Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeJul 13th 2013
     permalink
    Manga,super,ciekawe czy juz po :-)
    Nana nera najlepszego :-)
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    The_Fragile: Na moje usprawiedliwienie nie mam nawet znieczulenia, bo nie miałam jeszcze - to chyba hormony tak namieszały :shamed::shocked:

ja też znieczulenia nie miałam - podali mi jedynie dolargan, bo miałam parte a rozwarcie było tylko na 4cm, także troszkę ulgi to dało. Ale akurat wtedy to dyskutowałam z położną. W tych najgorszych bólach byłam taka kochliwa ;)

nana81: Tak pozytywnie Wam zazdroszczę...

Oj współczuję... Mnie za to Narzeczony się nie udał :/

Żabka221: Katka a jeśli mogę wiedzieć to gdzie rodziłaś? Bo o ile dobrze pamiętam to ty z Gw jesteś ;)

Żabciu, rodziłam w GW i bardzo tego żałuję. Nigdy więcej. To był koszmar!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Mangaa, no mam nadzieję, że już po jesteś!!! :))))

Wiecie jak mi głupio było jak na obchodzie przychodziła i położna i lekarka, którym wyznawałam miłość? :DDD Ale tłumaczę sobie, że nie takie rzeczy widziały.

kachaw: to jak z alkoholem jednym włącza się agresor a inni wszystkich kochają, ty z tych pozytywnych

Masz rację, kiedyś przed operacją jak dostałam głupiego jasia to zaczęłam się śmiać, nie mogli mnie uspokoić, ja coraz bardziej się nakręcałam, spadłam im z łóżka ze śmiechu. Anestezjolog przyznał, że taka reakcja jest bardzo rzadka :bigsmile::devil:
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Mangaa, sutki masuj!!! Najlepszy sposób na zwiększenie skurczy. Zlap sutki miedzy kciuk a wskazujący i takim ruchem dojącym do przodu. Możesz poprosić polozna,zeby Ci pokazala dokładnie.
  1.  permalink
    Manguś Montenia ma rację ja tak robiłam podczas porodu i poszło błyskawicznie:)TRZYMAM KCIUKI:*
    -- ,
  2.  permalink
    Ja jak rodzilam to glownie kochalam rurki od lozka, mojego tez sciskalam za reke jak byl. Do poloznych wolalam "dajcie mi znieczulenie, cokolwiek!!!", z mama tez mam lichy kontakt niestety :( Troche chodzilam i opieralam sie o lozko przy skurczach, chodzac na korytarzu brakowalo mi rurek przy scianie bo jak skurczu dostalam to nie mialam sie czego zlapac :(
    Pani z lozka obok darla sie niemilosiernie "k..... nie wytrzymam, wyjmijcie go....!!!!" :devil:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Ale emocje! Mangus powodzenia, trzymam mocno kciuki.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    montenia: sutki masuj!!! Najlepszy sposób na zwiększenie skurczy

Potwierdzam również - mnie po tym złapały tak mocne, że aż rozwarcie poleciało...
    --
  3.  permalink
    Manga trzymam mocno kciuki żeby szybko poszło:bigsmile:A co do bóli ja miałam krzyżowe razem z tymi brzusznymi masakra.Gdy skurcz brzucha jak i ból był maksymalny przechodziło wszystko na kręgosłup...całą ciążę miałam przeczucie że będę miała takie bóle i się sprawdziło a nastawienie psychiczne niestety nie pomogło
    Nera skonsultuj się z lekarzem prowadzącym i pokaż mu to ktg,oszczędzaj się kochana
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Wow, Manga rodzi :smile: no to super, powodzenia :smile:
    Ładna data, uwielbiam 13 :smile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Mangaa kciuki mocno trzymam !!
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorSony85
     permalink
    Ale emocje. Mam nadzieje że teraz juz gładko pójdzie i manga zostanie dziś mamusią ;)

Dziewczyny ja mam pytanie odnośnie liczenia tych ruchów dziecka w brzuchu. Czy te liczenie powinno sie zacząć dopiero od III trymestru dlatego że wczesniej moga być jakieś nieprawidłowości którymi nie nalezy sie przejmować?
    Wytłumaczy mi któras jak to sie dokładnie liczy? Jesli maluch np w ciągu 5 minut kopnie mnie powiedzmy 7 razy to mam to policzyć jako jeden ruch dziecka czy już siedem?
    Moja mała od wczoraj od popołudnia prawie sie nierusza i zaczynam panikować. Chwile leciutko pokopała jak sie kładłam spać koło 23, a od rana dzis też nic jeszcze nie czułam ;(
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Sony zjedz Kochana coś slodkiego i się położ :)
    W 22 tc Niunia jeszcze może się tak schować i kopać gdzieś w plecy :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorSony85
    • CommentTimeJul 13th 2013 zmieniony
     permalink
    Próbowałam już ze słodkim i nic ;( Wcześniej nawet jak kopała do wewnątrz to też czułam, słabiej ale jednak ;(
    Jak posiedze dłużej porzed komputerem to zawsze sie chyba juz denerwowała i po jakim czasie zaczynała sie upominać o więcej miejsca. Spróbuje czy teraz to zadziała.
    --
  4.  permalink
    Sony mi w tym czase tez sie tak zdawalo, dzidzius malutki jeszcze, moze sie gdzies schowal :) Ale jak masz martwic to pojedz sobie na ktg :) Nigdy nie zaszkodzi. Powiem szczerze ze mnie nikt nie wspomnial o liczeniu ruchow i jakos nie liczylam, czulam go tak czasem sie rusza i uwazalam, ze jest oki. Dopiero pod koniec ciazy baczniej sie temu przygladalam...
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Katka- współczuje, ja się zastanawiałam czy tam nie jechać ale widzę że dobrze zrobiłam :)
    --
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    Mangaa :thumbup::thumbup::thumbup::thumbup::thumbup::thumbup:
    witam i życzę udanej soboty.Czuje się do bani,mam mega ucisk na szyjke i ciągnie do dołu ale tak łatwo sie nie dam :tooth: czas skończyć wić gniazdko dla maluszka :wink: Nie wiem czemu ale suwaczek pokazuje 34 tydzien a ja jestem juz 35 ,nawet moja Pola wg USG odpowiada 35,2 dniu ciąży :cheer: a zatem juz bliżej niż dalej :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorTEORKA
     permalink
    Sony liczy się ruchy dopiero od 28 tc bo od tego czasu dziecko powinno byc aktywne codziennie. Aczkolwiek ja rzadko kiedy byłam w stanie dziesięć ruchów zaobserwować bo Nina leniem w brzuchu była i jest nim do dzisiaj :devil:
    Natomast na etapie, na którym jesteś może się jeszcze zdarzać, że są przerwy w ruchach dziecka. U mnie bywało i cztery dni bez ani jednego kopniaka ani smyrnięcia. Lekarz mi mówił, że na takim etapie to się zdarza, zwłaszcza przy łożysku z przodu umiejscowionym.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Tak jak Teo napisała - od 28tyg należy liczyć. Z Krasnalem nawet po 28 tyg czasem nie czułam nic cały dzień, nazywałam to dniem leniuszka. A w tej ciąży czuję kopniaki non-stop. Zależy od temperamentu dziecka, umiejscowienia łożyska.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    sony nie martw się u mnie jeszcze kilka tyg temu bywało, że cały dzień nie czułam ruchów, dopiero wieczorem, w nocy i nad ranem niunia staje się bardziej aktywna, mi zawsze lekarz powtarzał, że jak mnie coś martwi, a nie mogę podejść do niego to mam jechać na IP
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    TEORKA: Lekarz mi mówił, że na takim etapie to się zdarza, zwłaszcza przy łożysku z przodu umiejscowionym.

Teo, z Ninką miałaś z przodu? Ja z Krasnalem tak samo :) A teraz mam na tylnej ścianie i kopniaki są takie, że mi się gwiazdy pokazują :DDD Nigdy tego nie rozumiałam, bo wydawało mi się, że jak jest na przodzie to powinno się czuć bardziej, a na tylnej mniej, a jest na odwrót...
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Nera ja tez mam ciagniecie do dolu i uczucie rozpierania,w ciagu miesiaca pomimo lezenia z opuszka palca mam rozwarcie na palec i to duzy palec duzego lekarza :-) dlatego prawie cale dnie leze,bo chyba by mnie szybciej rozwarlo.
    Wczoraj pytalam co na moim etapie robi luteina dopochwowa, bo mam 2 x1 ,ale nie widzialam zadnej odp, moze teraz ktos doczyta i odp? :-). Bo gina zapomnialam zapytac

O sex tez nie zapytalam,ale domyslam sie ,ze orgazm nie wskazany? :shamed:

Treść doklejona: 13.07.13 10:26
    Ja mam lozysko z przodu a czujeod konca 16 tyg, raczej regularnie, wiec tez roznie bywa
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Myślałam że trafię rano na wspaniałe wieści od Mangi a tu cisza jeszcze
    pewnie akcja się toczy albo własnie skończyła się toczyć :bigsmile:
    czekam na wieści i jeśli sa jeszcze potrzebne to ściskam kciuki :bigsmile:

<span style="font-size:11px;color#333;">Treść doklejona: 13.07.13 10:30</span>
    bonim: Wczoraj pytalam co na moim etapie robi luteina dopochwowa, bo mam 2 x1 ,ale nie widzialam zadnej odp, moze teraz ktos doczyta i odp? :-). Bo gina zapomnialam zapytac

o właśnie zapomniałam odpowiedzieć a widziałam pytanie.ja przy rozwarciu własnie też miałam luteine.nie wiem,strzelałam że może wpływa na rozwieranie,tzn na zatrzymanie rozwierania.Własnie dziewczynom z rozwarciem podawali
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Dziewczyny, wczoraj późnym wieczorkiem Tejshuni odeszły wody. Pojechała do szpitala. Miała mieć w poniedziałek cc, więc pewnie nie czekali z cesarką. Choć nie mam żadnych więcej wiadomości.
    Teshuniu - trzymamy kciuki!!!!!!
    Pewnie już tulisz Kubusia!!!!!
    -- ,
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    dżasti: wczoraj późnym wieczorkiem Tejshuni odeszły wody.

O jaaaa, czyli wcześniej i naturalnie się zaczęło? Trzymam kciuki, żeby pięknie poszło!
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Tejsha no to trzymam kciuki
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    dżasti: wczoraj późnym wieczorkiem Tejshuni odeszły wody.

o jaaaa,to może właśnie ją tną albo juz jest po :bigsmile:
    wspaniale,czekamy na wieści :crazy:
    --
  5.  permalink
    O proszę to dziś az dwoje dzieciaczków poznamy :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Dziewczyny na jakiej wysokości czujecie ruchy malca?
    Powyżej pępka? Poniżej? Ja czuję je czasami tak nisko, mam wrażenie że w samych pachwinanch, czyli dalej siedzi w pozycji stópkowej chyba. Kurcze, mam wrażenie że może stamtąd wyskoczyć, żeby to maleństwo dało się przegonić, łobuz jeden...
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Dlatego u mnie tną ok 10dni przed terminem żeby nie było ryzyka nieplanowanego porodu :tongue:
    --
    •  
      CommentAuthorgirlorboy
     permalink
    ah kurcze ale duzo tu napisalyscie gdy smacznie spalam :D Dziendobry wszystkim :D
    Juz sie balam , ze nie zdarze trzymac za nikogo kciuki i ze bede musiala napisac jedynie gratulacje :D
    ALE.... TRZYMAM KCIUKI ZA MANGE ORAZ TEJSHE , oby wszystko poszlo zgodnie z planem.

Tymczasem rowniez sie zegnam, bo jade na basen troche sie poopalac, zeby nie wygladac jak trup, a to juz prawie srodek lata :shocked:

buziaki milego dnia !
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    dzieki us
    tejshunia kciukamy :)
    mk ja mialam mloda nisko,podpierałam sie na łokciach z dupą w gorze ;p i co zrobiłam? ze z łowki przekrecila sie na stupki hehe a teraz to w poprzek lezy bo na dole mam pusto,a podobno to co zrobilam to dziala na odwrocenie sie glowką w dól,u mnie było na odwrót, ale dalej bede próbowała zeby fiknęła
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Hej kochane, alez tu sie dzieje.
    Mangus, trzymam kciuki.
    Tejshunia, jestem z Tobą.
    Moja Berenika to mały cycaty wampir. Non stop by wisiała przy cycu, a ze ja to uwielbiam to non stop mam ją na cycuniu:-) Teraz wlasnie sie najadła i spi. A ja raczę sie kisielkiem, po 3 dobach niejedzenie to przysmak nie z tej ziemi.
    Trzymajcie sie cieplutko kochane.
    Mam nadzieje ze dziewuszki juz tulą swoich berbeci:-)
    --
    • CommentAuthoranutka99
     permalink
    Maanga i tejsha trzymam za was mocno kciuki pewnie juz tulicie malenstwa:surprised:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    migotynka: A ja raczę sie kisielkiem, po 3 dobach niejedzenie to przysmak nie z tej ziemi.

Migo, a kiedy Cię wypuszczają?
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Migotko super,ja tez to kocham,mam nadzieje,ze bede miala kolejnego cycozwiska
    •  
      CommentAuthorZebra82
     permalink
    Trzymam kciuki za wszystkie rodzące!!!

Bonim, ja miałam Luteinę od 5 miesiąca, na skracanie się i zmiękczanie szyjki, później zmieniona na Duphaston. Ogólnie w ciąży jest na podtrzymanie, np. zmniejsza skurcze macicy.
    -- ;
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Kciuki za tejshę, ale niespodziewana akcja!
    ja tez biote luteine od 2 tygodni na skracanie szyjki i na skurcze.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Ja bralam od poczatku,na pdtrzymanie,ale nie sadzilam,ze cos daje na szyjke, moja szyjka ma 32 mm ale rozwarcie na duzy meski palec, na szczesciezenetrzna czesc,wewnatrz trzyma. Oby dac rade do konca,naprawde duzo leze bo boje sie wyladowac w szpitalu jak nera
    •  
      CommentAuthorNera86
     permalink
    bonim: Nera ja tez mam ciagniecie do dolu i uczucie rozpierania,w ciagu miesiaca pomimo lezenia z opuszka palca mam rozwarcie na palec i to duzy palec duzego lekarza :-) dlatego prawie cale dnie leze,bo chyba by mnie szybciej rozwarlo.
    Wczoraj pytalam co na moim etapie robi luteina dopochwowa, bo mam 2 x1 ,ale nie widzialam zadnej odp, moze teraz ktos doczyta i odp? :-). Bo gina zapomnialam zapytac

O sex tez nie zapytalam,ale domyslam sie ,ze orgazm nie wskazany? :shamed:

ja nie uprawiam sexu od 6 miesiecy ,kategorycznie lekarze zabronili. A co do rozwierania:mialam duze dawki lekow ,nic nie robilam ,leżalam( w szpitalu) , a w ciagu 5 dni szyjka z 4,8cm zrobila sie na 2cm ,a 9lipca juz część czopu odeszła .U mnie to definitywna wina macicy,a czwartego dziecka lekarze nie polecają .Odstawili mi leki bo musieli ze wzgledu na serduszko (a i tak za wiele rezultatu nie dawały)i teraz poprostu czekam na finał. Oczywiście mam nie szalec,oszczedzac sie (żadna nowosc bo ja od grudnia w domu wiecznie :angry: ) ,pojawiać się na zapisy ktg 2 x w tyg i zgłosic sie do szpitala gdy :zejdzie mi czop z krwia, odejdą wody, będe miała regularne skurcze co 10min, lub tez zastrzeżenia do ruchów malej co mam bardzo ułatwione gdyż ona jest bardzo "żywiołowym płodem" i brak miejsca jej nie straszny (ciesze sie z tego bo nie musze siedziec jak na szpilkach i czekac na puk puk) Oby jeszcze dwa tygodnie a pożniej niech sie dzieje co chce :thumbup:

Tejsha -kciukaski zaciskam:hugging:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Tejshunia kciuki :*
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Zycze Ci zebys wytrzymala te dwa tyg. Moja tez zywiolowa :-) caly brzuchmi wlasnie skacze :-)
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    katka ja też bardzo nie chciałam rodzić w GW - leżalam tam na patologii i wspominam koszmarnie (zero informacji, pacjenta mają za debila i jeszcze takie historie z porodowki i wyciskaniu dzieci na siłę, często w 28 tc! Dzieci potem niepełnosprawne, a przy mnie odeszły dziewczynie wody w 35 tc, a że to niedziela była to lekarzowi się nie chiało odbierać porodu, więc dał fenoterol w kroplówce na noc po to by rano następny podal oksy na wywolanie porodu - ta pani mogła oczywiście opuścić szpital, jeśli jej się nie podoba na własne żadanie;) No koszmar normalnie. Na szczęście Kuby tam nie rodzilam i mam nadzieję, że Dominika też nie będę.

migotynka a dlaczego nie dawali Ci jeść przez 3 dni? Kurcze co szpital to inne akcje z tą cesarką. Ja swoją wspominam nawet miło. Tzn. nic nie bolalo w trakcie, szybciutko Kubę wyciągnęli. Pierwsze wstawanie bylo straszne, ale ono trwa może 3 minuty, potem już rozchodzilam i tylko paracetamol bralam i śmigałam z Kubą normalnie i jadlam też normalnie juz następnego dnia (miałam cc wieczorem). Mnie właśnie 100 razy bardziej sn przeraża niż cc. Co gorsza mój gin twierdzi, że blizne mam grubą (13 mm) więc prawdopodobnie będę mogla rodzić sn! Musze mu to jakoś z glowy wybić;)

I po 5ciu dobach dopiero do domu? My szliśmy w 3.

Frag ja też Dominika czuje teraz zdecydowanie mocniej i częściej (łożysko w obu ciążach na tylnej ścianie), już myślałam, że rośnie mi jeszcze bardziej żywiołowy chłopczyk, ale może to "zasługa" kolejnej ciąży po prostu?;)

Trzymam mocno kciuki za rodzące:thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    Fragus, ordynator czyli moj gin mówil, ze moze jutro ewentualnie w poniedzialek, po pelnych 5 dobach.
    --
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    U nas w szpitalu 2 dni się nic nie je. PIerwszego dnia po cc nawet pić nie wolno, na drugi dzień wodę a trzeciego dnia już można jeśc lekkostrawne rzeczy. Ja miałam cc na wieczór (a kolację normalnie jadłam, bo cesarka nagła) i w sumie nie jadłam tylko jeden dzień. Wodę mogłam od południa następnego dnia. Ale jakoś głodu nie czułam.
    Hanny - a jak odchodziło Ci znieczulenie to Cię nie bolało?
    -- ,
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Ale naprawdę gorący ten lipiec :) dzieje się!!! poród za porodem :) emocje nieziemskie!
    manguś kciuki zaciśnięte [resztę napisałam u Ciebie] :*
    Tejsha Ty już pewnie po :) czekamy na wieści :D

Sony, ja odczuwam Małą przeważnie wieczorem, od dwóch dni zauwazyłam większą aktywność też z rana, ale bardzo delikatne rano ruchy są, wieczorem silniejsze. Moja ginka mówiła mi, że ruchy liczy się od III trymestru i wtedy powinna być juz jakaś regularność. Teraz może być różnie, jeden dzień aktywny, inny zupełnie bez ruchów.
    Chociaż jak mija juz dzień i ja nie poczuję chociazby jednego puknięcia, to pojawia się lekki stres. Wtedy kładę się na boku, zawijam wokół rogala i czekam :) i zawsze jakieś puknięcie poczuję.

Mk28 ja odczuwam bardzo nisko Małą, w samiutenkim dole podbrzusza, zdecydowanie poniżej pępka. No ale ja mam mniej tygodni ciąży od Ciebie i moja macica na innej wysokości jest, chociaż myślę, ze te kuksańce w żebro czy pod żebro to sie odczuwa zdecydowanie, zdecydowanie później.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Migotynka, a czemu nic ni jadlas 3 dni??? :shocked: Ja po obu cesarkach jadlam normalnie (po ok.12h,bo rodziłam na wieczor,ale jakies 2h po cc pilam już normalnie wode).
    •  
      CommentAuthormigotynka
     permalink
    W srode nie jadlam juz sniadania bo mialam próbe oct no ale wyszlo cc. Po cc wypilam kawe lekkà, znaczy tak ok 22. W czwartek nie jadlam nic tylko moglam pić, w piątek dostalam rano kleik, na obiad kleik a na kolacje moj mąż kupil mi kisiel i suchary. Na to tyllko dostalam pozwolenie. I tak zaliczylam wzdęcie więc to nawet lepiej ze nic nie jadlam bo i tak bylo kiepsko. Dzisiaj rano dostalam juz zupe mleczna no i teraz zjadlam normalny obiad. Tutaj tak to wygląda.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    To wyglodniala bylas :-)
    Ciekawe jak manga i tejsha
    •  
      CommentAuthordżasti
     permalink
    Śpieszę z nowiną od Tejshuni:
    Ma już przy sobie swoje szczęście. O 2.05 urodził się Kubuś. Waży 3450 i mierzy 57 cm. O 23.30 odeszły jej wody, o 1.30 miała rozwarcie na 7 palców i mega skurcze. Szybko zrobili cc.
    Oluś kochana wielkie gratulacje !!!!!!! :clap::clap::flowers::grouphug:
    -- ,
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.