Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorDorit
    • CommentTimeAug 25th 2013
     permalink
    Markos- trzymam kciuki za Ciebie i siebie.:)
    Dobrej nocy.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeAug 26th 2013
     permalink
    Witam o poranku
    Super poród nera,az dziw bierze z tym ktg, moze popsute bylo? :-) dzielnie sie spisalas. Tez bym nie chciala nacinania,tylko jak? Z tak sie skóra naciągnie?

Treść doklejona: 26.08.13 05:55
    Aha,zapomnialam zapytac, po tej luteinie dowcipnej mam coraz wieksze podraznienie :/ szczypie swedzi,a nawet skóra pęka, to pekanie to od lutki?
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Karolinka, gratuluję!!! Strasznie szybko :D

A ja mam stracha przed jutrzejszą wizytą na usg. Wszyscy co mnie widzą, to mówią, że brzuch mi się obniżył, wkurza mnie to niemiłosiernie, bo do cholery to dopiero 30 tyd. Poza tym nie czuję, żeby się obniżył, bo ani lepiej mi się nie oddycha, ani nie jest lżej (tak jak było z Krasnalem jak brzuch poleciał w dół). A tak mnie wszyscy dobijają... Mam nadzieję, że to po prostu inne ułożenie Ptysia i dlatego tak brzuch wygląda.
    --
  1.  permalink
    Frag najlepiej sama sobie zrób zdjęcie, porównaj z ostatnim i bedziesz wiedzieć :smile:
    Ja od początku mam bardzo nisko brzuch ale też Hania własnie zupełnie inaczej ułozona niż Franek stad to wrażenie :smile: Tak więc głowa do góry i niepotrzebnie się nie martw :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorHecate26
     permalink
    Karolinko wooooooow GRATULACJE kochana!!!
    ale sie uwinełas jestem pelna podziwu dla Ciebie, odpoczywaj i ciesz się maleństwem.

Mi znów sie dłuży bo zaczęłam oczekiwać studniówki( jeszcze 10 dni ).
    --
    :bigsmile:
    -- http://28dni.pl/pictures/2049868.jpg
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Night, robiłam i na zdjęciach też widać... Dlatego mam nadzieję, że to tylko zmiana pozycji dzidziola :(
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Frag nie ma co się martwić, może być, że Ptysiu się przekrecil trochę :)
    Mi za to się lepiej oddycha babcia i mama mówiły, że jest chyba niżej brzuch a mamy brat i bratowa, że no way i na bank urodze w październiku.....:/ tak mnie to denerwuje..
    Bonimku nam na SR polecali masaże krocza olejkiem migdałowym i ja widzę różnicę, ale czy uniknę nacięcia to się okaże...
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Karolinko gratulacje ogromne!piękny poród miałaś :bigsmile: marzenie
    Nera no to całe szczęście że byłaś na oddziale hehehe :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
    • CommentTimeAug 26th 2013 zmieniony
     permalink
    Karolinko gratuluję !!! :) Pozazdrościć takiego szybkiego porodu.
    --
    •  
      CommentAuthorSony85
     permalink
    Gratuluję noworozpakowanym ;) Oj jak bym chciała taki szybki poród.
    Ja jutro na badanie pomykam, pierwszy raz z mężem. Zobaczymy co z tym moim łożyskiem...czy sie podniosło. Mam nadzieje na ładne zdjęcie buziolka od mojej kruszynki ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Markos i Dorit a jak u Was nocki Mamuśki ?
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Karolinko, gratuluję!!! Zrobiłaś sobie najpiękniejszy prezent urodzinowy :bigsmile:
    Mój M dostał podobny niespełna dwa lata temu :wink: Niesamowite wspomnienia :wink:

Nera, cieszę się, że po stresującej i trudnej ciąży dostałas nagrodę w postaci niemal bezstresowego porodu :wink:

The_Fragile: Wszyscy co mnie widzą, to mówią, że brzuch mi się obniżył, wkurza mnie to niemiłosiernie, bo do cholery to dopiero 30 tyd. Poza tym nie czuję, żeby się obniżył, bo ani lepiej mi się nie oddycha, ani nie jest lżej (tak jak było z Krasnalem jak brzuch poleciał w dół). A tak mnie wszyscy dobijają... Mam nadzieję, że to po prostu inne ułożenie Ptysia i dlatego tak brzuch wygląda.

Frag, spokój! :cool: Czujesz, że coś jest nie tak? Masz skurcze? O której wizyta?
    Mój brzuch podobno tez był niżej po wtorkowej akcji. Nikt nic nie mówił, bo nie chcieli mnie stresować :shocked: Po kilku dniach leżakowania podniósł się podobno, zatem to możliwe. Poza tym poczułam się lepiej. Sama niczego nie zauważyłam.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    nana81: Frag, spokój! :cool: Czujesz, że coś jest nie tak? Masz skurcze? O której wizyta?

Nie, skurczy nie ma, czuję się ok, tylko brzuch jakby do dołu ciągnie, jakby grawitacja mi go przyciągała. Rano jutro usg, a w środę ginka...
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Asiula olejek migdalowy do ciasta haha czy jaki?
    Frag a jaką pozycje mial ostatnio ptys?
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Bonim, miałam dokładnie takie same objawy, nawet pisałam o tym pękaniu tu na forum. Okazało się że to porządna infekcja była, świądu nie czułam, wszystko było blisko przy szyjce, jak babka mi to pokazała to byłam w szoku.
    Co do braku skurczów na ktg u Nery - miałam to samo, mało nie urodziłam na łóżku bo położona stwierdziła że nic się nie dzieje. Jak w końcu wezwali lekarza moja mała już wystawiała główkę.
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    The_Fragile: Nie, skurczy nie ma, czuję się ok, tylko brzuch jakby do dołu ciągnie, jakby grawitacja mi go przyciągała. Rano jutro usg, a w środę ginka...

A możesz się położyć? Spróbuj zorganizować opiekę Krasnalowi i wskakuj do wyrka. To chyba najlepsze, co możesz zrobić w tej sytuacji. Odpoczniesz, podejrzewam, że nie będzie ciągnęło i uspokoisz się dzięki temu.
    Mnie też to ciążenie dopada. Przy wstawaniu kilka razy aż mnie wpół zgięło, bo aż do granicy bólu. Nawet ciężko powiedzieć co to za ból i co bolało tak na dobrą sprawę. Też się wystraszyłam. Jednak odpoczywam i jest cisza, to najważniejsze.
    Odpocznij.
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Bonim taki naturalny 100%. Ja kupiłam w mydlarni :)
    Poszukalam w necie masażu i masuje 2 razy dziennie :)
    Ale u Ciebie póki co trzeba czekać...
    Bo przy skurczach taki masaż jest niewskazany, więc musisz poczekać i popytać gina :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    WItajcie, nocka przespana, troche budze sie rozczarowana ze nic...ale nie martwie sie jakos szczegolnie
    pobolewanie jak na @ mam zawsze wieczorem i po nocy, potem sie rozluzniam
    "gniazdowanie: na calego, myję futryny, prasuje, sprzatam, ciasto itp,
    Asiula-masaz krocza zaniedbalam, ostatnio Twoje wpisy mi caly czas przypominaja:)olejkiem migdalowym tez of kors
    dobry ponoc tez sezamowy do tego, odpkad przestalam brac lutce wszystkie infekcje sie wygoily, uf
    Frag- odpoczynek najlepszy, a to opuszczenie to moze miesnie juz nie trzymaja ciezary malucha i taka fizjologia u Ciebie..troche zwolnisz tempo i bedzie gut
    Nana-dobrze ze organizujesz sobie tez lezakowanie, kiedy jak nie teraz no nie?
    markos82: Doritprobowalam cos tam dzialac, ale bez przekonania - weszlam na 6 pietro, opralam w rekach nad wanna 4 pary swoich butow. Sutki masowane,sa 2 razy dziennie przy nakladaniu maltanu.

To wcale nie takie nic..dzis idziesz na IP? ja w srode jak nic sie nie ruszy.Trzymam kciuki
    Basita- torba spakowana? ja z tych co na ostatnia chwile zawsze ale teraz wyjatkowo w 32tygjuz bylam w pogotowiu.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Asiula to musze zakupic ale gdzies za 2 tyg smarowac
    Mk a to nie od luteiny? Juz pare razy tak mialam,qrde no.
    Frag ja takie ciagniecia mialam od czerwca,skracala i rozwierala mi sie szyjka. Lezenie pomaga w 100 % i luteina. Wczoraj troche polazilam i dzis znow lekko mnie napiera. Dzis leze.
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Dorit: "gniazdowanie: na calego, myję futryny, prasuje, sprzatam, ciasto itp,

A to cenne wbrew pozorom :wink: Paweł urodził się po 5 dniach od zdjęcia szwu i zdążyłam posprzątać wszystkie ciemne kąty po okresie zagrożonej ciąży. Z Emi wzięło od razu i z zaskoczenia. Nawet podłóg porządnie zmyć nie zdążyłam :devil::cool: Wróciliśmy od gina po zdjęciu krażka i zaraz znów jechaliśmy. M cały czas z nami w szpitalu i jeszcze do tego w rodzinie było spore zamieszanie (teściowie mieli jubileusz - ogromna uroczystość się zrobiła). Wróciliśmy do lekko ogarniętego domu i trzeba było jakoś ze wszystkim sobie radzić. Brakowało atmosfery święta. U Was Dorit, czuć ją z Twoich wpisów :wink:
    --
    •  
      CommentAuthoragi500wtn
     permalink
    Dziewczyny, jak się czyta takie opisy szybkich porodów to aż strach przed tym mija :)

Ja również poproszę o dopisanie do listy. Mam termin na 29 stycznia :)
    --
  2.  permalink
    Kurcze a ja za ten masaż krocza jakoś się nie mogę zabrać :sad:
    Asia podrzuć linka gdzie znalazłać instruktaż :smile:
    Moze sie zmobilizuje i mowicie ze olejek migdałowy najlepszy..
    Hmm..

1. Markos82 24.08.2013 (chłopiec)
    2. Dorit 28.08.2013 (dziewczynka)
    3. Martaa0284 05.09.2013 (dziewczynka)
    4. Emi1212 7.09.2013 (chłopiec)
    5. Agosa 9.09.2013 (dziewczynka)

6. Basita 15.09.2013 (chłopiec)
    7. Asiula_6_9_91 22.09.2013 (chłopiec)
    8. Alicjatrzyna 26.09.2013 (chłopiec)
    9. nightingale_84 27.09.2013 (dziewczynka)
    10. salinos 29.09.2013 (dziewczynka)
    11. Moly123 30.09.2013 (dziewczynka)
    12. Aguncia 04.10.2013 (dziewczynka)
    13. Asiunia892 06.10.2013(chłopiec)
    14. Mk28dni 07.10.2013 (dziewczynka)
    15. _K_i_n_g_a_ 10.10.2013 (chłopiec)
    16. girlorboy 11.10.2013 (dziewczynka)
    17. Bonim 13.10.2013 (dziewczynka)
    18. karobella 24.10.2013(dziewczynka)
    19. Mazepka 29.10.2013 (chłopiec)
    20. kachaw 30.10.2013 (chłopiec)
    21. gingerka_ 02.11.2013 (chlopiec)
    22. KAROLKA8444 04.11.2013
    23. Lena32 05.11.2013 (dziewczynka)
    24. The_Fragile 07.11.2013 (chłopiec)
    25. dona79 09.11.2013 ( dziewczynka)
    26. Stokosia87 10.11.2013 (dziewczynka)
    26. macek 10.11.2013 (chłopiec)
    27. Sony85 13.11.2013 ( dziewczynka)
    28. Sheam 21.11.2013 (dziewczynka)
    29. OneKiss 23.11.2013(dziewczynka)
    30. Luba 27.11.2013 (dziewczynka)
    31. biedronka28 05.12.2013 (chłopiec)
    32.Lopeziątko 6.12.2013 ( chłopiec)
    33. Emi_787 08.12.2013 (chłopiec)
    34. Hanny 10.12.2013 (chłopiec)
    35. uś 12.12.2013 (dziewczynka)
    35. nana81 12.12.2013 (chłopiec)
    36. Hecate26 14.12.2013(chłopcy)
    36. Koalka 14.12.1013 (dziewczynka)
    37. subiektywna7 07.01.2014 (dziewczynka)
    38. _malgosia_ 27.01.2014
    39. agi500wtn 29.01
    40. Annie_86 01.02.2014
    41. cecylka25 02.02.2014
    42. Muriah 04.02.2014
    43. Poziomkauk 14.02.2014
    44. Loren 16.02.2014
    45. karolajnas 02.03.2014
    46. myszaasia 03.03.2014
    47. zanettt86 11.03.2014
    48. Volvic 12.03.2014
    49. ally 1381 20.03.2014
    50. GaggataB 22.03.2014
    51. Kami87 23.03.2014
    52. Gaja00 27.03.2014
    53. nulla 08.04.2014

Jupi!!!!! Pierwsza dziesiątka!! :bigsmile:
    -- // //
    • CommentAuthorkaamii
     permalink
    Witajcie, gratuluję rozpakowanym szczęśliwym mamusiom :)
    Czy mogę prosić o dopisanie mnie do listy z terminem 23.03.2014
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    www.mamazone.pl/tv/film,24679,masaz-krocza-przed-porodem.aspx

Ja uczyłam się tutaj :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    Witajcie dziewczyny :) mały w nocy się wiercił czyli po prostu stwierdził że trochę sobie odpocznie :)
    Bonimku ja też biorę luteinę i też mam podrażnione w cholere, i obstawiam że to od tego. w czwartek idę na wizytę to podpytam lekarza czy to od tego czy nie...
    Dziewczyny a któraś z Was pisała że samemu można ususzyć sobie herbatke z liści malin prawda czy tylko mi się wydaję? bo moja ciocia ma na ogrodzie maliny i zrobiłabym sobie naturalną :D
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Asiu to podpytaj,czy poza szczypaniem od czasu do czasu i swedzeniem moze pękac skóra, bo ja dopiero za tydz mam wizyte.
  3.  permalink
    Kami dopisałam cię do powyższej listy :smile:

Asia dzięki :*
    Zapoznam się dziś z tematem :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    Podpytam :)
    hmmmm torba do szpitala.... trzeba by się pomału wziąć za pakowanie heh ale jakoś mi nie śpieszno do tego :P
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Tak jak i mi :d
    Mam czas :p
    Mały wierci się szalenie więc porodu z tego póki co nie będzie :d
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAnnie_86
     permalink
    Nowe mamusie powoli nam przybywają :-).
    A ja wciąż zamykam 40-stkę, mam nadzieje, że niedługo uda mi się "wskoczyć" wyżej ;-).
    -- http://lb3m.lilypie.com/y2f6p1.png
  4.  permalink
    No ja dziś zamierzam sobie koszule poprasować i chyba torbe spakuje.
    Ale ostatnim razem leżala tak z 2 tygodnie.. wiec nie wiem czy jest sens już się w to bawić :wink:
    -- // //
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    nightingale_84: No ja dziś zamierzam sobie koszule poprasować

To znaczy, że kupiłaś :wink: Pochwal się swoimi zasobami. Ile sztuk planujesz zabrać do szpitala?
    --
  5.  permalink
    nana81: To znaczy, że kupiłaś Pochwal się swoimi zasobami. Ile sztuk planujesz zabrać do szpitala?

Tak, dziś przyszła i właśnie się suzy po praniu :smile:
    W końcu zdecydowałam się na tą Muzzy :smile:
    Wygląda uroczo, no tylko mam nadzieje ze sie zbyt szybko nie rozciagnie..
    No ja biorę 2 takie zwykłe koszule do karmienia i jedną, szcześliwa porodową, ta samą co miałam z Franiem :bigsmile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthoragi500wtn
     permalink
    Annie_86, jesteśmy jedna za drugą więc razem będziemy się piąć w górę ;)
    --
    •  
      CommentAuthorAnnie_86
     permalink
    agi500wtn: Annie_86, jesteśmy jedna za drugą więc razem będziemy się piąć w górę ;)

Małgosia, Ty, Cecylka i ja będziemy rodzić jedna po drugiej, albo wszystkie razem ;-)
    -- http://lb3m.lilypie.com/y2f6p1.png
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Witam się dziewczyny, jeśli chodzi o olej ze słodkich migdałów, to ja mam dużą buteleczką i smaruję nim brzuch i piersi, potem będzie do krocza (w pierwszej ciąży też smarowałam, naciągałam a i tak nie uniknęłam nacięcia- kwestia budowy widocznie) potem będzie służył małemu do kąpieli ja polecam tą stronkę, bo w mydlarniach jest drogo, no chyba że ktoś ma mydlarnie w mieście i porówna ceny
    ja kupiłam organiczny, jest lepszy niż rafinowany, ale droższy, oba będą super
    olej ze słodkich migdałów

dodam jeszcze że na tej stronie kupiłam sobie hydrolat z róży i jest lepszy niż nie jeden tonik do twarzy a naturalny, na moją twarz działa cudownie
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    A ten olej taki malutki? Ile trzeba by zakupic?
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Ja mam mała buteleczke stosuje z 2 tyg a bardzo mało ubyło :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Ooo a pozniej do pielegnacji niemowlaka sie nadaje, tzn po kąpieli?
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    bonim ja kupiłam organiczny jest droższy niż rafinowany za 115 ml zapłaciłam 36zł +przesyłka - smaruję się 2 tyg i ubyło ociupinkę
    Rafinowany 400ml kosztuje 36zł
    Jest bardzo wydajny, bo jest tłusty, ale super się wchłania, jak smaruję się wieczorem po kąpieli to rano mam jeszcze taką mięciutką skórę
    On super nadaje się na malucha, bo to olej który jest bardzo delikatny i najrzadziej uczula (wiadomo wszystko może uczulić) nadaje się do kąpieli dajesz trochę albo przed kąpielą do masażu i potem do kąpieli możesz dodać kapkę mydełka czy czegoś tam, jak wolisz.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    A z jakiej stronki zakupilas? Po kąpieli tez mozna wmasowac w dzidzie? A ma jakis zapach?
    •  
      CommentAuthoreliz21
     permalink
    Dziewczyny W SR babka mówiła, ze do masażu krocza równiez nadaje sie zwykła wazelina....najgorzej to chyba sie za to zabrac hehe....
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    Ja tez co do masowania nie moge sie przekonac... probowalam raz z Unimilem nawilzajacym kupionym na te wlasnie okazje, ale bylo to nieprzyjemne i chyba cos nie tak robilam, wiec po kilku sekundach stwierdzilam "A do cholery z tym masazem!" ale jak teraz pomysle o popekanym kroczu, ranie itd.... chyba sprobuje z tym filmikiem od Asi.

Kupilam żel porodowy Natalis, wiec licze, ze pomoże dziecku i mojemu łonu przy porodzie :)

Co do ruchów - sa dni kiedy Roza tak mnie ugniata mocno, jakby sie szarpała, wiec mam nadzieje, ze chce juz wyjsc. Jak poczeka 2 tyg to bedzie donoszona, wiec heja na zewnatrz! :)

Karolina... expresowy porod = marzenie! Fajnie jest wiedziec, ze to moze sie i nam przytrafic :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    nightingale_84: W końcu zdecydowałam się na tą Muzzy :smile:

Tę, którą linkowałaś?

Mnie masaż krocza niesmaczy...sama nie wiem czy to dobre słowo. Jakoś brak mi wiary w to, że nie pęknę tym razem :confused: Podejrzewam, że więcej niż wszystkie masaże pomogłaby zmiana pozycji przy porodzie :cool: Przyznam, że dajecie mi do myślenia i zaczynam rozważać tę ewentualność. Tylko znów trzeba zacząć ok 34 tc. Jak tu zacząć, kiedy każda gumka na brzuchu powoduje skurcz, to co dopiero takie gmeranie...:shocked: Macie jakieś doświadczenia?
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Dziewczyny ja używałam zwykłej oliwy z oliwek i sprawdziła się rewelacyjnie :thumbup:
    --
    •  
      CommentAuthormacek
     permalink
    Niestety dalej zostaję w szpitalu, szyjka w usg jednak krótka i w badaniu też nie za ciekawie to wygląda, rozwarcie na 1cm. Do tego zapisują się lekkie skurcze i chcą mnie mieć na oku :wink: Zalegam tu do poniedziałku i wtedy podejmą decyzję.
    --
    •  
      CommentAuthorBasita
     permalink
    Dorit a gdzie tam spakowana, kompletuje rzeczy:) część już leży i czeka na przejście do walizki. dzisiaj poprasowałam resztę co mi pozostało dla małego, plus bieżące prasowanie, obiad, odkurzanie, a i od rana położna i już ta godzina jest. Czekam teraz na męża z obiadem.

Zastanawiam się co mam zabrać dla Małego na wyjście ze szpitala. Nasza szkocka pogoda potrafi płatać figla i może być różnie, a na dodatek nasza podróż może być dość długa(autobus, prom), bądź krótsza(samolot).Myślałam nad śpiochami, plus do tego mam dresik z h&m, no wiadomo czapeczka, kapturek i kocyk. Mam kombinezonik polarowy, ale będzie na bank za duży...

Ja nie robię masażu krocza, jakoś nie jestem przekonana.
    -- Dziecko to niepowtarzalny dar.. dar życia.. wyjątkowy...
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Ja mam 50 ml olejku i też tyci ubyło :)
    Mnie to na początku też bolało a teraz naprawdę czuję różnice :)
    Także nie namawiam :p
    Też będę używać potem dla małego do masażu :)
    -- [/url]
  6.  permalink
    Nana tak dokładnie tą co linkowałam.

Ja tam mysle, że z dwojga "zlego" bezpieczniejsze chyba picie tych herbatek z liści malin niż masaż krocza.
    To raczej już konkretna stymulacja i predzej coś przyspieszy niż owa herbatka.
    Ja wlasnie nie wiem czy się za to zabierać bo kurcze to trzeba być bez jakiejkolwiek infekcji a jak mnie calą ciąże trapiły.. co jakiś czas coś mnie zaswędzi.. smaruję Clotrimazolum i nie wiem ale ten masaz chyba odpuszcze.
    Liczę że jak będę rodzić w pozycji wertykalnej to moze sie uda bez nacinania.
    -- // //
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Basita u nas kazali wziac jeśli to coś pomoże Ci na wyjście spiochy, pajac, czapka, skarpetki i kocyk cienki w razie co :)
    -- [/url]
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.