Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorsushka
    • CommentTimeFeb 20th 2013
     permalink
    monika86krak: Co do pępowiny nie jest to wskazanie do cc, tylko dziecko podczas porodu musi być dokładnie monitorowane. Nam położna ze sr mówiła, żebyśmy o to nie pytały na usg bo kobiety się niepotrzebnie stresują, a pępowiną sobie krzywdy nie zrobi.

To chyba zależy, co owinięte ma pępowiną. Mój starszy (o matko, jak to brzmi), owinął sobie nogę i prostując ją, podduszał się- na ktg tętno 40, więc nie czekali na nic,tylko wieźli na stół.
    monika86krak: U mnie jak zwykle cisza, mąż niepocieszony bo dzisiaj ma 30 tkę i chciał syna w prezencie:)

Ja mam jutro osiemnastkę (po raz drugi:devil::devil:), ale chyba nie chcę takiego prezentu:cool:
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    ew3ame powodzenia ! Napewno jest wszystko w porzadku :)))

sardynko, to zycze zeby szybciutko sie cos ruszylo :bigsmile: i u Was tez Addictive, IzUK, Venus :))) Trzymam caly czas kciuki za Wasze szybkie akcje :)))
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    _sushi_: Ja mam jutro osiemnastkę (po raz drugi)

:thumbup:
    ja za tydzien! :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Ja też się melduję - czekam na konkretne sygnały że rodzę ale księżniczka ma focha i nie chce na razie przyjść na świat.
    Jutro idę na porodówkę i zostanę tam do skutku :).

Milka - wielkie gratulacje z powodu urodzenia synka!!!!

Sardynka - no to powodzenia na tym teście oksy, ja miałam 2 godziny i bez rezultatu.
    Daj znać!!
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Kciuki za dziewczyny z czołówki. :thumbup:
    i za wszystkie wizyty :thumbup:

Mnie dziś poirytowała księgowa jednej firmy, z którą współpracuję.
    Dżizas, dobrze, że moja jest spoko i można się z nią dogadać (słucha rozmówcę) bo tamta to klapki na oczach i "moje jest na wierzchu". Wrrrr
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeFeb 20th 2013 zmieniony
     permalink
    Ja juz po tescie z glukoza. nie bylo zle, bardziej przeszkadzal mi zapach tego ustrojstwa, niz smak. Za to Dzidziulince bardzo smakowalo, bo jak zaczela wierzgac, to podskakiwalam na krzesle.
    Kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty i usg. Dajcie znac po.
    Powodzenia dla naszej czolowki:)
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Dominiczka co tam u Ciebie Kochana?
    --
  1.  permalink
    Witam dziewczyny dopiero mnie wypisali.Zostawili mnie jeszcze na dobe bo wczoraj rano miałam na wkładce taką lekko brązową galaretkę(zapewne czop) później jak chodziłam do wc to lekko brązowy gęsty śluz,raz nawet był lekko podbarwiony krwią,ordynator mówi że szyjka się przygotowuje do porodu.Rozwarcie się nie robi poza tym opuszkiem ale to chyba nie rozwarcie.Ilość wód płodowych mam na granicy normy.W szpitalu nie sączyło mi się nic.Wg usg termin na 12marca ,waga płodu ok.3000g,łożysko tylna ściana 3 stopień dojrzałości,dziecko sie obrusiło główką w dół...może przez to troche tych wód uciekło...a i potwierdzona córeczkę:):bigsmile::bigsmile:
    Robiono mi ktg i skurczy nie zapisywało.Dziś badanie na fotelu i lekarz mówi że wszystko w miare ok i żebym tydzień się oszczędzała ale jakby co to od razu mam ptzyjechać jak coś się zacznie dziać.To tyle w sumie...ciesze się że mała jeszcze troszke posiedzi bo chcę żeby mąż wyszedł ze szpitala a dziś ma drugą operacje:cry:
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Oj to dobrze, ze wszystko sie wyciszylo. Corcia napewno spokojnie jeszcze posiedzi w brzuszku a za chwile bedzie juz donoszona, wiec nie bedzie problemu :)))
    Oszczedzaj sie Kochana i lez jak najwiecej :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dominiczko super wieści :) No to oszczędzaj się, a M niech szybko wraca do zdrowia!
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Super Dominiczko :)
    Sardynko i Addictive czekamy na Wasze maleństwa :*
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Moze ja bede chodzic w ciazy jak slonica 22miesiace :devil: a suwaczek sam zwariowal :tongue:
      DominiczkaA
    super ze idziesz do domku, odpoczywaj, mam nadzieje ze meza po operacji tez szybko wypuszcza!
    Ewka czekamy na wiesci o maluszku :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Venus ja Kochana wczoraj tak poczytałam o tych naturalnych sposobach wywołania porodu :D i właśnie było o sutkach :D no i wyszło, że trzeba je tak ciągnąć i szczypać :D i przynosi efekt po UWAGA! paru godzinach :D
    Także nieźle :P
    Było też o chodzeniu, ale że to raczej pomaga przy kolejnych porodach kiedy dziecko poźno schodzi i przygotowuje sie do kanału rodnego to pomoże :D
    A co do współżycia było napisane, ze nie ma dowodow naukowych ;D ze jedni uwazaja ze przyspiesza a inni ze wrecz odwrotnie, ze kobiety które wspolzyja czesto przenoszą ciązę :D
    No więc nie wiadomo co robi :D
    ja trzymam kciuki, że się samo rozkręci :*
    -- [/url]
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Asiula_6_9_91: Venus ja Kochana wczoraj tak poczytałam o tych naturalnych sposobach wywołania porodu :D i właśnie było o sutkach :D no i wyszło, że trzeba je tak ciągnąć i szczypać :D i przynosi efekt po UWAGA! paru godzinach :D

No to zaraz jazdę robię z sutami!! :devil::devil::devil::devil: dziękuję za informację
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Nie ma za co :*
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Ja tam narazie nic nie robie, spocer jak codzien zalicze, ale sutki narazie odpuszczam juz mnie strasznie zaczely kluc a co jeszcze jak zaczne je maltretowac :angry:
    Bede sie martwic jak mala nie wyskoczy do 25.02 bo wtedy bedzie coraz blizej indukcji :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorkuleczka_69
     permalink
    Hehe niezle ktos napisal o tych sutkach :P mi wystarczylo takie masowanie ich jakby rolowanie miedzy palcami :P to pamietam, lezalam pod ktg na porodowce, za mna rodzila dziewczyna, a ja przy ordynatorze (Cytrynko, wiesz ktorym :P) musialam masowac sie po cyckach:devil:
    Milka ogromne gratulacje :)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Po teście zostawili mnie na porodówce bo się.zaczęło niby
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    A ja, jak tylko pomysle o masazu sutkow to mnie wzdryga, takie mam wrazliwe :neutral:

Treść doklejona: 20.02.13 13:23
    Oooo sardynko to zaciskam mocno!!!!! Powodzenia :thumbup:
    --
  2.  permalink
    Sardynko to kciuki zacisniete b. mocno :)
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    sardynka85
    aaaaaaaa...czyli cos sie dzieje ?
    :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    AAAAAA!!
    Super Sardynko Trzymam mocno kciuki :) A sprawny poród :*
    Pochwal się kiedy Maluszek będzie po drugiej stronie brzuszka :*
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorMal77
     permalink
    Milka-serdecznie gratuluje...:))
    Sardynko-trzymam kciuki....:)))) jedna szczesciara wiecej...:))

Venus-teraz Twoja kolej..pytalas sie jak sie miewam...koszmar...pol nocy nad klozetem.rano wymioty krwia...padam na pysk..bole brzucha,jakis sluz podbarwiony na rozowo...za tydzien w czwartek mam usg,a w poniedzialek wizyta w szpitalu w klinice...nie mam juz sil....cala sie jakos trzese ....mam nadzieje,ze wytrwam do konca....

reszte kobietek serdecznie pozdrawiam...ide zalegnac na kanapie....:sad:
  3.  permalink
    Milka moje gratulacje:bigsmile:
    Sardynka zaciskam kciuki:bigsmile:
    Venus co ten Leszek śpi chyba dzień i noc niech wstaje i się bierze do pracy bo przed nim długa wędrówka:bigsmile::bigsmile:

Treść doklejona: 20.02.13 13:49
    Anula dzięki za zainteresowanie i przekazanie moich smsów na forum:bigsmile:buziaki za to dla Ciebie kochana:kissing:
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    Sardynko powodzenia :bigsmile:
    -- ;
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    dzieki :) niestety porod pod ktg i na oxy, wiec wszystkie metody naturalnego niwelowaniu bólu mogę sobie wsadzić
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no więc będzie arturek pięknie jajka pokazał :-) i siusiaka :-D
    wymiary których nie rozumiem :-D
    fl 31.5mm, hc 179.5 mm, ac 152.2 mm
    zdrowy piękny i uśmiechnięty :-)
    szyjka zamknięta mimo tych skurczy :-)
    no i widziałam całe usg bo wzięłam że sobą lusterko :-D i tak podgladalam :-D

możecie mi dopisać chłopca i wytłumaczyć te wymiary :-D
    zaraz ustawie zdjęcie w odpowiednim wątku :-)

venus niech się lesio do akcji bierze :-)
    domi odpoczywaj :-* i niech m operacja się uda i będzie ostatnia :-)
    szklania kciuki zacisniete :-*

Treść doklejona: 20.02.13 13:59
    no i kciuki za sardynke :-*
    --
  4.  permalink
    ew3ame dziękuje i gratuluje synka:bigsmile:
    ogólnie wszystkim dziękuje za zainteresowanie i kciuki:bigsmile:Ale podnosicie na duchu,fajne jest takie wsparcie:bigsmile:
    --
  5.  permalink
    ew3ame: no więc będzie arturek pięknie jajka pokazał :-) i siusiaka :-D
    wymiary których nie rozumiem :-D
    fl 31.5mm, hc 179.5 mm, ac 152.2 mm
    zdrowy piękny i uśmiechnięty :-)
    szyjka zamknięta mimo tych skurczy :-)
    no i widziałam całe usg bo wzięłam że sobą lusterko :-D i tak podgladalam :-D

możecie mi dopisać chłopca i wytłumaczyć te wymiary :-D
    zaraz ustawie zdjęcie w odpowiednim wątku :-)

gratulacjeeeee!!!!dołączyłaś do mamuś synków:)) wymiary wpisz w google. Tam jest wszystko opisane.

FL-DŁUGOŚĆ KOŚCI UDOWEJ
    HC- OBWÓD GŁOWKI
    AC-OBWÓD BRZUCHA
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Sardynko kciukasy wielkie, bądź dzielna! :thumbup:

ew3ame gratuluję siusiaka :)

a mi się jak zwykle korona popsuła - oczywiscie w ciązy musiało to nastąpić, jutro wizyta u Zebologa :|
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Anairda dzieki za te skroty tez nigdy nie wiedzialam co one znacza:shamed:
    U nas dzis taka piekna pogoda i to sloneczko normalnie wiosna (gdyby nie ten snieg :wink: :) a mi sie chce tak strasznie spac przez to wstawanie poranne :neutral:
    3mam kciuki za was dziewczeta :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Sardynko, trzymaj sie dzielnie! a mąż z Toba w szpitalu? Wpuszczaja juz?Usciski!
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no więc na podstawie tych danych moje dzieko waży około 340 g głowę ma jak 21tc brzuch jak 20tc a nóżki jak 19tc ewidentny trójkąt z niego :-D
    --
  6.  permalink
    Ange: Anairda dzieki za te skroty tez nigdy nie wiedzialam co one znacza:shamed:
    U nas dzis taka piekna pogoda i to sloneczko normalnie wiosna (gdyby nie ten snieg :wink: :) a mi sie chce tak strasznie spac przez to wstawanie poranne :neutral:
    3mam kciuki za was dziewczeta :bigsmile:

Ange nie ma za co:)

ewe3ame- twój syn to wielki chłop od poczatku jest...:) mój był o wiele mniejszy a między naszymi synami jest 2 dni różnicy.

Jejku a ja do piątku chyba oszaleję....
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    to mogę się spytać jaki był twój syn bo mnie te prawie 18 cm obwodu glowi spowodował ciarki na plecach :-D
    --
  7.  permalink
    Dominiczka, niech córeczka poczeka na tatusia i dużo leż i odpoczywaj bo każdy dzień w brzuszku to dla niej lepiej:)
    Sardynko trzymamy kciuki, żeby poszło szybko i mało boleśnie.
    --
  8.  permalink
    ew3ame ja w 15 tygodniu (4 tyg temu) miałam badane obwód głowy, kości udowej i brzucha, ale kurde nigdzie mi nie napisała ile on ma, powiedziała że jest okej na ten tydzień ciąży, z resztą widziałam że są zgodne z tygodniem ciąży...ani wagi ani nic...teraz ją poprosze o to...

twój syn w 12 tygodniu był o wiele większy niż mój z tego co pamiętam jak miałaś badanie USG..
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    mnie te prawie 18 cm obwodu glowi spowodował ciarki na plecach

Ew3ame - pamiętaj, że on stale rośnie ;))) Gratuluję udanego badania!
    Ja też jestem przestraszona tymi obwodami, ale na pewno nie w takim stopniu jak mój mąż:)
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    ew3ame gratuluje synusia :swingin:
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Mi gin zawsze mowil, ze wymiary ma okey ale dopiero jak poiruszylyscie temat to wyszperalam swoje comiesieczne zdjecia z usg i sprawdzilam czy sa okey i moj maluszek miesci sie w normie :bigsmile:
    Za tydzien dopiero mam kolejna wizyte... juz sie nie moge doczekac :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no rośnie cały czas na pierwszym usg miał 7.4 cm od głowy do tylka więc był spory mój m się mnie tak pyta jeżeli rozwarcie jest na 10 cm a glowka ma już teraz 18 to jak on ma wyjść po czym dodał ała...
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    ja nawet juz nie chce myslec o porodzie, bo az mnie ciarki przechodza tym bardziej, ze mam jeszcze sny z tym zwiazane :neutral: ale moj mezulek tez mi sie przyznal ostatnio, ze kilka razy juz mu sie snilo, ze zaczynam rodzic hehe chyba tez o tym mysli :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Gratuluję rozpakowanym mamusiom! :flowers:

Sardynko trzymam kciuki! Za resztę czołówki również:thumbup:
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    ew3ame fajnie, że znasz już płeć :smile:
    gdziekolwiek słychać tam ostatnio prawie same chłopaki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no ciężko naszym chłopcom o dziewczynę będzie :-D
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    ew3ame - gratuluję siusiaka jeszcze raz :cheer:
    --
    •  
      CommentAuthorAddictive
     permalink
    Sardynko no to powodzenia!!
    A jak skurcze?masz regularne?
    I czy rozwarcie ruszyło po tej oxy ?
    --
  9.  permalink
    A ja dzisiaj miałam usg. Ogólnie to niunia malutka, chyba po mamusi ;-) Zresztą lekarz uprzedzał, że nie będę miała dużego dziecka. Ostatnie usg było 2 tyg temu. Szyjka zamknięta z dwóch stron skrócona do 27mm. Może jeszcze wytrzyma troszkę.Niunia ostatnio miała coś około 1600 g a dzisiaj 1850g. Może przez te antybiotyki wolniej rośnie. Były to bardzo silne leki mające wpływ na dziecko. Boli mnie brzuch jak na @. Ordynator powiedział, że tak może być. Do terminu pewnie nie dotrwam ale może jeszcze chociaż tydzień, dwa. Na ktg miałam dwa skurcze, położna powiedziała, że to mini skurcze:-) Wzrosło do 60% ale czułam to trochę tak jakby dziecko się bardzo mocno wypięło i pewnie dlatego macica zwariowała. Byłam też dzisiaj na konsultacji anasteziologicznej i załatwiłam sobie znieczulenie w razie czego:-) Nie mam przeciwwskazań. Widziałam wyniki z poprzedniego tygodnia i hemoglobinę miałam tylko 10. Ale podają mi żelazo i z tego co widziałam wczoraj na wynikach było ponad 13. Może wszystko wraca do normy.
    --
    • CommentAuthorizoldda31
     permalink
    Witam wszystkie mamusie chciałabym do was dołączyć,jestem w 12 tygodniu ciąży. Mam już jednego synusia ma 7 lat:) Pozdrawiam Iza:bigsmile:
    -- [/url] [/url]
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Ja jestem już po połówkowym. W końcu poznałam płeć - będzie dziewczynka :bigsmile: Dzidzia ma wszystko na miejscu, wszystko prawidłowo. Podczas badania była jak zwykle ruchliwa i uparta :D Lekarz musiał się namęczyć ;) Nie chciała pokazać profilu i pipki ;) Ale lekarz trochę poruszał brzuchem i jakoś udało się uchwycić i profil i pipkę :) Widziałam nawet trochę w 3D, ale uparciuszek zakrył buźkę rączkami.

Opis lekarza:
    W jamie macicy pojedynczy żywy płód w położeniu podłużnym główkowym, wielkość ciąży 22 tyg. wg USG.
    Biometria: BPD- 55 (22hbd), Ac- 182mm (23hbd), Fl- 38mm (22hbd).
    Akcja serca płodu 151/min.
    Łożysko na przedniej ścianie
    Masa płodu 540g.
    Ilość płynu owodniowego prawidłowa.
    Mózgoczaszka płodu prawidłowa, ciągłość wargi górnej zachowana, kość nosowa widoczna, ciągłość kręgosłupa zachowana, serce w klatce piersiowej koniuszkiem skierowane w stronę lewą, 4-jamowe, odejścia naczyń głównych prawidłowe, obraz trzech naczyń w śródpiersiu prawidłowy. Żołądek słabo wiodoczny po stronie lewej w jamie brzusznej, pęcherz moczowy widoczny. UKM płodu nieposzerzony. Pępowina trójnaczyniowa. Kończyny górne i dolne widoczne o prawidłowej ruchomości.
    Płeć – dziewczynka.
    Zdjęcia pod kartą ciąży :wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.