Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormangaa
    • CommentTimeJun 21st 2013
     permalink
    Migotynko no to pewnie ten sławetny czop :D:D:D
    --
  1.  permalink
    A ja się witam w 3 trymestrze! Jupi!
    Niestety musiałam go zacząć od wypicia glukozy, a grę, a teraz powstrzymuje się żeby nie zwymiotować cale zawartości kubeczka :sad:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Witam cieplo :*
    emkaf: Anairda tez mi sie wydaje ze ta waga ok

ja również jestem tego zdania Anairda
    :hugging: a który kochana wybrałaś szpital jeśli można wiedzieć ?
    Migotynko - i ja tak mialam ze śluzem (mnie akurat odszedl 10 dni przed porodem i nie byl podbarwiony krwią,końcówka zapewne odeszla podczas porodu bo nie widzialam krwi)
    Dziś moja koleżanka ma cc i już bedzie tulić malutką :heartsabove:

moja Gabi okazala wczoraj chyba początek zazdrości :shocked: podeszla do mnie gdy leżalam i z calej sily uderzyła mnie pięścią w brzuch :angry: miałam mega ochote jej sprać pupe ,ale powiedzialam jej tylko,że tak sie nie robi itp,większe kazanie dała jej moja mama .Brzuch bolał mnie z poł godziny ale całe szczęście wszystko dobrze.Po wczorajszym boje sie jak to będzie kiedy maleńka przyjdzie na świat,nie zostawie jej nawet na sekunde samej ,o niee.:sad:
    Mykam do ginekologa,wizyta co piatek aż do porodu ,miłego dzionka kochane :grouphug:
    --
  2.  permalink
    moja Gabi okazala wczoraj chyba początek zazdrości
    - moja kolezanka tez nie miala fajnie, roznica 9 lat miedzy corkami i jak starsza sie dowiedziala ze bedzie miala rodzenstwo to byla strasznie zla i nie lubila dziecka od poczecie, nawet ustalily z mama ze jak sie urodziny i jej sie nie spodoba to maja oddac bezdzietnej cioci ;) Ale wszystko sie ulozylo.
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Witajcie porannie, pospałam jak zastrzelona, czuje ze juz nie bede tesknic za pracą.
    Migosiu moze to juz czop rzeczywiscie? ale po odejsciu czopa moze minac i tydzien i wiecej
    ale mam przeczucie ze u Ciebie tuz tuz.

Nera wspolczuje akcji zazdrosci, to sztuka na pewno przeprowadzic starsze dzieci przez to
    mądrze...one na pewno beda sie czuly zazdrosne-taka kolej rzeczy
    choc roznie dzieci reagują-warto poczytac jak mozna im pomoc-chocby tu na forum na pewno dziewczyny piszą o tym
    madziik1983: nawet ustalily z mama ze jak sie urodziny i jej sie nie spodoba to maja oddac bezdzietnej cioci ;)

osz kurka, to dla mnie jakis hard core, nawet w zartach tak rozmawiac z dzieckiem- to nie dorosły, kto wie czy nie potraktuje powaznie umowy.:shocked:
    dobrze ze sie skonczylo pozytywnie
    night- gratuluje 3 trymestru.:)
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    madziik1983: jak sie urodziny i jej sie nie spodoba to maja oddac bezdzietnej cioci

:shocked::shocked::shocked::shocked::shocked::shocked::shocked::shocked::shocked::shocked:
    Ciekawe co by zrobiła jakby się nie ułożyło.... Jak można dziecku takie brednie mówić....
    Witam się Dziewczyny słonecznie :wink:
    Jestem u Mamy od kilku dni i kilka jeszcze pobędę, mało się udzielam, ale czytam regularnie, bo bez Was nie można żyć :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoremkaf
    • CommentTimeJun 21st 2013 zmieniony
     permalink
    Wazne jest nastawienie dziecka do calej sytuacji. Ja sama mam o 8 lat mlodsza siostre i jestesmy mentalnie jak blizniaczki. Tylko ze ona byla moja wyproszona i wyczekana siostra:) Troche zazdrosci pamietam, ale to to male potem ze mna bardziej walczylo niz ja z nia :)
    Teraz przygotowalam moja starsza od 12tyg mojej ciazy - byla z nami na kazdym usg (pani doktor powiedziala jej ze mama bedzie miala dzidziusia i potem na kolejnym usg ze ten dzidzius to braciszek - przyjela to rewelacyjnie, mimo tego ze chciala siostre. Moze wlasnie dlatego ze przedstawilismy jej to ze strony autorytetu lekarza, a nie jako nasze widzimisie:D? Nie wazne - podzialalo :))
    Teraz ciagle powtarza ze mnie kocha, a ja odpowiadam ze ja ja tez bardzo kocham i braciszek w brzuszku tez i nie moze sie doczekac az ja zobaczy, ze ma dla niej prezent - juz zakupiony od jakis 3 tygodni. Ola natomiast ma w zamrazalniku dla brata tort na jego urodziny - 'mamo bo to beda przeciez jego prawdziwe urodziny prawda?' :) Takze Ola bedzie liczyla bratu lata po chinsku:) Dostala ture ciuszkow dzisziusiowych w ktore mogla przebierac swoje lalki do woli. I jakos tak narazie jest ok.
    Wiem ze zazdrosc bedzie na 100% ale sprobuje poswiecic jej jak najwiecej niecyckowanego czasu :) Plus bede ja usypiac i kapac.
    --
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    Migotynko ,,, powoli akcja się rozkręca ... ?? :bigsmile:
    Night , powodzenia tam, obyś jednak nie zwymiotowała i dała radę :wink:
    a my dziś mamy konsultację anestezjologiczną w szpitalu gdzie zamierzam rodzić , i jedziemy odebrać nasz wózek :bigsmile:
    miłego dnia :kissing:
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    emkaf- jestem pod wrazeniem i wzruszylam sie tym jak pieknie sie opiekujesz córcią:heart:
    tejska- powodzenia! u Ciebie planowana cc?
    wklejam liste

1. meganr1 17.06.2013 (chłopiec)
    2. Emkaf 19.06.2013 (chlopiec)
    3. mysiamm 25.06.2013 (dziewczynka)
    4. Migotynka 1.07.2013 (dziewczynka)
    5. Kamilcia3010 3.07.2013 (chłopiec)

6. edytak1984 05.07.2013 (chłopiec)
    7. mangaa 12.07.2013 (dziewczynka)
    7. dżasti 12.07.2013 (chłopiec)
    8. sloneczko32 13.07.2013 (dziewczynka)
    8. Calypso77 13.07.2013 (dziewczynka)
    9. ew3ame 15.07.2013 (chłopiec)
    10. Tylkonadzis 16.07.2013 (chlopiec)
    11. Swisssky 18.07. 2013 (dziewczynka)
    12. tejsha 20.07.2013 (chłopiec)
    13. pszyszła 21.07.2013 (chłopiec)
    14. wiolka84 24.07.2013 (chłopiec)
    15. riddance 27.07.2013 (chłopiec, chłopiec)
    15. manka73 27.07.2013 (chłopiec)
    16. anutka99 4.08.2013 (dziewczynka)
    17. Mysiorek80 07.08.2013 (dziewczynka)
    18. bąbelasek 10.08.2013 (dziewczynka)
    19. Ewelajna87 13.08.2013 (dziewczynka)
    19. MadRat 13.08.2013 (chłopiec?)
    20. Nera86 23.08.2013 (dziewczynka)
    21. Stefka_84 27.08.2013 (chłopiec)
    22. Dorit 28.08.2013 (dziewczynka)
    23. Karolinka 29.08.2013 (chłopiec)
    24. Martaa0284 05.09.2013 (dziewczynka)
    25. Emi1212 7.09.2013 (chłopiec?)
    26. Agosa 9.09.2013 (dziewczynka)
    27. Asiula_6_9_91 22.09.2013 (chłopiec)
    28. Alicjatrzyna 26.09.2013 (chłopiec)
    29. nightingale_84 27.09.2013 (dziewczynka)
    30. salinos 29.09.2013 (dziewczynka)
    31. Moly123 30.09.2013 (dziewczynka)
    32. Aguncia 04.10.2013 (dziewczynka)
    33. Asiunia892 06.10.2013
    34. Mk28dni 07.10.2013 (dziewczynka)
    35. _K_i_n_g_a_ 10.10.2013 (chłopiec)
    36. girlorboy 11.10.2013 (dziewczynka)
    37. Bonim 13.10.2013 (dziewczynka)
    38. karobella 24.10.2013
    39. Mazepka 29.10.2013
    40. kachaw 30.10.2013
    41. gingerka_ 02.11.2013 (chlopiec)
    42. KAROLKA8444 04.11.2013
    43. The_Fragile 07.11.2013
    44. dona79 09.11.2013
    45. Stokosia87 10.11.2013
    46. macek 10.11.2013 (chłopiec)
    47. Sony85 13.11.2013 ( dziewczynka)
    48. Sheam 21.11.2013 (dziewczynka)
    49. OneKiss 23.11.2013(dziewczynka)
    50. biedronka28 05.12.2013
    51. Hanny 10.12.2013
    52. uś 12.12.2013
    52. nana81 12.12.2013
    53. subiektywna7 07.01.2014
    54. _malgosia_ 27.01.2014
    55. Annie_86 01.02.2014
    56. cecylka25 02.02.2014
    57. Loren ( czekamy na datę)
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Dziewczyny a jeśli ja mam planowaną CC to czy mogę cały pobyt w szpitalu spędzić w piżamie?Nie cierpię koszul :angry: i szukam jakiegoś wyjścia :cool:
    W bliźniaczej nie wiedziałam co mnie czeka i bylam gotowa na SN,dlatego miałam koszule.Ale może teraz jak zaplanowane to da rade w piżamie?macie jakieś doświadczenie?

Migotynko trzymam kciuki by dziewczyny miały rację :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Witamy się i my :*
    Migotynko, to już tuż tuż :) czekamy na Księżniczkę :*
    Night gratulacje 3 trymestru !! Już 2/3 mamy za sobą :D:D
    Nercia nie zazdroszczę.. Moja mama opowiadała, że miała taką koleżankę w pracy, której córa strasznie przechodziła to, że będzie rodzeństwo.. Potrafiła ją kopnąć w brzuch, czy latać za nią i wyzywać, łapcie tego grubasa i zaczynała ją bić czy szczypać.. Aż musieli z dzieckiem iść do psychologa bo sobie z nią nie radzili..
    Trzymam kciuki, żeby Gabi przeszło :)
    Tejshunia czekamy na fotki bryki już w domu :D i na wieści od anestezjologa :)
    Ana ja też myślę, że to tak dla przezorności Cię biorą do szpitala :) Na pewno wszystko jest dobrze z Filipkiem a Ty będziesz miała dobrą opiekę, chociaż wiem, że pobyt w szpitalu to nie jest szczyt marzeń dla żadnej z nas..
    Nasz Mały Małpiszon z rana nie chce się kręcić do śniadania śpi jak zabity i stresuje mamę już od małego :P:P
    Jak zjem to zaczyna hasać jak szalony :D Nie wiem czy jakoś się przekręcił czy co, ale szybciej go jakoś mocniej czułam..
    Może upały mu nie sprzyjają ?
    Nie wiem..
    Miłego dnia :* Buziaki :*
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Night gratulacje z okazji rozpoczęcia III trymestru! Już bliżej niż dalej :wink:

Tejsha pochwal się wózeczkiem na temacie wózkowym, jak już wrócicie do domku :)

Dorit super, że pani dr z zakaźnego Cię uspokoiła i podpisuję się obiema łapkami pod Jej słowami "nie czytamy nic w necie" :)

Migotynko, ja nie wiem czy to czop czy nie [jeszcze nie mam takiego doświadczenia za sobą], ale skoro dziewczyny piszą, że tak, to jak słowa piosenki mówią "jeszcze dzień, najwyżej dwa" la la la la :)))) Rzecz jasna to w przenośni, bo bodajże czop może odejść nawet na dwa tygodnie przed porodem. ale życzę szybkiej akcji i z 4 miejsca tez listę spokojnie można zwalniać :)

Bez komentarza pozostawię straszenie dziecka oddaniem do bezdzietnej ciotki :confused:

hmmm... coś jeszcze miałam napisać, ale of kors już nie pamiętam :shamed:

Night wiadomość szyfrowana idzie... UWAGA! ja kaloszy nie używam od kilku lat już, znaczy się mój szanowny małżonek. A wczoraj jak przyszło co, do czego, to ja się roześmiałam w głos, aż się biedny szefuncio speszył i musiałam opowiedzieć całą historię kaloszową, żeby się jakoś wytłumaczyć i ratować honor męża! Z bzykanka wyszły nici, a właściwie to wyszedł całkiem niezły kabaret :cool: Ale jak ja to mówię: w łóżku powaga nie wskazana, trzeba umieć się też śmiać, nawet z samych siebie i na golasa :devil:
    --
  3.  permalink
    Nera madurowicz pozostał madurowiczem.

Treść doklejona: 21.06.13 10:31
    Uś myślę ze jeśli pójdziesz dzień wcześniej bo tak jak piszesz masz planówe cięcie to możesz założyć pidżamę. Ale po cięciu jak będą chcieli cie przebrac z koszuli szpitalnej w normalne twoje ubranie to nie pozwolą na pidżamę. Bo tu trzeba sprawdzać ilość odchodów co rusz,ty jesteś unieruchomiona no i spodnie od pidżamy będą cie uciskały w ranę.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    anairda1986: Nera madurowicz pozostał madurowiczem.
    tzn.?
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    anairda1986: Bo tu trzeba sprawdzać ilość odchodów co rusz,ty jesteś unieruchomiona no i spodnie od pidżamy będą cie uciskały w ranę.

No rozumiem,chodzi mi o czas gdy już będę "mobilna"
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Dziewczyny, podszkolcie mnie trochę w ruchach bo już mi się na głowę rzuca. Wczoraj (i dzisiaj już widzę zaczyna się to samo) twardnieje mi brzuch. Mam wątpliwości czy to mała się wypina czy jednak są to skurcze innego typu i nie powinnam czekać na wizytę (za 2 tygodnie). Twardnieje najczęściej po prawej, ale zdarza się też na dole po środku, nachodzi trochę na boki. Z jednej strony pasuje mi to na wypinanie się ciałka (dupka? plecy?), ale nie mam pewności jak twardnieje macica na tym etapie. Mam bardzo wysoki próg bólowy, nie rozpoznałam skurczów podczas pierwszego przedwczesnego porodu dlatego teraz mam wątpliwości. Czy macica twardnieje na dole czy odczuwałabym to również u góry? Dodam że mam tyłozgięcie. Póki co to twardnienie czuję nie wyżej niż pod pępkiem. Czasami jest to lekko bolesne. Wczoraj z powodu upału nie robiłam nic, mała szalała w brzuchu bo pewnie przyzwyczaiłam ją do bujania podczas chodzenia a tu cisza :) Zwiększę dziś magnez i na razie tyle mogę zrobić. Wypowiedzcie się proszę. Dzięki.

Treść doklejona: 21.06.13 10:48
    - sprawdza się koszula i siateczkowe jednorazowe majtki które nie uciskają a jednocześnie umożliwiają założenie wkładki czy większych podkładów.
    --
  4.  permalink
    uś: No rozumiem,chodzi mi o czas gdy już będę "mobilna"

uś jeśli będzie ci wygodniej w pidżamie, to wtedy nikt cię do niczego zmusić nie może:)

Położne będą psioczyły (część z nich) ale przecież po cc najważniejsza jest rana, jeśli dobrze się goi, krwawisz odpowiednio, to myślę że spokojnie możesz mieć spodnie od pidżamy. Najważniejsze żeby tobie było wygodnie chodzić, oraz karmić.

Treść doklejona: 21.06.13 10:53
    KARKO: tzn.?

KARKO to znaczy że jeśli już na pewno idę rodzić do Madurowicza, nie np do CZMP.

Planowałam rodzić 100 km od Łodzi, w Miejskim Szpitalu, ale dopiero po badaniach mamy w przyszły piątek podjąć z ginekolożką decyzję na ten temat...Jeśli Filip będzie dobrze przybierał, KTG będą wychodziły prawidłowo, to pewnie zdecyduję się na Miejski...chociaż już sama nie wiem:sad:
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    anairda1986: myślę że spokojnie możesz mieć spodnie od pidżamy.

U nas siateczkowe majtki są przez ordynatora niezbyt dobrze przyjmowane. Piżamy sobie nie wyobrażam, tzn. nie wyobrażam sobie reakcji personelu :shocked: Pewnie wszystko zależy od tego gdzie rodzisz i zwyczajów tam panujących, ale lepiej mieć i koszulę i piżamę w razie kłopotów.

<strong>Night</strong>, zabalowałaś :wink: Niezły toast! No, ale jakby nie było jest co świętować. Gratuluję :flowers:

Witamy się w 17 tygodniu :))) Coś od rana pobolewa mnie brzuch, więc chyba dziś spokojnie będę pilnować leżaka i książki.
    Miłego dnia!
    --
  5.  permalink
    nana81: U nas siateczkowe majtki są przez ordynatora niezbyt dobrze przyjmowane. Piżamy sobie nie wyobrażam, tzn. nie wyobrażam sobie reakcji personelu :shocked: Pewnie wszystko zależy od tego gdzie rodzisz i zwyczajów tam panujących, ale lepiej mieć i koszulę i piżamę w razie kłopotów.

nana81 dlatego napisałam że większość położnych będzie psioczyła. W MIEJSKIM w ogóle zabraniaja chodzić w siateczkowych majtkach, nie mówiąc o bawełnianych. Strasznie ganiają (koleżanka mi mówiła).Najlepiej wietrzyć wg nich krocze i latać w samych dużych podkładach....

Wiadomo jak to jest jak leżą na sali 4 pacjentki, do każdej niech przyjdzie mąż...a ty z tyłkiem na wierzchu...Jedne krępują się bardziej (nawet pokazać pierś) a inne mniej-to zrozumiałe.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Mk28dni: Wypowiedzcie się proszę. Dzięki.

Mi twardniała cała macica,gdy juz była duża aż pod cycki to czułam jak rozpiera mi żebra.Tez mam tyłozgięcie.
    Wg mnie(ale lekarzem nie jestem) macica podczas skurczu twardnieje w całości.A bynajmniej mi tak się stawiał brzuch,calutki na każdym najmniejszym odcinku macicy.Ale oczywiscie jeśli cię coś niepokoi to przecież warto skonsultować to z lekarzem,może wystarczy byś zadzwoniła do swojego lekarza prowadzącego i opisała siłę "skurczu"
    Mk28dni: sprawdza się koszula i siateczkowe jednorazowe majtki które nie uciskają a jednocześnie umożliwiają założenie wkładki czy większych podkładów.

tak tez stosowałam po pierwszej CC
    anairda1986: Najważniejsze żeby tobie było wygodnie chodzić, oraz karmić.

:bigsmile: no głównie własną wgodę mam na myśli
    nana81: U nas siateczkowe majtki są przez ordynatora niezbyt dobrze przyjmowane.

u nas też ale to dotyczy porodów SN gdzie należy udostępniać jak największy dostęp powietrza do krocza
    nana81: lepiej mieć i koszulę i piżamę w razie kłopotów.

a bo chciałam sobie jakąś ładną kupić na okres ciąży i chciałabym ją wykorzystać też po porodzie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Cześć dziewczyny:) Witam się już po sesji:) Wszystko do przodu, więc mam prawdziwe wakacje:) Pojechaliśmy sobie z Kubą do dziadków na wieś na cały czas kiedy eMka nie będzie, a to dość długo;) Kuba lata po wsi w samej czapeczce, a ja ganiam go z nocnikiem. Jeszcze nic nie złapałam, ale jestem pełna optymizmu. Niestety nie zawsze mam stąd jak skorzystać z komp, więc czasem podczytuję Was z tel i ooo wrzucam, bo pisanie z tel mnie denerwuje;)

Trzymam mocno kciuki za dziewczyny na końcówce!
    --
    •  
      CommentAuthorKARKO
     permalink
    ja z Maduro jestem b. zadowolona. mimo, że mój lekarz akurat był an urlopie majówkowym. Obsluga super!
    --
  6.  permalink
    Ehh ja jakoś przezyłam tą glukoże, ale łatwo nie było!
    Walczyłam z sobą całe 2h!

Kissku no to najważniejsze żeby umieć się z siebie w każdej sytuacji :)
    Ale mąż musiał być rzeczywiście zdziwiony Twoją reakcją, hahaha :bigsmile:

U nas na oddziale spokojnie można było mieć te majteczki siateczkowe.
    Xreszta jak bym miala latać z samym wkladem?
    Do czego niby mialabym go przyczepić idą siusiu np?
    Chyba że ja czegość nie rozumiem i ta dzisiejsza glukoza mi mózg wyżarła :confused:
    -- // //
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    Hanny z tym nocnikiem to do dwoch lat wg mnie nie ma bata na odpieluchowanie;) Odpieluchujesz na chwile wielkimi zamiarami i trudami, a potem znow bumerangiem pielucha przyleci. Ale zycze powodzenia ;)
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    nightingale_84: Do czego niby mialabym go przyczepić idą siusiu np?
    Hahaha należy ją trzymac nogami i chodzić jak pingwin :bigsmile:
    tak to się odbywa u nas na oddziale :wink:
    nightingale_84: Ehh ja jakoś przezyłam tą glukoże, ale łatwo nie było!
    Walczyłam z sobą całe 2h!

fu jak ja se pomyślę że to jeszcze przede mną :neutral:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    emkaf: z tym nocnikiem to do dwoch lat wg mnie nie ma bata na odpieluchowanie;)

Tak, tak nie liczę, że już go odpieluchuję. Na razie tak na luzie (pewne już zawsze tak będzie;), ale chciałam go oswajać, chciałabym żeby chociaż od czasu do czasu udało mu się zrobić kupę do nocnika ( na razie udaje mu się na trawę w ogródku:devil:). czekam na płeć i zamówię kolejne pieluchy wielo (z godnie z płcią;) bo na jednym zestawie to nie pojedziemy za długo z dwójką;)
    --
    • CommentAuthorkarobella
     permalink
    Dziewczyny wklejam listę z powrotem bo u mnie dziewczynka ! :)

1. meganr1 17.06.2013 (chłopiec)

2. Emkaf 19.06.2013 (chlopiec)
    3. mysiamm 25.06.2013 (dziewczynka)
    4. Migotynka 1.07.2013 (dziewczynka)
    5. Kamilcia3010 3.07.2013 (chłopiec)

6. edytak1984 05.07.2013 (chłopiec)
    7. mangaa 12.07.2013 (dziewczynka)
    7. dżasti 12.07.2013 (chłopiec)
    8. sloneczko32 13.07.2013 (dziewczynka)
    8. Calypso77 13.07.2013 (dziewczynka)
    9. ew3ame 15.07.2013 (chłopiec)
    10. Tylkonadzis 16.07.2013 (chlopiec)
    11. Swisssky 18.07. 2013 (dziewczynka)
    12. tejsha 20.07.2013 (chłopiec)
    13. pszyszła 21.07.2013 (chłopiec)
    14. wiolka84 24.07.2013 (chłopiec)
    15. riddance 27.07.2013 (chłopiec, chłopiec)
    15. manka73 27.07.2013 (chłopiec)
    16. anutka99 4.08.2013 (dziewczynka)
    17. Mysiorek80 07.08.2013 (dziewczynka)
    18. bąbelasek 10.08.2013 (dziewczynka)
    19. Ewelajna87 13.08.2013 (dziewczynka)
    19. MadRat 13.08.2013 (chłopiec?)
    20. Nera86 23.08.2013 (dziewczynka)
    21. Stefka_84 27.08.2013 (chłopiec)
    22. Dorit 28.08.2013 (dziewczynka)
    23. Karolinka 29.08.2013 (chłopiec)
    24. Martaa0284 05.09.2013 (dziewczynka)
    25. Emi1212 7.09.2013 (chłopiec?)
    26. Agosa 9.09.2013 (dziewczynka)
    27. Asiula_6_9_91 22.09.2013 (chłopiec)
    28. Alicjatrzyna 26.09.2013 (chłopiec)
    29. nightingale_84 27.09.2013 (dziewczynka)
    30. salinos 29.09.2013 (dziewczynka)
    31. Moly123 30.09.2013 (dziewczynka)
    32. Aguncia 04.10.2013 (dziewczynka)
    33. Asiunia892 06.10.2013
    34. Mk28dni 07.10.2013 (dziewczynka)
    35. _K_i_n_g_a_ 10.10.2013 (chłopiec)
    36. girlorboy 11.10.2013 (dziewczynka)
    37. Bonim 13.10.2013 (dziewczynka)
    38. karobella 24.10.2013(dziewczynka)
    39. Mazepka 29.10.2013
    40. kachaw 30.10.2013
    41. gingerka_ 02.11.2013 (chlopiec)
    42. KAROLKA8444 04.11.2013
    43. The_Fragile 07.11.2013
    44. dona79 09.11.2013
    45. Stokosia87 10.11.2013
    46. macek 10.11.2013 (chłopiec)
    47. Sony85 13.11.2013 ( dziewczynka)
    48. Sheam 21.11.2013 (dziewczynka)
    49. OneKiss 23.11.2013(dziewczynka)
    50. biedronka28 05.12.2013
    51. Hanny 10.12.2013
    52. uś 12.12.2013
    52. nana81 12.12.2013
    53. subiektywna7 07.01.2014
    54. _malgosia_ 27.01.2014
    55. Annie_86 01.02.2014
    56. cecylka25 02.02.2014
    57. Loren ( czekamy na datę)
    --
  7.  permalink
    KARKO dobrze wiedzieć:)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthoremkaf
     permalink
    karobella gratuluje coreczki:)
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    karobella ogromnie gratuluję córuni :heartbounce:
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Gratulacje córci. Coś ostatnio sporo tych dziewczynek.:bigsmile:
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Będę mieli lasek te nasze chłopaki :D:D
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ja również gratuluję dziewczynki:) Hehhe, w zeszłym roku jak tu byłam to co chwilę o nowym chłopcu się dowiadywaliśmy;) Równowaga w przyrodzie musi być;)
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    emkaf: Teraz przygotowalam moja starsza od 12tyg mojej ciazy

ja starsza nastawiam od zrobienia testu po wszystkie usg,mowilam jej mniej wiecej bez wnikania w szczegoly kiedy sie zacznie porod (chodzilo mi glownie o nastawienie mojej 7 latki bo ja cale dnie sama w domu )a nie daj Boze zemdleje ,albo cos bedzie nie tak jak to ona wie kiedy zareagowac,np jak wracamy ze sklepu i zlapia mnie skurcze to pyta -czy dobrze sie czuje ,czy nie chce odpoczac,czy nie trzeba po kogos isc, pyta rowniez czy pola dala mi w miare pospac w nocy.Wie ze jak bedzie mnie bardzo bolal brzuszek albo bede miala np mokre spoknie ,getry w kolorze czerwonym albo sama mokra plama to zeby np zeszla po sasiadke z dolu,starsza bardzo sie cieszy chyba z narodzin nowej siostry,czesto oglada zdjecia z usg i duma do kogo ona podobna,ostatnio zapytala sie mnie -a kto bedzie Poli tata ? (jestem po rozwodzie) oczywiscie jej wytlumaczylam wszystko .Widze ze sie troszke doczekac nie moze i co ide do szpitala to pyta-"wrocisz juz z Pola? Chcialabym ja zobaczyc ,bedzie taka malutka.a jak bedzie plakala po nocach to trudno ,jakos sie wyspie a jak nie to przespie sie u babci ,a w dzien bede Ci pomagala " -a wiec o starsza jestem spokojna.Gabrysie (mlodsza ) nie zabieram na usg ale za to pokazuje Pole na plycie ,oczywiscie sa zachwyty och i ach jaka ona malusia i ladna i podobna do niej i caluski ,i cukierki jej oddaje swoje kladac mi na brzuchu,zdziwilo mnie jej wczorajsze zagranie,przeciez tak niby ja kocha :shocked:

dzis od ginekologa mega dobre wiesci :cheer: szyjk aznow sie zamknela i możliwe,że uda mi się donosic do terminu :thumbup:
    jeszcze tylko znow to USG kontrolne 1 lipca w sprawie tej szpatowatości stóp ,mam nadzieje,ze to byl tylko psikus malutkiej na poprzednim badaniu
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Ana, wiem, że pisałaś z perspektywy personelu, ja także pozwoliłam sobie przywołać modę panującą w naszej placówce, żeby Uś miała jakiś ogląd sytuacji :wink:

anairda1986: Wiadomo jak to jest jak leżą na sali 4 pacjentki, do każdej niech przyjdzie mąż...a ty z tyłkiem na wierzchu...Jedne krępują się bardziej (nawet pokazać pierś) a inne mniej-to zrozumiałe.

Dla mnie to nieludzkie. Wietrzyć się jedynie z wkładem można, ale kiedy się leży w łóżku, a najlepiej w swoim :cool: i potwierdzam, że to dobra praktyka. Po wstaniu wiadomo jak to jest. Po to majtki są siatkowane, by umożliwić cyrkulację powietrza i pozwolić na w miarę normalne funkcjonowanie. Nie wiem, skąd ten upór personelu. U nas co prawda pomarudzą i na tym się kończy, nie ganiają jakoś szczególnie, poza wspomnianym szefem.
    Za każdym razem mieliśmy salę pobytu rodzinnego, ale i tak nie wyobrażam sobie podążania do toalety pingwinim krokiem :devil: Co dopiero przy obcych ludziach...
    --
  8.  permalink
    uś: Hahaha należy ją trzymac nogami i chodzić jak pingwin
    tak to się odbywa u nas na oddziale

No co ty gadasz?!
    Nie dość że czlowiek po tym porodzie ledwo się rusza to jeszcze każą myśleć żeby wkłądkę utrzymać pomiędzy nogami :wink: phi :wink:

Karobella gratuluję córeczki! :bigsmile:

Nera to super więści, że szyjka się zamknęła.
    Teraz tylko nie szalej czasem, dalej odpoczywaj i na pewno jeszcze sporo z Polą w brzuszku pochodzisz :smile:

Moj Franio ma 20 miesięcy i też go zabieram na USG.
    Oczywiście ogląda monitorek jedynie 30 sekund bo potem ma ciekawsze zajęcia :smile:
    Alke od samego poczatku go uśwdiamaiam o tym że pojawi się rodzeńśtwo.
    Tyli się do brzuszka, całuje, a właśnie po ostatniej wizycioe jak się dowiedział, że będzie Hania.
    To patzrąc na brzuch za każdym razem mówi "Pan doktot masu masu siota Hania"
    Co znaczy że pan doktor mamie zrobił USG i powiedział, że będzie siostra Hania :D
    Pokazywałam mu też brzuszek jak Hania kopie i mówie mu wczoraj, że Hania już się niecierpliwi i że chętnie by się z nim pobawiała :smile:
    Na co Franek ucieszowny krzyknłą "Klekle" czyli klocki po czym pobiegł do pokoju i przynisół kilka klocuszków :bigsmile:
    Rozczuliło mnei to strasznie :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorisiula
     permalink
    Ja miałam 5 lat jak miała się urodzić moja siostra. Mówiłam, że koniecznie ma być siostrzyczka, bo braciszka kochała nie będę. Mama postraszyła mnie domem dziecka(!) i mi się odwidziało.
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Ale takie dzieciaczki są słodkie!!
    Mnie moja 6 letnia chrześnica strasznie rozczula też, cały czas tuli się i masuje Adaśka, za to jej brat, co prawda ma 2 lata i 2 miesiące ale jest taki o mnie zazdrosny..
    Mówi, że jego Siasia- to właśnie jego Asia :D , nikt mnie nie może dotykać tylko on.. Już mu zwracam uwagę nie pierwszy raz, ostatnio chciał obejrzeć brzuch, miałam leginsy z pasem to opuściłam pas a on mnie tak chciał jakoś złapać, że mnie uszczypał mocno.. tak ścisnął skórę.. Wiem, że on to robi nie chcący ale.. oczywiście jego tata mój wujek na to niezbyt reaguje.. Mama na niego nakrzyczała,że tak nie można że krzywdę dzidzi zrobi, co prawda to była sama skóra, ale właśnie nie wiem czy następnym razem nie zechce mnie walnąć czy kopnąć.. ehh..
    -- [/url]
  9.  permalink
    uś: Dziewczyny a jeśli ja mam planowaną CC to czy mogę cały pobyt w szpitalu spędzić w piżamie?Nie cierpię koszul i szukam jakiegoś wyjścia
    W bliźniaczej nie wiedziałam co mnie czeka i bylam gotowa na SN,dlatego miałam koszule.Ale może teraz jak zaplanowane to da rade w piżamie?macie jakieś doświadczenie?

jezeli masz zaplanowane CC najlepiej miec koszule zeby łatwiej bylo zacewnikowac bo przed cc zakladaja ci cewnik a potem daja znieczulenie
    --
  10.  permalink
    za chwilę sama się przekonam jak to jest "wietrzyć krocze":)) A słuchać położnych nie mam zamiaru, niech spadają...też będę wietrzyła krocze na swoim łóżku w domu:)

ja nie kupowałam siateczkowych majtek, jakoś kurde do mnie nie przemawiają (chociaż cholera wie czy byłby rozmiar XXL:)....

kupiłam kilka par 100 procent bawełny.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    karobella gratuluję córci, same dziewuchy naokoło mojego Jasia :smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Asiunia892 tez nosi chłopca Filipka :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthordagus84
     permalink
    Wszystkim przyszłym mamusiom szczególnie z widocznymi brzuszkami życzę wytrwałości w te upalne dni!! Trzymajcie się.
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    A jak by mi nawet cały personel gadał, że mam chodzić tylko z wkładem bez majtek to bym, powiedziała co myślę i ani mi się by nie śniło, żeby ich słuchać. Po porodzie - jedno to dojść zdrowotnie do siebie (żeby się wszystko zagoiło) a dwa to dojśc do siebie psychicznie i nie czuć się jak kolejna sztuka co urodziła. I tak poród SN nie jest intymną sprawą, wszystko boli, leci krew i jeszcze na koniec masz się narażać na to, że Ci zakrwawiona wkładka wypadnie i ktoś to zobaczy. To może po co w ogóle koszule wkładać? Skoro i tak cycki trzeba wywalić, żeby karmić, dupa na wierzchu, żeby wietrzyć krocze, to na brzuch ta koszula już nie potrzebna:devil:
    -- ,
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    KOchane jestesmy po ostatnim dokładnym usg- jestem przeszczesliwa
    p dr dokladnie zbadala serduszko ze wzgl na nasza pępowinę nietypową
    i wszystko gra i buczy, nie stresowalam sie wcale bo czulam ze bedzie dobrze
    mała zdrowa, wazy ok 1500 gramow, p dr szacuje ze bedzie ok 3400 na koniec jak dobrze pojdzie
    i fajnie- nasza sredniaczka:bigsmile:
    jestem taka radosna ze nawet upał mi nie przeszkadza i zblizajaca sie burza
    wogole w tej ciazy jestem b odporna na wszystko- humor lepszy i zdrowie niz do tej pory.:thumbup:
    tyle lat czekałam i to pozne macierzynstwo okazuje sie szczesliwe dla nas
    corcia b nisko lezy glowką, ale o dziwo wcale tego nie czuje, pewnie przyjdzie na to czas.
    tyle cudów na raz.:heartbounce:
    --
    • CommentAuthorkarobella
     permalink
    Dorit super wieści, gratuluje :* :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Tak czytam o tych dylematach majtkowo-wkładkowych i się zastanawiam... Po porodzie ostatnia rzeczą o jaką bym się martwiła było to, czy muszę iść do kibelka jak pingwin, czy moge założyć gatki, czy nie. Na pewno dużo od danej osoby zależy, ale przed porodem mówiłam - no way. Po porodzie - yes, way. Wkładka + siatkowe majtki i wietrzenie krocza = szybkie wygojenie, zero uciskania. Nie zakładałam gatek, latałam jak pingwin, ale już dwie doby po porodzie pięknie się goiło (a ja mam problemy z gojeniem się ran, także byłam w niezłym szoku). I szczerze mówiąc nie było to tak straszne jak mi się przed porodem wydawało. Tak samo jak karmienie przy innych ojcach czy odwiedzających. Przed porodem mówiłam co innego (bo nie wiedziałam), a po porodzie mózg analityczny mi się wyłączył i działał jedynie "zwierz instynktowny". Ja, mega wstydzioch działałam na zasadzie "niech się wstydzi ten, kto widzi". Miałam głęboko w de, czy ktoś się na mnie patrzy, czy mam majty, czy nie ;) Skupienie pełne na dziecku :D Zadziwiające jest to, jak nasze organizmy / głowa potrafi się zaadaptować do sytuacji :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    sloneczko32: najlepiej miec koszule zeby łatwiej bylo zacewnikowac bo przed cc zakladaja ci cewnik a potem daja znieczulenie

ale ja nie pytałam o to co przed,tylko jak już będę mobilna.
    ja już miałam cięcie o wiem jak to wygląda podczas :-)

anairda1986: kupiłam kilka par 100 procent bawełny.

nie szkoda ci?ja wolalam poplamic siateczkowe i wyrzucić.nie raz gdzieś coś bokiem uciekło :wink:

The_Fragile: Zadziwiające jest to, jak nasze organizmy / głowa potrafi się zaadaptować do sytuacji

dokładnie!
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Dorit gratuluję dobrych wieści po wizycie
    U nas w szpitalu można było nosić majtki siateczkowe, ja miałam z takiej delikatnej siateczki bawełnianej, były bardzo wygodne, cieniutki i nie uciskały nigdzie, wiadomo majtki wkładałam tylko jak szłam do ubikacji, czy gdzieś z małą, a tak jak leżałam na łóżku to podkład na prześcieradle, miałam ugięte nogo i kołdrę lekko położoną na kolanach, także był przewiew, ale ni nie było widać, u nas sale były dwuosobowe więc zasłaniałam się od strony sąsiadki a od ściany odkrywałam kołdrę, wiadomo zawsze przed wizytą trzeba było być bez gaci.
    Nikt by mnie nie zmusił abym zapylała po korytarzu bez gaci z samym podkładem, a co jakby wypadł, co mi zrobią, jest taki punkt w regulaminie szpitala, bo jeśli tak to chcę to zobaczyć
    ja akurat miałam problem bo mnie lekarz źle zszył po porodzie i na drugi dzień jeden szew puścił bolało jak szlag, dostawałam na to altacet i dopiero jak mi lekarz przepisał super maść to po 3 dniach już mnie szycie nie bolało
    anairda nie wiem czy w bawełnianych majtkach będzie wygodnie, chyba że będą luźne i bardzo cienkie
    --
    •  
      CommentAuthorsardynka85
     permalink
    u nas po porodzie też mogłam nosić majtki z siatki ale szczerze wolałam same podkłady...a na łóżku wyciągałam wkład i leżałam wręcz z tyłkiem na wierzchu, żeby się wietrzył :)
    majtki siatkowe są fajne w późniejszym etapie połogu, na początku leje się z nas jak z kranu i lepiej mieć taki podkład "luzem" niż przyciśnięty do krocza tymi majtkami - ja w tych majtkach (wkładałam je na czas odwiedzin) czułam się mniej komfortowo niż z samym podkładem między nogami ;) a chodzić z tym nauczyłam się w 5 minut :p i śmigałam po całym oddziale bez najmniejszego problemu :)
    A co do karmienia w czasie odwiedzin, to wierzcie, że tam świeżo upieczeni tatusiowie gapią się właściwie tylko na swoje nowe dziecko, a na pewno nie na piersi pani z łóżka obok ;)

no i dodam, że przez to, że Misiek pogryzł mi sutki to te również starałam się wietrzyć... także prawie całe dnie leżałam z gołym tyłkiem i gołymi cyckami :D
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.