Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

• CommentAuthor_malgosia_
    • CommentTimeJun 20th 2013
     permalink
    dzisiaj miałam usg (9tc) i chcę się pochwalić że serducho bije jak szalone :) widać zarys rączek, nóżek, główki. Tak bardzo się cieszę!!! :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    0.5cm rozwarcia…, po masazu (czemu to ludzie masazem nazywaja?!) 1cm. Szyjka wciaz 2cm. Polozna czula glowke i twardy jak napompowany balon worek plodowy- znow bedzie powtorka z rozrywki z jego eksplozja;) Jakos wydawalo mi sie ze ‘jestem bardziej rozwarta’. Jezeli nie urodze do poniedzialku kolejny masaz i usg malucha.

Treść doklejona: 20.06.13 14:58
    Mk28dni moje dziecie spokojne, ale to tez moze i mam nadzieje swiadczy o nadchodzacym porodzie
    --
    •  
      CommentAuthorAnnie_86
     permalink
    Dziewczyny, nie mogę dodzwonić się dziś do mojej pani gin... Wczoraj przy porannym siusiu zauważyłam jasnoróżową plamę na białej bieliźnie. Cały dzień się obserwowałam i śluz był prawidłowy. Dziś po przebudzeniu znów plama podbarwionego śluzu, ale kolor dość intensywny - jasnoczerwony / pomarańczowy. W ciągu dnia wszystko ok. Serduch nie było, leków dopochwowych tez nie. Staram się nie denerwować, ale jednocześnie zastanawiam się czy to może być coś poważnego? Dodam, ze od czasu do czasu lekko pobolewa mnie podbrzusze. Macie jakieś doświadczenia z takim plamieniem?
    -- http://lb3m.lilypie.com/y2f6p1.png
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    Mialam plamienie przy pierwszej ciazy- jednodniowe, blado rozowe. Bylam w szpitalu sprawdzic- u mnie bylo to tylko pekniete naczynko. Radze Ci podjechac do szpitala i dla wlasnego spokoju sprawdzic sytuacje.
    --
    •  
      CommentAuthorcecylka25
     permalink
    dzień dobry ..dziewczyny mam do was pytanie ..czy któraś z was miała na początku ciązy taki lekko brazowy ślóz ? czy to normalne?
    -- [url=http://www.suwaczki.com/][/url
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Annie_86 jedź na IP - dla spokoju.
    --
    •  
      CommentAuthorcecylka25
     permalink
    dodam że już tak miałam jakieś dwa tygodnie wcześniej i gin powiedział że może tak sie zdarzyć bo macica sie oczyszcza ..a teraz mam to znowu od wczoraj martwi mnie to
    •  
      CommentAuthorkatka_81
    • CommentTimeJun 20th 2013 zmieniony
     permalink
    Annie_86: Macie jakieś doświadczenia z takim plamieniem?

jeśli plamisz żywą krwią, (czyli nawet gdy jest bladoróżowa plamka), trzeba koniecznie to sprawdzć
    cecylka25: gin powiedział że może tak sie zdarzyć bo macica sie oczyszcza .

macica się oczyszcza w ciąży? Pierwsze słysze :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorcecylka25
     permalink
    tak powiedzial ...mam sie martwić?
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    cecylka25: tak powiedzial ...mam sie martwić?

cecylko, a zbadał Cię chociaż? Ja na początku plamiłam na brunatno i się okazało, ze na szyjce mam polip ciążowy i on "plamił" - nie groźny dla płodu. Później sam zniknął.
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Frag badanie obciazenia glukoza powinnosie zrobic do 28 tyg. Za szybko nie ma tez co robic, bo we do ktoregos tam tygodnia chyba 24 (?) ciezko wykryc cukrzyce, no chyba, ze mialo sie ja w poprzedniej ciazy, wtedy badanie robi sie szybciej.
    To moze jakas dzidzia pojawi sie jutro na swiec, wdzien pierwszych urodzin mojej corci :)
    --
    •  
      CommentAuthorcecylka25
     permalink
    badał ..seduszko biło wszystko ok biore luteine 2x2
  1.  permalink
    moja w 24 tyg wazyla 770 gram :)
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Mazepka: ok kiedy wiem gdzie moje dziecko ma nóżki a gdzie główkę i rączki zwróciłam uwagę na fakt ze odczuwam tylko ruchy tam gdzie są rączki i główka. Czy jest jakiś powód do niepokoju??

Ja odczuwałam zawsze tylko tam gdzie ma dupkę i nóżki. Dopiero może o d 2, lub 3 tygodni czuję gdzie ma rączki. Ale skoro na USG się rusza i lekarz nie zauważył nic niepokojącego to ja bym się nie przejmowała.
    -- ,
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    Macica sie oczyszcza? Chyba lekarz sie przejezyczyl...
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Z plamieniami niezależnie od koloru zawsze warto jechać na IP i sprawdzić.
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Ja też czytałam, że w pierwszych tygodniach ciąży endo może się trochę złuszczyć i macica się oczyszcza wydalając to. Dlatego bywają plamienia.
    -- ,
  2.  permalink
    My po wizycie. Niestety nie mam dobrych wieści. W poniedziałek idziemy do szpitala. Mały przybrał 400gram w ciągu3tygodni a powinien przynajmniej 600. Mały ma niecałe 2400gram.Łozysko 2stopień ale to na ten tydzień normalne.Będziemy sie monitorówac na ktg3razy dziennie i usg na początku i na końcu ciąży.Jeśli na ktg wyjda jakieś anomalie bądź na usg okaże sie ze mały przestał przybierac na wadze to wtedy będziemy kończyć ciąże.Nie powiem ze mnie nie zmartwiła ta wizyta ale chyba lepsze to niż miałabym wyjść z wizyty oczekując na następna i pewnie bym sie bardziej zamartwiala.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Ja w tej ciąży w 7tc rano miałam plamienia. Od razu telefon do ginki i na jej polecenie pędem do szpitala do Niej. Od razu mnie zbadała. Na szczęście wszystko było dobrze. Dostałam zakaz spacerowania z psem, bo prawdopodobnie on pociągnął mnie na spacerze. Znaczy się nie-spacerowania, ale prowadzania go na smyczy, żeby uniknąć gwałtownego pociągnięcia.

Anairada przykro mi, że czeka Cię szpital, ale to wszystko dla dobra maluszka. Lekarz od razu reaguje, na coś, co go zaniepokoiło. Trzeba mu zaufać. To pewnie profilaktycznie i będzie wszystko dobrze ;*
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Ana nie martw się to tylko sztywne normy i wyliczenia usg...
    dobrze , że w razie czego dr bierze Cię do szpitala, będziecie spokojniejsi...
    mały spokojnie jeszcze na pewno nabierze :)
    Trzymajcie się
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    Ana trzymaj się! Będzie dobrze!
    -- ;
  3.  permalink
    anairda1968 - To Twój waży więcej niż mój ... Moje dzieciątko w ciągu 5 tygodni przybrało na wadze około 600 - 700 g nie wiem czy to w normie... tydzień temu ważył 2100. Ginka mówiła że (niby) wszystko jest w porządku, a ja i tak się martwie, ehh... a na KTG mam iść dopiero pod koniec 39 tygodnia...
    --
    •  
      CommentAuthorAnnie_86
     permalink
    dziewczyny jadę, o 19.00 przyjmie mnie lekarz, proszę o kciuki!
    • CommentAuthor_malgosia_
     permalink
    aniu trzymaj się!
    -- [/url]
    • CommentAuthorkarobella
     permalink
    Ania trzymam kciuki, oby wszystko było dobrze !
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    eveke: Ana nie martw się to tylko sztywne normy i wyliczenia usg...
    dobrze , że w razie czego dr bierze Cię do szpitala, będziecie spokojniejsi...
    mały spokojnie jeszcze na pewno nabierze :)

Ana tez tak mysle, pamietasz jak niedawno lekarze nasza Migosie nastraszyli
    tez wagą i wyszlo wszystko ok
    te pomiary bywaja niedokladne- tak czesto to tym slychac, wazne zeby reszta byla ok, przeplywy w pepowinie- lozysko- 2 st to dobry wynik w koncowce.
    rozumiem niepokoj, trzymam kciuki na pewno wszystko bedzie ok

Aniu- kciuki! fajnie ze sprawdzasz!
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    Ana głowa do góry, te 400g to wcale nie tak mało... Poza tym zwykle błąd pomiaru to ok 300g, czasami mniej czasami więcej w zależności od maszyny.
    Najważniejsze że Mały przybiera, a jakoś jestem dobrej myśli jeśli chodzi o Was i sądzę, że się uspokoisz w szpitalu. Będziecie na pewno pod dobrą opieką.
    Trzymam mocno kciuki :hugging:

Annie kciuki :thumbup:
    --
  4.  permalink
    Dzięki dziewczyny:-) martwię sie to fakt ale bardziej bym sie martwiła gdybym siedziała i czekała na wizytę za 2tygodnie. Tylko na dzis twój mały tez okruszek. No kurde musi być dobrze!
    -- [/url[/url]
  5.  permalink
    anairda1986 - no widzisz, u Ciebie gin interweniował, mi za to kazała wrócić pod koniec 39 tygodnia... kurde noo martwie sie.. Mam nadzieje że będzie dobrze, trzymam kciuki!
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    cecylka25: czy któraś z was miała na początku ciązy taki lekko brazowy ślóz ?

ja miałam w dniu spodziewanej miesiączki :)
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    • CommentAuthorkarobella
     permalink
    Dziewczyny muszę się Was poradzić bo nie wiem czy to mormalne. A wiec do rzeczy, dziś zaczęłam 23 tc, na usg połówkowym wyszło że wszystko ok, malutka była ułożona głowkowo, b.nisko jak to określił lekarz. Dzisiaj od południa czuje w okolicach wzgórka łonowego że dzidzia tam właśnie mnie napiera, dziwne to uczucie, nie boli ani nic, ale to taki trochę dyskomfort jak czuję takie sama nie wiem jak to określić, kłucie czy parcie własnie w okolicach wzgórka łonowego, no po prostu czuję tam małą. Powiedzcie mi proszę, czy to jest normalne że malutką tak czuję ? Czasami czuję się jak jakaś idiotka że o takie, niby normalne rzeczy sie pytam, no bo to przecież normalne ze czuję dziecko, ale już sama nie wiem tym bardziej dzisiaj jak tak nisko małą czuje. No i po południu mój brzuch jest tak jakby napięty, nie potrafię tego określic. To raczej nie jest stawianie się brzucha bo to nie trwa kilka sekund z przerwami, tylko cały czas brzuch tak jak by napięty, dziwnie go odczuwam choć twardy nie jest. We wtorek byłam u gina, wszystko było ok.
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    karoobella to normalne, mam tak samo :)))))
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Karobella, ja podczas upałów też mam takie odczucia co do brzucha. Poza tym pamiętajmy że możemy zaliczać różne rewolucje z jelitami. Moja mała czasami też osadza się nisko, wtedy czuję ją dosłownie we wzgórku łonowym, a czasami jakby uderzała mi w pupę (żeby nie powiedzieć odbyt :)). Następnego dnia lub kilka godzin później zmienia pozycje i jest lepiej, brzuch się luzuje a mała pływa gdzie indziej.
    --
    • CommentAuthorvenus87
     permalink
    Aniu trzymam kciuki i daj znać!!!!
    --
    • CommentAuthorkarobella
     permalink
    Uff dziewczyny dziękuję, trochę mnie uspokoiłyście :* :) :) Fajnie jest przeczytać że nie ja jedna mam takie "doznania" :)
    --
  6.  permalink
    Karo moja długo na tyłku siedziała i też miałam takie odczucia jak ty.
    Teraz jak jest głwoką w dół i ma tam rączki to czasami czuję jakby mi miała do pipki do strony brzuszka wejść.
    Ale to normalne :smile:
    -- // //
  7.  permalink
    Tylko na dzis a masz chodzić na ktg w ciągu tych dwóch tygodni? Bo moze warto by było...
    -- [/url[/url]
    • CommentAuthorkarobella
     permalink
    nightingale_84 - własnie tak to dzisiaj odczuwam , nie potrafiłam tego ubrać w słowa :D :)
    :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    cecylka , ja miałam plamienia w dniu spodziewanej @ i potem troszkę się zdarzyło :wink:
    ana nie martw się , pamiętaj o tym +/- w pomiarach i ile zależy od sprzętu, co do szpitala przynajmniej będziesz pod stałą opieką , ale jestem pewna, że okaże się że wszystko jest w najlepszym porządku :)
    --
  8.  permalink
    anairda1986 nie właśnie, mówiła że mam się zapisać jak będę szła na wizyte, czyli pod koniec 39 tygodnia...
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    anairda1986: W poniedziałek idziemy do szpitala. Mały przybrał 400gram w ciągu3tygodni a powinien przynajmniej 600. Mały ma niecałe 2400gram.Łozysko 2stopień ale to na ten tydzień normalne.

- Anairda - nie martw się proszę, wszystko jest ok. Pamiętasz,ja tez 2 tygodnie temu leżałam w szpitalu właśnie z tego samego powodu. W 36 moja Młoda ważyła bez kilku deko 2600. Lekarz podejrzewał hipotrofię. Po zrobieniu dokładnego usg w szpitalu, okazało się że jest o 7 do 10 dni młodsza wg pomiarów od wieku ciąży. Ale to nie jest nic złego, baa, lekarze mi powiedzieli, że jest to w normie i nie ma się czym martwić. Będziemy miały po prostu drobniejsze dzieci i tyle:) Nie muszą ważyć przecież po 3,5 czy 4 kilo?? Normalna waga, jak mi się zdaje, to juz 2800 a do tego momentu, nasze dzieciaczki na pewno dobiją:)
    Co do ktg, od momentu wyjścia ze szpitala , czyli od 2 tygodni, chodzę co 2-3 dni na ktg. Tak mi kazano.
    Będziesz w szpitalu kochanie a tam, na pewno pewniej się poczujesz:) Wszystko jest ok, a mniejsze dzieci łatwiej nam będzie wypchnąć:wink:Oby:wink:

tylkonadzis: anairda1968 - To Twój waży więcej niż mój ... Moje dzieciątko w ciągu 5 tygodni przybrało na wadze około 600 - 700 g nie wiem czy to w normie... tydzień temu ważył 2100. Ginka mówiła że (niby) wszystko jest w porządku, a ja i tak się martwie, ehh... a na KTG mam iść dopiero pod koniec 39 tygodnia...

- powiem szczerze, że trochę późno to ktg. Jeżeli Cie cos niepokoi, to jedź na IP i po prostu powiedz, że słabo czujesz ruchy i w mig Ci podepną ktg.
    U Ciebie kochana tez na pewno jest wszystko oki:) Trzymam kciuki:)
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Mi sie wydaje, ze nie ma co sie tak bardzo przejmowac waga obliczona wg usg, bo jak moj gin. mowil to tylko maszyna. Nadia urodzona w 37 tyg
    2 d wazyla 2680g i nikt zadnych nie prawidlowosci nie widzial... wezmy pod uwage tez to, ze jedno dzuecko w 40 tyg. Rodzi sie z waga 3 kg, a inne moze miec 4,5 kg i wszystko jest ok.. wiec uszy do gory :)
    --
    •  
      CommentAuthorAnnie_86
     permalink
    Jestem :smile: Wszystko ok i z dzieciątkiem i ze mną, nie ma żadnych krwiaków w macicy, stanów zapalnych itp. Pani doktor twierdzi, ze czasem od intensywnego kichania, kasłania, przesilenia pęknie jakieś naczynko i wtedy w nocy, podczas spoczynku, wypłynie trochę śluzu podbarwionego krwią. Ufam jej, nic innego mi chyba nie pozostaje :wink:
    Dziękuję Wam za kciuki!!!:wink:

P.S. A dzidziuś ma już ladnie zarysowane raczki i nóżki i wygląda jak mały, skulony człowieczek :smile:
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    zgadzam sie z przemdowczyniami, ciekawe czemu lekarze tak sa wyczuleni na te wage
    czy to az taka skala problemu ze dzieci sie rodza z niedowaga?
    raczej sie slyszy o dobrze odzywionych, az za....

bylam w przychodni zakaźnej, przyjeta bez kolejki, p dr uspokoila mnie mowiac
    ze mam obserwowac czy jest rumien, atybiotykow profilaktycznie nie podaje
    i mam nie czytac netu, bo tam szaleje tzw bolerioza netowa ( faktycznie wlos sie jezy jak poczytalam)
    i nie wiadomo kto ma racje....ufam lekarce i nie chce sie juz martwic.

jutro usg ostatnie takie dokladne :)
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
    • CommentTimeJun 21st 2013
     permalink
    Dzieńdoberek mamuśki:)
    Ja jak zwykle już na nogach, no nie mogę kurka spać:devil: A kładę się naprawdę późno:sad:
    Dziewuszki na finiszu, chyba pisałyście, że macie dużą ilość śluzu teraz? Otóż mnie dzisiaj zalało. Nie zdążyłam wyjść z toalety po bieliznę, a poczułam między nogami moookro:shocked: Patrzę, a tam na udach taki wodnisty ale galaretkowaty i ciągnący śluz, cała masa go była. Może to czop przygotowuje się do odejścia?
    Ale ogólnie noc bardzo spokojna, żadnych skurczybyków nie było tym razem. Miłego dnia kobietki:wink:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Migotynko u mnie tak właśnie wyglądał czop:)
    Ana - nie martw się, najważniejsze że będziesz pod kontrolą.
    Miłego upalnego dnia:)
    --
  9.  permalink
    Dzięki dziewczyny za wszystkie słowa...

Nienawidzę szpitali:neutral:

muszę dokupić jeden komplet pidżamy, bo na OCP nie będę śmigała w koszulach do karmienia. Mam nadzieję że dwa komplety wystarczą.Tydzień spędzę na pewno.

Wydaje mi się że lekarze tak boją się tej wagi bo im mniejsza waga, tym więcej problemów po urodzeniu np. z szybkim spadkiem cukru etc.I boją się tego jak ognia.
    W piątek podejmiemy z moją ginekolożką decyzję gdzie lepiej rodzić, czy w tym Miejskim Szpitalu gdzie planowałam, czy w klinice o dużej referencyjności.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthoremkaf
    • CommentTimeJun 21st 2013 zmieniony
     permalink
    Migotynka u mnie tez tak czop odchodzil.
    Anairda tez mi sie wydaje ze ta waga ok. Szkoda ze lekarz od razu nastraszyl ewentualnym konczeniem ciazy. Wierze ze bedzie wsio dobrze:)

Ja sfrustrowana leniwym synkiem... No nic, czekamy. Jestem 2gi dzien po terminie wg usg.
    --
    •  
      CommentAuthorwyder
     permalink
    byłam wczoraj jak co tydzień w szpitalu na badaniu krwi i ktg. badanie krwi wyniki będą dziś lub jutro a wkuwala mi się dwa razy bo za pierwszym nic nie leciała bo za głęboko igle wbila małpa... ktg ok ciśnienie małego 147 kopał jak szalony przez chwilę :-D w ciągu 12 min wykazało trzy nieregularne skurcze przepowiadajace po 60 na skali i jeden koniak prosto w czujnik i idę razy 100 było :-D ma kopa ten mój synek :-) od wczoraj boli mnie brzuch i plecy ból nie jest mocny ale upierdliwy... mam też skurcze ale nieregularne zmianą pozycji w niczym nie pomaga ciekawe czy się rozkręci czy wyciszy chwilowo wzięłam nospe i czekam :-)
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Migotynko, to może jednak Berenika już tam postanowiła nie siedzieć za długo, jeżeli to czop. A ten cały czop to na ile przed porodem odchodzi?
    -- ,
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.