Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKandyzowana
    • CommentTimeMar 1st 2013 zmieniony
     permalink
    Kazdy ma swoje opinie i swoje przekonania i niech tak zostanie :) podkreslalam kilka razy , ze kazdy ma swoje zdanie i bardzo dobrze - niech je ma , niech sie dzieli i niech dyskutuje.. wrocmy do tematu..

Venus - jak tam samopoczucie ?

Gdzie sie podziało reszte przyszłych mamuś ?

Migot. - ja tez nie kupuje ubranek takich do codziennego uzytku w 5-10-15 i mam ubranka jak napisalam z innych firm (H&M tez mam). NApisalam ze czasem mozna w tych sieciowkach cos znalezc jak np. ja znalazlam tą bluze i to jedyna rzecz jaka mam z tego sklepu ale kupowalam nie bedac w ciazy - ubranka dla innych dzici i mamy byly zadowolone - to tez napisalam.

Ja lubie bardzo: Świat Dziecka, F&F i H&M - tylko na razie nie inwestuje az tak .. zaczne pewnie po 68 rozmiarze ;-)
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
    • CommentTimeMar 1st 2013
     permalink
    Kandy, już po raz kolejny widzę u Ciebie słowo PEACE, naturalnie wiem, co znaczy i dlatego kompletnie nie rozumiem dlaczego tak często go używasz? Przecież my nic złego i strasznego nie robimy:wink: Jakoś tak mi nie pasuje:confused:
    --
  1.  permalink
    A mozemy juz zmienic temat?! Bo ja nie mialam zamiaru wywolac tu takiej dyskusji a zaczynam czuc sie malo komfortowo i czuje sie jednak w jakis sposob lekko atakowana. Moze nei macie takiej intencji ale tak wlasnie ja to odbieram. Chyba na jakis czas powstrzymam sie od swoich opinii ( i nie mowie ze sa one zawsze wlasciwe) ale kurcze... miłego dnia.
    --
    •  
      CommentAuthorJaheira
     permalink
    Kandyzowana: Chyba na jakis czas powstrzymam sie od swoich opinii ( i nie mowie ze sa one zawsze wlasciwe) ale kurcze...

Kandy może to efekt tego,że czasem, pomimo braku doświadczenia, podważasz opinie osób, które są kilka kroków prze Tobą?
    A czasem mam też wrażenie,że jesteś do niektórych osób uprzedzona i może "dla zasady" bierzesz ich zdanie, jako próbę ataku itd...?
    --
    •  
      CommentAuthorIzUK
     permalink
    ja na szybko po wizycie u położnej.
    Masaż był dziś silniejszy bo już cokolwiek dało się zrobić. Rozwarcie na 2cm , dużo miekciejsza niż tydzień temu. Jeśli do.niedzieli nic nie ruszy to umówiona jestem na niedzielę na 10.30 na ktg i konkretny masaż. Jeśli po nim nic to wtorek szpital. Narazie spaceruje, ale żadnych boli nie mam po tym a'la masazu.
    Do później :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    IzUK ja przed samym porodem ( 2 h od wyjscia bobaska ) mialam robiony i normalnie kocham masaz szyjki macicy bo jak mialam mega surcze to mnie rozluznialo :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    czasami na "przyszlych mamusiach" czytam: "jak ja sie nie moge sie doczekac az bede tulic mojego maluszka!", po czym na "rozpakowanych", 2 miesiace pozniej:" dziewczyny, co mam zrobic, zeby moje dziecko samo usypialo?" - heheh... najwyrazniej wkroczyly juz do akcji "dobre" ciocie i sasiadki, ktore uwazaja czesty kontakt dziecka z mama za brzydki nawyk i probuja to (czasami NIESTETY skutecznie) wmowic swiezo upieczonym mamom...

A ja myślę, że to nie dobre rady a zmęczenie wkracza do akcji :wink: I wcale mnie to nie dziwi, ja tam nie narzekam, że moje dziecko zasypia samo :tongue:
    No ale co do reszty to się zgadzam, dziecko wiele założeń mamy weryfikuje już w pierwszym tygodniu :wink: Ja co prawda nie jestem z gatunku mam, które od początku zachwycały się chustami czy np. wielorazowym pieluchowaniem (to mnie np. dalej nie pociąga), ale ostatnio jak mała zaczęła wymagać więcej uwagi, czyli zamiast w trybie spanie-jedzenie zaczyna normalnie żyć (że tak powiem) i chce wszystko oglądać, najlepiej będąc na rękach- to chyba by mi one opadły do ziemi bez chusty :wink: Także czystopraktyczne względy mam tu na myśli. O nosidłach czytałam sporo, bo na początku tylko to brałam pod uwagę- ale teraz postanowiłam się wstrzymać i na pewno nie siedzącego dziecka bym do nosidła nie włożyła.
    No i któraś z Was pisała o dżinsach dla noworodka- wiecie, że my mamy z 5 par? :crazy: Nawet jedne Basia miała na sobie :tooth: (super wyglądała ten raz :rolling:)
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Nera86: No i któraś z Was pisała o dżinsach dla noworodka- wiecie, że my mamy z 5 par? :crazy: Nawet jedne Basia miała na sobie :tooth: (super wyglądała ten raz :rolling:)

:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Hmmm, to ja odejdę od tematu i znowu mi te krwinki wyszły w moczu wrrrr, dobrze że wizyta już we wtorek.
    Dziś żeby było "ciekawiej" boli mnie podbrzusze, pęcherz i mam zawroty głowy...
    Czy mogę na własną rękę wziąć Urosept?

Kandy jak się wstawia dwa suwaczki w podpis, podpowiedz proszę bo ja ciemna masa i mi się nie udało:(
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Kandyzowana: Chyba na jakis czas powstrzymam sie od swoich opinii ( i nie mowie ze sa one zawsze wlasciwe)

Kandy nie powstrzymuj sie, ja uwazam ze im wiecej opinii na jakis temat tym lepiej :) Ja podobnie jak Ty pierwszy raz bede mama i rowniez mam swoje zdanie na rozne tematy...pewnie w wielu kwestiach sie myle i praktyka zweryfikuje teorie ale w koncu mamy prawo do pomylek i do wlasnych przemyslen, czlowiek uczy sie na bledach :))) W kazdym razie bardziej identyfikuje sie z Toba niz z doswiadczonymi mamusiami :) Czuje sie ten entuzjazm i wibracje debiutujacej ciezaroweczki :)
    Takze Kobitki, ktore juz jestescie mamusiami, nie krytykujcie tak naszych wypowiedzi i pozwolcie sie pomylic, bo tylko tak sie czegos nauczymy :) Wszelkie Wasze rady oczywiscie mile widziane, tylko kurcze czasem jakies takie niesympatyczne niektore komentarze...
    --
  2.  permalink
    MAnga - urosept albo Żuravit możesz spokojnie.

Co do krwinek to nie wiem kochana, dobrze ze masz wizyte we wtorek. Ja tfu tfu mam mocz idealny :P wiec nie wiem co i jak...

Zawroty głowy i omdlenia tez mi sie zdarzają.. niestety uroki ciazy :(

ale już połowa za Tobą :D pomyśl, że już z każdym dniem blizej końca ciazy:)
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    mangaa niby ten lek przepisuje sie ciezarnym w leczeniu np.kamienicy nerkowej i to nawet jeszcze w 1 trymestrze...hm sama nie wiem,ja zawsze konsultowalam sie telefonicznie z lekarzem

Treść doklejona: 01.03.13 15:47
    Kandy powiedz mi kochana,to Twoje pierwsze USG 3D czy tez wczesniej robilas ?? pytam bo planujemy sie wybrac ,zwykle mam dopiero 28 kwietnia,jajo zniose do tej pory :jumping:

Treść doklejona: 01.03.13 15:49
    o jaaaaaa dzis 15 tydzien :crazy::crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ja mam piasek w nerkach, więc może podrażnia.... Spróbuję Uroseptu.
    Nie będę robić rabanu, bo nie mam krwiomoczu tylko krwinki w osadzie i nie jest to jakaś duża ilość więc dotrwam do wtorku.

Kandy a co do tych suwaczków? Oświeć mnie please... ostatnio próbowałam to tylko jeden kod mi się wyświetlał..
    --
    •  
      CommentAuthorKandyzowana
     permalink
    Manga- ale jaki kod i jakie suwaczki? Chetnie pomoge ale nie rozumiem o co chodzi :D

Nera, to moje 3cie USG 3d ale, w 17 tygodniu dziecko jest jeszcze zniekształcone i odradzam- szkoda pieniedzy.. dopiero połówkowe jest w miare wyraźne... - w mojej karcie ciazy jak wejdziesz bedzie porownanie USG 4d z 21 tygodnia i z 27 tygodnia ciąży.. teraz dopiero widac wyrazniej dzidziulka :)
    --
  3.  permalink
    Manga kup sobie Prenatal Uro Care. Dla kobiet w ciąży. I wcinaj żurawinkę. I duuuuużo wody z cytrynką:wink:
    Ja jak trafiłam na początku lutego do szpitala to mocz miałam tragiczny. A objawów żadnych nie miałam. Chyba przez tą e coli. Wyczytałam nawet ostatnio, że to bakteria odpowiedzialna za większość infekcji układu moczowego. Teraz zapobiegawczo wcinam żurawinkę i te tabletki. A dużo masz tych krwinek?
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    azniee: A ja myślę, że to nie dobre rady a zmęczenie wkracza do akcji

No niekoniecznie, różnie jest. Ja tam pozwalałam wisieć na cycku małej ile się da, jak była taka maleńka, bo w sumie to wtedy odpoczywałam. Czy na rękach ją lubiłam nosić, a nie raz nie dwa słyszałam "buajaj, bujaj to zobaczysz z rąk Ci nie zejdzie" i tym podobne teksty, były na porządku dziennym. Czasem jest też zmęczenie, bo taki noworodek jak się przyssie, to nie ma zmiłuj się. I większość dzieci z tego prędzej czy później wyrasta :) i to szybciej niż byśmy chciały. Ja na przykład marzę, by mi teraz tak Nadia czasem pospała na piersi, a ja bym spała razem z nią :devil: Szybko zaczynamy czasem tęsknić za tym czego tak bardzo chciałyśmy się pozbyć :>

Kandy nikt Cię tu nie atakuje, nie czuj się tak :wink: Warto przeczytać zdanie innych, dlatego nie pisz, że skończyłaś już dyskusję w temacie chust, bo być może jakaś inna przyszła mama, coś z tej dyskusji właśnie wyciągnie :) Chusty są wspaniałe, świetnie działają na biodra dziecka, na kolki, uspokajają, dają cudowną bliskość. To samo zdrowie :) A rozleniwiają to już prędzej bujaczki, leżaczki i inne wynalazki, przynajmniej w moim odczuciu bardziej niż noszenie dziecka przy sobie. Jest to bardzo naturalne. I znane już nie wiem od jak pradawnych czasów, nic nowego w tym temacie nie zostało wymyślone, od tysięcy lat dzieci tak są noszone przez matki. Nowe to są wózki i wożenie dzieci na płasko :wink: Także nie denerwuj się, bo też i nie ma ku temu żadnego powodu :bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Kandy, kochana do poprzedniej wypowiedzi dopisałam ale pewnie nie zauważyłaś jak edytowałam:
    Kandy jak się wstawia dwa suwaczki w podpis, podpowiedz proszę bo ja ciemna masa i mi się nie udało:(
    Jak wklepuję po prostu dwa kody obok to jeden się wyświetla a drugi nie, coś trzeba wstawić pomiędzy nimi?

Cytrynko 2-4 wpw w osadzie.
    Chyba zakupię te specyfiki... Dzięki.
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Kandyzowana dziekuje kochana,a zatem sie wstrzymam :hugging:
    --
  4.  permalink
    ALe mi brzuch faluje, jakby Adas chcial juz wyjsc na zewnatrz zniecierpliwiony ciasnoscia :P ale jeszcze musi wytrzymac dobrych kilka tygodni :P

ja to za duzo dzidzi nie ponosze bo mam kregoslup w oplakanym stanie i po porodzie bede na bank musiala sie nim zajac jak juz bede miala oczywiscie chwile na lekarzy..

Treść doklejona: 01.03.13 16:05
    Manga, ja wstawialam dwa kody obok siebie - bez spacji miedzy jednym a drugim :) i mi działa :o musisz poeksperymentowac. bo nie wiem czemu tak nie działa. :(

Nerka, skarbie - lepiej poczekaj bo szkoda pieniazkow na 3d wczesniej niz przed połówkowym USG :)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Kandyzowana: zniecierpliwiony ciasnoscia :P

Pod koniec to dopiero będzie mu ciasno :devil: Jak sobie przypomnę te stopy pod żebrami :bigsmile:
    Kandyzowana: ja to za duzo dzidzi nie ponosze bo mam kregoslup w oplakanym stanie i po porodzie bede na bank musiala sie nim zajac jak juz bede miala oczywiscie chwile na lekarzy..

Może mąż ponosi :) To jest naprawdę miłe uczucie, nosić takiego skrzata i tak sobie myślę, że nosić go pewnie i tak trochę będziesz na rękach. Dobrze zawiązana chusta, to wspaniałe odciążenie dla kręgosłupa. Ciężar się zupełnie inaczej rozkłada, jest naprawdę o wiele wiele wygodniej niż takie bujanie dziecka na rękach, więc może Jemu przypadnie do gustu :>
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
  5.  permalink
    Ja też tak mam teraz i to już po leczeniu antybiotykiem więc się nie przejmuj. Norma jest do 3 wpw. Myślę, że te specyfiki póki co dadzą radę. A do wtorku już blisko więc lekarz coś zaradzi. Ja dzisiaj powtarzałam badanie moczu i wyniki będą w poniedziałek. Mam nadzieję, że już będzie ok.
    --
  6.  permalink
    Penny - moze masz racje, zobaczymy jak juz sie maluszek urodzi ;)
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    mangaa: Jak wklepuję po prostu dwa kody obok to jeden się wyświetla a drugi nie, coś trzeba wstawić pomiędzy nimi?

ja wstawilam ze spacja - ale dla mojej wygody, zebym wiedziala gdzie sie konczy pierwszy z gdzie zaczyna drugi :wink:
    (w razie gdybym chciala cos zmienic)
    --
  7.  permalink
    Witam się piątkowo:bigsmile:
    Kandy dzięki ,że pytasz o męża:bigsmile:Czuje się dobrze choć czasem oko go boli i marudny jest wtedy bo tabletki nie pomagają:confused:Ale ogólnie cieszę się ,że jest w domu i będzie przy porodzie jak coś:bigsmile::bigsmile:
    Ja czuję się dobrze ogólnie...tylko wieczorami mnie kłuję w szyjce i ciągnie tam na dole...czuję jak mała mi gmera tam:bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No i jak zwykle mi się nie udało ;)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Kandy ja się średnio czuję, fizycznie to wiadomo co mi dolega ale normalne na końcówce a psychicznie jestem bardzo zestresowana jutrzejszym dniem :neutral::neutral::neutral:
    Izuk trzymam mocno kciuki za rozkręcenie się sytuacji :winkkiss::thumbup:
    Cytrynko jak się czujesz?? jak córeczka??
    Manguś mam nadzieje, że nic złego się nie dzieje :neutral: chociaż na początku ciąży też miałam infekcję pęcherza moczowego, niby to normalne bo flora bakteryjna się zmienia.
    Ciekawe co tam u Sushi, Zelaznej, Znalezionej i u Niezalogowanej??
    --
  8.  permalink
    IZUk gratuluje tych 2cm:bigsmile::bigsmile:Oby reszta poszła szybciej:bigsmile::bigsmile:
    Venus nie stresuj się jesteśmy z Tobą i Lesiem:bigsmile:

Treść doklejona: 01.03.13 16:31
    mam pytanie odnośnie tego nieszczęsnego rocznego urlopu macierzyńskiego:)
    Mam termin wg OM na 19 marca ...czyli jak urodzę w terminie załapie się i teraz pytanie:
    -Czy mogę teraz się zadeklarować że jeżeli się załapie to chcę skorzystać z całego roku?
    -Czy dopiero we wrześniu mogę ewentualnie przedłużyć????
    -gdzie ewentualnie się mogę zadeklarować w ZUSie??
    - czy to ma być zgłoszone na 2 tygodnie przed planowana data porodu

Treść doklejona: 01.03.13 16:32
    wybaczcie ,że zaśmiecam to forum ale tu szybciej chyba dostanę odpowiedź:bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Dziewczyny..
    strasznie się przestraszyłam na 2 noce byli u nas znajomi, też starają się o dzidzię..
    I dziś się dowiedziałam, ze wyszło jej, że ma Cytomelagię :((
    Bardzo się boję, że jakimś cudem się od niej tym zaraziłam..
    co mogę teraz zrobić?
    -- [/url]
  9.  permalink
    Dziewczyny a jak tam choróbsko bo ja dzisiaj poszłam do lekarza bo od bólu gardła przeistoczyło się w kaszel ból głowy i kości. Dostałam chorobowe pani doktor chciała mi dać 2 tygodnie zwolnienia ale stwierdziłam że tydzień wystarczy. Pracuję z młodzieżą więc wole posiedzieć troszkę w domu żeby choroba bardziej się nie rozwinęła.
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    Asiula_6_9_91: co mogę teraz zrobić?

zadzwon do twojej ginekolog.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Asiula ale wyszło jej w klasie IgM czy IgG dodatnie?
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Nie wiem :( siedzę i ryczę :(
    Mój ginekolog jest w moim mieście i przyjmują tylko na nfz :(
    Chyba pojadę gdzieś prywatnie zaraz bo oszaleje :(
    -- [/url]
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    DominiczkaA: Mam termin wg OM na 19 marca ...czyli jak urodzę w terminie załapie się i teraz pytanie:
    -Czy mogę teraz się zadeklarować że jeżeli się załapie to chcę skorzystać z całego roku?
    -Czy dopiero we wrześniu mogę ewentualnie przedłużyć????
    -gdzie ewentualnie się mogę zadeklarować w ZUSie??
    - czy to ma być zgłoszone na 2 tygodnie przed planowana data porodu

Treść doklejona: 01.03.13 16:32
    wybaczcie ,że zaśmiecam to forum ale tu szybciej chyba dostanę odpowiedź

Kochanie jak masz termin na 19 marca to śmiało pisz o urlop roczny, będziesz miała płatny 80 % i słyszałam, że trzeba w pracy to zgłosić tydzień przed porodem, co z ZUSEM to nie wiem ryba, musisz się dowiedzieć wszystkiego...poczytać itp. Nie zaśmiecasz kochana, jak ktoś coś wie to zawsze doradzi, podpowie itp :grouphug: Chyba, że chcesz mieć 100% płatne pierwsze pół roku a później drugie pół roku 60%. Ale uważam, że pierwsza opcja jest lepsza :winkkiss:
    --
  10.  permalink
    Asiula idź prywatnie lepiej ...ja bym poszła

Treść doklejona: 01.03.13 16:45
    Venus też tak uważam i dlatego chcę się dowiedzieć ,bo jeżeli będę miała przez drugie pół roku płatne 60% to nie skorzystam raczej
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    No chyba zaraz pojadę :(
    -- [/url]
  11.  permalink
    lepiej się przebadać i dowiedzieć czy wszystko ok...swoja drogą ta Twoja znajoma jest niepoważna trochę ,że naraża Ciebie i dzieciątko na zarażenie:sad:
    --
    •  
      CommentAuthoraguncia
     permalink
    DominiczkaA: swoja drogą ta Twoja znajoma jest niepoważna trochę ,że naraża Ciebie i dzieciątko na zarażenie

ona chyba o tym nie wiedziala...
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Asiula no idź się zbadać kochanie :smile: myślę, że specjalnie to nie zrobiła, nie narażała by Cię....
    --
  12.  permalink
    a sorki możliwe że nie wiedziała...nie oceniam bo nie wiem w sumie...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    To jest dosyć istotne czy jest dodatnie w klasie igm czy igg bo tu jak z toksoplazmozą, może nie przechodzi aktualnie zakażenia?
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    No zapewne nie... I jeszcze mi napisała ze lekarz jej powiedział ze jakby była w ciąży teraz to by raczej poronila .. nie ma jak to pocieszenie... wyszło jej dodatnie igg
    -- [/url]
  13.  permalink
    Asiula nie martw się, wszystko na pewno będzie ok.
    Venus czuję się inaczej. Dziękuję że pytasz.Tzn skurcze mam prawie codziennie. Zdarzają się co 10min przez kilka godzin ale raczej bezbolesne. Od niedzieli mam mdłości i kilka razy już wymiotowałam. Macica jest chyba teraz najwyżej i myślę, że to przez to powróciły dolegliwości pierwszego trymestru. Od wczoraj boli mnie też głowa i jakaś taka podenerwowana jestem ale wiem, że to już czas. Zbliża się poród i tak ma być:wink: Czekam na rozwój wydarzeń ale może akurat wytrwam do kwietnia:wink: Niunia się wierci. Zwłaszcza wieczorem. Dzisiaj już trzy razy miała czkawkę. Tylko, że u niej trwa to około 15minut.

Jeju już jest marzec. A tak niedawno pisałam, że chciałabym żeby już był marzec żebym mogła być w pierwszej piątce. A tu dzieciaczki uparciuszki się trafiły:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dodatnie IgG wychodzi w przetrwałym zakażeniu, ważne jest tu IgM czy było ujemne?
    Hmmm próbuję się upewnić bo może nie ma co rabanu robić, choć lekarz pewnie by zwrócił na to uwagę..
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Ale lekarz kazał jej zbadać tylko igg... igm nie miała badanego...

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 01.03.13 17:01</span>
    Ale lekarz kazał jej zbadać tylko igg... igm nie miała badanego...

Dziękuje Mangaa :-* ale jak nie miała tego igm badanego to chyba i tak zaraz pojadę
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Acha, no to widzisz, nie wiadomo co jest grane. Bo to jak z toksoplazmozą - IgG może być dodatnie, a IgM ujemne - świadczyłoby to o przebytym zakażeniu. Jeśli zaś IgM byłoby dodatnie to oznaczałoby, że przechodzi aktualnie i może zarażać..
    Ciekawe na jakiej podstawie lekarz powiedział, że by teraz poroniła skoro nie wie czy ma aktywne zakażenie...
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Edytak ja tez pracuje z dziecmi i juz prawie mlodzieża, i jak w 17 tyg zlapalam zapalenie oskrzeli to chcieli mi dac zwolnienie na stale ale nie chcialam :wink: udalo sie jakos dobrnac do poczatku 29tyg i teraz odpoczywam i jak wszystkie lekkie przeziebienia i kaszle przeszly :bigsmile: mam nadzieje, ze szybko dojdziesz do siebie :smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    No właśnie nie wiem :(
    Dzwoniłam do lekarza, powiedział, że ryzyko jest bardzo małe i mam się nie denerwować. dziś go nie ma w gabinecie.. najszybiej może mnie przyjąć w poniedziałek.. i teraz siedzę i szukam kogoś :(
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    wyszło jej dodatnie igg

Z tymi badaniami jest różnie. Ja mam dodatnie IgG bardzo wysokie czyli przeszłam CMV, Koleżanka miała dodatnie IgM i IgG a z awidności wyszło, że to stara sprawa. Dużo zależy od organizmu. Na pewno skonsultowała bym się z ginem skoro ma cię to uspokoić bo nerwy w twoim stanie nie wskazane.

Wg samo IgG nie jest groźne, bo to przetrwałe zakażenie czyli PRZEBYTE, a nie w trakcie. Ale twoja koleżanka powinna oznaczyć obie klasy dla swojego spokoju.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    bari_87: Koleżanka miała dodatnie IgM i IgG a z awidności wyszło, że to stara sprawa

W CMV jest coś takiego jak zakażenie pierwotne i nawrót choroby. Przy nawrocie może ponownie się pojawić IgM w surowicy i wtedy można zarażać (pomimo, że awidność wychodzi wysoka)...
    Wg mnie IgM jest tu zawsze kluczowe.
    --
    •  
      CommentAuthorbari_87
     permalink
    O widzisz mangaa znowu coś się dowiedziałam:bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.