Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Asiula
    • CommentTimeMay 7th 2013
     permalink
    Żabciu trzymaj się :)
    Będzie dobrze :) jesteś w dobrych rękach :)
    Kinga super wieści :) Kolejny piłkarz :)
    Nercia a Ty leż i odpoczywaj a nie :D
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorCalypso77
    • CommentTimeMay 7th 2013 zmieniony
     permalink
    mangaa: zrobiło się ok 1850g

Mangaa - moja w 29tyg i 5dniu ważyła 1600g, więc waga podobna do Twojej. Myślę, że również wzrost rodziców ma znaczenie. Ja mam 171cm, a mój mąż 186cm, więc do najniższych nie należymy, ale też ogromni nie jesteśmy :)) Jeśli masz ok 170cm lub więcej, to i dziecko pewnie będzie długie - niekoniecznie tłuściutkie :smile: Ja się łudzę, że moja Emilka jest właśnie długa, bo lekarz mnie też nastraszył, że może mieć 4kg, albo i więcej. Jeszcze się tym ne przejmuję, bo jeszcze 9 tygodni zostało. Bądź dobrej myśli :winkkiss:
    -------
    Żabko - trzymaj się :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
    • CommentTimeMay 7th 2013 zmieniony
     permalink
    Jestem dziewuszki:) WSZYSTKO JEST OK:)))))))))))))))))))))
    Lekarz – wspaniały człowiek, bardzo konkretny a zarazem bardzo delikatny:)
    A więc:
    Wiek płodu wg OM 31tyg+6 dni. Powiedział, że zarodek musiał się troszkę później zagnieździć i stąd taki poślizg mógł wystąpić. Oto opis po badaniu:

Z pomiarów USG dziecko wygląda jak przeciętne dziecko w wieku 31 tyg + 1 dzień.
    Masa płodu z pomiarów 1680 +- 250 g.
    Waga dziecka odpowiada 34 percentylowi i stanowi normę dla tego wieku.
    Płód rozwija się symetrycznie.
    BPD 7,74 CM – 31 w 0d
    HC 28,29 CM – 31w0d
    AC 27cm – 31w1d
    FL 5,92 – 30w6d
    HL 5,21cm – 30w2d
    Malutka znajduje się obecnie na 33 percentylu , co oznacza że 33% dzieci w jej wieku ciążowym jest od niej mniejsze.
    Tak więc mała nie jest wcale mała, no za mała:)
    Przewidywana waga porodowa to ok 3100-3200 g. :):) Może być więcej, jeśli przykoksuje na finiszu:)
    Łożysko na tylnej ścianie, dojrzałość I stopnia. Ilość wód prawidłowa.

Zrobiliśmy od razu echo serca i po ognisku hyperechogenicznym nie ma śladu – piekne cztery jamy serduszka, PRZEPŁYWY PIĘKNE, bije miarowo i rytmicznie, jest zdrowe.
    ---
    W główce po torbielce tez ani śladu:):)
    Sama się wchłonęła, tak jak mówił dr Sołowiej na genetycznym połówkowym:)
    ---
    No i oczywiście muszę się Wam pochwalić, że jest tak śliczna i ma bardzo delikatna buźkę, aż sam lekarz powiedział, że wyjątkowo ładnie ją widać i jest taka filigranowa na buzi i delikatna:) No i jest baardzo podobna do najstarszego brata:) Póki co – cały Olaf:)
    ---
    Kochane, nawet nie wiecie jak ja, jak my się cieszymy z Kubą, że jest wszystko dobrze. Mój K aż się popłakał jak wróciłam do domku:) Dziękuję Wam, że byłyście cały czas ze mną. Później wstawię fotki:)

MIAŁYŚCIE RACJĘ BABY :bigsmile::bigsmile::hugging: JESZCZE RAZ DZIĘKUJĘ WAM:):)

---
    Żabko - będzie dobrze, zaopiekują się Tobą i dzidzią odpowiednio i jeszcze ponosisz szkrabka w brzuszku, zobaczysz:)
    Manguś - - szkoda, że się tak zestresowałaś... A dzidziula na pewno się jeszcze sama obróci, zobaczysz:)

Treść doklejona: 07.05.13 22:17
    Ale fajne te Wasze Ooooo:)))) Dziękuję:):)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Migotynko no piękne wyniki :)) Naprawdę cudne wieści, strasznie się ucieszyłam. 33 percentyl to w sam raz wynik :)

Ja też mam nadzieję na dobre wieści za 3 tygodnie. W końcu to tylko jeden pomiar teraz tak mocno zawyżony i ma jeszcze miejsce i czas na obrót. Ale normalnie jakiegoś przyspieszenia dostała, bo wszystko zaczęło wyprzedzać - udo (95 percentyl!), główka, brzuś o prawie 2 tyg. Mój Gin ma dobry sprzęt, jest specem z tymi wszystkimi certyfikatami od prenatalnych, ale mówi że plus/minus 270g może się pomylić.

Dziewczyny dziękuję bardzo za dobre słowo :hugging:, bo normalnie źle się poczułam z tym wszystkim, chyba głównie przez podejście Gina i to że oddalił mi moją wizję idealnego porodu. Naczytałam się Chołujowej i teraz jest mi przykro najzwyczajniej.
    Jak piszecie na własnych przykładach Mycha ma jeszcze czas na fikołka, niech tylko nie koksuje za szybko bo będzie miała mniejsze szanse. A jak ma być większa to niech się decyduje teraz na obrót. Spróbuję z nią pogadać. :wink:

Chyba ważniejsze by popracować nad nerkami teraz. A jutro robię morfologię powtórnie.
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    migotynko bardzo się cieszę, że wszystko w porządku z Twoją dzidzią... :) ja wg usg też mam kilka dni do tyłu... także spokojnie, niech nasze dzieciątka w spokoju, prawidłowo się rozwijają..
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Mangaa, tutaj są wypisane ćwiczenia, które ponoć wspomagają odwrócenie się dziecka. Czy działa - nie wiem, ale może warto spróbować
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dzięki Akirciu, obadam sobie to zaraz. :D
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Ja juz po ktg , skurczy prawie w ogóle ,kilka na poziomie 10-15 ,tętno niuni ok, strasznie boli mnie kregoslup , wytrzymać nie mogę.. Aż mi nogi odejmuje . Usg chyba jutro jak mój gin będzie miał dyżur.. Leżę pod pompa z magnezem , 10h będę podłączona O_O dostalam juz zastrzyk na płucka . Szyjka krótka i otwarta na czubku.. Zobaczymy jak przez noc sytuacja się rozwinie , bo główka baardzo nisko :| spróbuje zasnąć bo mam dosyć wrażeń .. Trzymajcie się:**
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Migotynko - cieszę się, że już wszystko dobrze :cool:
    Żabko - kciuki zaciśnięte :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Żabko :thumbup:
    --
    • CommentAuthorOvi
     permalink
    mangaa, moj synek odwrocil sie w 36 tyg. Bedzie dobrze!
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Manga, mojej koleżanki synek odwrócił się kiedy już miała konkretną datę cc wyznaczoną - dosyć późno, żeby nie skłamać, gdzieś chyba właśnie 37-38 tc
    Zabka-kciuki-będzie dobrze
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Żabko trzymam kciuki :thumbup: będzie dobrze. Trzymaj się.
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
    • CommentTimeMay 8th 2013
     permalink
    Witajcie,szykuje się piekny słoneczny dzień.wręcz upalny.
    Pospalam chyba 12h i czuje się dobrze.dzis wizyta u ginki ciekawe jak szyjka i czy mogę dalej smigac.;-)

Jakieś wieści o świeżych msmusiach?
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
    • CommentTimeMay 8th 2013 zmieniony
     permalink
    witamy się z rana z relacją z wczorajszej wizyty :)
    u maluszka wszystko ok ,waży całe 1400g, rozwija się symetrycznie , co mnie bardzo cieszy :)
    niestety nadal ułożony pośladkowo, wiec jeżeli to się nie zmieni to prawdopodobnie cesarka , ale ginek kazał póki co się nie martwić bo mały ma jeszcze czas, powiedział , ze o tym rozmawiać będziemy ok 36 tygodnia :) szyjka zamknięta, trzyma , ale mały coraz bardziej na nią napiera pośladkiem więc muszę na siebie bardziej uważać, wyniki badań w porządku:)

<strong>Manguś, </strong> trafili nam się mocni zawodnicy , uparcie siedzą na tych dupkach :wink:

maluszek tak słodko pił sobie te wody i pchał paluszki do buziaka :) przesłodki widok:):wink:

<strong>Żabciu</strong> trzymaj się :) jestem pewna, że wszytko będzie dobrze :)
    <strong>Migotynko</strong> , no to odetchnęłaś z ulgą , no ale nie mogło być inaczej :)
    dziewczyny bardzo się cieszę, że u reszty w porządku
    :kissing::kissing::kissing::kissing:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    migotynko super wieści cieszę się z tobą :-)
    manga mała na pewno się jeszcze odwróci ponoć święcenie latareczka na dole brzucha może ją do tego zachęcić a wagą się nie martw ja i calypso mamy podobne wielkością dzieci do twojego więc moim zdaniem trzy dziewczyny to norma ;-)
    zabko kciuki za was byś się wyspala a rano proszę same dobre wieści :-)
    ja dalej mam bezowe oplawy niby dopiero co sprawdzali czy wszystko ok ale i tak wprawia mnie to w niepokój... chyba zawsze będę już teraz schizowac...
    u mnie pogoda się zepsuła już po słońcu za to deszcz i chmury...
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Witajcie,szykuje się piekny słoneczny dzień.wręcz upalny.

U nas też baaardzo ciepło ale lekko dusznawo więc spodziewam się deszczu wiosennego :)

u maluszka wszystko ok ,waży całe 1400g, rozwija się symetrycznie

Brawo! Cieszę się bardzo i trzymam kciuki.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 08.05.13 07:28</span>
    i mam ochotę na botwinkę :) a wczoraj zrobiłam marchwiankę-oczywiście mój M. był "zachwycony" :D nienawidzi gotowanych warzyw :)
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Dziewczynki niedlugo zamieszczę info pod kartą ;)
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Witam się w słoneczny poranek :bigsmile:
    Dziś mnie czeka chyba już ostatnie spotkanie w szkole rodzenia (16:00), oraz kolejna wizyta ginekologiczna (19:20). Jestem ciekawa ile moja niuńka przykoksowała. 2 tyg. temu ważyła 1,9 kg.
    O położenie główkowe nie mam się o co martwić, ponieważ prawie od samego początku jest główkowe.

Trzymam kciuki za dziewczyny z pierwszej 5 :thumbup:
    Żabko mam nadzieję, że u ciebie będzie wszystko ok i dzidzia spokojnie posiedzi przynajmniej do skończonego 37 tc.
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Witam cieplusio:grouphug:
    Ovi: mangaa, moj synek odwrocil sie w 36 tyg. Bedzie dobrze!

moja corka rowniez odwrocila sie na koncowce ,a bylam skazana 100% na cesarke wiec mangaa mysle ,ze Twoje malenstwo tym bardziej da rade :thumbup:

migotynko super :thumbup:

tejsha: u maluszka wszystko ok ,waży całe 1400g, rozwija się symetrycznie

ciesze sie ,ze kolejna wizyta mamusi pozytywna,oby tyko takie mialy miejsce :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Hej:)

U mnie dzisiaj o nieeebo lepszy nastrój:) Przespałam noc bez koszmarów
    :bigsmile:

Co do położenia główkowego, to powiem Wam, że co prawda pewności nie mam, ale któregoś dnia, tak ok. 1,5 tygodnia temu, jadąc po moim osiedlu, przejeżdżałam przez jeden z progów zwalniających. A że są wyjątkowo paskudne to i podskoki są okropne na nich. Tak więc kiedy podskoczyłam, poczułam jakby bulknięcie w brzuszku i kiedy wróciłam do domku, aż powiedziałam o tym małżowi, że kto wie, czy mała się nie odwróciła, bo poczułam się dość dziwnie... No i w pon. na usg okazało się, że mała jest już główka w dół:)
    Może to zbieg okoliczności, ale ja już wymysliłam sobie ot taką teorię

:wink:

Wkleiłam na odp. wątku zdjęcie mojej córy:)

Miłego dnia:)
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    A jak darcys ?? Już tuli maleństwo? Bo już nie wiem czy coś mnie nie ominęło ;) dostalam luteine i czekam na wizytę..
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    witam Was mamuśki w ten piekny słoneczny poranek :))))))))))))))))) u nas dzisiaj będą chyba tropiki :):):):):)
    mnie niestety koszmary męczą w nocy non stop i juz nie wiem jak sobie z nimi poradzić... mówią, żeby nie jeśc na noc, bo wtedy z objedzonym brzuchem koszmary się śnią, ale co ja mogę, że o 24 miałam chęć na 2 sadzone jajeczka? ;p:wink:
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Witam się środowo!
    Migotynko - cudne wieści z wizyty. A z tym odwróceniem się to któż to wie, może coś w tym być. Ja to nie wiem czy Maks jest odwrócony czy nie. Zapomniałam zapytać. Ale za 3 tyg. się zapytam.

Miłam dziś straszną noc. NIe dość, że pies drapał w drzwi i wył przez pół nocy (jakaś suczka ma cieszkę) i aż m. go do ogrodu wywalił o 2.30 w nocy, to jeszcze miałam jakieś napięcia w brzuchu i miałam wrażenie jakbym miała skurcze. Ale nad ranem już przestało się to powtarzać, więc na razie nie panikuję. Ostatnio się przeforsowałam z robotą w domu, więc teraz NIC nie robię!!!
    -- ,
  1.  permalink
    Ja się witam środowo....U nas piękna pogoda.

kurde od wczoraj mnie coś podbrzusze boli:( mały obudził się dzisiaj o 5 rano i nie dał mi spać, no i mnie ogarnął dziwny niepokój...jeeejku, nic mi nie dolegało a teraz co rusz coś...

wezmę no-spę, może przejdzie, chciałabym wytrzymac do piątkowej wizyty.
    -- [/url[/url]
  2.  permalink
    i ja sie witam w piekny sloneczny dzien:))
    migotynko super wiesci, ciesze sie razem z Toba!!!
    Zabko trzymam mocno kciuki! bedzie dobrze!!!
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ja wczoraj wieczorem jeszcze zaczęłam kminić czy może mam jakoś wadliwie zbudowana miednicę, itp czy wód za mało, ale zamierzam już dać sobie siana, w czwartek porozmawiam z położną na SR o różnych ćwiczeniach i będę je stosować od 32 tygodnia.

Zobaczymy czy mój "klocuszek" zechce się przystosować.

Kobietki dzięki za te wszystkie pozytywne przykłady obrotów w krytycznych momentach, bardzo podnosi mnie to na duchu.

Dżasti oszczędzaj się kochana... Namachałaś się sporo w długi weekend, usadź się teraz tak porządnie na pupsku i odpoczywaj. :wink:

Ana Ty też postaraj się wyluzować na maksa!

Żabciu kciuki cały czas. :thumbup:
    --
  3.  permalink
    mangaa: Ana Ty też postaraj się wyluzować na maksa!

staram się, a jeszcze dzisiaj mam gościa, ciężarną koleżankę i wiesz...muszę skoczyć ciasteczka jakieś kupić...poleże do 11 i wyskoczę do pobliskiego sklepu.

Mangaa ja mam dobrze zbudowaną miednicę, na studiach miałam mierzoną miednicomierzem i pomiary, sprzężne były okej, więc to nie ma znaczenia:)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Zabka, trzymam kciuki za Ciebie!

Migotynko - super wiesci!

Mangaa, malutka ma jeszcze sporo czasu!I sa cwiczenia, widze, ze Akirka juz Ci linka podala, ktore "zachecaja" maluchz do obrotu :)

Akirka, jesli chodzi o skurcze to przy 100 nie czulam nic, za to przy 150 zjezdzalam z bolu... To bylo rozwarcie na 7 cm, wiec juz koncowka bolu... Ale kazda z nas je inaczej odczuwa.
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Ja pod ktg skurcze na poziomie 55-60 , zobaczymy co powiedzą.. Martwie sie ..bo wczoraj bylo ok 5 na poziomie 10-15..
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Zabka, a ja na ktg mialam takie ok 60 przez 4 tygodnie :)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Witam się z leżaczka:)
    ciekawa jestem jak to jest z tymi skurczami na ktg. Jutro mam kolejne może coś już poczuję, bo nocy budziłam się parę razy z bólami @owymi i od rana już też mnie pobolewa.
    Odwiedza mnie dziś koleżanka ze swoim 7 miesięcznym synkiem, także pewnie jakiś spacer zaliczymy.
    Miłego dnia
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    I ja witam po wizycie

Mały - nie mały - waży 2600 gram, wymiarami wyprzedza o tydzień. Poza tym ok, miałam dokładne usg i nie ma nic niepokojącego, co by powodowało brak wyraźnie odczuwalnych ruchów. Ale mam obserwować.. no w sumie nic innego nie robie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    blubis super że wizyta udana :-) czekam i trzymam kciuki :-)
    --
  4.  permalink
    blubis:) super że wizyta udana....oby moja piątkowa taka była:)

wzięłam no-spę i skurcze się wyciszyły...widocznie to Braxtony są. Ale no-spą będę się posiłkować aż do wizyty...

kurde mam przeczucie że nie dotrwam do terminu:(
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    anairda z kad ja znam to przeczucie :-D mam dokładnie tak samo ;-)
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    ja też mam takie przeczucie i przyspieszyłam z przygotowaniami :surprised:
    --
  5.  permalink
    też musze przyspieszyć bo prawie nic nie mam:)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Ja dobrze ze przyspieszylam i przedwczraj skonczylam z prasowaniem także mogę spokojnie leżeć, wyprawka gotowa torbę też dla niuni spakowalam także chyba mialam nosa żeby wszystko szybciej porobić ;)aż jestem z siebie dumna ;)
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    salinos: mnie niestety koszmary męczą w nocy non stop i juz nie wiem jak sobie z nimi poradzić... mówią, żeby nie jeśc na noc, bo wtedy z objedzonym brzuchem koszmary się śnią

Sali - ja myślę, że jedzonko nie mam nic wspólnego z koszmarami. Ja zwykle ostatni posiłek jadlam o 9:30, a koszmary i tak były :))) Tak od ok 29tc jest ich już znacznie mniej. Męczą mnie tylko takie dziwne sny czasem, nierealne, ale nie straszne :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Info pod kartą zamieściłam :)kciuki za czołówkę i wizyty :) buziaki *_*
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Żabko - cieszę się, że już lepiej. Trzymam nadal kciuki. Wypoczywaj dużo - będzie dobrze :bigsmile:
    --
  6.  permalink
    Zabko bardzo sie ciesze, ze juz lepiej! oby Niunia jak najdluzej posiedziala u mamusi w brzuszku!
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Ciesze sie ze dobre macie humory i dobre wiesci z wizyt.:)zauwazylam ze najwiecej jest dziewczyn w ololicach 30 stego tyg i dalej.
    I ja sie pochwale wizytą.:)

dr obejrzala wyniki badan, pochwaliła wymiary ksiązkowe córci
    uspokoila mnie ze czesto jej sie zdarzaly ostatnio pacjentki z taka pępowiną (mamy dwunaczyniową zamiast trzynaczyniowej)
    Moge tez rodzic naturalnie z taka anomalią,

W moczu wyszly mi leukocyty 10-12, i mam zrobic posiew.Kupie sobie zurawine na razie profilaktycznie.
    Mam tez skierowanie na test obciazenia glukozą, niestety odpłatnie ale nie jest drogi.

Szyjka w usg zmierzona 4 cm, zamknieta,nie musze jakos b uwazac, ciesze sie! Seks i spacery dozwolone.:))
    Malutka z ulozenia miednicowego wyladowała głową w dól i niech tak zostanie.:))
    --
  7.  permalink
    Dziewczyny, ja mam pytanie odnośnie podwyższonych białych krwinek.
    Dziś dzwoniłam do pielęgniarki po wyniki i powiedziała że są nieznacznie podwyższone i że raczej nie muszę się martwić bo w ciąży często są podwyższone
    Za tydzień ma ich sprawdzić ginka.
    Nie wiem co myśleć, martwię się :confused:
    -- ,
    • CommentAuthorOvi
     permalink
    migotynka, moze to bylo to; ja w tym moim 36 tyg. wyraznie poczulam jak synek fiknal koziolka. A ze byl juz napawde duzy, to uczucie bylo niesamowite :bigsmile:

Treść doklejona: 08.05.13 18:29
    biedronka28, podwyzszony poziom leukocytow moze swiadczyc o stanie zapalnym. W ciazy jestesmy bardziej podatne na rozne infekcje. Nie denerwuj sie, poczekaj spokojnie na wizyte.
  8.  permalink
    Dzięki Ovi! :)
    Ale i tak się zamartwiam :/
    Może to głupie pytanie ale czy można je jakoś zbić? Zmniejszyć?
    -- ,
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Ja już po wizytacji znajomych.. ale się umęczyłam, ledwo teraz na oczy patrzę, jednak obsługa gości to już nie na moje siły. Dobrze, że mąż taki pomocny w tych sprawach:)
    Biedronka, ja mam całą ciążę podwyższone leukocyty - ok. 13-14. W ciąży mogą być lekko podwyższone, ale trzeba obserwować czy nie rosną. Nie martw się, Twój lekarz pewnie zleci badanie na następną wizytę. Ja robiłam też dodatkowo CRP, żeby sprawdzić czy to nie jakiś stan zapalny w organizmie.
    Cieszę się z Waszych udanych wizyt:)
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Migotynko wspaniałe wiadomości :bigsmile:
    Witam się kochane :wink:
    --
  9.  permalink
    Darcys jeszcze w dwupaku. o 15 00 miała rozwarcie na jeden palec, leży na porodowce pod kroplówką z oksy i ma lekkie skurczyki. Prosi o kciuki żeby się rozwinęło i przesyła pozdrowienia:)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.