Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthormigotynka
    • CommentTimeJun 27th 2013
     permalink
    Nera86: a dzis jadąc do pasmanterii wzięłam portfel ale pieniędzy już nie bo po co :swingin:

- o kurka, no przypomniałaś mi Nercia, ja właśnie wróciłam z bazarku i miałam wejść do pasmanterii, gdyż dziergam na drutach kocyk dla mojej Pszczółki a że dawno tego nie robiłam, to gdzieniegdzie mam jakieś prześwity i chciałam właśnie może jakąś kolorową tasiemeczkę albo cościk kupić i ponaszywać i zabyłam:devil:
    A może Ty coś zaproponujesz co by się nadawało, aby takie "luźniejsze" miejsca połatać? Bo ja niestety mocno ograniczona w dziedzinie artystycznej jestem:wink:

Uś - wszystko zmierza ku dobremu, teraz juz będzie ok:) Trzymaj sie tam kochana:)
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
    • CommentTimeJun 27th 2013 zmieniony
     permalink
    Witajcie "porannie" teraz moge pospac do 9.30 nawet :)
    choc z zasypianiem klops- wierce sie i mimo zmeczenia nie moge spac
    dziwne uczucie ale domyslam sie ze gdy córcia wyskoczy nie bede miala problemu z zasypianiem
    i bede lapala kazda wolną chwile

uś, dzasti trzymajcie sie tam! i piszcie do nas,:)
    Asiula, Fragile, Sardynko ciesze sie ze piszecie o obawach zw z macierzynstwem- ja mimo wyczekania sie na pocieche
    tez mam takie mysli...i licze na pomoc meza, ktory tez nie ma doswiadczenia z noworodkami
    nana81 b mnie podbudowalas, bo mialas podobna sytuacje ( pępowina, lezakowanie i córeczka)dziekuję!
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Cześć dziewczyny:)
    :thumbup: to ja nawet nie wiedziałam, że tak może być, że jajniki przestają progesteron produkować, a łożysko jeszcze nie wyrabia z produkcją.Choć z drugiej strony faktycznie od kilku dni czuję się lepiej, więc chyba faktycznie łożysko przejmuje te hormonalne funkcje;)

Dziewczyny na końcówce - wytrwałości i spokoju życzę:) Odpoczywajcie póki możecie:)

Wczoraj mama mnie się pytała, czy nie chciałabym żeby już się urodziło, czy odliczam dni...W życiu! Tyle mojego spokoju (Kuba już przesypia nocki, w dzień raz śpi jeszcze, ładnie je i ogólnie jest komunikatywny, więc jak go kładę ok 20 - 21 to mam luuuuuuuuuuuuuz:) póki drugie w brzuchu;) Aż chce się krzyczeć- trwaj chwilo;P
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Kochane, czy po dłuższym siedzeniu lub przewracaniu w łóżku na drugą stronę, napięcie po jednej stronie podbrzusza mogą traktować jako wypinanie malca czy jakiś skurcz?
    Po przyłożeniu dłoni to ustępuje, ale bywa nieprzyjemne. Ja chyba osiwieję do tego 36 tygodnia. A od 31 to chyba rozbiję namiot pod szpitalem :)
    Dżasti - w świetle moich powyższych słów - dobrze że trafiłaś pod opiekę lekarzy.
    U mnie jednym z podejrzeń przedwczesnych skurczów a później pęknięcia błony też była infekcja.
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Hanny: uś to ja nawet nie wiedziałam, że tak może być, że jajniki przestają progesteron produkować, a łożysko jeszcze nie wyrabia z produkcją.Choć z drugiej strony faktycznie od kilku dni czuję się lepiej, więc chyba faktycznie łożysko przejmuje te hormonalne funkcje;)

no może miec to związek :smile: teraz niech sobie łozysko z wszystkim radzi :wink:

była tu jakis czas temu dyskusja na temat tabletek Rutinoscorbin
    no i chyba jednak nie są jakies groźne bo mi tu na te plamienia (na zamkniecie naczynek krwionosnych) podają Cerutin.czyli wit C i rutynę :bigsmile:

Mk28dni: rozbiję namiot pod szpitalem :)

:crazy: :crazy: :crazy: dobre!
    --
    • CommentAuthorkarobella
     permalink
    bąbelasek odpoczywaj Kochana i wszystko będzie dobrze :*

wreszcie jakieś konkretne inf. pewnie trochę odetchnęłaś :wink: jeszcze parę dni i wszystko się unormuje

mk28dni wiesz, ja wczoraj jak do snu się szykowałam, przekręciłam się na lewy bok to również poczułam taki dziwny ból, napięcie właśnie z lewej strony, takie miałąm wrażenie jakby mała właśnie po tej stronie akutar była a ja ją trochę "przygniotłam " ? Troszke się ruszyłam i chyba mała się przesunęła bo napięcie znikło . Choć nie wiem sama czy dobrze wnioskuję , że było tak jak mi się wydaje :confused:
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Witam się ze szpitalnego łoża!!!! Wczoraj wieczorem na ktg miałam sporo mocnych skurczów, ale ich w ogóle nie czułam. Tylko bolał mnie brzuch jak w pierwszy dzień @ i krzyż też. Ale czułam, że brzuch jest twardy. Jednak nie są to skurcze porodowe. W nocy mnie zaczął bardzo boleć, ale dziś na ktg już tylko sporadyczne skurczyki. Także leżymy dalej. Zaraz będę miałą sprawdzanie stanu wód płodowych (podobno mało przyjemne) i ogólnie lekarz powiedział, że będziemy obserwować dobrostan płodu. Założą mi kartę ruchów i będę musiała wszystkie liczyć. A mogłabym w domku siedzieć.... Myślę, że lekarz trochę przypanikował.
    -- ,
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Tylko że u mnie to pojawia się w sumie dosyć często. Kurcze, nie chcę przyspieszać niepotrzebnie wizyty, a telefonicznie złapać moją lekarkę to naprawdę wyzwanie :/
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    dżasti: Myślę, że lekarz trochę przypanikował.

oni tak mają :neutral: choc to moze dobrze,mają rękę na pulsie.trzymaj sie dzielnie!

karobella: pewnie trochę odetchnęłaś

oj tak,nawet bardzo :bigsmile:
    --
    • CommentAuthorkarobella
     permalink
    mk28dni hmm nie wiem kochana co Ci poradzić, może niech wypowiedzą się bardziej doświadczone dziewczyny :)
    --
    •  
      CommentAuthoreveke
     permalink
    Hanny: to ja nawet nie wiedziałam, że tak może być, że jajniki przestają progesteron produkować

jajniki to raczej go nie produkują :wink: tylko ciałko żółte :bigsmile:
    --
    • CommentAuthoremi1212
     permalink
    Mk28dni- wydaje mi się że to maleństwo się wypina, bo ja skurcze czuję dość często ale na całym dole brzucha i cały raczej sztywnieje. Jak maluch się wypnie jedną stroną to też pomasuje mu pupcię czy może plecki i wtedy się chowa albo zmienia pozycję:)

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 27.06.13 12:21</span>
    A jak tam czołóweczka? Kamilcia nic się nie odzywasz a byłaś chyba na 2 miejscu???
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Dżasti najważniejsze, że jesteś pod dobrą opieką :)
    Ja już czekam na wieści z szpitala bo szwagierka podobno rodzi już :D:D
    Ale jej zazdroszczę :D:D
    A jeszcze o 10 siedziała i widziałam, że te skurcze na miękko bierze :D
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    eveke: jajniki to raczej go nie produkują tylko ciałko żółte

no to coś sie machnęla ta lekarka

albo niekoniecznie,cytuję:
    "JAJNIKI- produkują hormony kontrolujące cykliczny rozwój komórek jajowych kobiety odpowiedzialne są również za płodność oraz ciążę. Są to hormony steroidowe: estrogeny i progesteron ."

źródło http://www.bryk.pl/teksty/liceum/biologia/cz%C5%82owiek/11561-hormony.html
    --
  1.  permalink
    dżasti: Witam się ze szpitalnego łoża!!!! Wczoraj wieczorem na ktg miałam sporo mocnych skurczów, ale ich w ogóle nie czułam. Tylko bolał mnie brzuch jak w pierwszy dzień @ i krzyż też. Ale czułam, że brzuch jest twardy. Jednak nie są to skurcze porodowe. W nocy mnie zaczął bardzo boleć, ale dziś na ktg już tylko sporadyczne skurczyki. Także leżymy dalej. Zaraz będę miałą sprawdzanie stanu wód płodowych (podobno mało przyjemne) i ogólnie lekarz powiedział, że będziemy obserwować dobrostan płodu. Założą mi kartę ruchów i będę musiała wszystkie liczyć. A mogłabym w domku siedzieć.... Myślę, że lekarz trochę przypanikował.

dżasti dobrze że lekarz panikuje i robi wszystko nad wyrost.My ludzie tak narzekamy na tą służbę zdrowia, ale lepiej zostać na oddziale i czuć się pewnym:bigsmile: trzymaj się tam:wink:

Nas właśnie wypuścili z tego sanatorium:bigsmile: Mamy liczyć ruchy, odpoczywać,nie szaleć, dużo leżeć i 8 lipca stawić się na wywołanie porodu.Gdyby coś się samo zaczęło, jakiekolwiek krwawienia, skurcze nie czekać od razu jechać do kliniki.

Mały jest mały,ale jest w porządku, miałam dziś usg z przepływami, póki co jest okej, ale lepiej dmuchać na zimne i ciążę rozwiązać wcześniej,

Dostałam CLEXANE, więc mężowi muszę pokazać jak się robi zastrzyki i będzie mi jeszcze robił cały tydzień.

jak dobrze być w domku....:)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    anairda1986: jak dobrze być w domku....:)

ah jak wspaniale!zazdroszczę
    --
  2.  permalink
    uś: ah jak wspaniale!zazdroszczę

uś ale ja tam wracam 8 lipca:) więc wiesz...:)

trzymaj się tam...ja ci muszę powiedzieć, że bałam sie dużej kliniki, ale jestem mega zadowolona z opieki i podejścia do pacjenta.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Anarida to jeszcze 10 dni!!
    Ale super i Filipek będzie z Wami :*
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    anairda1986: uś ale ja tam wracam 8 lipca:) więc wiesz...:)

a ja z początkiem grudnia :devil: ty już dawno bedziesz tulic malucha :cool:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Uś, dobre! Uśmiałam się :D
    Lekarka użyła skrótu myslowego. To ciałko żółte produkuje prg konieczny do utrzymania się ciazy i ono właśnie powstaje na jajniku, w miejscu pękniętego pęcherzyka. Po ok I trym ciazy ciałko obumiera, by swoja funkcje przekazać ukształtowanemu już łożysku. Jeśli w tym momencie łożysko nie jest jeszcze w pełni gotowe występuje niedobór prg, co często objawia się plamieniami lub krwawieniami.
    Dostajesz luteinę albo duphaston? Badali Twój poziom prg? Tak z czystej ciekawości pytam.
    "Dobrze", że to prg a nie przodujące łożysko. Z tym pierwszym chyba łatwiej sobie poradzić.

Niezmiennie trzymam kciukasy za sanatoryjne mamuski :)

Dorit, jesteś bardzo spokojna i dobrze. Pamiętam., że po urodzeniu Emi nie dowierzałam, że wszystko jest ok. Cały personel cieszył się, że mała urodziła się różowiutka, okrągła, zdrowa, że tak świetnie zniosła poród, a ja jak ten osioł czekałam aż zaraz czar pryśnie i coś się wydarzy. To irracjonalne, wiem. Emilia bardzo, ale to bardzo mnie zaskoczyła. Wewnętrznie szykowałam się na to, że to ja będę musiała byc jej siłą w pierwszych chwilach, że będę się musiała uzbroić w cierpliwość, że ona będzie słaba...Takie myśli miałam wtedy... Nic bardziej mylnego. To ona rządziła od pierwszych chwil. Domagała się o swoje. Tak jest do dziś :) Przez moje doświadczenia, przez to, że nie miałam wielkiego kontaktu z kimś z taką anomalią i przez tę ciągła obawę, która towarzyszyła ciaży z Emilią blisko mi do Ciebie. Ściskam.
    --
  3.  permalink
    Asiula_6_9_91: Anarida to jeszcze 10 dni!!
    Ale super i Filipek będzie z Wami :*

kurde, no rzeczywiście 10 dni:)
    jeejcia..
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthortejsha
     permalink
    anairda, fajnie , ze was wypuścili, chociaż tych zastrzyków to nie zazdroszczę :confused:
    --
  4.  permalink
    tejsha: anairda, fajnie , ze was wypuścili, chociaż tych zastrzyków to nie zazdroszczę

babeczka przede mną aż się popłakała jak położna jej robiła wczoraj ten zastrzyk. No do przyjemnych to one nie należą, ale jak się rozmasuje od razu to da się radę.
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Hej Dziewuszki :)
    My dziś mamy kolejną wizytę - dokładne pomiary Małej i badanie szyjki. Przez cały ostatni tydzień nie miałam nawet czasu odpocząć, poleniuchować. Wszystko przez przeprowadzkę, a wcześniej jeszcze malowanie. Stąd moje obawy, że coś się może zacząć wcześniej, chociaż czuję się świetnie :)) Mam nadzieję, że Emilka posiedzi w brzuszku przynajmniej do 7 lipca :))))
    Buziole dla wszystkich Mamuś, które muszą się "męczyć" w szpitalu :)))
    Pozdrawiam wszystkie przyszłe Mamusie. Nie piszę codziennie, bo ledwo mi dnia starcza, żeby wszystko ogarnąć w nowym domku - ale podczytuję Was regularnie :)))
    --
  5.  permalink
    calypso daj znać jak po wizycie:)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    calypso -koniecznie napisz co i jak :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    Mk28dni ja jak leżę na jednym boku to po przekręceniu się czy wstaniu tą część brzucha mam wypukłą i twardą, bo tam się umiejscowiła dzidzia, ale za chwilę zmienia pozycję. Jak ją pogłaszczę albo położę rękę w tym miejscu to po chwili się chowa. Może też tak jest u Ciebie...

Dżasti panikował czy nie dobrze, że trafiłaś pod opiekę lekarzy tak w razie czego:wink:

Ja właśnie wróciłam z pierwszego KTG :bigsmile: Mała jak zwykle mało towarzyska przespała całe badanie :wink: Za tydzień nakarmię ją czekoladą :wink:
    -- ;
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Mk ja tak mialam ciazy z synem i teraz tez tak mam,to maluch a jak posmyram to ucieka
  6.  permalink
    donoszę, że ja ciągle w dwupaku:) byłam przez noc na obserwacji w szpitalu, po tym jak na ktg wyszły mi skurcze co 2 min na poziomie 80 - 100, moja lekarka pozwoliła mi jednak czekać na rozwój sytuacji w domu (całe szczęście, bo leżałam na sali przedporodowej i słyszałam krzyki kobiet;p) i kazała się stawić na ip w pn na kontrolne ktg.

Pozdrawiam:)

a rozpakowanym mamusiom serdecznie gratuluję!

Treść doklejona: 27.06.13 16:36
    zapomniałam dodać, że skurcze były w ogóle bezbolesne, stawiał mi się tylko brzuch no i krzyż pobolewał. Rozwarcie na nieszczęście się nie zwiększyło:(
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hanny, jak ja Cię rozumiem - jak dla mnie ta ciąża tak goni, tak szybko ucieka, że nie mam czasu się nią nacieszyć! A jeszcze te przespane noce, Krasnal sobie chrapie od 19 do 7, w weekendy jeszcze na tatusiu dośpi z godzinkę, ach, pięęęęęknie jest :)

Uś, dobre wiadomości! Lepszy progesteron niż przodujące łożysko :) Niech Cię podfaszerują i wypuszczą!
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Jak byłam na wizycie u mojego gina w 10tc i powiedziałam mu że mnie boli lewy jajnik, bo chyba pracuje, to powiedział, że to niemożliwe, bo w ciąży jajniki zaprzestają swoją pracę i są nieaktywne jak u kobiety w menopauzie, więc dziewczyny macie racje
    Ja też jak się budzę rano to mam twardy brzuch, często zmieniam pozycję w nocy, bo inaczej biodra bolą i czasem mam taki twardy brzuch, ale z jednej strony bardziej wypukły niż z drugiej i to boli czasem jak pieron
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Czyli wygląda na to że to jest normalne. Chciałam się umówić do lekarki ale nie wyszło. Babka jest przed urlopem i ma full do 21-ej. Położna która odebrała telefon stwierdziła tylko że jeśli nie minie i będzie mnie to niepokoić to mogę jechać na IP. Tyle to ja też wiem, wiem też jakie jest podejście na IP. To nie jest szpital z "Na dobre i na złe" :). Położyłam się, połknęłam dwie tabsy magnezu i jest ok. Ogólnie dzisiaj czuję się ociężale, może po prostu mała tak się ułożyła.
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    nana81: Dostajesz luteinę albo duphaston? Badali Twój poziom prg? Tak z czystej ciekawości pytam.

tak-dostałam na wstępie 4tabl duphastonu naraz,teraz 3x1 i do tego Cerutin

Calypso77: My dziś mamy kolejną wizytę

To czekamy na wieści!

kamilcia3010: stawiał mi się tylko brzuch

ajć to takie słabizny,mam nadzieje ze sie rozwinie :bigsmile:

The_Fragile: Uś, dobre wiadomości! Lepszy progesteron niż przodujące łożysko :) Niech Cię podfaszerują i wypuszczą!

oczwiście-to są cudowne wiesci.
    plamien dzis juz nie mam wcale więc duphaston pomógł :cheer:

niemniej jednak to łożysko jest troche nisko więc trzeba będzie je obserwować
    --
    •  
      CommentAuthorCalypso77
     permalink
    Już jesteśmy po wizycie ;) Emilka waży 3100 tak więc nie jest ogromna i jeszcze nie spieszy się na świat, co mnie ogromnie cieszy, bo jeszcze tak dużo do zrobienia po przeprowadzce :) Szyjka miękka, ale nadal zamknięta ;))))) Ilość wód w normie, mała nadal główką w dół ;))) Tak więc zaraz zabieram się za sprzątanie, urządzanie, a jutro dalsza cześć zakupów do domu :))
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Calypso wspaniale :smile:
    czyli przeprowadzka nic nie przyspieszyła i Emilia da mamusi jeszcze skończyć urządzanie mieszkanka :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Kurcze napisalam tyle i skasowalo sie....
    Kamilcia - powodzenia! te skurcze 80-100 to juz porodowe powinny byc? nie moge znalezc skali.
    Callypso gratulacje, swietne wiesci.:)
    --
    •  
      CommentAuthormangaa
     permalink
    No to super wieści Calypso :D
    --
    • CommentAuthorMazepka
     permalink
    Witam!
    Gratulacje dla wszystkich rozpakowanych mam, oraz współczuję mamą, które muszą leżeć w szpitalu- znam ten ból- będzie dobrze.

Może nie pisze zbyt dużo,ale regularnie czytam.
    Zaczęłam już 23t, dziś byłam na awaryjnej wizycie u lekarza,przy okazji powiedziałam mu o moich obawach co do ruchów Małego i okazało się że Mały jest zwinięty w kłębek i ma nóżki przy główce. Takie jak niektóre z Was, też mam wrażenie jakby chciał wyjść mi dołem.Czasem tak ,,smyra", że aż trudno to opisać. Dodatkowo dostałam skierowanie do klinki na badania połówkowe :shocked: Pan dr chyba stwierdził, że jestem panikara.

Jestem po badaniu glukozy- co lekarz i laboratorium to inny zwyczaj. Musiałam oddać krew, potem wypić rozpuszczoną glukozę w wodzie z cytryną i przez 2h siedzieć i się nie ruszać. Piszę o tym ponieważ moja szwagierka chodzi do innego lekarza,a poszła do tego samego laboratorium i ona musiała na czczo wypić glukozę w herbacie po czym oddać krew, nadmienię że przy okazji przed pobraniem krwi urządziła sobie spacer do laboratorium ok. 3km ;). Bądź tu mądrym.
    Czy też tak macie- hormony i humor- wczoraj czarna rozpacz, a dziś dobry humor :bigsmile:

salinos: a z olbrzymich brzuszków potrafią wyskoczyć malutkie dzieciaczki
    Oj mogę coś na ten temat powiedzieć. Moja teściowa już dwa razy komentowała wielkość mojego brzucha, że jest mały w porównaniu do brzucha jej córki, która jest o 3t ode mnie do przodu. A nie powiem jej brzuszek jest większy,ale czy mój Mały jest przez to jakiś gorszy, skoro porównując wagę na tych samych etapach ciąży, są one prawie takie same. Muszę powiedzieć, że denerwują mnie komentarze tego typu oraz o wyglądzie kobiety. Kurna każda ciąża jest inna, nie znaczy, że nie może być podobna,ale nigdy nie będzie taka sama. Przecież tak samo jest z miesiączką, każda z nas ją ma, ale czy u każdej jest tak samo. Jedna ma co 28 dni, druga co 30, a trzecia co 23dni, a przecież nie każda ma mocne krawienia i przez 7 dni. Więc analogicznie wydaje mi się, że jest przebiegiem ciąży. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę:wink:
    Jak to jest u Was z przygotowaniem wyprawki?? Jestem już na półmetku i jakoś z rezerwą podchodzę do kupowania jej. Nie wiem może to efekt wizyty w szpitalu, która trwała bagatela 1,5 miesiąca. Choć mam obawy, że potem mogę nie zdążę wszystkiego kupić. Póki co rozglądam się i porównuję ceny.

Treść doklejona: 27.06.13 17:53
    1. Migotynka 1.07.2013 (dziewczynka)
    2. Kamilcia3010 3.07.2013 (chłopiec)
    3. edytak1984 05.07.2013 (chłopiec)
    4. mangaa 12.07.2013 (dziewczynka)
    4. dżasti 12.07.2013 (chłopiec)
    5. sloneczko32 13.07.2013 (dziewczynka)
    5. Calypso77 13.07.2013 (dziewczynka)

6. Tylkonadzis 16.07.2013 (chlopiec)
    7. Swisssky 18.07. 2013 (dziewczynka)
    8. tejsha 20.07.2013 (chłopiec)
    9. pszyszła 21.07.2013 (chłopiec)
    10. wiolka84 24.07.2013 (chłopiec)
    11. riddance 27.07.2013 (chłopiec, chłopiec)
    11. manka73 27.07.2013 (chłopiec)
    12. anutka99 4.08.2013 (dziewczynka)
    13. Mysiorek80 07.08.2013 (dziewczynka)
    14. bąbelasek 10.08.2013 (dziewczynka)
    15. Ewelajna87 13.08.2013 (dziewczynka)
    15. MadRat 13.08.2013 (chłopiec?)
    16. Nera86 23.08.2013 (dziewczynka)
    17. Stefka_84 27.08.2013 (chłopiec)
    18. Dorit 28.08.2013 (dziewczynka)
    19. Karolinka 29.08.2013 (chłopiec)
    20. Martaa0284 05.09.2013 (dziewczynka)
    21. Emi1212 7.09.2013 (chłopiec?)
    22. Agosa 9.09.2013 (dziewczynka)
    23. Asiula_6_9_91 22.09.2013 (chłopiec)
    24. Alicjatrzyna 26.09.2013 (chłopiec)
    25. nightingale_84 27.09.2013 (dziewczynka)
    26. salinos 29.09.2013 (dziewczynka)
    27. Moly123 30.09.2013 (dziewczynka)
    28. Aguncia 04.10.2013 (dziewczynka)
    29. Asiunia892 06.10.2013
    30. Mk28dni 07.10.2013 (dziewczynka)
    31. _K_i_n_g_a_ 10.10.2013 (chłopiec)
    32. girlorboy 11.10.2013 (dziewczynka)
    33. Bonim 13.10.2013 (dziewczynka)
    34. karobella 24.10.2013(dziewczynka)
    35. Mazepka 29.10.2013 (chłopiec)
    36. kachaw 30.10.2013
    37. gingerka_ 02.11.2013 (chlopiec)
    38. KAROLKA8444 04.11.2013
    39. Lena32 05.11.2013 (dziewczynka)
    40. The_Fragile 07.11.2013 (chłopiec)
    41. dona79 09.11.2013
    42. Stokosia87 10.11.2013
    42. macek 10.11.2013 (chłopiec)
    43. Sony85 13.11.2013 ( dziewczynka)
    44. Sheam 21.11.2013 (dziewczynka)
    45. OneKiss 23.11.2013(dziewczynka)
    46. biedronka28 05.12.2013
    47. Hanny 10.12.2013
    48. uś 12.12.2013
    48. nana81 12.12.2013
    49. subiektywna7 07.01.2014
    50. _malgosia_ 27.01.2014
    51. Annie_86 01.02.2014
    52. cecylka25 02.02.2014
    53. Loren ( czekamy na datę)
    •  
      CommentAuthorwiolka84DE
     permalink
    Gratulacje dla wszystkich rozpakowanych mam , i 3mam kciuki za pierwsza piatke
    riddance dzis w szpitalu i ma cc : )
    Pozdrawia serdecznie

Suwaczek z babyboom.pl
    -- PRZYSZLE MAMUSIE
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Calypso - super wieścia. Emilka wcale nie jakaś mocno mała. Mój Maks kilka dni starszy a waży 3200, a to przecież chłopak.

Ja po badaniu stanu wód - są czyściutkie. Badanie jest do przyjęcia, ale zrobione przez doświadczonego lekarza.Trwało to ze 30 sekund. Ale lekarz w pewnym momencie powiedział, że nie wie czy wyjdzie to badanie u mnie bo mam cieniutką szyjkę(cokolwiek to znaczy). Moja koleżanka po takim badaniu dostała skurczy, więc może i u mnie coś się ruszy.
    -- ,
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    dżasti: Moja koleżanka po takim badaniu dostała skurczy, więc może i u mnie coś się ruszy.

kciuki zaciskam :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Uu :) to czekamy Dzastus :*
    A czeku riddance ma cc miesiac przed terminem ?
    -- [/url]
  7.  permalink
    amnioskopia przyjemna nie jest, ale właśnie jak dobierze się odpowiedni amnioskop widziałam po pacjentkach że badanie jest do przeżycia:) No i rzeczywiście do tego badania potrzebny jest delikatny lekarz.

Dzielna jesteś dżasti:))

niech się tam rozkręca akcja
    :bigsmile:
    -- [/url[/url]
  8.  permalink
    hej dziewczyny tyle mnie nie bylo a widze że lista sie posypała gratuluje rozpakowanym ciekawe czy ja faktycznie 13 czy ciut wczesniej sie rozpakuje
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Asiunia - bo roddance z bliźniakami. To zawsze wcześniej robią cc.
    -- ,
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    dżasti: To zawsze wcześniej robią cc.
    Nie zawsze, zależy od stanu dzieci i mamy. Moja koleżanka urodziła tydzień temu w 39tc bliźniaki. Anyway trzymam kciuki :)
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    A no tak przeczytałam to szybciej ale nie skojarzylam :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    doti_p: Nie zawsze, zależy od stanu dzieci i mamy. Moja koleżanka urodziła tydzień temu w 39tc bliźniaki. Anyway trzymam kciuki :)

ale w wiekszosci przypadków.36tc to juz ciąża donoszonaprzy bliźniaczej.
    lekarze boją się ryzyka i powikłań i wolą rozwiązywać ciążę szybciej
    --
    •  
      CommentAuthordoti_p
     permalink
    Wiem o tym, ale nie słyszałam dotąd, żeby mimo donoszenia w 36tc chcieli rozwiązywać już wtedy. Większość moich koleżanek bliźniaczych miała umówione cc na 37/38tc skończony, ja zresztą też, tylko nie dotrzymałam :) No chyba, że dzieciom jest bardzo już ciasno, albo mają np. już łożyska 3 stopnia, albo ciążą jednoowodniowa, kiedy zachodzi ryzyko że sobie nawzajem krzywdę zrobią.
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    kciukaski za nastepne Panie z listy :wink: dobrej nocki :winkkiss: kwiatki skonczone ,ledwo zyje ,do juterka :grouphug:
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.