Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.
Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.
Asiula, Salinos co tam u was?
jedyne co, to Mała mi grzebie nadal w cipce.
Nigt a Ty jak tam na końcóweczce?
melduje sie ze szpitala,
Cudnie Asiu A my wychodzimy !!
a tu nic sie nie rusza na górze listy
MArta urodziła przez CC 6.09.2013 Agosa i Martaa to już po terminie nawet.
4. Po porodzie dziecko lezy na brzuchu mamy (następuje u dzicka kolonizacja bakteriami mamy, dziecko się wycisza. Pierwszy krzyk po narodzinach to szok dla dziecka, gdzie ja jestem, gdzie mama? Poczuje ciepło matki, jej dotyk uspokaja się! Malo tego, usłyszy głos ojca i tez się uspokoi, będzie jakby nasłuchać, ze przeciez ja znam ten dźwięk! Panowie zwróćcie na to uwage. Tak! Wasze dziecko Was zna!!! Można włożyć palec w rączkę dziecka, poczuc Jego ciepło, niech poczuje się bezpiecznie, a do nas dotrze, że oto świat stanął na głowie, a ten maluszek jest jego centrum!
5. To wazne, aby dziecko wtulić w matkę, w przypadku cc niech tata utuli dziecko jakby w imieniu matki, przystawi je blisko twarzy mamy, niech mama je ucałuje. Wazne, bo w momencie narodzin poziom kortyzolu (hormonu stresu) u dziecka wynosi 99%, a już po minucie na brzuszku mamy lub rękach taty spada do 4% – to bardzo wazne, dziecko się uspokaja i wycisza.
Boże jak ja już chcę 37tc, a tu jeszcze 4 tyg
lekarz bierze pacjentkę do badania i mówi „Przebijemy pęcherz”, ale nie mówi to do rodzącej, ale do położnej, która jest w pokoju zabiegowym
Zapytajmy „dlaczego panie doktorze? Co się dzieje?”, jak nie uzasadni, nie ma zagrożenia dla nas i naszego dziecka powiedzmy „panie doktorze mi zalezy na porodzie naturalnym”. Nie musimy rozwijać wypowiedzi. Ale to będzie znak dla lekarza, że ma świadomą pacjentkę przed sobą, nie będziemy jego ulubienicą, ale co tam! Najważniejsze jest nasze dziecko. Nie jesteśmy żadnym produktem na taśmie rodzących!),
kobieta rodząca 6h,8h częściej bardziej jest zmęczona po porodzie niż ta, co rodziła 12h,18h czy 20h, ponieważ ta, co dłużej rodzi, ma więcej czasu na odpoczynek, akcja rozwija się powoli, ma czas na przygotowanie myśli, że się zaczyna, poukładać sobie w głowie, ze ja rodzę, przerwy między skurczami są dłuższe, zanim zaczną się na dobre. (pamiętać! Najdłuższy skurcz trwa minutę, półtora- rzadko! Można to wytrzymać, bo co to jest ta minuta w porównaniu do bólu zęba który boli cały czas!),
- ćwiczenia na Sali porodowej – już pierwsze ćwiczenia wykonujemy na Sali porodowe, aby:
*było lepsze ukrwienie macicy i pochwy,
*aby ładnie one wróciły na swoje miejsce,
*ćwiczenie polega na wciągnięciu pochwy do góry, zaciskając krocze i posladki (tak przy ćwiczeniach mięśni Kegla), połozna podciąga delikatnie od dołu brzucha w górę (ale tylko raz!). Powtórzeń wykonujemy ok. 5-6, zaciskając mięście pochwy, posladki doliczamy do 10 i rozluźniamy,
- ciuchy na wyjście ( luźny dres, leginsy, luxna tunika, płaskie obuwie, tak żeby nam było wygodnie i swobodnie),
.
Skupić się na słowach położnej, ona organizuje nasz poród, zna się, ZAUFAJ JEJ! Poddaj się jej słowom.
Nana zakańczamy pierwszą 30-tkę
nana ja tam nie wiem skąd w Tobie tyle niecierpliwości. Masz już doświadczenie i wiesz, że najgrzeczniejsze dzieci są w brzuchu
Tak się wkurzyłam bo własny mąż robi ze mnie kalekę, a ja nie mam nakazu leżenia, wszystko jest okey.
Dziewczyny, która pakowała torbę do szpitala i ma ochotę wrzucić listę?
A co do krzyczenia podczas porodu - u nas w szkole rodzenia mowili, zeby NIE KRZYCZEC, bo wtedy zaburzamy wlasny oddech, przez co NIEDOTLENIAMY siebie i dziecko, wzmagamy stres, przez co wzrasta poziom adrenaliny, ktora zaburza oksytocyne. Trzeba zachowac spokoj, nie drzeć się, bo w końcu przyszlysmy tu urodzic nasze dziecko a nie na jakas rzeź ;]
jak chodzę to co kilkanaście metrów muszę przystawać... Czuję się jak w 9, a nie 8 miesiącu. I boję się, żeby to się nie skończyło za wcześnie. Ginka mówi, że szyjka ok, brzuch ok, ale mam wrażenie jakbym jutro miała urodzić.