Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Ul_cia: Kuleczka, wpadnij na rozpakowane i poopowiadaj co u Was ;-)

Oki, ide :)
    --
    • CommentAuthorvenus87
    • CommentTimeFeb 24th 2013
     permalink
    Karolinko wyżej jest przez ze mnie wklejona lista nasza i tam jesteś już dopisana :wink: Ja uciekam spać, dobranoc :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No dziewczyny, ruszać z tą listą, bo chcę wejść do 30tki :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Heja mamusie, no dawać , dawać... wszystkie się zaparły , a jak zaczną rodzić to pewnie też solidarnie :bigsmile:

My jutro śmigamy podglądnąć niunię w 3D (nie mogę się doczekać)

a nasz, coraz większy brzucho, na odpowiednim wątku :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
    • CommentTimeFeb 25th 2013
     permalink
    Witam :grouphug: wpadam z nadzieja na nowinke o wyskokt ktoregos bobaska a wszystkie dalej w brzuszkach :clap: choc taka cichoszka z rana,ze i moze moje wczorajsze pozegnanie przed snem sie powoli spelnia :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Nercia Oby :D
    Ewelina ja czekam na zdjęcia Ninki !
    Dziś już pewnie będzie taki śliczny buziollek <3
    uhh :D
    Ja mam ostatanio takie sny.. realistyczne.. sama juz nie wiem..
    albo, że krwawie czy inne coś.. jakas masakra na usg :(( tfu! tfu! nie wiem skąd mi się to bierze :(
    Dziewczyny z czołówki ;d czekamy :D:D
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
    • CommentTimeFeb 25th 2013 zmieniony
     permalink
    Ostatnio bardzo zle sypiam,nie mam tez okazji na sen dzien co jest dla mnie bardzo meczace bo jednak ciaza to stan taki a nie inny a tu raptem 6 h snu na dobe -licho.ale normalnie chyba nic nie poprawia kobiecie humor tak jak zakupy .Zakupilam sobie troszke ubran ciazowych ze wzgledu na moja duuza pilke , Po zrobieniu porzadku w szafie zostalam z garstka ubran :shocked: Wiem,ze to nie watek odpowieni do tego tematu alee czy ktoras z as zna jakas fajna stronke ze spodniami ciazowymi gdzie sa naprawde male rozmiary??
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Witam się mdłościowo od rana :confused: Wczoraj miałam koszmarny pod tym względem dzień, nawet moja ukochana chińszczyzna na obiad nie poprawiła mi samopoczucia.... Dziś nie zapowiada się lepiej :sad: Ale kciuki za dziewczyny na czołówce cały czas zaciśnięte :smile:
    Mi się śmiło dziś, że dzidziolek był już na świecie i była to dziewczynka :smile: Tylko męża w tym śnie nie miałam - może go podświadomie wywaliłam ze snu, bo mnie wczoraj wieczorem wkurzył :wink:
    --
  2.  permalink
    [quote=Asiula_6_9_91]Ja mam ostatanio takie sny.. realistyczne.. sama juz nie wiem..
    albo, że krwawie czy inne coś.. jakas masakra na usg :(( tfu! tfu! nie wiem skąd mi się to bierze :([/quot

Asia ja na twoim etapie ciąży miałam takie same sny i to w sumie z niczego...starałam się pozytywnie myśleć w ciągu dnia, ale jak tylko zasypiałam przychodziły mi do głowy okropne rzeczy:/ no niestety taki nasz mózg jest...póki co nie doświadczam już takich snów. Raczej zaczął śnić mi się mój syn.

Powoli, ale to powoli zaczynam się cieszyć i myśleć w przód o Nim, marzyć i planować pewne rzeczy związane z małym....nawet wczoraj zrobiłam listę wstępną listę wyprawkową....
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Anairda a Ty jesli dobrze pamiętam miałaś się dopisać do listy po ostatnim USG... :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    mangaa: No dziewczyny, ruszać z tą listą, bo chcę wejść do 30tki
    a ja do 10ki :) POWODZENIA DZIEWCZYNY!
    --
  3.  permalink
    mangaa: Anairda a Ty jesli dobrze pamiętam miałaś się dopisać do listy po ostatnim USG... :wink:

kuurde stracha mam....:):wink:
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    Cześć mamusie dopiero co rodziłam a mój Piotruś 2 dni temu skończył 2 miesiące :) Cholera jak ten czas leci nie wiadomo kiedy to zleciało . W odpowiednim wątku wstawiłam zdjęcia mojego szkraba :)
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    u nas też będzie PIOTRUŚ :)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Anula śliczny Piotruś, a Ty jak szybko do formy wróciłaś po porodzie. Super wyglądasz :)

Treść doklejona: 25.02.13 10:51
    Anairda nie pękaj ;)
    --
    •  
      CommentAuthorAnula85
     permalink
    No i bardzo dobrze bo wszystkie Piotrki to super chłopaki :)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 25.02.13 10:52</span>
    mangaa nie kochana mylisz się pozostał mi flak po brzuchu ciążowym no i ta linia na brzuchu.Jestem tym strasznie załamana bo nie mogę schudnąć.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No co Ty, wyglądasz szczuplutko na tym zdjęciu. A flak na brzuchu zawsze jakiś jest - skóra potrzebuje trochę czasu by wrócić do normalności. Jesteś dopiero 2 miechy po porodzie, nie masz się czym załamywać... :)
    A odwiedzałaś ten wątek?
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    właśnie a czasami nie martwicię się w przód tym flakiem ja często o nim myślę mizerna dla tego że zawsze byłam szczupła i ciężko mi się przyzwyczaić do myśli że brzuch już nie będzie taki jak kiedyś ale arturek mi to zrekompensyje bo jest moim największym osiagnieciem :-)
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Ja czasem mysle jaki bedzie ten moj brzuszek-flaczek po porodzie ale nie na zasadzie zamartwiania sie tylko z ciekawoscia, bo jakos nie potrafie sobie tego zwizualizowac (tez zawsze bylam szczuplo-chuda) :)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Za bardzo czekałam na ten brzuszek by teraz się martwić jak będzie wyglądał po porodzie... :wink:
    Zrobię wszystko co mogę by było ok. Ale jeśli jakaś "pamiątka" po ciąży zostanie to nie będę się z tego powodu wpędzać w kompleksy.
    Trudno, czas nas posuwa :tooth:, skóra już nigdy nie będzie tak idealnie elastyczna jak w wieku 20 lat.
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    O to to to Mangaa :))) Popieram calkowicie kazde slowo :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Ja juz psychicznie nastawiam sie na weekend i indukcję.
    Zazdroszcze każdej mamie co rodzi przed , bądź w terminie bo mnie naprawdę męczy to czekanie.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    współczuję iza widać że już masz dość czekania...
    --
  4.  permalink
    Cześć dziewczyny :)
    Czytam Was i czytam i w końcu coś napiszę :)
    Wiem kobietki co przeżywacie, bo mój termin jest na 28 lutego.... Ehm.... ileż to stresu kosztuje :(
    Niby mam skurcze niby nie, nie wiem już sama. Wiem tylko, że mam pustkę w głowie, bo jak nie będę wiedzieć, że to już poród się zaczął... Wiem, że to nie możliwe, ale to moja pierwsza Dzidzia, więc panikuję :)))
    Już bym chciała mieć Maleństwo przy sobie :)
    Ah odnośnie flaka na brzuchu -> boję się tego strasznie jak będzie wyglądał po porodzie. :((
    Pozdrawiam Was Kochane :) :*
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Izuk jeszcze troszke i bedziesz tulic malenka :)))) ale wierze, ze to czekanie jest meczace :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    ew3ame: właśnie a czasami nie martwicię się w przód tym flakiem ja często o nim myślę mizerna dla tego że zawsze byłam szczupła i ciężko mi się przyzwyczaić do myśli że brzuch już nie będzie taki jak kiedyś ale arturek mi to zrekompensyje bo jest moim największym osiagnieciem :-)

Dobrze prawisz:bigsmile: Ja jakoś się nie przejmuję tym, że coś będzie nie tak. Bo i zapewne będzie. Już widzę, że mi przez ten brak ruchu pośladki osiadają, a po porodzie brzuch - wiadomo. Ale ja jak tylko dojdę do siebie po porodzie, to się na siłownię zapiszę. I jakoś się do formy wróci :bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Izus - myslisz, ze tak szybko Ci indukcje zaproponuja? Tu w UK czekaja nawet do 2tyg po terminie. Moze malenstwo sie zdecyduje i samo wyjdzie przed? :) Tego Ci zycze. Uszy do gory!
    Zobacz na mnie, ile ja przenosilam ;) haha, grunt to pozytywne nastawienie :) Bedzie dobrze :) Tak czy siak, niedlugo juz bedziesz swojego skarba tulic w ramionach :rainbow:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    ano mam juz dosc, czekasz na jakis znak , a u mnie cisza, zaden czop, zadne spinanie brzuszka ...nic...
    Jak bym wogole nie byla po terminie.
    Wczoraj juz dopadl mnie dol jak by to byla moja wina,ze malej tak wygodnie w brzuszku, no ale jak pisalam nastawiam sie juz ze najpozniej w weekend bedziemy we 3ke:rainbow:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 25.02.13 12:31</span>
    W piatek mam spotkanie z polozna a to bedzie juz 10dni po terminie, na ostatniej wizycie mowila ze wtedy ewentualnie bedzie mnie umawiac.
    Zobaczymy.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Izus - ja tak mialam prawie cale 3 tyg po terminie wg. OM, zero objawow :) Dopiero jak mi polozna poszperala przy szyjce to cos sie ruszylo ;) a moze juz byla pora.:wink: kto to wie. Pamietaj, ze jak bedziesz miala indukcje to mozesz wczesniej przed przebiciem wod, poprosic o epidiural. Dla mnie skurcze po przebiciu wod plodowych byly najgorsze w calym moim porodzie :devil: Gdybym wiedziala, ze moge dostac epidiural przed to bym wziela bez wahania. Pozniej musialam czekac 6 godzin na anestezjologa :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    madziauk
    wszystkie znajome , ktore w ostatnim czasie rodzily pisza by wziasc epidural przed indukcja,zeby nie czekac.
    Jesli do tego dojdzie tez chyba tak zrobie, nastawialam sie na porod w basenie, ze moze bez znieczulenia, ale indukcja chyba to wszystko zmieni.
    Ale w uk patrzyli na Twoj termin z USG?
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Izuś ja trzymam kciuki, zeby było jak zakładasz :) że w weekend będziecie w trójkę :*
    Ciekawe jak Venus bo już prawie 13 a ona się nie odzywa :D
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Izus - niby patrzyli na termin z USG, ale w wypisie ze szpitala na dokumentach z cesarki mam termin z OM i dane, ze urodzilam w 42tyg i 6 dniu ciazy. Wiec juz sama nie wiem. :confused:
    Szkoda, ze ja nie wiedzialam o tym epidiuralu. A! i Jak masz indukcje to raczej do wody Cie nie wpuszcza, bo jestes non stop pod ktg. Przynajmniej ja bylam. No chyba, ze Ci sie porod ruszy po zelu (ja go nie mialam, bo skurcze same sie zaczely), to wtedy mozna rodzic w wodzie. Tak slyszlalam przynajmiej. Na SR to mowili u nas.
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    No wlasnie jesli bedzie indukcja to mnie uziemia :confused: czego BARDZO NIE CHCE!
    ale nie bedzie wyboru,wiem ze na SR mowili ze maja jakies KTG z ktorym mozesz spacerowac , ale wiadomo jak to pozniej jest, zajete itp.
    No nic poczekamy zobaczymy, ale ciesze sie ze dziweczyny mi podpowiedzialy o tym epiduralu przed indukcja, kolezanka rodzila 6tyg.temu i MEGA przeciwniczka znieczulen, a teraz po wszystkim mowila,ze mogla by dzieki temu rodzic jeszcze raz i chodz bylo dlugo i mini komplikacje milej go wspomina niz dziewczyna obok , po NP z mega bolami itp.
    --
  5.  permalink
    Dziewczyny jak to jest z tym znieczuleniem? Czy w każdym szpitalu go mają?
    Bo jak pytałam to u mnie nie ma, i teraz nie wiem czy tak powiedzieli, żebym ich nie nękała o to, a dają i tak właśnie w takich wypadkach?
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Kwiatuszku, chyba raczej mają wszędzie, ale w niektórych trzeba płacić.
    Ja się bardzo cieszę, że mój szpital propaguje porody aktywne, na każdej sali porodowej jest piłka, worek i przenośne KTG, a znieczulenie jest bezpłatne. Mniej się boję porodu dzięki temu, że wiem, że będą mnie tam wspierać.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Iza kciuki by córunia się zdecydowała jak najszybciej wyjść. Wierzę, że takie oczekiwanie musi irytować :/
    --
  6.  permalink
    akirka: w niektórych trzeba płacić.

To wiem :) Tylko dlaczego na proste pytanie o to znieczulenie, położna odpowiada nie, a by mieli :)
    •  
      CommentAuthorMinia85
     permalink
    kwiatuszek86 nie we wszystkich dają
    --
  7.  permalink
    Minia85: kwiatuszek86 nie we wszystkich dają

Nie chodzi mi o to czy dają, tylko czy w ogóle mają :)
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    Tego nie rozumiem jak w dzisiejszych czasach mogą nie mieć znieczulenia, i te dodatkowe opłaty... Ehh.. My na SR ogladalismy sale do porodów i niektóre są naprawdę "przytulne". W sali z basenem masz oczywiście łóżko jak chcesz się przenies, muzyka, przygaszone światło, łazienka.
    Wygladalo dość domowo. Są i owszem sale wyposażone w większą ilość sprzętów gdyby coś się działo i byly potrzebne.
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Iza no niestety :sad: Tylko od czego to zależy , że jeden szpital ma darmowe znieczulenia, w innym darmowych nie ma , ale można zapłacić i mieć... a jeszcze w innych w ogóle nie ma opcji nawet jakby się chciało zapłacic :confused:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Izus - te znieczulenie jest rewelacyjne :) skurcze są naprawdę koszmarne i wykanczajace, przynajmniej te co ja mialam po przebiciu wód takie byly. Po epidiuralu nic a nic nie czułam. Nawet drzemke sobie ucielam ;) a skurcze po oksytocynie miałam co 2-3 minuty i ponad skale. Nic nie czułam. Byłam przed porodem taka zwolenniczką porodu naturalnego, a teraz jakbym mogła rodzic następny raz sn to wzielabym epidiural bez wahania.

Moim zdaniem każda kobieta powinna mieć wybór czy rodzic z czy bez. To co sie dzieje w niektórych szpitalach w Polsce, ze nie ma znieczulenia. To koszmar. W moim rodzinnym mieście w Pl odeszli od znieczulen, bo były płatne. Więc nielegalnie pobierałi opłaty. Tłumacza sie tym, ze brakuje im anestezjologow. :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorMinia85
     permalink
    kwiatuszek86: Nie chodzi mi o to czy dają, tylko czy w ogóle mają :)

Jak nie wiadomo, o co chodzi to chodzi o kasę. Znieczulenie zapewne mają, gorzej jest pewnie z anestezjologami. Wiem jak sytuacja wygląda na dolnym śląsku, jak rodziłam 2 lata temu w jednym szpitalu mieli kasę na dodatkowego anestezjologa w godz. 8-16 od pon do pt i była szansa na znieczulenie pod warunkiem, że miał czas i się zapłaciło.Od zeszłego roku wszedł w życie program, dzięki któremu 13 dolnośląskich szpitali(z 35) mogło wprowadzić znieczulenia. W pozostałych nie ma takiej możliwości, bo nie ma środków na dodatkowych anestezjologów. Nie wiem, jak w innych województwach
    --
    •  
      CommentAuthorkwiatuszek86
     permalink
    madziauk: Moim zdaniem każda kobieta powinna mieć wybór czy rodzic z czy bez.

Moim zdaniem również. A myśl, że w każdej chwili możesz wziąć sobie znieczulenie jest na pewno zdecydowanie lepsza niż ta, że możesz po prostu nie wytrzymać tego bólu ;/

Czasem oglądam porodówkę na TLC :) Tam to jest luksus, znieczulenie jakie kto sobie życzy, gaz, czy co tylko. Opieka 24 h, położna cały czas przy sobie, pokoje jednoosobowe. Polsce baaaardzo daleko do tego. No ale cóż tu nam przyszło żyć :/
  8.  permalink
    Myślę że to wynika z finansów danego szpitala...jest taki jeden szpital (w moim mieście rodzinnym) gdzie nie dają znieczuleń, bo nie mają "na stanie"wolnego anestezjologa...By podawać pacjentkom znieczulenie, szpital musiałby zatrudnić jeszcze jednego anestezjologa, co wiadomo wiąże się z kosztami...

dlatego ja bym chciała rodzić ze znieczuleniem i chyba wybiorę duży szpital w Łodzi a nie mały, miejski gdzie mimo że czułabym się komfortowo (moja teściowa pracuje na noworodkach), a ja znam ginekologów....na szczęście jak to sobie tłumaczę ( tak do wszystkiego związanego z tą ciążą podchodzę:P), że JA MAM JESZCZE CZAAAAS przecież:)))):wink:
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    witam bo juz nie pamietam czy sie dzis witalam :grouphug: tak was podczytuje i jesli chodzi o znieczulenie to ja jestem anty , rodzilam dwa razy i dalam rade bez ,moja psiapsiola rodzila ze znieczuleniem i w sumie to o wiele dluzej jej zeszlo ,po filmach tez wnioskuje ,ze chyba prawda jest z tym,ze trudniej wyczuc chocby moment parcia

Treść doklejona: 25.02.13 13:58
    Zreszta ja wogole nie myslalam o jakims tam znieczuleniu ,wrecz modlilam sie by urodzic silami natury bo dla mnie to jest piekne ,jedyne co to panicznie boje sie naciecia krocza bo jak wspomne sobie o szyciu to mnie trzesie :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny mamy stronę 2000 :)
    Co do znieczuleń - ja nie mówię nie, bo nie wiem jak zareaguję na taki ból. Ale widziałam ostatnio fragment Miasta Kobiet na TVN Style, gdzie babka mówiła, że teraz się znieczula zwykłe borowanie zębów, to dlaczego nie poród?
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    akirka w sumie racja :thumbup: ale ja sobie poodczuwam bardziej ,a cooo mi tam:boogie:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Ja też widziałam tą zajawkę :D ciekawa jestem tego odcinka :D
    I teraz na tvn style rusza program pani Bosackiej bo jest w ciąży i będzie opowiadać o wszystkim od początku :D
    Start w ten weekend :D
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Akirka też widziałam właśnie fragment tego programu. Dla mnie to w ogóle mam wrażenie, że poród to został daleko w tyle jeżeli chodzi o postęp w medycynie. Kobieta traktowana jako krowa rozpłodowa. Zero intymności, niczego. Przecież to i tak samo w sobie jest wydarzeniem mało intymnym i bolesnym, to można na prawdę zrobić wszystko, żeby przebiegło najłagodniej i w odpowiedniej atmosferze.
    -- ,
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.