Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    My jutro juz składamy łóżeczko syneczka i nie moge sie juz doczekac :D:D
    tak samo skladamy juz wózek z pudeł i niech sobie stoi i czeka na Glucika naszego kochanego <3

piekna pogoda, 24stopnie w Wwie, chyba potem pojde na spacer :-) a przynajmniej posiedziec na sloneczku gdzieś ;P
    niestety sama bo moj maz jak wroci po przepracowanych 12h pracy w nocy i wyprawie po pracy do warsztatu to pojdzie pewnie spac i jutro sie obudzi :o
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
    • CommentTimeApr 26th 2013
     permalink
    Mojej koleżance seks przyspieszył poród. Urodziła kilka dni przed terminem. O 24 sobie urządzili przytulaski z m. i zaraz po tym mówiła, że ją trochę brzuch zaczął boleć. Ale się położyła. I nie spała do 4 rano, kiedy to się zorientowała, że te bóle są co 10 min. Więc zebrali się do szpitala. W szpitalu byli o 5, a o 9.15 już tuliła swojego Kubusia. I jej lekarz powiedział, że to właśnie dzięki seksikowi.
    -- ,
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    ekspresowy poród miała koleżanka :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Ja mam narazie zakaz przytulania ale coś czuje ,że jak na końcówce zaczniemy działać to mała raz dwa wyskoczy ;) Ze zdziwienia ;)) hihi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormacek
     permalink
    Chciałabym się przywitać, wczoraj miałam usg i wszystko jest ok, nareszcie nie boję się mówić o mojej ciąży. W pierwszej ciąży dowiedziałam się na usg w 12 tc, że nie ma akcji serca :( W drgiej było ok ale teraz strasznie się bałam mówić komukolwiek.
    Najważniejsze, że wszystko jest ok. Dzisiaj mam jeszcze wizytę w ramach NFZ u mojej koleżanki, więc spróbuję później was poczytać :)
    Jeśli chodzi o mnie to mam na imię Magda, w czerwcu skończę 34 lata a mój synek skończył w styczniu 5 lat.
    akirka proszę o dopisanie do listy - termin mam na 10.11.2013 a coś wczoraj lekarz przebąkiwał, że jemu wygląda na chłopaka ale zobaczymy za miesiąc ;)
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Witamy ;D Gratulacje , super ,że wszystko dobrze i oby tak dalej!:) :thumbup:
    --
  2.  permalink
    Witamy i cieszymy sie, ze wszystko pomyślnie sie układa! trzymam kciuki za spokojne pozostałe miesiące ! :)
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    Macek , gratuluję raz jeszcze i spokojnej ciąży życzę :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeApr 26th 2013 zmieniony
     permalink
    Kurka to ja się bzykałam z M. jak norka w 40 i 41 tygodniu i ni chu chu niczego to nie przyspieszyło :devil::devil::devil: Jedyne co to się namęczyłąm setnie z tym moim brzuszyskiem :tooth: no nie ma sprawiedliwości !!!

Macek gratulacje :bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Witaj Magda i gratulacje, a przede wszystkim zdrowka dla mamy i dzieciatka!! :bigsmile:
    Kandy nie szalej za bardzo z tym samotnym spacerkiem, bo roznie bywa :wink:
    Zabka ja cala ciaze mialam zakaz kochania sie z mezem i tez myslalam, ze jak juz bedzie mozna to mlody wyjdzie raz dwa hehe i jak widac :wink: smialam sie do meza , ze synus tak sie pewnie zdziwil, ze do gory podskoczyl i dlatego sie obija :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Angee- albo pomyślał "ale fajne kołysanie to jeszcze sobie tu troszkę posiedzę " :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Kurka to ja się bzykałam z M. jak norka w 40 i 41 tygodniu i ni chu chu niczego to nie przyspieszyło :devil::devil::devil:

:rolling:
    A my się mieliśmy bzykać w sobotę, po zdjęciu pessara, a Baśka wylazła w piątek- i kolejnych 5 tygodni nic (razem prawie 12) :fierce:
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Witam się już z domciu :wink:

Co do spania, to ja póki co jeszcze nie miałam problemów ze spaniem w ciąży. Nawet w szpitalu przespałam całą noc. Przeważnie obudzę się raz lub 2 na siku i szybko zasypiam. Może moje dziecko też będzie ładnie przesypiać nocki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Macek - gratuluję i spokojnej ciąży życzę. Dopisałam Cię do listy.

Ja jestem po wizycie u dentysty - niestety jeden ząb i odsłonięta szyjka była do zrobienia. Dostałam wskazania na czas karmienia i dla dzidzi, żeby przemywać dziąsła przegotowaną woda i nie myć pastą z fluorem.
    Zaraz zabieram się za robienie placków ziemniaczanych:)
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Witaj Magdo :) Gratulacje i powodzenia :)
    Ps. Mamy termin na ten sam dzień :)
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    Hej :smile:

U nas też piękna słoneczna pogoda, zaraz lecimy na spacerek:cool:

Rano byłam na teście obciążenia glukozą. W sumie nie było tak źle jak się nastawiłam po większości opisów. Dawka 75 ml w kubeczku 0,2, mogłam sobie dolać cytryny i po wypiciu trochę popić czystą wodą. Jak zaczęłam pić to nawet dobrze smakowało, jak lemoniada :wink: ale okazało się, że cała słodycz została na dnie. W sumie najgorsze było czekanie i mimo że nie było tłumów i nie było duszno miałam takie chwile, że brakowało mi świeżego powietrza. Ogólnie gdyby nie te 2 godziny czekania to w sumie nie mam na co narzekać :bigsmile:

Macek oby dalej wszystko było dobrze i witamy :bigsmile:
    -- ;
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Macek gratulacje! :bigsmile:

PENNY: Kurka to ja się bzykałam z M. jak norka w 40 i 41 tygodniu i ni chu chu niczego to nie przyspieszyło

LOL :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    witaj magdo cieszymy się że do nas dołączysz :-)
    kandy lepiej posiedz na balkonie bo będę się o ciebię martwić :-*
    nercia powodzenia z tymi butami :-)
    ja dziś spalam do 11 aż byłam w szoku :-D ale czuje się o niebo lepiej :-)
    --
  3.  permalink
    Dziewczyny Tusk mówił właśnie ze wszystkie dzieciaczki urodzone w 2013 łapią się na roczny macierzyński:bigsmile::bigsmile::bigsmile::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy::crazy:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No to zapunktuje chłopina :tooth:

Oby to nie było czcze gadanie...

Spadam się relaksowac przy malowaniu drzewek w sadzie :D
    --
  4.  permalink
    No powtórzył teraz na koniec to samo jeszcze raz:bigsmile::bigsmile: Brawo dla Tuska he:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Super, tylko ciekawe jak płatne bo podobno nie 100%
    A co z osobami które będą rodzić w 2014? znów tylko 6 miesięcy ?
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Z tego co się orientuję, to drugie pół roku płatne 60%, chyba, że ktoś od razu deklaruje rok, to ma rok po 80%. No ale przepis jest od 2013 a nie na 2013 (to by były jaja :crazy: )
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    U nas wszystko jest możliwe ;p
    No ale moim zdaniem zdecydowanie rok jest lepszym rozwiązaniem :)
    --
    •  
      CommentAuthorKandyzowana
     permalink
    Dziewczyny no włąśnie ale podobno teraz to jest tak, że i tak idziemy starym systemem te 20 tyg, płatne 100% potem te dodatkowe 4 tyg a potem mozemy przełużyć do roku czasu i płatne jest 60%.. ze dopiero dziewczyny od wrzensia moga miec cąły czas 80% a my mozemy miec rocnzy macieryznski ale mamy rozdzielenie na 100 i 60 % - ze teraz nie ma mozliwosci deklaracji roku i 80%. Tak mowia w kadrach... Wiec jak to jest - któraś się orientuje??

Ps, wlasnie bylam na spacerku, u fryzjera podciac koncowki i wrocilam :-) piekne słońce było ale sie niestety zachmurzyło coś :o

Jakis debil puszcza muzyke na całe osiedle i nie liczy sie z tym, ze ta łupanka nie kazdemu pasuje a szczególnie ludziom co po nocce maja spac! Zaraz sie zdenerwuje no... :/ a nie wiem gdzie to i nie mam jak nawet zwrocic uwagi - niech se słucha sam a nie katuje innych :o
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Kandy - jest tak jak mówią w kadrach. Na razie ustawy jeszcze nie ma, więc nie można dostawać 80% wynagrodzenia, bo ustawa przewiduje 100%. I dlatego na urlopie rodzicielskim (te drugie pół roku) dostawać będziemy 60%. A dziewczyny które urodzą już w po wejściu ustawy w życie będą od początku mogły mieć 80% płatne. Ale szczerze mówiąc to teraz będą musieli wprowadzić ustawę w życie wcześniej, jeżeli dziewczyny, które urodziły w styczniu będą mogły skorzystać z nowej ustawy.

Treść doklejona: 26.04.13 13:51
    Pisałyśmy o tym szczegółowiej na wątku dotyczącym przepisów z zakresu macierzyństwa. Ale tak jak to u nas w kraju bywa, to nie można mówić na pewno o czymś, jeżeli ustawa nie została przegłosowana. Bo zawsze są jakieś zmiany. Na razie są to plany.
    -- ,
  5.  permalink
    http://babyonline.pl/rodzice_prawo_dla_rodzicow_artykul,1077,1.html ( to tak jakby co.. )

no to zobaczymy jak to bedzie u nas :o
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Kandyzowana: moga miec cąły czas 80% a my mozemy miec rocnzy macieryznski ale mamy rozdzielenie na 100 i 60 % - ze teraz nie ma mozliwosci deklaracji roku i 80%. Tak mowia w kadrach...

No tak, ale jeśli chodzi o sumę końcową wypłaconych zasiłków wychodzi na to samo...
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    ew3ame: nercia powodzenia z tymi butami :-)

predzej jej uszyje z materialu niz ona je znajdzie :boogie:

a my dzis 23 tydzien rozpoczelismy,ale zlecialo :swingin: mam dzis takiego lenia ,ze nawet obiadu nie zaczelam a juz grubo po 14 :tooth: usmaze chyba miesko wieczorkiem a na biegusia chinskie jakies zrobie :wink:
    Widze ,ze Tusk wkoncu cos madrego powiedzial co mnie sie bynajmniej spodobalo hehe . podczas kapieli Gabi wrocily mi dzis wspomnienia z porodu ,jaka byla malenka itd ,az wzielam aparat i cyknelam jej fotke tak jak to bylo za daaaawnych czasow .pozwole sobie wkleic mojego maxi dzidziusia ( jeszcze sie miesci w swoj noworodkowy reczniczek :wink: ,wieczorkiem zlikwiduje fotke
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Kochane jestem juz po wizycie :) mlody jakos sie nie spieszy i gin cos tam mi wiercil z szyjka, zeby zaczelo sie cos dziac :) mam sie obserwowac a jesli nie zacznie sie nic to w poniedzialek mam sie stawic w szpitalu i beda wywolywac porod... Kurcze tak mnie bolalo to badanie, ze myslalam, ze sie poplacze a co dopiero porod.... podal mi dzis wage maluszka oczywiscie przyblizona i wynosi ............od 3800 do 4120 :shocked: jestem przerazona a przytylam do tej pory 12,5 kg powiedzial, ze bedzie ciezko ale powinnam dac rade ... kurcze jak sie boje ... rekordowa dzidzia sie szykuje w naszej rodzinie :shocked: ale oby zdrowa!!
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    nercia ale super fotka :-)
    dobrze że zrobili to bardziej sprawiedliwie :-)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ange spokojnie, te pomiary to różnie wychodzą ;) Może nie będzie duży. :)
    Poza tym na pewno sobie poradzisz, grunt by teraz wszystko ładnie się rozkręciło. Kciuki za Ciebie!:)
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Dziekuje Mangus ale po tym bolesnym badaniu nie moge przestac myslec o porodzie i o tym bolu.. ale damy rade!
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ange jeśli to gmeranie bolało tak bardzo, to prawdopodobnie zrobił Ci masaż szyjki macicy, szkoda tylko że Cię nie poinformował ...
    Pomiarami tak się nie przejmuj mogą się sprawdzić lub nie, na dwoje babka wróżyła. Tak naprawdę to ważna jest główka i jej przejście przez kanał, bo ona jest największa, później już zazwyczaj gładko idzie :) Nie takie klocki babki rodzą SN :wink: Trzymam kciuki za szybkie i w miarę mało męczące rozwiązanie :bigsmile:

Treść doklejona: 26.04.13 15:05
    Ange i jeszcze dodam, że mnie masaż szyjki macicy bolał miliony razy bardziej niż sam poród, także nie jest źle :bigsmile::bigsmile::bigsmile: Jakbym miała wybierać z dwojga, to już teraz i przedwczoraj mogę rodzić, a przed masażem to bym spylała na koniec świata !
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ja ważyłam 4,250 i moja mamcia dała radę ;) Będzie dobrze.
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Penny wiem, ze sa dzieciaczki jeszcze wieksze ale mimo to ja straszek jestem :wink: dziekuje za kciuki :)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 26.04.13 15:09</span>
    Penny to juz mi lepiej!!!! dziekuje wam kobietki - jestescie kochane :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    No uszy i nos do góry, nie taki wilk straszny :bigsmile: będzie dobrze, nastaw się pozytywnie, to już połowa sukcesu, będzie co ma być :)
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Cześć dziewczyny :D
    Bardzo dziękujemy za gratulacje, na razie nie nadrobię co u Was, pozdrawiamy :D
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Ange -będzie dobrze ,zobaczysz ;D Musisz być dzielna , pomyśl ,że już niedługo maleńki będzie z wami :grouphug: Nera słodka córa i ta minka ;) mała małpka :heartsabove:
    --
  6.  permalink
    Eveke trzymajcie się tam dziewczyny!!!:bigsmile:

daj znać jak dojdziesz już do siebie co u was:)Jak się czujecie?Jak wrażenia po CC?
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Potwierdzam, masaz szyjki stna masakra, porod w porownaniu do tego to pestka :)
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Vsti: Potwierdzam, masaz szyjki stna masakra, porod w porownaniu do tego to pestka :)

to ja jestem jakas inna bo masaz szyjki macicy przyniosl mi wieeeelka ulge przed porodem :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    A to był na pewno masaż szyjki macicy ????
    Przecież to jest mechaniczne odklejanie pęcherza płodowego od ścian macicy, polegające na tym że połozna lub lekarz oddziela go na siłę palcami na żywca :shocked: normalnie wierzyć mi się nie chce, ze to moze ulgę przynieść, jak żyję nie znam ani jednej kobiety, która by na masaż szyjki nie klęła jak szewc ...No dla mnie to jest ból nie do opisania :neutral:
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    Nera , śliczna dziewczynka :rainbow:
    Ange , może coś się w weekend podzieje i się samoistnie rozpakujesz? i faktycznie duża dziewczynka będzie :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    No i ten masaż to też częściej chyba się wykonuje w trakcie porodu, gdy nie postępuje rozwarcie mimo skurczy. Ja miałam w trakcie porodu z 7 razy robiony pomiędzy skurczami, masakra masakra i jeszcze raz masakra.
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Kochane dostalam plamien, sa brazowe i czerwone a w srodku tak mnie boli, ze leze bo chodzic nie moge ale gin powiedzial, ze to normalne bedzie i mam czekac az odejda wody :-) wiec nie panikuje tylko czekam :-)
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Ange - trzymam kciuki :thumbup::thumbup::thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ange kciukole :thumbup::thumbup::thumbup:
    --
  7.  permalink
    Ange trzymam kciuki ale pamietaj xe nie zawsze do ostatniej chwili wody odchodza..
    Kochana.to na pewno juz tuz tuz :*
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    Ange , czyżby moja przepowiednia prorocza była ? tez mi się wydaje, że to tuż, tuż , trzymam mocno kciuki :) powodzenia:wink:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.