Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthor
    • CommentTimeSep 30th 2013 zmieniony
     permalink
    Ja też ciągle nie wiem.to znaczy szczepić będę na pewno ale czy standardowym programem,czy płatnym 5w1 to nadal nie wiem :confused: strasznie cięzki temat dla mnie
    bliźniaki sa szczepione refundowanym programem szczepień
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
    • CommentTimeSep 30th 2013
     permalink
    eliz21: To ja tylko poproszę odpowiedz...szczepicie dzieci czy nie?

Tak, ale słucham się pediatry - trafiłam na fantastyczną - jak mówi, żeby nie szczepić, bo mały ma katar albo opóźnić, bo ząbkuje to tak robię. Warto znaleźć godnego zaufania lekarza i tego się trzymać. Teraz odraczamy mmr ze względu na sezon grypowy - będziemy szczepić dopiero jak będzie po.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Eliz, na szkarlatynę nie było nigdy szczepionki :wink:
    Od siebie mogę napisac,ze moja corka mlodsza miała po każdej dawce szczepionki powikłania ( po bcg wezly chłonne,po ostatniej szczepione w 6 m-cu zycia zapalenie skory,drzenia glowy,dziecko przestalo raczkowac,po kilku dniach znowu zaczelo itp. Był jeszcze obrzek,wysoka goraczka), wiec one tak calkiem bezpieczne nie sa...
    to było ostatnie szczepienie mojej corki
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Na szkarlatynę się chyba nie szczepi;) Ja zdecydowałam się teraz na te 6w1, bo jednak mnie tych "dodatków" dziecko dostanie. Pediatra Kuby uczulała mnie bym zwróciła uwagę i nie pozwoliła w szpitalu zaszczepić euvaxem na wzw (Kuba niestety dostał), ale pytałam już w szpitalu i szczepią tylko engerixem nieodpłatnie. Nad gruźlicą się zastanawiałam, ale przemówił do mnie fakt, że w Polsce mimo, że jest stosunkowo spora (jak na UE) zachorowalność na gruźlicę to jednak niemowlaczki chorują bardzo rzadko, co jednak skłania do konkluzji, że szczepienie uodparnia je. W UE nie szczepią na gruźlicę, bo i zachorowalność zdecydowanie mniejsza...ehhh...no ciężki temat.
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    The Fragile słusznie wspomniała, że mieć dobrego pediatrę to SKARB.
    Ja będe szczepić dziecko, ale nie wg obowiązującego kalendarza szczepień.

Prześledziłam FB i na razie nie ma jeszcze nic.

Ale dziś w radiowej Jedynce, Janusz Weiss też będzie się zajmował tematem szczepień.
    "Można poczytać" Audycja główna o 16:30.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Ja nadal nie wiem co zrobić z tym tematem. Syn szczepiony... nie miałam pojęcia o szkodliwych substancjach i powiklaniach..
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    A dla mnie w temacie szczepień, najbardziej kontrowersyjnym zagadnieniem jest wiek w jakim szczepi się dzieci. Już w pierwszej dobie życia dostają pierwsze szczepionki, a przecież ich układ immunologiczny nie jest jeszcze wykształcony w pełni. I na pewno nasze dziecko nie zostanie zaszczepione w szpitalu w pierwszej dobie życia.
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Dziewczyny, a ja pytanie z innej beczki - znowu chora jestem, gardło, katar, itd. Mam 37,5 i się zastanawiam - brać Apap, czy nie? Nie wiem, wydaje mi się, że tak jak u dziecka - do 38 chyba organizm sam walczy z infekcją i nie warto zbijać... Czy się mylę?

I jeszcze - można Tantum Verde psiukać?
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    No właśnie Kiss dlatego nie wiadomo jak to "ugryźć", bo skoro układ immunologiczny nie wykształcony to jest też większe ryzyko przenikania wirusów i koło się zamyka. Z jednej strony odłożyć szczepienie, bo układ immunologiczny, a z drugiej w pierwszych tygodniach życia dziecko jest najbardziej podatne i co gorsza w razie zachorowania to jednak przechodzi najciężej noworodek właśnie, czy też małe niemowlę, ale chyba na nieodpowiednim wątku rozmawiamy;P
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    dziewczyny chodźcie na wątek szczepieniowy
    Frag można tamtum verde mi uratowało życie w 10tc, ja zbijałam już temperaturę jak miałam 37,5 ale ja się bałam że ta wyższa temp może zaszkodzić kształtującemu się dzidkowi, brałam apap i robiłam chłodne okłady na kark i uda, ale ja czułam że mam temperaturę po oczach, wtedy gorzej widzę i nie mogłam wstać z łózka
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Fragile ja teraz skończyłam chorować :) i jeden dzień miałam 37,5 wzięłam paracetamol 1 tabl, zbiłam temp, wieczorem znowu taka sama temp i znowu wzięłam 1 tabl. na drugi dzień normalna temp. moim zdaniem, lepiej nie dopuszczać do 38 st, bo to jest już groźne. i zbijać póki można, właśnie takimi małymi dawkami.
    dodatkowo na katar, który zwykle trwa u mnie 2 tyg, teraz w ciąży jak prawie nic nie można stosować robiłam inhalacje z olejków eterycznych i przeszło po 4 dniach:) takie inhalacje też na gardło pomogą.
    tantum verde można:) i ja dodatkowo brałam wapno musujące takie zwykłe i wit C.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Jeszcze dodam że mój syn dziś od 5 do 6.30 próbował nogami wyjść przez pępek, nie dał spać drań na żadnym boku a na plecach brzuch twardniał, usnął po 6.30 a o 7,30 wstałam aby zaprowadzić córkę do przedszkola, ale już mu zapowiedziałam że jak się urodzi to mu te girki wycałuję :tooth:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Kachaw, Ally, dzięki! To sobie zbiję temperaturę, bo też "czuję", że mam i ogólnie paskudnie się czuję. Idę po Apap i lecę spać. Dzięki jeszcze raz!
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Ally ale olejków eterycznych w ciąży stosować się nie powinno, pytałaś farmaceuty lub lekarza, bo ja kiedyś też myślałam że można ale nie, inhalacje robię tylko z soli fizjologicznej
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    http://parenting.pl/portal/inhalacje-w-ciazy, tu jest artykuł, można z olejku eukaliptusowego i sosnowego.
    aż muszę się zapytać mojej gin.
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    kachaw: mój syn dziś [...] próbował nogami wyjść przez pępek

Hahaha mój bardzo często podejmuje takie próby, mówię mu wtedy, że nie tędy droga :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    Hanny "Ellyanna jak byłam w szpitalu to jedna dziewczyna w przeddzień porodu (oczywiście jeszcze nie wiedziała, że to TEN dzień) też skarżyła się, że chyba grypa ją bierze. Urodziła i grypa przeszła;P" - ciekawe ;) ale ja juz chyba nie wierze w zadne teorie, co ma byc to bedzie :P

Wlasnie wrocilam z ktg, jak mowil lekarz "zupelna totalna cisza, nic, nawet pół skurcza" ;]

Podobno u nas w szpitalu jest trend zeby czekac dlugo z wywolywaniem (w sumie to dobrze, ale bez przesady...), wiec moze jednak nie skieruja mnie jeszcze w tym tyg. do szpitala, bo po co mam tam lezec 2 tygodnie bez potrzeby :D Kurcze, ale mam nadzieje, ze jednak w tym. tyg niunia się jednak zdecyduje opuscic te lokal :surfing:
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Ally tego artykułu już tam nie ma, ja znalazłam coś takiego, ale to tylko internet, więc zawsze wszystkie wiadomości i informacje potwierdzam u lekarza
    olejki eteryczne w ciąży
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Witam się po weekendzie.
    Frag, zdrowiej!
    Alicja, znasz termin z owu? To oszczędza wielu nerwów i jest najwłaściwszym terminem porodu.
    Oglądałam Cejrowskiego. Nie mówił o szkodliwości szczepień a o przymusie ale to na szczepionkowym. Już od dawna gryzie mnie ta sprawa. Temat wraca jak bumerang :devil: Ciężko znaleźć odpowiednie rozwiązanie nie ma wyłącznie dobrego sposobu...
    Kachaw :shocked: Ty juz kończysz 36tydzień :shocked::bigsmile: Tzn. że ja też coraz bliżej :wink: Muszę w końcu skompletować dokumenty w postaci planu porodu i pisemka o odmowie szczepień w 1. dobie życia, bo zabraknie mi czasu :cool:

Treść doklejona: 30.09.13 10:54
    Dziewczynom z pierwszej piątki zyczę morza cierpliwości :grouphug:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Fragi odkladacie pierwsza dawke mmr?
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Kakai, tak, bo mały albo ząbkuje, albo zafafluniony. Pediatra powiedziała, że mamy być wszyscy, łącznie z dziadkami zdrowi przed mmr. Żadnych katarów, żadnych kaszelków. No i w sezonie grypowym powiedziała, że też nie zaszczepi.

Nana - dzięki!
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    nana a możesz napisać jak się konkretnie wyznacza termin z owu?
    kakai ja na razie też odkładam. Zresztą na razie i tak ponoć nie ma Priorixu. Chcę zaszczepić Kubę tak w maju, czerwcu. Będzie miał wtedy 2 latka to myślę że tak ok. A Wy jak?
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    A ja muszę dużo pomarudzić, Jeśli się okaże że to przez niedługi poród to dodamy to do jego wczesnych objawów :)
    Mała w nocy chyba z 3-4 h szalała. Wypinała się, wierciła, gdyby robiła to gwałtowniej to już byłam gotowa do podróży na IP.
    Rano ból jelit, aż na uda mi promieniowało. Rozwolnienie. Brzuch mam obolały. Mała mi ciąży, jak chodzę brzuch zaraz się spina. Położyłam się to też jest mi do d... bo jest mi ciężko, przewalam się jak słonica. Kręgosłup czuję, ręce bolą, drętwieją. Czy to ciąża czy starość? :fierce:
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Ja zaszczepilam juz pierwsza dawka mmr, dokladnie miesiac temu, Jas byl zdrowy, obawialam sie ze zabkuje ale od tamtego czasu nic nie wyszlo, bylam strasznie rozdarta, ale jednoczesnie wolalam zadecydowac o szczepieniu przed sezonem chorobowym, jak i przed ewentualna operacja, ktora teraz juz wiem ze na 99% sie odbedzie. Jas 12 dni po szczepieniu mial stan podgoraczkowy, utrzymywal sie 3 dni, jenoczesnie mial chrypke i czerwoe gardlo, wiec pewnie zlapal infekcje, po 2,5 od szczepienia dostal kataru, ale ladnie z tego wyszedl, teraz jest zdrow, temat szczepien przyprawia mnie o scisk zoladka...
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Hanny: nana a możesz napisać jak się konkretnie wyznacza termin z owu?

Z owu...skrót myślowy :wink: Chodziło mi o termin wyznaczony z metody wg dnia szczytu śluzu. W podręczniku do metody znajdziesz. Pisałam juz o tym kiedyś.
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    nana a to pisemko o odmowie szczepień z której strony ściągasz??
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Z metody to wiem;) Myślałam, że coś innego jeszcze znasz;)
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Mk, jak Cię tak oczyszcza to może faktycznie już tuż-tuż?
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    kachaw: nana a to pisemko o odmowie szczepień z której strony ściągasz??
    właśnie,tez chciałabym zgłębić temat?

MK kochana to ciąża :wink: a raczej zbliżający się poród :wink:
    marudź ile sie da,weźmiemy wszystko na klate :cool:
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Mk to jest wątek, gdzie nie tylko zachwalamy jak to cudownie jest być w ciąży, ale również czasem narzekamy bo jak samo słowo ciąża sugeruje pewne uroki tego stanu nam ciążą a co do oczyszczania organizmu Frag ma rację może jest coś na rzeczy
    Nana no czas leci za 10 dni młody będzie donoszony :swingin:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Kasia dziś masz 35+5 :bigsmile:
    ja w tym dniu urodziłam chłopców :heartsabove:
    eh pamiętam te emocje :wink:
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    I tak Gienia jest naszym Naczelnym Marudzaczem, nie Gienka? :))) Aż mi się śmiać chce jak wspominam "nasze" poprzednie ciąże i wynurzenia ;)

Matko, mnie jakoś szybko i Wasze i moja ciąża minęła... Dopiero co się zapisywałam na listę... I dopiero co Nana pisała, że zaciążyła, a tu już 30tc!
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    to tylko mi sie tak wlecze... :confused:
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    The_Fragile: I dopiero co Nana pisała, że zaciążyła, a tu już 30tc!

31 w trakcie :bigsmile: Tez pamiętam. Co za strach...oczekiwanie na wyniki plamienie gdybym mogła, wykasowałabym ten pierwszy moment z pamięci. Nie zdążyliśmy się dobrze ucieszyć i już były kłopoty. Potem 13ty tydzień i szpital i znów strach... Nie mogłam sobie z tym poradzić. Wolę już skurcze bo tutaj dwa na dwa razy wszystko skończyło się szczęsłiwie i w razie czego dziecię też już teraz ma szanse na przeżycie. Niby leci, ale chciałabym, żeby już był grudzień. Wczoraj spotkałam się z kuzynką, która urodziła 5.07. Wiecie, jak jej zazdrościłam? Nie tego, że juz jest po porodzie, że nie musi być w ciaży, że nie uwiera, nie uciska, nie zatyka :devil: Nie. Zazdrościłam, że ma małego przy cycku może go tulić, że wszystko poszło dobrze... :rainbow:
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Mk moja tak szalala jakby pępek i pęcherz i hemoroidy rozwalić. Haha.az podskakiwalam jakby mi gwoździe wbinala. Ani na boku ani na plecach ani wstac ani chodzic... mój stwierdził że chyba cos nie tak z tym dzieckiem:devil:
    Ciekawe ile to potrwa. Też jak chodze to mnie spina i ćmi..
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    teraz jak leżakuję to i mnie się wlecze potwornie:devil:
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Polecam list prof. Marii Doroty Majewskiej odnośnie szczepień.
    Ja szczepić nie będę jak już to dopiero po minimum roku ale też nie na wszystko.
    Ze szczepionkami mam nie miłe doświadczenia,młodszy syn ma cechy autystyczne po powikłaniach po szczepiennych,teraz już nie jest najgorzej ale było ciężko zmienił się w ciągu 2 tyg nie do poznania...
    Nie,zaśmiecam już wątku :)
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    Dziewczyny witam się z Wami w tym wątku :) Powiedzcie mi bo robiłam bete w sobotę 418,8 U/I a dziś 925,4 U/I Czy z tego co rozumuję to przyrost jest prawidłowy? Idę dziś późnym wieczorem do gina na usg ale na pewno za wcześnie na serduszko więc aby się uspokoić z tą betą jak najszybciej pytam Was ;)
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Jeju Szpilka jak się cieszę.Wynik super!Pęcherzyk powinien już być
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    No to super, mam nadzieję że wsio będzie ok, bo na razie jestem pełna optymizmu :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    The_Fragile: I tak Gienia jest naszym Naczelnym Marudzaczem, nie Gienka? :))) Aż mi się śmiać chce jak wspominam "nasze" poprzednie ciąże i wynurzenia ;)

no moge byc naczelnym marudzaczem hahaha ty to juz przyzwyczajona :P wlasnie jem platki na sucho i jak zaraz zurne to bedziesz u siebie slyszala hhahaha

czekam na wizyte ehh mam na 17
    --
    •  
      CommentAuthorFrances
     permalink
    Ja bym chciała, żeby tu jeszcze przynajmniej flavia i nessie wróciły!!! Dziewczyny:swingin::swingin::swingin:

gienka:thumbup: za wizytę
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    POLECAM
    http://prawdaxlxpl.wordpress.com/aktualnosci-2/profesor-maria-dorota-majewska-szkodliwosc-szczepien/
    --
    •  
      CommentAuthorOneKiss
     permalink
    Hanny, na forum dot. szczepień wrzuciłam link do rozmowy o szczepieniach z dzisiejszego ddtvn :)
    Uciekam nadal "walczyć" z grzybkami :D
    Wczoraj mieliśmy duże szczęście i nazbieraliśmy prawdziweczków, małych takich, fajnych i dziś robię marynowane prawdziwki :) Będą na zimę ( i nie tylko!) jak znalazł :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    OneKiss: Wczoraj mieliśmy duże szczęście i nazbieraliśmy prawdziweczków, małych takich, fajnych i dziś robię marynowane prawdziwki :) Będą na zimę ( i nie tylko!) jak znalazł :wink:

oh... ja uwielbiam zbierac grzyby (przerabiac je i jesc juz mniej, ale zbierac!) ale odkad pewnego roku kilka osob z mojej rodziny zachorowalo na borelioze po ugryzieniu kleszczy mam uraz i boje sie chodzic po lasach... Cholerne male potwory...
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    gienia83: wlasnie jem platki na sucho i jak zaraz zurne to bedziesz u siebie slyszala hhahaha

:))))) Jesteś niemożliwa! Daj znać po wizycie!

Hanny: Ja bym chciała, żeby tu jeszcze przynajmniej flavia i nessie wróciły!!! Dziewczyny:swingin::swingin::swingin:

Hanny, ja też, ja też!!!
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    Szpilka27: w sobotę 418,8 U/I a dziś 925,4 U/I
    z moich obliczeń wynika ze beta wzrosła o 120,96% a to baaardzo dużo :bigsmile: gratuluję!a ile to DPO?ja 15dpo widziałam juz zarodek :wink:
    minimalny przyrost w 48h wynosi 50% :wink:
    --
    •  
      CommentAuthorAlly1381
     permalink
    Kissku zazdroszczę prawdziwków, ja jutro jadę na grzyby, od razu się dotlenię i poinhaluję sosną :cool:

Szpilka moje gratulacje :bigsmile:
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    U mnie grzybki też sie suszą :bigsmile: wczoraj mój eN nazbierał troszke.tyle by na własne potrzeby było :wink:

Jestem po wizycie
    mega szczesliwa.moja szyjka wg badania usg ma 48,3mm długości!!!!raju trzyma sie skubana ślicznie :D

waga małej wg dwóch metod między 1193g-1390g.wciąż dolna granica ale taka jej uroda-będzie mała poprostu.
    Bóle krzyża jesli sie nasilą to kładziemy sie na oddział,z miejsca będę mieć konsultacje neurologiczną i ortopedyczną (zeby nie czekac w mega długich kolejkach do poradni).póki co jeszcze chodzę więc się nie kładę.wg gina może to być ucisk na nerw rdzeniowy
    --
    •  
      CommentAuthorMk28dni
     permalink
    Zgłosiłam się na IP bo coś mi niewyraźne z tym brzuchem dzisiaj, a ci bez gadania kazali się przebrać no i zostaje. Trochę od d... strony bo to przecież może być fałszywy alarm, no ale ok. Ciekawe czy chociaż szyjka się skrocila ...
    --
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.