Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorAsiunia892
    • CommentTimeSep 3rd 2013
     permalink
    OneKiss: Asiunia a co się stało w pracy? Co z szefem? Ty pracujesz nadal?

nie Kissku już nie pracuje, ale walczę z szefem o zaległe pensje i złożenie dokumentów do ZUSu.... przez tego człowieka chyba osiwieję... :(
    --
  1.  permalink
    Nana hahaha, ja też zwykle ta herbatke z liści malin pije zimną :smile:
    Zaparzam, a potem zapominam i dopiero jak ją zauważę to też duszkiem wypijam :smile:
    U nas jak robie herbate na sniadanie to do końca dnia ją pije :confused:

Bananku sok z żurawiny co pije to taki 100% z apteki.
    Nie ma ani grama cukru, przez co jest piekielnie kwaśny!

Kissku no co ty, tak samej wody kilka szklanek na raz w zyciu bym nie wypiła.
    Ledwo jedna duszkiem daje rade!
    -- // //
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    uuuuuuuuuuuuu :/ to ja bez kłopotu wlewam w siebie szklanki wody. No ale ja to ćwiczyłam przed ciążą, przyjmując co weekend duże ilości płynów (ekhmmm.... co prawda wodą te płyny nie były, ale jakby nie patrzeć grdykę i zdolność przełykania mam wyrobione) :crazy: :tooth:

Asiunia to teraz rozumiem.
    Przykro, że musisz się z szefem użerać. Szkoda Twoich nerwów.
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    nana81: Chętnie wstał rano i wyruszył. Niestety z tatą, a może stety Przynajmniej mogę popłakać w zaciszu domu
    Ciekawe z jakimi wrażeniami wróci. Oby tylko słuchał, co pani do niego mówi.

o to najbardziej się boję
    że potem czegoś w domu nie zrobią albo nie przyniosą do szkoły czegoś...

Asiunia892: walczę z szefem o zaległe pensje i złożenie dokumentów do ZUSu.... przez tego człowieka chyba osiwieję... :(
    ja takiego samego palanta mam :confused: jak mam iść do zakładu coś załatwić to nerwa mam że wogóle muszę się na nich gapić i o coś prosić
    --
  2.  permalink
    kissku dziekuje Slonce za pamiec:)) ano niech sie dzieje!!! obecnie nie wiem jak synus wyglada wagowk- ostatnio wazyl 2300, ale to bylo 3 tyg temu, a kolejna wizyta w najblizsza sobote. pamietam, ze moja Karolinka wazyla w 28 tyg tyle co Twoja corcia i dobila do wagi 4315, ale w 42tyg.:wink:
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    nie wiem jak tacy ludzie mogą funkcjonowac na świecie... :(
    dziewczyny a jak to jest z tym czopem, jak któraś już doświadczona mogła by mi podpowiedzieć byłabym wdzięczna. Pytam o to bo od wczoraj mam hmmm takie wodniste upławy. taki śluz, że aż całe majtki miałam mokre i nie wiem co to ma być ;/
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Asiunia, czy to jest przeźroczyste lub lekko mętne, bez zapachu i bardzo śliskie? jeśli leci tego więcej kiedy leżysz to mogą być wody płodowe.
    Może to też być infekcja. I jedno i drugie znam z doświadczenia, o czopie się nie wypowiem.

Kissku - o tak długiej szyjce to jeszcze nie słyszałam :) super! jaki masz kolor tej wydzieliny na którą dostałaś Clotrimazolum? U mnie znowu coś się zaczyna delikatnie zażółcać.
    --
    •  
      CommentAuthorAnnie_86
     permalink
    Gratulacje dla rozpakowanych mamuś i dla nowych przyszłych mamusiek, które do nas dołączyły ostatnio!
    -- http://lb3m.lilypie.com/y2f6p1.png
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Ja również gratuluję świeżo rozpakowanym Mamusiom oraz nowym Mamusiom na liście :)
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Mk,ta wydzielina na zewnątrz to taka raczej biała, gesta i czasem rozciągliwa jest, ale nie wiem, co tam ginka wewnątrz wypatrzyła. Mówiła, że na jej oko zaczyna się coś dziać, więc od razu lepiej lek wprowadzić, żeby infekcja się nie rozszalała.
    --
    •  
      CommentAuthorHecate26
    • CommentTimeSep 3rd 2013 zmieniony
     permalink
    Ja już po wizycie. Maluszki zdrowe :) Mamy tylko problem z jednym łorzyskiem bo jest bardzo blisko ujścia macicy :( teraz celibat do końca ciąży. I mam na siebie bardzo uważać :(
    Jutro jadę odebrać wynik krzywej fuu aż mi się jeść nie chce a na słodkie patrzeć nie mogę.
    -- http://28dni.pl/pictures/2049868.jpg
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Asiunia892: dziewczyny a jak to jest z tym czopem, jak któraś już doświadczona mogła by mi podpowiedzieć byłabym wdzięczna.

W szpitalu dziewczyny mówiły że czop konsystencją przypomina galaretkę.. i może być tego dużo 1-2 szklanki.
    Mnie dzisiaj chyba zaczyna powoli też odchodzić, ale po trochu, bo śluzu to zawsze dużo miałam ale dzisiaj wypatrzyłam trochę tej galaretki..poza tym dzisiaj mam wizytę, zobaczymy co tam się dzieje.. bóle @@@ mi się nasilają..
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    salinos: bóle @@@ mi się nasilają..

salinos mnie właśnie też i tak ogólnie to brzuch mi się na prawdę obniżył...
    u mnie to nie była galaretka, bardziej woda, ale nie nasilało się jak leżałam, zobaczymy jak to dalej będzie....
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    Asiunia892: salinos mnie właśnie też i tak ogólnie to brzuch mi się na prawdę obniżył...

brzuch obniża się 2-3tyg. przed porodem :)
  3.  permalink
    salinos: brzuch obniża się 2-3tyg. przed porodem :)

Niektórym przed porodem ani brzuch się nie obniża, ani czop nie odchodzi :smile:
    Jestem tego dobrym przykładem :smile:

Hecate jak mus to mus, trza w celibacie żyć.
    Dobrze, że z maluszkami wszytsko dobrze :smile:
    A ty szczególnie teraz na siebie uważaj, jak to łożysko tak nisko i lekarz zwrócił na to uwagę.
    -- // //
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    no to nie jest reguła,ale jak się obniżył to świadczy że zbliża się poród wielkimi krokamii.... :)
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Asiunia a kiedy masz kolejną wizytę?
    --
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    ja mam dopiero wizytę 19 września... trochę daleko
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    a jak czop odchodzi to świadczy o tym, że już jest rozwarcie? Mam tyle pytań a wizytę dopiero ok 20.. chyba oszaleję ;p
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    salinos: a jak czop odchodzi to świadczy o tym, że już jest rozwarcie? Mam tyle pytań a wizytę dopiero ok 20.. chyba oszaleję ;p

salinos niestety nie pomogę Ci w odpowiedzi na te pytanie, ale jak będziesz ją znała to chętnie ją poznam :)
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    uś: nana81: Chętnie wstał rano i wyruszył. Niestety z tatą, a może stety Przynajmniej mogę popłakać w zaciszu domu
    Ciekawe z jakimi wrażeniami wróci. Oby tylko słuchał, co pani do niego mówi.

o to najbardziej się boję
    że potem czegoś w domu nie zrobią albo nie przyniosą do szkoły czegoś...

Twoich jest dwóch, większe szanse, że jednak zapamiętają :cool:
    Wrócił :wink: Znów zadowolony :rolling:
    Okazało się, że tatuś nie słuchał :devil: i młody dziś nie miał obuwia zmiennego :devil::shamed: A matka nie dała mu jednej książki :shamed::shamed:
    Nadrobione :wink: Relacja zdana, lekcje zrobione :wink: Mam nadzieję, że jutro nie damy plamy :wink:

nightingale_84: Niektórym przed porodem ani brzuch się nie obniża, ani czop nie odchodzi :smile:
    Jestem tego dobrym przykładem :smile:

Dokładnie :wink:

Asiunia, u mnie kilka dni przed drugim porodem było duuuużo mlecznego, płynnego śluzu. Musiałam zamienić wkładki na podpaski.
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Mi odszedł kawałek tego czopa i był bardzo zwarty, gęsty, śliski kawałek przeźroczystej galaretki..
    Ale to był tylko kawałek, lekarz mówił, ze właśnie nie ma tylko kawałka... i rozwarcia brak :D także chyba nie musi być :P
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    nana81: Wrócił Znów zadowolony

Moi też :crazy:
    nana81: A matka nie dała mu jednej książki

hahaha nie stresuj sie-ja też zapomniałam o jednych ćwiczeniach.nie miałam pojęcia o ich istnieniu :tooth:
    ale juz sie poprawiam :jumping:
    nana81: Relacja zdana, lekcje zrobione
    my też już po :clap: kurka frajde mam razem z nimi :cool:
    za moment pewnie nam wszystkim się odechce hahahhaa wiec cieszmy się :tongue:

Jeśli o czop chodzi to potwierdzam że galaretka.ja takiej konsystencji miałam przy rozwarciu na palec się zaczęło.
    jeśli wodniste to ewentualnie wody.Można sprawdzić papierkiem lakmusowym.zabarwi się na granatowo.
    Mi gin na każdej wizycie sprawdza ph własnie papierkiem

A u nas dziś 100 days to go! :crazy: :crazy: :crazy: :crazy:

Treść doklejona: 03.09.13 14:47
    Asiula_6_9_91: . i rozwarcia brak :D także chyba nie musi być :P

o Asiula widzisz to ekstra.czyli to nie reguła wcale
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Nadrobiłam w końcu 7 stron postów - SZALONE !!!
    Dorit i Emi1212 - GRATULUJE :)
    Witam również nowe mamy: BrunetkeElegance , Bananka i Libre1610

Ja wczoraj tak się nasprzątałam w pokoiku Małej po malowaniu że myślałam że zejdę z tego świata , ale dziś na szczęście zdecydowanie lepiej.
    Dziewczyny kiedy zacząć prać, prasować i układać do szafek ciuszki dzidziusia ? :) Boje się że zrobie to za wcześnie i się zakurzą.

Jutro mam USG ostatnie miałam w 20tc już nie mogę się doczekać aż zobaczę swoją Kruszynkę :bigsmile:

Treść doklejona: 03.09.13 15:10
    Pozwoliłam sobie dopisac do listy Brunetke :)

1. Markos82 24.08.2013 (chłopiec)
    2. Martaa0284 05.09.2013 (dziewczynka)
    3. Agosa 9.09.2013 (dziewczynka)
    4. Basita 15.09.2013 (chłopiec)
    5. Asiula_6_9_91 22.09.2013 (chłopiec)

6. Alicjatrzyna 26.09.2013 (chłopiec)
    7. nightingale_84 27.09.2013 (dziewczynka)
    8. salinos 29.09.2013 (dziewczynka)
    9. Moly123 30.09.2013 (dziewczynka)
    10. Aguncia 04.10.2013 (dziewczynka)
    11. Asiunia892 06.10.2013(chłopiec)
    12. Mk28dni 07.10.2013 (dziewczynka)
    13. _K_i_n_g_a_ 10.10.2013 (chłopiec)
    14. girlorboy 11.10.2013 (dziewczynka)
    15. Bonim 13.10.2013 (dziewczynka)
    16. karobella 24.10.2013(dziewczynka)
    17. Mazepka 29.10.2013 (chłopiec)
    18. kachaw 30.10.2013 (chłopiec)
    19. gingerka_ 02.11.2013 (chlopiec)
    20. KAROLKA8444 04.11.2013
    21. Lena32 05.11.2013 (dziewczynka)
    22. The_Fragile 07.11.2013 (chłopiec)
    23. dona79 09.11.2013 ( dziewczynka)
    24. Stokosia87 10.11.2013 (dziewczynka)
    24. macek 10.11.2013 (chłopiec)
    25. Sony85 13.11.2013 ( dziewczynka)
    26. Sheam 21.11.2013 (dziewczynka)
    27. OneKiss 23.11.2013(dziewczynka)
    28. Luba 27.11.2013 (dziewczynka)
    29. biedronka28 05.12.2013 (chłopiec)
    30.Lopeziątko 06.12.2013 ( chłopiec)
    31. Emi_787 08.12.2013 (chłopiec)
    32. Hanny 10.12.2013 (chłopiec)
    33. uś 12.12.2013 (dziewczynka)
    33. nana81 12.12.2013 (chłopiec)
    34. Hecate26 14.12.2013(chłopcy)
    34. Koalka 14.12.1013 (dziewczynka)
    35. subiektywna7 07.01.2014 (dziewczynka)
    36. _malgosia_ 27.01.2014
    37. agi500wtn 29.01.2014 (dziewczynka)
    38. Annie_86 01.02.2014
    39. cecylka25 02.02.2014
    40. Muriah 04.02.2014
    41. Poziomkauk 14.02.2014
    42. Bananowiec 15.02.2014
    43. Loren 16.02.2014
    44. karolajnas 02.03.2014
    45. myszaasia 03.03.2014
    46. mariaekad 07.03.2014 (chłopiec)
    47. zanettt86 11.03.2014
    48. Volvic 12.03.2014
    49. ally 1381 20.03.2014
    50. GaggataB 22.03.2014
    51. Kami87 23.03.2014
    52. Gaja00 27.03.2014
    52. BrunetkaElegance 27.03.2014
    53. dziewczyna600 03.04.2014
    54. nulla 08.04.2014
    55. Libra1610 16.04.2014
    56. agi_s 27.04.2014

P.S. Pamiętajcie Kochane że MOD prosił aby była tylko jedna lista na stronie
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    A my 5ci :crazy::crazy::crazy:
    Ale szaleństwo :cheer::cheer::cheer:
    SYNUUU!! Szykuj się :D:D:swingin:
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    stokosia, jak wypierzesz miesiąc, czy dwa wcześniej i będą leżeć w zamkniętej szafce, to chyba nic się nie stanie? W szkole rodzenia (w poprz. ciąży) położna mówiła, że to nawet dobrze, jak ubranka poleżą w domu jakiś czas, bo zostaną skolonizowane przez domowe drobnoustroje. Wszystko tak naprawdę zależy od tego, jak się czujesz - jak kiepsko, to lepiej zacząć wcześniej i powolutku po troszeczku prasować, jak dobrze, to można i w ostatniej chwili.
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    No Asiula już lada moment - torba spakowana? :)
    Agi_S masz rację w sobotę jadę na mega zakupy to odrazu kupię proszek i zacznę pomalutku :)
    --
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    stokosiu ja zaczynałam prac i prasować mniej więcej tak jak Ty teraz jesteś :)
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Akurat pokój się wywietrzy po malowaniu więc na spokojnie będę mogła zacząć :) Nioch nioch to będzie coś cudownego :)
    Ale jak ja nienawidzę prasować :sad:
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    stokosia87: jak ja nienawidzę prasować

Aż chce mi się zaśpiewać "mam tak samo jak Ty!"
    Ale od wczorajszego wieczoru zaczęłam... Dziś dostałam wiadomość, że nowe meble do salonu już są do odebrania,więc muszę się streścić, bo póki co nie ma jak manewrować.
    Jeszcze mi daleko do podium, ale już czuję niesamowite podekscytowanie, że to lada moment :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    He he he :) No ja jeszcze nie mam wszystkiego kupionego , ale jak by nie patrzył juz 5 wielkich reklamówek czeka ;p
    P.S. Ile kupowałyście pieluch tetrowych?
    Czy pieluchy jednorazowe kupujecie 1 czy od razu 2 ?

Ja zaczynam mieć mnóstwo pytań aaaa chyba lekki stresik mnie dopada
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    stokosia87: Dziewczyny kiedy zacząć prać, prasować i układać do szafek ciuszki dzidziusia ? :) Boje się że zrobie to za wcześnie i się zakurzą.

Stokosia, u nas już poprane, czekają sobie grzecznie od tygodnia. Potem mogę nie mieć siły, czasu, poród może się zacząć wcześniej - nigdy nic nie wiadomo. A tak się bezpiecznie kolonizują naszymi, domowymi bakteriozami ;)))

Treść doklejona: 03.09.13 16:19
    stokosia87: Czy pieluchy jednorazowe kupujecie 1

Jedynki zdecydowanie!
    --
  4.  permalink
    hej;)
    byłam na wizycie w czwartek ;) z moja dzidzią wszystko okej. Za 3 tyg bede miała robione badania genetyczne bo mój gin to robi. Mam nadzieje ze bedzie wszystko okej;)
    Termin porodu mam na 3 kwietnia 2014 ;) Na Wielkanoc będzie z nami nasz skarb ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Torba spakowana.
    Tetrowych mam 20 szt. Myślę, że sporo ich schodzi :)
    Jednorazowki też 1-ki kupiliśmy :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    ja też mam 1, 2 też mam kupione, ale to dostałam od mamy bo były w promocji :tongue: leżą w szafie i czekają na swój czas :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Oglądałam porodówke na tlc i siedzę i wyje bo ja też już chce mojego Misia ucałować <3
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    Asiek Ty głupolku nasz :) jeszcze troszkę i będziesz tuliła Adasia :)
    --
    •  
      CommentAuthormariaekad
     permalink
    Mh... z tym czopem to widzę, że różnie bywa. Ja w 1 ciąży miałam tak, że czop mi odszedł jakoś w okolicach 4 rano a o 16-stej po południu mała była na świecie... Stąd też moje zdziwienie, że może odchodzić na raty, ale dobrze wiedzieć.
    Co do prania ubranek, to np. my mamy większość po naszej córeczce wypranych w te ciepłe dni sierpnia. Szkoda mi było pogody. Jak sobie pomyślę, że miałabym prać to w lutym albo w styczniu i miałoby schnąć na strychu :confused:... a tak wyprane wyprasowane, pościele popakowane a ubranka na półce w szafie malucha i wydaje mi się, że nic się dziać nie powinno.
    Ja kupuję rzeczy dla malucha na tzw raty. Co miesiąc coś. Jak sobie zrobiłam listę zakupów, czego mi brakuje... to okazało się, że zbyt wiele tego nie ma a i tak parę ładnych stówek trzeba będzie wydać. Wolę więc te koszty jakoś rozłożyć.
    Stokosia u nas 10 tetrowych potrzebnych było do porodu. Więc myślę, że 20 spokojnie może nawet 15.
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Ja mam rozchwianie emocjonalne :p
    Najpierw : nie nie idę do szpitala :p wypisuje się z tego a za 5 min płacze, że chce go już...
    Piersi mam jak kamienie, jak ściągam stanik to siara płynie a synuś sobie siedzi :p
    -- [/url]
  5.  permalink
    Asiula_6_9_91: Tetrowych mam 20 szt. Myślę, że sporo ich schodzi :)

asia schodzi ich bardzo dużo, nawet jak się nie używa wielorazówek :) a to do kąpieli (my kladziemy pod główkę złożoną w kostkę pieluchę, mój mąz jak kąpie to w drugą zawija małego i wkłada do wanienki), a to do wytarcia buziaka jak się uleje, a to gdy słońce świeci bądź wieje a zapomnę parasolki to zasłaniam budkę tetrówką bądź flanelką.

Ja mam 50 pieluch tetrowych, 20 w użyciu a 30 leży w reklamówce bo nienawidzę prasować więc gdybym tak miała z 50 uprasować od razu to chyba bym oszalała :bigsmile:

Ja od wielu lat tetry używam do mycia okien, podłóg :)
    -- [/url[/url]
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Dziewczyno600 dodałam Cię do listy :)
    Super że wszystko dobrze - spokojnych 9 miesięcy
    No to muszę dokupić trochę bo ja mam 6 szt, myślałam że tyle starczy :shocked:
    --
    •  
      CommentAuthorakirka
     permalink
    Któraś z Was pytała o czop-u mnie to było bardzo dużo zwartego gęstego śluzu rozciagliwego, podbarwionego krwią. Czop odszedł w sobotę rano a w poniedziałek urodziłam.
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    A ja mam do Was pytanie. Jestem dopiero na początku ciaży i dziś koło południa pojawiły mi się wokół oczu takie czerwone malutkie plamki i jest ich dość duża ilość. Zaznaczam od razu że nie używam żadnych kosmetyków nowych, które by to mogły spowodować. Wizytę u ginekologa mam dopiero za 2 tygodnie. Miała takie plamki któraś z Was?
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Witam nową mamę :wink:
    Meldujemy się już zaobrączkowani. Miałam lekki stres przed, ale niepotrzebnie. Chwilka na samolocie i po sprawie. Pessar to dobry wynalazek, jak sobie przypomnę ceregiele ze szwem... Czuję się trochę bezpieczniej. Dziś cisza. Pojedyncze skurcze, brzuch spokojny. W razie takich akcji jak wczorajsze mam zwiększyć fenoterol z 1/2 do 1 tabletki w kolejnej dawce i obserwować.

Libra1610: Miała takie plamki któraś z Was?

Może naczynka?
    --
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    Właśnie naczynka są takie bardziej podłużne a to takie kropeczki raczej... A zresztą skąd naczynka w ciąży?
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Stokosia popraw prosze tę liste
    powinnaś być z Mackiem na jednej pozycji

Nana uf to teraz spokojnie do terminu :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Libra1610: A zresztą skąd naczynka w ciąży?

LIbra bo zmienia się krążenie w ciąży, naczynia są obciążone, więc mogą się pojawić żylaki lub pękać naczynka
    Ja po wizycie, wszystko okey, szyjka długa, zamknięta.
    Maluch waży 1946 gr, we wszystkich wymiarach wyszedł 32tc, dostałam L4 i tyle
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    już poprawiłam, tak skopiowałam i nawet nie zauważyłam , dziękuje :)
    --
    •  
      CommentAuthor_Asiula
     permalink
    Nana no to super wieści :)
    Kachaw to już spory synuś!! Rośnie chłopaczek :)
    -- [/url]
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    kachaw: Maluch waży 1946 g

wow niezła waga`:bigsmile:
    ja też dziś po wizycie-waga małej między 870 a 970g :tongue:
    wczoraj u innego gina na kiepskim sprzecie 714g
    nie wiem która waga jest bardziej zbliżona
    ta dzisiejsza idealnie wstrzeliła się w termin
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.