Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeJun 14th 2013
     permalink
    Asiula_6_9_91: Jeszcze jak wszystko bym miała w różu i np. wózek :D no to masakra :D

Ojtam ojtam, chłopak by miał ciekawe kolory ;))) Ale faktycznie jest tak, że mentalnie przecież szykujemy się na jakąś płeć, a tu nagle "ups, jednak nie będzie chłopczyk" i zmieniaj teraz swoje nastawienie, że zamiast Pawełka będzie Kasia ;)
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Asiula dlatego ja, kompletując wyprawkę, wszystko mam tzw uniseks, bo 100% pewności odnośnie płci, ma się po porodzie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    No taa :D Mi już 3 lekarzy się pytało : Chce Pani poznać płeć i mówili, że chłop jak dąb :D więc :D:D
    A nawet jeden lekarz mówił, że stawia na chłopaka nawet swoją klinikę więc w razie co będziemy bogaci :D:D
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Asiula_6_9_91: stawia na chłopaka nawet swoją klinikę więc w razie co będziemy bogaci :D:D

Hahahahahaha niezłe! :crazy:
    żeby się czasem nie przeliczył
    Nagrałaś to? :shades:
    --
  1.  permalink
    Z wyprawki tylko ciuszki i te inne rzeczy, bo tak wózka i łóżeczka jeszcze nie kupiliśmy, bo nie mogliśmy się zdecydować, wczoraj w sumie mieliśmy już zamawiać, więc teraz trzeba zmienić plany ;D
    Znaczy przy pierwszym potwierdzeniu zasłaniała pępowina, zrobiła przepływ, mówiła że dziewczynka, bo między nóżkami ma pępowinę... drugie potwierdzenie że dziewczynka ... ale mówiła, że jeszcze może urosnąć jej coś ;) no i teraz też myślała, że pępowina, zrobiła przepływ mówi, że pępowina jest kawałek dalej, a on jest jakoś dziwnie ułożony, że leży jak żaba, bo mu TO zwisa ;) masakra...
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    No to chociaż tyle dobrego :D
    Będzie Maluch latał w różach a co :D
    Nie no nagrane nie jest ale widać na 2-óch nagraniach USG jak pokazuje pisiorka :D
    -- [/url]
  2.  permalink
    tylkonadzis gratuluje synka:bigsmile::bigsmile:Widzisz jak to sytuacje czasem się zmienia:bigsmile::bigsmile::bigsmile:
    Asiu widzę imię wybrałaś z mężem jak rozmawialiśmy o imieniu dla synka to też byliśmy za Adasiem:bigsmile::bigsmile::bigsmile:A teraz za nim będzie synek to może nam się już zmienić
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Hahaha :D
    Jasne, mija czas i się zmienia wizja imienia :P
    Zawsze mówiliśmy, że będziemy mieli Jasia albo Bartusia a teraz tyle Jasiów, że jednak zmieniliśmy zdanie :D
    A Bartuś nam się jakoś obył :P
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    tylkonadzis: tylko ciuszki i te inne rzeczy, bo tak wózka i łóżeczka jeszcze nie kupiliśmy

No to całe szczęście
    Ja w takim razie chyba też się skuszę na unisexy,bo nie wiadomo jak może być... :wink:
    --
    • CommentAuthorLoren
     permalink
    tylkonadzisja tez gratuluje:bigsmile::bigsmile:do mnie do pracy kiedys przyszlo malzenstwo z 8 miesiecznym dzidziusiem calym ubranym na rozowo:bigsmile:miala byc dziewczynka a po porodzie okazało sie ze jest chlopczyk:bigsmile::bigsmile::bigsmile:fajnie:bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    Podaje orientacyjnie: Moj misiek w 32tyg wazyl 2200 (my z mezem wielkoludy, a mlody w sumie w standardzie). Znajoma (ona i maz nie za wysocy) miala tak samo usg w 32tyg i tez 2200, jej synek urodzil sie w ostatnio w 40tyg i 5 dniu z waga 4040.
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    Tylkonadziś o jej niesamowita historia was spotkała :bigsmile: i jak się czujesz że z dziewuszki zrobił się jednak chłopczyk ??? :wink:
    --
  3.  permalink
    tejsha - najpierw szok, że jednak chłopczyk, a tak to z moim się cieszymy, bo chcieliśmy pierwszego chłopca ;)
    --
    •  
      CommentAuthoranairda1986
    • CommentTimeJun 14th 2013 zmieniony
     permalink
    Ja pamietam swoje praktyki na porodówce, gdzie miała być córcia a urodził się syn:)

Tekst lekarza czy położnej:"Gratulacje chłopiec!" i pokazuje siusiaka...
    a Ona i On: "Ale miała być córka"!!:bigsmile:
    i ta mina zaskoczenia:)))

chłopaczysko duże, na noworodkach leżał ubrany cały na różowo:bigsmile:

tak więc i tak Tylkonadziś nie masz źle bo podczas porodu się nie dowiedziałaś że z córki zrobił się syn i możesz się przygotować:)

U nas siusiak potwierdzony kilka razy, na szczęście większość ubranek mam uniseks:)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    tylkonadzis: z moim się cieszymy, bo chcieliśmy pierwszego chłopca ;)

Marzenia się spełniają :bigsmile:

Moje hemoglobina wzrosła w 3tyg z 10,7 na 12,2
    Widac dobrze przyswajam zelazo.Tu pytanie do doświadczonych w tej kwestii-do jakiej wartości będę musiała łykać żelazo przy takim przyroście?
    --
    •  
      CommentAuthorMartaa0284
     permalink
    O kurczę nieźle z tą płcią. Mnie gin na usg połówkowym powiedziała-potwierdziła, że będzie córka. Wtedy zapytałam a po czym poznaje, więc pokazała nam (nawet na zdjęciu uwidoczniła) wargi sromowe, oby w międzyczasie naszej Amelce nic nie wyrosło heh. W lipcu idziemy na usg 3/4 d niech mi potwierdzą co ma między nóżkami.
    -- Mama dwójki :)
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    U mnie tak długo myśleliśmy że będzie chłopczyk że kiedy babka powiedziała że dziewczynka mało się nie poryczałam ze szczęścia, gdyby teraz miało się to zmienić to ja nie wiem. Tylko że u nas pragnienie posiadania dziewczynki wynika z innej historii...
    Dziewczyny, chciałabym powoli liczyć sobie ruchy. I tu "zonk". Na jednych portalach piszą o 10 w ciągu godziny, na innych o 10 w ciągu dnia. Jak mówią wasi lekarze?
    --
    • CommentAuthoranutka99
     permalink
    Witam piatkowo u mnie bardzo ale to bardzo cieplutko wkoncu!!!!!!!!!!! Mam takie pytanie odnośnie plywania w basenach stroju na basen itp. Mam ochote isc na basen ale nie mam jednoczesciowego stroju tylko mam dwuczesciowy, i z takim brzucholem chyba nie pasuje go az tak wystawiac na widok publiczny ( chyba bym sie zle czula). A juz nie mowiac o infekcjach jakich moge dostac. CO wy na to???? MYsle dobrze czy jestem zacofana???
    •  
      CommentAuthorAnnie_86
     permalink
    Tylkonadzis gratuluje chłopczyka, ależ niespodzianka przy końcówce ciąży ;-) a różowe ciuszki może się jeszcze przydadzą za jakiś czas ;-)
    -- http://lb3m.lilypie.com/y2f6p1.png
  4.  permalink
    No właśnie dlatego ja właśnie nie wierzę do końca że to będzie dziewczynka, i obawiam się na kazdej wizycie ze zaraz mi pani powie: Ojej, toż to siusiaka tu widać!"
    Uwierzę jak urodzę :smile:
    Ale jak już mówią że chłoipak będzie to raczej chłopak zostaje, w tą stronę pomyłki zdarzają się chyba niezbyt często :smile:

Anutka jeśli masz skłonność to czestych infekcji no to jednak lepiej nie iśc.
    Ja np taki właśnie urok ciązy mam, i na basen sie nie wybieram.
    A brzuszek, smialo mozesz isc w stroju 2cześciowym o ile sama się w nim dobrze bedziesz czula, brzuszek ciążowy to najpiękniejszy brzuszek na swiecie wiec nie ma co się wstydzić :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Tak podczytuje -dobrze,ze ja mam pipule na obrazie jak trza bo rowniez bym chyba ocipiala :boogie:
    Ja juz po wizycie,ledno doszlam do lekarza,droga ktora w jedna strone zajmowala mi 5 minut zajela mi 15 min :fierce: Skurcze sie pojawiac zaczely.
    Przy wyjsciu ze szpitala mialam szyjke zamknieta na amen.Niestety rozwarcie sie pojawia,ale poki co tylko na opuszek ,jestem mega zla :devil: bo teraz ja juz kompletnie nic nie robie,ani nie gotuje,ani nie sprzatam,ani nie chodze,ani nie dzwigam ,ani nie zajmuje sie dziecmi ,leze z pupa za przeproszeniem ,lykam regularnie leki,nie wspolzyje i ooo :angry:
    nastepna wizyta za tydzien . Co ma byc to bedzie.ja od siebie juz nic nie jestem w stanie zrobic :confused:
    Kazdej z Was zycze meeeega zdrowka i donoszenia do terminu ,sobie oczywiscie tez ale lichutko to widze :angry:
    --
  5.  permalink
    Mk28dni: Dziewczyny, chciałabym powoli liczyć sobie ruchy. I tu "zonk". Na jednych portalach piszą o 10 w ciągu godziny, na innych o 10 w ciągu dnia. Jak mówią wasi lekarze?

Mk28dni obserwuj ruchy, nie licz ich jeszcze, bo moim zdaniem to może prowadzić tylko do schizów i za wcześnie. Dziecko jest jeszcze za małe, więc ma dużo miejsca i te ruchy nie muszą być wyczuwalne codziennie.Ja pierwsze ruchy poczułam późno bo w 19 tygodniu, były bardzo nieregularne. Bacznie obserwuj ruchy, czy się pojawiają w ciągu dnia...

takie jest moje zdanie, ale lekarzem nie jestem.Moja ginekolożka nic mi nie mówiła o liczeniu ruchów.

Mój syn dzisiaj ma dzień lenia chyba, bo od rana się poprzekręcał, nie świruje dzisiaj.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Mk28dni: Na jednych portalach piszą o 10 w ciągu godziny, na innych o 10 w ciągu dnia.

Zacznij liczyć ruchy od III trymestru, gdy już względnie ustabilizowany jest rytm dobowy maluszka. Wcześniej ruchy są baaardzo nieregularne.
    Co do liczenia to należy wybrać porę, w której aktywność dziecka jest zwykle bardzo wysoka, można coś słodkiego przekąsić, wygodnie się rozsiąść lub położyć na lewym boku i liczysz 10 ruchów w ciągu godziny (ale spotkałam się też z poglądem, że minimum powinno być 10 w ciągu 2h).
    --
  6.  permalink
    mk28 dni chcesz karte ruchów płodu? Tam jest wyjaśnione co i jak...

podaj maila to ci wyślę w pdf.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    mangaa: (ale spotkałam się też z poglądem, że minimum powinno być 10 w ciągu 2h).

ooo to moja kruszyna do takich dzieciaszkow nie nalezy bo jak kazali mi liczyc ruchy 3 x dziennie w szpitalu o jednakowej godzinie to ponizej 50 nie schodzily :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Witam wszystkie Mamusie w ten pochmurny dzień.
    Mam pytanko odnośnie Braxton-Hicks. Odczuwam je czasami, ale nie są bolesne. Brzuch też mi zbytnio nie twardnieje, nie boli. Czy to normalne, czy te skurcze na tym etapie ciąży powinny już być częstsze?

Mk28dni: Dziewczyny, chciałabym powoli liczyć sobie ruchy. I tu "zonk". Na jednych portalach piszą o 10 w ciągu godziny, na innych o 10 w ciągu dnia. Jak mówią wasi lekarze?
    --

Mk - moja ginka kazała zacząć liczyć ruchy dopiero po 28tc. Wcześniej dziecko jest jeszcze za małe i mimo, że czujesz ruchy nawet codziennie, może zdarzyć się "bardziej leniwy" dzień u maleństwa i wtedy zaczniesz panikować. Ja sama pamiętam kilka takich dni ok 20-22 tc. Nie czułam córci zbyt wyraźnie i panikowałam. Pomagało wypicie dużej ilości wody wtedy. A co do ruchów po 28 tc, to mojej ginki strategia jest - min 10 ruchów w przeciągu 2 godzin :)

Tylkonadzis - gratuluję siusiaka :)) Dobrze, że chcieliście najpierw chłopca - łatwiej się pewnie Wam teraz przestawić :)
    --
    •  
      CommentAuthorgumisiowa
     permalink
    tylkonadzis: najpierw szok, że jednak chłopczyk, a tak to z moim się cieszymy, bo chcieliśmy pierwszego chłopca ;)

Gratuluje chłopca :)
    Muszę tą wiadomość sprzedać sąsiadce bo ona w drugiej ciąży też z dziewczynką (33 tydz) a chcieli mieć chłopca, więc jeszcze jakaś nadzieja jest :P
    --
  7.  permalink
    calypso ja nie mam żadnych braxtonów...nic, nic..macica mi sie nie stawia,czasem zaciągnie do dołu, ale to jak pochodzę dłużej.Siostra mojego M widziała mnie ostatnio jak byłam w 32 tygodniu i wczoraj w 35 i powiedziała, że podobno brzuch mi się opuścił...phie.

Wydaje mi się że każdy organizm jest inny..Nie mam też siary i nie świadczy to o tym że karmić nie będę...Tak samo Braxtony, mogą ale nie muszą się pojawiać, a akcja porodowa jak ma się rozwinąć podczas porodu to się rozwinie, bez wcześniejszych skurczów przepowiadających.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Dziękuję za odpiwiedź dziewczyny :) Więc pozostaje mi się tylko z tego powodu cieszyć i nadal cieszyć się ciążą bez żadnych dolegliwości :))
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Mk - ja mam właśnie liczyć czy jest 10 ruchów w przeciągu 2 wybranych przez mnie godzin w ciągu dnia. Ale dopiero od 2 tyg. muszę liczyć. Możesz po rpostu zaobserwować kiedy Twój dzieć jest najbardziej aktywny.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Cześc dziewczyny :)
    Jej ile Wy piszecie normalnie nie nadążam a zaglądam codziennie...
    Dziś planuje dostać się dodatkowo na USG co prawda w tamtym tygodniu się nie udało ale mam nadzieje ze uda się poznać płeć :)
    Trzymajcie kciuki plis :)
    --
  8.  permalink
    Tylkonadzis, dobrze, ze teraz sie okazalo, ze chlopczyk, ja sie o tym dowiedzialam po porodzie :P a tez miala byc dziewuszka :P
    --
  9.  permalink
    stokosia87: Trzymajcie kciuki plis :)

trzymamy kciuki:)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    gratuluje chłopca ją też bym była w szoku jakby się z mojego artura beata zrobiła musiała by pierwszy rok w chłopięch ciuchach biegać :-D ale mam i zdjęcie i dwóch ginekologow potwierdziło chłopca więc myślę że niespodzianek nie będzie :-) a ty calypso ciesz się bo ja bardzo zazdroszczę każdej z was które do porodu nie wiedzą co to skurcz i nie budzą się w nocy zwiniete w klebek z bólem takim że aż zatyka i koldre się chce gryźć ale bynajmniej mam jak oddychanie pocwiczyc i wbrew pozorom to jest bardzo trudne...
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Witam się ja dalej w szpitalu.
    Byłam na porodowce. Robili mi próbę oksycytynowa. Pokazały się lekkie skurcze, ale slabe by się coś moglo rozwinąć. Dzidzia dobrze reagowała, tętno w normnie, łożysko dobrze działa. Szyjka zgladzona, przechodzi luźny palec. Teraz znow jestem na ginekologii.

Wczoraj miałam plamienia ciemno brazowe a dziś beżowe.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    mysiam może samo się zacznie :-)
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Oby :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Dzięki za info dziewczyny. Wstrzymam się jeszcze chwilę do III trymestru.
    anairda1986 - poproszę o tą kartę, przyda się niebawem :) mój mail: bsmail@op.pl.
    Dzięki!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    anairda1986: a Ona i On: "Ale miała być córka"!!:bigsmile:
    i ta mina zaskoczenia:)))

NO i to jest jeden z powodów, dla których bym z chęcią do porodu poczekała jeśli chodzi o płeć...

Mk28dni: I tu "zonk". Na jednych portalach piszą o 10 w ciągu godziny, na innych o 10 w ciągu dnia. Jak mówią wasi lekarze?

Mk, tak jak Ci dziewczyny pisały - od III trymestru :) A na pocieszenie powiem, że były dni w III trymestrze, gdzie Krasnal w ciągu dnia (!!!) z 5-6 razy sie ruszył, nawet mam w karcie zapisane. Po prostu to były dni lenia. Ja z paniką leciałam do lekarza, a ona badała, słuchała tętna i uspokajała, że każdemu maluchowi może się taki dzień zdarzyć. Ale wiadomo - stresujące to potwornie...

anutka99: Mam ochote isc na basen ale nie mam jednoczesciowego stroju tylko mam dwuczesciowy, i z takim brzucholem chyba nie pasuje go az tak wystawiac na widok publiczny

Anutka, w Decathlonie i innych sklepach są jednoczęściowe stroje dla ciężarówek, brzuszek "rosnący", także starcza na całą ciążę. Ja chyba 49 złotych zapłaciłam, także niedrogie są :) A w dwuczęściowym bym wyszła - ciążowe brzuchole są piękne, a jak kogoś razi to niech nie patrzy :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Mysiamm no to mocne kciuki, niech się rozkręca :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ja bym nie wyszła w dwu częściowym bo rozstepy czerwono sine ładnie nie wyglądają...
    --
    •  
      CommentAuthorMalisiek
     permalink
    Tak, jak Fragile mówi, brzucholki ciążowe są piękne!:bigsmile: Ja z moim dumnie paradowałam na Teneryfie w tamtym roku w bikini ;) A przed ciążą nigdy się tak nie odkrywałam, ze wzgledu na tłuszczyk brzuszny ;p
    --
  10.  permalink
    MK28 wysłane:)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    The_Fragile: A w dwuczęściowym bym wyszła - ciążowe brzuchole są piękne, a jak kogoś razi to niech nie patrzy

stare przysłowie - niech się wstydzi ten kto widzi!!!

Ja byłam w ciąży na basenie w dwu częsciowym stroju. Brzucha jeszcze takiego olbrzymiego nie miałam. To był jakoś 25 tc. No, ale było widać. Tylko, że ja sobie łaziłam bardziej w tej wodzie, i siedziałam raczej z zamoczonymi tylko nogami. Poszłam z moim m. dla towarzystwa, a że u nas kobiety w ciąży wchodzą za darmo, to siebie pomoczyłam stopy:wink:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    tylkonadziś gratuluję synka:))))))))))
    u nas wczoraj potwierdzono córeczkę w 100% słowami: „Ja się nigdy nie mylę co do płci, z tej ciąży syna już nie będzie :)))))))))”:)))))))
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
  11.  permalink
    Dziewczyny czy ja bezpiecznie mogę sobie zapodać jakieś inhalacje?
    Mam na myśli takie domowe, że siadam pod ręcznikiem, nad parującym garnkiem z ziółkmai :smile:
    Od tygodnia męczy mnie katar, nie leci, ale właśnie siedzi gdzieś wysoko, i jest to zdeczka upierdliwe.
    Chyba nie ma zadnych przeciwskazan co nie?
    -- // //
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    Mysiam, trzymam kciuki :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Mysiamm szyjka zgładzona to extra :bigsmile:
    jakies postępy są,trzymam kciuki :smile:
    --
    •  
      CommentAuthoranairda1986
     permalink
    mysiamm trzymam kciuki:))

Moja szyjka robi się coraz bardziej miękka, i rozwarcie się pojawiło na opuszek...ciekawe jak to będzie na następnej wizycie...

U mojej mamy i siostry nie było postępu porodu, szyjka długa, brak rozwarcia...ciekawe jak to będzie u nas...Moja siostra pierwsze dziecko urodziła przez cc, a drugie jak jej w nocy wody odeszły, tak córcię urodziła naturalnie.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Witam się i ja piątkowo - wieczorowo.
    Tak mi ten tydzień szybko przeleciał, że nawet nie wiem kiedy, jeszcze dwa tyg i wakacje i już zapowiedziałam dyrektorowi, że nie wracam do pracy we wrześniu, tylko idę na L4, byłoby to już niebezpieczne dla mnie.
    NIght Jeśli chodzi o inhalacje w ciąży, to wiem na pewno, że nie można stosować żadnych olejków eterycznych, są niewskazane w ciąży, nie wiem jak jest z ziołami, u mnie jak miałam katar dobrze działały inhalacje z soli fizjologicznej, ale ja robiłam inhalacje na zimno z nebulizatora.
    Tylko na dziś gratuluję synka, ja nie chcę znać płci i dobrze mi z tym, wszyscy się dziwią, a ja :boogie:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.