Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    Ja jakos nastawiam sie na małe dziecko. Maz i ja mieliśmy po 3000gram. Niech bedzie dzidzior mniejszy niż ważący 4kg;-) musze wam napisać ze dobiłam do wagi z 7tygodnia ciąży:-) nadrobiłam te 7kg które schudłam:-)jak na moja wagę to ładnie.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorPENNY
    • CommentTimeMay 6th 2013
     permalink
    Dziewczyny weźcie się z tymi wagami trochę wyluzujcie :) kiedyś 28oo przy porodzie była normalna. Teraz babki w ciąży jedzą witaminy, dużo się oszczędzają, odżywiają się że hej, no dobrobyt pełną gębą, dlatego dzieci się większe rodzą. Pamiętacie co mówił ginek mojej koleżance: " Jedzcie Maternę, urodzicie Manna " :wink:
    Akirka chill :bigsmile: jeśli ginka mówi, że jest dobrze, to pewnie jest :wink:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Dobiłaś do wagi z 7dc - ale to fajnie brzmi:bigsmile:
    Ja jestem na +9 kg. Lecę jak jak szalona z wagą od 2 tyg.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorakirka
    • CommentTimeMay 6th 2013 zmieniony
     permalink
    A to musi być od razu 4000 g dziecka?

Tego nikt nie napisał.
    To już nie można napisać swoich wrażeń z wizyty, bo od razu wniosek, że się zamartwiam i nie cieszę się z ciąży?
    Lekka nadinterpretacja.

Poza tym nie chodzi o wagę, tylko o to, że dziecko mało przybiera i ma znaczne różnice w poszczególnych wymiarach. Ale tak jak Penny napisała - skoro lekarz mówi, że jest ok, to jest ok.
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Ja też dzisiaj w fatalnym nastroju , w sumie cały dzień na nogach i teraz jestem sama zła na siebie ,że tyle robiłam a przecież mam leżeć !ahhhh!! Teraz brzuszek się stawia a mała takie harce sobie urządza,że z bólu podskakuje :devil: łobuz mały :cool: idę się kąpać i spać , pora porządnie odpocząć i przygotować psychicznie na jutrzejszą wizytę :shocked: Miłego wieczorku :winkkiss:
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Akirka, to Ty nadinterpetujesz moje słowa i chyba troszkę przewrażliwiona jesteś.
    Twoje dziecko ma normalną wagę na ten tydzień, a różnice też są normalne, zwłaszcza, że lekarz mówi, że jest ok.
    Wyluzuj troszkę.
    --
  2.  permalink
    Darcys napisała, że ma założony cewnik. Skurcze są nieregularne. Często robią jej ktg bo coś im się zapis nie podoba. Mówią o cc. Jutro Daria będzie miała podaną oksytocynę.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Livia, śmiać mi się chce, bo wiedziałam, że zaraz będzie tekst o przewrażliwieniu i wyluzowaniu.
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    Akirka, ale tak się właśnie zachowujesz... Wyobraź sobie, że też byłam w ciąży, urodziłam szczupłe dziecko, które też miało główkę większą od brzuszka, ale mój lekarz mówił, że WSZYSTKO JEST W PORZĄDKU, więc po prostu mu zaufałam.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Daria kochana trzymaj się!!!!! :grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Akirko, rozumiem Twój niepokój, niestety chyba i tak nic nie możesz poradzić na zaistniałą sytuację, pozostaje mieć nadzieję, że rzeczywiście nic złego z tego nie wynika, za co oczywiście trzymam kciuki :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Livia, jakbym chciała to roztrząsać to bym się Ciebie zapytała w którym konkretnie miejscu napisałam, że nie zgadzam się z opinią lekarza, kwestionuję jego zdanie, zamartwiam się itp.. No, ale, że nie chcę tego roztrząsać to się nie pytam.
    Bardzo się cieszę, że Twoje dziecko jest zdrowe. Jestem pewna, że moje też takie będzie.
    Miłego wieczoru
    --
    •  
      CommentAuthorLivia
     permalink
    akirka: Jestem pewna, że moje też takie będzie

Ja również :-)
    Wszystkiego dobrego :-)
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    akirko gratuluje mimo wszystko udanej wizyty a córka na pewno będzie zdrowa bo trzymam za to kciuki :-)
    daria kciuki też za ciebie
    ja dziś dużo siedziałam na ogródku delektowalam się piękna pogodą ;-) m zrobił dla mnie ognisko ah jak ja lubie kiełbasę z ogniska całkiem inny smak niż z grila ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Kciuki , może jutro awans będzie :thumbup: jeszcze trochę i zawitam do dziesiątki :swingin::whorship: dobranoc i spokojnej nocki *_*
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeMay 6th 2013 zmieniony
     permalink
    Akircia jest dobrze :) Mała przybrała na granicy ale przybrała, widocznie nie będziesz miała koksiary. :bigsmile:
    I jestem przekonana, że dziewczyny pisały to wszystko by Cię uspokoić, byś czasem nie zaczęła się zamartwiać.
    Swoją drogą 2800 to już niezła panna jest. :wink:
    Kciuki za KTG.

A mnie znowu zaczyna łupać w brzuchu... Już się cieszyłam, że jest ok...
    Przez tę całą akcję schudłam znowu 3kg (które nadrobiłam w III trymestrze) i efekt jest taki, że jestem od początku ciąży 3kg na minusie. To mnie nie martwi, ale zastanawiam się czy to wszystko nie ma jakiegoś negatywnego wpływu na Młodą. I w zasadzie kminię co to w ogóle jest?
    Jutro chyba zmolestuję Gina by zmierzył ilość wód bym się nie martwiła, że Milce to nie zaszkodziło. Wkurza mnie że tego nie ma w standardzie.
    Że też nie miało kiedy się przychrzanić do mnie.:/

Ach, no i Darcys mocne kciuki cały czas :)
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeMay 7th 2013
     permalink
    Akirka,moja mala miala 2880g w 42tc przy porodzie. Twoja corcia nie jest mala. Moja jak przybrala 50g na tydzien to sie cieszylismy. Wazne jest to,ze przybiera.
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Pozdrawiam Was porannie

PENNY: kiedyś 28oo przy porodzie była normalna.

za moich czasow tez dzieci rodzily sie z wagą niecałe 3 kg, ja i mąz chyba 2800 własnie

Mango, sprobuje pojesc lekkostrawne rzeczy bez cukru, taki zupki kaszki dla dzieci w dodatku slodzone
    wg mnie są srednie na żołądek
    zycze zeby sie uspokoilo! Jak mialas z czego schudnąc to chyba nie jest najgorzej, MIlka rosnie
    Trzymam kciuki za wizyte
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Witam sie z rana. Zaraz pędze na wizytę. Wczoraj rozmawiałam z moja ciocia, która w ciąży miała olbrzymi brzuch, a córkę urodziła w terminie z waga 2050. A ciocia jest pielęgniarka, więc raczej wiedziała co i jak robić. Także nie ma reguły na wagę.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Ważne jest jak się maleństwo rozwija a nie ile waży.. Czesto te z mniejszą wagą są lepiej rozwinięte i szybciej przygotowane do życia po tej drugiej stronie brzuszka niż te "koksiki" jak to mówicie ;);) trzeba patrzeć na każde dziecko indywidualnie bo każde jest wyjątkowe :). Kciuki dżasti za wizytę i resztę wizytowych mamuś :) oby same dobre wieści :):)
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Hej dziewczyny, ja również jestem po wizycie:(
    Miała to byc taka rutynowa kontrola , a okazało się, że wróciłam do domu w nie najlepszym humorze i ze łzami w oczach:(
    Szyjka na szczęście nie skrócona, zamknięta, więc się ucieszyłam początkowo... Mam oczywiście znów jakiegoś grzyba i naprawdę nie mam pomysłów, skąd ja te paskudztwa łapię:( Ale to tez pikuś. Lekarz zrobił mi usg no i w którymś momencie mówi: " oo, a co to główka taka mała??? Ja się pytam, jak to? To ostatnio nie była zbyt mała skoro teraz jest? A on, że nie o to chodzi, ale jakaś taka mała się wydaje.... Dodam, że sprzęt lekarza nie jest najnowszy, ale pominąwszy to... Po dokonaniu pomiarów, stwierdził, że córcia po prostu taką ma urodę bo brzuszek i kość udowa są w normie. Oto wymiary, które podał:
    BPD 7.4 cm 28 tydz - główka
    AC 24cm - 31 tydz - brzuszek
    FL 5.9 cm - 31w2d - kość udowa
    Waga wg pomiarów 1100g ale powiedział, że na pewno jest juz 1500g. Tylko, że jakoś w te jego NA PEWNO zaczęłam wątpić...

Później jeszcze oglądał, myślał i znów zapytałam, czy jest ok, a on, że na tyle co widzi to tak, reszta parametrów w normie, więc widocznie mala będzie miała drobniejszą główkę... Wręczył mi jednak wizytówkę swojego znajomego ginka z certyfikatem od ocen płodu i powiedział, abym się do niego umówiła. Idę dzisiaj na 19.30..
    Powiedział, że tamten więcej mi powie, bo on ( czyli ten mój) nic złego nie widzi. Tylko co znaczy, WIĘCEJ POWIE????

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa. 18 kwietnia byłam na usg w Medicoverze. Jak wiadomo, sprzęt w M jest nowoczesny i nie można się czepiać.
    Zrobiono mi usg i oto jakie pomiary wyszły:
    BPD 69mm - 27+6 hbd
    HC 256mm - 27+5 hbd
    AC 243mm - 28+3 tyg
    FL 54mm - 28+2 hbd
    Szacowana masa 1250g. Ginek w Medicoverze powiedział, że dziecko jak najbardziej w normie, może będzie ciut drobniejsze, ale nie ma nic niepokojącego.
    No to sie nie denerwowałam, do wczoraj:(((

Czy możliwe, aby jakość sprzętu tak przekłamywała??
    Który pomiar jest ok, ten z 18 kwietnia, czy ten wczorajszy. Dzisiaj będę wszystko wiedziała, ale do tego czasu chyba osiwieje:(
    O 3 rano obudziłam się zlana potem i łzami, poszłam wypiłam melisę i włączyłam kompa. Naczytałam się o możliwych przyczynach niskiej masy urodzeniowej, skutkach, hipotrofii itp. Poszłam sie położyć , ale nie bardzo mogłam spać. Teraz siedzę i czekam wieczora, kiedy wreszcie będę wiedziała na 100% , co jest mojej dzidzi??
    Może nakrzyczycie na mnie, że panikuję... Tak panikuję, bo do tej pory wszystko było ok, raptem sie coś zadziało. Poza tym panikuje bo z natury taka jestem:(
    Ale może Wasza reprymenda postawi mnie do pionu i jakos się ogarnę:(
    Ale jeśli którakolwiek z Was miała podobny problem, pocieszcie mnie, że może jednak wszystko jest ok z moją córcią:(
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
    • CommentTimeMay 7th 2013 zmieniony
     permalink
    Daria trzymamy kciuki oby się akcja rozwinęła :)
    Dzasti kciuki za wizytę :)
    Haha :D to mnie pocieszyłyście dziewczyny :D ja to już mam 8kg na plusie.. wiem, że to bardzo dużo.. ale ja na prawdę się staram pilnować :D nie mówię, że jem sama sałatę :P
    Od czasu do czasu zjem coś słodkiego czy niezdrowego, ale raczej się pilnuje.. wydaje mi sie, że to po części ma związek z tym, że schudłam bardzo dużo przed ciążą i teraz organizm sobie dobija, bo jak widziałam ile moja szwagierka też w ciąży wcina, to prawie 2 razy tyle co ja, dziennie z 2 batony i jak z nią rozmawiałam była w 28tc i miała 10kg na plusie... no ale takie jest życie :D schudnie się potem :D teraz będę się starać ograniczać słodycze i te niezdrowe rzeczy czekając na to, że ta waga w końcu stanie i zacznie rosnąć tylko brzuś a nie tkanka tłuszczowa :P:P
    Ja tak szczerze, to bym chyba sobie marzyła, żeby nasza dzidzia nie była taka wielka. Wiem, że to co na tym etapie mówi lekarz mozna sobie o kant tyłka potłuc, ale się tym trochę przestraszyłam :D Zrobić muszę morfologię sprawdzić wyniki i jak cos to stopuję z witaminami, bo wydaje mi się, że też przez to kg tak szybko rosną, bo zawsze jak miałam bardzo dobrą morfologię to tez parę kilo na plusie :D:D

Migotynka Kochana na pewno wszystko jest dobrze !! Na pewno dużo tu gra też sprzęt :) Dobrze, że dziś wieczorem masz wizytę, bo ten stres na pewno Wam nie służy..
    Wiem, że pewnie Cie to nie podbuduje bo ja też panikara, i do mnie jak grochem o ścianę :D Dopóki lekarz nie nakrzyczy że sie bezsensu denerwuję :P
    Myślę, że to nic niepokojącego po prostu drobniejsza Niunia :)
    Teraz tylko czekać do 19,30 i się uspokoić :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Migotynko , jak dla mnie to ten lekarz jakiś dziwny, potraktował cię jakby nie byl dobry w swoim fachu i Malo wiedział na temat rozwoju dziecka , to w ogóle byl ginekolog ?? Ja bym aż tak tego nie brala do siebie bo on jakiś niekompetentny jest , spokojnie czekaj na wieczorną wizytę i się nie zamartwiaj bo na pewno wszystko jest dobrze a dzidzia jest silna i zdrowa :);***
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Ale on prowadził mi ciążę z Brunem... Nie miałam zastrzeżeń do niego, naprawdę. Poza tym jest ordynatorem oddziału położniczego, więc kompetentny jest, ale teraz w sumie nie wiem, co mam myśleć...Dzięki Żabciu za słowa otuchy:)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Migotynko postaraj sie nie myslec o tym do wizyty, bardzo dobrze ze ja masz dzisiaj.a sprawdzalas opinie o tym lekarzu, ktory bedzie Ci robil usg?
    Ja Ciebie doskonale rozumiem, bo wiadomo ze najlepiej jest jak dzieci rozwijaja sie harmonijnie i wszystko jest modelowo.a jak cos jest nie tak, to rozne mysli przychodza do glowy, ale jesli lekarz mowi, ze jest dobrze to trzeba mu zaufac. Mojej malej "uroda" taka ze ma brzuszek mniejszy o 4 tyg od glowki i kosci udowej i gdyby nie duza ilosc wod, to byloby podejrzenie hipotrofii.
    Co do infekcji to ja polecam Lacibios Femina, ale codziennie przez co najmniej miesiac, pozniej co 2 dni i wycieranie papierowym recznikiem. Mi pomoglo, a meczylam sie od kiedy pamietam.

Przepraszam za brak polskich znakow, pisze z telefonu
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Mi się Kochana wydaję, że to pewnie wina sprzętu.. Sama widzę jakie są różnice, jak pojadę do mnie do miasta na NFZ i poszłam prywatnie do fajnej kliniki w Olsztynie.. Normalnie niebo a ziemia :D I jakoś bardziej ufam temu lekarzowi z tej kliniki, nie podważam kompetencji żadnego z nich, ale sądzę, że sprzęt to podstawa.. Bo jak słaby sprzęt to takie szukanie po omacku..;/
    Na pewno jest wszystko dobrze !! :) Berenika będzie śliczną, małą księżniczką :)

Akirko, a ten lacibios to Ty masz taki doustny czy dopochwowy ?
    Bo właśnie ja też się muszę na lato jakoś zabezpieczyć:D przed tymi wszystkimi paskudztwami i właśnie szukam jakiegoś fajnego probiotyku, ale właśnie bym wolała dopochwowy :D bo jakoś doustne mnie nie przekonują nie wiem czemu :P:P
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Migotynko :bigsmile::bigsmile::bigsmile:

Dopóki dziecko jest w brzuchu, to nigdy ten pomiar nie jest tak do końca dokładny :>

migotynka: BPD 7.4 cm 28 tydz - główka
    AC 24cm - 31 tydz - brzuszek
    FL 5.9 cm - 31w2d - kość udowa

Takie odchylenie jest w normie, Nadia to miała nogi z jednego tygodnia, brzuch dwa tygodnie wcześniej, a głowę trzy tygodnie do przodu :tongue: I masa pomiarów tak wychodzi, naprawdę nie ma nic niepokojącego, bardzo rzadko na usg wszystko wychodzi co do dnia równo i jeśli lekarz tak Ci powiedział, to ja bym mu głowę zmyła równo :confused: Wystarczy że mu się ręka omsknęła, albo dziecko właśnie połykało wody płodowe i już pomiary są zaburzone i różnice się rozmywają.
    migotynka: " oo, a co to główka taka mała???

Tak to o kartoflu może sobie powiedzieć, a nie do ciężarnej i tylko ją w stresy wpędza :neutral:

Idź dla świętego spokoju na dzisiejsze badanie. I do jego czasu przestań się denerwować tak, bo dziecko to czuje. Tym bardziej jeśli w Medicoverze mają super sprzęt :smile: Na pewno będzie wszystko dobrze, no bo co by tak nagle miało nie być :wink: Trzymam kciuki i koniecznie daj znać jak po wizycie :)
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Ten lekarz do którego idę, nazywa się Robert Kulik, jest certyfikowanym ginkiem FMF do badania NT. Ma swoja przychodnię ZDROVA na Floriańskiej w W-wie.
    Czytałam o nim opinie i generalnie są bardzo pochlebne.
    2 genetyczne w 12 i w 22 robił mi Piotr Sołowiej w szpitalu Medicover i wszystko było ok. Sołowiej ma świetne opinie i jest bardzo dobrym specjalistą, więc gdyby coś było nie tak, raczej by zobaczył.
    Wód płodowych mam dużo, łożysko jest ok, mała już odwrócona główką do wyjścia. Staram się już nie myśleć.... Dzięki kochane:)
    --
    •  
      CommentAuthormaxiulka
     permalink
    migotynka: " oo, a co to główka taka mała???
    Tak to o kartoflu może sobie powiedzieć, a nie do ciężarnej i tylko ją w stresy wpędza

dokładnie ! Ja bym chyba takiego lekarza pobiła !
    na odchyleniach się nie znam ale myślę, że faktycznie duuużo zależy od sprzętu na jakim usg jest robione.
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Migotynko, współczuję Ci przeżyć ma wizycie i oczekiwania w niepewności ma kolejną. Myślę, że te wyniki z usg w Medicoverze są bardzo spójne jeśli chodzi o wymiary dziecka, tego się trzymaj. Być może podczas dzisiejszego badania Dziecko jakoś inaczej się ułożyło i główka wygladala na drobniejszą? To w końcu tylko podglądanie przez brzuch, płyn owodniowy i to w dodatku osobnika w ruchu :smile: myślę, że nie zawsze wszystko może być widoczne, jak na dłoni. Mój mąż ma głowę jak graniastosłup. Teściowa mówi, że już się z taką urodził. Gdyby wtedy robiono pomiary główki przed narodzinami, to na bank wyszłoby, że któryś obwód ma za duży lub za mały, bo ta głowa w każdą stronę jest inna :wink:. Czasem narzekam na jej zawartość :wink:, ale obiektywnie nic mu nie dolega.
    Myśmy na usg w 32tc usłyszeli, że to, co widać, to jest prawidłowe, a reszta - nie wiadomo. Zaniepokoiłam się tym, ale pomyślałam, że przecież nic więcej się nie dowiem zawczasu, bo bardziej już się nie da Malucha obejrzeć.
    Sądzę, że to dobrze świadczy o Twoim lekarzu, że chce upewnić się o prawidłowości badania u innego specjalisty, nawet, jeżeli sam nie dostrzega nic ewidentnie niepokojącego.
    Pozdrawiam Cię mocno, uszy do góry!
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Dzięki dziewczyny, jesteście zawsze, kiedy trzeba:) Z Wami łatwiej...:smile:
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    aravls: Sądzę, że to dobrze świadczy o Twoim lekarzu, że chce upewnić się o prawidłowości badania u innego specjalisty, nawet, jeżeli sam nie dostrzega nic ewidentnie niepokojącego.

jestem tego samego zdania! Nie widzę nic złego w jego postawie.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    To że ten lekarz chce się upewnić to jedno, ale sposób w jaki powiedział o główce to drugie.
    •  
      CommentAuthorlilijeczka
     permalink
    Migotynko ja jestem dobrej mysli, sama piszesz, ze sprzet lekarza do najnowszych nie nalezal. Trzymam kciuki za wieczorna wizyte!!

Najadlam sie wczoraj strachu. Bylam na kontroli u lekarki-studentki zeby zmierzyc cisnienie i sprawdzic mocz. Cisnienie 148/92, bialko i leukocyty w moczu (bialka sie spodziewalam) a potem zaczela mierzyc tetno diecka i stwierdzila, ze spadlo na chwile do 98, potem juz 155. Zadzwonila do szpitala i kazali przyjechac.
    W szpitalu podpieli mnie od razu pod ktg, sprawdzali co chwile i bylo wszystko ok, srednio 140. Kamien spadl mi z serca. Lezalam chyba z 40min. Moje cisnienie tez wrocilo do normy. Na USG wszystko ok, wyslali mnie na mocz i krew i kazali czekac na wyniki dwie godziny, bo juz byl wieczor i labolatorium nieczynne. Poprosilismy z mezem o pozwolenie na powrot do domu, bo z tego wszystkiego nawet obiadu nie zdazylismy zjesc. Lekarka pozwolila, powiedziala, ze jak cos, to bedzie dzwonic, ale chciala mnie jeszcze zbadac przed wyjsciem i porozmawiac. Powiedziala, ze jesli jakiekolwiek objawy (stanu przedrzucawkowego) sie nasila, lub wystapia nowe to mam dzwonic itd. Na koniec chciala sprawdzic, czy szyjka jest dojrzala i stwierdzila, ze jest 4cm rozwarcia juz. Ja zero skurczy, zadnych boli.
    Wrocilismy do domku z nadzieja, ze sie samo zacznie, ale noc przespalam jak nigdy . Wieczorem dzwonila lekarka, ze krew ok, na mocz czekaja do rana.
    No i obudzila mnie kobiecina dzis z samego rana z pytaniem jak sie czuje (na co ja, ze wysmienicie) i wiesciami, ze bialko w moczu wyzsze niz ostatnio i ze jesli sie nic nie wydarzy, to jutro mam sie stawic rano na porodowke i bedziemy wywolywac. Nie chce mnie dluzej trzymac z powodu tego bialka. Mam obserwowac siebie i ruchy malucha. Porod w wodzie odpada, bo moga tylko kobietki bez komplikacji, a ja juz sie do takich nie zaliczam. Cala ciaza praktycznie bezproblemowa, a magiczny dzien terminu porodu minal i zaczelo sie sypac... No nic, mam nadzieje, ze u maluszka wszystko ok i tak dziwnie sie czuje z mysla, ze to juz jutro! Chyba, ze sie cos samo do jutra ruszy ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Lilijeczko :) najważniejsze, że będziesz pod dobrą opieką :)
    Oni tam wiedzą co robią :) I trzeba się cieszyć, że lada dzień Maluszek będzie z Wami :)
    Moja koleżanka miała termin na 19.04 wyliczony.. od końca 22.04 śmigała na ktg i badania do szpitala, tam też jej powiedzieli, że ma 4cm, ona ucieszona, pojechała dzień przed planowanym wywołaniem 3.05 na IP bo ją rwały pachwiny nie do wytrzymania, oni przejrzeli całą dokumentacje i wiecie co ? Powiedzieli, że jest źle termin wyliczony i ona ma prawidłowy termin na 4.05 ocenili to chyba na podstawie usg, dodając że młoda jest to miesiączki się różnie przesuwają... Normalnie dziewczyna jest wrakiem, wczoraj się z nią widziałam i tak się boi że oni coś sknocili znów.. że wczoraj wieczorem poszli zapłacić za cc i będzie miała w czwartek.. Normalnie paranoja..:D I jeszcze codziennie jej powtarzają jak jest na ktg, że może dziś w nocy urodzi :D bo to rozwacie cały czas jest.. Masakra :D
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    Asiula_6_9_91: Normalnie dziewczyna jest wrakiem, wczoraj się z nią widziałam i tak się boi że oni coś sknocili znów.. że wczoraj wieczorem poszli zapłacić za cc i będzie miała w czwartek.

No ale są jakieś przesłanki, żeby to dziecko wyciągnąć z brzucha teraz? Nie wiem, zaburzenia tętna, niewydolne łożysko, dziewczyna ma jakieś kłopoty zdrowotne zagrażające jej lub dziecku?
    No bo jeśli nie, to faktycznie - paranoja... :/
    Ja bym się nie sugerowała do tego stopnia terminem wyznaczonym przez kogoś arbitralnie.
    --
    •  
      CommentAuthorlilijeczka
     permalink
    Tez jestem za tym, ze jesli z dzieckiem i matka wszystko ok, to lepiej czekac. Malo to teraz takich przypadkow, ze wyciagaja dzieciaczki z oznakami wczesniactwa tylko z powodu terminu?! To ja chcialam czekac az maly sam zechce sie ruszyc na ten swiat, ale nestety nie jest mi to dane.
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    puk puk, można? prosze nieśmiało o dopisanie mnie do listy przyszłych mamuś:)))))) i witam się z Wami serdecznie:) ♥♥♥29 wrzesień 2013♥♥♥

Suwaczek z babyboom.pl
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
  3.  permalink
    witam sie i ja w piekny sloneczny dzien:))
    trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty!i czekam na dobre wiesci po nich
    migotynko i moim zdanie to moze wina gorszego sprzetu i mam nadzieje, ze dzisiejsza wizyta rozgoni wszystkie watpliwosci!
    Asiu waga nie ma sie co przejmowac! Kazda z nis tyje w innym tempie. moze teraz juz bedzie wolniej rosla!
    ja poki co przytylam 3 kg, a moja lekarka twierdzi i tak ze to duzo! ona ma fiola na punkcie mojej wagi! noa le przeciez nie bede sie odchudzac!!! wprawdzie dodatkowych witamin poza kwasem foliowym nie zazywam, bo badania poki co wychodz mi bardzo dobre. zobaczymy co powie po kolejnej wizycie, ze to dopiero za 2 tyg.
    milego dnia dla wszystkich mamusiek:)))
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Dziewczyny mi wczoraj kosmetyczka powiedziała, że ona miała wywoływany poród 2 tygodnie przed terminem tylko dlatego, że jej koleżanka-ginekolog tego dnia miała ostatni dyżur w szpitalu i odchodziła z pracy. To jest dopiero szok, żeby lekarz na takie coś się zgadzał!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Migotynko, my w poprzedniej ciazy i teraz tez chodzimy do Solowieja, podobno jest super specjalista i jesli chodzi o pomiary jest wyjatkowo dokladny.
    To on Was tak przestraszyl?
    Dziewczyny, dopiszecie mnie prosze do listy? Mam termin na 7 listopada :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    Dzien dobry - dziewczyny wybaczcie - nie nadrobie postów:(

Kochane informuje tylko, że jestem od wczoraj w domu. Normalnie powinni mnie wypuścić dzisiaj dopiero po CC ale, że (tfu tfu) z dzidizusiem bylo wszytsko ok (leżał sali noworodkowej przy całodziennej opiece) ale tylko po operacji tam sie nim zjamowlai a potem juz nie dałam - wszytsko mimo ogromnego bolu i dyskomfortu robic chcialam sama:) i robilam od 6 rano do 21 a potem odpoczywac probowalam ale sie nie dało...
    Wczoraj po 2,5 doby od porodu CC (min 3 doby trzymaja normalnie:P ) lekarka od dzidziusiow po badaniach i usg itp powiedziala, że dzidizuś moze isc do domku i ze sobie swietnie radze i bardzo szybko wszytsko zalapałam wiec nie ma snesu go tu trzymac i dała mi całą liste co mam zrobić i wypis.
    Gin tez zajrzał powiedział, że blizna ładnie sie goi i jesli chce isc do domu nie widzi przeciwskazań.. tak wiec od wczoraj od 16 jestem w domku.

Maly karmiony butla ale dostawiany do cyca i piekknie ssie. dopiero dzis pojawil mi sie pokarm i az 10 ml udalo sie odciagnac:P (adas je 20-30ml na raz) wiec mysle e moze za dzien - dwa zostanie cycus z ew dokarmieniem ;-)

zdjecia bda w mojej karcie i na odpowiednim profilu.

Ściskam Was i ide bo Adaś kwili :*
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    The_Fragile: Migotynko, my w poprzedniej ciazy i teraz tez chodzimy do Solowieja, podobno jest super specjalista i jesli chodzi o pomiary jest wyjatkowo dokladny.
    To on Was tak przestraszyl?

- nie kochanie, nastraszył mnie mój ginek, do którego chodzę od 8 lat. Sołowiej robił mi tylko genetyczne 2 razy i bardzo się ucieszyłam jak do niego trafiłam, gdyż również słyszałam same superlatywy o nim. Jesteś pod super opieką Fragilku.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Migotynko dziewczyny napisały już chyba wszystko. :)
    Wydaje mi się, że dziś wieczorem się uspokoisz, Twoja Dzidzia należy zapewne do tych mniejszych "egzemplarzy". Na pewno będzie dobrze. 19.04. było OK, pewnie Twój Ginek nie ma aż tak dobrego sprzętu. Trzymam mocno kciuki:*

No to wklejam (nie chce mi się pogrubić 5tka)...
    1. 85darcys 28.04.2013 (chłopiec)
    2. lilijeczka 05.05.2013 (chłopiec)
    3. aravls 15.05.2013
    4. W_P_Gosia 20.05.2013 (chłopiec)
    5. akirka 21.05.2013 (dziewczynka)
    6. AgaMama 23.05.2013 (chłopiec)
    7. Yol 01.06.2013
    8. Malinka2905 04.06.2013 (dziewczynka)
    9. Kama77 9.06.2013 (dziewczynka)
    10. olaolaolaola 11.06.2013
    11. Andzia1508 12.06.2013 (dziewczynka)
    12. Kasiek 13.06.2013 (chłopiec)
    13. Żabka221 15.06.2013 (dziewczynka)
    14. meganr1 17.06.2013 (chłopiec)
    15. blubis 18.06.2013 (chłopiec)
    16. mysiamm 25.06.2013 (dziewczynka)
    17. Migotynka 1.07.2013 (dziewczynka)
    18. Kamilcia3010 3.07.2013 (chłopiec)
    19. edytak1984 05.07.2013
    20. mangaa 12.07.2013 (dziewczynka)
    20. dżasti 12.07.2013 (chłopiec)
    21. sloneczko32 13.07.2013
    21. Calypso77 13.07.2013 (dziewczynka)
    22. pirat_ 14.07.2013
    23. ew3ame 15.07.2013 (chłopiec)
    24. Tylkonadzis 16.07.2013 (dziewczynka)
    25. Swisssky 18.07. 2013 (dziewczynka)
    26. tejsha 20.07.2013 (chłopiec)
    27. wiolka84 24.07.2013 (chłopiec)
    28. anutka99 4.08.2013 (dziewczynka)
    29. bąbelasek 10.08.2013 (dziewczynka)
    30. Ewelajna87 13.08.2013 (dziewczynka)
    30. MadRat 13.08.2013 (chłopiec?)
    31. Nera86 23.08.2013 (dziewczynka)
    32. Stefka_84 27.08.2013
    33. Karolinka 29.08.2013 (chłopiec)
    34. Emi1212 7.09.2013 (chłopiec?)
    35. Agosa 9.09.2013 (dziewczynka)
    36. Dorit 10.09.2013 (dziewczynka)
    37. Asiula_6_9_91 22.09.2013 (chłopiec)
    38. Alicjatrzyna 26.09.2013
    39. nightingale_84 27.09.2013
    40. salinos 29.09.2013
    41. Moly123 30.09.2013 (dziewczynka)
    42. Aguncia 04.10.2013
    43. Asiunia892 06.10.2013
    44. Mk28dni 07.10.2013
    45. _K_i_n_g_a_ 10.10.2013 (chłopiec)
    46. Bonim 13.10.2013
    47. Mazepka 29.10.2013
    48. KAROLKA8444 04.11.2013
    49. The_Fragile 07.11.2013
    50. dona79 09.11.2013
    51. Stokosia87 10.11.2013
    52. macek 10.11.2013
    53. Sony85 13.11.2013
    54. Sheam 21.11.2013
    55. biedronka28 05.12.2013
    --
    •  
      CommentAuthorbuba79
     permalink
    Witajcie Dziewczyny. Jestem teraz w 13 tygodniu ciąży. Wczoraj miałam pobierany wymaz z szyjki na bakterie i grzyby. Dziś lekko miałam przez to plamienie – takie lekko pomarańczowy ślad na wkładce... taki budyniowaty. Trochę mnie to martwi. Miałyście tak kiedyś??? Robiłyście może w ciąży taki wymaz w 13 tyg.? W sumie to nie wiem czy nie lepiej jakbym zrobiłam wymaz tylko z pochwy a nie z szyjki.. Co o tym myślicie?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Mangaa, dziekuje!

Migotynko, no wlasnie az sie zdziwilam, bo Solowiej z tych niestraszacych ;) Dobrze bedzie, trzymam kciuki!!!
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    buba79 ja miałam cytologię w 18t. Plamienie jest normalne po takim badaniu.
    Myślę, że Ginek wie co robi.
    Jeśli plamienie nie ustanie i/lub się jutro nasili to skonsultuj z Ginem. Jak zaniknie to don't worry.
    --
  5.  permalink
    Migotynko mi też Sołowiej robił raz USG w Medicover. Uważam, że jest dobry wszystko dokładnie sprawdzał. Byłam zadowolona u niego z wizyty. Chociaż był moment na wizycie, że się zastanawiałam czy wszystko jest ok, bo tak długo i dokładnie wszystko sprawdzał. Byłam przyzwyczajona, że inni lekarze u których byłam przelecą szybko i koniec.
    Od sprzętu usg i doświadczenia tez dużo zależy, koleżance do samego porodu mówili po usg że dziecko urodzi się z waga 3,5 kg a urodziła się 2,8 kg.
    Więc nie martw się, dziś po wizycie będziesz więcej wiedziała. Ja tez jestem panikara i od czasu do czasu ktoś musi mnie opierdzielić: czy warto dziecku taki stres fundować.

Wracając do mojego panikowania:) coś mnie od wczoraj ćmi lekko jak na @. Chyba panikuję:) Bo to jeszcze nie czas na mnie.
    --
    • CommentAuthorAnge
     permalink
    Dzien dobry kochane :bigsmile:
    produkujecie tyle postów, ze nie nadarabiam z czytaniem :wink: mam nadzeje, ze u was wszystko okey i czujecie sie dobrze :smile:
    Pozdrawiam was serdecznie buziaczki
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Migotynko, nie martw sie na zapas. Mnie tez straszono, najpierw z pierwsza corka (juz o urodzeniu),ze ma za mala glowe,ze napewno ma maloglowie itp (ciemie miala 1x1cm,to bardzo male),okazalo sie,ze ja i maz tez mamy male glowy i taka jej uroda. Corka jest zdrowa,bez wad, ma teraz 5 lat :wink:.
    Z mlodsza corka w ciazy byly problemy,bo moje lozysko zle pracowalo i mala nie rosla. Lekarka nastraszyla mnie wadami plodu (bo dodatkowo,ze stwierdzila hipotrofie,to jeszcze widziala za duze serce). Do konca ciazy przeplatanej szpitalem zylam w ciaglym strachu,czy aby napewno jest zdrowa. Jednak juz w szpitalu pocieszali mnie,ze oprocz hipotrofii wyglada na zdorwa,serduszko ok,mozg tez i wszytskie inne narzady takze. Urodzila sie zdrowa z 9pkt apghar (niedotleiona byla troche,bo spadlo tetno),teraz rozwija sie znakomicie, ma 2 lata. Zaczela chodzic majac 10m-cy. Po irodzeniu tez miala mala glowe,ciemie tez 1x1cm).
    Spokojnie ,usg to tylko pomiar,pomylka i milimetr i juz masz inny tydzien. Skonsultuj sie z innym ginem,ale ja mysle,ze nie ma powodu do niepokoju.
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.