Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorbaribal
    • CommentTimeMar 10th 2013
     permalink
    Wracam jeszcze do pytania Cytrynki odnośnie pomiarów macicy przed porodem.
    Wyczytałam, że przeprowadza się następujące pomiary:
    - Wymiar międzykolcowy - Jest to odległość między kolcami biodrowymi przednimi górnymi, które znajduje się przesuwając dłonie wzdłuż górnej krawędzi talerza biodrowego do przodu. Prawidłowy wymar wynosi 25-26 cm.
    - Wymiar międzygrzebieniowy - Jest to odległość pomiędzy najbardziej na boki wystającymi punktami tzw. talerza kości biodrowej. Prawidłowy wymiar wynosi 28-29 cm.
    - Wymiar międzykrętarzowy - Jest to odległość między krętarzami kości udowej czyli najbardziej na boki wystających części ud. Prawidłowy wymiar wynosi 31-32 cm.
    - Sprzężna zewnętrzna -Jest to odległość pmiędzy środkiem górnego brzegu spojenia łonowego a zagłębieniem pomiędzy 3 i 4 kręgiem lędźwiowym znajdującym się na szczycie szpary pośladkowej. Prawidłowy wymiar wynosi 20 cm.
    Jeżeli sprzężna zewnętrzna jest mniejsza niż 18 cm wówczas sprzężna prawdziwa jest na pewno skrócona.

Oczywiście mój przypadek niekoniecznie jest miarodajny, ale w przypadku pierwszej ciąży, gdy dokonano mierzenia sprzężnej, wyszło tylko 16 cm i było to wskazaniem do cc.
  1.  permalink
    Venus mocno zaciskam kciuki aby poszlo jak najszybciej!!!:cool::wink:
    •  
      CommentAuthorbuba79
     permalink
    bilia, ew3 : dziękuję za wskazówki i dodanie odwagi :) Ja w pierwszej ciąży od samego początku miałam takie wymioty po kilkanaście razy w ciągu dnia i dostałam od razu L4. Moja ciąża była wysokiego ryzyka, ale najważniejsze że wszystko dobrze się skończyło. Poinformowałam wtedy szefa telefonicznie, bo wówczas już w zasadzie nie wychodziłam z domu. Było to 9 lat temu. Od tego momentu szef już zmienił się dwa razy. Po rocznym wychowawczym wróciłam do pracy ale miałam niezłe przeboje wtedy mimo, że pracuje w budżetówce. Chyba przez takie doświadczenia mam teraz stresa, ale teraz najważniejsze jest maleństwo i muszę negatywne emocje odganiać.
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Mangaa - ja też jedno genetyczne będę miała. Napisałam jakie miałam do tej pory. Ale niestety, niestety mój gin nie odbiera już porodów. I też chcę pójść na wizytę do jakiegoś gina, który w szpitalu pracuje, żeby mieć jakiegoś gina, który mi ten poród odbierze. Szczególnie, że nie wiem czy nie dostanę skierowania na cesarkę. Zresztą ja się już tak na nią nastawiłam, że i nie wyobrażam sobie sn.
    -- ,
  2.  permalink
    Baribalku mi ten pierwszy pomiar wyszedl 20 cm a powinno byc 25~26.A reszta ponoc ok. Lekarz nic nie mówił o cesarce ale wynik go zmartwil. No zobaczymy co z tego będzie.Ale pewnie przed samym porodem pomierza a jak nie to powiem o tym.
    --
  3.  permalink
    cytrynka251: Baribalku mi ten pierwszy pomiar wyszedl 20 cm a powinno byc 25~26.A reszta ponoc ok. Lekarz nic nie mówił o cesarce ale wynik go zmartwil. No zobaczymy co z tego będzie.Ale pewnie przed samym porodem pomierza a jak nie to powiem o tym.

to jest podstawowy pomiar w trakcie przyjęcia pacjentki na salę porodową i na oddział, więc muszą pomierzyć miednicę. Najważniejsza jest ta sprzężna...tłukłam te pomiary na studiach...
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Witamy sie niedzielnie :))

Ciekawe czy Venus juz tuli Lesia :rainbow:
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Dżasti masz racje ja też nie zamierzam oszczędzać :)
    Dziś samopoczucie dobre , ale jeszcze małe sprzątanie przede mną bo jutro mam wizytę teściów :)

P.S. Dostałam super broszurkę jak sobie radzić z dolegliwościami w ciąży itp i zaniepokoiła mnie jedna rzecz, mianowicie pisze tam ze jak ma się śluz wodnisty w ciązy to powinno się natychmiast zgłosić do lekarza wiecie coś na ten temat?
    Bo ja mam taki śluz i zaczynam się denerwować :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorczajnik
     permalink
    Też się witam niedzielnie :-)

Venus! Powodzenia! :kissing: Mam nadzieję, że to spóźnione życzenia i jesteś już po wszystkim razem z Lesiem...

buba79: U mnie z pracą było tak, że zanim zdążyłam przemyśleć, kiedy powiedzieć, zaczęłam plamić (jakoś koło 6 tygodnia), poszłam do lekarza i dostałam nakaz leżenia i L4. Potem wróciłam na 2 dni do pracy, ale znowu sytuacja się powtórzyła, więc kolejne L4... Jak wróciłam za drugim razem, to powiedziałam już o ciąży, przede wszystkim dlatego, że nie chciałam siedzeć 8h przed komputerem. Wtedy już serduszko biło i można było założyć, że wszystko pójdzie dobrze :-) Co do domyślających się koleżanek, to u mnie nie było problemu, bo pracuję z prawie samymi facetami :D

Kandy: Ja tak mam z kawą inką, że raz mi smakuje, a raz nie. Czasami jeszcze piję Anatola, ale Inka mimo wszystko jest lepsza... Ostatnio z okazji urodzin siostry wypiłam pierwszą od ponad pół roku prawdziwą kawę (ale tylko z połową espresso, żeby nie była za mocna) i byłam szczęśliwa
    :jumping:

Co do pomiarów miednicy, to jestem bardzo ciekawa, co mi wyjdzie. "Na oko" powinno być dobrze, ale nigdy nie wiadomo... Poza tym, jak bobas nie fiknie głową w dół, to i tak czeka mnie CC :confused:
    --
  4.  permalink
    Venus trzymam za Was kciuki bardzo mocno!:smile:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Venus,powodzonka!:)
  5.  permalink
    stokosia87: Bo ja mam taki śluz i zaczynam się denerwować

stokosia ja na Twoim etapie miałam podobnie z tym śluzem, lekarz nie kazał mi się tym niepokoić, ponoć to fizjologia. Jeśli nie ma plamień, krwi, to raczej jest ok:wink:
    tak w ogóle to widzę, że jesteś na podobnym etapie, a w zasadzie na identycznym jak ja rok temu:wink: na kiedy masz termin? czyżby 10-11 listopada? :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    Anaraida - mam do Ciebie pytanie: w przypadku, gdy istnieje wskazanie do cc, to jakie masz zdanie w kwestii znieczulenia? Polecałabyś znieczulenie ogólne czy zewnątrzoponowe?
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Ale super, że Venus już rodzi:D
    Ja jutro usg i umieram ze strachu..
    Też mam czasami wodnisty śluz ale niby jest ok..
    Mam nadzieję, że wszystko będzie ok..
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorstokosia87
    • CommentTimeMar 10th 2013 zmieniony
     permalink
    violet usg jeszcze nie robiłam , ale na wizycie wstepnie dr wpisała 9 listopad :)
    Będzie mały skorpionik :)
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Venus- powodzenia kochana!!:thumbup:

w pracy powiedzialam od razu kolezankom, by zamienily sie ze mna obowiazkami
    bo czesc mojej pracy jest szkodliwa w ciąży...
    szefowej powiedziałam po usg genetycznym w 12 tc.
    buba- gratulacje :clap:
    --
  6.  permalink
    Baribal każde znieczulenie nosi ze sobą możliwość komplikacji. Teraz stosuje sie najczęściej zewnątrzoponowe ze względu na możliwość kontaktu z pacjentka i wygode. Wiadomo ze po tym znieczuleniu trzeba leżeć cały dzień i na 2dzień sie wstaje. Ja wolę mimo wszystko ten rodzaj znieczulenia ale o medycz.aspektach nie mam pojęcia.
    -- [/url[/url]
  7.  permalink
    stokosia87: Będzie mały skorpionik :)
    --

ja miałam termin wg OM na 11 listopada, a mój skorpionik urodził się 31 października :wink: więc tak mnie naszły wspomnienia, gdy patrzę na Twój suwaczek:wink:
    fajnie będzie się śledzić ciążę kogoś z prawie moim terminem:wink: trzymam kciuki aby wszystko było dobrze, i życzę spokojnych 9-ciu (a właściwie już ośmiu) najbliższych miesięcy:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Violet dziękuje :)
    I przyjme wszystkie spostrzeżenia i uwagi :)
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Venus - powodzenia :crazy::crazy::crazy: Trzumam kciuki :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorsushka
     permalink
    Dziewczyny, melduję się po porodzie.Dziekuję za kciuki i gratulacje.
    Szczególnie dziękuję Kasi (Jaheirce) za przekazywanie wieści.
    Trzymam kciuki za wszystkie czekające :-)
    Venus- powodzenia!!:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Cytrynko ja jak leżałam na patologii w ciąży to w pokoju miałam takie "koleżanki" co tak chrapały że nawet facet przy nich wymiękał i po kolejnej nieprzespanej nocy mąż kupił mi w aptece stopery i był spokój na noc wkładałam do ucha i nawet nie czułam jak mi rano mierzyły położne temperaturę, spróbuj może u ciebie się sprawdzi
    pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    Venus trzymam kciuki!!!

Ja chodzę na nfz, mam wszystkie badania, które powinnam mieć usg i badanie "ręczne" na każdej wizycie i nie uważam, że oszczędzam na dziecku... Co innego jak ktoś nie ma takiej opieki.
    -- ;
  8.  permalink
    Cytrynko, tam w szpitalu tak daja, mi przy 7 cm powiedzieli, ze juz za pozno :P ale ja nie planowalam rodzic z zzo. Dostalam tylko zastrzyk przeciwbolowy w tylek i to wsio :) a co do mierzenia miednicy to pewnie jeszcze Ci ja wymierza. Ja mialam dzien przed porodem mierzona.
    Sushi jeszcze raz gratuluje :) Synus piekny.
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Dziewczyny, mam pytanie - czy ktoś posiada książkę I. Chołuj w wersji elektronicznej?
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Bąbelasek mi chodziło raczej o to że w moim przypadku nfz się nie sprawdzi i będę musiała chyba zmienić lekarza na prywatnego. Ale gdyby moja doktor robila usg na wizycie bym zostala przy niej i przy wizytach na nfz :)
    Dziewczyny a kiedy zaczynałyście pierwsze zakupy dla maluszka tzw wyprawkę ?:)

Treść doklejona: 10.03.13 14:28
    blubis jaki tytuł ?:)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Venus trzymamy kciuki :thumbup:

Sushi witaj już z Jurkiem :cheer:
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    stokosia87: blubis jaki tytu

Urodzić razem i naturalnie
    --
  9.  permalink
    Stokosia ja nie zaczęłam nic kupować jeszcze. Ale najlepiej rozłożyć sobie to wszystko na raty by było taniej. Nam sie nie śpieszy. My czekamy na pieniądze ze zlecenia męża i mam nadzieję ze zmieścimy sie w 2.5tysiąca ze wszystkim prócz wozka bo dziadki podobno mają kupić. Jedynie co kupiłam to komplet w smyku czyli czapka spodnie i body.A wiem ze dziewczyny niektóre juz robiły zakupy po 1wizycie. To na pewno zależy od finansów i od ciebie samej.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny a kiedy zaczynałyście pierwsze zakupy dla maluszka tzw wyprawkę ?:)

Ja kupiłam jednego pajaca po usg genetycznym w 12tc, tak na szczęście:) a konkretne zakupy jak było wiadomo płeć czyli ok. 19tc. Teraz mam już wszystko oprócz artykułów higieniczno-kosmetyczno-pielęgnacyjnych dla malucha i dla mnie. Z droższych rzeczy został nam termometr i ewentualnie laktator, ale raczej nie będę kupować przed porodem.
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    akirka: a kiedy zaczynałyście pierwsze zakupy dla maluszka tzw wyprawkę ?

ja jak tylko dowiedzialam sie o ciazy :) w 3msc kupilam wozek:)
    zapraszam na bazarek cuszki od 6zl:P
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Co do wyprawki ja mam troszkę ciuszków kupowanych od czasu do czasu i to tyle na tą chwilę

Ale żeby nie obudzić się na porodówce to chyba za tydzień podskoczymy zamówić wózek i kupimy całą wyprawkę... ale tak jak Anairda napisała, zależy od finansów kto jak ma i jak planuje... ja też miałam powoli kupować od stycznia, ale jakoś weny nie miałam, pieniądze się odkładały a teraz jadę po wszystko na raz :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ja staram się kupować wszystkiego po trochu co tydzień i w ten sposób mam już ponad połowę całej wyprawki i trochę ciuszkow nawet na 3-6 miesięcy
    zaczęłam po genetycznym w 13tc...
    ciekawe co u venus i venusiatka :-)
    wstawilam zdjęcie brzuszka na odpowiednim wątku spostrzegawczy może zobaczą moja bardzo jasna kreskę na brzuchu :-)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Moze Venus miala rozwarcie na 2,5 palca a nie cm...u mnie tak podawali i znieczulenie dostalam prawie od razu po przebiciu pecherza plodowego (przy rozwarciu na 2 palce czyli 4 cm)
    Co do spowolnienia porodu to mi spowolnilo o tyle, ze po 1 dawce spadlo mi badzo cisnienie i musieli odlaczyc mnie od oksytocyny a podlaczyc efedryne i hes? (tzn musialam przyjac te 2 kroplowki zanim znowu podpieli mi oksy)- mimo wszystko i tak sie.ciesze, ze wzielam.zop nawet jesli 1 faza trwala 7h a nie 4 np ;)
    --
  10.  permalink
    Kochane, coś czuję że i ja niedługo się tu rozpakuje już od 2 dni czuję te skurcze :( najbardziej dokuczają mi w nocy co jest nieznośne. Jutro idę do lekarza zobaczymy co powie, czy być może już w szpitalu mnie zatrzyma? Mam nadzieję, że mała jeszcze poczeka w końcu jutro urodziny jej tatusia :bigsmile::cool:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Ja jeszcze nic nie kupiłam dla maluszka...za to moja mama juz pare ciuszków
    teraz jak wroce do formy po chorobsku to zamierzam porobic troche zakupow
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    kochane a z czego sklada sie cala wyprawka? jakos liczycie ile czego potrzeba? ja tez mam juz kilka ubranek a na zakupy w tym tyg wiec fajnie by bylo jakbyscie mi napisaly co macie i ile tego ;-) moze uzupelnie swoj zeztaw :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    ew3ame: ja staram się kupować wszystkiego po trochu co tydzień i w ten sposób mam już ponad połowę całej wyprawki i trochę ciuszkow nawet na 3-6 miesięcy

Ja tak samo - sukcesywnie, a zaczęłam chyba w 7 czy 8 tygodniu... :)
    --
  11.  permalink
    Hej dziewczynki sorki ze tak późno ale nie było mnie w domu:cool::cool:
    Wiadomość od Venus:
    Dzisiaj o 13:12 przyszedł na świat przez cesarskie cięcie Nasz Leszek Leniuszek.Dostał 10 punktów ,waży 3670gram i długi na 55cm.Jestem zmęczona ,ale szczęśliwa mimo bólu:):)

VENUS WIELKIE GRATULACJE KOCHANA:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Wielkie GRATULACJE DLA VENUS I JEJ MALENSTWA, DUZO ZDROWKA :-):bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorbaribal
     permalink
    Venus - gratulacje!!!
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Venus gratuluję, super że Leszek już jest z Wami! :hugging:
    --
  12.  permalink
    Venus gratuluje serdecznie! :) teraz czekamy na foto Lesia :)
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Venus gratulacje :clap::clap::clap::flowers:
    --
    •  
      CommentAuthormagda19800
     permalink
    Venus, gratulacje! Witaj Leszku leniuszku :-)
    --
    •  
      CommentAuthorkasiek80
     permalink
    Gratulacje dla Venus :smile:
    --
  13.  permalink
    Gratulacje kochana Venus, Venusiątko juz po tej stronie swiata :D ale faaajnie :D ściskamy Was i duzo zdrówka kochana dla Was!! :*
    --
  14.  permalink
    Venusku - to razem pologujemy po cesarce, bądź silna i jestem z Tobą, wielkie gratulacje:wink:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    gratuluje venus dobrze że już po teraz tylko mogę życzyć zdrowia dla ciebie i lesia :-*

ostatnio dużo cc...
    --
  15.  permalink
    Venus gratuluję . Ale fajnie, ze już Lesiu po drugiej stronie. Byc może zoo spowolnilo akcje. Anastezjolog mnie uprzedzal o tym, że może się tak zdarzyć.
    Ja jeszcze do 17.03 chce wytrzymac i moge rodzić:wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.