Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    cloe.idz.spac.. bede przez.sen zaciskac kciuki ;-) moj adas bedzie tez zaciskac:D
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
    • CommentTimeApr 19th 2013 zmieniony
     permalink
    Irytuje mnie jeszcze, jak ktoś bez przywiązania uwagi pisze na klawiaturze i nie bardzo można rozczytać piszącego. . I nie ma znaczenia, czy pisze z telefonu czy na komputerze.
    Zanim się treść wyśle, powinno się ją sprawdzić!

- tez lecę już spatki, dobranoc:)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeApr 19th 2013 zmieniony
     permalink
    Dziewczyny na końcówce nieustanne kciuki :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
    • CommentTimeApr 19th 2013
     permalink
    dziewczyny jestem za zmianą tematu i skończcie już tą wymianę zdań
    może opiszecie jak odczuwacie ruchy maluchów bo ja często czuje na dole takie skubanie i dotknie i jestem wręcz pewna że to są paluszki :-) za to u góry i na bokach czuje pożądane kopniaki :-)
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    ew3ame: może opiszecie jak odczuwacie ruchy maluchów bo ja często czuje na dole takie skubanie i dotknie i jestem wręcz pewna że to są paluszki :-) za to u góry i na bokach czuje pożądane kopniaki :-)

Ew - ja tak samo :cool: Na dole takie lekkie boksowanie i po kręgosłupie, a w okolicach pępka (powyżej) - konkretne kopniaki :bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Calypso77: Ew - ja tak samo :cool: Na dole takie lekkie boksowanie i po kręgosłupie, a w okolicach pępka (powyżej) - konkretne kopniaki :bigsmile::bigsmile::bigsmile:

JA podobnie ostatnio, może moja Niuńka się przekręciła? :D
    --
    •  
      CommentAuthorKandyzowana
    • CommentTimeApr 20th 2013 zmieniony
     permalink
    wole to przemilczec. Szczegolnie jak dotyczy innych ludzi nie bede wydawac osadow i pisac ze mnie cos irytuje bo czasem warto powiedziec mniej niz o dwa slowa za duzo. Szczegolnie obcym :) Zreszta mnie malo co irytuje. mam wysoki prog tolerancji i pierdoly nie wplywaja na moje postrzeganie/ocenianie ludzi szczegolnie jak nie dotykaja bezposrednio mojego zycia:) tylko jego/jej. chybaze zagraza cos zyciu tej innej osoby :-)

zapomnialam dodac do dyskusji ze i moj maz i ja tez jestesmy wczesniakami jak sie okazalo wiec moze to jest jakos uwarunkowane ze i nasze dziecie sie wczesniej pcha na swiat :o nie kazdy wczesniak z 34/35 tc ma komplikacje (np my) - czasem dzieci urodzone w terminie albo po maja ich wiecej co nie znaczy ze nie nalezy robic co sie da by do tego skonczonego 36tc starac sie wytrzymac.. a jak dziecko cierpliwe to czekac az samo soe zdecyduje wyjsc na swiat :) ( koniec tego tematu )

Dzien dobry :-)

Ewa mam dokladnie tak samo :-) to znaczy ze dzidziulek aktualnie pewnie jest w pozycji podluznej glowkowej (w dol) :-)
    a potem te skodkie kopniaczki przejda na torrtury w zeberka hehehe

a jak sie Ewa w ogole czujesz?? Lepiej juz??

Cloe jak tam noc?? :) Czy cos sie ruszylo??

Eveke jak tam kochana w szpitalu?? jak noce? Cos sie ruszylo??

W ogole jak sie czujecie na koncowce ? Wszystko juz gotowe do powitania maluszka?? My mamy niby 4/5 rzeczy ale popakowane :P pokoj niegotowy :P musimy nasza sypialnie przerobic ale to moj maz na spokojnie sie za to zabiera bo mi nie pozwala nic roboc ciezszego niz jedzenie czy wstawienie prania :P

Ja dzis lece na ostatnie badania z listy niezbednych do szpitala :o tegooo tyyyle dal mi na krew ze ciekawe ile mi jej spuszcza :D no i mam nadzieje ze cisnienie mi spadlo bo zaczynam miec 130/80 a w czwartek nawet 144/90 a potem 140/80... musze kontrolowac wszystko i jak bedzie wysokie to do szpitala jechac na obserwacje :/ tez Wam cisnienie pod koniec szwankowalo???? Nie mam cisnieniomierza w domu to sprawdze w przychodni ale chyba bede musiala takowy nabyc..

Dzis syn dal mi pospac. jestem z niego taka dumna.. albo ja nie czulam jego maltretowania :P
    --
  2.  permalink
    Witam się!:) Ja dzisiaj spać od rana nie mogę a to za sprawą głodu, wczoraj nie tknęłam słodyczy bo dzisiaj o 9 jedziemy na morfologie i test obciążenia glukozą...grrrr...

Ja czuję kopniaki w dole brzucha, mały jeździ mi tymi malutkimi nóziorami po biodrach, czasem jak się zakitra za biodro to masakra:):bigsmile:
    -- [/url[/url]
  3.  permalink
    anairda wez cytrynke do glukozy. latwiej przetrwac moment picia :P
    oh jak milo ze nie tylko ja mam morfologie a tez jestem piekielnie glodna.. i tez mam na 9... aghr
    Bede duchowo Cie wspierac i laczyc sie w "bolu" podczas pobierania :D
    --
  4.  permalink
    kandyzowana wode też kupowałaś czy ci dali? I w ilu mililitrach rozpuszczana jest ta glukoza?
    -- [/url[/url]
  5.  permalink
    Dawali. Mi wszystko dawali. w Enel medzie rozpuszczaja ci to 75g na dwa kubeczki wody i dodaja cytryne jak mawz ze soba.. taka slodka lemoniada - przetrwalam. Ale kiedys jak robilam to w Medicoverze robili w jednym kubku to 75g i bez cytryny... jest znaczna roznica :o
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
    • CommentTimeApr 20th 2013
     permalink
    Witam sie z Wami porannie, katar juz mi mija.
    Trzymam kciuki za Wasze wizyty.
    Tez mnie czeka obiazenie glukozą za jakiś czas zapewne-musze z lekarka pogadac czy to niezbedne badanie :wink:

Ciekawe obserwowac jak scieraja sie tu silne osobowości na forum, z roznymi pogladami
    tak sobie myślę o sobie, na tym tle- ze jestem raczej ugodowa- zeby nie powiedziec nawet bardzo ;)
    i z dużym marginesem wyrozumialosci dla roznych pogladów, chyba nie wymagam za duzo od ludzi....ot są jacy są :) ( wspaniali najczesciej!)
    i super ze sobie dyskutują!
    sorry za off top :bigsmile:

Pozdrawiam serdecznie, pieknego weekendu- niech to słonko wychodzi
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    W tym teście obciążenia glukozą najgorsze jest wg mnie to czekanie, więc warto sobie wziąć coś do poczytania, tel z internetem itd...

Samą glukozę wypiłam dosyć szybko, nie było to cudowne w smaku - popijałam zwykłą wodą ale piłam już w życiu gorsze rzeczy :tooth:.
    Mnie czeka znowu powtórka badania w 30-31 tygodniu.

Dorit: i z dużym marginesem wyrozumialosci dla roznych pogladów, chyba nie wymagam za duzo od ludzi....ot są jacy są :) ( wspaniali najczesciej!)

Podzielam to zdanie, jesteśmy na forum więc będą się ścierać różne poglądy i nie ma co oczekiwać, że wszyscy będą na jedno kopyto - ależ byłoby nudno!
    Ważne by dyskutować z szacunkiem dla drugiej osoby, jej sposobu na życie, nie promować poglądu "moje znaczy najlepsze" dla każdego.
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Akurat z Kandyzowaną nie bardzo da się dyskutować,bo zaraz strasznie się oburza i kończy temat ;) No chyba,że rozmowa jest np o brzuszkach,wtedy jest super :>

I kciuki za dziewczyny na końcówce za szybkie rozwiązanie!:)) Pamiętam, jak się niecierpliwiłam,żeby Maja była już po drugiej stronie brzuszka. A teraz czasem marzę, żeby choć na chwilkę tam wróciła:jumping:
    --
  6.  permalink
    Mangus, a dlaczego musisz powtarzac badanie? wczesniej robilas obciazenie 50? czy cos nie tak wyszlo?
    --
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Cześć dziewczyny, u mnie pochmurnie :(
    Dziewczyny u mnie krzywa po obciążeniu 50 wyszła dość wysoko i też musiałam powtórzyć a po obciążeniu 75 wyszła w normie.
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    witam się i ja w pochmurny ranek , ale za to z fajnym humorem bo dziś rozpoczęliśmy 7 miesiąc :tooth:
    mangaa: W tym teście obciążenia glukozą najgorsze jest wg mnie to czekanie,
    oj tak , te dwie godziny strasznie powoli mijają , samo wypicie może nic przyjemnego ale do przeżycia , ja miałam też parę chwil grozy , ze zaraz wszystko zwrócę bo tak mi niedobrze było gdzieś godzinę od wypicia , no i potem przez 2 dni słodkiego nie ruszyłam :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Kandyzowana: fajnie ze kazdy ma swohe zdanie i mzoe je tu napisac. niemniej ja bym nie pisala z emnie cos irytuje

Może Ciebie to irytuje, ale mnie na przykład, to co napisały dziewczyny w tym temacie, w ogóle nie denerwuje i chętnie czytam ich opinie. Hmmm, nie tylko Ty czytasz ich wypowiedzi przecież...
    Kandyzowana: juz sie nie bede.na ten temat odzywac bo napisalam relacjecpo wizycie i uwazam ze z tym nie ma co dyskutowac.

No to jak to tak to ? To po co jest to forum. Czyli każda z nas ma pisać tylko suche relacje. Dziś było tak i tak, koniec kropka, a reszta nie może się do niczego ustosunkować, żeby broń boże kogoś nie urazić ? To po co w ogóle ten wątek jest ? To najlepiej pisać pod swoją kartą ciąży sobie, zamknąć ją nawet dla przyjaciółek i wtedy nikt nikogo nie urazi :confused:

Kandy ja myślałam, że Ty raz czy dwa miałaś może słabszy dzień, no nie wiem, czy jakiś gorszy nastrój. Ale po raz kolejny jesteś obrażona na dziewczyny, bo ktoś ma inne zdanie i śmiało je tu wygłasza, a Ty znów "nie będę z Wami dyskutować". Zauważ, że forum jest po to by dyskutować. Nie istnieje tylko po to, by sobie życzyć miłego dnia itd. Dlaczego tak bardzo się obrażasz i nie chcesz/nie potrafisz konstruktywnie podyskutować, tak po prostu. Zbyt emocjonalnie chyba podchodzisz do zwykłej rozmowy :neutral:

I Ty i Twój mąż i lekarz jesteście wcześniakami, super że jesteście zdrowi, ale to nie jest wyznacznik, że tak jest zawsze. Istnieje duże ryzyko powikłań i należy robić wszystko by ciążę utrzymać jak najbliżej terminu. Nie ma co porównywać , że noworodek z 40 tygodnia też może być chory :shocked: Natura wymyśliła 40 tygodni, nie mniej nie więcej i w ogóle chyba nie ma się co z tym spierać. Ja wiem, że się już źle czujesz, każda chyba już na końcówce ledwo zipie, ale taka jest ciąża, nie trwa wiecznie.
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Ja tylko powiem w temacie, że nie życzę NIKOMU bycia rodzicem wcześniaka. Te godziny spędzone na oddziale patologii noworodka to jest trauma niezależnie czy ten wcześniak urodził się w 25tc, 29tc (jak moje), czy niby bezpiecznym 34tc.. I potem niestety całe życie podporządkowane wizytom lekarskim u specjalistów, bo naprawdę tego trochę jest.
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    kuleczka_69: Mangus, a dlaczego musisz powtarzac badanie? wczesniej robilas obciazenie 50? czy cos nie tak wyszlo?

Kuleczko, robiłam 75g ale mam pozytywny wywiad rodzinny i dziwne wyniki: na czczo - 96, po 1h - 173 (jeszcze w normie ale wysoko) a po 2h hipoglikemia - 52.
    No i dosyć duża masa wyjściowa, choć diabetolożka mnie pochwaliła, że nie przybrałam dużo do tej pory. :wink:

Powiedziała, że możemy (nie musimy) wykonać ponownie badanie w 30-31tc i ja jestem za tym - wolę mieć pewność, że wszystko ok. Nie dawałoby mi to spokoju więc pójdę wypić tę breję. :wink:
    --
  7.  permalink
    Aha, no u mnie wyszla od razu cukrzyca ciazowa, tez mam w rodzinie chorych,ale nie powtarzalam, bo mnie moj gin skierowal do szpitala na obserwacje dmuchajac na zimne. No i ja to paskudzctwo pilam bez cytrynki, bo zapomnialam :P
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    hej dziewczyny jestem dziś spuchnieta na twarzy że zrobił mi się drugi podbrudek tragedia pieje pokrzywe już 3 dzień jak widać chwilowo bez efektów...
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Kandyzowana: Cloe jak tam noc?? :) Czy cos sie ruszylo??

Witam i melduje, ze u nas bez zmian....w nocy kilka dosc bolesnych skurczy i leciusienkie plamienie i ......to by bylo na tyle :devil: Teraz cisza.....widac Synus ma inne plany :wink:

ew3ame: hej dziewczyny jestem dziś spuchnieta na twarzy że zrobił mi się drugi podbrudek tragedia pieje pokrzywe już 3 dzień jak widać chwilowo bez efektów...

mnie od paru dni puchna stopy...ale i tak jestem szczesliwa, ze tak pozno...W kazdym razie tez zamierzam zaopatrzyc sie w pokrzywe :)
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    doti_p: Ja tylko powiem w temacie, że nie życzę NIKOMU bycia rodzicem wcześniaka. Te godziny spędzone na oddziale patologii noworodka to jest trauma niezależnie czy ten wcześniak urodził się w 25tc, 29tc (jak moje), czy niby bezpiecznym 34tc.. I potem niestety całe życie podporządkowane wizytom lekarskim u specjalistów, bo naprawdę tego trochę jest.
    dokładnie. Mi wystarczy świadomość, jakiej nabyłam na studiach ze Wczesnego wspomagania rozwoju. Wczesniactwo niestety może być przycyzną bardzo wielu najróżniejszych problemów... mniejszych, większych i potężnych... I to prawda, że niektóre dzieci w 36 tc są dojrzałe, a inne mają niestety cechy wczesniacze.

__
    ja tez puchnę - stopy bez kostek, łydki puchną, dłonie, buzia tez już pełniejsza. Ale z Gosią też tak miałam, w b dużym stopniu i po porodzie na drugi dzień nie mogłam się poznac w lustrze - wszystko zeszło. Mam nadzieję że i teraz tak będzie :)
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    KARKO: po porodzie na drugi dzień nie mogłam się poznac w lustrze - wszystko zeszło.

Oooo to ja tak poprosze :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Cześć w sobotni pochmurny poranek...
    Ależ tu poruszenie :wink:
    Ja dziś czuje straszne bóle podbrzusza, aż takie rwanie jak by w pochwie, głęboko nie wiem jak to nazwać, ale denerwujące uczucie :(:confused:
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    <strong> ew3ame </strong> na efekty pokrzywy chyba trzeba poczekać troszkę dłużej , kurczę ja się boję tego puchnięcia, a zacznie się dopiero pewnie jak się prawdziwie gorąco zrobi :confused:
    Cloe, próbowałaś masażu sutków? dziewczyny pisały ze skutecznie wygania dzieciaczki z brzucha :wink: widać Snkowi zbyd dobrze, żeby się pchać na ten świat i zapiera się rączkami i nóżkami , uparciuch:wink:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Cloe masuj sutki ile wlezie kochana :D
    Ja tam myślę, że do poniedziałku się rozpakujesz :)
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    hey kochane :bigsmile:
    u nas tez nadal cisza :wink: synus ma wyciszenie wiec moze to o czyms swiadczy hehe nadal ledwo siedze przez to moje krocze :wink: u mnie nie ma plamienia ale za kazdym razem po oddaniu moczy na papierze sa malutenkie czerwone kropeczki ale pewnie to nic , moze jakas zylka pekla :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ange może tak Ci czop odchodzi :))?
    No życzę nam wszystkim by lista się posypała w ten weekend :D
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Mojej przyjaciolki corka urodzila sie w tym niby,,bezpiecznym,,34tc. Mala ma retinopatie wczesniacza,problemy ze sluchem,oczoplas i jeszcze kilka innych problemow. Jak dla mnie slowa lekarza,ze juz jest bezpiecznie sa nie na miejscu. Bo bezpiecznie nie jest. Moze ma wieksze szanse niz skarajny wczensiak, ale nie jest to jeszcze gotowe dziecko.
    Ja trafilam na patologie ciazy w 34tc z przedwczenymi skurczami i lekarze usilnie starali sie te skurcze wyciszyc,aby szyjka sie rozwarla. Gdyby o bylo bezpieczne pozwolili by sie mojej corkce urodzic.
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Mangus raczej nie bo za malo tego... ale jak sie zacznie to dam znac :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    A no wlasnie zapomnialam zupelnie o tym masazu sutkow....musze tylko sprawdzic w internecie jak to sie robi, bo zielonego pojecia nie mam :shocked:
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Cloe ja wlasnie szukam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    Ange znalazlam tutaj http://www.rodzicpoludzku.pl/Porod/Gdy-minal-termin-porodu.html
    Kurcze na sama mysl mnie wzdryglo, bo ja strasznie wrazliwe mam te sutki.....nie wiem czy dam rade je tak rolowac :confused:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Masaz sutkow,aby byl skuteczny najelpiej robic ruchem,,dojacym,, czyli sutek sie wyciaga do przodu,jak przy ssaniu przez dziecko. Mnie taki masaz zrobila polozna(ja wczesniej doslownie masowalam sutki,ruchem kolistym i nic to nie dalo) i dopiero jak ona mi zrobila to skurcze nabraly na sile i staly sie bardzo regularne(wody mi odeszly o 5.30, a polozna zrobila mi masaz ok.11,jak juz w szpitalu bylam).
    •  
      CommentAuthorcloe78
     permalink
    montenia: czyli sutek sie wyciaga do przodu,jak przy ssaniu przez dziecko.

o, to mi brzmi o wiele lepiej niz rolowanie :) wyprobuje :)
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Cloe dzieki za strone to czas brac sie za masowanie :bigsmile: ja zaczne wieczorem bo planuje za godzinke zabrac meza na zakupy po kwiatki do ogrodka :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    dziewczyny , niech mężowie zakasają rękawy i się biorą do roboty tj. masowania :surprised:
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Cloe Ty może zamiast za masaże to zacznij rodzić - bo tu listę trzeba zwalniać :D
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dziewczyny czy skurcz może być np tylko jednostronny?
    Miałam serię ostrego bólu, coś jak silny skurcz łydki po prawej stronie brzuszka na dole. Chodziłam zgięta w pół i zastanawiam się czy to były skurcz B-H czy coś innego może?
    Wzięłam nospę, magnez ale nie mogłam się rozprostować. Odpuszczało na moment i znowu przychodziło po kilku minutach, tylko że to cały czas tylko po prawej stronie na dole.
    Teraz pobolewa jeszcze czasami ale już zdecydowanie słabiej.
    --
    •  
      CommentAuthorask28
     permalink
    Kandyzowana nie wiem dlaczego się "obrażasz"?
    Prosisz by czytać ze zrozumieniem a sama tego nei robisz.
    Gdyby tak było to:
    1.zauważyłąbyś, że nie mam nic do Ciebie, co kilkakrotnie podkreślam w swoich wypowiedziach (przeczytaj jeszcze raz), a "zdziwiły" mnie opinie Twojego lekarza,
    2. jeśli uważnie byś przeczytała co napisałam widziałabyś, że na szczęście moje dziecko jest zdrowe:)
    Co jednak nie zmienia faktu, że z powodu wcześniactwa wizyty u różnych specjalistów trzeba odbyć,
    3. Twój lekarz nawet jeśłi ma wcześniaki to uwierz mi, że ich sytuacja jest o wiele lepsza niż innych, podobnych im dzieci.
    Co innego dziecko lekarza a co innego dziecko "zwykłego" rodzica.
    Mam tu na myśli chociażby dostęp do lekarzy specjalistów, gdzie nawet prywatnie nieżadko tzreba odczekać swoje na wizytę (oczywiście o ile chce się iść do dobrego specjalisty a nie takiego pierwszego lepszego) - wiem co mówię.
    4. Mówisz, że Ci ciężko-tego nie kwestionujębo każda z nas jest inna i inaczej odczuwa różne dolegliwości.
    .
    Nie wiem dlaczego się "obrażasz" jak dziewczyny pisza tylko swoje zdanie na temat opini lekarza, które przytoczyłaś?
    .
    To już nie do Ciebie (żeby nie było) ale patrząc na historię swoich starań, poronienie czasem mam wrażenie, że niektórzy nie umieją docenić tego co mają.
    Pytanie czysto teoretyczne co niektórzy by powiedzieli jakby od początku ich ciąża była zagrożona, musieli dużo leżeć a potem już tylko leżeć
    I żeby zaraz mi ktoś nie zarzucił tu nie chodzi o to "czyje lepsze i kto ma rację, ewentualnie kto ma gorzej" jak ktoś napisał.
    .
    Pozdrawiam, życze każdej mamusi bezpiecznego rozwiązania.
    -- ,
  8.  permalink
    my po obciążeniu, za chwilę mają być wyniki. Morfologia w sumie w normie. Jedynie neutrofile, limfocyty za niskie/za wysokie, ale to normalne w ciąży. Hematokryt i hemoglobina zaniżona, ale malusieńko. Mocz w porządku:)

No i dzisiaj mój szczęśliwy dzień:) Bo Maciejjo szwagro w końcu nam szafę w przedpokoju robi i wygraliśmy w TOTKA 100zł:D :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:

Treść doklejona: 20.04.13 13:57
    a i z tym testem....to pojechałam a tam babeczka kazała mi iść z glukozą do domu, wypić, poczekać 2 godzinki i przyjechać. Więc leżałam na łóżku i czas mi szybko poleciał:)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Eee, elegancko :) Miałaś dwa pobrania tylko :D
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    kuleczka_69: Aha, no u mnie wyszla od razu cukrzyca ciazowa, tez mam w rodzinie chorych,ale nie powtarzalam, bo mnie moj gin skierowal do szpitala na obserwacje dmuchajac na zimne. No i ja to paskudzctwo pilam bez cytrynki, bo zapomnialam :P

U mnie w rodzinie babcia jest cukrzykiem. Mi cukry na czczo wychodzą dobrze. W 25 tc robiłam krzywą cukrową, na czczo wyszło mi 79 a po 2 godz. po obciążeniu 75 wyszło mi 149. Zrobiłam sobie jeszcze jedno badanie HBA1c i wyszło 4,4 czyli jak u zdrowego. Mierzyłam sobie cukry glukometrem i wychodziły prawidłowo, jedynie 2-3 razy zawsze po kolacji wyszły podwyższone. Chciałam powtórzyć krzywą, bo podejrzewam pomyłkę, ale moja lekarka nie zaleca powtórzenia ponieważ jest to dość duże obciążenie dla trzustki i dziecka. Za to dostałam skierowanie do szpitala na obserwację i po skończonym 30tc mam się wstawić do szpitala. W poniedziałek jadę do szpitala i mam nadzieję, że nie poleżę tam dłużej niż 3 dni. Jeszcze nigdy nie leżałam w szpitalu oprócz własnych narodzin :wink: i nie uśmiecha mi się leżenie w szpitalu, ale co się nie robi dla dzidzi. Lepiej dmuchać na zimne :wink:

Ja dziś obudziłam się o 10 :shocked: Jestem w szoku, ostatnio wstawałam tak o 7-8. Ze spaniem w nocy nie mam problemów, śpi mi się dobrze.
    Chyba przyspało mi się tak długo ponieważ śniła mi się moja córeczka, która już była z nami w domu :bigsmile:

Gratuluję rozpakowanym mamusiom i kibicuję mamusią na końcówce :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    O, właśnie zapomniałam hba1c wyszło mi dobrze :)

Mysiamm no to powodzenia w szpitalu, oby wszystko było dobrze. Niech Ci czas szybko leci..
    Myślę, że powtórka krzywej nie jest aż tak obciążająca jeśli wykonuje się ją w dłuższym odstępie od pierwszej.(?) W każdym razie ja chyba ją zrobię, zresztą zobaczymy co Ginek powie
    --
  9.  permalink
    Mysiamm powodzenia w szpitalu!!!

Moja mama jest cukrzykiem (cukrzyca starcza po menopauzie), jej dwaj bracia także cukrzycy...:( jeden w sumie od 30 lat inny od 10, więc ciekawe...
    -- [/url[/url]
  10.  permalink
    mysiamm: U mnie w rodzinie babcia jest cukrzykiem. Mi cukry na czczo wychodzą dobrze.

U mnie tez wlasnie babcia jest cukrzykiem. Na czczo cukry tez mam dobre, majac diete w ciazy, cukry po posilkach tez byly w normie, a po 2h obciazenia 75 wyszlo mi 1tez 149 przy normie do 140, no i lekarz wolal mnie wyslac na obserwacje na patologie. Ja robilam krzywa w 20 tc. Zrobilam tez hemoglobine glikowana i wyszlo mi 5% cos, miescilo się to w granicach normy, gin stwierdzil, ze to nie wykazuje cukrzycy lecz do rozwiazania musialam byc na diecie.
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Dzięki dziewczyny. Mam nadzieję, że czas szybko zleci. Dostęp do internetu jest więc nie będzie tak źle. Kupiłam sobie książkę "Język Niemowląt", więc nudzić się nie powinnam.
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    mangaa: Chodziłam zgięta w pół i zastanawiam się czy to były skurcz B-H czy coś innego może?

Mangaa - a może mała Ci na jakiś nerw uciska? Jeśli byłby to skurcz BH, to chyba nie trrwałby tak długo.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.