Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthoralicjatrzyna
    • CommentTimeSep 25th 2013 zmieniony
     permalink
    Night super! Macicy ćwiczy:))
    Hanny tule mocno! Dobrze, ze wykryli na czas. Położywszy, dadzą leki, uspokoi sie wszystko i wypuszcza Cię do domku.
    Elyanna oj wiem co czujesz, bo i ja siedzę jak na bombie.
    Asiunia poleży na pleckach, a jak leniuszek nie da o sobie znać, to jedz na IP sprawdzić. Choć mój ostatnimi dniami tez jakoś nie szaleje.
    Kachaw dziękuje, ze o mnie pamiętasz:))wow, ale Ninka faktycznie miała wlosiska:))

Ja Witam sie w 41 tyg.choc już sama nie wiem jak mam to liczyć. Bo wg @ termin mam na jutro, a wg usg na za tydzień - 3 października. Wczoraj Ojadlam sie ananasa, aż mnie język piekł. Ale moje dziecko uparte i ani pełnia, ani serduszka go nie ruszają, wiec i na ananasa tym bardziej nie liczę:(( muszę dziś troszkę domek ogarnąć, bo jutro moja mamciaprzyjezdza na całe 3 tygodnie:)) Karolinka szczęśliwa, i ja będęs pokojniejsza, bo jakby coś sie zaczęło w nocy to już sie nie będę martwić co z Karolinka. A dziś sie dowiedziałam, ze po mamie przyjeżdża tez moja siostra na 2 tyg., wiec będziemy mieć wesoło:)))
    Smutno mi tylko, bo już bym chciała być po wszystkim, aby synek już był z nam! A tu każe na siebie czekać. Chyba nici z planów na jutrzejszy porod:neutral:
    •  
      CommentAuthorMk28dni
    • CommentTimeSep 25th 2013
     permalink
    Hanny, jestem najlepszym przykładem na to że szpital nie jest niczym złym. Gdyby nie czujność mojej lekarki i dwukrotny pobyt być może zaliczyłabym powtórkę z przedwczesnego porodu, a teraz "grozi" mi przenoszenie :) Trzymaj się, tam na pewno uzyskasz pomoc, wyciszą ci brzuszek.

Asia - jeśli ruchów nie będzie po sprowokowaniu maluszka, jedź na IP, to nie jest tak że musisz zostać. Możesz na własne żądanie z tego zrezygnować. Na miejscu zrobią ci ktg lub przynajmniej posłuchają tętna, nawet na stojąco. Nie ma co się zastanawiać. Babki na IP traktują to zupełnie normalnie.

Kachaw - boska fota, normalnie się wzruszyłam.
    Włoski widziałam na zwykłym usg. Śmiałam się do rozpuku, bo kiedy mała ruszała główką to wyglądało trochę jak szuwary :) sterczały jej w wodzie, nie no, mam to przed oczami cały czas :tooth:

Bonim - to kolejny przesąd. Ja miałam zgagę jeden raz. I to na własne życzenie. Nażarłam się wtedy jak prosiak i bardzo szybko schyliłam się by zawiązać buta. Wszystko mi podeszło pod gardło i piekło pół dnia. To był jeden jedyny raz.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Night tak ma gęste włoski,
    Alicjo a wiesz kiedy miałaś owulację, bo może ten tydzień różnicy wynika właśnie z tego.
    Zresztą jakby nie patrzeć to ciąża donoszona jest między 37-42 tc więc ma jeszcze trochę czasu
    pozdrawiam
    --
    •  
      CommentAuthorobe
     permalink
    Witajcie Przyszłe Mamusie :)
    Ja z innego wątku ale mam do Was pytanie:)
    Czy któraś z Was leczy się na nadciśnienie tętnicze a jeśli tak to jakie leki zażywa będąc w ciąży? Czy w związku z ciążą były zmieniane czy od razu brała odpowiednie.
    Byłabym wdzięczna za jakieś wskazówki :)
    -- Swoje trzy grosze każdy uważa za najlepszą mo
  1.  permalink
    Kachaw jesli chodzi o owulacje to nie bardzo wiem kiedy była. Bo był to cykl całkowicie naturalny, nie monitorowany. Ale wiem dokładnie kiedy synka " zmajstrowalismy":)), bo to był tak zwany " złoty strzał", ponieważ był to bardzo rozjazdowy miesiąc i zaszerduszkowalismy jeden jedyny raz - 6 stycznia:))
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Hanny trzymaj się :* Oby skurcze ładnie wyciszyli i żebyś mogła wrócić do domku.
    Nana, a wygaduj się kobieto, zawsze to lżej się robi na serduchu jak się człek wygada :)
    Kasiu, ja się na zdjęcia Ninki nie załapałam, ale ja mam takie zdjęcie z usg, na którym widać jakby Mała miała całkiem modna fryzurkę :) a to tak cień padł jakiś i tak wyszło. A jeśli zgaga miałaby oznaczać kudłate dziecię, to moje miało by włosy jak Roszpunka! :devil:

Obe, ja przed ciążą nie leczyłam się na nadciśnienie, ale w 5tc ciśnienie moje zaczęło wariować i wówczas wprowadzono mi Dopegyt. Biorę od tamtego dnia do teraz 2 tabletki dziennie (rano i wieczór).

Alicja, niezmiennie trzymam kciuki za szybki i lekki poród :* Moja Ty! :grouphug:
    Za pierwszą piątką też! Ba! Za naszą pierwszą dyszku! :heartbounce:
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    asiu a boli cie cos? jak tam czop? bo mnie juz drugi tydz po trochu schodzi,wczoraj dosc kawałek i dzis juz tez, ciągnie mnie w krzyzu a jak byłam w sklepie to macica szalała. Teraz wije gniazdo i sprzatam i gotuje :wink:
    jakos nie umiem zacząśc myslec ,ze mam czas bo mam wrazenie ze to juz hehe
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Hanny głowa do góry będzie wszystko dobrze - musi być !!!
    No dziewczyny z czołówki rodzimy rodzimy szybciutko :)
    --
  2.  permalink
    alicjatrzyna: i zaszerduszkowalismy jeden jedyny raz - 6 stycznia:))

No proszę :bigsmile:
    My serduszkowaliśmy 3.01 i własnie 06.01 :bigsmile:
    Może te nasze pociechy w takim razie wyjdą tego samego dnia :smile:
    -- // //
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    bonim: asiu a boli cie cos?

Bonimku bolą mnie krzyże i pachwina no i czasami czuję kłucie w podbrzuszu. teraz też coraz częściej robi mi się twardy brzuch.
    --
  3.  permalink
    I jak Asiu ruszyła się dziecina?
    -- // //
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    mnie tez ten krzyz dokucza,kłuje w podbrzuszu,szyjka rozpiera, no bedą jaja jak cała pierwsza dziesiatka na raz urodzi:devil:
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    obe: zaszerduszkowalismy jeden jedyny raz - 6 stycznia:))

wow :clap::clap::clap:
    niezbadane są wyroki Boskie :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    nightingale_84: I jak Asiu ruszyła się dziecina?

no jak go porządnie "wytrzęsłam" to kilka razy się ruszył i kopnął... chyba to wystarczy by się uspokoić co?
    --
    •  
      CommentAuthorVsti
     permalink
    Hanny trzymam kciuki, pamietam Twoje problemy z 1 ciazy, oby obecne byly tylko jednorazowe. Badz, co badz ja mialam bardzo podobnie, cale 2 trymestry spokoj, a w 3 non stop cos, dlatego boje sie drugiej ciazy :/ Na pewno w szpitalu wszystko wycisza i bedzie ok.
    Az morfologiom jest zazwyczaj tak, ze tuz przed porodem jest barzo dobra ;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Hanny, bidulko Ty :((( Strasznie współczuję, szczególnie tej rozłąki z Kubolkiem, mam nadzieję, że szybko "naprawią" Ci wszystko i będziesz mogła do niego szybciutko wrócić!!
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Asiunia mój syn jest z tych mega aktywnych, ale od dwóch dni, jego aktywność spadła o 40% w nocy mało się rusza a ostatnio musiałam poruszać brzuszkiem, no obudziłam drania, bo się zaczęłam martwić i nawet wczoraj liczyłam ruchy przez godz jak go obudziłam, czego nigdy przedtem nie musiałam robić bo dawał o sobie znać co chwilkę.
    Twój dzidolek jest o 3 tyg starszy, ma o wiele mniej miejsca a może dodatkowo wycisza przed porodem, obudź malucha i licz ruchy przez godz, a gdyby nadal cię coś martwiło to pojedź na IP ale nie na badanie pulsu tylko na ktg, bo aby zobaczyć czy z tętnem jest wsio okey ktg musi trwać minimum 50 minut - tak mi mówiła położna w szpitalu
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    dzięki dziewczyny. Aż mi lezka poleciała. Leze w tym samym szpitalu i na tym samym łóżku co y Kuba więc moze tak samo się skończy;) swoją droga z Kuba na tym etapie byłam w innym szpitalu i tam pompowali mi fenoterol a tu tyko maxa i magnez! Ale żuko mi już tego ź 10 litrów! Dziewczyny na końcówce. Oddam skurcze w dobre ręce!
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Hanny trzymam kciuki, będzie dobrze, myślę że po te skurcze to by się tu niezła kolejeczka ustawiła dziewczyn z pierwszej piątki :bigsmile:
    --
  4.  permalink
    Asiunia892: no jak go porządnie "wytrzęsłam" to kilka razy się ruszył i kopnął... chyba to wystarczy by się uspokoić co?

Tak jak Kasia pisze, spórbuj tak przez godzinke policzyć te ruchy, jak tylko 10 się uzbiera to już nie ma powodów do obaw.
    U mnie też leniuszek, mało miejsca i stąd takie te ruchy słabe.
    Jak tu się ruszac jak wszedzie napotykasz na opór! :wink:

Hanny to może tak źle nie będzie.
    Trzymam mocno kciuki kochana, na pewno uda im się to wyciszyć i spokojnie wrócisz do Kubusia.

Ja to dziś już się zwojam z bólu.. takie mam silne skurcze, trwają na penwo dłużej niż 30 sekund ale dalej brak jakiejkolwiek regularności..
    -- // //
    •  
      CommentAuthoragigi
     permalink
    Po dwóch tygodniach urlopu ciężko Was nadrobić. Cieszę się, że już nie jestem ostatnia na liście ;-)
    Gratuluję nowym mamusiom i tym ostatnio rozpakowanym, a za Was, Hanny trzymam kciuki.
    --
    •  
      CommentAuthorEwa1406
     permalink
    To prawda :)
    Piszą i piszą, że nie da się nadążyć :D
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    nightingale_84: Ja to dziś już się zwojam z bólu.. takie mam silne skurcze, trwają na penwo dłużej niż 30 sekund ale dalej brak jakiejkolwiek regularności..

Do boju Night!!!

Hanny: Leze w tym samym szpitalu i na tym samym łóżku co y Kuba więc moze tak samo się skończy;)

Na pewno będzie dobrze!!! Night się rozkręca, więc u Ciebie powinno się uspokajać skoro równowaga w przyrodzie być musi :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    współczuje hanny rozłaki z dzieciaczkiem :neutral:
    asiunia u mnie dzisiaj tez cisza :neutral: zaczynam sie stresowac, a od sprzatanie zaczyna mnie spinac..
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    alicjatrzyna - widze, ze probowalas juz wszystkiego, a dzidzia dalej nic :) za dobrze jej u ciebie! najwazniejsze, ze wszystko jest w porzadku, trzymam kciuki, zeby jednak samo zdecydowalo sie wyjsc :)

night - mój klocek ponad 3,5 kg tez nie ma miejsca, ale nie przeszkadza mu to kopac, takze Ty chyba jestes blizej mety :)))

kachaw - idzie jesien, troche same jestesmy juz ospale w tym okresie, wiec dzieci tez maja prawo troche sie rozleniwic, a i miejsca coraz mniej, takze stad te zmniejszone ruchy

bonim - u mnie tez po sprzataniu, ba! nawet po schyleniu sie brzuch sie spina - ale to ponoc normalne, macica reaguje i cwiczy

Asiunia - najwazniejsze, ze sie ruszyl, prawda? znaczy, wszystko z nim ok. Po prostu ma spokojniejszy dzien. Nie dziwie sie, ze nie chcesz jechac na IP i zostac niepotrzebnie w szpitalu

Znam to, bo choc przez cala ciaze nigdy nie bylam na IP ani u gina z jakas nagla wizyta to juz mi sie wlos jezy, bo moj gin na ktg dzis stwierdzil, ze jak do piatku nie urodze (termin na niedziele) to pomyslimy czy mnie nie pchnac na weekend juz do szpitala... No bez przesady! Po co przed terminem pchac kogos do szpitala (jak wszystko jest ok), skoro 2 tyg przed i po terminie to jeszcze ciaza w terminie. Zwlaszcza w 1 ciazy, no nie wydaje Wam sie to przesada? Szkoda miejsca w szpitalu dla kogos, kto faktycznie tego potrzebuje, szkoda mojego czasu na lezenie i szkoda męża, praca+obiadki+pranie+odwiedzanie żony w szpitalu, skoro spokojnie moglabym zostac w domu. Eh... lekarze :)
    --
    •  
      CommentAuthoralicjatrzyna
     permalink
    Night kto wie, kto wie:)) może i tak być! Ale widzę, ze u ciebie sie rozkręca, a u mnie zupełna cisza:(((
    Kinga dokładnie! 2 wcześniejsze ciąże stymulowane po monitoringach, a teraz zupełnie naturalnie, tylko po 1 serduszku. Nie marzyłam o tym w najsmielszych snach!!!
    Asiunia najważniejsze, ze dał o sobie znać:))
    Hanny oj tak tak, pierwsza sie zgłoszę po te skurcze!
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Elyanna: 2 tyg przed i po terminie to jeszcze ciaza w terminie

No właśnie taka jest teoria, a kurcze już dawno słyszałam, żeby komukolwiek pozwolili czekać 2 tygodnie, ba, nawet 10 dni, wystarczy kilka dni po terminie i już chcą wywoływać...
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Elyan mnie gin mówi ze w dniu terminu na ktg a jak będzie ok to kolejne ktg. I czekamy ok tydzień. Jak będzie coś nie tak to dopiero wtedy kładziemy.
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    bonim: Elyan mnie gin mówi ze w dniu terminu na ktg a jak będzie ok to kolejne ktg. I czekamy ok tydzień. Jak będzie coś nie tak to dopiero wtedy kładziemy.

no i to jest bardziej rozsadny lekarz, dac mu wódki!
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Po co nam stres w szpitalu.
    Dopiero skończyłam ogarniać chatę. Padam na dzioba.
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    U mnie to samo. Mam się zgłosić do szpitala w dniu terminu i tam będę monitorowana na ktg, nie żeby od razu wywoływać.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    A co z tym magnezem? Od wczoraj nie biorę ze względu na to żeby macica cwiczyla. Tylko w nocy skurcze łydek wróciły
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Bonim od którego tygodnia masz skurcze łydek ?
    --
    •  
      CommentAuthorVolvic
     permalink
    Ale wy dziewczyny dużo skrobiecie, nie mogę się połapać co i jak, a wczoraj nadrabiałam :) Po 24 godzinach już ponad 60 postów. :shocked::shocked:

Jestem właśnie po wizycie, z dzieciątkiem wszystko dobrze, szyjka zamknięta :) Tak się wzruszyłam, bo maluszek POMACHAŁ DO MNIE RĄCZKĄ :bigsmile:
    Dowiedziałam się także, że będziemy mieć SYNKA :-):bigsmile: Cieszę się ogromnie, chociaż nie było to dla mnie zaskoczenie, bo od początku przeczuwałam, że w brzuszku zagnieździł się chłopczyk :):)

Pozdrawiam was ! :)
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Od 5 miesiąca
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Volvic- super wieści, gratuluje chłopca może w końcu trochę ich przybędzie :)
    Bonim - współczuje, ja się zastanawiam czy mnie jeszcze to cholerstwo może złapać jeśli do tej pory nie miałam

Ciekawe kogo nosi KAROLKA8444 w brzuszku :) czyżby miała to być niespodzianka?? :bigsmile:
    Treść doklejona: 25.09.13 13:57
    Z kciukami za pierwszą 5kę :)

1. Alicjatrzyna 26.09.2013 (chłopiec)
    2. nightingale_84 27.09.2013 (dziewczynka)
    3. Moly123 30.09.2013 (dziewczynka)
    4. Aguncia 04.10.2013 (dziewczynka)
    5. Asiunia892 06.10.2013(chłopiec)

6. Mk28dni 07.10.2013 (dziewczynka)
    6. girlorboy 07.10.2013 (dziewczynka)
    7. _K_i_n_g_a_ 10.10.2013 (chłopiec)
    8. Bonim 13.10.2013 (dziewczynka)
    9. karobella 24.10.2013(dziewczynka)
    10. Mazepka 29.10.2013 (chłopiec)
    11. kachaw 30.10.2013 (chłopiec)
    12. gingerka_ 02.11.2013 (chlopiec)
    13. KAROLKA8444 04.11.2013 (chłopiec)
    14. Lena32 05.11.2013 (dziewczynka)
    15. The_Fragile 07.11.2013 (chłopiec)
    16. dona79 09.11.2013 ( dziewczynka)
    17. Stokosia87 10.11.2013 (dziewczynka)
    17. macek 10.11.2013 (chłopiec)
    18. Sheam 21.11.2013 (dziewczynka)
    19. OneKiss 23.11.2013(dziewczynka)
    20. Luba 27.11.2013 (dziewczynka)
    21. biedronka28 05.12.2013 (chłopiec)
    22. Lopeziątko 06.12.2013 ( chłopiec)
    23. Emi_787 08.12.2013 (chłopiec)
    24. Hanny 10.12.2013 (chłopiec)
    25. uś 12.12.2013 (dziewczynka)
    26. nana81 12.12.2013 (chłopiec)
    26. Hecate26 14.12.2013(chłopcy)
    26. Koalka 14.12.1013 (dziewczynka)
    27. Madllen23 30.12.2013 (dziewczynka)
    28. subiektywna7 07.01.2014 (dziewczynka)
    29. _malgosia_ 27.01.2014 (dziewczynka)
    30. agi500wtn 29.01.2014 (dziewczynka)
    31. Annie_86 01.02.2014 (dziewczynka)
    32. cecylka25 02.02.2014
    33. Muriah 04.02.2014 (chłopiec)
    34. Poziomkauk 14.02.2014 (dziewczynka)
    35. Bananowiec 15.02.2014 (dziewczynka)
    36. Loren 16.02.2014
    37. karolajnas 02.03.2014
    38. myszaasia 03.03.2014
    39. mariaekad 07.03.2014 (chłopiec)
    40. zanettt86 11.03.2014
    41. Volvic 12.03.2014 (chłopiec)
    42. ally 1381 20.03.2014
    43. GaggataB 22.03.2014
    44. Kami87 23.03.2014
    45. Gaja00 27.03.2014
    45. BrunetkaElegance 27.03.2014
    46. dziewczyna600 03.04.2014
    47. gienia83 07.04.2014
    48. nulla 08.04.2014
    49. Libra1610 16.04.2014
    50. agi_s 27.04.2014
    51. Anabella2013
    52. Kakai 23.05.2014
    53. e1403 27.05.2014
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Może Cię nie złapie ta przypadłość. Ja od 5 pije kawe bp mam niskie ciśnienie i pewnie dlatego mnie łapie
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    Dziewczyny ruszył się to najważniejsze, a byłam u fryzjera to kopał nóżką więc już jestem spokojna. Bronie się rękoma i nogami IP bo wiem że by mnie zostawili i trzymali do porodu.... takie są u nas głupie zasady ;/ bez sensu w ogóle!
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    Oj ja kawke pije cały czas, jeden kubek rozpuszczalnej dziennie bo inaczej bym śnięta chodziła jak ryba :D
    Asiunia co zrobiłaś z włoskami? Na mnie już farba w łazience czeka, ale do fryzjera na małe ciapanko przed porodem też bym się wybrała ;p
    --
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    stokosiu podcinałam tylko włosy, ale mi wymasowały główkę i wymodelowały więc od razu lepiej się czuję :bigsmile: taka mała rzecz a cieszy :) na razie nie mogę zbytnio eksperymentować z włosami bo muszę do ślubu zapuszczać :)
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    No tak to koniecznie zapuszczaj, a kiedy ten cudowny dzień jeśli mogę spytać ? :)
    --
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    24 maja 2014 :)
    --
    •  
      CommentAuthorstokosia87
     permalink
    :) Gratulacje - fajnie bo Szkrab będzie już taki większy
    --
    •  
      CommentAuthorsalinos
     permalink
    hej kobietki!! dopiero wyszłyśmy z szpitala. Moja Dominisia jest Cudowna, Kochana, Najwspanialsza i Wymarzona :))))))))))) poród szybko mnie zaskoczył zaczął się od odejścia wód 13 w piątek, ale o tym w wolne chwili napiszę w innym wątku :))))))))dzięki za kciukasy, gratuluję nowym mamusiom i pozdrawiam te oczekujące :))))):wink:
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorkatka_81
     permalink
    Hanny, w Naszym szpitalu leżysz?
    Jakbyś czegoś potrzebowała... może mogłabym pomóc jakoś...? Trzymajcie się dzielnie, będzie dobrze :)
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    salinos ale fajnie Cie czytac:bigsmile:
    night to juz tuz tuz...moze wieczorem lub jutro rano? sciskam ( moze juz nie zdazysz badan ponowic) ;)
    piszesz o skrzepach..mi ginka na IP powiedziala ze jak krwi jest tyle ze trzeba zmieniac podpaske czesto to lepiej przyjechac do szpitala...to tak na wszelki wypadek pisze
    ale rozumiem ze ten niby czop..to taki sluzowaty z nitkami krwi?
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Stokosiu Karolka spodziewa sie synka Mateuszka :bigsmile:
    widze że wiosna zaczyna się pod znakiem chłopców :cool: hehe fajnie,równowaga musi byc :wink:

Treść doklejona: 25.09.13 15:38
    salinos: Moja Dominisia jest Cudowna, Kochana, Najwspanialsza i Wymarzona :)))))))))))
    i tak być powinno!Gratulacje raz jeszcze :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    katka Dziękuje Ci ślicznie:) ale nie, nie leze w naszym. Jakoś nie mam do nich zaufania. Leze tam gdzie kubę rodziłam w Dębnie. Jeszcze raz ślicznie Dziękuje kochana jesteś:)
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    [quote=stokosia87][/quote]Dwóch chłopaków miedzy mną czy będzie trzeci??

Treść doklejona: 25.09.13 17:51
    Volvic gratuluję synka:)
    --
  5.  permalink
    u poziomki będzie dziewczynka :) takie info ma pod kartą...więc kobity pod koniec roku górą :D
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.