Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    W_P_Gosia: pamiętam jak sobie mówiłam-skończ 30 tyg to już będzie dobrze... Później już każdy tydzień to wielki krok

wiesz co gosia też to sobie powtarzam....

i stwierdzam że z tygodnia na tydzień jest mi coraz ciężej zarówno psychicznie jak i fizycznie.

żabko trzymaj się tam...
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
    • CommentTimeMay 9th 2013
     permalink
    "Tulimy się z twoim ojcem
    w objęciach
    lecz coraz nam dalej
    do siebie
    Dystansujesz nas
    rośniesz
    bezczelnie kopiesz
    Stajesz między nami
    maleńki rywalu
    by nas jeszcze mocniej
    zbliżyć
    nad kołyską"
    i się popłakałam :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Darcys gratulacje !!
    Lilijeczka trzymam kciuki :)
    Żabciu mam nadzieję, że uda się wyciszyć te skurcze chociaż na parę dni :*
    Ale na pewno będzie dobrze :) Najwazniejsze żeby sobie sama stresu nie dokładała :*
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthortejsha
    • CommentTimeMay 9th 2013 zmieniony
     permalink
    Marta witamy, rozgość się :)
    Darcys gratuluję serdecznie :)
    Lilijeczko trzymam kciuki ;)

W_P_Gosia , piękny wiersz , też nieustannie mnie wzrusza :rainbow:
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Zabko jestem z modlitwa!
    Dar gratulacje :bigsmile:.

Parę z nas ma dziś szkole rodzenia.:-)
    Ciekawa jestem pierwszych zajęć.
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Mi też łzy poleciały, tymbardziej że zdalam sobie sprawę że to już niebawem .. I utulę niunie, moje maleństwo..
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    A mi się chyba brzuch obniżył. Jakoś się niewyraźnie czuję, tak mnie ćmi w brzuchu jak na @. Postanowiłam dzisiaj nic nie robić, tylko odpoczywać. Ja też chciałam dotrwać choćby do 30 tc, a teraz też z każdego tygodnia więcej się cieszę. I myślę tylko, żeby jak najdłużej synek sobie u mnie pobył, bo ten 30 tc to wcale nie szał.

Treść doklejona: 09.05.13 14:38
    A i mały tak mnie dziś "dręczy" że chwili spokoju nie mam. Jakby chciał mi pępkiem wyjść już dziś. Aż boli mnie normalnie.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Zabko cieszę się że kroplowka zadziałała. Oby już powstrzymali te skurcze!
    Ja jestem po ktg - niunia, tak jak u Gosi, zaraz po podłączeniu zaczęła brykać, bo od rana siedziała cicho. Na zapisie był jeden spadek tętna do 90 ale ginka powiedziała, że jest bardzo dobrze, więc może takie coś się zdarza. U mnie tym razem skurczy nie było.
    Już bym powoli chciała małą wyganiać z brzucha, ale mąż się nie zgadza; ) tym bardziej po tym jak dziś słyszał rodzącą kobietę, ktora krzyczała na caly oddział. Ja aż miałam łzy w oczach. ale i tak najlepszy był pierwszy krzyk dzieciątka
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Darcys serdeczne gratulacje dla świeżo upieczonej mamuśki :)))))))
    Żabko życzę spokojnego porodu :wink: maleństwo widocznie chce już przyjśc na świat i utulić się w ramionach mamy :)
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Na zapisie był jeden spadek tętna do 90

Akirka, Kajtkowi spadło do 60 w jednym momencie a na zapisie widziałam to jako punkt (nie tak, że linią był połączony). Koleżanka moja patrzyła na zapis i mówiła że jest piękny więc widocznie takie rzeczy są normą.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Gosiu u mnie też była taka kropka:)
    --
  2.  permalink
    Cześć dziewczyny !!!
    Gratuluje rozpakowanej mamusi a dla dziewczyn pod kroplówkami życzę powodzenia i trzymam kciuki. Ja po trzech dniach egzaminów maturalnych, siedzieć i nadzorować jest strasznie nudne. Nie wiem czy coś to ma wspólnego z tym siedzeniem albo od tego że znów zaczęłam jeść żelazo nogi mi puchną ( nogi mam jak gruby bobasek)
    Od kilku dni mocno męczy mnie zgaga czy któraś też tak ma? jakie macie metody na pozbycie się jej ?
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Witam Was kochane :wink:
    Darcys wielkie gratulację kochana :clap::clap::clap:
    Żabcio słońce modle się za Was :hugging:
    Lilijeczka trzymam mocno kciuki za Was :winkkiss:
    Witam nową przyszłą mamusię:thumbup::tooth:
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Edytak podziwiam Cię że masz siłe jeszcze pracować !!! :)
    Ja dziś korzystając z pięknej pogody wyszłam z domku na zakupy i zasłabłam normalnie czuje się beznadziejnie :(
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    dziewczyny mam pytanie , tak się zastanawiam czy ten pas na brzuch po porodowy jest niezbędny, w czym on pomaga?
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Melduję się na przyszłych mamusiach, jestem w 15 tygodniu, dziś po wizycie wszystko super, dzidzia wyprzedza wymiarami termin o 4 dni
    Dopiszcie mnie proszę do listy, termin porodu to 30 październik
    pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Żabka trzymaj się. Pewnie ładują Ci fenoterol. Paskudny na początku, ale skuteczny. Nie daj się. Cieszę się, że się wycisza. Oby tak dalej.
    Dorit Emilka miała pępowinę dwunaczniową. Jakbyś chciała pogadać, uspokoić się to pisz śmiało :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    My znów lekkie skurcze pomimo kroplówki , :| podbrzusze boli a na pachwiny czuję jak się rozluźniają.. Juz mam dosyc tej sytuacji .. Wolałabym to przespać ale pobudzona od kroplówki jestem aż się boję kolejnej nieprzespanej nocy :/
    --
  3.  permalink
    Żabka ja z tą kroplówką leżałam aż 10 dni w 31 tc. Wcześniej brałam fenoterol w tabletkach co 3 godz. w nocy też . Mimo tego i tak miałam skurcze ale nie skuteczne. Szyjka się skracała, czasem wydłużała( nie wiem jak to możliwe). Straszyli przedwczesnym porodem zresztą dziewczyny z forum pamiętają moją historię:-) A urodziłam w 38 tc. Także głowa do góry. Dasz radę. A te kołatania to niestety skutek uboczny fenoterolu. A podają Ci na serce osłonowo staveran albo istopin?
    --
    •  
      CommentAuthorSony85
     permalink
    Cześć dziewczyny ;)
    Gratuluje wszystkim rozpakowanym mamusiom
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Podają i po kroplówce mam przejść na tabletki, ale do rana jeszcze jej starczy także zobaczymy co jutro na tabletkach będzie się działo.. Mam nadzieję że Jeszcze troszkę mnie przetrzymają.. Dziękuję za wsparcie i kciuki :-*
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Żabka - niezmiernie trzymam kciuki.
    Tejsha - a co to za pas? Matko, pierwszy raz o tym słyszę. Żeby się brzuszek zszedł szybciej? To po cc czy naturalnym?
    -- ,
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Tejsha, raczej jest zbedny ten pas :wink:. Rezleniwia tylko miesnie. Ja po zadnym porodzie nie mialam pasa (zreszta balabym sie tak obciskac,tymbardziej po cc).
    Zabka221,trzymajcie sie!
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    zabciu trzymaj się tam oby wszystko się szybko wyciszylo jestem przy was myślami
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    <strong> montenia </strong> właśnie mi sie zawsze wydawało, ze pomaga on szybciej zbić te mięśnie z powrotem "do kupy" , w sumie nie wiem dlaczego tak sobie wymyśliłam :shocked:

Dżastuś coś takiego [URL=http://www.fotosik.pl][/URL]
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dziewczyny jak Wy miałyście pobieraną krew do krzywej cukrowej z palca czy z żyły?
    Ja za każdym razem z żyły, ale moja przyjaciółka się dziwi bo ona miała 2 i 3 pobranie z palca.
    Zastanawiam się dlaczego zatem musiałam być tyle razy kłuta jeszcze przy tych moich "uciekających" żyłach skoro można z palca?
    --
  4.  permalink
    Ja miałam na czczo pobierane z palca, od razu był wynik, za chwilę z żyły.
    po 2 godzinach też z żyły.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ja na czczo musiałam mieć z żyły bo morfologię miałam od razu, ale kurde co lab to inny obyczaj?
    To nie ma znaczenia czy z żyły czy z palca?
    --
    •  
      CommentAuthoranairda1986
     permalink
    wydaje mi się że z żyły wynik jest bardziej miarodajny niż z włośniczek...w palcu stęzenie glukozy jest wyższe niż w krążącej krwi żylnej. Dlatego powinno się pobierać krew z żyły.

ale co lekarze, co laboratorium to inaczej...już mogłam się o tym przekonać kilka razy.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Manguś, u mnie najpierw z żyły, i od razu z palca, bo trzeba sprawdzić czy można tą glukozę podać do picia. Po dwóch godzinach też z żyły.
    --
  5.  permalink
    Witam, dziś miałam wizyte, niby mała w normie...
    BPD - 33w5d
    HC - 26w5d
    AC - 28w
    Fl - 30w2d (Tylko to ma odpowiednie do wieku ciąży)
    Ogólnie wyszło, że to 29w5d i waży 1440
    Powiedźcie powinnam się tymi pomiarami martwić, że każdy odpowiada tak różnemu tygodniowi ?

<strong>Mangaa</strong>
    JA miałam pobieraną z żyły.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dzięki za odpowiedzi, czyli w skrócie - różnie to bywa... ;)

Tylkonadziś a Ginek co Ci mówił? Trudno mi powiedzieć, zawsze są rozbieżności, bardzo rzadko zdarza się, że wymiary się pokrywają idealnie z wiekiem ciąży. Nie wydaje mi się tez by po jednym badaniu były powody do zmartwień. Może jakby się to powtarzało w każdym i były jakieś wielkie dysproporcje.
    --
  6.  permalink
    Mangaa nic nie mówiła, jedynie, że tydzień wyszedł ok...
    na poprzednim badaniu podobnie było (wtedy wychodziło jej jedno, że 22 tydzień, ale niestety nie wiem co, nie pamiętam), a nie wiem jakie wtedy poszczególne wymiary były, bo nie dostałam tego z wymiarami...
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
    • CommentTimeMay 10th 2013
     permalink
    Zabko- Pamietam cały czas o Tobie

Wczoraj bylismy na zajeciach szkoły rodzenia na Madalinskiego
    b dobre wrazenie :) nie bylismy najstarsi ( tzn oprocz nas byly jeszcze dwie starsze pary:tongue:)
    zmeczona jestem niemiłosiernie po tych 2 dniach i cieple, nie moglam zasnac
    a teraz ledwo wstałam, dobrze ze juz pt i pracy niewiele w pracy :bigsmile:

troche posprzeczałam sie z M przez to zmeczenie-on tez w slabej formie wczoraj
    poplakałam, chyba pierwszy raz w ciązy- i juz mi napięcie zeszło, pogadalismy

Tylkonadzis, jak gin mowił ze w normie to bym sie trzymała tego
    dzieci sa tak rozne- te normy sa umowne- dziecko wysokie i szczupłe( pewno po rodzicach)
    jeszcze macie troche czasu i podrosnie, utyje :cool:
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
    • CommentTimeMay 10th 2013 zmieniony
     permalink
    I ja juz na nogach:) Mała strasznie się rozpycha no i udało się jej mnie już obudzić:)

Tylkonadziś - - na poprzedniej chyba stronie ja miałam taki problem, z tą różnicą , że ginek na głos wyraził swoja wątpliwość co do główki mojej córeczki. Sam jednak kazał mi skonsultować się z innym lekarzem, takim od ocen płodu, z certyfikatem. Wszystko wyszło jak najbardziej w porządku. Nie wiem, na jakim sprzęcie pracuje Twój ginek, ale w nim może też leżeć przyczyna rozbieżności, tak jak u mnie była. Może umów się na wizytę do innego, postronnego lekarza, tak dla własnej pewności?
    Chociaż jeśli Twój lekarz powiedział, że jest ok, to na pewno tak jest, lecz jeśli Cię niepokoją te wyniki - skorzystaj z porady niezależnego ginka:) Stres najmniej potrzebny:)
    Głowa do góry, na pewno będzie - jest - dobrze:)

No i miłego dnia dla Was babeczki:)
    --
    •  
      CommentAuthorlilijeczka
     permalink
    Z wielkim szczęściem melduję, ze wczoraj 9.05.13 o godz. 18:21 przyszedł na świat nasz synus Julian Aleksander. Całe 3855g i 52cm szczescia!
    Porod rodzinny sn, zero pekniec, wszyscy szczesliwi i zdrowi. A ja moglabym teraz gory przenosic! Ale to chyba z tej euforii:)
    --
    •  
      CommentAuthorMartaa0284
     permalink
    mangaa: Dziewczyny jak Wy miałyście pobieraną krew do krzywej cukrowej z palca czy z żyły?
    Ja za każdym razem z żyły, ale moja przyjaciółka się dziwi bo ona miała 2 i 3 pobranie z palca.
    Zastanawiam się dlaczego zatem musiałam być tyle razy kłuta jeszcze przy tych moich "uciekających" żyłach skoro można z palca?

Miałam już kilka razy robioną krzywą cukrową i zawsze z żyły. Co do ilości wkłuć to były to zawsze 3 podejścia przy obciążeniu glukozą 75 g. Na czczo, po 1 godzinie od przyjęcia glukozy i po 2 godzinach od przyjęcia glukozy.
    -- Mama dwójki :)
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Bravo!cudowne wieści :cheer::clap:
    --
  7.  permalink
    gratuluję wszystkim rozpakowanym mamusiom i trzymam mocno kciuki za pierwszą 5tkę!:)

Pamiętam jak startowałam z pozycji 48 a to już w 20tce jestem...

Dziewczyny nie wiem co to się porobiło, ale i mnie dopadły skurcze:( po 2 godzinach skurczy zasnęłam i już ok, ale czułam straszny ucisk w dole brzucha, twardnienia no i niesamowity ból krzyża który promieniował aż do odbytu:( bóle się pojawiały co 8-9 min i trwały chyba z 20 sek..dziś jadę do gina na usg i mam nadzieje, że powie mi, że wszystko ok...
    --
    •  
      CommentAuthorSony85
     permalink
    Gratuluję Lili ;)
    --
  8.  permalink
    aaa i mam pytanie, słyszałyście coś o cholestazie ciążowej? czy któraś z Was ma od czasu do czasu jakieś swędzenia skóry? czy lekarz mówił Wam by wtedy badać parametry wątrobowe?
    --
    •  
      CommentAuthorMartaa0284
     permalink
    lilijeczka gratuluje, mnie już tak tęskno za córcią a tu jeszcze tylllle tygodni przede mną by ją utulić.
    •  
      CommentAuthorAgaMama
     permalink
    Lilijeczko gratulacje! :)
    -- Hubert 24.07.2009, Bruno 13.05.2013 i Igor w drodze :D
    •  
      CommentAuthorMartaa0284
     permalink
    Dziewczyny wiecie co, dzisiaj wstałam rano i zobaczyłam pod lewą piersią dwie takie czerwone kreski (rozstępy?).Na początku myślałam, że może sobie odcisłam, mam spory biust i prawie całą noc śpię na lewym boku, ale przyjechałam teraz do pracy poszłam do wc, hyc biustonosz w górę i nadal to jest. Szczerze mówiąc to się nieco zmartwiłam :sad:
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    lilijeczka: Z wielkim szczęściem melduję, ze wczoraj 9.05.13 o godz. 18:21 przyszedł na świat nasz synus Julian Aleksander. Całe 3855g i 52cm szczescia!
    Porod rodzinny sn, zero pekniec, wszyscy szczesliwi i zdrowi. A ja moglabym teraz gory przenosic! Ale to chyba z tej euforii:)

Gratuluję :cheer::cheer:
    Martaa0284: Dziewczyny wiecie co, dzisiaj wstałam rano i zobaczyłam pod lewą piersią dwie takie czerwone kreski (rozstępy?).

Możliwe! :confused: ja takie kreski czerwone ( rozstępy ) mam pod sutkami :neutral:
    --
  9.  permalink
    Martaa0284 mi też szybko wyszły rozstępy z tymże na prawej piersi:shocked: teraz mam i na lewej oczywiście...
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Lilijeczko gratulacje ! :flowers:
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    lilijeczka Wielkie gratulacje. :cheer:
    kamilcia3010: aaa i mam pytanie, słyszałyście coś o cholestazie ciążowej? czy któraś z Was ma od czasu do czasu jakieś swędzenia skóry? czy lekarz mówił Wam by wtedy badać parametry wątrobowe?

Mój lekarz podejrzewa u mnie cholestazę :sad: Około 4 tygodnie temu zrobiłam badanie krwi ALT i wyszło mi 56 (norma jest do 41), w poniedziałek powtórzyłam ALT i wyszło znów podwyższone 72. Ginekolog kazała znów powtórzenie ALT przed kolejną wizytą którą mam 22.05. Jeśli wynik wyjdzie znów podwyższony to dostanę skierowanie do szpitala i tam zdecydują co ze mną zrobić, być może nawet rozwiązanie ciąży. Moja lekarka pociesza mnie, że ten mój ALT nie jest mocno powiększony.
    Ja mam taką nadzieję, że jednak u mnie w laboratorium się pomylili, ponieważ dużo ludzi mówi, że często błędy wychodzą, a niektórzy lekarze nie chcą wyników z tego laboratorium i to chyba o czymś świadczy. Następne badanie zrobię w szpitalnym laboratorium.
    Co do objawów to ja nie zauważyłam takich typowych jak opisują, że skóra strasznie swędzi, szczególnie dłonie i stopy. Owszem czasem mnie tam coś swędzi, ale nie bardziej niż zwykle. Jedynie co zauważyłam to zrobiła mi się strasznie sucha skóra i się łuszczy.
    Modlę się aby te wyniki jednak były błędne i okazało się, że jestem zdrowa.
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    witam Was w piękny, słoneczny dzień:) piątkowy:) dzisiaj byliśmy z Mężem na wizycie i dowiedzieliśmy się, że będziemy mieli Małą Księżniczkę - Córeczkę :))))) proszę o dopisanie przy mojej dacie porodu.. pozdrawiam Was wszystkie:*

lilijeczko-gratulacje!!!! :)
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    A my jeszcze weekend w szpitalu,co dalej to się okażę.. Będę na tych tabletkach i pod obserwacją.. Tyle u mnie, tylek boli od leżenia i smutno samemu, wolałabym leżeć w domu , :( tymbardziej że nic się nie dzieje..
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.