Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeJun 2nd 2013
     permalink
    Dziewczyny macie klucie w szyjce,takie uczucie rozpierania? do tego klucie w brzuchu. wystraszylam sie i srawdzilam szyjke i mam jak na owulke, dodam ze wyjechalam i nie mam jak sie dostac do gin. macie jakies takie objawy ? albo te co juz rodzily maja takie szyjki? we wt.bylam u gina i nic nie mowil ze cos jest nie tak. mam zapisana nystatyne i boje sie wtykac.
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Bonimku odpoczywaj w razie czego i nie zaglądaj już tam lepiej.
    nie znam się na takich obawach.jakby nasiliło się to najlepiej jechać do najblizszego szpitala?
    trzymaj się!

Malinko gratulacje!Hania spora dziewczynka! Dzielna byłaś mama!
    Kandy !sto lat pociechy z Adaska.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Bonimku ja tak miałam i miałam nakaz polegiwania, bo szyjka mi się trochę skracała. Samo polegiwanie i tyle - wystarczyło, ale warto sprawdzić z ginem...

A ja schizuję, kupiłam sobie taki przyrząd do słuchania tętna, który sam mierzy, jakie jest tętno maluszka. Tydzień temu było 145, a dzisiaj mi pokazuje 98-100... Martwić się, jechać do szpitala, czy nie schizować? Nie wiem, może to moje tętno wyczuwa?
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Frag,moze byc Twoje tetno. Sprobuj zaobserwowac tez jaki odglos ma czy jest to takie szuszuszu(pepowina),czy bumbum- tetno dziecka. Jak jest w granicach 90-100 to raczej Twoje jest. Sprobuj znalesc jeszcze raz ,na spokojnie.
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    The_Fragile to pewnie Twoje tętno. Ja też tym sprawdzałam wiele razy w poprzedniej ciąży i czasem tak pokazywało. Na ktg przecież też czasem przeskoczy na Twoje tętno. A Twój Maluch jest jeszcze na tyle mały, że z łatwością ucieka spod tego detektora. Ja bym się nie stresowała, ale sama wiem jakie "jazdy" może mieć kobieta w ciąży i jak to źle na nią wpływa, więc jak chcesz się po prostu uspokoić to pojedź, ale to na pewno Twoje tętno, a poza tym te przyrządy domowego użytku należy traktować z przymrużeniem oka. Najważniejsze, że JEST tętno Maluszka, czujesz się ok, nie masz bóli ani skurczy, ani krwawień to nie ma potrzeby niepokoić i siebie i Malucha;) Swoją zdrogą Ty już prawie w połowie ciąży:shocked::shocked::shocked: A jeszcze dobrze pamiętam jak z Krasnalem Pierwszym w brzuchu polegiwałaś przed kompem:wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJun 2nd 2013 zmieniony
     permalink
    Spróbuję jeszcze raz, bo trochę szybko szukałam... Zmierzyłam sobie teraz tętno i moje jest 96-100, więc to pewnie moje było. Zaraz męża poproszę, niech mi pomoże. Wiedziałam, że zakup tego ustrojstwa nie jest do końca dobrym pomysłem dla mnie... Jeszcze nie czuję ruchów, więc podwójnie schizuję - a to coś miało mnie uspokoić ;)

Hanny: A jeszcze dobrze pamiętam jak z Krasnalem Pierwszym w brzuchu polegiwałaś przed kompem:wink:

Haha, ja też to dobrze pamiętam :DDD A teraz latam jak opętana za tym małym szałaputkiem, bo on porusza się biegając tylko :)
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    The_Fragile: Wiedziałam, że zakup tego ustrojstwa nie jest do końca dobrym pomysłem dla mnie...

moim zdaniem z tym ustrojstwem można się bardziej denerwować, niż bez niego. No, chyba że później, jak ciąża większa...
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Frag to już 18tc :crazy:

no i na co Ci to ustrojstwo było :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No właśnie nie wiem :wink::devil:

Racja, już prawie połówka, strasznie mi ta ciąża zasuwa, nawet nie mam się kiedy nacieszyć! I jak w poprzedniej ciąży to chyba najbardziej aktywna tu byłam tak teraz ledwo nadrobię ;)
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    bonim: Dziewczyny macie klucie w szyjce,takie uczucie rozpierania? do tego klucie w brzuchu

Ja mam kłucia w szyjce co jakiś czas, ale to od niedawna. Na Twoim etapie nie miałam. Ale to nie było uczucie rozpierania tylko kłucie. Wystraszyłam się, bo najbardziej dokuczało w nocy po dość męczącym dniu, a w moim przypadku przy twardnieniach i skracającej się szyjce miałam już różne wizje. Rano przeszło, a na wizycie lekarz zbadał szyjkę, nie skróciła się bardziej, więc te kłucia nie miały wpływu. Lekarz kazał się nie denerwować powiedział, że to skutek nacisku jaki wywiera dziecko.
    A te kłucia w brzuchu to masz mniej więcej w jakim miejscu, niżej, wyżej, brzuch twardy? Może to ma związek z wyjazdem, zmęczenie itp.? Najlepiej odpoczywaj, dużo leż, a w razie czegoś to jedź na IP.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    The Fragile czasem trzeba dłużej się naszukać, żeby na monitorze wychwycić tętno maluszka. Ja to się czasem naszukam a naszukam :)
    Mój wychwytuje tak w granicach 150-160. ale na chwilkę dosłownie i zaraz znika. Domyślam się, że nasz dzieć nie przepada za tym urządzeniem :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    OneKiss: Domyślam się, że nasz dzieć nie przepada za tym urządzeniem :)

OneKiss, bo to chyba nie jest dla maluchów przyjemne doznanie, podobno strasznie głośno to słyszą? Staram sie używać max raz na tydzień, dopóki nie poczuję ruchów...

Bo z tą szyjką to jest tak, że nawet po ciężkim dniu albo przy zmęczeniu szyjka potrafi kłuć. Za to uczucie rozpierania to już nie to samo. Ale najlepiej wtedy się "glebnąć" i po prostu poleżeć :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    No i jeszcze raz spróbowaliśmy - na chwilę się pojawiło 130, a potem jak słyszałam tętno to było 110-115. Takie urządzenia są w ogóle dokładne? No cholera, stresa mam teraz :(
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Frag, tetno moze sie wahac od 110-160. Spokojnie! Moze maluszek spi.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Serio? Boże, nie pamiętam tego z ciąży Krasnalowej, pamiętam tylko, że na ogół na ktg miał około 140-150...
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Frag- zgadzam sie z przedmowczyniami, sprobuj potraktowac ten detektor z dystansem, a najlepiej odloz
    ja bym wariactwa dostała...no i podobno dzieci to glosno slyszą
    za tydzien, dwa zaczniesz czuć ruchy malucha i bedziesz spokojniejsza! Pozdrawiam

wrocilam ze spaceru po lesie i tak mi dobrze- zauwazylam ze jak chodze po parku to mam lekkie skurcze macicy
    a jak sie wybiore do lasu ( o wiele dluzszy przeciez spacer0 to luzik i super samopoczucie...moja
    córcia widac też leśna ( po mamie), kelszczy na szczescie nie przyniosłam
    zreszta po tamtej panice juz mi chyba przeszło ( zaczerwienienie minęło- nie bede sie na zapas martwic)
    za jakis czas moze zbadam IgM

1. Yol 01.06.2013
    2. Andzia1508 04.06.2013 (dziewczynka)
    3. Kasiek 13.06.2013 (chłopiec)
    4. meganr1 17.06.2013 (chłopiec)
    5. blubis 18.06.2013 (chłopiec)

6. mysiamm 25.06.2013 (dziewczynka)
    7. Migotynka 1.07.2013 (dziewczynka)
    8. Kamilcia3010 3.07.2013 (chłopiec)
    9. edytak1984 05.07.2013 (chłopiec)
    10. mangaa 12.07.2013 (dziewczynka)
    10. dżasti 12.07.2013 (chłopiec)
    11. sloneczko32 13.07.2013 (dziewczynka)
    11. Calypso77 13.07.2013 (dziewczynka)
    12. pirat_ 14.07.2013
    13. ew3ame 15.07.2013 (chłopiec)
    14. Tylkonadzis 16.07.2013 (dziewczynka)
    15. Swisssky 18.07. 2013 (dziewczynka)
    16. tejsha 20.07.2013 (chłopiec)
    17. wiolka84 24.07.2013 (chłopiec)
    18. riddance 27.07.2013 (chłopiec, chłopiec)
    18. manka73 27.07.2013 (chłopiec)
    19. anutka99 4.08.2013 (dziewczynka)
    20. bąbelasek 10.08.2013 (dziewczynka)
    21. Ewelajna87 13.08.2013 (dziewczynka)
    21. MadRat 13.08.2013 (chłopiec?)
    22. Nera86 23.08.2013 (dziewczynka)
    23. Stefka_84 27.08.2013 (chłopiec)
    24. Dorit 28.08.2013 (dziewczynka)
    25. Karolinka 29.08.2013 (chłopiec)
    26. Martaa0284 05.09.2013 (dziewczynka)
    27. Emi1212 7.09.2013 (chłopiec?)
    28. Agosa 9.09.2013 (dziewczynka)
    29. Asiula_6_9_91 22.09.2013 (chłopiec)
    30. Alicjatrzyna 26.09.2013 (chłopiec)
    31. nightingale_84 27.09.2013 (dziewczynka)
    32. salinos 29.09.2013 (dziewczynka)
    33. Moly123 30.09.2013 (dziewczynka)
    34. Aguncia 04.10.2013 (dziewczynka)
    35. Asiunia892 06.10.2013
    36. Mk28dni 07.10.2013
    37. _K_i_n_g_a_ 10.10.2013 (chłopiec)
    38. girlorboy 11.10.2013 (dziewczynka)
    39. Bonim 13.10.2013 (dziewczynka)
    40. Mazepka 29.10.2013
    41. kachaw 30.10.2013
    42. KAROLKA8444 04.11.2013
    43. The_Fragile 07.11.2013
    44. dona79 09.11.2013
    45. Stokosia87 10.11.2013
    45. macek 10.11.2013 (chłopiec)
    46. Sony85 13.11.2013
    47. Sheam 21.11.2013 (dziewczynka)
    48. biedronka28 05.12.2013
    49. Hanny 10.12.2013
    50. uś 12.12.2013
    51. subiektywna7 07.01.2014
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Frag, tak ,serio. Moze sie wahac, a przy ruchach szybkich dziecka moze wzrastac do 180-200nawet.
    ja kontrolowalam malej tetno,ale my mielismy hipotrofie,bo lozysko slabo pracowalo. I raz dziennie sprawdzalam tetno,zeby wylapac w razie co spadek ponizej tych 110. Tylko u mnie bylo bezposrednie zagrozenie przez to lozysko nieszczesne.
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Uff, to mnie uspokoiłyście... Odkładam to na kolejny tydzień, chyba, że w międzyczasie ruchy poczuję ;)
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Bonim, skoro masz nystatyne to ją bierz koniecznie. Infekcja może być powodem bólu, twardnien i klucia w szyjce.
    Frag, spokój kochana:) Dasz radę sprawdzić, co pokazuje wyświetlaczO_O Umnie jak tylko zapuszcze żurawia wszystko ucieka. Muszę słychać na leżąco, bo inaczej jeszcze nie da rady. Jest dokładnie tak, jak pisze Montenia. Gdybym w obu ciazach nie leżała sporo pod ktg detektor stresowalby mnie chyba bardziej niż uspokajał.

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 02.06.13 16:44</span>
    Na oddziałach badają tetno dzieci co 2 h, więc chyba nie jest to dla nich takie znów przerażające.
    Oby do pierwszych ruchów.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    nana81: Umnie jak tylko zapuszcze żurawia wszystko ucieka

Haha, coś Ty, musiałabym sobie oko wydłubać ;) Mąż sprawdza :)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Frag to pewnie najadłaś się strachu, ale dziewczyny już rozwikłały zagadkę :D:D:D

Ciekawe co u Yol :D Rodzi, nie rodzi? ;)
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Dziewczyny a mam takie pytanie do was.czy używa/używała/ma w planach używać kolyske np simplyCity firmy coneco?
    Mam planowany pokój dziecka dość oddalony od mojego i pomyślałam o takiej kolysce najpierw,żeby wstawić do mojego pokoju na kilka pierwszych tygodni.poza tym mam nieco malo miejsca żeby wstawić lozeczko
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    The Fragile jestem pewna, że za kilka dni poczujesz ruchy. Zawsze tak jest;) Jak Kuba skończył roczek to marudziłam "jeny, czemu on jeszcze nie chodzi". 3 dni później biegał, a ja pożałowałam swoich słów;)Pewnie, że jak się czuje ruchy to już troszkę spokojniej, ale u Ciebie to kwestia kilku dni dosłownie;) A poza tym, zobacz jaka pogoda paskudna, Maluch pewnie też woli coś przespać.

A tak poza tym myślałaś już o jakimś wózku dla dwójki? Ale to za jakiś czas konkretniej na wątku wózkowym popytam, choć mam faworyta;)
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Widzę nie próżnowałyście dzisiaj. Tyle postów do nadrobienia...
    Gratuluję rozpakowanej mamusi!!!
    Teraz tak patrzę będzie tylko 6 dziewczyn w czerwcu do rozpakowania, więc będzie w miarę na spokojnie.
    -- ,
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Lipiec będzie szalony za to :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Uś - ja mam taką kołyskę, narazie zbyt wiele nie powiem na jej temat bo jesteśmy dopiero od 4 dni w domu, niunia w dzień w niej śpi, wymontowaliśmy ten element z lampką i misiami bo przeszkadzał we wkładaniuwyjmowaniu dziecka , ogólnie fajnie się prezentuje i jak dla mnie to lepsza opcja od lóżeczka , ma kułka , można ją swobodnie przemieszczać i zajmuje dużo mniej miejsca , niunia grzecznie w niej śpi, a jak dalej się sprawdzi to zobaczymy :)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 02.06.13 17:39</span>
    Dużo nas czerwcowych rozpakowało się wcześniej, chyba z 5 , pewnie w czerwcu też będzie kilka niespodzianek, ;)chociaż życzę wszystkim dotrwania do 40 tygodnia :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hanny: A tak poza tym myślałaś już o jakimś wózku dla dwójki

Jeszcze nie, bo u nas jest faza, że wózek jest be. Totalnie be, chodzi sam nawet po kilka kilometrów :shocked: Dzisiaj były 3h chodzenia non-stop, ja nie wiem, skąd on ma tyle siły, ja nie dawałam rady. Zobaczę na wózkowym co Ty kupujesz :D Bo może się Krasnalowi odwidzi ;)

Żabka, gratuluję, bo ja jak ta pipka, przegapiłam!!!!
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    dzieki za info :wink: dzien przed wyjazdem(w piatek) miałam straszne nerwy i przez to twardnienie brzucha, czasem jak duzo chodze to mam uczucie rozpierania w szyjce , droge przeszlam w spokoju i nawet nie az tak bolesnie,nie bylam zmeczona i robilismy postoje, wydaje mi sie ,ze ten silny stres spowodowal te odczucia,bo wczesniej w szyjce mnie nie kulo, teraz ciagle leze,troszke jak wstane to mnie kłuje po bokach macicy i pare razy dzgnęlo po środku. Mała aktywna,dosc czesto buszuje.
    Tylko jak to u Was z szyjkami? czy macie całkioem zamkniete czy takie uchylone jak do owulki? bo tego sie boje,ze mi szyjka puszcza,chociaz we wtorek bylo oki u gina. A to uczucie ze mała wyleci jest okropne,chodziaz niektore dziewczyny tak maja i jest oki,wolę jednak poznac wiecej opini
    Biore magnez i nospe i brzuch mi nie twardnieje.
    Dziekuje za odp, to moj drógi dzien wczasow a ja umieram ze strachu
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ciekawe czy dotrwam do lipca ;-) choć sam koniec czerwca nie byłby zły :-)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    bonim: jak duzo chodze to mam uczucie rozpierania w szyjce

No właśnie, bo to często tak jest przy wysiłku... Wtedy się połóż, jak masz szansę.

Ja szyjki nie badałam, bo bałam się infekcji...
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    bonim: czy macie całkioem zamkniete czy takie uchylone jak do owulki?

Kasiu z tego, co mi wiadomo, to u wieloródek "takie uchylone" jest normą...
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    odpoczywam ile sie da,jestem nad morzem a 30 min bylam na lezaku na plazy ;/
    mam nadzieje kasiulku ze faktycznie to tak ma byc
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Bonimku ja też mam kłucia szyjki często, Ginek mówi, że zamknięta, ale już mięknie. Ja sama nie gmeram tam odkąd zaszłam w ciąże, no chyba, że przy zakładniu lutki;)

A właśnie tak jak katka napisała, u wieloródek szyjka ma prawo być lekko otwarta.
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    Bonim , dokładnie te kłucia są całkiem normalne , moim zdaniem nie masz się co martwić na zapas.... ciesz się urlopem :D:wink:
    --
  1.  permalink
    W lipcu to lista będzie się zmieniać w zaskakującym tempie...

Ja do dzisiaj mam czas nad wyborem kliniki...albo prywatna klinika, albo duży szpital Kliniczny albo Szpital Miejski, gdzie pracuje moja teściowa...

ehh kurde trudne te decyzje...
    -- [/url[/url]
  2.  permalink
    Hanny:
    A tak poza tym myślałaś już o jakimś wózku dla dwójki? Ale

Hanny, orzy dwójce jak drugie dziecko już jest takie bardziej chodzące niż jeżdżace w wózku można nakupić taką naczepkę do gondolki, na której dziecko stoi :smile:
    Można też siedzonka dokupić, mnóswto opcji a się tylko tak pobieżnie na razie orientowałam.
    -- // //
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Hej dziewczynki, witam się po powrocie od teściów podróż męcząca, ale sam pobyt ok :)

Wiecie ja zaczynam pomału robić listę wyprawki, ale tego dużo i pochłania ogrom czasu... :jumping:
    Wiem że wcześnie, ale prócz ciuszków muszę pomału wszystko już kupować, bo inaczej finansowo nie dam rady :sad:
    Tylko te cholerne PRZESĄDY :cry:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Kochana, nie przejmuj się przesądami :*
    My już na dzień dzisiejszy mamy wszystkie ubranka, pościel, poszewki, butelki, smoczek, ręczniczki, łóżeczko turystyczne, podgrzewacz, zamówione łóżeczko i komode, trochę rzeczy higienicznych itp :) I na pewno już sporo kasy na to poszło :P
    Ja też się na początku strasznie bałam, ale mama mi dosadnie powiedziała : że jak coś ma się dziać, to się stanie, bez względu czy kupie 2 pary body czy nie..
    I taka jest prawda.. BEDZIE DOBRZE!! Musi być :*
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    The_Fragile: OneKiss, bo to chyba nie jest dla maluchów przyjemne doznanie, podobno strasznie głośno to słyszą? Staram sie używać max raz na tydzień, dopóki nie poczuję ruchów

Ja też góra raz na tydzień, na półtora tygodnia używam. Jak mnie napadają chwile lęku. Wtedy przykładam, zobaczę jakie tętno i już :)
    Mama spokojna, więc i dzieć spokojny wtedy :)
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    Ja to sobie na pewno detektora nie kupię, bo mi przy Mikołaju nawet ktg pokazywało totalne bzdury...nawet kiedyś położna siedziała całe badanie i mówiła, że słychać ładnie dwubitność bez spadków a na ktg były wartości 20-30 itd... I to na kilku aparatach ktg miałam takie przebicia nie wiadomo czego ;) na początku panikowałam ale oczywiście nie było powodu :p
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    ew3ame: ciekawe czy dotrwam do lipca ;-) choć sam koniec czerwca nie byłby zły :-)

- Ja niby mam zacząć porody w lipcu:shocked: Ale mam jakieś takie dziwne przeczucie, że to będzie wcześniej, stawiam tak po 15 czerwca:)
    Chlopaków rodziłam w 39 tc, ale teraz to chyba ciut szybciej nastąpi:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Asiulu dziękuje Ci :)
    Myśle że masz rację nie ma co wierzyć w przesądy i wpadać w jakieś paranoje, choć podświadomość trochę robi swoje :/
    Od jutra buszuje w necie i koniec !!!:rolling:
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    Stokosia Asia dobrze mówi, ja przesądy przerabiam z teściową, która nam każe wszystko kupować po porodzie, a dziecko ze szpitala zabrać na rękach i tak wieźć w samochodzie. Już pomijając bezpieczeństwo to u nas przy wypisie ze szpitala trzeba mieć fotelik dla dziecka. Aha, a na spacerach to dziecko to też bym pewnie na rękach nosiła, bo przecież na wózek też się czeka :crazy:
    -- ;
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    No jasne :)
    Nie ma co patrzeć :) Będzie dobrze i koniec kropka :D
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Moi rodzice ani teście nie wywierają na mnie tej presji twierdzą że to moja decyzja...(choć nie koniecznie dla mnie łatwa), może dlatego że jednego Aniołka już straciłam :(
    Narazie czekam na USG połówkowe z nadzieją ze Brzdąc pokaże co ma między nóżkami :D żeby móc kolorki wybierać, nioch nioch nioch :D

Myśle że Twoja teściowa napewno źle nie chce , ale chyba nie do końca zdaje sobie sprawę z tego co mówi, teraz chyba w każdym szpitalu fotelik jest wymagany no i zdecydowanie ułatwia życie...
    --
  3.  permalink
    a dziecko ze szpitala zabrać na rękach i tak wieźć w samochodzie
    - a tego nie znam... opisz bardziej ten przesad prosze :)
    teraz chyba w każdym szpitalu fotelik jest wymagany
    - w moim nie bylo czegos takiego.., nikt nie pytal jak zabieram malego do domu :cool:
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    stokosia87: teraz chyba w każdym szpitalu fotelik jest wymagany

A jak się mieszka rzut beretem od szpitala? to też zmuszją do pokazania fotelika?

Ja to w ogóle przesądów nie cierpię. Ani z paskami w ciąży, koralami itp. I nie wyobrażam sobie nie mieć niczego gotowego. Kiedyś kobiety nie miały USG robionego w ciąży, dlatego te przesądy miały taką moc. Bo jkoś trzeba było tłumaczyć ew. chroby itp.
    -- ,
  4.  permalink
    Poza tym wyprawka to jednak spory koszt, nawet jak się do wszytskich zakupów podchodzi rozsądnie, bez szaleństwa :smile:
    Ja sobie nie wyobrażam jakbym miała wszytsko kupić na raz..
    Po porodzie, trochę trudno znaleźć czas na chodzenie po sklepach, na niektóre rzeczy, takie jak wózki trochę się czeka, a pod koniec ciąży też różnie bywa..Czasmi trzeba leżeć, a czasami po prostu już sił brak..
    Ja z Franiem zakupy zaczęłąm właśnie coś po USG połówkowym, jak wiedziałam co jest między nóżkami i na jakie odcienie się zdecydować :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Nie wiem czy faktycznie w każdym tak jest , ja sie dowiadywałam w 3-ch i powiedzieli że obowiązkowo i podobno to sprawdzają ale jak jest w praktyce nie mam pojęcia :)
    Tak przesądy są beznadziejne tylko nas denerwują :/ korale, kable, włosy... Może powinnyśmy tylko leżeć :D
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    To ja mam nadzieję, że urodzę planowo, w lipcu. :bigsmile: W czerwcu pod koniec mam jeszcze kupę spraw do ogarnięcia w pracy.
    No zobaczymy jak to się potoczy, ciąża donoszona wypada mi idealnie w dniu moich 31 urodzin. :bigsmile:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.