Pati, Josaris no racja, oni z dlugim tez nie maja, ale moja sis jedzie w przyszlym tygodniu do ichniejszego tesco, ktory jest niebo lepszy od naszego () i bedzie patrzec wlasnie na bodziaki z dlugim. Jesli beda to dam Wam znac jak sprawa wyglada
A mnie sie caly czas wydaje, ze zlapie mnie nagle...przed czasem...dzisiaj snil mi sie pierwszy raz porod i dwa sliczne blondaski... rano bylam wykonczona...
Dziewczyny ja tez mieszkam w anglii.Body z dlugim rekawkiem dostaniecie w H&M ja tam kupowalam .Pakowane po 2 sztuki.Bardzo fajne i nie zakladane przez glowke -polecam
hej dziewczynki, staram sie tu do Was zagladac czesto chociaz rzadko sie odzywam ale to z braku czasu :((( za to juz powiadomilam swojego szefa kiedy zaczynam urlopik i zostaly mi dokladnie 3 tygodnie pracy juz sie nie moge doczekac - w koncu bede miala wiecej czasu :))) Dziewczyny jesli chodzi o ubranka tutaj (w UK) to super body i pajacyki znajdziecie w Primarku (na dlugi i krotki rekaw- 100% bawelny) - i to bardzo tanio. Śpiochy tez sa, ja juz mam 3 pary z Mothercare - chociaz tam troche drozej ale za to ciuszki przesliczne aaa i body z dlugim rekawem tez tam kupilam (wlasciwie to sa tam takie komplety - body z dlugim rekawem plus spioszki. Z kolei kaftaniki zapinane z boku na zatrzaski ostatnio widzialam w H&M dla dzieci, takze nie jest tutaj tak zle ;))) W czwartek bylismy z M ogladac porodowke i musze Wam powiedziec ze zrobila na mnie bardzo dobre wrazenie - 12 sal, wszystkie z lazienkami, 6 wyposazonych w baseny do porodu, wszystkie wyposazone w tv, neta i telefon do dyspozycji (M byl szczesliwy haha).
Ja mieszkam w Manchesterze ,i tutaj rodzilam .Jestem mega zadowolona z opieki w szpitalu i po porodzie .Codziennie do mnie przychodzila polozna i ogladala mala i mnie . Nie ma co sie martwic o opieke ,nawet przyszla pani i uczyla nas kapac mala Ja urodzilam i 4:33 a o 22 tego samego dnia bylam juz w domku :)
ale super - w koncu doczekalam sie jakiejs pozytywnej opinii o NHS :))) troche mnie to przeraza ze tak szybko wypuszczaja, boje sie tego.... dalas sobie rade sama? nie bylas zbyt zmeczona? i czy skorzystalas z epiduralu??
zelkowa no bodziaki super...tylko ze na mojej wiosce nie mam H&M....:( w ogole ze sklepow z dzieciecymi ciuszkami to mam tylko adams kids...
kaczka a gdzie w londynie??? ja jade ogladac szpital 12 stycznia...czyli za tydzien...jak na razie widzialam conieco na stronce http://www.pah.nhs.uk/ no i mialam okazje tam juz lezec na poczatku ciazy...no coz..polskie szpitale jeszcze wiele pozostawiaja do zyczenia...
dziewczyny czy mozecie mi pomoc i powiedziec jak mozna napisac do kogos wiadomosc i co ta sa szepty??? i czy ja moge to robic jesli nie mam juz oplaconego konta na 28dni??
Nie ma czego sie bac - na drugi dzien o 9 rano byla juz u nas polozna A zobaczysz ze dasz sobie rade sama ,sily przychodza wraz z urodzeniem dziecka A co do tego ze tak szybko wypuszczaja ,to zalezy od wielu czynnikow -musi byc wszystko dobrze z toba ii dzieckiem .Inaczej nie wypuszcza cie. Ja jako znieczulenie mialam ten gaz rozwesalajacy ,a potem jak juz skorcze byly nie do zniesienia dostalam zastrzyk w udo. Bedzie dobrze trzymamy kciuki z Julcia
no ja wlasnie dzisiaj przestalam sie bac...i to tak calkiem...naprawde naszla mnie ogromna ochota zeby urodzic juz dzisiaj...co do znieczulenia to ja jednak jestem nastawiona na epidural...
Hej Ja od 7 na nogach - w niedzielę - masakra!! Oskar daje mi od rana po żeberkach i nic go nie interesuje, że mama chce pospać. Widzę, że z Was ładne nocne marki. Ja jakoś nie boję się porodu i tak szczerze mówiąc to mogabym już rodzić. Wiem wiem, że moja niunia ma tam jeszcze posiedzieć. Pewnie nerwówka mnie weźmie jak do szpitala będę leciała. Miłej niedzieli laseczki.
hej dziewczynki, mnie wczoraj nagle naszło wieczorem, że tak nam dobrze z mężem razem i niech sobie mały posiedzi w brzuchu jeszcze jak najdłużej, ale dziś rano już nastrój odwrotny :))) no ale Kamilek bardziej przychyla się do mojego wczorajszego nastroju, bo kompletnie go nie obchodzą moje sposoby na zaproszenie go na tą stronę. M mi wymyślił, tzn. wyczytał gdzieś terapię 3 x S (sex, schody, supermarket), z lenistwa na schody się nie zgodziłam, reszta była ale nie podziałało Choć muszę przyznać, że dziś 3 dzień pod rząd spokoju w brzuchu, mały się rusza oczywiście, ale nie ma szaleństw, kopniaków mocnych, itp., bardziej sie rozciąga, ale wszystko tak wolniej, rzadziej i delikatniej, może się wkręca śrubeczka w kanał rodny :)) oby!!! Ale was dużo z UK jest tutaj, dobrze że możecie się powymieniać doświadczeniami, a macie tam u siebie C&A?? mają fajne i w miarę w przystępnej cenie ciuszki dla dzieci, body po ok 10 zł w Polsce co do tego szpitala, to u nas też czasami tak wypuszczają szybko, ale to bardziej z braku miejsca. Wg mnie największa wada takiego szybkiego wyjścia, to że dziecko w drugiej dobie dostaje żółtaczki, jak jest się w domu, to czasem dziecko musi trafić do szpitala, no a mamy już nie przyjmą, a jak się jeszcze nie wyjdzie ze szpitala po porodzie, to się zostaje z dzieckiem do ustąpienia żółtaczki. Tak jest w Polsce, może w UK przyjmują dziecko z mamą, tego nie wiem
dziewczynki, bezsenność to niestety norma w ciąży, mnie się zaczęła tak po połowie i bywają baaardzo ciężkie noce
harpi w szpitalu w ktorym ja bede rodzic nie ma problemu z lozkiem dla rodzica...wydaje mi sie ze tutaj jest takie prawo...bratanek mojego m lezal w zeszlym roku to matka mogla byc obecna podczas zabiegu w narkozie...tutaj jest link z filmikiem z oddzialu intensywnej opieki noworodkow... http://www.pah.nhs.uk/site.php?strPageId=movies,neo_natal chociaz mam nadzieje ze moje malenstwo tam nie trafi...:)
harpi pewnie nie mozesz sie doczekac aby przytulic swojego Kamilka :))) o takim sklepie nie slyszalam a z ta zoltaczka sama jestem ciekawa jak to jest, musze sie dowiedziec. Milej niedzieli1
Josaris, wnioskuję, z wagi że chudzielcem nie jesteś więc możesz się spodziewać, że mniej przytyjesz niż dziewczyny, które przed ciąża były szczupaki ja też z tych z wyższej półki wagowej hehehe i jak do tej pory mój bilans to +9 kg, a na twoim etapie miałam też +3kg, z tym że ja na początku ciąży tylko 1 kg schudłam
Patrycja, to bardzo dobrze z tym zostaniem z dzieckiem w szpitalu - Polsce daleko do norm, które powinny wszędzie obowiązywać
a u mnie spokój, miałam dziś 2 razy taki na maxa ucisk na szyjkę (chyba!!) taki nagły kłujący ból, aż przysiadłam, przeszło i wstałam od razu licząc, że może to już, a tu nic przeszło :(( no ale miałam taki momencik, że pomyślałam może i radość w głowie, a nie strach, więc dobrze :))
kurcze, ja już przytyłam 10 kilo i aż się przeraziłam, a to wszystko przez te święta moja koleżanka urodziła w Boże Narodzenie i chcieli ją wypisać w drugiej już dobie po porodzie, ale ona się nie zgodziła, i dobrze bo maluszek zaraz dostał żółtaczki, tak że myślę dobrze jak się te standardowe 3 doby zostaje w szpitalu. harpi super że się nie wystraszyłaś, oby tylko radość towarzyszyła Ci przy porodzie, a nie strach
Blasku jakie masz ładne imie wybrane:) Robercik mi sie bardzo dobrze kojarzy gdyz jakies 3 lata temumialam przyjemnosc opiekowac sie takim małym brzdacem-własnie Robercikiem.Zakochałam sie w nim i do dzis go odwiedzam choc ma juz 3 latka i inna opiekunke
Witam wszystkie dziewczynki! Nie miałam czasu napisać w weekend bo to do szkoły, to z mężem do pracy jeździłam, dzisiaj pilnowałam dziecka szwagierki. Wymęczyło mnie dziecko, bo takie 2 letnie to najciekawsze świata jest.
Nie nadązyłam jeszcze przeczytać wsztskich wpisów ale mam nadzieję że u was wszystko w porządeczku.
Ja jakaś słaba ostatnio jestem, dostałam narazie tylko zwolonieie na 2 tygodnie, ale 14 styczna na połówkowym powiedział lekarz że już wypisze na resztę tygodni. Cały czas mam katar, w sobotę siedzieliśmy u znajomych i poczułam nagle że cieknie mi z nosa, kolega zwrócił uwagę że leci mi krew. Cała się upaćkałam, czułam się bardzo słaba, bo wcześniej dałam sobie w kość sprzątaniem w domku, a mąż jeszcze chciał żebym poprowadziła auto w dosyć długą podróż, także już całkowicie czułam się wypompowana i może dlatego. Nawet nie chce mi się robić zdjęć brzuszka, może ten tydzień sobie odpuszczę. Jeszcze na dodatek znowu mam infekcje, tz zapalenie pochwy i znów muszę celibacik urzadzić i leczenie.
wracajac do bodziaków z dl rekąwem - to jak pisze Zelkowa - w H&M znajdziecie duzy wybór... aaaaaaaa i faktyczni bardzo wygodne - nie przez głowke, tlyko zapinane cos a la kaftaniki
lubie Was podczytywac kochane cięzaróweczki miło wrócic do Was ....
Cześć Brzuchate Szczęścia :) Ostatnio się dziwnie czuję. Mam wrażenie, że moja dzidzia jest nisko i jak kopie to jakby grzebała mi w pochwie od środka. Muli mnie też tak dziwnie brzuszek, a dziś rano to przeszedł mnie jakiś prąd tam na dole. Biorę no-spę i czasami magnez jak nie zapomnę. Czy to normalne na tym etapie?? w piatek idę do gina na kontrolkę ale może powinnam wcześniej??? Dziś pojechaliśmy z M do hurtowni dziecięcej i mieliśmy się rozeznać co do łózeczka, jego wyposażenia i wóżka i wyszliśmy nic nie wiedząc o łóżeczkach za to z wózkiem :))) może to wcześnie ale tak nam się spodobał, że nie mogliśmy pozwolić żeby tak sobie stał
harpi, a Ty jak dzisiaj??? może na porodówce??
mada, ja mam non stop przy smarkaniu katar z krwią no i jak myję zęby to szczoteczka jest różowa
Ja mam na plusie 6 kg ale w piątek idę na wizytę i czuję, że przez święta mi sie troszkę więcej przybrało
Mam pytane, jestem po wizycie u lekarza, a akurat teraz dopadło mnie zapalnienie pochwy, w aptece już pytałam pni mi poleciła Tantum Rosa, mówiła że nie ma przeciwskazań na ulotce co do ciąży, ale chyba nie była pewna na 100 %. Czy któraś w was to stosowaław ciązy?
Harpi dobre nastawienie to polowa sukcesu... Oby sie nie zmienilo. Dawaj nam tu znac na biezaco co i jak
Ciacho szybciutko chudniesz, ja tez mam nadzieje, ze mi tak gladko pojdzie
Vall , czyzbys planowala szybki powrot na "przyszle mamuski" Wstawa jakies foteczki swojego skarbeczka.
Mada oj wspolczuje, lecz, lecz te nieszczesne infekcje. Mnie zadno krew z nosa leci ale jak siakam nosa to zawsze mam krew...
Moj misiu jest glowka w dol i raz dziennie skuta mnie glowka, to jest takie dziwne uczucie, jakby dudnienie w glebi , przy szyjce. Cosik takiego jak Anetusia opisujesz chyba. Jutro mam wizyte i juz nie moge sie doczekac, mam nadzieje, ze wszystko dobrze. Mam aktualne wyniki, no i hemoglobina i hematokryt nadal sa ponizej normy ale wzrosly od ostatniego badania Tak wiec ciesz sie, ze chyba idzie ku lepszemu. Płytki krwi mam teraz najwyzsze od poczatku ciazy - to chyba tak powinno byc, no a reszte to na szczescie ladnie w normie.
Mada, no ja wiem, ze zdecydowanie dobry jest Lactacyd - ja stosuje caly czas, ginka polecala i wiem, ze chyba Justys, tez standardowo uzywa. Ale co do Tantum to kompletnie nic nie wiem. U mnie Lactacyd kosztuje cos kole 12 zl, wiec nie duzo.
Fiufiu wiesz co właśnie nie wiem co mogło spowodować infkcje, w ostatnich 2 tygodniach nie uprawałam sexu, nie zażywałam kąpieli, używam ciągle tego samego płynu do higieny intymnej. 3 tygodnie miałam spokój i znowu mnie dopadło uchh...
Madamagda, idź do gina jeśli możesz i niech Ci powie. Szczególnie w ciąży bardzo ważne jest wiedzieć, co jest powodem infekcji, bo część infekcji może spowodować przedwczesny poród. Jeśli masz dostęp do papierka lakmusowego to spróbuj sprawdzić pH w pochwie i do mnie napisz, jaki był wynik.
Anetusia, możliwe, że główka się ustawiła. U mnie na tym etapie też tak było.
Moze i na kwestie grzybiczne tylko ale prawda jest, ze od kad go uzywam nie pojawila sie zadna infekcja Moze zbieg okolicznosci a moze cos w tym jest Mada a moze robilas siusiu gdzie w "obcym" kibelku no i ....tam sie przyplatalo. Generalnie to chyba ciezko dojsc, gdzie mozna cosik zlapac.
Tagusia nawet jesłi siusiu w obcum miejscu to nie siadam taki mam zwyczaj, do lekarza nie mogę iśc bo byłam 2 dni temu a kolejki straszne, sama już nie wiem co robić.
Zgadzam się z tagusią, poza tym jeśli to od Candidy to wystarczy nieprawidłowa dieta i już masz infekcję. O grzybicy jest wątek, jeśli nie uda Ci się znaleźć, to daj znać, poszukam.
No chyba, ze tak, to moze sproboj nafaszerowac sie czosnkiem i popijac sok lub herbatke z zurawiny - moze to cos w sposob naturalny pomoze. Fiufiu ma zawsze superowe przepisy tradycyjne, moze cosik Ci poradzi, bo ja to nic wiecej nie wiem...
Moj skarbusiek juz okol 24tc byl glowka w dol - potwierdzaly to kojene badanka no i jutro zobaczymy co i jak, tak wiec wcale nie jest za wczesnie.
Dzięki dziewczyny bo juz myślałam, że maleństwo chce wyjść za wcześnie, a do kwietnia ma jeszcze czas
Madamagda, z tego co mi wiadomo to leki na zapalenie lub infekcje są na receptę. Lepiej idź do gina, albo poproś telefonicznie o wypisanie recepty u położnej. Trzymaj się dzielnie
Dziękuję Fiufiu za wiadomość, ale pisze że nie mogę ci odpisać bo mam nieopłacone konto także napiszę tu. Ale z objawów to mam tylko pieczenie dużo śnieżnobiałych upławów także nie wyglada mi na poważną infekcję. Ja wogóle jestem bardzo wrażliwa na te sprawy.