Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
W poprzedniej ciąży w 30 tyg prałam/prasowałam i zgodnie z tym, co nam w szpitalu i na szkole rodzenia mówiono - ciuszki "przesiąkały" domem i kolonizowały bakterie domowe i zwierzakowe ;)
Mogłabyś rozwinąć temat? Proszę :D Sama mam zwierza i zainteresowało mnie to, o czym piszesz.
Czy ja dobrze rozumiem, ze jak zwierz w domu, to lepiej wcześniej wyprać ubranka i rzeczy Malucha, aby przesiąkły domem, zwierzakiem, żeby nie były takie sterylne?
okazało się, że mała była owinięta pępowiną dwa razy wokół szyi i raz wokół ciała, na szczęście nikt nic nam nie powiedział, albo lekarz na IP nie widział podczas usg...
chociasz wczoraj wieczorem cos mnie dzgalo wyzej jakby mnie ktos nozem ataakowal , mialycie tak?
Osatnio po akcji z czopem jak na chwilewtane to mam odrazu skurcze idzie jak fala i trzyma pare sek.
o tak jak pisze Nana iedy macica się kurczy czujesz taka idącą falę i stopniowo od dołu do góry cały brzuch robi się twardy jak kamień na chwilę. Potem stopniowo odpuszcza i brzucho znów robi się miękki.
--
Kissku, tak, dokładnie tak. Tzn. ubranka można prać normalnie w 8 czy 9 miesiącu ale w szpitalach odchodzi się od sterylności. Chodzi o to, że jeśli przyniesiemy do szpitala sterylne ubranka to skolonizują się szpitalnymi bakteriami, które są o wiele groźniejsze. A tak na ubrankach są przede wszystkim nasze, domowe, niegroźne dla noworodka. I to te bakterie "obsiadają" dziecko przy kontakcie z ubrankami. Tak nam tłumaczyli w szpitalu i neonatolog na szkole rodzenia. Poza tym położna tuż przed tym jak Krasnal wyskoczył kazała mężowi włożyć pieluszki, którymi owijaliśmy Krasnala pod koszulę, żeby nasiąkły jego zapachem.
Brzmi to sensownie, ale przerażająco. Z tych powodów również chciałabym urodzić w domu
ośród różności główna atrakcją jest oczywiście glukoza 75g. Ginek wypisał na skierowaniu, że pierwsze pobranie na czczo i drugie po 2h. Myślałam, ze w tym teście są 3 kłucia: na czczo, po 1h i po 2h. Miała któraś tak jak ja mam zlecone?
położna mówiła, że domowy ma mnóstwo plusów
Tylko on nie ma za bardzo pojęcia, jak ciężko się do niego zakwalifikować
Chyba zaraz zadzwonie do gina i przyspiesze wizyte, z 3 .09 na ten tydz. Bo w szyjce mnie tez kluje,a te dzgania jakby nozem to az mi sie slabo robi.
Dorit, skoro zatyka to już sporawe skurcze masz
ja tez jak dziewczyny dwa ukłucia.nie pozwolili mi wyjsc ze szpitala na czas miedzy pobraniami,siedzialam sobie w poczekalni z ksiazką. Miała któraś tak jak ja mam zlecone? Nie, żebym płakała z tego powodu, ale mam pewien plan na przetrwanie tych 2h bezczynności
nie pozwolili mi wyjsc ze szpitala na czas miedzy pobraniami,siedzialam sobie w poczekalni z ksiazką
tak, ale b rzadko są
dziś pójdę kupić herbatę z liści malin i zaczynamy pić :)
pytanie do mam- czy w 1 fazie porodu w szpitalu moglyscie zostac w majtkach, legginsach jakis? do skakania na pilce itp.
Dorit- "panuję" rozpocząć akcję porodową od przyszłego poniedziałku-
a co robilas lub Tobie robili?jakis masaz szyjki? Powodzenia! ,wczoraj nacierpialam się ale bylo warto