gdyby nie to że mam usg w środę polowkowe to już bym tam pojechała na pewno zrobię to jeżeli w nocy znów będzie boleć magnez od wczoraj wieczorem biorę dodatkowo plus ten w witaminach (mój kochany m znalazł otwartą aptekę) a do czekania do lekarzy od dziecka przyzwyczajona jestem bo chorowitek że mnie :-)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Milagros ja ostatnio w krytycznej sytuacji brałam 1 tabl apapu co 6h... ale ponoć jest on zupełnie bezpieczny dla dzidzi
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    :-D ale ze mnie agent nawet odszeptac nie umiem :-D
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Kandyzowana: tez Wam w dół poszło???

Mi też niestety w udziska,biodra i kolana poszło:( Nie cierpię mieć takich sflaczałych nóg, a jak już widzę fałdy przy kolanach to załamka;) Mam nadzieję, że po ciąży szybko wrócę do aktywności fizycznej. A brzucho mam wrażenie, że z dnia na dzień większy.
    Miałam dziś odpoczywać, bo brzuch mi twardniał z rana, a wymyśliłam sobie, że zrobię paprykarz szczecińśki i pół dnia sterczałam w kuchni;/ Od teraz tylko leżę..

Ew3ame - cieszę się, że u Ciebie brzuszek się uspokoił.
    --
  7.  permalink
    akirko - no no no, mi tez wlasnie takie sflaczale sie zrobily od tego braku jakiegos mocniejszego ruchu :o

mniaaam, ja dzis caly dzien w lozku i jak leze to mi dzis dwa razy lekko stwardnial i takto ok, czyli za bardzo ostatnnio latalam i stad te twardnienia - musze wiecej odoczywac i wybrac sie po magnez do apteki..
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    mangaa: Mysiamm super, że będzie Dziewczynka :D

Ja jeszcze nie znam płci. Chyba chodziło o Migotynkę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Tak, chodziło o migotynkę (już poprawiam)... nie wiem czemu ja Was mylę ;)
    Przepraszam :D
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    A ja sobie leżę na ocp, bo oczywiście nic się nie dzieje...dzisiejsze ktg ładne, na usg potwierdziło się owinięcie pępowiną i.waga ok 4 kg...rano miałam całkiem niezłą akcję.skurczową ale po południu wszystkie skurcze zniknęły....no więc nie rodzę póki co
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    sardynka85: na usg potwierdziło się owinięcie pępowiną

To przy owinięciu pępowiną nie robią obligo cesarki?
    -- ,
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    To przy owinięciu pępowiną nie robią obligo cesarki?
    tez tak myslalam :devil:
    --
  8.  permalink
    wlasnie ze powinni zrobic cesarke, to cholernie niebezpieczne
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Nie robi się cc - ponoć wiele dzieci jest owiniętych pępowiną tylko często nikt o tym nie wie przed porodem...generalnie podczas porodu jk nic się.nie dzieje, to się dziecko odwija...
    --
    •  
      CommentAuthor_hydro_
     permalink
    Gdyby robić cesarkę zawsze, gdy dziecko jest owinięte pępowiną, to cesarek byłoby jeszcze więcej niż jest obecnie :devil: Większość "owinięć" jest kompletnie niegroźna i wychodzi na jaw dopiero w momencie narodzin. A niebezpieczne jest poganianie takiego porodu oksytocyną, bo to może niestety zagrażać dziecku.
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Sardynko no to witaj w klubie bo ją też na OCP .
    No właśnie, jak to jest z tą pepowina?

Co do żucia w ciąży to mi też właśnie poszło w uda, kolana i trochę w pupe. No i ramiona mam bardziej takie rozpulchnione:).
    Też czekam na ten poród i czekam i nic. Znowu mam lekkie bóle w podbrzuszu ale nic konkretnego. Chodziłam dzisiaj po schodach i zaraz zrobię sobie masaż skutków.
    Na ktg po południu znowu mała spała i mało reagowała na budzenie.
    --
    •  
      CommentAuthorMinia85
     permalink
    Moja przyjaciółka jest położną i mówi, że ponad połowa dzieci jest owinięta pępowiną. U mnie dopiero przy porodzie okazało się, że jest podwójnie owinięty.
    Sardynka jest w tej komfortowej sytuacji, że wie wcześniej i będzie teraz monitorowana dokładniej. Pamiętajcie, że dziecko nie oddycha w brzuchu normalnie, tylko przez pępowinę, więc to że jest zawinięta na szyjce ma znaczenie tylko przy wyjściu, położna ją odwinie. Niebezpieczne jest zaciśnięcie pępowiny, najczęściej rączką lub utworzenie się na niej węzła. Ja temat gnębiłam już po fakcie, bo wcześniej nawet nie zdawałam sobie sprawy, że to tak częste zjawisko
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Chciałam napisać co do tycia a nie żucia:)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.