Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

1.  permalink
    chcę rodzić 100km od miejsca zamieszkania
    - moja sis tez miala rodzic gdzie indziej a 5 dni przed terminem odeszly jej wody i po ptakach ;)
    --
  2.  permalink
    madziik1983: - moja sis tez miala rodzic gdzie indziej a 5 dni przed terminem odeszly jej wody i po ptakach ;)

nie zdziwiłabym się gdyby tak i u nas nie było:D dlatego ja przezorna jadę już w 37 tygodniu:) ale co ma być to będzie...w końcu imię Filip nie bez powodu skacze jak z konopii:)

męża siostra cioteczna tak samo miała jechać 100km rodzić i też w nocy jej wody odeszły, więc wylądowała na jednej z łódzkich porodówek:)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
    • CommentTimeJun 18th 2013
     permalink
    Witam wszystkich cieplutko :bigsmile: ja dzis jestem happy :cheer: nareszcie udalo sie uchwycic pamiatkowe fikolki mojej niuni w brzuszku :cheer:
    mangaa lepiej dmuchac na zimne niunia
    Migotynko :thumbup: naj kochana życzę Ci z calego serducha ,napewno już blizej niż dalej :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Mangaa, ja też planowałam zacząć pić herbatkę, ale za 5 dni czeka nas przeprowadzka, więc też się boję ryzykować i odkładam. Zacznę tak za 7-10 dni :))
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Gumisiowa gratulacje !!!
    W końcu lista ruszyła :)
    A ja po lenistwie od 30 kwietnia od jutra wracam do pracy zobaczymy jak dam radę ;p Trzymajcie kciuki.
    Trzymam kciuki za dziewczyny na końcówce :*
    --
  3.  permalink
    Dzięki Migotynko, w takim razie zwykła, bo akurat tą mam na stanie pewnie też do 3 x dziennie mogę brać.
    Choć mam nadzieję że mi się juz nie przyda.
    No przynajmniej na razie :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Manga, czasem takie krostki pojawiają się jak jest zatkane ujście mieszka włosa. Moze pojawiać się po goleniu krocza.
    Night, brak slow na tego lekarza .:shocked:
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    Pilam herbate z lisci malin w pierwszej ciazy kilka tyg przed terminem- cora dwa dni po terminie- porod 16h. Teraz pije od kilku tygodni - po dwie torebki na 1 kubek 2x dziennie i nic. Porodu nie pogoni, jej glowne dzialanie to uelastycznia macice aby skurcze byly efektywniejsze i pozniejsze obkurczanie.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Na skurcze polecam również aspargin, nie zaszkodzi 3 razy po 1 tabletce, ja anwet brałam 3x2, a nospe -forte
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    no-spę można brać maksymalnie 3 razy na dobę
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    anairda1986: 100km od miejsca zamieszkania i poczekam na 28 czerwca aż pojadę na miejsce:)
    A ja myślałam, że moje 50 km to było dużo, na szczęśćie też pojechała dzień przed porodem, bo inaczej chyba ekspresem musielibyśmy dojechac do szpitala ;)
    --
  4.  permalink
    Vsti: A ja myślałam, że moje 50 km to było dużo, na szczęśćie też pojechała dzień przed porodem, bo inaczej chyba ekspresem musielibyśmy dojechac do szpitala ;)

i jak ci się jechało z noworodkiem do domu?

bo jednak gorąco będzie i tak się zastanawiam jak z klimatyzacją w czasie podróży no i jak tygodniowy malec to zniesie..
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorVsti
    • CommentTimeJun 18th 2013 zmieniony
     permalink
    Mała całą drogę przespała, gorzej ze mną myślałam, że na tyłku nie wysiedzę na tylnej kanapie ;), na szczęście w dniu wyjścia nie było wysokich temeratur, bo z klimą to jednak lepiej uważać.
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Vsti: A ja myślałam, że moje 50 km to było dużo, na szczęśćie też pojechała dzień przed porodem, bo inaczej chyba ekspresem musielibyśmy dojechac do szpitala ;)

Heh to ja mam 60km i jadę jak się zacznie. :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Akurat u mnie poród był bardzo szybki, od skurczów tych bolesnych (które czułam i przy których zdecydowałabym się jechać do szpitala)do przyjścia N. na świat minęło 2h 20 minut, pewnie bym zdąrzyła dojechać, ale nie daj Boże, jakiś wypadek na trasie czy przebita opona i m. musiałby poród odbierać :D:D Ale Wiadomo każdy poród jest inny :)))
    --
    •  
      CommentAuthorQuelle
     permalink
    Manga ja herbate z lisci malin pilam od 34 tc ,4 szkl dziennie.Od 38 tc specjalna mikstura od poloznej i urodzilam dzien po terminie.Herbata z lisci malin nie wywoluje skurczy.
    -- http://wwwsuwaczki.com/tickers/p655ybbha8ok1b4a.png[/img][/url]
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Zestresowalam się bo znalazłam kolejne dwa kleszcze w lydce.myślałam że to wyrastające wloski .tak to wygladalo
    Jak moglam przeoczyć??.zeszlavopuchlizna i dziś zobaczyłam charakterystyczne ksztalty.białe więc prawie nie widać.
    A za kazdym razem psikam się preparatami.ech...
    Idę jutro do lekarza.poproszę o skier do poradni zakaznej
    niech mnie przebadaja
    Niefajne się robi i nie mam czasu na nudę.:(
    --
    •  
      CommentAuthorCaris
     permalink
    Dorit, nie zaniedbaj tej wizyty w poradni zakaźnej. (Mój mąż właśnie walczy z boreliozą)
    Nightingale, ja podobnie jak Dziewczyny, brałam no-spe forte 3 x dziennie. A jeszcze z ciekawości mogę zapytać, w którym szpitalu tak Cię potraktowali?
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Kurczę Dorit, nie za fajnie... Mieszkasz na terenie endemicznym może, czy po prostu taki wysyp w tym sezonie?
    Również jestem za tym by to sprawdzić u zakaźnika.

Co do dojazdu do szpitala, to będę rozmawiać z położną teraz w niedzielę i poradzę się jej kiedy przyjechać. Chyba i tak wynajmiemy tam pokój (bo jest możliwość) by M nie wracał na noc do domu tylko by z nami był. Więc może mogę przyjechać na wcześniejszym etapie i tam przeczekać.
    Trzeba będzie to ustalić. Chyba lepiej by tak było, z drugiej strony fajnie przeczekać jak najdłużej w domu... Jednak znajome kąty... ;)

Dzięki za odpowiedzi co do herbaty z liści malin - rozpocznę jednak dopiero po donoszeniu. Kilka dni zostało w sumie.
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
    • CommentTimeJun 19th 2013
     permalink
    Ja zaczęłam pić herbatę z lisci malin od skończonego 36 tc. Tak radzili na szkole rodzenia.
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Witam się z rańca. Spać nie mogę. Już nie umiem sobie miejsca znaleźć.
    -- ,
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    dżasti: Witam się z rańca. Spać nie mogę. Już nie umiem sobie miejsca znaleźć.
    --

- hehe, witaj w klubie:bigsmile: Ja od 5.50 na nogach:wink:
    Miłego dnia dziewczyny:)
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
    • CommentTimeJun 19th 2013 zmieniony
     permalink
    Ja od 3 bylam na nogach ze skurczami co 12nin- uh porzadne, o 4 co 6-7 min. Wiec wstalam cos zjesc i ... Jak reka odjal:/ uh... A dzisiaj termin wg usg.
    Milego dzionka babeczki!
    --
  5.  permalink
    Olenkaka: Nightingale, ja podobnie jak Dziewczyny, brałam no-spe forte 3 x dziennie. A jeszcze z ciekawości mogę zapytać, w którym szpitalu tak Cię potraktowali?

Ola, w Sląskim Insystucie Matki i Noworodka w Chorzowie, bo w sumie najbliżej no i tam moja lekarka ma też dyżury :/
    To niby jest grupa UJASTEK, a ten szpital w Krakowie ma bardzo dobre opinie, ale niestety tu im daleko do pierwowzoru :./
    -- // //
    • CommentAuthoredytak1984
     permalink
    Emkaf z tymi skurczami to jest bardzo dziwne. Trzymam kciuki za ciebie. U mnie upały i już nogi mam jak dwie bułeczki nalane wodą. Nic mi się w taką pogodę nie chcę. Mam pytanie do tych które są na końcówce, czy też mają takie problemy ze snem?
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Wczoraj dzwoniła do mnie moja babcia i powiedziałam jej, że teraz u gin można obejrzeć dzieciątko na 3d/4d. Zaczęłam mówić, jaka ta moja córcia podobna do tatusia, że śliczna a moja babcia: "tak? ma blond włosy?" :devil: hehehehehheheheheeeee ona jeszcze wcale nie ma włosów:)))))))))
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Witajcie!
    Gumisiowa, gratulacje :flowers:
    Dorit, mam nadzieję, że dokładnie wszystko sprawdzicie i okaże się, że chuchasz na zimne.
    Salinos, dobre:rolling: To niesamowite, ale faktycznie na dzisiejszym usg można już wiele zobaczyć w kwestiach podobieństwa :shocked:
    Emkaf, no niech się rozkręca!!!
    Mangaaa, co powiedział gin?
    Wczoraj byłam w mieście. Kupiłam kreację na naszą rocznicę ślubu. W tym roku mamy 10. i przeżywamy oboje :cool: Trochę połaziłam i czułam się cudownie :) W końcu przyszło lato!!!! I niech już tak zostanie :))) Dziś nie wiem, dlaczego jest inaczej i się duszę. U mnie to charakterystyczny, ciążowy objaw, ale naprawdę dziś daje popalić, mimo że jestem jeszcze przed półmetkiem.
    Jeżeli o kościół chodzi to także się możecie pocieszyć. Nie wyrabiam, duszę się, jakbym oddychała zupą, nie powietrzem. Tak jest za każdym razem od pierwszych objawów ciążowych i zwykle trwa do końca, pora roku ma z tym niewiele wspólnego. Już się przyzwyczaiłam, choć czasem jest ciężko.
    Trzymajcie się i uważajcie na siebie, bo faktycznie dziś jest Afryka :jumping:
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    Witajcie babeczki :) miłego dnia dla każdej :)
    Dorit, nie fajnie z tymi kleszczami ,.,,, kurczę , mam nadzieję, ze po badaniach okaże się , że wszystko ok :wink:
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    edytak1984: Nic mi się w taką pogodę nie chcę. Mam pytanie do tych które są na końcówce, czy też mają takie problemy ze snem?
    --

- Edytka, ja spac nie mogę. Wczoraj poszłam do łóżka po północy a dziś juz na baczność od 5.50:angry: W ciągu dnia mam lenia i tylko się snuje po mieszkaniu, a pogoda, mimo że uwielbiam taką właśnie, to jednak teraz - usypia mnie, spowalnia i przyprawia o :devil:
    Ale juz niedługo:)
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    edytak1984 ja nie moge w tej duchocie zasnac, a potem to te skurcze mnie budza i czuwam. Jak skurczybykow nie mialam, to bol bioder nie dawal spac.
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Dziewczyny, czy ja mogę się smarować środkami ogólnodostępnymi na odstraszanie komarów? I jeszcze jedno :) Czy mogę się opalać? Oczywiście zasłaniając brzuch i chroniąc głowę?
    --
  6.  permalink
    i ja się witam:) całe dnie siedzę w domu, więc mi upały nie przeszkadzają, w domu mam chłodno, ale dzisiaj jak o 9 pojechałam do laboratorium na morfologię to ledwo wróciłam do domu...

nie na mój stan taka pogoda:) Filipecki pływa jak ten śledź w brzuchu, dość że ma mało miejsca to jeszcze matka od rana zrobiła mu głodówkę i wyruszyła na drugi koniec miasta MPK-em...:wink:

Ja tfu tfu śpię jak zabita:bigsmile:

Podejrzewam że u mojej mamy będę się rozpływać,bo ona ma zawsze gorąco w domu.

Jutro wizyta...jeejku...ostatnia, a dopiero co 27 listopada szłam na pierwszą z takim strachem, że sraczki człowiek dostawał...
    -- [/url[/url]
  7.  permalink
    edytak1984: [/quote][quote=edytak1984]Mam pytanie do tych które są na końcówce, czy też mają takie problemy ze snem?

mi o dziwo śpi się teraz bardzo dobrze, nawet w ciągu dnia...jakbym mogła to bym spała i spała oczywiście z przerwą na siku!

ja też mam jutro ostatnią wizytę zaplanowaną..mam nadzieje, że gin powie, że mam chociaż jakieś mikro rozwarcie;) od tygodnia pojawiają mi się bóle miesiączkowe i o zgrozo krzyżowe:shocked:

pozdrawiam :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Ja całą ciążę dobrze przesypiam noce. Dziś znów spałam jak zabita. Nie słyszałam nawet jak w nocy przyprowadzili nową dziewczynę do naszej sali i nawet miała podłączane kroplowki.

Ja jednak zostaję dalej w szpitalu. Alat i Aspat mi się troszkę podniósł i lekarz mi powiedział, że mnie do domu nie puści. Pod koniec tygodnia lub początek następnego będę miała prowokację porodu. Mogliby już zacząć coś działać. Tak to bez sensu tu leżę. Dziś jest już 9 dzień w szpitalu.
    --
  8.  permalink
    OneKiss: Czy mogę się opalać? Oczywiście zasłaniając brzuch i chroniąc głowę?

Kissku możesz, tylko lepiej się posmarować czymś mocniejszym bo w ciązy lubią od słonka wychodzić rożne przebarwienia :/
    No i pytanie ile dasz radę wysiedzieć na kocyku :smile:
    A na bruszek najlepiej jakaś jasną koszulkę ubrać.

Co do środków na komary, to nie mam pojęcia więc tu nie pomogę.
    -- // //
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    OneKiss . nie polecalabym przegrzewania sie i ja nie opalajac sie dostalam na czole brazowych plam:/ nawet potem jak wyszly mi plamy stosowalam na czolo filtr 50 i tak braz plam sie poglebial od ekspozycji na slonce...
    --
    •  
      CommentAuthormysiamm
     permalink
    Wydaje mi się że w ciąży nie powinno się opalać. Chodzi mi o przegrzaniem.
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Dziękuję za odpowiedzi :*
    Wiadomo, nie chciałam siedzieć - jak za starych czasów- cały dzień na słoneczku, ale taki 2-3 godzinki popołudniem bardziej, poczytać książkę, posłuchać muzyki, zarumienić ramiona i troszkę nogi, aby w sukienkach letnich jako tako wyglądały, ale nie straszyły swoim obecnym kolorem :) Tylko najgorzej z tymi komarami, coś strasznego u nas jest z nimi. Chyba zadzwonię do ginki i zapytam się, czy ja mogę czymś się psikać czy smarować, aby odstraszyć komary.

Treść doklejona: 19.06.13 12:41
    mysiam, doczytałam, że Ty bidulko w szpitalu... eh, i już 9 dzień. Trzymaj się tam jakoś. Ja na początku ciąży 10 dni spędziłam w szpitalu i mimo, że warunki bardzo dobre i w ogóle, to jednak, co w domku, to w domku. Może juz pod koniec tygodnia przytulisz Wasze maleństwo :)
    --
    •  
      CommentAuthorAnnie_86
     permalink
    Czytałam w jakiejś "ciążowej" książce, ze z umiarem można, oczywiście z wysokim filtrem i lepiej nie w godzinach największego promieniowania. W weekend byłam na odkrytym basenie, nie pływałam, ale leżałam na kocyku w cieniu, bo mimo popołudniowych godzin temp. sięgała 36 stopni. Na słońcu nie wytrzymałam więcej niż 5 min. Ale widziałam kilka kobiet w zaawansowanej ciąży, które siedziały w pełnym słońcu, bez zakrytej głowy czy brzuszka :shocked: Obawiałabym się przegrzania, tak jak pisała mysiamm. Podniesienie temp. ciała do 38,9 stopni C i wyżej wpływa niekorzystnie na rozwój dziecka.

Treść doklejona: 19.06.13 12:53
    OneKiss: czy ja mogę czymś się psikać czy smarować, aby odstraszyć komary

Kissku w "Oczekiwaniu na dziecko" piszą, aby nie psikać żadną chemią (odstraszającą komary czy kleszcze) bezpośrednio na skore, można tylko na ubranie. Najlepiej jakbyś podpytała jeszcze lekarza dla pewności.
    -- http://lb3m.lilypie.com/y2f6p1.png
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    OneKiss, mi w poprzedniej ciąży od słońca wyskoczyły przebarwienia, po porodzie zniknęły, ale niestety nie wszystkie. Kiedy tylko wychodzi słońce, razem z nim ujawniają się "pamiątki" na czole.
    Urlop spędziliśmy wtedy w Chorwacji - cały czas siedziałam w wodzie, z mokrą, chłodzoną pieluchą na brzuchu, lub pod parasolem. Po powrocie miałam trochę twardnień brzucha a później przedwczesny poród. Nie mówię że akurat to było przyczyną ale piszę o tym ku przestrodze. Oczywiście cała masa dziewczyn opala się na czekoladkę i nic złego się nie dzieje. Ja tym razem uważam :)
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Hej Mamuśki,
    Ja dziś w nocy pierwszy raz od początku ciąży miałam twardnienie brzuszka :sad: Myślę, że to przez wczorajsze pakowanie, bo przeprowadzamy się za 3-4 dni i ciągle jeszcze znajduję coś do spakowania. I tak tuptam cały dzień, nie mogę usiedzieć w miejscu. Zobaczymy, co ginka na to - za 3 godz mam wizytę i mam nadzieję, żę mimo mojej miękkiej już szyjki - nic tam się jeszcze nie otwiera :wink: Dziś też wynik GBS - trzymajcie kciuki, żeby był negatywny :))

Dobre - prawie się popłakałam ze śmiechu :))
    --
    •  
      CommentAuthorblubis
     permalink
    chciałam tylko powiedzieć, że Was czytam regulanie ale z pisaniem gorzej jak Mały przy piersi. Powodzenia szczególnie dziewczynom z pierwszej piątki :)
    --
    • CommentAuthormoly123
     permalink
    Odnośnie komarów, może jakieś olejki eteryczne odstraszające te wstręciuchy ? Bo ostatnio sama miałam dylemat czy się posmarować zwykłym specyfikiem od komarów. Ostatecznie zrezygnowałam, mam wrażenie że, tam straszna chemia jest napakowana :confused:
    --
  9.  permalink
    Ja od 3 bylam na nogach ze skurczami co 12nin- uh porzadne, o 4 co 6-7 min. Wiec wstalam cos zjesc i ... Jak reka odjal:/ uh... A dzisiaj termin wg usg.
    - mialam tam w nocy z niedzieli na poniedzialek, rano minelo, a na wieczor wrocilo i we wtorek urodzilam ;)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No u nas tropiki już 4 dzień z rzędu - 29 stopni mam w pokoju na górze i mega duchota.
    Byłam dziś oddać próbkę na wymaz GBS, później kisiłam się w biurze... Masakra, niby wiatrak był ale co z tego jak nawiewał gorące powietrze.
    Jestem już na szczęście w domu - drzwi do piwnicy otwarte to nawiewa chłodnego powietrza, nie jest najgorzej.

Nano dwie strony wstecz znajdziesz relację ;)

Calypso kciuki! :D
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    moly123: może jakieś olejki eteryczne odstraszające te wstręciuchy
    słyszałam ze olejek waniliowy,taki od ciasta :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    Jest jeden podobno niezly sposob na komary:
    Butelka 2l
    1g drozdzy
    200ml wody
    50g cukru
    Obcinamy 1/3 butelki (odcieta gore uzyjemy jako lejek pozniej)
    W butelce mieszamy wode z cukrem i drozdzami, nakladamy odcieta czesc butelki tak aby powstal lejek i oklejamy butelka czyms ciemnym. Komary namiezaja ofiare szukajac emisji dwutlenku wegla- butelka z mikstura takowy wlasnie wytwarza w procesie fermentacji.
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    emkaf: Komary namiezaja ofiare szukajac emisji dwutlenku wegla- butelka z mikstura takowy wlasnie wytwarza w procesie fermentacji.

sprytne :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Już po wizycie :) Wszystko okay, szyjka miękka, ale tylko lekko skrócona, zaczyna się powolutku otwierać – dziś była na pół centymetra. I co najważniejsze – GBS negatywny – hurrrrra :)) Według ginki Emilka będzie z nami do 3 tyg. Ok tydzień przed terminem powinnam urodzić ;)
    --
  10.  permalink
    No to super Calypso.
    Teraz tylko trzeba czekać cierpliwie na rozwiązanie :smile:
    -- // //
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.