Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthorAnge
    • CommentTimeApr 26th 2013
     permalink
    Tejsha oby sie sprawdzila :-D
    Kandy jak wody nie odejda a pojawilo by sie krwawienie silniejsze to tez mam jechac :-D
    oj kochane jeszcze troche i bede po :-D
    a jak pozostale dziewczyny z podium???
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ange ja bym na Twoim miejscu na żadne wody nie czekała, tylko do szpitala jechała, skoro masz taki ból że chodzić nie możesz :shocked: Mi wody odeszły bardzo późno podczas porodu ,przy dużym rozwarciu już, także ten tego :bigsmile:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    PENNY: A to był na pewno masaż szyjki macicy ????

Siedzialam z mezem ,stawalam na glowie z bolu ,przyszedl pan polozny i powiedzial ( cytuje) -Prosze by pan opuscil na chwile pomieszczenie (kiedy juz moj maz wyszedl) powiedzial -prosze sie rozluznic ,pomoge troszke pani ,zrobie masaz szyjki macicy ,przyniesie to pani ulge (jak bum cyk cyk tak powiedzial hmm ):shocked:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Penny z Twojej głuszy może i też bym darła :wink: ale będąc w mieście...:devil:

Treść doklejona: 26.04.13 19:40
    Nera, no jesli pan połozny tak mówił, to się nie dziwię :cool:
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Penny kochana ten bol to pewnie przez ten masaz!! Nie mam zadnych skurczy ani nic podobnego ale plamienie wciaz jest i niech sie zozkreca :wink:
    Dziekuje za wszystkie kciuki :*
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Ange, no to ładnie lekarz podziałał:) Trzymam kciuki za rozkręcenie akcji!
    Co do masażu szyjki, to mi koleżanka opowiadała, że jak położna zaczęła jej masować szyjkę, to ona zebrała wszystkie siły by podnieść się z fotela i strzelić jej w twarz;) Po porodzie w ramach przeprosin dała jej bukiet kwiatów.
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Akirka ja zrobilam sie czerwona z bolu, oblal mnie pot i powstrzymywalam lzy! ale lekarz mnie przepraszal i mowil ze musi wiec i tak jestem mu wdzieczna :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Ange, trzymam kciuki. Mi dziś tak cholernie ciężko, że gdyby nie 36tc to bym męża chyba zgwałciła ;) a tak to muszę się troszkę jeszcze pokulać... :) Także kibicuję pełną parą...
    Mam dziś dość bo mi źle i ciężko i jakoś młody się układa boleśnie a za to rusza średnio - co mnie złości bo reaguje tylko na głos Tatusia a mnie ma głęboko gdzieś :)
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    mi koleżanka opowiadała, że jak położna zaczęła jej masować szyjkę, to ona zebrała wszystkie siły by podnieść się z fotela i strzelić jej w twarz;)
    o to musiała się babeczka położna zdziwić z deczka :jumping:
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Gosia moim zdaniem Twoj glos go uspokaja a taty pobudza wiec sie nie martw moj tez tak mial reagowal na slowo "syyynus" wypowiedziane tylko przez tate :wink: a pewnie jest ci ciezko przez ta pogode i wogole!! A skoro masz slabsze ruchy to pewnie malenstwo juz sie przygotowuje :bigsmile: moje chyba nie wierzy w wyjscie bo popoludniu wariuje :wink:
    Kochana jestem z Toba i byle do przodu :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Dokładnie, cycki w górę i heja na przód, na porodówkę, później do walki z laktacją i do radości z macierzyństwa!!!
    Na pocieszenie-dziś na SR położna omawiała poród i oczywiście kwestie okresów porodu, bólu, itd. itd. Ale jak doszła do momentu kontaktu skóra do skóry to wszystkie miałyśmy łzy w oczach i zapomniałyśmy o tych pytaniach dotyczących bólu i znieczulenia itp. :)
    --
    •  
      CommentAuthorlilijeczka
     permalink
    Trzymam kciuki Ange! Jak ja już bym chciała, żeby i u nas się zaczęło. Dziś mam termin wg. USG, następny za tydzień. Wczoraj znów popedzalismy malucha kochający się, ale oprócz mocniejszych skurczow zaraz po, nic się nie dzieje. Dziś zafundowalam sobie długi spacer z psem nad wodę, jak przyszłam to padlam. Po obiadku znów dwugodzinny spacer z mężem i psem. Skurcze męczą podczas wysiłku, ale nie są regularne. Trochę się boje, bo to taki lek przed nieznanym, ale mam już dość brzuszka, wczoraj aż się poryczalam, tak mi już niewygodnie. No dobrze trochę pomarudzilam i od razu lepiej na duszy. Mężowi już nie chce gledzic, choć on tez już nie może się doczekać. Trzymam kciuki za mamusie na końcówce. Może w ten weekend wykluje się jakiś piękny chłopiec ;)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No Lilijeczko kciuki i za Was. :) Oj wierzę, że ciężko już na końcówce, ale to już odliczanie dni. :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    lilijeczka: Trochę się boje, bo to taki lek przed nieznanym, ale mam już dość brzuszka, wczoraj aż się poryczalam, tak mi już niewygodnie

Oooo ooo ooo! o TO! Tak mam, też się dziś poryczałam, że mi ciężko. :) Je-szcze-tro-chę!!!
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Lilijeczko to ja tez trzymam za ciebie kciuki :bigsmile:
    i za wszystkie dziewczyny :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    Ange to szybkiego rozwiązania życzę :bigsmile:
    -- ;
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    akirka: Co do masażu szyjki, to mi koleżanka opowiadała, że jak położna zaczęła jej masować szyjkę, to ona zebrała wszystkie siły by podnieść się z fotela i strzelić jej w twarz;)

Również znam dwa takie przypadki :)

Ange no ale ja bym nie czekała aż odejdą wody, bo... pytałam Marcina kiedy mi odeszły i powiedział, że na chwilę przed partymi :tooth:
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Penny do szpitala mam 5 min wiec jakby co jestem zwarta i gotowa :bigsmile: no a ze mialam dzis wizyte to depilacja tez 1 klasa :bigsmile:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 26.04.13 20:46</span>
    Kochane moje dziekuje wam za kciukasy i wsparcie jakby cos sie rozkrecilo to napisze a teraz ide odpoczywac przed tv :bigsmile:
    dobranoc mamusie :*
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Heh to mi położna masowała szyjkę na porodówce już (na znieczuleniu) i gdyby mi nie powiedziała, że cokolwiek TAM robi to bym nawet nie wiedziała ;) swoją drogą masaż okazał się bardzo skuteczny, bo jak przez 6h rozwarcie z 2 palcy zwiększyło się tylko na 2,5 palca, tak po masażu przez godzinę zrobiło się pełne :D

Ange zatem powodzenia :)
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Ange: Penny do szpitala mam 5 min wiec jakby co jestem zwarta i gotowa

A to luuuz :bigsmile: ja mam 35 kilometrów :tongue: Odpoczywaj, zbieraj siły :wink:

Lubię czytać takie realcje porodowe na żywca :devil:
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    lilijeczka , za was również kciuki :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Brr,masaz szyjki... Okropnosc. Do dzis czuje ten bol :confused:
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Dziewczyny :thumbup::thumbup: kibicuje wam :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Mi jeszcze na skurczu masowała... Myślałam, że z łóżka zejdę i włąsnie pi... jej w twarz :P Wody odeszły coś ok. hmmm 19.30 (musiałabym sprawdzić) o 20.20 Mała była na świecie...
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Ejj to co on mi robil w takim razie ?:shocked::shocked: haha :swingin::swingin::swingin::swingin: (to bylo ok godz. przed pojsciem na fotel porodowy bo kojarze godz 23 (23:50 urodzilam) ale jaja :wink: :crazy:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Nera86: Ejj to co on mi robil w takim razie ?:shocked::shocked: haha
    :clap::tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Ejj to co on mi robil w takim razie ?:shocked::shocked:

dobrze doczytałam, że męża wyprosił...? :crazy::tooth:
    --
  1.  permalink
    Też miałam ten nieszczęsny masaż,bolało ale da się przeżyć:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Dziewczyny nie straszcie bo nie będe mogła spać :boogie:
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    azniee: dobrze doczytałam, że męża wyprosił...? :crazy::tooth:

nom powaga ,a jak Rafal wrocil to zapytal -co on ci robil ? widze ,ze troszke lepiej sie czujesz :rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    :jumping: dobre :clap:
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
    • CommentTimeApr 26th 2013 zmieniony
     permalink
    bez kitu -juz trzeci raz tam nie pojde rodzic :shamed:

Treść doklejona: 26.04.13 21:43
    dobrej nocuni :grouphug: kciukasy za rodzace :thumbup::thumbup::thumbup::thumbup::thumbup: do juterka:winkkiss:

Treść doklejona: 26.04.13 22:19
    Mam problem ,wczoraj rano bojawila sie u mnie wysypka na nogach ,posmarowalam clotrimazolum bo zawsze wszelkie plamy po tym rewelacyjnie schodzily a nic innego nie mialam,swedzenie nie do wytrzymania (wieczorem sie strasznie nasililo ) a teraz znow zaczyna coraz bardziej :cry: i zauwazylam wlasnie przed kapiela ,ze krosty zaczynaja pojawiac mi sie na brzuchu i trzy jakies male dziwne mam na reku :sad: a swedzi ze hoho .co to kurde moze byc :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorjudka25
    • CommentTimeApr 26th 2013 zmieniony
     permalink
    Ange ja zaczęłam krwawić koło 22.30, a wody zaczęły mi odchodzić około 5.30 ale malutko, dopiero około 7.30 było dużo. W szpitalu byłam od razu jak zobaczyłam krew. Sprawdzili wszystko i odesłali do domu i rano pojechałam znowu.
    Urodziłam dopiero 34 h po odejściu wód :bigsmile: a byłam pewna, że to już za chwilkę zacznę rodzić :wink:
    No ale to już lada moment i czeka Cię poród :wink:
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    Ange, ale czekanie na odejście wód może trwać...mi nie odeszły w ogóle - przebili mi pęcherz, jak już miałam parte!
    Ja dziś na ktg byłam, wyszło IDEALNIE! (bez skoków tętna!) Ale bez skurczy... dzien b. aktywny, bylismyw zoo, na spacerach, potem leżaczek w ogrodzie... no super dzień mielismy w czwóreczkę:) A teraz... nie wiem, ale dostaję b. silnych bóli w pachwinach. Takie mega dźgnięcia, aż podskakuje do góry... nie wiem... Ide spać. Zobaczymy co dalej... DOBREJ NOCY

Treść doklejona: 26.04.13 22:59
    Nera, a byłaś chora na ospę wietrzną? Ja bym chyba rano pojechała do lekarza, jak nie minie... trzymaj się!
    --
    •  
      CommentAuthorlilijeczka
     permalink
    Nera a moze to po prostu zwykle uczulenie? Cos nowego zjadlas albo proszek/plyn zmienialas? Skora w ciazy jest bardzo wrazliwa.
    Chociaz mi odeszly wszelkie alergie skorne, nawet w poblizu kota moge przebywac i co najwazniejsze zajadac sie pomaranczami bez egzemy na drugi dzien. Ciekawe, czy po ciazy znow wroca alergie?
    KARKO i Ange odpoczywajcie, porod moze zaczac sie w kazdej chwili, trzeba zbierac sily :)
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Nera,bierzesz jakieś leki?Po fenku,nitrendypinie może pojawić się takie uczulenie.Skóra potrafi też robić się przy tym czerwona. Mam nadzieję,że to nic takiego.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
    • CommentTimeApr 27th 2013
     permalink
    nera oby to było tylko uczulenie :-*
    ja spać nie mogę już od 3 się mecze... bo pić mi się chce...
    z dobrych wiadomości zapisałam się na usg w przyszła niedzielę :-) zrobię sobie prywatnie trzecie prenatalne usg już nie mogę się doczekać kiedy zobaczę małego :-)
    <3
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
    • CommentTimeApr 27th 2013 zmieniony
     permalink
    Dzien dobry ,nocka koszmarna ,myslalam ,ze sie zadrape ,od rana cisza :shocked: poprzedniego dnia bylo to samo -wieczorem wsciekalam sie a rano jak reka odjal ,a co lepsze znow prawie sladu po wysypce nie ma .Poczekam do wieczora :wink: teraz tylko wewnetrzna strona rak przy dloniach mnie swedzi i okolice stop .

KARKO: Nera, a byłaś chora na ospę wietrzną? Ja bym chyba rano pojechała do lekarza, jak nie minie... trzymaj się!

wiem ,ze jak bylam mala to chorowalam na nia

KARKO: Nera a moze to po prostu zwykle uczulenie?

od pol roku jem produkty z tych samych sklepow ,sama nie wiem... z chemii nic nie zmienialam .w poniedzialek zawitam do lekarza jak to nie minie . oby to bylo uczulenie choc trudno mi okreslic od czego bo ciagle jem to samo -od poczatku ciazy mam manie na dzem ananasowy z Lowicza ,twarozek ze szczypiorkiem ,winogrono ,kasza gryczana ,salatka z rucola -no chyba ze jakies pryskane pomidorki mi sprzedali :devil:

nana81: Nera,bierzesz jakieś leki?

biore witaminy femibion vita veer (zelazo) i femibion 2

ew3ame: nera oby to było tylko uczulenie :-*
    ew3ame: nera oby to było tylko uczulenie :-*

tez mam taka nadzieje ,ze to tylko zwykle uczulenie 8moja szwagierka lezala na swedzenie skory tydzien w szpitalu :confused:
    Suuuper ,ze masz USG jak ja zaaaazdroszcze :tooth: moja na USG pokazala tylko pipe,kregosup i potylice ,dobrze,ze to nie bylo 3D bo bym chyba zemdlala ze zlosci .Za 5 tygodni chcemy isc na to 3D,moze panna ujawini cos wiecej :jumping: tylko byle nie siusiaka :thumbup:

Wogole mam kolezanke (w czerwcu ma rodzic), ,teraz lezy w szpitalu na toksoplazmoze i ponoc nie jest za ciekawie ,nie wiadomo czy jej mala w brzuchu nie ma bo wtedy cesarke jej beda robic jakos w maju .
    wyczytalam ,ze niby toksoplazmoza jest zaraźliwa ale arażenie następuje na drodze zwierzę – człowiek. Nie ma możliwości zarażenia człowiek-człowiek, z wyjątkiem relacji ciężarna matka i jej dziecko (drobnoustroje przez łożysko dostają się do płodu). Odrazu pierwsza mysla jaka mi wpadla do glowy to sciskanie,glaskanie i calowanie pyszczek kota moich tesciow :shamed: .chyba poprosze lekarza o ponowne skierowanie tak na wszelki wypadek
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Dzien dobry:-)
    u mnie nocka spokojna chociaz spalam na czuwaniu ;-) nadal mam plamienia ale nic poza tym...
    kochane czy wiecie cos na temat ulozenia dziecka twarzyczka do spojenia lonowego...bodajze potylicowe tylnie? moje malenstwo wlasnie tak jest i troszke sie martwie...mam powod??
    --
  2.  permalink
    Witam sie w pochmurna sobote. Ehh i gdzie te sloneczko ucieklo?

Wczoraj bylam na wizycie, mala wazy 1100, ale okazalo sie, ze jest za mala, z usg wynika, ze to 25 tydzien.... ehh, martwie sie.
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    tylkonadzis: Wczoraj bylam na wizycie, mala wazy 1100, ale okazalo sie, ze jest za mala, z usg wynika, ze to 25 tydzien.... ehh, martwie sie.

nie zawsze owulacja wystepuje tak jak to oblicza kalendarzyk wiec poslizg moze byc nawet z tydzien ,a te kolejne minus dwa tygodnie -poprostu kruszyna moze jest drobniutka,ile Ty slonce wazysz ? Jakiej postury jestes ?albo z jakim wzrostem i waga sie urodzialas,pamietasz moze ? To juz moja 3 ciaza gdzie im nie pasuja tygodnie ,a ja wiem ze i tym razem bedzie ok i urodze zdrowa drobna dziewuszke :wink: nie martw sie poki co na zapas :hugging: powinnas czerpac same przyjemnosci teraz a nie stres ,bedzie dobrze zobaczysz :winkkiss: a z tymi wyliczonymi tygodniami to jak z ta waga okreslona na usg - obliczaja ,cuduja a tu nawet pol kg roznicy sie okazuje po porodzie :wink:
    --
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Cześć w sobotni zachmurzony poranek. Ja dzisiaj wybieram się na szukanie wózka. Wczoraj zaczęłam prać ciuszki dla małego ale to na razie wstępnie. Powoli zaczynam odczuwać stres że jeszcze tyle rzeczy do załatwienia i kupienia. :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Dzień dobry ;) I jednak nic nie ruszyło :shocked: Ja już nie wiem co to z wami dziewczyny robić :wink::wink: U nas też pogoda do niczego , w nocy padało teraz szaro i ponuro ;/ a miałam tyle planów na dziś ;D edyta -nie stresuj się , też tak miałam z 2 tyg temu ,cały czas na stresie i tylko listy zakupów robiłam ,ale już mi przeszło ;) Czasami tylko łapie chwilowego stresa ,że może czegoś nie mam a przecież już mam wszystko a nawet jak o czymś zapomniałam to można w każdej chwili dokupić ;) Nera ,może zadzwoń do gin on ci powie co zrobić , może wystarczy jakiś lek bez recepty :bigsmile:
    --
  3.  permalink
    Nera86 przed ciaza wazylam 43 kg ... urodzilam sie z waga 3350 i 56 cm... ehh, no mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze, moze i masz racje, z tym ze jest drobniutka :-).
    --
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    A ja dopiero na samym początku bo dopiero w 7tc.i to z trojaczkami wiec łatwo nie będzie.

Treść doklejona: 27.04.13 09:20
    [quote=tylkonadzis][/quote] Ja swoją córe urodziłam ważąc w dniu porodu 52kg Mała była drobniutka bo ważyła 2,250 ale szybciutko nadrobiła :)Teraz przy trojaczkach w 7 tc ważę 44 kg
    -- http://28dni.pl/pictures/2049868.jpg
    •  
      CommentAuthormagda19800
     permalink
    Nera, a jakie mialas wyniki tokso na początku ciąży? całować kota można, grzebać w kuwecie nie.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Hecate26: i to z trojaczkami wiec łatwo nie będzie.

wow, gratulacje :)
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Witam się sobotnio!
    Ange kochana - trzymam kciukasy.
    A ja dziś miałam ciężką noc i do tego się przestraszyłam nieźle. Trochę się podziębiliśmy z m. i mamy katar obydwoje, nie mogłam przez to spać, a mąż dodatkowo przez to chrapał :shocked: Umęczyłam się, umordowałam wręcz. I leżąc na plecach (jakoś tak wyszło) kichnęłam i tak strasznie mnie brzuch zabolał z prawej strony w okolicy jajnika, że aż mnie w pół zgięło i aż wrzasnęłam z bólu. Potem mi słabo się zrobiło i zaczęło mnie mdlić. Nie wiem co to było, ale już nie mogłam zasnąć. Szczerze mówiąc przestraszyłam się, że to jakieś skurcze... ale na szczęście nic więcej mnie nie zabolało.

Treść doklejona: 27.04.13 09:48
    Hecate - gratuluję trojaczków. Jej jak super. Ja tak liczyłam na mnogą ciążę...
    -- ,
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    TYLKONADZIS aż specjalnie weszlam pod swój ciazowy wykres i sprawdzilam wagę Niny w tym tygodniu, w którym jesteś (akurat wtedy na 4d pojechalismy)
    no i z tego co czytam ważyła 1200 gr, więc odrobinę więcej od Twojej córki i nikt nie mówił że za mała :wink:
    urodziła się mając 3500 gr więc nie kruszyna a normalny przecietniak :smile:

dlatego wg mnie nie ma się co martwić a te pomiary bywają dość nieprecyzyjne- czasami złe zmierzenie kości udowej o 2 mm może zmienić termin porodu o 2-3 tygodnie
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Witajcie, u mnie tez dzis pochmurno.. jutro chcialam z mezem jechac jakies fotki pamiatkowe porobic a tu sie pogoda psuje:(
    Nera od calowania kota nic Ci sie nie stanie. (pomijam higiene;) Toxoplazmoza jak juz mozna zarazic sie od kocich odchodow, ale tez np. od niedomytych warzyw i owocow. Co do swedzenia to moze powinnas zrobic badania pod katem cholestazy ciazowej? ja bym zadzwonila do gina i powiedziala co sie dzieje.
    Tylkonadzis moze dziecko bedzie drobne. Moja tez raczej nie osiagnie jakis mega rozmiarow. Zaraz sprawdze ile miala na Twoim etapie.

Treść doklejona: 27.04.13 10:36
    Tylkonadzis- w skonczonym 29tc miala 1313gr. Wiec niewiele wiecej niz Twoja. Ginka mi wtedy powiedziala,ze po prostu bedzie drobna i raczej nie przekroczy 3200. Wazniejsze jest to, aby poszczegolne wymiary nie roznily sie od siebie zbyt duzo.
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.