Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorwyder
    • CommentTimeJun 15th 2013
     permalink
    chyba każda z nas na końcówce czuje się jak słoń :-) dobrze że wcale tak nie wyglądamy bo każdej z nas jest pięknie z brzuchem :-)
    ja jem śniadanie a m odsypia nocke trochę mi tak smutno samej ale już niedługo arturek będzie ze mną po tej stronie brzucha nie umiem tego opisać ale czuje się ostatnio spokojna i radośnie oczekuje rozwiązania cieszę się z tego bo bałam się że do końca będę się bać że poród to coś złego przez te wszystkie wcześniejsze akcje ale ogarnia mnie spokój bo według usg we wtorek będziemy donoszeni :-)
    ktoś pytał o coś na pachnące nogi pokrzywa i dużo pić a powinno trochę pomoc :-)
    miłego dnia dziewczyny

Treść doklejona: 15.06.13 13:04
    chyba każda z nas na końcówce czuje się jak słoń :-) dobrze że wcale tak nie wyglądamy bo każdej z nas jest pięknie z brzuchem :-)
    ja jem śniadanie a m odsypia nocke trochę mi tak smutno samej ale już niedługo arturek będzie ze mną po tej stronie brzucha nie umiem tego opisać ale czuje się ostatnio spokojna i radośnie oczekuje rozwiązania cieszę się z tego bo bałam się że do końca będę się bać że poród to coś złego przez te wszystkie wcześniejsze akcje ale ogarnia mnie spokój bo według usg we wtorek będziemy donoszeni :-)
    ktoś pytał o coś na pachnące nogi pokrzywa i dużo pić a powinno trochę pomoc :-)
    miłego dnia dziewczyny
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Dzięki Rumba, wzajemnie, no i mam nadzieję, że w takim razie szybko dołączysz do listy ;)
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    pokrzywa na puchnięcia w ciąży
    --
    • CommentAuthoranutka99
     permalink
    Witam sie sobotnie u mnie bardzo ladna pogoda, bylam z mezem na malych zakupach poprawilo mi to humorek:) NA puchnace nogi tez moge polecic pokrzywe, chociaz moj gin mowil zeby jej raczej nie pic i na opakowaniu tez pisze zeby w ciazy nie pic. No ale ogolnie to mi pomaga i jeszcze trzymanie nog w gorze nawet jak spie to mam poduszke pod nogami. A ja nie moge nawet siedziec bo moja malutka jest praktycznie caly dzien aktytwna a jak kopnie w zebra to gwiazdki widze.
    A co do przyspieszaczy porodu to ciekawe czy to 3xs sie sprawdza bo ja robie wszystko od sprzatania, mycia okien wieszania firanek po siekanie grzadek mam nadzieje ze taki ruch mi pomoze w weznie mnie z zaskoku.
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Anutka ale u Ciebie za wcześnie jeszcze na 3xs. Póki co się oszczędzaj. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no masz jeszcze czas 33 34tc to jeszcze nie czas na trzy s ja zacznę swoje w 38 tc :-P chociaż myślę że już samo wstanie z łóżka w moim przypadku może zadziałać z drugiej strony jak mały się uprze to może jeszcze przenoszę :-D
    --
  1.  permalink
    Ja przy cukrzycy tez nie mialam KTG ani razu.
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    hej dziewczyny ,zagladam by zyczyc Wam milego weekendu :grouphug:
    I znow spadlam na pozycie 21 :boogie: ja to chyba bede chodzila w ciazy jak slonica dwa lata :wink: a tak powaznie moja Polenka mogla by sie trzymac Naszej listy i poczekac na swoja kolej :thumbup: Migotynko kciuki słońce i super szybciutkiej akcji życzę choć wiem,że my raczej raz dwa z górki :winkkiss:
    mega super samopoczucia dla WSzystkich mamuś życzę
    :grouphug:
    --
    • CommentAuthoranutka99
     permalink
    Wiem wiem o tym ze mamy jeszcze czas i bardzo chce zeby donosci do konca no dwa albo tydzien przed terminem moge urodzic. Tylko poprostu wszystkie te czynnosci wykonuje , dlatego tak sobie mysle czy one beda mialy pozniej wplyw na porod.
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    anutka99: tez moge polecic pokrzywe, chociaz moj gin mowil zeby jej raczej nie pic i na opakowaniu tez pisze zeby w ciazy nie pic.
    a ja ja pije od 10tc trzy razy w tyg na moja anemie...czytalam o niej trochę na necie i nigdzie nie widziałam przeciwwskazan wręcz wskazana w ciąży.spytam gina w poniedziałek
    --
  2.  permalink
    Wiem ze ten temat był juz wałkowany milion razy. czy zaczęłyście bądź wogole zaczniecie pić popularna ostatnio herbatę z liści malin?Koleżanka przywiozła mi z Anglii liście malin i one leżą w szafce i nie wiem czy mam pić czy nie no i nie wiem kiedy.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    anairda1986: Wiem ze ten temat był juz wałkowany milion razy. czy zaczęłyście bądź wogole zaczniecie pić popularna ostatnio herbatę z liści malin?

Ja piłam...zaczęłam chyba w 36/37 tc i piłam przynajmniej szklankę dziennie...urodziłam po teście z oksytocyny 3 dni po terminie...poród szedł średnio (rodziłam 9h) a rozwarcie wcale nie chciało postępować...także chyba w drugiej ciąży odpuszczę sobie ten specyfik, bo za smaczny nie jest :cool:
    No ale spróbować można zawsze :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    tylko na dzis- ale numer ze zmiana plci, w druga strone razej nie da sie pomylić, bo jak est juz siosiak miedzy nogami to nagle nie zniknie...kto wie moze u mnie tez facecik bedzie?
    Na razie mam ubranka raczej uniseksy, nie przepadam za rozem u dzieci- sama nosze ale raz na jakis czas, wiec malutkiej kupilam zaledwie parę ciuszkow w tym kolorze, a sukienki bede kupowac córci jak juz podrosnie
    niemowlaczka nie bede męczyć suknią bo srednio wygodna, podwija się itp.( tak mi sie wydaje)
    mysia i emkafe trzymam kciuki za akcję porodową!!

Ana- z tego co wiem dziala taka herbatka skurczowo- wiec moze jak juz dziecko donoszone jest?
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    anairda1986: Wiem ze ten temat był juz wałkowany milion razy. czy zaczęłyście bądź wogole zaczniecie pić popularna ostatnio herbatę z liści malin?Koleżanka przywiozła mi z Anglii liście malin i one leżą w szafce i nie wiem czy mam pić czy nie no i nie wiem kiedy.
    piłam w obu ciążach pod koniec. Przede wszystkim nie aby poród był łątwiejszy, ale aby odzywic organizm, bo to podobno b. zdrowe ziło i żeby macica lepiej się sprawowała. Porody miałam w porządku (choć drugi o wieeele bardziej bolesny, ale za to bez nacięcia). Pierwszy tydzien przed temrinem, drugi 2 dni po terminie... nie ma zasady, nie wiem na ile pomogły te liście... W drugim porodzie zero nacięcia. Uważam że jako zdrow ezioło można pić, ale nie liczyć na nie wiaodmo jakie efekty przy porodzie
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ana ja zacznę w tym tygodniu pić :)
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Ja piję liscie malin. W smaku nie są takie złe. Mam wlasnie zaparzona filiżankę.
    --
  3.  permalink
    Dzięki Dziewczyny:-)skoro pijecie albo piłyście to i ja między 36a37tygodniem spróbuje tego specyfiku:-) nie zaszkodzi a moze pomoże:-)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthoremkaf
    • CommentTimeJun 15th 2013 zmieniony
     permalink
    Ja pije juz od dwoch tygodni wlasnie na ladne obkurczanie sie macicy w czasie jak i po porodzie. Wyczytalam, ze po piciu min 4tyg przed skurcze sa bardziej efektywne. Przy pierwym mialam 2cm pekniecie mimo picia herbaty z lisci malin ale skurcze byly perfekcyjne.
    Z tym drugim porodem ze bardziej boli to slyszalam wiele razy ale nie zalezy to od tego ze za pierwszym razem jestesmy 'otumanione' bolem a przy drugim juz bardziej swiadome jak to wszystko moze bolec, przebiegac i bardziej sie skupiamy na bolu? Takie moje przemyslenia:)
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    ja zacznę za tydzień pić a słyszałam że trzeba robić tygodniowe przerwy żeby nie przestymulowac macicy
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
    • CommentTimeJun 16th 2013 zmieniony
     permalink
    Dzien dobry wszystkim w ten piekny niedzielny poranek :boogie: za oknem zaczyna przebijac sie sloneczko ,ptaszki cwierkaja a ja od 3 na nogach , kocham zgage :thumbup: do tego malutka o 4 sie obudzila a teraz sobie pięknie czkamy :), nie pozostaje nic innego jak napic sie cappucino z magnezem i poserwowac po necie ,milej niedzieli niunie choc napewno jeszcze zajrze :grouphug: kto wie,moze niedzielna dzidzia Nam sie pojawi :winkkiss:
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    Witam i ja z rana:) skurcze co 7min od 4, ale znosne krzyzowo-'przednie'. Czekamy
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Nera86: ja od 3 na nogach , kocham zgage :thumbup:

Nera a próbowałaś pić zmielone siemię lniane? Jedną czubatą łyżeczkę zalewasz wodą (3/4 szklanki) i po 5 minutach pijesz. Ja piję 2 razy dziennie, co prawda nie z powodu zgagi a tak, po prostu - idzie się do konsystencji i smaku przyzwyczaić.
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
    • CommentTimeJun 16th 2013
     permalink
    Witam się i ja:)
    Sen w moim przypadku już nie jest odpoczynkiem tylko męczarnią:( Nie dość, że wiercę się na wszystkie strony to jeszcze śnią mi sie okropne bzdury. Dzisiaj np, śniło mi się, że mój straszy Olaf, mając tyle lat ile ma ,czyli 11, został dealerem leków 'made in russia':shocked: Z przeprowadzonego śledztwa, dowiedziałam się,że są to silnie działające leki odurzające:shocked: I pamiętam, że sama zadzwoniłam na policję, co by Młody miał nauczkę:devil: Takie buty:shamed:
    Tak więc, nie śpię juz od kilku dobrych godzin:sad:

Emkaf oby się rozkręciło na dobre:bigsmile: Szybkiej, sprawnej akcji życzymy:bigsmile::bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    emkaf: skurcze co 7min od 4,

zaciskam mocne kciuki,niech sie akcja szybko i skutecznie rozwija :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Emkaf trzymam kciuki za szybką akcję:thumbup:

Wczoraj jak się położyłam spać po 10 to od razu zasnęłam. Nawet nie słyszałam jak koleżance robili ktg. Za to rano obudziłam sie na siku o 4:30 i już nie mogłam spać.

Moja dzidzia dziś szaleje w brzuszku. Jak leżałam podpięta do ktg to tetno skakalo do 191. Jestem ciekawa co na to lekarz. Miałam dziś iść na kolejne oct, ale poszły już 2 koleżanki z mojej sali i jedna na cc i nie ma dla mnie mniejsca. Prawdopodobnie jutro pójdę.
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    Przeszlo... Oszaleje. Nie spalam cala noc. Po serduchu zaczely sie lekkie twardnienia brzucha. O 2 nad ranem zaczelo sie krecenie krzyza jak na miesiaczke, o 4 nabralo regularnosci (co 7 min, min 30s, z fala krzyzowa i szczytem- takimi to ja core zaczynalam rodzic a tu cisza) , ok 6 wkurzylam sie- wzielam paracetamol i poszlam spac do teraz... Nogami nie moge prawie ze przebierac, krzyz boli, jajniki kreca, dol brzucha boli, ale skuczybykow juz nie ma. I wez badz madra. Nie mam pojeia co jest grane.
    --
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    emkaf: Nogami nie moge prawie ze przebierac, krzyz boli, jajniki kreca, dol brzucha boli, ale skuczybykow juz nie ma. I wez badz madra. Nie mam pojeia co jest grane.
    --

na moje oko pewnie się zaczyna :)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Emkaf powodzenia. :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    Emkaf , oby szybko poszło :) :wink:
    mnie dziś o 6 obudził taki ból brzucha okresowy , masakra , ale po nospie przeszło ...
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    emkaf: Nie mam pojeia co jest grane.
    może jakieś kolejne serduszkowanie pomoże :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    emkaf: Nie mam pojeia co jest grane.

Może cisza przed burzą:devil: Trzymam kciuki:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    trzymam kciuki żeby albo przeszło albo się rozkrecilo :-*
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    Dzieki dziewczyny. Narazie delikatnie kreci na @. Bede informowac. Dzisiaj w uk dzien taty i jedziemy na obiad- zamowie najbardziej pikantny z mozliwych;)
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    emkaf: Narazie delikatnie kreci na @

Czyli ewidentnie się coś dzieje,nie ucichło na amen.Ogromnie ściskam kciuki,widocznie to już czas :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    katka_81:
    Nera a próbowałaś pić zmielone siemię lniane?

mnie niunia pomagaja cukierki verbena z melisa na zgage(ze dwa i jak reka odjal ale kurcze nie mialam akurat :devil:)
    trzymam kciuki za szybkie akcje porodowe ,a bóli z krzyża i brzuszka współczuje ,mam je co poród (lekarze powiedzieli mi ,że powód to łożysko na tylniej ścianie macicy ,faktycznie trzeci raz tak mam ,ciekawe ile w tym prawdy :tooth:

Treść doklejona: 16.06.13 12:52
    emkaf: Narazie delikatnie kreci na @. Bede informowac.

widze słońce ,że to Twoja druga dzidzia :wink: a zatem pozwole sobie napisac ,ze ja to przed drugim porodem miałam juz zupelnie dziwnie bo cos tam sie dzialo od 4 dni,ale smigalam jak szalona,nawet nowy dywan w pokoju zalozylam a stary wyrzucilam :thumbup: a pozniej cala noc i dzien chcialo mi sie kupe ale nie robilam ..i w taki sposob rozwarcie doszlo mi do 4 a pozniej to juz jazda na kółkach ale juz nie 15 h jak z pierwsza tylko ok 2h ale mega mocnych ,trzymam kciuki :hugging:
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    a ja słyszałam że bóle z krzyża są spowodowane naciskiem dziecka na nerwy i zależy to od ułożenia dziecka i budowy szyjki i miednicy
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    A moja ginka mnie poinformowała, że jeśli są skurcze, ale macica twardnieje bardziej na dole, to jeszcze nie TO. Jeśli się zaczyna i są pierwsze nawet nieregularne skurcze, ale macica twardnieje na górze, tuż pod żołądkiem i aż do dołu brzuch jest twardy (ale góra jest ważna), to oznacza, że się poród rozkręca :) Także Emkaf trzymam kciuki :)
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Calypso77: Jeśli się zaczyna i są pierwsze nawet nieregularne skurcze, ale macica twardnieje na górze, tuż pod żołądkiem i aż do dołu brzuch jest twardy (ale góra jest ważna), to oznacza, że się poród rozkręca

a tego nie wiedziałam że te bóle różne mogą być.Choć ja i tak na drugą CC się szykuję więc nic mi z tej wiedzy.Choć skurcze mogą szybciej się rozkręcić
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    emkaf- trzymam mocno kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    Nera86 i u mnie tez chyba tak bedzie. Rano zauwazylam galatetkowaty, bialy sluz, a wiec czop. Nog mie moge zlaczyc po tej nocy pelnej wrazen... Zebym ja tylko do szpitala dojechala jak mnie zlapie;)
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    no nawet na ktg te skurcze z dołu brzucha niewiele się pokazują dopiero jak góra stwardnieje to widać ile i jaki mocy jest ja dziś mam paskudny nastrój senna brzuch się stawia no i wazylam się w ciągu tygodnia przytylam dwa kilo i nie powiem żebym dużo jadła to pewnie woda bo mocno spuchlam ale smutno mi po tej informacji byłam szczesliwsza przed wazeniem mam prawie 15 kilo na plusie a na dworzu jest szaro i brzydko... no i czyści mnie od wczoraj ech przyjemności końcówki...
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Ew - co się przejmujesz kilogramami. Ważne, że już prawie ciąza donoszona, a tak się jeszcze kilka tyg temu stresowałaś. Ja nie puchnę i się super czuję, a już 16 kg na plusie :shamed: Sama nie wiem, co tyle waży, bo przytyłam tylko w brzusiu, no i może trochę na udach i na czterech literach. Ja się jednak tym nie smucę, bo to jeden z "uroków" ciąży :)
    --
    •  
      CommentAuthorW_P_Gosia
     permalink
    Dziewczyny, pozdrawiamy z Kajtkiem serdecznie :) Trzymamy kciuki za Was... Wszystkim rozpakowanym zdrówka, nierozpakowanym zdrówka i szczęśliwego rozwiązania :)
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Co do pkrzywy - ja też przewertowałam internet, gazety i książki. Ogólnie doszłam do wniosku że można ją spokojnie pić. Jak każde zioło - z głową i umiarem. Ja piję filiżankę dziennie, czasami co 2 dni jak zapomnę. Na opakowaniu pisze 3x dziennie, tyle bym nie ryzyzkowała.Jedno jest pewne - na obrzęki pomaga, na tym etapie w poprzedniej ciąży miałam nóżki jak prosiaczek.
    Czy wiecie coś może na temat stosowania gałek propolisowych w ciąży? przed zajściem pięknie wyleczyły mi infekcję, są naprawdę bardzo skuteczne, pytanie czy można je stosować w ciąży. Czy któraś z was stosowała lub pytala lekarza?
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Hej :) Ja dziś odważyłam się pojechać nad wodę ale starałam się leżeć w cieniu :)
    Płci niestety nadal nie znam bo dzidzia się nóżkami zasłaniała :(
    Doktor zrobił mi fotki w 4d nawet nie myślałam że już w 19 tc Maleństwo tak ładnie wygląda :heartsabove: (fotki u mnie pod kartą)
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Witam się niedzielnie, u nas dziś piękna pogoda, dziś mamy z mężem 6 rocznicę ślubu, byliśmy w orientalnej restauracji,
    Ja piję pokrzywę dwa razy w tyg, no czasem 3, ale na końcówce ciąży będę piła częściej.
    Ale muszę Wam powiedzieć, ze w szoku jestem, bo byłam wczoraj na zakupach i mierzyłam jakieś getry i patrzę na swoje nogi a pod kolanami z tyłu nóg porobiły mi się okropne, brzydkie fioletowe pajączki, wygląda to okropnie, mam rodzinnie skłonności do żylaków, na szczęście ich nie mam, ale te pajączki nie wróżą najlepiej, w pierwszej ciąży mnie oszczędziło, żadnych rozstępów, pajączków, a teraz połowa ciąży a tu już pajączki, przytyłam tyle samo co w pierwszej ciąży na tym etapie, ale widać wiek robi swoje, myślicie że są potem po porodzie jakieś zabiegi kosmetyczne, które jeśli nie usuną tego całkowicie, to choć trochę zmniejszą??
    muszę trzymać nogi w górze w nocy, nie wiem co robić, zapytam gina na następnej wizycie, może rutinoscorbin??
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    pajaczki można usunąć laserowo więc glowa do góry :-*
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    po porodzie i po zakończeniu karmienia (bo w trakcie chyba nie wolno) to będzie pierwsza rzecz którą zrobię, cena nie gra roli :cry:
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    kachaw - zdecydowana część tych pajączków powinna zniknąć. Ja miałam to samo, teraz też się zaczyna. To wynik obciążenia nóg i rozszerzonych naczyń z poowdu zwiększonego przepływu krwi. Później wszystko powinno wrócić do normy, oczywiście coś może zostać jeśli jakieś naczynko strzeliło. Chyba że mówimy tu o jakiś większych żylakach - to różnie bywa.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    żylaków odpukać nie mam, ale te pajączki są okropne, tylko myślałam że jak już są to nie znikną, dobrze że jest zabieg laserowy
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.