Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormontenia
    • CommentTimeMay 11th 2013
     permalink
    Meganr1, ja akurat mialam czesto robione usg i przeplywy, ale u mnie lozysko zle pracowalo,no i ta hipotorfia,wiec musieli kontrolowac czesciej. Aha,moja corka urodzila sie 42tc :wink:
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Calypso77 dziękuję serdecznie:)
    ew3ame oszczędzaj się i życzę by te skurcze już się skończyły..
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthormagda19800
     permalink
    KARKO, wygladasz.rewelacyjnie:-) zazdroszczę, ja mam,brzuch jak w 7 miesiącu a to już ponad 3 tygodnie od porodu
    --
    •  
      CommentAuthorStefka_84
     permalink
    witajcie, dawno się tu nie pojawiałam i trochę zdziwił mnie awans na 30 pozycję :))) starałam się nadrobić wszystkie posty i być w miarę na bieżąco ale wiecie jak to jest. Teraz u nas trochę spokojniej, więc postaram się uaktywnić troszkę :))
    oczywiście gratuluję wszystkim rozpakowanym mamusiom :clap: niech dzieciaczki rosną jak na drożdżach :smile:
    u nas też wszystko dobrze, maluch rośnie no i potwierdzony dwa razy (u dwóch różnych lekarzy) chłopiec, więc jeżeli mogłabym prosić o dopisanie chłopca to byłabym wdzięczna :bigsmile:
    w piątek ważył na usg 1100g, wydaje mi się, że może być większy, chociaż wiem, że z wagą to różnie bywa i nie nie warto się tak na 100% nią sugerować.
    --
    •  
      CommentAuthorPENNY
     permalink
    Karko wyglądasz bosko :shocked::bigsmile:
    W_P_Gosia: O i jeszcze na wymioty mi się zebrało... Kurka, może to bliżej niż myślę :)

Mnie tak sympatycznie na tydzień przed porodem czyściło :wink:
    -- Zapraszam na mój blog Powrot do jaskini
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
    • CommentTimeMay 11th 2013 zmieniony
     permalink
    Mnie tak sympatycznie na tydzień przed porodem czyściło :wink:

Moją przyjaciółkę na 5 dni przed :) Noo i już wiem na pewno, że czuję skurcze i ćmienie jak na miesiączkę. Bo minęło na trochę po ciepłym prysznicu, później spałam a teraz trochę znowu ćmi i czasem złapie skurczybyk ale bezbolesny-raczej męczący... i spuchł mi ryjek :D
    No to czekamy na Kajtola Naszego!!!! :)
    --
    •  
      CommentAuthorElse
    • CommentTimeMay 12th 2013
     permalink
    "Monia502 czy jakoś specjalnie miałaś sprawdzane łożysko od momentu zdiagnozowania III st. czy wystarczyły zwykłe kontrolne wizyty?"

Miałam dość częste wizyty kontrolne, by sprawdzać przepływy. Tym bardziej, że potrafiły wyjść "błędne".

Ale jak widać stare łożysko i tak wykarmiło pączka ;).
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
    • CommentTimeMay 12th 2013 zmieniony
     permalink
    W_P_Gosia: Noo i już wiem na pewno, że czuję skurcze i ćmienie jak na miesiączkę. Bo minęło na trochę po ciepłym prysznicu, później spałam a teraz trochę znowu ćmi i czasem złapie skurczybyk ale bezbolesny-raczej męczący... i spuchł mi ryjek :D
    No to czekamy na Kajtola Naszego!!!! :)

Szczerze zazdroszczę, bo u mnie nic z tych rzeczy. Czuję się tak, jakbym miała jeszcze ze 2 miesiące w ciąży chodzić :bigsmile:
    Także albo sprawdzi się moje przeczucie, że urodzę ok. 23 maja, albo weźmie mnie z zaskoczenia :wink:
    W każdym razie pewnie na tej pierwszej pozycji sobie pobędę.
    No, ale dziecko wie, co robi.
    Dobrej niedzieli, Dziewczyny!
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    W_P_Gosia: No to czekamy na Kajtola Naszego!!!! :)

Trzymam kciuki kochana!!!!! :bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Szczerze zazdroszczę, bo u mnie nic z tych rzeczy. Czuję się tak, jakbym miała jeszcze ze 2 miesiące w ciąży chodzić

Aravls, wiesz jak jest z przepowiadającymi... Żeby nie było tak, że pochodzę też dwa tyg a co sobie nadziei narobię to moje:devil:
    Trzymam kciuki za Twoje rozkręcenie.
    Trzymam kciuki kochana!!!!!

Dziękujemy!!!! Oby to było to... Póki co melduję po nocy wyciszenie i w miarę dobre samopoczucie.
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Witam niedzielnie:)
    u mnie tez cisza:) jedynie 2 pobudki w nocy z powodu bolu @ - owego i nic wiecej. Czysci juz od tygodnia, ale z tego powodu bardzo sie ciesze, bo wreszcie skonczyly sie zaparcia.
    Juz sie nie nastawiam na porod na dniach, bo tylko sie denerwuje, ze nic z tego.
    Milego dnia wszystkim
    Przepraszam za brak polskich znakow.
    --
  1.  permalink
    Gratuluje Mamusiom rozpakowanym. 3mam kciuki za mamusie przy koncowce, i zycze spokoju mamusiom co musza lezec :)
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Trzymam za Was kciuki dziewczyny! Stefko gratuluje chlopaka!
    macie juz imię?
    Ja byc moze bede przed lub za Toba jeden dzien, bo wg OM mam termin na 28 sierpnia
    na liscie podalam ten z owu, ale wymiary córy pokrywaja sie z terminem OM
    wiec kto wie...mam tez przeczucia ze moze byc porod wczesniej...
    spory Twoj synek- jak na 24 tydzien, ho ho,

Mnie boli juz 2 gi dzien glowa po badaniu glukozy- uff, mecze sie bardzo, spie
    jak nie przejdzie do jutra to napisze do mojej ginki....
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    hej dziewczyny ja też nie mam zaparc i mnie lekko czyści co przujelam z ulgą przez pana hemoroida który się we mnie zadomowił
    noc taka jak ostatnio parę skurczy a ja leze nadal plackiem :-)
    trzymam kciuki za czołówkę
    nera kochanie ty też łez bo brzuszek bardzo ci się opuścił :-*
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Coraz więcej nas leżących..ahh to chyba przez to że tak ciepło się zrobiło a my dostałyśmy pawera ;) no i nie umiemy na tyłku usiedzieć ;) oszczędzajcie się dziewczyny ;) taka piękna pogoda a ja kwitnę w tym szpitalu,ahh...:neutral::devil::devil: kciuki za dziewczyny na podium , może coś ruszy :cool: zbierajcie siły :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    zabciu rozumiem twój ból ale ty już tylko chwilę pokwitniesz już niedługo skarb będzie donoszony i będziesz z radością czekać na skurcze :-)
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Dokładnie :) Leżeć i pachnieć dziewuszki póki co :*:*
    My dziś w końcu wyspani :* do 10 pospaliśmy :D
    Zaraz się zabieram za naukę :) Pogoda średnia ale nie jest źle :P:P
    Dziś przeczytałam w suwaczkku, że nasz Misiu może już mieć czkawkę :D:D ciekawe kiedy to poczuje :P:P
    Miłego dnia Laseczki :*:*
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Zagladam ,trzymam kciuki za dalsze dziewczyny :thumbup: a reszcie zycze milego dzionka :grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthorStefka_84
     permalink
    Dorit: Stefko gratuluje chlopaka!
    macie juz imię?
    [quote=Dorit]

Dziękuję bardzo :bigsmile: imię już wybraliśmy (po ciężkich bojach) - będzie Witek :)
    Też mi się wydaje, że trochę duży ten nasz maluch, ale lekarz nic nie mówił, że coś nie tak. Co do terminu to wg OM to 27.08.13 a wg ostatniego USG to 13.08.13, ale to się wszystko może zmienić. Mój gin i tak uważa od początku termin wg OM.
    Dorit, ja tak Cię od początku uważniej śledzę, właśnie dlatego, że mamy bardzo zbliżony termin porodu. Dzieli nas tylko jeden dzień :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Asiula_6_9_91: Dziś przeczytałam w suwaczkku, że nasz Misiu może już mieć czkawkę :D:D ciekawe kiedy to poczuje :P:P

Ja czkawki wyczuwałam dość wcześnie. Na początku to takie rytmiczne ruchy. Teraz to te czkawki są bardzo wkurzające. Moja córcia ma je kilka razy na dzień i trwają dość długo około 30 min.
    --
    •  
      CommentAuthorStefka_84
     permalink
    Ja też wyczekuję czkawki u swojego malucha, ale chyba albo jeszcze jej nie ma albo ja nie potrafię jej rozpoznać :sad: dużo fika w brzuchu, ale z tego co wiem, to czkawka trwa nawet kilkanaście minut, a on raczej jak już kopie to krócej.
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Na początku to te czkawki nie trwały tak długo jak teraz :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorStefka_84
     permalink
    To może mój synek też już ma czkawkę a ja cały czas jestem przekonana, że to małe kopniaczki :tongue::shocked:
    --
  2.  permalink
    ja nie lubie łożyska III st. bo u mnie po takiej diagnozie zaczely sie problemy najprawdopodobniej dlatego mialam CC.

CO do czkawek - dziewczyny , nie wyczekujcie ich - im mniej tym lepiej. moj mial w brzuszku kilka razy dziennie i teraz ma je ciagle i trwaja po 20 minut :o

Trzymamy za wszystkie i kazda z osobna kciuki!!!

U mnie laktacja jakos zacyzna sie rozkrecac i musze jeszcze nad Adasiem popracowac...

Idziemy sie na spacerek szykowac.

Buziaki niedzielne!!
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Moja córcia właśnie dostała czkawki :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorStefka_84
     permalink
    Kandyzowana: im mniej tym lepiej. moj mial w brzuszku kilka razy dziennie i teraz ma je ciagle i trwaja po 20 minut :o

ale one chyba nie szkodzą maluszkowi, a po urodzeniu to podobno normalne, ze dzieciaczki mają czkawkę - mojej siostry synek jak się urodził to też je często miewał :smile: a później przeszły, teraz ma już ponad roczek i w zasadzie ma je jak każdy :smile:

Kandyzowana: U mnie laktacja jakos zacyzna sie rozkrecac i musze jeszcze nad Adasiem popracowac...

trzymam Kandy kciuki :bigsmile: na pewno się rozkręci i mały nie będzie mógł się od Ciebie oderwać :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Witajcie deszczowo :sad:
    Co do czkawek, to ja pierwszy raz poczułam ok 25 tc i się nawet wtedy ucieszyłam. Jednak teraz jak Emilka ma czkawkę, to nie jest mi za przyjemnie. Wydaje mi się, że się dziewczyna męczy, bo to trwa 20 min i tak mi się jakoś dłuży (chociaż wiem, że to normalny objaw u dzieciątek).
    Żabko, Ew3ame - cieszę się, że u Was już lepiej :)
    Buziole niedzielne dla wszystkich mamuś :))))
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    .
    Kandyzowana: CO do czkawek - dziewczyny , nie wyczekujcie ich - im mniej tym lepiej. moj mial w brzuszku kilka razy dziennie i teraz ma je ciagle i trwaja po 20 minut :o

Czkawka płodu — to rytmiczne wzdrygnięcia ciała płodu odczuwane przez przyszłą matkę, spowodowane skurczami przepony. Mogą one trwać od minuty, nawet do pół godziny. Tego typu ruchy zauważa się w II trymestrze ciąży. Powodem czkawki jest zwykle nadmierna ilość płynu owodniowego w żołądku płodu. Jest ona zjawiskiem normalnym i często obserwowanym, a poza tym całkowicie bezpiecznym.

Poza tym nie ma to nic wspólnego z późniejsza czkawką dzidziusia już po tej stronie brzucha, więc nie popadajmy w skrajności:wink:
    Dzieciaczki muszą ćwiczyć przeponę:wink:
    Ale do przyjemności to też nie należy, przynajmniej dla mnie:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Calypso, mnie też smaka narobiłaś. Na turkey burgera, strasznie...

I codziennie obserwuję wieczorami brzuch, czekam na pierwsze kopniaczki, a tu cisza. Wiem, że to jeszcze trochę, z Krasnalem w 20 tc poczułam, więc nie powinnam się nastawiać, że będzie aż o tyle wcześniej ;)
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Przyszłe mamusie - pytanko mam :) od kilku dni jak więcej pochodzę czuję po lewej stronie punktowo piekący ból, coś jakby dźganie, dosłownie jakby w rankę ktoś nasypał soli. Trwa to chwilę, zdarza się kilka razy dziennie, szczególnie kiedy posiedzę i wstanę. Kojarzycie coś takiego?
    --
    •  
      CommentAuthorStefka_84
     permalink
    Mk28dni może więzadła Ci się rozciągają. Ja też miałam podobne dolegliwości jak za dużo chodziłam, a teraz to się zmieniło w kolkę i to taką, że czasami to nawet nogą nie mogę ruszyć i muszę przykucnąć.
    --
  3.  permalink
    No tak sie mowi ze im wiecej w brzuszku czkawek tym wiecej po porodzie dzidzius ma - ale nie wiem jak to działa. W kazdym razie Młody ma je po 20 minut kilka raay dziennie ;P

My po spacerku, życzymy milej niedzieli :)
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Stefka_84: Dziękuję bardzo imię już wybraliśmy (po ciężkich bojach) - będzie Witek :)

Bardzo ładne imię! Milo ze mnie pamietasz.:)

Ja nie czuje czkawek poki co ,ale nie moze nie umiem ich odroznic od kopniaczkow.
    mnie dzis wzielo na kołysanki- bo uswiadomiłam sobie ze znam tylko dwie.:)
    https://www.youtube.com/watch?v=knjXGnR8MDE&list=PL44CCF55E84A095F9 słucham sobie i rozplywam sie
    Ciekawe czy i Wam sie spodoba:bigsmile:

biedronko
    - rozciaganie wiezadeł najczesciej sie oczuwa jako ciagniecie....a to co opisujesz jako ostre pieczenie
    hm , moze warto skonsultować z lekarzem?
    pamietam ze dzasti jest tu specjalistką od kłuc i ciągnięc, moze cos podpowie.
    --
  4.  permalink
    MOja też w brzuchu miała często czkawki i po porodzie to też co chwila aż mi jej szkoda było:confused::confused:Na szczęście teraz to już rzadko ma:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dorit, odróżniłabyś czkawkę :DDD Nie ma opcji, żeby nie odróżnić. Pamiętam, że strasznie tego nie lubiłam, dziwne uczucie.
    --
    •  
      CommentAuthorStefka_84
     permalink
    Dorit: Bardzo ładne imię! Milo ze mnie pamietasz.:)

Dziękuję :bigsmile: Pewnie, że pamiętam :wink: wątek już też od dawna podczytuję, ale jakoś zawsze brakowało mi odwagi, żeby się wypowiedzieć :shamed:

Dorit: Ja nie czuje czkawek poki co ,ale nie moze nie umiem ich odroznic od kopniaczkow.

Podejrzewam, że u mnie jest podobnie :wink:

Dorit: mnie dzis wzielo na kołysanki- bo uswiadomiłam sobie ze znam tylko dwie.:)

ja też się zaczęłam już uczyć kołysanek i wierszyków dla dzieci, ale na pewno z Twojego linka skorzystam - fajne te kołysaneczki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Dżasti, co ty na to? :) odczuwałaś piekące kłucie? Mam wrażenie że po odpoczynku to przeszło. Wygląda na to że zbyt dużo wędruję :)
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    U mnie dziś taka pogoda paskudna, że ponad 2 godziny spałam. Deszcz sączy cały dzień. Zazdroszczę Wam ładnego słońca!
    Co do czkawek, to moja też ma kilka razy dziennie po 20 minut. Mam wrażenie, że się biedna męczy, a mi skacze cały brzuch.
    Wstawiłam porównanie mojego brzucha, ciekawe czy to już ostatnia fotka?;)
    --
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    The_Fragile: Dorit, odróżniłabyś czkawkę :DDD Nie ma opcji, żeby nie odróżnić. Pamiętam, że strasznie tego nie lubiłam, dziwne uczucie.

A ja bardzo lubiłam to pykanie:bigsmile: W brzuchu Staś miał czkawkę nawet 8 razy dziennie.
    Jak wypiłam ciepłe kakao to czkawka była dosłownie po kilku minutach. Śmialiśmy się z Lubym, że łakomczuch nam rośnie:bigsmile:
    •  
      CommentAuthorStefka_84
     permalink
    Jak wypiłam ciepłe kakao to czkawka była dosłownie po kilku minutach. Śmialiśmy się z Lubym, że łakomczuch nam rośnie

ja co prawda jeszcze nie odróżniam czkawki od kopniaczków, ale jak zjem lub wypiję coś słodkiego to mały fika w brzuszku od razu :bigsmile:
    --
    • CommentAuthormeganr1
     permalink
    Kandyzowana: ja nie lubie łożyska III st. bo u mnie po takiej diagnozie zaczely sie problemy najprawdopodobniej dlatego mialam CC.

Kandy pamiętam, że pisałaś o krwawieniu i skrzepach krwi, czy wyjaśnilo się co to dokładnie było? czy wg lekarzy było to związane ze starym łożyskiem?
    --
    •  
      CommentAuthoraravls
     permalink
    isiula: Jak wypiłam ciepłe kakao to czkawka była dosłownie po kilku minutach. Śmialiśmy się z Lubym, że łakomczuch nam rośnie

No to ja mam podobnie, Młode czka, jak tylko zabiorę się do jakiegoś konkretnego posiłku. Śmieję się, że wiąże sobie serwetę pod szyją, sztućce w dłonie i niecierpliwie czeka, aż kelner poda danie główne. Takie emocje, że aż czkawki dostaje!
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    akirka: U mnie dziś taka pogoda paskudna, że ponad 2 godziny spałam. Deszcz sączy cały dzień. Zazdroszczę Wam ładnego słońca!

U mnie to samo. Cały dzień leje. Rano jak obudził mnie budzik to myślałam, że środek nocy, tak nie chciało mi się wstać. A popołudnie też przespałam z 2 godz.
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Czyli póki co czekamy na czkawki :D
    Ale się mamusiek szykuje na poród :) Fajnie fajnie :)
    Trzymam kciuki !! :*
    -- [/url]
  5.  permalink
    Dziewczyny wiadomosc od AgaMama :

"Zaczelo sie :-) Na ktg skurcze porodowe az skala sie konczy i 4-5cm rozwarcia.Jade do domu po walizke i spowrotem na porodowke.:-) ciekawe czy zdarze przed 12"

Trzymamy za Age kciuki!!!!!! :-)

Tak.. to krwawienie bylo spowodowane odklejaniem sie lozyska tylko niestety w miejscu niewidocznym dla usg. dlatego tez spadalo tetno i byla konieczna pilna cc..
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Aga - kciuki!!! ale się zestresowałam!
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Kandyzowana, cale szczescie ze pojechalas wtedy do szpitala! Moglo zakonczyc sie to tragicznie. Jednak skrzepy,to nie zarty...
  6.  permalink
    Montenia - tak, to prawda. niecale 24h po wystapieniu objawow musieli mnie ciąć.. ciesze się, że intuicja i wasze wsparcie pomoglo mi szybko znalezc sie w szpitalu.

Ściskam:*
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Mk28dni: Dżasti, co ty na to? :) odczuwałaś piekące kłucie? Mam wrażenie że po odpoczynku to przeszło. Wygląda na to że zbyt dużo wędruję :)

Hmmmm, chyba nie rozumiem. Wydaje mi się, że chodziło Ci o Stefkę, bo ona coś napisała o kolce po spacerze:bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Może ją dzasti pomyliłam Cię z kimś innym
    którąś mamusią opisywała na początku różne rodzaje bólów brzucha w ciąży
    ciagniecia,itp
    czy to nie Ty?
    Ale może coś pokrecilam

trzymam kciuki za Age.:-)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.