Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthormeganr1
    • CommentTimeJun 11th 2013
     permalink
    Annie_86: Dziewczyny, dziękuję za miłe przyjecie do grona przyszłych mamuś
    Czy któraś z Was brała w trakcie ciąży preparat Centrum Materna plus DHA? Przepisała mi go gin, ale jak zobaczyłam w domu skład, to wydaje mi się zbyt bogaty, zwłaszcza ilość jodu razi po oczach (133% dziennego zapotrzebowania) Staram się odżywiać zdrowo i nie wiem czy przypadkiem nie zaszkodzę dziecku przyjmując dodatkowo tak duże dawki witamin.

Annie_86 to może dobrym pomysłem będzie branie tych witamin co drugi dzień :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorAnnie_86
     permalink
    meganr1, tez o tym pomyślałam przez chwilę :wink: dziękuję za podpowiedzi, do piątku się wstrzymam z łykaniem tych tabletek i przegadam to z ginekolog.
    -- http://lb3m.lilypie.com/y2f6p1.png
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Annie ja bym wstrzymała się do konsultacji wyników. Jeśli wyniki badań będą ok to po co się faszerować?
    Brałabym tylko kwas foliowy i później DHA.

Ja z kolei miałam słaby wynik białka całkowitego już na początku i parametry krwi mi się szybko kaszaniły... Dzięki suplom uratowaliśmy sytuację, wszystko zależy od konkretnej sytuacji.
    --
  1.  permalink
    Wiem ze to nie ten watek ale musze sie wam pochwalic ze dzis zamówiliśmy w końcu wozek:-D. Miał być jasno szary ale na próbniku wyglądał zupełnie inaczej niż to co oglądaliśmy w internęcie wiec w końcu Fifi bedzie miał brykę czerwono-szarą;-) Po pół roku debatowania nad wozkiem w końcu doszliśmy do porozumienia:-)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    azniee: Nie wiem na ile to prawda, ale podobno dzieci często właśnie od tych dobroci bardzo koksują z wagą, więc nie ma co przesadzać, zwłaszcza jak komuś zależy na porodzie sn

A ja już przed ciążą brałam zestaw witamin, ale nieprzeznaczony dla kobiet w ciąży (pokrywający 100% lub więcej zapotrzebowania dziennego) i lekarz nie kazał zmieniać tylko brać to samo dalej. Chyba gdzieś w II trymestrze zmieniałam na takie dla kobiet w ciąży i od razu posypały mi się wyniki krwi (możliwe, że to przypadek, bo ja zawsze miałam kiepskie wyniki). W każdym bądź razie długą i krętą drogą :wink: zmierzam do tego, że pomimo tych suplementów moja dzidzia jest mała, nie koksuje :wink:
    -- ;
    •  
      CommentAuthormigotynka
    • CommentTimeJun 12th 2013
     permalink
    Dzień dobry:)
    noc spokojnie minęła, bez większych sensacji:) Dzisiaj piękne słoneczko i przede mną ambitny plan "nicnierobienia" :bigsmile:
    Miłego:)
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Dzień doberek :smile:
    Migotynko i Mysia - kciuki za Was i Wasze Maluszki :thumbup:
    Gdy ktoś mnie pyta o witaminy i mówię, że nie biorę, to wiele osób reaguje tak: :shocked: A mi ginka czegokolwiek nie zaleciła, wyniki mam dobre, więc przyjmuję jedynie folik i magnez (teraz w zwiększonej dawce ze względu na skurcze).
    Ale jak tak czytam, że prawie każda PM coś bierze, to mam wątpliwości, że może też powinnam...
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Witam się :)
    Wczoraj miałam cięzki dzień z wizytą w pracy. Żałuję mojego przejęcia życiem. Tyle mnie nerwów to kosztowało, że padłam jak śledź po przyjeździe. Przynajmniej wyspana jestem :)

_K_i_n_g_a_: Gdy ktoś mnie pyta o witaminy i mówię, że nie biorę, to wiele osób reaguje tak: :shocked: A mi ginka czegokolwiek nie zaleciła, wyniki mam dobre, więc przyjmuję jedynie folik i magnez (teraz w zwiększonej dawce ze względu na skurcze).
    Ale jak tak czytam, że prawie każda PM coś bierze, to mam wątpliwości, że może też powinnam...

Kinga, skoro wyniki masz dobre, to w jakim celu chcesz brać te koksy?:devil:
    Jestem trochę niżej, ale o tej porze z Emilią hgb 10, już dawno brałam żelazo i wszelkie witaminy. Dzięki szybkiej akcji dowiozłam tę wartość we wględnym samopoczuciu do porodu. Z synem miałam większy spadek i koszmarnie się czułam. Teraz wyniki piękne (jak nigdy w życiu) i biorę tylko kwas foliowy podobnie jak Ty. Gin nie zlecał dodatkowych witamin skoro organizm sobie radzi.
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Sama nie wiem, może, żeby już nikt tych oczu wielkich nie robił :wink:
    Ale skoro nie tylko ja nie biorę, to od razu lżej na duszy :tongue:
    Upewnię się na najbliższej wizycie, że tak ma zostać.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    _K_i_n_g_a_: Gdy ktoś mnie pyta o witaminy i mówię, że nie biorę, to wiele osób reaguje tak: :shocked:

teraz jest okres letni, można jeść owoce sezonowe, więc myślę, ze dodatkowe witaminki - skoro badania w normie - nie są potrzebne :)
    --
  2.  permalink
    - moja kumpela w obu ciazach nic nie brala
    --
    •  
      CommentAuthorStefka_84
     permalink
    witam się środowo :smile: piękna pogoda za oknem, więc i spać się nie chce :smile:

_K_i_n_g_a_: Gdy ktoś mnie pyta o witaminy i mówię, że nie biorę, to wiele osób reaguje tak: :shocked:

mam dokładnie to samo, ja też od połowy drugiego trymestru już nic nie łykam (poza magnezem ze względu na kurcze nóg i twardnienie brzuszka) i wyniki mam ok. Jem dużo warzyw i owoców, więc wydaje mi się, że zapewniam odpowiednią dawkę witamin mojej dzidzi. Mój gin też jest zdania, że jak naturalne dostarczanie witamin wystarcza to nie ma co się faszerować suplementami. A co do reakcji, to za pierwszym razem też się dziwnie poczułam kiedy usłyszałam "a Ty nie bierzesz żadnych witamin???? :shocked:" ale później zaczęłam tłumaczyć, że skoro wyniki ok to po co?

A tak w innym temacie to muszę się pochwalić :tongue: wczoraj kupiliśmy już łóżeczko. Jeszcze co prawda nie mamy zamiaru go składać, ale spokojnie sobie już czeka. No i pojechałam wczoraj z koleżanką, która też jest w ciąży do szpitala, w którym chcemy rodzić. ZObaczyłyśmy sale porodowe i porozmawiałyśmy z położną o tym jak wygląda poród, co praktykują - ogólnie jak to wygląda i jestem nawet zadowolona :bigsmile: niestety to jedyny szpital w moim mieście, w którym można rodzić ale wydaje mi się, że jest nawet ok.

Miłego dnia dziewczynki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Witam się z rana i ja. Nie było mnie wczoraj a tu natrzaskane 150 postów:shocked:
    Wczoraj miałam wizytę u ginka i KTG. Tętno małego 120-160 i lekarz powiedział, że idealne. Mały skakał podczas KTG jak wariat, więc nie musiałam zbyt długo być podłączona. Waży 2600 gram. Niestety szyjka się skróciła - 15 mm. Mam się jeszcze oszczędzać, ale już na szczęście koniec 36 tc, więc już dramatu z szyjką nie ma.
    Co do witamin, ja od III trymenstru biorę Falvit mama - bo dużo taniej wychodzi niż Femibion 2. A jak mi się skończyły ostatnio tabletki to przez tydzień nic nie brałam. Bez przesady. Jak wyniki dobre, tyle warzyw i owoców to nie ma co przesadzać.
    Gratulacje dla Yol
    Migotynko - trzymaj się kochana, bo Ty już na 4 miejscu
    Mysiam - za Was kciuki zaciśnięte

Nera - dobrze, że już w domku jesteś. I że bierzesz leki. A co do prywaciarzy, to mi to określenie skojarzyło się z początkiem lat 90-tych. Teraz prawie wszyscy u "prywaciarzy" pracują. W budżetówce znacznie mniej osób. Bo nawet duże spółki - to też kapitał osób prywatncyh :)
    -- ,
  3.  permalink
    Ja zarówno w pierwszej jak i tej ciąży witaminki zaczełam brac dopiero coś koło 16tc.
    Wyniki mam teraz idealne, HGB na poziomie 12,6, a zadnego zelaza, zadnego magnezu nie biorę.
    Chyba własnie wiosna robi swoje :)
    Teraz nawet odkładam zwykłe witaminki i zostanę tylko z tymi z DHA co 2 dni.
    -- // //
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Witamy sie i my :)
    Czekamy właśnie na drugie pobranie do krzywej.. nie było tragedii ale nic fajnego :p
    Za to Adaś zadowolony fika w każdą stronę:p
    Siedzą zemną 3 panie na krzywą i każda inny brzuch ma :p
    Nera odpoczywaj :*
    Migotynko Ty tez Kochana bo to ostatnie wolne chwile :p
    Witam nowe Mamusie :)
    Miłego dnia :*
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthortejsha
    • CommentTimeJun 12th 2013 zmieniony
     permalink
    i my witamy :)
    Annie, na wczesnym etapie ciąży myślę , ze kwas foliowy wystarczy bo dzidziuś nie potrzebuje jeszcze tego wszystkiego w tak dużej dawce, no i sezon warzywno owocowy ci sprzyja a to na pewno lepsze witaminki :)
    ja łykam elevit , ale co drugi dzień i wyniki ok , także na późniejszy etap to jest jakieś wyjście :) przedyskutuj z ginkiem :)
    Migotynka, Manguś, Bąbelasek dziękujemy :wink:
    Dżasti Max rośnie , super wieści :wink:
    --
  4.  permalink
    Co do witamin, to moja ginekolożka nie jest za przepisywaniem ich w ciąży, chyba że potrzeba.
    Nie przepisałaby mi ich, gdybym w 20 tygodniu na wizycie nie powiedziała jej że strasznie osłabiona jestem...Po ich przepisaniu poczułam się o wiele lepiej i biorę je do dziś.
    No i mały to nie koksik, więc oprócz Acardu i Tardyferonu nadal mam je brać. Nie zaszkodzą a i mały odpowiednio przykoksowuje.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorStefka_84
     permalink
    Asiula, ja miałam krzywą jakieś dwa tygodnie temu. Lubię słodkie ale z wypiciem glukozy trochę się męczyłam. Na szczęście wyniki ok. U Ciebie na pewno też będą super :)) Najgorsze jest to, że trzeba tak długo siedzieć. Adaś fika w brzuszku, bo tyle słodkiego dostał, mój Witek też fikał, a ja z kolei strasznie śpiąca byłam ale to normalne.

Z tego wszystkiego umknęło mi - przepraszam :shamed: Yol gratulacje oczywiście, jestem pełna podziwu, że jeszcze relacjonujesz nam wszystko ze szpitala :surprised:

Dżasti trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze. To już końcówka, więc tak jak piszesz dramatu nie ma, ale niech maluszek jeszcze chwilkę posiedzi. W końcu w maminym brzuszku najlepiej :tongue:

Nera oszczędzaj się teraz, bo Pola najważniejsza
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Cytrynko -dziekuje za odpowiedz :hugging: Mi kazali brac po calej ale jak trzeba to trzeba :sad:
    Asiu ,Stefka -dziekuje:grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dżasti, Ty wiesz... proszę mi się oszczędzać :D
    Cieszę się, że KTG wyszło dobrze:))

Wczoraj miałam ciężki dzień z wizytą w pracy. Żałuję mojego przejęcia życiem. Tyle mnie nerwów to kosztowało, że padłam jak śledź po przyjeździe. Przynajmniej wyspana jestem :)
    Nana, wiem co czujesz... Ja w poniedziałek przeżyłam silny stres związany z pracą. No ale nie unikniemy takich sytuacji, nie wszyscy wokół nas mają wystarczającą wyobraźnię.

Ja za niedługo szykuję się do biura, dziś i jutro cięższy dzień, za to piątek mi wynagrodzi wszystko.
    Miłego dnia! :)
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Nera86: mnie teraz wieczorem dopadla dilerka rak i nog i nie wiem kurcze po ktorym .

Po fenoterolu oczywiście,ja też miałam trzęsawkę,ale potem się przyzwyczaiłam.Isoptin jest po to by zmniejszyć te nieprzyjemne dolegliwości własnie
    I ja także brałam 3x1 fenoterol.Nawet ostatnią tabletkę wzięłam o 19 a 10minut później odeszły mi wody :bigsmile: zatem skurcze nie były przyczyną porodu :wink:

Ja w itamin tez nie biorę,ale to ze względu na mdłości które się po nich nasilają :angry:
    A mam Pharmaton Matruelle
    Łykam tylko żelazo bo HGB na poziomie 10,5 mam :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthormadziauk
     permalink
    moja kumpela w obu ciazach nic nie brala

Ja rowniez nie bralam zestawow witamin. Co jedynie to na poczatku kwas foliowy, a pozniej pod koniec ciazy zelazo (mialam lekka anemie). Reszte wynikow mialam w normie :)
    --
    • CommentAuthor_malgosia_
     permalink
    Ja biorę Femibion 1, który zastąpił folik. Ginek powiedział, że ma on sporą zawartość jodu. Być może jest to związane z moim hashimoto.
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorgumisiowa
     permalink
    Ja przez I trymestr brałam sam folik a potem na własne życzenie zaczęłam Femibion Classic. Jakoś psychicznie na mnie dobrze działa :P
    Wczoraj byłam na 3 KTG (chodzę co tydzień - bo Piotruś w czasie ostatniego USG miał bardzo wysokie tętno średnio 175/min a raz lekarzowi skoczyło ponad 200/min) i generalnie to nic z tego nie wynika tzn. średnio nadal ma wysokie a większość dzieciaczków ma koło 140/min na tym etapie. Kazali znowu przyjść za tydzień.
    Kilka czy kilkanaście stron wcześniej widziałam, że któraś z Was też pisała o tym wysokim tętnie i że to niby nic złego jeżeli z sercem jest wszystko ok.
    Poza tym u mnie zero objawów porodu a gin tydzień temu na wizycie stwierdził, że za 2 tyg to ja już urodzę i że następna wizyta po porodzie. Mamie mojej też tak mówili przy drugim dziecku i urodziła 2 dni po terminie :P
    --
  5.  permalink
    Piotruś w czasie ostatniego USG miał bardzo wysokie tętno
    - widac taki podekscytowany chlopczyk ;)
    --
  6.  permalink
    Yol Gratuluję :))
    .
    Co do witaminek ja brałam je jeszcze podczas starań, i przez jakieś pierwsze 8 tygodni ciąży.
    Zaraz po wizycie w 8tc je odstawiłam, żle się po nich czułam i to dosłownie.
    Wymioty, mdłości przez cały dzień miewałam, co zjadłam to wiadomo gdzie wylądowało.
    I ginka poleciła bym ich odstawiła bo witaminy mogą nasilać objawy ( o czym w życiu bym nie pomyślała )
    I rzeczywiście było lepiej, choć wymioty zostały do tej pory :/
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Dziewczyny jak to teraz jest z tą krzywą? Lekarka mi wspomniała o 2 h w labolatorium, ale tam faktycznie trzeba siedzieć na tyłu przez ten czas?
    --
  7.  permalink
    Mk28dni: ? Lekarka mi wspomniała o 2 h w labolatorium, ale tam faktycznie trzeba siedzieć na tyłu przez ten czas?

Niestety tak, masz w tym czasie sobie odpoczywać na krzesłku i czytać książkę :wink:
    Z tego co mi pielegniarka mówiła, to nie moze nic robić ze wględu na to że wtedy jest lepsze spalanie cukru a chodzi o to zeby sprawdzic jak sobie organim sam z tym radzi, bez dodtakowych bodźców. To tak mnie więcej :smile:

Mnie za tydzień czeka krzywa :/
    -- // //
    •  
      CommentAuthorpszyszła
     permalink
    Tak, dwie godziny się siedzi, w tym czasie mi na przykład polecili wiele nie chodzić, nie ruszać się, siedzieć w miejscu i się czymś zająć - ja wzięłam książkę i grzecznie siedziałam na pupie ;)
    Picie glukozy nie było takie straszne, natomiast mi popołudniu i następnego dnia było niedobrze i byłam mocno osłabiona. Ale potem przeszło. A wynik na szczęście w porządku :)
    --
    •  
      CommentAuthorgumisiowa
     permalink
    Mk28dni: Dziewczyny jak to teraz jest z tą krzywą? Lekarka mi wspomniała o 2 h w labolatorium, ale tam faktycznie trzeba siedzieć na tyłu przez ten czas?

Chodzi też o to, że często kręci się w głowie i możesz gdzieś zemdleć. Ja robiłam w przyzakładowej przychodni gdzie mało ludzi to dostałam wolny gabinet i sobie najpierw siedziałam a jak mi było słabo to leżałam. Pielęgniarka przychodziła kilka razy pytać czy ok wszystko. Można pić wodę małymi łyczkami ale chyba nie więcej niż szklankę.
    --
    •  
      CommentAuthorAnnie_86
     permalink
    Dziękuję za wszystkie wypowiedzi w temacie suplementów witaminowych, poczekam najpierw na wyniki badan.
    Zastanawiam się jednak nad tymi DHA, gdyż nie jadam ryb ani owoców morza.

mangaa: Brałabym tylko kwas foliowy i później DHA.

Manga, później DHA to od którego (mniej więcej) tygodnia?
    -- http://lb3m.lilypie.com/y2f6p1.png
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Oj, przy konieczności bycia na czczo i wypiciu tego słodziarstwa okrytnego, to mi kilka razy się mega niedobrze zrobiło. Ale te 2 godzinki w labo szybko zleciały. Czytałam sobie magazyn i jakoś zleciało.
    -- ,
    • CommentAuthormoly123
     permalink
    Mi kobitka z laboratorium zabroniła pić przez te dwie godziny, że to może mieć wpływ na wynik, a nie powiem po tym słodkim chętnie bym się wody napiła...
    Z drugiej strony, jak zapytałam czy mogę nie siedzieć przed gabinetem czekając na pobranie (laboratorium mam w przychodni zaraz koło gabinetów lekarskich, akurat w tym czasie pediatra przyjmował dzieci chore, więc bałam się, że jeszcze mnie pozarażają :) ) to powiedziała, że jeśli gdzieś bardzo blisko mieszkam czy np. chcę wyjść na dwór przed przychodnie, posiedzieć na ławce to mogę, tylko żebym wolniutko sobie tam szła i nie za bardzo szarżowała ;)
    --
  8.  permalink
    gumisiowa: Można pić wodę małymi łyczkami ale chyba nie więcej niż szklankę.

No wlasnie wody nie mozna pic, woda rozrzedza cukier i wynik bylby wtedy nie miarodajny.
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Ja też nie mogłam po krzywej wody pić.

Był u mnie ordynator i powiedział że jest podejrzenie cholestazy, ale nie koniecznie. Ponieważ nie mam żadnych objawów typu świąd itp. Może być też tak że przed zajściem w ciążę miałam te wyniki takie. Albo wczesniej coś zjadlam i przechodzę zapalenie wątroby. Może też mam lekka żółtaczke typu A. Po obserwują mnie przez 2 dni i jak się nie będzie pogarszać to nawet mnie puszczą w piatek do domu. A jeśli będzie się pogarszać to będą wywoływać. Specjalnie jeszcze poszedł sprawdzić moje dzisiejsze wyniki i alat i aspat ponad 80. Tydzień temu miałam 102. To znaczy że się lekko obniżyły. Mam brac esentiale forte.

Z jednej strony chciałbym aby akcja porodowa sama w domu się rozwinęła i poszło naturalne. A z drugiej strony chcialabym już urodzić. Bo boję się że w domu coś się stanie z dzidzia jesli to cholestaza.
    --
    •  
      CommentAuthorgumisiowa
     permalink
    kuleczka_69: gumisiowa: Można pić wodę małymi łyczkami ale chyba nie więcej niż szklankę.No wlasnie wody nie mozna pic, woda rozrzedza cukier i wynik bylby wtedy nie miarodajny.

Nie wymyśliłam sobie tego sama, tylko tak powiedziała mi pielęgniarka, która pobierała mi krew. Poza tym woda rozrzedza krew a nie składniki w niej zawarte. Nawet często na laboratoriach jest napisane, żeby wypić co najmniej szklankę wody, żeby łatwiej było pobrać krew do badania.

mysiamm: Po obserwują mnie przez 2 dni i jak się nie będzie pogarszać to nawet mnie puszczą w piatek do domu.

Mysiam 3mam kciuki, żebyś mogła wrócić do domu. I nie martw się na zapas. Chorej CIę nie puszczą.
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    Ja miałam 75 ml glukozy rozcieńczone w kubeczku wody (200ml), mogłam dodać cytrynę. Po tym miałam nie pić wody chyba że będzie mi bardzo niedobrze, ale to raczej na zasadzie zwilżenia ust. Mi się robiło słabo podczas tego czekania.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorgumisiowa
     permalink
    Myślę, że co gabinet to inna opinia. Ja akurat trafiłam na taką i wypiłam niecały kubeczek wody (taki jak są przy automatach). Nie namawiam i nie mówię, że to słuszne. Zawsze można zapytać pielęgniarki.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    hej dziewczyny
    nie było mnie wczoraj a tu aż 180postow :-)
    no więc yol gratuluje duży chłopiec :-)
    mysiam oby wyniki się poprawiły i żeby do domu cię wypuścili :-*
    tejsza może jednak skarb jeszcze się przekreci z tego co napisałas ładnie urósł ;-)
    witam nowe mamusie :-)
    no więc wczoraj nie pisałam bo byłam taka słaba że jak obiad jadlam to ręce mi się tak trzesly że m mnie w końcu karmił... czułam się okropnie a że miałam mieć wizytę u położnej to do niej zadzwoniłam i powiedziałam jak się czuje na co usłyszałam że mam odpoczywać a wizytę przesunęła mi na jutro... dziś już lepiej się czuje ale za to mały mało się rusza od rana czułam go 5 razy... m poszedł mi po coś slodkiego spróbujemy go rozruszac jutro mam też wizytę w szpitalu testy krwi żeby wątrobę sprawdzić i tetno małego sprawdzą
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    ja też tą glukozę miałam nierozpuszczoną w szklance wody, nie można tego było popijać ,,, a potem czekanie dwie godzinki, jakoś się udało , chociaż miałam momenty, że zrobiło mi się słabo i nie dobrze ,,, potem dwa dni nie wzięłam do ust nic słodkiego :wink:
    Evcia , no to leż i odpoczywaj , daj znać też jak po badaniach....
    może Mały ma dziś dzień lenia i stąd te mniejsza częstotliwość ruchów ?
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    A ja mogłam pić wodę. Miałam butelkę 0,5 l i mogłam ją małymi łyczkami wypić. Cytrynę też można było mieć, ale ja o tym nie wiedziałam. Także co labo to inne zalecenia. Może to zależy od tego jaką kto miał glukozę bez obciążenia (bo najpierw "na sucho" przecież pobierają).
    -- ,
  9.  permalink
    ewe3ame i jak mały się rozbudził trochę po słodyczach?

trzymam kciuki za jutrzejsze badania...

My za tydzień w czwartek mamy prawdopodobnie ostatnią wizytę u ginekolożki która prowadziła moją ciążę...I jedziemy 100 km od domu czekać na poród...
    -- [/url[/url]
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Cześć dziewczyny ja dzisiaj po wizycie mały nie jest taki mały, wszystko dobrze szyjka się skróciła ale jest zamknięta. Gin myśli, że urodzę w terminie - no zobaczymy. Mówiłam doktorowi że palce u rąk małe mi drętwieją powiedział że jest to wynikiem zbierania się wody w przegubach i jak by to było bardzo dokuczliwe to się to nacina w nadgarstkach. Mam nadzieje że mnie to nie czeka.
    --
  10.  permalink
    edyta super że mały przymasował:) A ile ma dokładnie?
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    mały poruszył się po słodkim dwa razy od rana dopiero naliczylam 12 ruchów kiedy normalnie max do 13 jest już 10 a tu prawie piąta u mnie dobrze że jutro badania pogoda u nas pochmurna i senna duża zmiana po sloneczku przed wczoraj z tad może takie samopoczucie i rozleniwienie małego...
    --
    • CommentAuthoremi1212
     permalink
    Hej, Kochane dziewczyny, przepraszam, że się nie bardzo udzielam ale póki co pracuję i szkołę ciągnę, i niestety podczytuję tylko -czasem bardzo przydatne -porady, a odzywam się najczęściej kiedy mam problem :/ I właśnie: Czy kiedykolwiek zdarzyło się którejś po serduszkowaniu w podobnej fazie ciąży krwawić ??? Nie szaleliśmy oczywiście za mocno ale krwawienie było po i to ilościowo jakby @, Trochę się wystraszyłam ale do rana nic złego się nie działo a dzidzia się ruszała. Teraz już ani śladu ale sama nie wiem, a mój gin jest wyjątkowo nieuchwytny. Co mówicie? Dodam że jestem świeżo po przeglądzie i szyjka przedwczoraj była długa i zamknięta a skurcze to mam tylko wtedy jak się przeforsuję.
    Czekam na jakąkolwiek informację:confused:
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Hejka Mamuśki,
    Ale się tu działo przez ostatnie 2 dni.
    Yol - gratuluję :cool:
    Mysiam - trzymam kciuki :)
    Maleńka waży 2800, nadal główką w dół, wszystkie wymiary dobre, serducho bije jak dzwon, łożysko pracuje jak należy, przepływy w porządku, AFI 18. Miałam dziś wymaz na GBS i pierwsze badanie szyjki. Jest zamknięta, nie skróciła się za wiele i trochę już zmiękła. Według mojej ginki Emilka powinna przyjść na świat ok tydzień lub kilka dni przed terminem, ale nie wcześniej :)) Po terminie raczej nie :)) Od dzisiaj wizyty co tydzień :(
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    calypso nasze urwisy zawsze mniej więcej tych samych wymiarów były ciekawe czy urodza się z podobną waga :-)
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Ew3ame - też jestem ciekawa. I ciekawe, czy w podobnym terminie się urodzą :)) Moja ginka twierdzi, że Emilka raczej nie przekroczy 4kg, ale tak do 3800 może dokoksować jeszcze. Chociaż to tylko takie przypuszczenia - wiadomo :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Witajcie,
    Ja też jestem po wizycie, wszystko jest dobrze, dziecko ładnie rośnie, serduszko bije jak dzwon. Ziewało, odwracało się do nas dupką ( nie wiem, ale miałam wrażenie, że chce nam pokazać, gdzie ma to całe badanie usg) :D W każdym razie jestem gotowa dopisać się do listy. Podczytywałam temat od bardzo dawna, jeszcze od października 2012, bałam się dopisać. Wiem, to niedorzeczne. Teraz jestem gotowa dołączyć oficjalnie :)
    Dopiszę się do listy. Dziś się dowiedzieliśmy, że na 70% będzie dziewczynka :) ale wiemy, że jeszcze się wszystko może zmienić, ale póki co czekamy na córeczkę Wiktorię, której planowany poród wyznaczony jest wg OM na 23.11.2013. (wg usg ta data się zmienia, póki co z usg wychodzi 18.11.2013, ale trzymamy się daty z OM).

1. meganr1 17.06.2013 (chłopiec)
    2. mysiamm 25.06.2013 (dziewczynka)
    3. gumisiowa 26.06.2013 (chłopiec)
    4. Migotynka 1.07.2013 (dziewczynka)
    5. Kamilcia3010 3.07.2013 (chłopiec)

6. edytak1984 05.07.2013 (chłopiec)
    7. mangaa 12.07.2013 (dziewczynka)
    7. dżasti 12.07.2013 (chłopiec)
    8. sloneczko32 13.07.2013 (dziewczynka)
    8. Calypso77 13.07.2013 (dziewczynka)
    9. ew3ame 15.07.2013 (chłopiec)
    10. Tylkonadzis 16.07.2013 (dziewczynka)
    11. Swisssky 18.07. 2013 (dziewczynka)
    12. tejsha 20.07.2013 (chłopiec)
    13. pszyszła 21.07.2013 (chłopiec)
    14. wiolka84 24.07.2013 (chłopiec)
    15. riddance 27.07.2013 (chłopiec, chłopiec)
    15. manka73 27.07.2013 (chłopiec)
    16. anutka99 4.08.2013 (dziewczynka)
    17. bąbelasek 10.08.2013 (dziewczynka)
    18. Ewelajna87 13.08.2013 (dziewczynka)
    18. MadRat 13.08.2013 (chłopiec?)
    19. Nera86 23.08.2013 (dziewczynka)
    20. Stefka_84 27.08.2013 (chłopiec)
    21. Dorit 28.08.2013 (dziewczynka)
    22. Karolinka 29.08.2013 (chłopiec)
    23. Martaa0284 05.09.2013 (dziewczynka)
    24. Emi1212 7.09.2013 (chłopiec?)
    25. Agosa 9.09.2013 (dziewczynka)
    26. Asiula_6_9_91 22.09.2013 (chłopiec)
    27. Alicjatrzyna 26.09.2013 (chłopiec)
    28. nightingale_84 27.09.2013 (dziewczynka)
    29. salinos 29.09.2013 (dziewczynka)
    30. Moly123 30.09.2013 (dziewczynka)
    31. Aguncia 04.10.2013 (dziewczynka)
    32. Asiunia892 06.10.2013
    33. Mk28dni 07.10.2013 (dziewczynka)
    34. _K_i_n_g_a_ 10.10.2013 (chłopiec)
    35. girlorboy 11.10.2013 (dziewczynka)
    36. Bonim 13.10.2013 (dziewczynka)
    37. karobella 24.10.2013
    38. Mazepka 29.10.2013
    39. kachaw 30.10.2013
    40. gingerka_ 02.11.2013
    41. KAROLKA8444 04.11.2013
    42. The_Fragile 07.11.2013
    43. dona79 09.11.2013
    44. Stokosia87 10.11.2013
    44. macek 10.11.2013 (chłopiec)
    45. Sony85 13.11.2013 ( dziewczynka)
    46. Sheam 21.11.2013 (dziewczynka)
    47. OneKiss 23.11.2013(dziewczynka)
    48. biedronka28 05.12.2013
    49. Hanny 10.12.2013
    50. uś 12.12.2013
    50. nana81 12.12.2013
    51. subiektywna7 07.01.2014
    52. _malgosia_ 27.01.2014
    53.Annie_86 01.02.2014
    54. cecylka25 02.02.2014
    54.Loren ( czekamy na datę)
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.