Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Cytrynka wszystkiego Najlepszego w dniu urodzin życzę Tobie i maleństwu :flowers::flowers::flowers::flowers:

Treść doklejona: 14.03.13 09:34
    dagus trzymam kciuki daj znać po wizycie co i jak:bigsmile:
    --
  2.  permalink
    Cytrynko wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)) :flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
    • CommentTimeMar 14th 2013
     permalink
    CYTRYNKO, wszystkiego naj! Nera krew z nosa w ciązy to częste zjawisko. W obu ciążach przez to przechodziłam. W tej drugiej bardziej. Chyba mniej więcej własnie w 5-6 miesiącu.
    --
  3.  permalink
    Domi, Ty nam się tu nie rozkładaj ! Tylko masz rodzić :bigsmile::cool:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Cytrynko, wszystkiego najlepszego :flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Cytrynko kochana naj naj :flowers::flowers::flowers::flowers::flowers:

KARKO: Nera krew z nosa w ciązy to częste zjawisko. W obu ciążach przez to przechodziłam. W tej drugiej bardziej. Chyba mniej więcej własnie w 5-6 miesiącu.

ja nie mialam w poprzednich tego wiec sie troszke zestresowalam ,ze pierwsze dwa poranki domu a tu krew sie pojawila ,kamien z serca ,dziekuje za odp.na moja wiadomosc :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    cytryny wszystkiego naj i żeby mała grzecznie wysiedziala do niedzieli :-*

mi wyszło zimno mały mnie kopniakami rozpieszcza od 5 już mnie jelita bolą :-D ale i tak uwielbiam jak się rusza :-)
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Witam sie i ja :)
    Cytrynka wszystkiego naj naj :)
    Ja dzis czuje sie dobrze ale wczoraj wieczorem najadlam sie strachu tak strasznie rozbolal mnie brzuch tzn zaczelo mnie ciagnac podbrzusze i nawet sie wyprostowac nie moglam :sad: ale do rana przeszlo :smile:
    Chyba Krystianek ma juz dosc siedzenia w moim malym brzuszku ale znajac zycze to kawal chlopa bedzie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Cytrynko wszystkiego naj naj w urodzinki. Przede wszystkim szybkiego i bezbolesnego porodu i zdrowego dzidziusia.

Ja odpukać od tamtego momentu nie mam już skurczy brzucha. Ale przy skurczach ważne jest czy skraca się szyjka. Ja też mam którką 30 mm. Ale najważniejsze aby się oszczędzać, abyśmy wszystki e terminie urodziły.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    oszczędzające się mamusie zaciskamy nogi do donoszenia macie odemnie całkowity zakaz rodzenia :-)
    --
  4.  permalink
    Cytrynko, wszytskiego najlepszego!!!!

A ja tak sobie mysle, że bym sie nei obraziła, jakby moj syn chcial wyjsc w 38 tyg ciazy.. byłby donoszony a i nie przykoksowałby za bardzo :P no ale wyjdzie jak bedzie chcial.. jeszcze niech te 8 tyg siedzi :P

a DOmi i Niezalogowana - no rodzcieby znow lista ruszyla :P
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Cytrynko najlepszego!

Daguś podwyższone Crp może oznaczać infekcję bakteryjną... a badałaś może mocz, nie swędzi Cię "tam" , nie boli przy siusiu?
    --
  5.  permalink
    Kandyzowana, ja już chcę ! To powiedz to mojej upartej córce :bigsmile: Ciekawe czy wyjdzie terminowo :cool:
    -- [/url]
  6.  permalink
    Niezalogowana - no to ja kochanie zaciskam kciuki i telepatycznie jej przekazuje , że ma wychodzić do mamusi!!:D
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Zmykam , a na 17stą mam wizytę- ostatnie usg gen, - prosimy o kciuki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Cytrynko - wszystkiego najlepszego:)
    Dagus - podwyższone CRP świadczy o jakimś stanie zapalnym w organizmie. Pewnie lekarz zleci Ci jeszcze inne badania - mocz, wymaz, żeby stwierdzić gdzie może ta infekcja się toczyć. A nie byłaś przeziębiona w czasie badania?
    Ja umówiłam się na dziś na usg 3d/4d :) Nie miałam super dokładnego badania w III trymestrze, bo moja ginka ma raczej zwykły sprzęt, więc idę do innego lekarza. Ostatnio niunia była główką bardzo nisko, więc nie liczę na super fotki twarzy, ale mam nadzieję, że lekarz wszystko dokładnie obejrzy i pomierzy.
    --
  7.  permalink
    Dziewczyny trzymam kciuki za wszystkie badanie i usg dziś:):bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Akirka to czekamy na fotki :)
    A to , że główka nisko to nie znaczy , że fotek nie będzie... przeszkoda to raczej rączki dziecka, niestety bardzo częsta przeszkoda...
    u nas już w 30tc nie udało się obfocić buźki i mamy tylko taką z 24tc
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    powodzenia na usg i czekam niecierpliwie na zdjęcia waszych piękności :-) ja niby nie mam już mieć usg aż do porodu ale zastanawiam się czy nie pójść prywatnie właśnie około 30 tc żeby wiedzieć jak duży mały będzie ale najpierw muszę dotrwać do tego 30 tygodnia :-)
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Cytrynko najlepszosci :))))

Ja mialam USG w poniedzialek i nie dalo sie juz juz zrobic fajnych fotek buzki Synka, no ale to byl juz prawie 34 tydzien :) Za to dowiedzielismy sie, ze nasz Skarbek wazy 2449 g. i do porodu przybierze jeszcze okolo 1 kg. :rainbow:

Treść doklejona: 14.03.13 12:26
    Kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty Dziewczyny :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Cytrynko - naj naj naj - wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :flowers::flowers::flowers::flowers::flowers::flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorKandyzowana
    • CommentTimeMar 14th 2013 zmieniony
     permalink
    Ewa czemu juz masz nie miec USG ?! :o przeciez jeszcze w 3 trym sie robi :0

Ja jeszcz ebede miec jedno usg ok 33 tc pewnie :o

Dzis moj mały wypina wszystko co moze i to momentami boli:o
    Ahh jakbym chciala by czas przyspiesyzl i bylo juz tuz tuz..a potem zwolnil by jak najdluzej cieszyc sie malym dzidizusiem :P

Treść doklejona: 14.03.13 12:50
    Dziewcyzny mam pytanie, bo zastanawiam sie czy za duzo ostatnio nie przybrałam (pofolgowalam sobie z jedzeniem niezdrowym i duzo duzo, ale teraz wracam do normy i "diety" cyzli zero Fast Foodow, malutenko slodyczy i raczej nie jem po 19 chybaze zupe mleczna z musli).

Otóz zacyznalam ciaze z Waga 55 kg a teraz (jutro 30 tc zaczynam ) 64,5 kg :o

Nie chcialabym przytyc wiecej niz maaaaxxx 15 kg ale nie wiem .. na pewno jeszcze przytyje ze dwa kg samego dziecka... wiec powinnam pilnowac by tłuszczu nie przysżło wiecej niz 3 kg?! :o ale jak to zrobic ... nie moge juz uprawiac sportu od miesiaca i stad przytylam od momentu zaprzestania ruchy fizycznego swojego w postaci 2xw tyg gimnastyka...

wiem tez ze w ciagu 5 tygodni przytylam ok 3,5- 4 kg :o
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Witam kochane, wybaczcie tak dłuuuugą nieobecność :bigsmile: Jestem od wczoraj w domciu z synkiem, nie dam rady przeczytać wszystkie posty od soboty :sad: więc czy któraś urodziła w tym czasie??? Dominiczka na pewno Was o wszystkim informowała :smile: Buziaki
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Kandy ja co do wagi to nie pomoge....Jestem przypadkiem, ze mimo racjonalnej diety waga skoczyla w gore jak szalona.....

Treść doklejona: 14.03.13 13:00
    Venus witajcie Kochana :bigsmile: Jak sie czujesz, jak Lesiu? Fajnie, ze sie odezwalas :hugging:
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Wstawię zdjęcie Lesia na odpowiedni wątek, opiszę poród :bigsmile::bigsmile: Lesiu dobrze się czuję, jest jak na razie grzeczny i dużo śpi, ja jestem jeszcze obolała ale już lepiej :bigsmile: dużo mama mi pomaga :bigsmile:
    --
  8.  permalink
    cloe a duzo???

Venus Kochana jak milo Cie znow przeczytać - czekam z niecierpliwoscia na relacje:D
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Venus to czekamy na fotki Lesia i relacje :bigsmile:

Kandy z 53 na 73....a tu jeszcze miesiac do porodu i az sie boje :shocked:
    --
  9.  permalink
    Wstawię zdjęcie Lesia na odpowiedni wątek
    -gratuluje :)
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Cześć Dziewczyny!
    Cytrynka, wszystkiego naj naj naj :flowers:
    Venus - WITAJCIE!!!!! GRATULACJE!!!! Właśnie ostatnio zastanawiałam się, że Ciebie jakoś tu będzie strasznie brakować... :P Musisz szybko wrócić ;)
    Kandy, moja przyjaciółka przytyła około 15 i po porodzie miała od razu -8. Teraz już wróciła do formy a mały ma 2 miesiące. Ja z kolei widzisz przytyłam od 13tc do teraz niecałe 4 kg. i też się czasem martwię-także i tak źle i tak niedobrze....
    Pochwalę się-wczoraj policzyłam ubranka i stwierdziłam, że mam ich wystarczająco dużo. A tak się przejmowałam...:whorship:
    No i zamówiliśmy meble- łóżeczko, szafę i komodę. Oczywiście zaliczyłam przy tym mega doła bo znajoma mojego m. zapytała po co meble, że ona miała półkę u nich w szafie i że kosmetyków dla dziecka wcale dużo nie będzie itd itd... i zaczęłam się zastanawiać czy nie wydziwiam...
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Wklejam listę, żeby nam nie zaginęła :bigsmile:
    Jeśli się gdzieś pomyliłam - z góry przepraszam :wink:

1. niezalogowana0 15.03.2013 (dziewczynka)
    2. DominiczkaA 19.03.2013 (dziewczynka)
    3. venika 05.04.2013 (dziewczynka)
    3. cytrynka251 05.04.2013 (dziewczynka)
    4. bilia 10.04.2013 (chłopiec)
    5. cloe78 20.04.2013 (chłopiec)
    5. Magda 19800 20.04.2013 (dziewczynka)
    6. Ange 24.04.2013 (chłopiec)
    7. 85darcys 28.04.2013 (chłopiec)
    7. Czajnik 28.04.2013
    8. KARKO 30.04.2013 (chłopiec)
    9. lilijeczka 05.05.2013
    10. mamusiaNJBP 09.05.2013 (chłopiec)
    11. aravls 15.05.2013
    12. W_P_Gosia 20.05.2013 (chłopiec)
    13. AgaMama 23.05.2013 (chłopiec)
    14. akirka 27.05.2013 (dziewczynka)
    15. Kandyzowana 30.05.2013 (chłopiec)
    16. Yol 01.06.2013
    17. Kama77 9.06.2013
    18. Andzia1508 12.06.2013 (dziewczynka)
    19. Kasiek 13.06.2013 (chłopiec)
    20. meganr1 17.06.2013 (chłopiec)
    21. blubis 18.06.2013 (chłopiec)
    22. mysiamm 25.06.2013 (dziewczynka)
    23. Migotynka 1.07.2013 (dziewczynka)
    24. Kamilcia3010 3.07.2013 (chłopiec)
    25. edytak1984 05.07.2013
    26. mangaa 12.07.2013 (dziewczynka)
    26. dżasti 12.07.2013 (chłopiec)
    27. sloneczko32 13.07.2013
    27. Calypso77 13.07.2013 (dziewczynka)
    28. pirat_ 14.07.2013
    29. ew3ame 15.07.2013 (chłopiec)
    30. tylkonachwile 16.07.2013
    31. Swisssky 18.07. 2013 (dziewczynka)
    32. tejsha 20.07.2013 (chłopiec)
    33. anutka99 4.08.2013 (dziewczynka)
    34. bąbelasek 10.08.2013
    35. Ewelajna87 13.08.2013 (dziewczynka?)
    35. MadRat 13.08.2013 (chłopiec?)
    36. Nera86 22.08.2013
    37. Stefka_84 27.08.2013
    38. Karolinka 29.08.2013
    39. Emi1212 7.09.2013
    40. Agosa 9.09.2013
    41. Dorit 10.09.2013
    42. Asiula_6_9_91 22.09.2013
    43. Alicjatrzyna 26.09.2013
    44. Moly123 30.09.2013
    45. Aguncia 04.10.2013
    46. Asiunia892 06.10.2013
    47. _K_i_n_g_a_ 10.10.2013
    48. Bonim 13.10.2013
    49. Mazepka 29.10.2013
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Witaj Venus i jeszcze raz gratuluje synusia :)
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Nie wiem tylko jak pogrubić pierwszą piątkę :shamed: - gwiazdki tu nie działają :cry:

Treść doklejona: 14.03.13 13:28
    Witamy Venus :cheer:
    Ale Ci fajnie - już masz Lesia w domku. Mam nadzieję, że szybciutko dojdziesz do sebie po cc :))
    --
  10.  permalink
    Dziękuję za życzenia :)
    Venus super, że już w domku. Czekamy na fotki Lesia;)
    A ja z kolei przed ciąża ważyłam 55kg a teraz okolo 62. A przecież przez pol ciąży leżałam w łóżku. I jedzenia sobie nie odmawialam. Może przez stres tak się stalo.
    Oswajam sie z odglosami rodzenia. Dzisiaj w nocy słyszałam dziewczynę. Tak glosno, pomyslalam ze bidulka dopiero najgorsze przed nia, ze może ze 3cm rozwarcia ma. Ale rano mi położna powiedziała że ona juz 9cm miala:) Takze się uspokoilam ze może też tak łatwo pójdzie :)
    --
  11.  permalink
    Cloe, a glukoza byla ok u Ciebie?? no to moze taka Twoja uroda i szybko zrzucisz po ciazy :) i wrocisz do tych 53 kg:)

Ja to bym chciala wrocic do tych 55 bo tez wczesniej to mi sie pryztylo z 53kg do 60 kg ( ok 8 miesiecy przed ciazą) i mocno sie staralam by zrzucic te 5 kg sama dieta zdrowa i jak doszlam do tych 55kg to zaraz po dwóch miesiącach zaszlam w ciaze i sie dlgo nie nacieszylam nią :P
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    W_P_Gosia: Oczywiście zaliczyłam przy tym mega doła bo znajoma mojego m. zapytała po co meble, że ona miała półkę u nich w szafie i że kosmetyków dla dziecka wcale dużo nie będzie itd itd... i zaczęłam się zastanawiać czy nie wydziwiam...
    --

Gosiu - my już też kupiliśmy łóżeczko i zamówiliśmy już szafę (i to wcale nie małą), komodę i półki na książki i zabawki. Ta znajoma to może miała swoje zdanie na temat mebli, ale ja jestem zdania, że jeśli jest miejsce, to pokój powinien być trochę bardziej "wyposażony". Szafa i komoda na pewno się przydadzą. Nawet jeśli ich na samym początku nie wypełnisz, stopniowo się same zapełnią i nawet się nie obejrzysz, jak będziesz się zastanawiać gdzie wkladać rzeczy, których bedzie przybywać :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    hej dziewczynki ja mogę się pochwalić że w końcu przytylam prawie 4 kg :-) co bardzo mnie cieszy a do tego zaczęłam systematycznie tyc około 300-500g na tydzień więc może niedługo mnie wybrzuszy :-)

miło że wpadlas venus buziaki dla ciebie i lesia :-)
    dziś miałam trzy skurcze jeden mocny nieregularne nie ma się chyba czym martwić co?
    --
  12.  permalink
    Ewa tez mam takie... dzis juz mialam ze 3-4 jak nic i to jeden taki mocno twardy ale pooddychalam i przeszlo... uwazaj na siebie bo Ty jeszcze troszke przed soba masz :) i bierz no spe jak trzeba!
    --
    • CommentAuthoranutka99
     permalink
    Calypso77 gdybys zmieniala liste to mozesz do mnie dopisac DZIEWCZYNKE, pozrawiam
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Calypso77: Szafa i komoda na pewno się przydadzą. Nawet jeśli ich na samym początku nie wypełnisz, stopniowo się same zapełnią i nawet się nie obejrzysz, jak będziesz się zastanawiać gdzie wkladać rzeczy, których bedzie przybywać

Właśnie jak wczoraj rozłożyłam ubranka, kocyk, śpiworki to popatrzyłam na m. i stwierdziłam, że chyba jednak dobrą decyzję podjęliśmy. Tym bardziej, że nienawidzę jak mi się mieszają w szafach ubrania-w sensietakim, że lubię mieć wszystko posegregowane. Tylko wiesz jak to jest... Kobieta w ciąży-wystarczy coś powiedzieć i już bierze do siebie i rozpatruje na milion sposobów.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no ja miałam dwa w nocy i teraz te trzy ale to chyba nie tak źle bo są nieregularne właśnie się zastanawiałam bo tu dali mi tylko tą masc i globulke więc dumalam czy mam brać też zapobiegawczo nospe czy brać regularnie żeby pomoc macicy się wyciszyć bo przez tego mojego ruchliwego malucha jest często i mocno okopywana a wolałabym jej nie prowokować no i po każdym skurczu mały wpada w szał i kopie jak oszalaly...
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Kandyzowana: Cloe, a glukoza byla ok u Ciebie?? no to moze taka Twoja uroda i szybko zrzucisz po ciazy :) i wrocisz do tych 53 kg:)

tak, glukoza w porzadku....no mam nadzieje, ze szybko zrzuce, zobaczymy... narazie wmawiam sobie tak jak Dominiczka, ze to tylko woda :wink:
    --
  13.  permalink
    Venus witam właśnie wyczekiwałam dziś Twoich odwiedzin na forum:bigsmile:Świetnie że jesteście już w domku i Lesio nie dokucza:bigsmile::bigsmile:
    --
    • CommentAuthorAndzia1508
     permalink
    cześć Mamusie!Łłłooo matko - ja już na 18 miejscu!:shocked:
    Dziewczyny,czy któraś z was ma lub miała na podobnym etapie ciąży jak w moim przypadku siarę albo w ogóle jakąś wydzielinę z piersi??Dziś po przebudzeniu zauważyłam plamy na piżamie,ale tylko od lewej piersi.Fakt jest taki, że dużo śpię na lewym boku,więc może ucisk to spowodował.Trochę mnie to zmartwiło.A bolą Was jeszcze piersi?
    --
  14.  permalink
    Jeżeli chodzi o mnie to nie miałam nic takiego...ale z tego co pamiętam Venus która urodziła jak i MilagrosCud miały i to normalne:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Cytrynko :) Wszystkiego co najlepsze!! Spełnienia wszzsystkich marzeń :)
    Eveke czekamy na zdjęcia Ninki :*
    Venus w końcu Kochana jesteś z Nami :* Czekam na zdjęcia Lesia i opis porodu :D
    Dominiczka i Niezalogowana :D Zbieramy się Mamuśki i rodzimy :D:D
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Anutka99 - już dopisałam dziewczynkę u Ciebie :)
    Gosiu - wiem jak to jest, bo też mnie czasem denerwuje jak ktoś mi mówi, że podejmuję złe decyzje. Chociaż ja jestem uparta (lew ;), więc nie słucham tego, co ludzie mówią i robię to, co sobie zaplanowałam :)) Chociaż czasem też mam gorsze dni - chce mi się płakać. Czasm nawet bez powodu ;) Cóż - uroki ciąży.
    Teraz się martwię, że zaczyna mnie nabierać jakieś choróbsko, a do tej pory wszystko mnie omijało.
    Już sobie zaaplikowałam miodzio z cytryną i próbuję się nie dać chorobie :devil:
    --
  15.  permalink
    Asiula wiem że jesteś daleko na liście,ale musisz jeszcze troszkę poczekać i w końcu przesuniesz się o parę pozycji:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    Moja mała nie wychodzi ma wygodny wielgachny domek i jest jej tam bardzo dobrze:):bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Andzia1508: Dziewczyny,czy któraś z was ma lub miała na podobnym etapie ciąży jak w moim przypadku siarę albo w ogóle jakąś wydzielinę z piersi?

Ja nie miałam, ale właśnie martwię się tym, że nie mam i boję się,że nie będę miała pokarmu :( Nie wiem, czy to ma jakiś wpływ i czy kobiety, którym się siara nie sączy w czasie ciąży będą miały pokarm po porodzie :confused:
    --
  16.  permalink
    Calypso77: Ja nie miałam, ale właśnie martwię się tym, że nie mam i boję się,że nie będę miała pokarmu :( Nie wiem, czy to ma jakiś wpływ i czy kobiety, którym się siara nie sączy w czasie ciąży będą miały pokarm po porodzie :confused:

Calypso, nic się nie przejmuj, mi nic nie ciekło, nawet ociupeńki nie było.
    A co zaraz po porodzie pokarm przyszedł, baa, męczyłam się z nawałem, a Frania karmiłam 11 miesięcy :smile:
    Tak więc głowa do góry :smile:
    -- // //
    • CommentAuthorAndzia1508
     permalink
    [quote=DominiczkaA]Jeżeli chodzi o mnie to nie miałam nic takiego...ale z tego co pamiętam Venus która urodziła jak i MilagrosCud miały i to normalne:bigsmile:
    ]
    ale dziwne, że z jednej piersi.Nie chcę tak od razu dzwonić do ginki,bo i tak ciągle się ze mnie śmieje, że panikuję:bigsmile: Zaczekam do wizyty, zobaczymy czy się sytuacja będzie powtarzać.
    Cytrynko wszystkiego najlepszego.Ogólnie to coraz gorzej sypiam,mimo, że w nocy nie wstaję na siusiu,co też mnie trochę dziwi,bo dotychczas może ze 3-4 razy zdarzyła mi się pobudka na sik,a jak tak czytam wasze wpisy,to kilka razy w nocy nawet niektóre z was wstają.Jakaś inna jestem czy co?:shamed:
    Wiecie,coraz częściej myślę o porodzie i zaczynam się mocno bać,ale nawet nie samego porodu czy bólu,ale tego, że coś może pójść nie tak.Że też ja w każdej sytuacji muszę widzieć takie czarne scenariusze:sad:Ale powtarzam sobie, dość już wycierpiałam i teraz napewno wszystko będzie dobrze i nasza Kruszynka tez da radę!:wink:

Treść doklejona: 14.03.13 14:24
    Kurka,nie umiem cytować.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.