Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorAnge
    • CommentTimeMar 21st 2013
     permalink
    Dzien dobry kochane :bigsmile:
    ja dzis meza wysle po ta pokrzywe :D chociaz wczoraj poszlismy na spacer i juz bylo troszke lepiej :D ca zauwazylam to to, ze bardziej puchnie mi prawa str :shocked:
    Dzis mam od samego rana duzo energii i biore sie za sprzatanko ( w granicach rozsadku) :D
    Milego dnia kochane :)
    Kciukasy za wszystkie co maja przed soba wazne wydarzenia :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorvenus87
    • CommentTimeMar 21st 2013 zmieniony
     permalink
    Dzień Dobry mamusie kochane :bigsmile:
    Jak się czujecie?? czy któraś rodzi? Cytrynko co u Ciebie?? czytam, że się uspokoiło?? to jest męczące co nie? już się szykujesz a tu pupa! :neutral: ale spokojnie rozkręci się!
    My z Leszkiem uczymy się nawzajem, teraz ma katarek i się męczy, ściągam gruszką mu ale kurna tak plącze, że mi też łzy lecą :sad: głupi katar!
    Ja się czuje już bardzo dobrze :bigsmile: A Wy jak się czujecie? obiecuje przeczytać chociaż dwie strony lub trzy wcześniej aby być na bieżąco :flowers:
    ANGE TYLKO OSTROŻNIE!! moja koleżanka wieszała firany a w nocy w szpitalu wylądowała! na szczęście z dzidzią wszystko ok.
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Venus87 fajnie cie czytać :))) Przede wszystkim życzę duuuużo zdróweczka dla Lesia!
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    venus super że się u nas pojawiasz :-)
    dużo zdrowia dla małego lesia :-*

też uważam że jeżeli dziecko mało się rusza a do tego pojawił się ból brzucha to lepiej jechać...

przespalam jeszcze godzinę i czuje się o niebo lepiej ;-) krew z nosa i dziasel mi dziś poszła... nie ma to jak uroki ciąży ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    witam cieplutko ,mam dzis humor do bani ehh chcialam sobie dokonac malej zmiany w wygladzie , nalozylam blond ale niestety pierwszy raz w zyciu od 10 lat w zawodzie fryzjerki kolor mi nie wyszedl :shocked: i teraz musze zmienic koncepcje ale pojecia nie mam co nalozyc, fiolet,granat,roz a moze zielony ?? juz sama nie wiem a moj wcale mi nie pomaga podjac decyzji :cry: musze cos z tym zrobic bo jutro jade do babci z rana a ddzis o 16 po dziecko do przedszkola i paczke do odebrania do godz.17 mam :sad: hormony ciazowe zaszalaly
    --
  1.  permalink
    zkarko mam dokladnie to samo co Ty tylko juz teraz i jak tam mam jeszcze przez 2 mce to tez ciezko to widze :( kluje mnie ta szyjka.. boli czasem podbrzusze lekko jak na @ i musze czasem az nospe wziac... dyskomfort.z tym kluciem..

co do puchniecia itp to u mnie tez prawa strona bardziej ...
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    nera ty masz ciemną kurację może jakiś fajny ciepły brąz :-)

kandy widzę że już bardzo męczą cię odjawy trzeciego trymestru ale głowa do góry już jest dużo bliżej niż dalej :-*
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    ew3ame: nera ty masz ciemną karnacje może jakiś fajny ciepły brąz :-)

ja kochanie mam cale wlosy ciemne ,myslalam pasemkach blond (tylko z prawej strony i troszke na grzywce mam rozjasnione) ale ,ze nie wyjdzie blond to musze zmienik koncepcje ..teraz tylko jaki kolor pigmentu polozyc hmmm

wybaczcie ,ze tu tak sobie gderam nie na temat ale naprawde sie zalamalam :sad: wygladam niczym stroik wielkanocny :thumbup: nie moge zlikwidowac jeszcze tego linku i na niebiesko mi reszta wchodzi :angry: do tego w pierwszy dzien wiosny snieg za oknem sypie masakra:angry:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    nera moją znajoma miała turkus położony właśnie kilka pasek na grzywce i z prawej strony i jej to bardzo pasowało ale to już bardzo trzeba dobrać do koloru podstawego włosów
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    bedzie turkus :thumbup: no chyba ,ze znow cos nie wyjdzie haha:swingin::swingin::swingin:
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Nie wiem czy to prawda, ale słyszałam, że jeśli się farbuje włosy w ciąży to farba dobrze nie złapać. Ja mam zamiar dziś zafarbować sobie odrosty też na blond. Ostatnio jak farbowałam to dobrze mi wszystko wyszło.

Moja dzidzia też należy do aktywnych i potrafi dobrze kopać :wink: Ale nocki przesypiam całe i nie budzą mnie jej kopniaki. Piszecie dziewczyny, że jak jest dzidzi aktywna w brzuszku to po urodzeniu też. Czyli mam się już przyzwyczajać, że będzie ruchliwym dzieckiem? :wink:

Co do puchnięcia, to wczoraj w szkole rodzenia o tym mówiono i polecano produkty moczopędne np. picie pokrzywy, jedzenie truskawek i chyba jabłka.
    Mówiono również o odczuwanie ruchów. Jeśli po 3 trymestrze nie czujemy dzidzi 4 godziny i po metodach zjedzenia coś słodkiego, poruszania brzuszkiem itp. nic się nie dzieje powinno się jechać do lekarza to sprawdzić.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Anairda nie bój żaby będzie dobrze ! :D Jutro będziesz nam się tu chwaliła super wynikami i fotami maluszka.

Tylkonadziś co robić? Wg mnie jeśli boli Cię stale brzuch i nie czujesz ruchów to pędem na IP. Niekoniecznie musi się coś dziać, może to od jelit itd, ale no trzeba to sprawdzić na 100%.
    Mnie jak pobolewa to krótkotrwale - rano, chyba po leżeniu na prawym boku (niestety nie potrafię jeszcze spać tylko na lewym).

mysiamm: Moja dzidzia też należy do aktywnych i potrafi dobrze kopać :wink: Ale nocki przesypiam całe i nie budzą mnie jej kopniaki. Piszecie dziewczyny, że jak jest dzidzi aktywna w brzuszku to po urodzeniu też. Czyli mam się już przyzwyczajać, że będzie ruchliwym dzieckiem? :wink:

Moja to samo, wierzga niesamowicie. Najczęściej po 23... mamy ubaw bo fajnie widać na powierzchni brzuszka, no i lubi muzę z gatunku R'N'B ;)
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Venus kochana za okna i firanki sie nie biore :wink: to raczej takie generalne sprzatanko :bigsmile: w sumie juz skonczylam i zostal mi obiadek do zrobienia :bigsmile:
    Jesli chodzi o ruchy itp to moj synus od kilku dni upodobal sobie moj pecherz i mam wrazenie jakby go sobie co jakis czas pociagal... dziwny bol :neutral: ale co tam niech sobie robi co chce :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    mysiamm: Nie wiem czy to prawda, ale słyszałam, że jeśli się farbuje włosy w ciąży to farba dobrze nie złapać.

prawda, prawda
    mi przynajmniej w ciąży za chiny ludowe nie łapało [podobnie jak w czasie miesiączki]
    ponoć to wina hormonów ale nie pamiętam szczegółów :wink:
    oczywiście nie u każdej tak się dzieje, ale u niektórych jak najbardziej
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Kochane co d farbowania włosów to u mnie też wyszły żółte, w grudniu dwa dni przed wigilią, pamiętam to, wyglądałam jak słoneczko w pełni a mój maż miał ubaw ze mnie :devil:
    Kandy kochana trzymaj się, zostały Tobie ostatnie tygodnie a jak się będziesz nadal czuć źle lub gorzej pojedź do szpitala na badania. :grouphug:
    Tylkonadziś dziewczyny mają rację jedź na IP!!!!!!
    Nera jak doprowadzisz się do porządku to wstaw zdjęcie swoich włosków, jestem ciekawa co z tego wyjdzie :updown:
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    mysiamm: że jeśli się farbuje włosy w ciąży to farba dobrze moze nie złapać.

cos musi w tym byc kurcze (zmiana stezenia hormonow) ale uwierzcie -10 lat farbuje kobiety ,ciezarne ,podczas miesiaczki i zadnych cudow nie bylo ( trwala ondulacja nie wychodzi ) ,z kolorami zawsze bylo ok a tu kurcze na sama wielkanoc kurczaczkiem sie zrobilam :boogie:

venus87:
    Nera jak doprowadzisz się do porządku to wstaw zdjęcie swoich włosków, jestem ciekawa co z tego wyjdzie :updown:

no pewnie ,ze wstawie ,poki co siedze z ciemna farbka na odrostach i czekam na pigment turkusowy :thumbup:

a ja mam pytanko odbiegajace od tematu :tooth: od kiedy ruchy maluszka zaczelyscie czuc przez dotyk ? niby kurcze trzecia ciaza a mi umknelo hihi :clap:
    --
  2.  permalink
    Dziewczyny ja czekam na IP. Mam za duzo i za czesto te twardnienia i mialam sluz rozowy po WC.. zobaczymy co powiedza.. martwie sie ale moj lekarz i moja polozna.kazali mi przyjechac i jesli mnie zostawia to jutro oboje do mnie przyjda bo dzis ich nie ma na dyzurze..
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Mam pytanie i prosze niech mi któraś to wytłumaczy , czy wielkość ciąży według usg jest jakos inaczej liczona niz z dnia ostatniej miesiączki?
    Miałam robione USG w 39dc czyli 6t3d a na usg wyszlo mi 5t2d !!!! ??? Doktor powiedziała że jeden dzien różnicy ale chyba sie pomyliła ? ZGŁUPIAŁAM!!! :cry:

Treść doklejona: 21.03.13 13:53
    Kurcze ale na suwaku też jest tak jak na USG to chyba ja nie umiem tego liczyć ;/
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Nera86: od kiedy ruchy maluszka zaczelyscie czuc przez dotyk ?

Ja czułam je od samego początku, czyli od 17 tc. Teraz to czuć jak nogę, czy też rękę wystawi :wink:

Kandyzowana trzymaj się kochana, mam nadzieję, że to nic groźnego.
    --
    •  
      CommentAuthorMónikha
     permalink
    stokosia87: czy wielkość ciąży

Liczona jest jak sama nazwa mówi wg wielkości zarodka:bigsmile:. Czasem wielkość zarodka nie jest adekwatna do trwania ciąży liczonej od OM, bo przecież nie zawsze owulacja jest w 14-15dc.

Treść doklejona: 21.03.13 13:55
    stokosia87: w 39dc czyli 6t3d

Skąd Ci wyszło aż 6 tyg? Tydzień w końcu ma 7 dni, czyli wg Twoich obliczeń 6 tyg x 7 dni, to musiałoby być co najmniej 42 dni od OM.
    Jeśli dobrze liczę, to 39dc = 5 tydzień + 4 dni
    -- Mama M & N & W
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Witajcie :bigsmile:

Ewa coś pisała o mocniejszych kopniakach.... otóż my.. 34tc.. i mnie jeszcze dziecię w nocy nie wybudziło :wink:
    z resztą u nas od początku tak... późno czułam ruchy, rzadko... później jak już były to meeega subtelne... z resztą do tej pory nie mamy jakiś mega wygibasów...
    także to wszystko jest chyba naprawdę dość indywidualne :wink:

Cytrynko widzę, że Ty nadal czekasz bidulko... ehhh najpierw trzeba utrzymywać ciążę lekami, a później dzidzia sie zdecydować nie może...
    Trzymam kciuki niech już malutka wychodzi :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    mysiamm:
    Ja czułam je od samego początku, czyli od 17 tc.

ooooo no prosze :bigsmile: a ja kurcze niestety jeszcze przez dotyk nie wyczuwam ale przeciez nadejdzie ta chwila :wink: szkoda tylko ,ze tak dlugo to trwa bo juz nie moge sie doczekac kiedy bede mogla sie dzielic odczuciem ruchow z moimi dziecmi i moim P. :heartsabove: Poki co biedne pukaja ,stukaja do brzuszka ,prosza by pohasalo mocniej ale nic z tego :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Ja właśnie pierwszy ruch wyczułam przez dotyk. Trzymałam rękę na brzuchu i mnie dzidzia puknęła. Podejrzewam że to dlatego, że to pierwsza ciąża i tych ruchów wewnątrz nie rozpoznałam jako dziecka.
    Teraz to już panienka w ogóle się nie cyrtoli i jak czasem się zacznie rozpychać, to stękam z bólu, a brzuch przybiera takie kształty, jakby jakiś obcy tam był ;)
    --
  3.  permalink
    venus87: My z Leszkiem uczymy się nawzajem, teraz ma katarek i się męczy, ściągam gruszką mu ale kurna tak plącze, że mi też łzy lecą głupi katar!

my z Alą rownież walczymy z katarem i ciagle slysze od lekarzy i poloznych co innego. Jedni mowią ze to niemowlęca sapka zupelnie normalna, inni twierdzą ze to nie zadna sapka a katar. Czasami mam wrazenie ze mi sie dziecko dusi przy karmieniu (bo wowczas to sie nasila). Odciagamy jej glutki z nosa fridą ale najczesciej nic nie wychodzi:-(
    A w ogole to chora jestem 37,6 miesnie i glowa bolą, mała poki co stan podgoraczkowy 37,1 ale lekarz powiedzial ze to jeszcze nie powod do paniki i ze niemowleta rzadko maja 36,6. Nie zmienia to faktu ze boje sie ze jej sprzedam, dlatego przy karmieniu zakladam maseczke na twarz:shocked:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    moj maly szybko dal o sobie znac chyba w 16tc jezeli dobrze pamietam poczolam go pierwszy raz i to siedzac bez trzymania reki odrazu kop... teraz mam czasami wrazenie ze w moim brzuchu jest jakas impreza bo jak leze na plecach to on doslownie faluje jak przy tancu brzuchem i widac jak zawziecie wypycha a to noge a to reke albo czuje jak odpycha sie od kregoslupa rekoma i nogami a brzuch caly zmienia ksztaut przez jego wypieta pupe czy glowke :D mowie wam widok strasznie zabawny :) z reszta maly nie budzi tylko mnie moj m tez zostal wybudzony w nocy bo przytulilam sie do niego i maly okopal mu plecy :)
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Mónikha faktycznie źle patrzyłam na kartę ciąży , ale już się doliczyłam i już wiem :)
    --
  4.  permalink
    matko ja nafal na Izbie przyjec czekam... koszmar... a twardnienia sie nasilaja...
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Kandy - trzymaj się - będzie dobrze :thumbup:
    --
  5.  permalink
    Venus polecam Nosa Frida, nam bardzo pomaga, a gruszka to najczęściej najlepsze środowisko dla bakterii !
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Kandy przede wszystkim musisz być spokojna.. Jak cie położą to dobrze, będą cię monitorować.
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    eveke: z resztą u nas od początku tak... późno czułam ruchy, rzadko... później jak już były to meeega subtelne... z resztą do tej pory nie mamy jakiś mega wygibasów...
    także to wszystko jest chyba naprawdę dość indywidualne :wink:

Twoje posty o ruchach zawsze mnie uspakajają :wink:

Kandyzowana - trzymaj się!
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Kandy - trzymamy kciuki, nie martw się, będzie dobrze:)
    --
  6.  permalink
    mnie też te posty eveke o ruchach uspokajają:)

kandyzowana i cytrynka trzymajcie się...:)
    -- [/url[/url]
  7.  permalink
    Kandy trzymaj się. Na pewno wszystko będzie ok.
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    Kandy - trzymam kciuki !
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Kandy trzymaj sie Kochana :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Kandy - na pewno wszystko będzie dobrze, Trzymaj się i daj nam koniecznie znać.
    -- ,
  8.  permalink
    Natalko trzymaj się:* jestem z Toba:*
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Kandy spokojnie :-) bedzie dobrze :-)
    Daj znac potem co i jak :-)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Kandy bądz dzielna, a dzidzia niech się mocno trzyma , dostaniesz leki rozkurczowe i będzie dobrze ;*
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Kandyzowana: matko ja nafal na Izbie przyjec czekam... koszmar... a twardnienia sie nasilaja...
    --

spokojnie kochana-napewno bedzie wszystko wporzadku z Toba i Adasiem :hugging: mnie chwytaly juz bole porodowe i wszystko cofneli jak reka odjal :thumbup: naprawde nie martw sie
    --
  9.  permalink
    kochane leze na poloznictwie pod kroplowka z mg. ktg odnotowalo 4 skurcze w ciagu 20 min ( miedzy 40 a 80).
    juyro bedzie moj lekarz i polozna to podpytam co ze mna ale mlody glowa w dol pcha sie na swiat ...
    oby jrszcze 5 tyg posiedzial.

ja od 10 nic nie jadlam.. nic nie mam i licze ze kolacja bedzie ? maz jutro przywiezie bo musial na 19 do pracy..
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Kandy a badali Cie? Jak tam szyjka sie trzyma?
    Bidulko wyobrazam sobie jaka jestes glodna...
    --
    •  
      CommentAuthorbilia
     permalink
    Kandy ja myślę, że dadzą tobie coś zjeść.
    Trzymaj się tam jakoś i zaciskaj nogi, niech maleństwo jeszcze troszkę w brzuchu posiedzi.
    Powodzonka!
    --
    •  
      CommentAuthorczajnik
     permalink
    Kandy, trzymam kciuki za Ciebie i Adasia. Dobrze, że przynajmniej już nie musisz czekać na IP...
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Kandy, mam nadzieję że dali Ci jakąś kolację. Jak mnie przyjęli po 18 to nic nie dostałam, bo już było po posiłku. Mąż mi przywiózł bo do 21 były odwiedziny.
    Ja się dziś strasznie źle czuje, mierzylam ciśnienie i mam 106/80 ale wysokie tetno , bo 82. Nie wiem czy to tarczyca swiruje czy przez tą pogodę.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Kurczę Kandy kciuki mocne! Niech Adaś jeszcze poczeka kilka tygodni.
    Ściskam mocno! Dawaj znac co u Was!
    --
  10.  permalink
    nic nie dostalam do jedzenia i maz juz mi nie dowiezie z pracy. myslelismy ze bedzie kolacja... :(
    zjadlam jednego wafelka i wode.. oby do sniadania..

Skurcze sa nieregularne.. co 5- 15 min i trwaja ok 20 sek.. nie pomogla nospa i magnez wiec jutro zdecyduja co dalej..lody niespokojny.. prawie w ogole nie spi i ciagle sie kotluje..

zadnych badan mi nie robili. chcielo pobrac posiew itp ale moja nadzerka spowodowala krwotok i nie pobrali..
    Zobaczymy co jutro bedzie... :/
    --
    •  
      CommentAuthorbelly
     permalink
    Kandyzowana- 3mam kciuki za Was!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Kandy poproś kogoś, niech jakaś pielęgniarka wyskoczy do sklepu, żeby coś kupić Ci do jedzenia ! przecież nie może tak być, żeby ciężarna o jednym wafelku i wodzie cały dzień chodziła :shocked: normalnie człowiek by chyba umierał już z głodu, a co dopiero babka w ciąży. Niech oni tam staną na wysokości zadania, nie wierzę, że nikt nie ma kanapki, batona, no czekogolwiek...
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.