Zarejestruj się

Aby dyskutować we wszystkich kategoriach, wymagana jest rejestracja.

Vanilla 1.1.4 jest produktem Lussumo. Więcej informacji: Dokumentacja, Forum.

•  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeSep 30th 2013
     permalink
    Szpilka gratki
    Us super wiadomości
    Kiss zazdroszczę. Kocham zbierac grzyby
    Mk a coś więcej? Coś Cię bierze?
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Uś, super wiadomości, piękna szyja!

Mk - powodzenia, oby poszło naturalnie! A jak nie to niech Cię do domu wypuszczają jeszcze :)
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    Us myślę że dziś jest 15 DPO. Dzięki dziewczyny, dam znać po wizycie co udało się zobaczyć ;)
    --
  1.  permalink
    Us super wiesci po wizycie! Cieszę sie bardzo:)
    Nana jako tako nie mam terminu z owu. Wg ostatniej@ miałam termin na 26 września, wg 2 pierwszych usg wychodziło na 3 października. Do tego tak jak pisałam, nigdy nie miałam @ regularnej i tak jak już tu pisałam, to był złoty strzał. Powiedzieliśmy gince kiedy serduszkowalismy i jej sie te terminy pokryły.
    Kissku jesli chodzi o opiekę ciężarnej po terminie, to rożnie podchodzą. Z Karolinka miałam termin na 8 marca, a urodziła sie dopiero 19. Wiec dość długo mnie przetrzymali. Teraz nie chciałabym aby tak było, bo boje sie aby Synek nie był pózniej bardzo duży, tak jak z Karolinka bylo(4315g). Teraz jesli do 3 października Nie urodzę, to 4 mam wizytę i zobaczymy co moja ginka zadecyduje.
    Mk trzymam kciuki aby sie ładnie rozkrecilo!
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    The_Fragile: Uś, super wiadomości, piękna szyja!
    bonim: Us super wiadomości
    po poprzedniej skurczowej ciąży jestem mega zaskoczona :bigsmile:
    Szpilka27: Us myślę że dziś jest 15 DPO. Dzięki dziewczyny, dam znać po wizycie co udało się zobaczyć ;)

no to ja w 15dpo mialam 688 a po 24h 1461.więc twoj wynik jest super :bigsmile:

Treść doklejona: 30.09.13 19:02
    Mk28dni: bez gadania kazali się przebrać no i zostaje.
    eh to kiepsko.mogli zbadac najpierw
    --
    •  
      CommentAuthorDorit
     permalink
    Mk widac wola miec cie pod fachowym okiem, trzymam kciuki moze to juz niedlugo!
    Bedzie dobrze!
    Us ale szyyyyja, ja w zyciu takiej nie mialam, szacunek.:))
    pozdrawiam ciezaroweczki.;)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    gdyby dzis bylby odpowiedni tyg ciazy do okreslenia plci na 100% mogloby to byc na moja 'niekorzysc' czyli chlopak hahahahha ale czekam dalej
    na usg wszystko ok, wyniki ok :)

czy bierzecie oprocz witamin , omega 3?
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    gienia83: gdyby dzis bylby odpowiedni tyg ciazy do okreslenia plci na 100% mogloby to byc na moja 'niekorzysc' czyli chlopak hahahahha ale czekam dalej
    a cokolwiek wskazywało na chłopca?
    --
  2.  permalink
    Ja po wizycie.Te twardnienia brzucha jednak nie były dobrym objawem. Lekarz zbadał macicę i wydała mu się mocno napięta (a nie powinna). Na szczęście z szyjką wszystko ok. Na wyciszenie tej macicy dostałam lutkę (dowcipnie) i nospe. Dopadło mnie niestety przeziębienie więc wlewam do nosa Sterimar (woda morska). Mała osiąga duże rozmiary. Niby 26 tydzień a szacunkowo waży 1414g. Lekarz dodał, że to takie skrócone widełki, bo na jego oko już widać że kawał baby :D
    --
    •  
      CommentAuthor
     permalink
    subiektywna7: Niby 26 tydzień a szacunkowo waży 1414g
    łoooooooooooooo moja dziś 1200g niecałe
    --
    •  
      CommentAuthorzanettt86
     permalink
    Gienia to coś wskazywało na chłopca??U mnie e tym samym czasie też powiedział 75% chłopiec kolejna wizyta za tydzień :)
    --
    •  
      CommentAuthorKlNGA
     permalink
    Mk, no to oby się rozkręciło :thumbup:
    Uś, super szyjka, oby tak dalej :smile:
    Gienia, ja całą ciążę nawet witamin nie biorę, jem dużo owoców i warzyw, wyniki są dobre, więc nie ma potrzeby.
    Subiektywna poleż, odpocznij, bierz leki, a twardnienia na pewno ustąpią :smile:
    --
    •  
      CommentAuthorMadllen23
     permalink
    Subiektywna mam to samo, tylko że mam więcej leków zastanawiam się czemu.
    Powiedzcie mi dziewczyny, bo chodzę prywatnie do lekarza, i zazwyczaj wcześniej ważoną małą miałam tylko na usg połówkowym albo w w szpitalu. ostatnio prosiłam moją ginekolog na wizycie by mi ją pomierzyła i zważyła i okazało się że ona nie ma tego programu do przeliczania wagi. Przecież powinno się raz na jakiś czas sprawdzić czy waga jest ok.. i nie wiem co robić.. Mój się wkurzył bo się płaci tyle pieniędzy a nawet tego nie ma.. to co mam specjalnie kłaść się do szpitala lub płącić dodatkowo żeby mi ją zważono? bo już nie wiem..
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Mk nic dziwnego że cię zostawili, nie wiem czemu tak robią, przecież taniej by było dla szpitala gdyby zbadali ginekologicznie, zrobili usg i ktg przez godz i jak okey to do domu jak nie to zostajesz a tak po badaniu ginekol i tętna zostawiają i szlag człowieka trafia bo czasem wychodzi na panikarę a potem nazajutrz wszystko pięknie, nic nie boli a ty czujesz się jakbyś zabierała łóżko jakiejś naprawdę potrzebującej.
    Mnie też zostawili, okazało się że wszystko jest super, boli bo młody coś uciskał i na 3 dzień wyszłam do domu, przynajmniej badania za darmo porobili.
    Mk a jak szyjka na badaniu ginekologicznym, coś lekarz powiedział??
    A ja dziś też dziwnie się czułam, zaczęły się bóle brzucha, takie jak na okres, dosyć częste, brzuch się spinał, wzięłam nospę, ale były często już się przestraszyłam że może rodzę a tu jeszcze trochę czasu młody musi posiedzieć, po jakimś czasie ustąpiło i co się okazało że musiałam się wypróżnić, po wszystkim ból i wszystkie dolegliwości minęły
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    Wróciłam od ginka: ciąża potwierdzona, 5 tydzień. Widać fasolkę 2 mm więc wiadomo że nie puste jajo :) W niedziele idziemy zobaczyć czy serduszko będzie widać, ew. czy powiększa się fasolka, bo w pon. wyjeżdza na urlop 2 tyg więc 3 tyg bym nie wytrzymała. Przepisał mi dupka i mam go brać 1×1, powiedział że nie zaszkodzi na pewno a może pomóc jakby jakies wahania horomów były bo często tak bywa a nie chciałby żeby coś się stało.
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    Madllen,to jak lekarka robi pomiary na usg? Nie robi wogole,nie określa wieku ciąży? Przeciez na podstawie wymiarow określany jest wiek ciąży, a tym samym waga.
    O to duże Wasze dziewczynki Uś i subiektywna. moja w 29tc miała 900g (ale my hipotrofie mielismy).
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Madlen jak masz podane wymiary główki, nóżki i brzuszka to jest taki kalkulator, wrzucasz dane i wychodzi szacowana waga malucha, zaraz poszukam linka i ci wrzucę
    --
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Gienia to chyba za szybko na płeć:) pamiętasz rysunki co wklejała TEO, że na tym etapie obie płcie/płci ? maja kikuty?
    --
    •  
      CommentAuthorMadllen23
     permalink
    Montenia mierzy itd ale tak ja pisze KAchaw potrzebny jest jakiś program do szacowania wagi z tego.
    Kasiu będę Ci bardzo wdzięczna :) w ogóle mnie zdziwiła bardzo na ostatniej wizycie, jak się spytałam o to ważenie a dwa jak mi powiedziała że w 26 tygodniu powinna pół kilo ważyć??!! gdzie w 20 tygodniu mała ważyła około 400 g!! nie ma zielonego pojęcia o tym chyba..
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    •  
      CommentAuthorMadllen23
     permalink
    ale przemilczałam to nie poprawiałam jej.. dziwne..
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    możesz podać kilka danych, u mnie się zawsze zgadza z tym co podaje mój lekarz, więc kalkulator jest okey
    --
    •  
      CommentAuthorMadllen23
     permalink
    KAsiu całuje rączki :D
    --
    •  
      CommentAuthormontenia
     permalink
    A może chciała powiedzieć,ze powinno wazyc kilo w 26tc?
    •  
      CommentAuthorMadllen23
     permalink
    Montenia wiesz jakby mi to raz powiedziała to mogłabym pomyśleć że się przesłyszałam ale ona mi dwa razy powtarzała :/ no cóż 9 mam wizytę to powiem jej żeby mi ugs zrobiłą i sama zobaczę w tym kalkulatorze :) strasznie jestem ciekawa ile może ważyć :)
    --
    •  
      CommentAuthornataliaa_
     permalink
    Kakai slonko ja wiem ze na tym etapie nie ma co ;) dlatego napisalam ze czekam dalej :)
    odstawalo cos :) ale on nie powiedzial ze chlopak ani dziewczyna powiedzial ze to moze byc lechtaczka nabrzmiala (opuchnieta) takze dalej sie ludze...

kupilam witaminy falvit mama i zaproponowal mi kupno omega 3 ale cena ok.40zl wiec nie bralam hm... musze poczytac o omedze

Treść doklejona: 30.09.13 22:05
    aaa i nic nie przytylam :) stoje na 69kg:P
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
    • CommentTimeOct 1st 2013
     permalink
    Ja biorę femibion natal dhe.
    Dzień dobry:bigsmile:
    Mk rodzisz?
    •  
      CommentAuthorKakai
     permalink
    Gienka to musi byc lechtaczka!!!:wink: ja chyba bede brac pozniej femibion 2 z dha
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    No właśnie dha a nie e.

Jak na tym etapie gin nie jest pewien to pewnie dziewczynka:bigsmile: takto jajka już się pokazują
    •  
      CommentAuthorMk28dni
    • CommentTimeOct 1st 2013 zmieniony
     permalink
    Nie,nie rodze. To jest jakiś bezsens :/ skurcze były regularne ale nic nie wniosly. 4 h pod ktg myślałam ze mnie szlag trafi. Szyjka bez zmian. Dostałam zastrzyk,nie pamietam nazwy,miał mnie rozkręcić lub wyciszyć. No i wyciszyl. Spuchnieta jestem jak prosie. Ja juz widzę ze to wszystko nie ruszy samo :/ szyjke za każdym razem bada mi 2-3 osoby tak jest schowana,wysoko,do kregoslupa. Chce do domu. Porzucac talerzami.
    --
    •  
      CommentAuthorŻabka221
     permalink
    Mk ja też ten zastrzyk dostalam w 37+1 bo miałam skurcze , dostalam ok.23 a po 4 odeszly mi wody , a po samym zastrzyku też byłam pewna że się wyciszyło i poszlam spac :P
    --
  3.  permalink
    mk moze lada moment sie cos rozkeci u Ciebie!
    u mnie wczoraj wieczorem pojawily sie dosc mocne skurxze. wypilam jeszcze herbatke z lisci malin, zjadlam ananasa i trwalo to do ok. polnocy. potem sie wyciszylo:cry:a jyz myslalam, ze dzis utule Malenstwo!:confused:
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    alicjatrzyna: a jyz myslalam, ze dzis utule Malenstwo!:confused:

Ala, całkiem prawdopodobne :wink: Może tak być. Teraz wszystko się może zdarzyć :bigsmile:
    Po stracie (nikt nic nie wiedział, lekarze, a właściwie każdy z osobna miał swoją wersję ;/) powiedziałam sobie, że żadnego "luzu" u nas nie będzie. Mnie dobrze robi świadomość tego, kiedy co się działo. Skoro u Was był złoty strzał to czekam z Tobą na wieści i "złote dziecię" :wink:
    Mk, powodzenia.

U mnie wczoraj straszyło. Pierwszy raz miałam takie skurcze. Nie dość, że bolały, to były regularne :sad: Łyknęłam wszystko, co mogłam i po godzinie z okładem względna cisza. Jedną nogą byłam już w bucie i drodze na IP. Mam nadzieję, że to tylko jednorazowy wybryk. Chyba w weekend zbyt wiele wrażeń miałam. Jak na normalną ciężarówkę właściwie nic takiego się nie działo, ale mnie chyba pozostała miejscówka przed tv :confused:
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Mk ciekawe ciekawe.
    Alicja może jednak:bigsmile:
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Nana, poleż trochę - ja miałam skurcze i ginka kazała mi do 36 tyg leżeć... Przeszło po tygodniu, teraz sobie poleguję, ale też trochę spaceruję.

Alicja - trzymam kciuki, żeby się dzisiaj albo jutro rozkręciło na dobre!
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Ja leżałam 3 tyg bez wychodzenia z domu. Plackiem. Teraz jestem tak daleko że nie przypuszczalam że będę. Później leżałam ale tez wychodzilam. Lezenie pomaga i wiele dziewczyn jest tego przykładem:smile:
    •  
      CommentAuthorLibra1610
     permalink
    Szpilka, gratuluje ! Ale ciezko jest nadrobic tyle postow, jak mnie nie bylo pare dni ;)
    --
    •  
      CommentAuthorkachaw
     permalink
    Witam się
    Alicjo trzymam kciuki aby się rozkręciło i abyś mogła szybko utulić maleństwo.
    MK wiem że teraz ci ciężko, ale pamiętaj że to już już bliżej niż dalej, może ten zastrzyk coś da.
    Pamiętam jak ja miałam indukcję to ze mną na porodówkę wysłano jeszcze chyba 4 dziewczyny u nich oksy nie zadziałała, u mnie tak, ale one po 12, 20 godzinach i tak wróciły na porodówkę, więc może teraz ten zastrzyk wyciszył cię a jutro się zacznie, bądź dzielna, trzymam kciuki
    A ja mam do was pytanie też macie takie dziwne uczucie, nie wiem jak to opisać ale idę i nagle jak młody ruszy głową to czuję takie mrowienie, kłucie chyba w szyjce, wwiercanie się, nie wiem aż muszę się zatrzymać i złapać za krocze, bo to takie głupie uczucie, może młody wstawia się do kanału, w czwartek zobaczymy gdzie ma głowę.
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Frag, no tak. Z dwulatką w domu słabo to leżenie mi ostatnio wychodzi. Mam już etap wkurzu na wszystko :devil::devil::devil::devil: Wiem, że powinnam się położyć, no, no i co z tego :confused: Dzieci donosiłam, ale wtedy faktycznie leżałam. Z ta różnicą, że nie miałam nikogo biegającego i brojącego w domu, a potem był już pięciolatek. M wziął mi teraz małą, ale na jak długo... Poza tym ktoś musi tu zorganizować jakiś obiad, pranie...czuję się normalnie jak chodząca patologia. Jakby wparował mops, to by mi dzieci odebrali chyba z tym w brzuchu włącznie :devil:
    kachaw: A ja mam do was pytanie też macie takie dziwne uczucie, nie wiem jak to opisać ale idę i nagle jak młody ruszy głową to czuję takie mrowienie, kłucie chyba w szyjce, wwiercanie się, nie wiem aż muszę się zatrzymać i złapać za krocze, bo to takie głupie uczucie, może młody wstawia się do kanału, w czwartek zobaczymy gdzie ma głowę.
    --

Myślę, że mały toruje sobie głową drogę na świat :wink:

Treść doklejona: 01.10.13 10:50
    Szpilko, gratuluję!
    --
    •  
      CommentAuthorpuelka
     permalink
    Hej Dziewczyny :)
    Podczytuję Was regularnie, ale dopiero od niedawna mogę legalnie nazwać się przyszłą mamusią :bigsmile: Bardzo proszę o "wciągnięcie" mnie na listę ciężarówek :) Termin mam na 31.03.2014 - płeć na razie nie znana:wink: Pozdrawiam wszystkie przyszłe i obecne mamusie!!
    -- [
    •  
      CommentAuthorElyanna
     permalink
    alicjatrzyna: u mnie wczoraj wieczorem pojawily sie dosc mocne skurxze. wypilam jeszcze herbatke z lisci malin, zjadlam ananasa i trwalo to do ok. polnocy. potem sie wyciszylo:cry:a jyz myslalam, ze dzis utule Malenstwo!:confused:

dobrze, ze jakas akcja juz sie zaczyna, to dobry znak :) U mnie natomiast 2 dni po terminie a tu ani pół skurcza, zadnych bóli, brzuch wysoko. Chodze co dwa/trzy dni na ktg, ale zastanawiam sie czy nie pojsc na usg i badanie, obczaić szyjkę i co z łożyskiem, zaczekam do tygodnia po terminie i chyba sie umówię.
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Puelka gratki
    Elyana u nas w terminie lekarze dosc mocno badają szyjke. Wtedy zaczyna wszystko się rozkrecac.
    •  
      CommentAuthorkarolajnas
     permalink
    Puelka, witaj i przyjmij moje gratulacje :smile: Spokojnej ciąży Ci życzę.
    --
    •  
      CommentAuthorSzpilka27
     permalink
    Puelka gratulacje :) Dzięki dziewczyny, ja nie mogę się doczekac niedzieli. Mam nadzieję że będzie widać już serduszko to wtedy już bedę pewna i spokojniejsza. A powiedzcie mi czy jak brałyście ogólne witaminy dla ciężarnych to czy dodatkowo brałyście kwas foliowy bo wczoraj spytałam lekarza ale nie wiem czy dobrze zrozumiał moje pytanie.Dał mi witaminy od siebie i powiedział by łykała 1 dziennie, spytałam go czy kw. foliowy mam też łykac to powiedział że jak mam to tak. I teraz pytanie czy on potraktował to jako zamiennik w sensie to albo to, czy to i to?
    --
    •  
      CommentAuthorLuba
     permalink
    Puelka, szpilka witam i gratuluję :bigsmile:
    -- ;
    •  
      CommentAuthorMuriah
     permalink
    Szpilka ja łykam prenatal classic i tam już jest kwas foliowy. Musisz poczytać na witaminach, czy zawierają kwas foliowy i wtedy nie musisz już dodatkowo łykać. Niektórzy lekarze są zdania, że w pierwszym trymestrze tylko kwas foliowy, a witaminy później.

Puelka gratki :)
    -- [url=https://www.suwaczki.com/][/u
    •  
      CommentAuthorAsiunia892
     permalink
    Jestem dziewczyny, 26 września o 8.30 przyszedł na świat nasz synek Filipek :) waga 3800 g wzrost 58 cm :) poród sn dałam radę, P. był cały czas ze mną i mnie wspierał. o 1 w nocy odeszły mi wody, koło 3.30 pojechaliśmy do szpitala bo zaczęły mi się skurcze co 10 min, na IP miałam 4 cm rozwarcia, potem o 5,30 było już porządne 6 cm, prysznic trochę piłka i po 7 było 8 cm i wtedy już poszło :) czujemy się dobrze, poznajemy się :) dziękujemy za gratulację :) pod kartą wstawię zdjęcie małego Filipka :* dziewczyny jestem zakochana!!!!!!!!!!!!
    --
    •  
      CommentAuthornana81
     permalink
    Asiunia892: dziewczyny jestem zakochana!!!!!!!!!!!!

Ale fajnie :bigsmile:
    Jeszcze raz gratuluję!

Treść doklejona: 01.10.13 11:39
    Witaj Puelko!
    --
    •  
      CommentAuthor_Fragile_
     permalink
    Nana, a masz kogos, kto moglby pomoc, np. Dziadkow? Ja zmobilizowalam meza do gotowania, sprzata on, wiec to tez z glowy. Jak maz nie ma czasu, zeby cos przygotowac to zamawiamy z pobliskiego ''baru mlecznego''. Zakupy przez net i jakos idzie.

A z malym, nie wiem, czy to u Ciebie zadziala - leze, czytam ksiazeczki, czasami niewychowawczo wlaczam bajki - musimy sie jakos kilka tygodni w ten sposob przemeczyc. Krasnala energia roznosi, ale wtedy dziadek albo babcia zabiora go na spacer albo plac zabaw. Tylko nie wiem, czy Ty masz taka pomoc...
    --
    •  
      CommentAuthorbonim
     permalink
    Asiu jeszcze raz Gratuluję:bigsmile:
Chcesz dodać komentarz? Zarejestruj się lub zaloguj.
Nie chcesz rejestrować konta? Dyskutuj w kategoriach Pytanie / Odpowiedź i Dział dla początkujących.