Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorKARKO
    • CommentTimeApr 30th 2013
     permalink
    85darcys dawaj, albo CIę wyprzedzę;)
    Ja od rana mam b. napięt brzuszek, muli jak na @ momentami, ale potem mija... Mam taki posmak metalu w ustach, mało energii... W planie mam rozwiezienie dziewczyn do babci i spotkanie z psiapsiółką. Torba szpitalana jeździ razem ze mną... No i co - będzie mój Piotruś kwietniowy czy majowy?:)
    --
    •  
      CommentAuthorazniee
     permalink
    Mojej kuzynki dziecko obróciło się tydzień temu, teraz jest w 38tc :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Hej!
    Dawno do Was nie zaglądałam, gratuluję rozpakowanym, niech się młodzież zdrowo chowa :bigsmile:.
    Ooo, a ja już w pierwszej piątce, nieźle! Brzuch pobolewa, tkliwy, ale nic szczególnego się nie dzieje, czuję się wciąż wyśmienicie, więc mogę okupować to miejsce jeszcze :)
    No i mam czas na masaż krocza, wreszcie się zebrałam. Wyniki imponujące :wink:, położna jest ze mnie dumna i jest dobrej myśli, jeśli chodzi o ochronę krocza podczas porodu.
    Dziś pielgrzymka do ortopedy, może uda mi się uzyskać zaświadczenie, że nie powinnam rodzić na wznak.
    Serdeczności z Wybrzeża, Mamusie!
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Ange http://scouteu.s3.amazonaws.com/cards/images_vt/merged/narodziny_chlopca_0.jpg

i tak oto znalazlam sie na miejscu 33 :shocked: kurcze coraz blizej -chyba zaczyna to do mnie dopiero docierac :thumbup:

witam cieplutko :grouphug:
    Pogoda paskudna a wiec moze troszeczke ozywie ten dzien jakims malunkiem na brzuszku ,jutro start z malowaniem pokoju ,a pozniej zabawa z rozjasnieniem scian recznymi malunkami -kocham takie prace :tooth:

Trzymam kciukasy za kolejne zaawansowane dziewuszki :thumbup: Juz maj a ja jeszcze bez wyprawki ,:clap: oby pogoda taka dalej byla to napewno z moim leniem porobie haha:tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ange gratulacje
    akirka co ci się z kostką stało
    nera piękne maskotki
    alicja gratuluje udanej wizyty
    karko może zaczyna cię coś brać
    ja miałam ciężką noc pełną skurczy... ech dobrze że w niedzielę usg... a na domiar szczęścia moja siostra zauważyła że mam rozstepy z prawej strony na podbrzuszy którego już od jakiegoś czasu nie widzę... trochę mnie to zasmucilo ale taka kolej rzeczy... a nogi i ręce dalej puchną... kostki mię wiem jak wyglądają...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    ange gratulacje :)
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Dziewczyny, nie wiem, czy to już się tu pojawiało, ale ja jakoś w 36 tygodniu zaczęłam delikatnie puchnąć (rano opuchnięte dłonie i kostki). Za zgodą położnej zaczęłam pić codziennie rano 1 kubek herbatki z pokrzywy. W smaku nie jest rewelacyjna, ale efekt był już następnego dnia. W dodatku - sądzę, że to dzięki pokrzywie właśnie - mam w 38 tygodniu żelazo na poziomie 13,5, ja, zawsze anemiczna! Także polecam wszystkim opuchniętym, poniżej trochę więcej informacji:
    Pokrzywa - działanie
    Pokrzywa w ciąży
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ano, pisałam na poprzedniej stronie o pokrzywie. :wink: Póki co nie pomaga mi, a piję już prawie od tygodnia. :/
    Mam jeszcze tak specyficznie, tylko lewą stronę spuchniętą.
    --
    •  
      CommentAuthor85darcys
     permalink
    Ange no moje gratulacje :) w końcu się doczekałaś :) teraz dużo cierpliwości, zdrowia i rzeki mleka życzę :)
    KARKO ja tak szybko listy nie opuszczę :shamed: Mały się zasiedział, wczoraj byłam na wizycie i nawet nie opuścił się do kanału, także myślę, że wiele Dziewczyn mnie wyprzedzi :tongue: na nd mam skierowanie do szpitala, także wydaje mi się, że przez ten tydzień nic się nie wydarzy. Bóle czasem @, czasem napinanie brzuszka, czasem ból w pachwinach i spojenia łonowego ale to tylko chwilowe, szybko przestaje. A wydaje mi się, że Twój Syn tez będzie majowy :P
    --
    •  
      CommentAuthormagda19800
     permalink
    Ange, gratulacje!
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Witamy się!
    Ange - gratulacje! Ja na szczęśliwym siódmym miejscu :)
    lilijeczka: Akirka mam nadzieje, ze nic poważnego się się stalo.

Lilijeczka, dzięki, już zgoda zapanowała, małżonek pokornie przeprosił :)

ew3ame: akirka co ci się z kostką stało

Ewa - mi nic się nie stało z kostką ;)

Dziewczyny czy jest możliwe, żeby dziecko do tej pory ułożone główkowo obróciło się dupką do dołu albo poprzecznie na moim etapie? Dziś Mała miała czkawkę powyżej pępka po prawej stronie, więc nie wiem co ona tam wyczyniła. Do tej pory czkała bardzo nisko i wiedziałam, że tam ma główkę, a dziś niespodzianka. Wczoraj mnie bardzo bolał brzuch u góry, naciskała chyba na wątrobę albo żołądek, więc może rzeczywiście jakieś rewolucje się zadziały w tym brzuchu..
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    Ange gratulacje!!!
    -- ;
    •  
      CommentAuthorsheam
    • CommentTimeApr 30th 2013 zmieniony
     permalink
    Ange gratulacje!!!!!!!!!!!!!:clap:
    --
    •  
      CommentAuthorEwelajna87
     permalink
    Ange Gratulacje!! :cheer::clap::flowers:
    -- [/url][/url]
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Dzięki za odpowiedzi dotyczące witamin...
    Ange no w końcu :) GRATULACJE !!!
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Ange gratulacje wielkie :swingin::swingin::swingin: A wczoraj właśnie oglądałam program bosackiej i mówili,że pierwszy przeciętny poród trwa 18h:shocked: a drugi niby 12 :shocked: przeraziłam się ;)) Kandy kciuki za wizytę :thumbup: Dziewczyny z bólami bioder i stawów mam pytanie , jak sobie z nimi radzicie ? Bo ja już szału dostaje :devil:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Kurczę Akirko, nie mam pojęcia... Sama jestem ciekawa czy to możliwe.
    A może to jednak były takie regularne kiksy? Jesteś pewna że to czkawkowe?
    --
    • CommentAuthoranutka99
     permalink
    Ange serdeczne gratulacje.
    Mam dzisiaj wizyte u gina troche sie martwie czy wszystko ok. Katar mnie wykancza i zaczely mi puchnac nogi w kostkach, herbatke z pokrzywy pije prawie codziennie moze przyniesie efekt
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Manga, to na pewno czkawka, bo trwała z 10 min. Ona już teraz mnie nie kopie, tylko rozciąga się na boki. Poczekam do następnej czkawki :)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Hmmm, no jeśli masz pewność to ciekawe co to za rewolucja była, że tak się zdecydowała obrócić.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    akirka może to tylko chwilowe i zaraz wróci do odpowiedniej pozycji :-)
    senna zmęczona a m ciągle w pracy czyli podly humor...
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Jak lezalam na patologi ciazy,to kolezanka z lozka obok miala corke ulozona posladkowo. Mala fiknela glowka w dol w 38tc :wink:
    •  
      CommentAuthorKandyzowana
     permalink
    Dziewczyny jestem po USG.

Waga wg obliczeń ok 2700g ale powiedziała lekarka, że myśli, że ma wiecej dzidzia .
    Wody płodowe - sporo - AFI 14
    Serce - 129u/min.
    Płucka wykształcone.
    Położenie podłużne główkowe, postawa II ( czyli plecki po prawej stronie, ale moze sobie zmieniac z prawa na lewo jeszcze)

Martwi mnie tylko, że mam <strong>3 stopien dojrzałosci Łożyska</strong> i czytałam, ze to powinno sie po 38tc pojawic bo to oznacza, że jest starzejące się i już nie transportuje odpowiednio składników odżywczych i tlenu oraz bliskie do porodu.. wtedy powinno zrobić się podobno przepływy a ta baba mi nie zrobiła przepływów i teraz nie wiem czy moja dzidzia ma wszytsko co potrzeba do dalszego rozwoju..
    Dopiero w domu to wszystko zauwazylam i poczytalam - ona nic sie nie odzywała ale ona tylko robi USG wiec nawet nie musiala zwracac na to uwagi...

Mój lekarz nie odbiera, wyslalam mu SMS wiec jak znajdzie chwile to pewnie mi odpowie... ale zmartwilam sie ;-(

Czy któraś też wg USG wcześniej miala 3 stopien łożyska i jest ok? :((((
    --
    •  
      CommentAuthorlilijeczka
     permalink
    Ange serdeczne gratulacje!
    akirka moze maluszkowi brzuszek podskakiwal, albo po prostu jest juz na tyle duza, ze ja cala rzuca przy czkawce? ;)
    Co do pozycji dzieciaczkow, to znam przypadki, ze sie w ostatnim tygodniu obracaly. Tak sie moze stac, jesli dziecko ma wystarczajaco duzo miejsca.
    Mnie lekarz powiedzial, ze maly juz w kanale jakies poltora tygodnia temu na wizycie. Jak nie urodze do czwartku to mam wizyte u poloznej, zobaczymy co powie. Ja mialam wielka nadzieje, ze moj synus bedzie kwietniowy. Jeszcze nam tatus wyjezdza na kilka dni 17.05, a chcialabym, zeby z nami troche pobyl przed wyjazdem.
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Ange wielkie gratulacje :cheer::flowers:
    --
    •  
      CommentAuthorYPolly
     permalink
    Kandy, ja mialam trzeci stopien bodajze tak jak ty, w 35-36 tygodniu, urodzilam 5 dni po terminie i wszystko w porzadku. Ale na ktg musialam chodzic, w 40 tygodniu co dwa dni a nawet raz mi kazano przyjsc dzien po dniu i na koncowce tez sprawdzono mi przeplywy.
    --
  1.  permalink
    Kandy ja miałam w 36tc trzeci stopień i ciąże donosiłam do końca bez komplikacji
    --
  2.  permalink
    No to mnie troche uspokoilyscie.. ja sie martwie bo moj maluch nie jest jiz taki aktywny choc daje o sobie znac i martwie sie tym ze podobno 3stopien to juz taki ostateczny... ale jak Wy tak mialyscie i z dzidziami jest ok to juz jestem spokojniejsza.. ja na ktg to od przyszlego tyg zaczynam chodzic..
    --
  3.  permalink
    Kandy a Ty nie miałaś mieć w sobie koksa czasem z tego co piszesz Adaś n ie jest jakiś mega duży chyba
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Kandy ja też miała III stopień łożyska :bigsmile: i Leszek urodził się zdrowy :bigsmile: nie martw się skarbie :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Kandy no to piękne wieści. Z łożyskiem pewnie będzie wszystko OK:)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Kandy, lekarz pewnie coś zaradzi, albo stwierdzi, że to norma. Ja od miesiąca biorę Medargin, ma poprawiać przepływy, ale u mnie ze względu na niską wagę małej a nie łożysko.

Lilijeczka - może masz rację, że ona cała skakała przy tej czkawce. Przed chwilą poszukałam serduszka detektorem tętna i słychać je z 10cm pod pępkiem, więc pewnie jest ok.
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Kandy -nie masz się czym martwić :grouphug: Teraz pozostało tylko czekać ;)) Ja wizyta dopiero za tydzień , już nie mogę się doczekać :whorship:
    --
    •  
      CommentAuthorKandyzowana
     permalink
    no miałam miec koksa bo tak sie zapowiadalo ale przystopowal ze wzrostem jakos i w ostatnie 4 tyg urosl ok 700 g. ;-) wiem ze to dobra waga i ze teraz moze szybciej znow rosnac - tak mi powiedziala lekarka..

No to ja juz sie nie martwie tym łożyskiem.. poczekam do wizyty 9 maja i zobaczymy co lekarz powie. I Adaś też niech poczeka :P :-)

ogólnie nie wiem jak z moja szyjka bo mi nie badala ale mam coraz wiecej bolesnych choc bardzo nieregularnych skurczy stad wiem, ze to sa tylko przepowiadajace.. dzis sobie poleżę i poodpoczywam.

Mój maluch malo sie ogolnie juz rusza za to ma kilk razy dzienni eczkawke tak jak teraz hehe..

Dziekuje dziewczyny, ze jestescie - to naprawde duze wsparcie:grouphug::rainbow::whorship::winkkiss:
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    ANGE - BARDZO GRATULUJĘ :cheer:
    --
  4.  permalink
    Ange gratulacje!
    Kandy na pewno wszystko jest ok! gdyby bylo inaczej lekarka na pewno zwrocilaby na to uwage!

ja dziekuje za gratulacje zdanego egzaminu koncowego! teraz siedze i kawe pije, bo glowa mi peka! rano bylam na badaniech. osiedzialam sie tam do 10,30. bylo 96 osob przede mna w kolejce!!! jeszcze tak mi niefortunnie sie wbila, ze nie trafila w zyle i gmyrala mi tam ta igla w srodku. myslalam, ze zemdleje! w koncu dotarla do zyly, ale krew nie leciala, wiec zawowala soie kolezanke na pomoc, ktora mi sciskala reke, tak jakby pompowala mi ta krew – masakra! teraz cala reka mnie boli, a jaki siniak sie zrobil!!!! ehhhhh…..
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    lapia mnie strasznie silne skurcze,bardzo sie boje ,ze majoweczke spedze w szpitalu a tyle pracy czeka,Poki co leze grzecznie bezczynnie i czekam na mojego.Oczywiscie nie obylo sie od jakiegos pomyslu i wymalowalam sobie brzuchol :wink: .Jak wroci to musze sie doczlapac do castoramy wybrac kolor do pokoju bo jutro zamkniete a od rana malowanie. Trzymam kciuki za rodzace, dziewczyna po rozwiazaniu zycze szybciutkiego powrotu do frmy i duuuzo zdrowka ,a oczekujacym pomyslnych wynikow badan :winkkiss:
    w tym tygodniu troszke zaniedbam forum .Ale nie ma tego zlego co by na dobre nie wyszlo -odpoczniecie ode mnie :updown::swingin: Buziaczki wszystkim
    --
  5.  permalink
    Ala juz się przekonałam, że lekarze którzy robią tylko USG a nie prowadza Twojej ciazy wcale nie zawsze zwracaja uwage jak cos jest nie tak - dwa razy juz slyszalam, ze to rola lekarza prowadzacego po ocenie opisu USG i po tym, że zna mnie i moja ciaze i wie co i jak najlepiej.. wiec wiesz.. nie jestem taka ufna tym co robia tylko badnaie USG...

no ale zobaczymy.. mam nadzieje, ze bedzie wszystko dobrze bo inaczje być nei moze...

Matko ale mialas niefart z tym pobieraniem krwi...brrrrr...az mną zatrzęsło :o
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Kandyzowana to juz tylko miesiac do porodu ,aleeee masz fajowo :cheer: ja jeszcze troszke poczekam ale sa tego plusy bo nie mam jeszcze wyprawki :tooth:
    --
  6.  permalink
    Neracia, kochanie - nie dotrzymam napewno miesiąca - ale mam nadzieje dotrzymać jeszcze jak najdłuzej ;-) jakos mi sie juz nei spieszy aczkolwiek maz ma wspaniala mozliwosc zarobienia soro pieniazkow dla nas w maju wiec fajnie byloby sie tak idealnie wstzrelic by mogl je zarobic i spokojnie z nami te 2 tyg tez posiedziec wiec hehe musze przedyskutowac z Adasiem rozne warianty :P
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    To będzie poważna rozmowa ;))
    --
  7.  permalink
    Żabka - no raczej :shocked: :surprised: hehehe :devil:

Dziewczyny a jak Wasze samopoczucie? Jak Wasz dzidziulki i brzuszki?

Wasze Maluszki, tez juz po 35 tyg zrobiły się leniwe ? bo mój bardzo leniwy tylko cie czasem przeciagnie, przekreci, pomajdruje przy szyjce, i ma czkawki :o
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    Kandyzowana: Wasze Maluszki, tez juz po 35 tyg zrobiły się leniwe

mój to leniwy jest od 1 tc :angry: Odkryłam u siebie nową schizę, bo czuję jak się przeciąga albo porusza jak leżę płasko to teraz podświadomie nawet przez sen wysłuchuję i budzę się na plecach z rękoma na brzuchu. Masakra jakaś. Do wizyty mam tydzień i odliczam godziny, bo te ruchy są inne niż były - bardziej je widać na brzuchu delikatnie niż kopniaki. Ehh, mam schizę pępowiny, chociaż 2 tygodnie temu pytałam i nie był owinięty.

Wyżaliłam się :devil:

Fajnie masz Kandy, że już tak blisko :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Kandyzowana: nie dotrzymam napewno miesiąca

byle jeszcze malutki Adasko wytrzymal tydzien :thumbup: a pozniej juz niech sam zadecyduje kiedy woli wyjsc ,a z tym zarobkiem -jesli tylko taka szansa -to super bylo by skorzystac ,faktycznie -przedyskutuj to z malenstwem :hugging:

Treść doklejona: 30.04.13 15:07
    Kandyzowana: i ma czkawki :o

moja czkawke ma minimum 5 razy dziennie ,a ruchliwa ,ze hoho ,ciekawe czy bedzie grzeczniutka pod koniec :wink:
    --
  8.  permalink
    Blubis, nie denerwuj sie - na pewno jest dobrze , zjedz czasem cos slodkiego to sie rozbryka, jeszcze ma troche miejsca:) :*

Nercia, no wlasnie musze pogadac z malenstwem ale nie wiem jak to wyjdzie.. niech tydzien jeszcze posiedzi - zgadzam sie :P Wtedy by mial te 3 kg i to juz ladna waga bardzo noworodka :-) ciekawe tylko jaki duzy jest hehe :o

No wlasnie moj na tym etapie tez byl mega ruchliwy.. on tak ma roznie ale od dwoch dni jest spokojniejszy :o :) moze ma leniwe dni albo sie powoli laduje do najwazniejszego dnia.

Nercia ale fajnie. 3 córy bedziesz miec.. mąż nie jest juz przytłocozny iloscia estrogenow w domu?? :P :P
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    Kandy , skoro dziewczyny uspokoiły cie z łożyskiem to na pewno jest jak mówią :) mam nadzieję, że twój lekarz potwierdzi ich słowa :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    współczuję pobrania krwi masakra...
    kandy już tak bliziutko :-) zazdroszczę :-)
    nercia oszczędzaj się tam :-*
    ja zmęczona jestem znów i nie wiem czym... mały się wierci a mi oczy się zamykają...
    --
  9.  permalink
    Ewa - to spij jak najwiecej. Ja w tym okresie spalam duzo :)
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    ale bym chciala takie cos :heartsabove: http://www.gadu-gadu.pl/zaprojektowano-pas-do-podgladania-plodu

Kandy
    Kandyzowana:
    Nercia ale fajnie. 3 córy bedziesz miec.. mąż nie jest juz przytłocozny iloscia estrogenow w domu?? :P :P

podejrzewam,ze jakby wszystkie 3 byly jego to zniosl by to fatalnie :tooth: ale,ze pierwszy jego dzidzius -jest strasznie dumny ,ze bedzie mial "trzecia" coreczke ,(zawsze podkresla ,ze trzecia co dla mnie ma ogromne znaczenie )
    --
  10.  permalink
    Aaaa, to ja nei wiedziałam , że to jego pierwsze dziecie :)
    no ale nie zmienia to faktu , ze stezenie estrogenow i progesteronu bedzie ogromne :P

a dziewuszki na siostre sie ciesza bardzo pewnie? :P

a ten Pas.... woooow... boski wynalazek by był i kazda by go chciała :P
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.